judo

asdasdsd

Nykyään suosiota on kasvattanut mm. bjj ja mma. Aika hauskaa kuinka judo monesti unohtuu, Jos halutaan tehokkainta taistelulajia niin judo on yhä paras. Judossa on kovimmat ottelijat maailman kovimmassa kamppailulajissa, mikä n nähty moneen kertaan. Niin matossa kuin pystyssä.

Juri oli euroooppa vs aasia team challenge. Niin kovaa tasoa oli että mietityttti taas mitä järkeä bjj:ssä on paitse kuntoilijoiden puuhasteluna.

13

2327

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin o

      Olympialaiset on pilanneet judon tehokkaimpana lajina. Bjj:ssa pyritään sentäään lopetuksiin. Judossa ei välitetä edes siitä mihin positioon heiton jälkeen tullaan, kunhan tulee ipponi. Housuistakaan ei saa enää vissiin repiä jne..

      Judo tuntuu vieraantuvan yhä kauemmas aidosta kamppailusta.
      Judo oli kova sana viime vuosisadan alkupuoleen asti. Nykyään se on pilattu...

    • asdftgsw

      Judo ei saa enää ottaa vyötärön alta kiinni

    • vanha judo takaisin!

      Todella vinksalleen on mennyt säännöt, koska kun judotekniikoissa on kata-gurumat, te-gurumat ja kähmyt sun muut niin todella outoa että niitä ei saa käyttää kisoissa enään uusien sääntöjen puitteissa...typerää.

    • 4234234

      Vaikuttaisi vähän siltä että Jodossa ei enää opeteta muuta kuin kilpailua varten.
      Onko todella niin että vain kyynervarsilukko on sallitu ja niinpä muuta ei siten opeteta?

      • BasicallyJustJudo

        Luonnollisesti opetetaan koska ne muut tekniikat vaaditaan vyökokeissa myös kilpailijoilta.


    • ExkamppailijaX

      Ja judopäättäjät on vielä rasistisia muita lajeja kohtaan esim. BJJ.
      Eikös joskus haluttu ja tehty kielto ettei arvokisoihin osallistuva maajoukkue judoka saa osallistua muiden lajien arvokisoihin. Halutaan välttää se ettei liiton kova satsaus vie osaamistaan ja liiton sijoitusta sekä rahallista hyötyä muihin ympyröihin. Ainoastaan tuossa ihmetyttää se, että Suomessa ne judokat maksaa myös ne liiton herrojen reissut mitä olen kuullut ja lukenut ja omansa siihen lisäksi. Joten aika kaukaa haettu.
      Kannattaisi hankkia osaamista myös siellä maton pinnassa, niin se vois auttaa myös maailmalla ja tulis monipuolisuutta treeniin. Voihan se olla, että sitä vältellään, kun oma osaaminen voi olla vajaavaista. Ei ole enää näkynyt judokoita aikuisten BJJ kisoissa näyttämässä osaamistaan. Taitaa muutama Junnu olla ja samoin veteraani, jotka kisoja kiertävät ja pärjäävät tai ovat pärjänneet molemmissa lajeissa.

      • BJJudo

        Ei ole BJJ kisoissa näkynyt enää useampaan vuoteen ketään, joka olisi voittanut judolla ja agressiivisuudella, kuten jotkut aikoinaan. Ne mainitsemasi BJJ kisoissa nykyisin pärjäävät judojunnut ja judoveteraanit ovat harjoittelleet jujutsua judon ohessa jo 5 vuotta tai kauemmin ja moni on siirtynyt kokonaan jujutsuun.

        Judo (ja paini) antaa jujutsuun hyvän pohjan, mutta BJJ ja judo ovat kehittyneet jo aika kaus toisistaan. BJJ taso on Suomessa jo niin hyvä, että taustasta riippumatta kannattaa opetella paljon jujutsua jos mielii värivöissä mitaleille. Ja mikäpäs olisi opettelua mukavampaa.

        BJJ on hieno laji ja toiminta Suomessa tasokasta. Suosittelen.


      • BasicallyJustJudo

        Mitä ihmettä höpötät? Mielestäni BJJ on Judoa eri säännöillä, joten argumenttisi on jo sinällään omituinen. Japanilaisella Judolla ei ole voitettu Brasilialaisessa Judossa käsittääkseni koskaan, eikä siinä olisi mitään järkeäkään koska molemmissa lajeissa harjoitellaa täysin eri sääntöjä varten.

        Judo on realistinen kamppailulaji jossa tuomari nostaa ottelijat pystyyn ellei lopetusta tule muutamassa sekunnissa. Ei se ole realistista kamppailua jossa väännetään jossain De La Riva guardissa 15 minuuttia! Tosipaikassa maasta pitää tulla ylös nopeasti eikä saa jäädä tuleen makaamaan. Sitä Judossa harjoitellaan ja niin muuten harjoitellaan myös alkuperäisessä Gracie jujutsussa jossa pääpaino on realistisessa itsepuolustuksessa.

