Madeira ennen ja nyt

Peter N

Hei te Madeiran ystävät, miten saari on muuttunut viime vuosikymmeninä?
Onko massaturismia kaikkialla vaiko ainoastaan Funchalissa? En ole käynyt aikoihin.

8

708

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muuttuva Madeira

      Saari on muuttunut melkoisesti. Suuri muutos on tapahtunut esim. tiestössä.
      Ennen ajettiin yhtä serpentiiniä ja rattia sai kääntää koko ajan. Nykyisin saarella on paljon suoriakin tieosuuksia ja moottoritien pätkiä. Tunneleita on helpottamassa liikkumista.
      Hotelleja on tullut paljon lisää. Turistien määrän lisääntymiseen on myös vaikuttanut lentokentän pidentäminen, mikä on mahdollistanut suurempien lentokoneiden laskeutumisen saarelle.
      Esimerkiksi Porto Monizissa oli ennen vain yksi pieni baari. Nykyisin siellä on hieno iso ravintolakin altaiden lähellä.
      Onneksi Madeirasta ei ole kuitenkaan tullut vielä kovin paha massaturistikohde. Syynä saattaa olla, että useat uudet hotellit ovat viiden tähden hotelleja, mikä pitää tasoa yllä.

      • Miedommat haasteet

        Juu ja kauppakeskuksia tullut 15 v aikana sekä turisteille matkailukohteita, ennen oli perinteisemmät kuviot.
        Serpenttiinitietä pääsee vielä vääntämään halutessaan, mutta makeimmat kapeikot ja syheröt yleensä suljettuna.


      • historiaa66

      • zorroperro
        historiaa66 kirjoitti:

        silloin joskus...
        https://www.youtube.com/watch?v=ipzluQR3Wpw

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Madeiran_lentoasema

        Ilmeisesti Madeiran kentällä ei ole kuitenkaan sattunut havereita sitten 1977
        onnettomuuden ja kiitotien jatkamisen jälkeen?

        Boeing 747 jumbokin sinne on tainnut laskeutua ja vielä ihan onnistuneesti.

        Onhan se vaarallisimpien kenttien luettelossa ja varmaan onkin haasteellinen
        laskeuduttava. Itse sain "perstuntuman" kenttään viime tammikuussa finnskin
        koneen kyydissä - oli ns. ylös veto ennen onnistunutta laskeutumista.


    • jokapaikanmatkaaja

      En sanoisi,että itse Funchalin kaupunki mitenkään turistirysän statusta on saanut tai sitä"ansaitsisikaan", mutta Lido on kyllä rakennettu aikalailla täyteen. Asuuhan siellä tosin paikallisiakin,sekä kerros- että omakotitaloissa. Taxikuskit tosin sanovat,että se on liian kallis tav ihmiselle...rahaa pitää olla,jos sieltä asunnon hankkii. En tosin pidä Lidokaan rysänä..ne on ihan muualla.
      Funchalissa Avenida Arriagan (puistokadun) rannan puoleinen kaista on otettu jo vuosia sitten vain jalankulkukäytöön ja katukahviloita on siten tullut sinne alueelle lisää.Viimeinen on Rizin kahvila/ravintola Arriagalla Santa Catarina puiston päässä.
      Yksi vanha kortteli on purettu Lidosta kaupunkiin tultaessa vasemmalta (ei näy Arriagalle), siinä on nyt ostari ja hotelli .Vanhaan kaupunkiin on tullut lisää ravintoloita niihin vanhoihin taloihin.
      2010 helmikuun myrskyssä tuli suunnaton määrä maata vuorilta Funchalin rantaan ja särki kauppahallin tienoilla jokien yhtymäkohdassa katujen "kannetkint", ihmisiä menehtyi ja tuho oli suuri. Nyt ranta on remontissa ja näyttää valmistuvan kovaa vauhtia, myös joenuomien betonikaiteita on korotettu.
      Olemme käyneet sen jälkeen useita kertoja ja ihme kumma, mutta rannan rakentaminen ei ole lomailua haitannut...Beatles laivaa siis ei ole enää...vai liekö jossain..ei tietoa. Pienet pyöreät kahvilat ja lehtikioski rantakadulla ovat toiminnassa ja näkymä satamaan ja huvivenesatamaan on entisensä.

      • zzzzzzzzzzzzzzzzzzza

        Beatles laiva siirrettiin Machicoon, josta sateet huuhtoivat sen merelle...meren pohjaan.

        Tosin paikalliset epäilivät, oliko paatti todella "Beatles paatti".

        No, Beatles oli ainakin esillä: yhdellä levadalla kaikui yhtäkkiä "Help" kävelijöiden esittämänä. Onneksi apua ei tarvittu.


    • kuuskymppinen 1

      Ensimmäinen Madeiran kokemus yli 20v takaa, viimeisin muutaman vuoden takaa. Yllättävän vähän kuitenkin mielestäni Funchalin seutu muuttunut noiden vuosien aikana. Mitään massaturismi-meininkiä ei mielestäni Madeiralta löydy (vrt. vaikka Kanariaan). Rauhallista ja eleganttia. Toki paljon matkailijoita on, mutta ei turisturysän tunnelmaa. Massaturismikohdetta lieveilmiöineen en usko Madeirasta koskaan tulevankaan. Toivottavasti.

      • Kuusikutonen1

        Tuo teiden rakentaminen on ollut ilmeisen kallista, uudet tunnelit olivat viimeisen päälle tehtyjä, niiden rampit ja liittymäaukot kauniisti kivettyjä ja liittymäsiltojen rakenteet vaihtelevat sopivasti. Toki osa tunneleista näytti olevan vielä vaiheessa, esim saaren länsipäässä oli kaksi tunnelia muuten valmiin näköisinä, ainakin niiden päät törröttivät siistin näköisinä vuoren seinämissä, mutta niiden päistä puuttui liittymät ja välisestä rotkosta puuttui silta. Ajelin siellä pari viikkoa sitten ja eräänä päivänä totesin ajaneeni 56:n tunnelin läpi. Paikallinen asukas sanoi niitä oleva yli sata. Kenenkähän rahoilla siellä rakennetaan? Se lienee EU, joka on maailman perinnesäätiön kanssa ottanut Madeiran erityissuojeluun. Hyvä niin. (Kukahan kuitenkin suojelisi maailmam muita ainutlaatuisia alueita, kuten Suomen Lappia)? Huomasin madeiralaisten olevan mukavasti matkailijoihin suhtautuvia, ystävällisiä ihmisiä, toisin kuin tylyt ja koppavan näköiset kreikkalaset ja leuhkat ja öykkäröivät espanjalaiset. Madeiralla näkyi työnteko. Katuja kunnostetttiin, satamaa rakennettiin vauhdikkaasti. Kaikkialla oli siistiä, koska puhtaanapitoväki paiski töitä koko ajan. Tämä oli ensimmäinen Madeiran matkani. Spraymaalareita ei näytä saarella olevan. Köyhän eläkeläismatkaajan näkökulmasta hintataso oli kuitenkin aika korkea. Se hätkähdytti, kun bussiin nuosi vanhempi rouva ja vaikka peremmällä olikin tilaa, nousi nuori tyttö valittömästi ja antoi paikkansa jotta rouva pääsi istumaan heti. En ole kokenut samaa kohteliaisuutta Suomessa. Ilmeisesti madeiralaiset osaavat kasvattaa lapsensa.
        Matkustan Madeiralle varmasti uudestaan


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6183
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2576
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2083
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1827
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe