Auttakaa! En tiedä tarpeeksi..!

kysyn lukioist :)

Olen 15 eli 9-luokalla ja yhteishaku lähestyy. Mulla on aukkoja tietämyksessä, joten voisko joku kertoo, mahollisimman tarkasti kaikki yhteishaust yo-kirjotuksiin ja sit lukiost pääsyyn..? Abeistki mul o vaa se verta tietoo ett ne menee risteilylle. Voisko joku pliis kertoo mull näist asioist?(Lukioon!! :) )

Kiiitooooooosss!!!!!!!!!

5

250

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaihe vaiheelta

      No yhteishaussa haet sinne haluaamaasi kouluun. Kesällä tulee sitten tulokset nettiin, kirjeenä ja koulujen oviin, että ootko päässyt sinne minne oot hakenut.

      Ekan vuoden lukujärjestysten ja kurssivalintojen suhteen on vähän erilaisia käytäntöjä, mutta todennäköisesti saatte jossain vaiheessa tehdä ne itse. Se on aluksi ehkä vähän hankalaa, mutta kun oppii systeemin, niin sitten niiden valintojen kanssa säätäminen on ihan mukavaakin :)

      Syksyllä kun koulu alkaa, niin pitää tietty ostella ekaa kertaa kirjoja, vihkoja, koepapereita, kyniä ja mitä nyt tarviikin. Koulu ei kustanna käytännössä mitään materiaaleja. Ite kyllä suosittelen käyttämään alusta asti kansiota vihkojen sijaan, koska sinne saa kaikki monisteet tosi näppärästi ja muutenkaan vihkoa ei mene "hukkaan" jos kirjoitetaankin tosi vähän tms.

      Siinä ykkösen syksyllä on yleensä kaikenlaista ryhmäytymistä, just jotain perus awkwardeja tutustumisleikkejä, ehkä jotain leirejä tms. Ekojen viikkojen aikana myös alkaa muodostua kaikenlaiset ryhmät ja porukat, joten kannattaa olla heti valppaana ja aktiivisesti jutella kaikille, ainakin jos ei etukäteen tunne ketään.

      Ekana syksynä on myös eka koeviikko! Lukiossa siis aina opiskellaan 5-6 viikkoa (riippuu 5 vai 6 jaksoa) ja sitten on koeviikko, jolloin on koe kaikista niistä jakson aikana opetelluista aineista. Koeviikolla on yleensä muuten vapaata, mutta aamuisin on koe ja sen jälkeen ainakin joissain kouluissa on noin tunti yhteistä kertailua seuraavan päivän koetta varten. Loppupäivä on sit vapaa, että kerkee lukemaan.

      Että voi valmistua lukiosta, pitää saada käytyä 75 kurssia. Kursseja on kolmenlaisia:
      1) pakollisia (kaikkien on pakko käydä nämä)
      2) syventäviä (ylioppilaskokeiden kysymyksen tulee pakollisten lisäksi syventävistä kursseista)
      3) soveltavia (koulukohtaisia kursseja, joista ei siis tule kysymyksiä yo-kokeisiin ja jotka voivat olla erilaisia eri kouluissa)
      Esimerkiksi kemiasta olen itse käynyt 1 pakollisen kurssin (kaikkien piti käydä se), 4 syventävää (piti käydä, koska halusin kirjoittaa YO-kokeessa) ja 2 soveltavaa (labrakurssi ja kertauskurssi).
      Pakollisia kursseja on n. 50, vähän yli tai alle riippuen siitä, ottaa matikan lyhyenä vai pitkänä. Ekana vuonna kursseja olisi hyvä tulla n. 30 ja mieluusti vaikka vähän yli, niin voi ottaa sitten rennommin kakkos- ja kolmosvuonna :)

      Kakkosvuosi on sitten vähän mukavampi, ainakin omasta mielestä, kun oli saanut aika paljon epämiellyttäviä pakollisia kursseja suoritettua pois alta ja sai keskittyä niihin aineisiin, mistä oikeasti tykkäsi ja jotka meinasi kirjoittaa. Kakkosella oli myös ne kuuluisat Wanhojen tanssit. Varmaan tiedätkin, että niissä siis pukeudutaan hienoihin pukuihin ja tanssahdellaan yleisölle sen kunniaksi, että ollaan koulun vanhimpia (tämä siis tapahtuu keväällä, kun kolmosvuoden opiskelijat ovat jo jättäneet koulun).

      Kakkosen keväällä osa aloitti jo ylioppilaskirjoitusurakan. YO-kokeet on siis lukion "päättökokeet", joista saa pisteitä, kun hakee AMK:iin tai yliopistoon. Kaikkien pitää kirjoittaa äidinkieli ja sitten vähintään 3 muuta ainetta. Vähintään yksi koe pitää olla "pitkä" eli enkku, pitkä ruotsi tai pitkä matikka. Useimmat kirjoittaa ainakin enkun, kun se on muutenkin niin hyödyllinen. Ylioppilaskokeet kestää 6 tuntia ja ne on koko Suomessa yhtä aikaa ja samat kysymykset. Yo-kokeet voi "hajauttaa" eli kaikkea ei tarvitse kirjoittaa abivuonna. Aineita saa hajauttaa korkeintaan 3 peräkkäiselle kirjoituskerralle (kevät/syksy). Itse kirjoitin 2. keväällä kemian, 3. syksynä enkun ja nyt tänä syksynä äikän, fysiikan ja pitkän matikan.

      Kirjoitusten lisäksi viimeseen vuoteen mahtuu mm. juurikin tuo mainitsemasi risteily sekä penkinpainajaiset eli penkkarit, jolloin päivällä käydään heittelemässä niitä karkkeja pitkin kyliä. Abit eli 3. vuoden opiskelijat pääsevät tosiaan "lomalle" jo varhain keväällä. "Lomalla" on tarkoitus lukea YO-kokeisiin ja mahdollisiin seuraavan asteen pääsykokeisiin, mutta monet kyllä esim. tekee töitä tms.

      Saa kysyä, jos jokin jäi epäselväksi :)

    • kysyn lukioist :)

      Kiitos! Tost oli tosi paljon hyötyä!! Kun mainitsit ett kaikkien pitää kirjottaa äidinkieli ja väh. 3 muuta tarkottaaks se ett pitää kirjottaa väh. 4 yhteensä joista 1 vähintään on pitkä?
      Ja mitäs jos haluu jollekkin tietylle linjalle esim. ilmasu tai kuvis, miten mä päätän sen tai ett miten mä haen sille linjalle ja voiko siltä linjalta vaihtaa niinku sille "perus puolelle" mikskä sitä nyt kutsuttiinkaan?
      Kiitti hei viel tosi paljon! :)

      • Vaihe vaiheelta

        Joo, huomasin kans itekin melkein heti, että ton YO-homman selitin hirveen epäselväksi.

        1. Äidinkieli
        2. Toinen kotimainen kieli (käytännössä yleensä ruotsi)
        3. Joku vieras kieli (englanti, ranska, espanja, saksa, portugali, latina, italia, venäjä, saame tms.)
        4. Matematiikka (pitkä/lyhyt)
        5. Joku reaali (fysiikka, kemia, filosofia, psykologia, uskonto, biologia, maantieto, elämänkatsomustieto, terveystieto, historia, yhteiskuntaoppi tms.)

        Eli näistä "ryhmistä" valitset yhteensä neljä. 1 eli äikkä on pakko valita. Noista muista yhden voi jättää pois, mutta sitten pitää ottaa kaikki muut. Esimerkiksi itse en kirjoittanut 2-ryhmän ainetta eli ruotsia, joten mun oli pakko valita 3-, 4- ja 5-ryhmistä jotain (otin kolmosesta enkun, nelosesta pitkän matikan, vitosesta fysiikan ja kemian (useammankin saa siis ottaa)).