        On huvittavaa että Gracien perhe nosti lajinsa suureen tietoisuuteen tekniikoilla joita eivät koskaan suosittele käytettäväksi itsepuolustuksessa paitsi viimesijaisena keinona. Gracie jujutsu on ihan puhdasta Judoa ja perustuu pääosin irtautumisiin ja heittoihin. Sekin on kumma että alkuaikoina he eivät puhuneet Judosta sanaakaan vaikka kaikki näkivät mistä on kyse. Guardiin turvaudutaan vain sen aikaa että päästään maasta ylös. Gracie jujutsu on muinaista Judoa joka toimii kohtalaisen hyvin jossain vapaaottelussa, mutta Ronda Rousey näytti että Kodokan Judo toimii vielä paremmin. Ottelut loppui hyvin nopeasti juji-gatameen aivan kuten kamppailulajin pitääkin toimia. Vastustajat olivat usein BJJ purppura - mustia vöitä.

        Eli se siitä. Kovia judokoita ei näy BJJssä koska laji on täysin epärealistinen kamppailulajiksi, eikä judokaa sellainen kiinnosta sen enempää kuin hapkido. Ihan kiva että BJJ mustilla vöillä on kovat luulot itsestään mutta todellisessa itsepuolustustilanteessa ne luulot karisee nopeasti. Nimimerkillä kokemusta piisaa. Toki tiedetään että BJJ kisoissa judokalla ei ole paljon mahdollisuuksia kuin korkeintaan sinivöisiä vastaan mutta BJJ mustat vyöt ei pärjäisi sinisten sarjassa judokisoissa ollenkaan. Guardiin kun ei saa vetää tai siitä tulee varoitus. Sinivöiset BJJ kaverit ei muuta osaa, itseasiassa edellisissä BJJ treeneissä tuli nähtyä ettei osaa mustat vyötkään, ei ainakaan Suomessa.


      • Sivustaseurannut

        Sen verran tuohon voisi vasta-argumenttia laittaa, kun lukaisin kommentit läpi, ettei sillä mahallaan makaamisella tai kilpikonnassa kyyhöttämälläkään voiteta yhtään tosielämän kamppailua... Judokat nyt on vaan pääsääntöisesti nykyään kohtuu paskoja matossa ja puhtaat bjj-ukot ihan sairaan paskoja pystyssä. Olisi varmasti mukavaa vahvistaa molempia taitoja, mutta ei taida olla aina järkevää, kun lajien nykyisiä kilpailusääntöjä ja varsinkin käytäntöjä tuomaritoiminnassa miettii (tämä siis koskien kilpaurheilua). Ainakin se vaatii ihan hiton kovaa treenimäärää ja päätä keskittyä oppimaan molempien lajien omat erikoisuutensa.
        Rispektiä niille, jotka jaksavat ja haluavat sekä pysty- että mattotaitojaan vahvistaa ihan aikuisten oikeasti. Se kuitenkin vaatii nykyisessä asenneympäristössä jo jonkunlaista selkärankaa.


    • Bjjudo

      "Mielestäni BJJ on Judoa eri säännöillä"

      Bjj oli kauan sitten judoa vapaammilla säännöillä. Koska rajoitteita on ollut vähemmän, evoluutio on luonut paljon uutta tekniikkaa ja hionut vanhoja tehokkaammiksi. Samalla bjj on edennyt kauaksi judosta.

      "Judo on realistinen kamppailulaji jossa tuomari nostaa ottelijat pystyyn ellei lopetusta tule muutamassa sekunnissa."

      Moni on sitä mieltä, että judo on epärealistista juuri tästä syystä?


      Myös kilpa-bjj:ssa on paljon epärealistisia tekniikoita, mutta niitä ei ole pakko käyttää pärjätäkseen huonolle mattopainijalle. Bjj:ssa ei kuitenkaan ole mitään yhtä epärealistista kuin judon jalkalukkojen puute, jalkoihin tarttumisen kielto tai se, että judotuomari pelastaa hölmösti otelleen pulasta passiivisen mattopuolustamisen jälkeen. Lisäksi monilla "isoilla" judoheitoilla mattoon vieminen on riskialtista. Niiden epäonnistuminen johtaa helposti huonoon mattopositioon tai "selän antamiseen", mistä seuraa usein kuristuminen tai ainakin vaikea kamppailu hyökkäysmahdollisuuksien palauttamiseksi. Tämän vuoksi bjj:ssa aktiivisesti kilpailevat judotaustaiset eivät käytä monia judossa suosittuja kääntyviä heittoja ja välttävät esim. morotegarille altistavia pystyotteita ja asentoja.

      Vapaaottelussa on ollut muutama menestynyt judoka, kuten kovalyöntinen Hector Lombard ja takavuosien GOAT, Fedor Emilianenko. Näistä kahdesta sambossa ansioituneella Fedorilla oli myös matossa annettavaa. Ronda Rousey pärjäsi aikanaan, koska naisten sarjat olivat todella ohuita. Teddy Riner olisi mielenkiintoista nähdä häkissä.

