Ahde-Hakkarainen: Matti Ahde, sähkömies osa 2

peksu.makela

Ei mahtunu juttu yhtenä, tulee pätkinä.

Draamaa ja jännitystä pitkään uraan toki mahtuu. Politiikan sisäinen kauna ja kähmintä tarjoaisi aineet useampaankin oopperaan. Näytelmiähän ja elokuvia Ahteen toimista on jo tehty. Ooppera on Ahteen politiikan ulkopuolisista intohimon kohteista toiseksi tärkein, heti urheilun jälkeen. Melkoisen kostotragedian taitava libretisti laatisi Ahteen syrjäyttämisestä Eduskunnan puhemiehen paikalta. Jotta Sorsa saataisiin kunnialla pois hallituksesta, puhemieheksi, ja uusi puolueen puheenjohtaja Paasio ujutettua hallitukseen. Ahteen katkeruus oli syvä ja kosto koitti muutaman vuoden kuluttua, kun Koiviston kausien jälkeen mietittiin puolueelle presidenttiehdokasta. Sorsalla oli hinkua ja nostetta, mutta Ahde käänsi kansan ja puolueen Ahtisaaren taakse. Mistäkö tiiän? Olin paikalla kun kansalaisliikehdintää aloitettiin Pohjankartanossa. Senkin kokouksen Ahde kuvaa tarkoin, tarkemmin kuin omat muistikuvani.

Juuri tämä tarkkuus on kirjan rasite ja etu. Pakko uskoa, kun kirjoittaja lainaa jotain kokousrepliikkiä sanatarkasti kolmen vuosikymmenen takaa. Toisaalta sivumäärä kasvaa ja samassa suhteessa saattaa kiinnostuneiden määrä laskea.

Paljonhan Ahde sai aikaan. Vaikkei hän kunniaa ihan pelkästään itselleen ota. Puolue eheytyi, ammattiyhdistysliike kokosi voimansa yhden lipun taakse, työläisurheilu kokoontui ensin yhteen liittoon ja SVUL-kumppanin kaaduttua talouteensa yhden valtiollisen kattojärjestön suojiin. Onko se nykyään SUL vai Valo vai HUMU, en pysy perässä. Pomoja ja pikkupamppuja järjestöissä on käsittääkseni edelleen ainakin kylliksi.

Kansanedustajatyön ohessa Ahde rakennutti ensin Ouluun mahtavan toimistotalon työväenyhdistykselle. Seuraava rakennusprojekti oli Kansallisooppera, jonka pykääminen veikin pari vuosikymmentä. Työasiaksi voitaneen laskea ympäristöministeriön perustaminen, vaikka kai siinäkin hommassa muitakin oli mukana.

Ympäristöministeriaikansa saavutuksiksi Ahde kirjaa kaiken sen, minkä onnistui estämään. Kuten Kollajan altaan, Oulujärven ylitystien, Hailuodon sillan ja IKEAn tulon Espooseen. IKEAn kohdalla tosin lainmuutos syrjäytti parjatun ministeriön vallan ja kansalaiset pääsivät ostoksille kymmenen vuoden viiveellä.

Potkut Veikkausyhtiön pääpomon paikalta on niin tuore asia, etten sitä revittele enempää. Kaikki iltapäivälehtiä seuranneet muistavat yksityiskohdat. Sitä Matti painottaa moneen kertaan, että potkujen syy oli luottamuspula. Ei kähmintä, jonka tutkinta ja tuomio tapahtui oikeusjärjestelmästämme huomattavasti poikkeavalla yhden naisen taktiikalla. Tosin kohtalon iva toimii tässäkin asiassa. Kaikki aktivistit, kuten Hesarin Nykänen, kulttuuriministeri Linden ja Veikkauksen hallituksen pj, vuorineuvos J Niemelä (UPM) lensivät paikoiltaan joko heti tai kohta Ahteen jälkeen. Traagisinta tapahtuneessa oli, että Matti menetti shokin vuoksi kyvyn nauttia musiikista. Nyyh! Kyky tosin palasi yhdessä kansanedustajan tilipussin kanssa, parin vuoden kuluttua.

Hilkan tarinalle kaikkine kommervenkeilleen ei paljoa tilaa uhrata. Onneksi. Kyllä aina niin valpas iltapäivä- ja akkainlehdistö on pitänyt meidät ajan tasalla. En kadehdi poiitikon rouvan osaa. Aatteleppa ite: Oma opiskelu, työuran hoito ja kolmen lapsen kasvatus jossain Oulussa koko kolmekymmentä vuotta, Veikkauspestiin asti. Matti lennähtää perjantaina kotiin, syö, saunoo, nukkuu. Ja lähtee taas lauantaiaamuna kiertämään laajaa vaalipiiriä. Kenttää pitää hoitaa ja palkaksi tulee hyvä äänisaalis vuodesta toiseen. Jopa Veikkaus-kuprun jälkeen uudessa startissa.

Kirjan tyyli on sujuva, onhan eniten kirjoittanut Hakkarainen pitkän linjan toimittaja Iltalehdestä ja Matin luotettu. Väliin lisätyt lainaukset aikalaisilta keventävät tarinaa. Matin yhdensivun minianalyysit tärkeistä työtovereista tuntuvat, kohdetta tuntematta, nuoleskelulta. Sori alatyylinen ilmaisu. Aihe on laaja, mutta kyllä se hiemen pienempäänkin olisi mahtunut, Nyt 450 sivua vaativat ainakin lievää kiinnostusta lajiin.

7

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Politiikkaa ei muuta

      Hyvä seloste, Peksu Mäkelä, kiitos. Sinä osaat. Täytyy lukea kirja kunhan ehdin.

    • Hykkölän Heikkianter

      Saattaa olla jopa kiinnostava. Vaikka en yleensä politikkakirjoja lue. Kyllä jokaisen edustajakollegan, puolueesta riippumatta, pitää tarkistaa löytyykö oma nimi ja missä yhteydessa ja millä mielellä käsiteltynä.

    • Tuli "Sähkömies" luetuksi lähes tuoreeltaan. Ei nyt niin suurella intohimolla, kun minua eivät demarien tekemisien yksityiskohdat koske eivätkä mahdottomasti kiinnosta.

      Lopuksi henkilökohtainen muistelus kirjan käsittelemien aiheiden ulkopuolelta:

      Ahde oli Suomen ensimmäinen ympäristöministeri. Tuli niihin aikoihin katseltua televisiota nykyistä enempi, lapset olivat pieniä ja silleen. Vallan tuskastuin, kun ei ollut iltaa eikä oikein ohjelmaakaan ilman Ahdetta. Hän sekosi jokaiseen mahdolliseen ja mahdottomaan asiaan ja YLE:n samanhenkiset toimittajat antoivat hänelle aikaa mielin määrin.

      Sitten 26.4.1986 poksahti Tshernobyl. Ympäristöministeri Matti Ahde katosi kaikista tiedotusvälineistä kuin maa olisi hänet niellyt, ei näkynyt, ei kuulunut. Tshernobyl oli maailmanluokan katastrofi, joka olisi kuulunut ympäristöministerille enemmän kuin mikään muu asia. Miehen taso ja luonne paljastuivat kirkkaasti kuin oopperan ramppivaloissa. Sellainen sähkömies.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Tšernobylin_ydinvoimalaonnettomuus

      • Vyorenpeikkolainen

        Samanlainen muistikuva Ahteen ympäristöministerikaudelta. Ei iltaa, ettei hän iltauutisissa jonkin suon laidalla nyyhkinyt korvaamattomista luontoarvoista.


    • Hieno arvostelu ja loistava lähihistorian kertaus tällaiselle nuorisoketjun edustajallekin, jolle tuttua Ahteesta oli vain Veikkauksessa käpälöinnit ja pojan kokaiinijulkisuus.

      Jos kirjablogit olisivat Peksun tekstin tasolla, niin meikäläinenkin vaivautuisi niitä lukemaan.

    • Ei suuria ansioita

      >>Nyt 450 sivua vaativat ainakin lievää kiinnostusta lajiin.

      • Lehtis-Lassehan se hääräsi Ahtisaaren kampanjan pääpiruna. Ahde oli Veikkaushommissa eikä halunnut näkyvää roolia. Pyysi kuitenkin Ahtisaarta Oulun kaupunginjohtajaksi ja pari vuotta ennen pressahommia. Ahtis kävi näytilläkin Oulussa, mutta Namibia-projekti meni edelle. Ahtisaaren pressaehdokkuuden ääneen sanoi ekana lausuneensa Bo Ahlfors, mutta muitakin asian ympärillä pyöri. Lähinnä sillä mielellä, että Sorsa on liian poliittinen nimi vetämään muitakin kuin demariääniä.
        Mistä kaikille avoin ehdokasäänestys sai alkunsa ei tule kirjasta ilmi. Kai se puolueen historiasta selviää. Muuttivatten sitten sääntöjä jottei vahinko toistu. Julkisesti ei eritelty kuinka äänet jakautui jäsenten ja muun kansan äänestyksessä, mutta Ahde arvailee jäsentenkin antaneen Ahtisaarelle enemmistön.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      308
      3137
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      222
      1967
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1602
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      4
      1404
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      81
      1288
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      272
      1213
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      81
      1064
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1051
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      991
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      145
      867
    Aihe