        Ja yhden siis pitää olla pitkä. Pitkiä on pitkä matikka ja kaikki ala-asteella aloitetut kielet (enkku, A-ruotsi). Eli jos ei lue pitkää matikkaa eikä pitkää ruotsia, niin pakko ottaa enkku.

        Toivottavasti nyt ymmärsit, yllättävän hankala asia selittää :D

        Ja noista linjoista voi kyllä melkein aina vaihtaa "yleislinjalla", jos haluaa. Toisinpäin on tietysti hankalampaa, mutta erityislinjalta normilinjalle luulisi olevan helppo vaihtaa. Oon ite luonnontiedepainotteisessa ja kyllä moni meidän linjalta alussa hyppäsi normilinjalle, kun ei jaksanutkaan panostaa matikkaan, fysiikkaan jne. :D


    • MelkeinYlioppilas

      Hei. On aina hienoa nähdä, että joku on aidosti kiinnostunut ja uskaltaa kysyä asioista. Itse juuri 3. jakson koeviikkoa suoritan ja sitten alkaakin tämä pitkään kaivattu lukuloma. Olen siis abi eli kolmannen (useimmiten viimeisen) vuoden opiskelija ja kirjoitan tänä keväänä ylioppilaaksi. Lukioon voisin antaa pari vinkkiä, joilla pärjää:

      1)
      Ole läsnä mahdollisimman paljon tunneilla. Lukiossa, toisin kuin peruskoulussa, käydään lähes joka tunti jotain uutta asiaa (toki hieman aineesta riippuen), joten olemalla poissa, jäät jälkeen ja joudut tekemään enemmän töitä pysyäksesi kärryillä. Lintsaaminen ei kannata ja kostautuu hyvin nopeasti (kokemusta on)

      2)
      Käy lukiota alusta saakka oikealla sykkeellä ja motivaatiolla. Tunnin läksytuokio muutaman kerran viikossa ei ole paljoa pois elämästäsi, mutta takaa sinulle huomattavasti mukavamman abivuoden kun ei tarvitse huolehtia puuttuvista töistä tai suorittamattomista kursseista. Itse suoritin kahtena ensimmäisenä vuotena lähes minimimäärän kursseja kun ajattelin "ottaa rennosti". Nyt joudun käymään iltalukiota ja suorittamaan itsenäisesti muiden kurssien ohella rästikursseja, joita en ole käynyt ensimmäisinä vuosina.

      3)
      Älä ole liian vakava. Lukioon kuuluu tiettyjä perinteitä. Esimerkiksi nasujaiset, jolloin toivotetaan uudet oppilaat tervetulleiksi hieman "koettelemalla" heitä (me jouduimme pukeutumaan vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin ja lausumaan lukiomme "kunniavala", jonka senhetkiset abit olivat keksineet) ja lopulta ottamalla heidät suojiinsa. Lisäksi usein vappuna ja penkkareina järjestetään erilaista ohjelmaa. OLE MUKANA! Olet lukiolainen ja opiskelija vain kerran, joten ota ilo irti erilaisista riehoista ja tapahtumista. Pelleile ja heittäydy mukaan. Rankka opiskelu vaatii myös hieman irrottelua ja höyryjen päästöä!

      Näillä vinkeillä tulet varmasti pärjäämään ja opiskeluaikasi tulee olemaan haasteista huolimatta hauskaa ja palkitsevaa.
      Onnea opiskeluun :)

      • Anonyymi

        Ei noihin nasujaisiin ja muihin senkaltaisiin typeryyksiin ole mikään pakko osallistua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9479
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      392
      4017
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2825
    4. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      87
      2790
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2554
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      178
      2538
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1803
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1632
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1590
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1403
    Aihe