      Bjj:n näyttöjä vapaaottelussa tuskin tarvitsee luetella. Ne ovat kiistattomat läpi kovimpien miesten sarjojen, sekä ennen että nyt. Alasvientejä eli heittoja ei välttämättä tarvitse osata kuin yksi hyvä, mutta ilman Bjj-osaamista vapaaottelussa ei voi pärjätä. Nykyaikaisen vapaaottelun harjoittelun voisi pelkistää thainyrkkeilyksi, vapaapainiksi ja Bjj:ksi, vaikka toki modernin MMA:n tekniikka on jo hyvinkin erikoistunutta.

      Bjj painottuu mattoon ja judokat ovat taitavia otetaistelussa ja pystyssä, mutta jalkoihin tarttumisen kieltäminen näivettää judon tehokkuutta pystylajina. Tämä on sääli, sillä takavuosien itäeurooppalainen judo olisi ollut erittäin hyvää oheisharjoittelua bjj:lle. Vaikka bjj:ssa ei ole pakko otella pystyssä, en myöskään vähättelisi monien bjj-kilpailijoiden pystyottelun tehoa. Se ei aina ole kaunista, mutta toimii omalla tavallaan. Täältä voi katsoa, kun judon hallitseva olympiahopeamitalisti (ja erittäin pätevä bjj-mustavyö) Travis Stevens häviää pystykamppailun ja viedään mattoon. Pystykamppailun voittaa puhtaasti bjj-taustainen Yuri Simoes: https://www.watchbjj.com/documentaries/yuri-simoes-takedown-on-travis-stevens/
      Tarkoituksena ei ole mollata olympiamitalistin judoa, vaan korostaa sitä että vaikka vaikka monet bjj-taiturit ovatkin toivottomia pystyssä myös Bjj-puolelta löytyy kovia pystypainijoita.

      Kirjoitin näkenykseni pitkällä kokemuksella judosta ja bjj:sta. Arvostan molempia lajeja. Kutsuisin judoa komeaksi, mutta kuplassa eläväksi lajiksi, joka yrittää epätoivoisesti muokata sääntöjä niin, että uchi-mata yms. "kauniit" heitot pysyisivät voittavina tekniikoina. Bjj puolestaan on sen radikaali pikkuveli, joka ei välitä muotoseikoista vaan hakee vapailla säännöillä ja jatkuvalla evoluutiolla tehokkainta mahdollista tapaa painia vastustajasta luovutusvoitto.

      Jokainen itse valitkoon tapansa painia, hauskoja ovat kaikki.

      • Nojaa

        No eipä tuo ollut alasvienti kuin BJJ-säännöillä. Epätoivoinen nykäisy ja kellahdus omassa yrityksessä, jossa pääsi kuitenkin jalkaan kiinni, kun oli hereillä. Mutta pointsit ukolle, kun käytti Stevensin nukahdusta hyväksi...


      • Bjjudo

        Totta, Judossa pisteitä ei olisi tullut, mutta tästä kommentista en kyllä ole samaa mieltä: "Epätoivoinen nykäisy ja kellahdus omassa yrityksessä, jossa pääsi kuitenkin jalkaan kiinni, ... "

        Kyllä tuo oli yhden melko suositun Bjj-alasviennin täydellinen suoritus, jossa päästiin tavoitteeseen. Horjutuksen kautta kiinni jalkaan, jolla kaveri vietiin mattoon ja itse päästiin hallitsevaan asemaan matossa. Tekniikkaa ei pidä sekoittaa saman näköiseen melko yleiseen judon uhrausheittoon, jossa ei haeta jalkaa.

        Lajeissa on eri tavoitteet pystyottelulle. Judossa haetaan heittoja, Bjj:ssa tehdään tekniikkaa, joka vie kohti lopetusta. Bjj-pystyottelussa hyviä vaihtoehtoja kolme: 1) kuristus tai lukko suoraan pystystä, 2) guardiin veto tai 3) alasvienti hallitsevaan positioon. Judoheitto on vain yksi tapa tehdä alasvienti. Joskus hyvä, joskus huono.

        Bjj näkökulmasta on joskus vaikea ymmärtää, miksi judoka saa heitosta ipponin, vaikka päätyy esim. ylikiertyneen uchi-matan vuoksi heti itse alimmaiseksi ilman hyvää guardia. Jos ottelu jatkuisi, hienon heiton tehnyt ottelija olisi tehnyt itselleen karhunpalveluksen. Hyvä heitto voi olla, huono alasvienti. Näitäkin tilanteita näkee välillä Bjj-kilpailuissa.

        Judo, Bjj ja vapaapaini ovat kaikki vaativia lajeja, joihin kannattaa perehtyä. Ja jokainen itse valitkoon tapansa painia, hauskoja ovat kaikki.


    • Anonyymi

      Jos judokaan vastaan tulee hyvä vapaaottelija tai nyrkeilijä niin judoka ei pärjää lainkaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe