Lapsuuden makumuisto

inkaK

Muistaako kukaan 60-luvun lapsista Linnanmäki-keksejä. Oltiin koolla ystäväporukan kanssa ja lapsuuden herkut. Minä (1963) ja veljeni (1962) muistimme Linnanmäki-keksit, joita aina ostimme. Tavallinen pyöreä keksipaketti jossa oli (muistaaksemme) valikoima erilaisia keksejä. Kerran saimme jopa vähän toruja äidiltä, joka lähetti meidät kauppaan ostamaan kahvivieraille keksejä. Mehän toimme tietenkin Lintsi-keksejä, kun ei äiti huomannut antaa sen tarkempaa ohjetta. Ne ei tainneet olla oikein tarpeeksi hienoja aikuisten kahvipöytään, kun olivat kaikki vähän eri näköisiä, mutta meille kelpasi. Tästä kaveriporukastamme ei kukaan muistanut kyseisiä keksejä, joten utelen nyt laajemmalta porukalta muistuuko kenellekään mieleen? Yritimme näitä jo googlettaa ja etsimme eri sivustoilta mistä löytyi vanhoja mainoksia ja keksi- karkki- ja kahvipakkauksia, muttai ilman tulosta. Näitä oli myynnissä ainakin 60-luvulla, saattoi olla vielä 70-luvun alussakin.

30

417

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Paimenpoika, maidontuottajien sulatejuusto. Sitä haettiin suoraan maitoautolta samalla kun vietiin maitopänikät maitolavalle. Olipa kiva istua maitolavalla ja odottaa pakettia.

   Joskus muistan sen maun ihan selvästi suussani ja tekisi niin mieli sitä. Mikään muu juusto ei maistu yhtä hyvälle. Ehkä se on siinä että jos on jotain oikeen kunnon kovaan nälkäänsä syönyt, niin se maku jää ikuisti ihanana mieleen.

  • nam, nam

   nekut oli hyviä ja nallekarkit

   • Lippa vinossa

    Jep, se oli polvihousupojille aina riemun hetki kun satuttiin harvakseltaan löytämään jokin pikkukolikko maasta. Ei muuta kuin viivana maitokauppaan ja koko rahalla pennin nalleja. Niitä sitten laskettiin tasan kavereiden kesken hartaan kunnioituksen vallassa.


  • Nyfiken

   Olin n. 5 v kun näin Ranskassa ensi kertaa etanoita aikuisten lautasilla.
   Kun tulimme kesällä Suomeen niin päivät kului serkkujen ja heidän kavereidensa kanssa. Kuljettiin tietä pitkin ja näin kotilon jonka nappasin käteeni. Kerroin toisille että näitä ne syö Ranskassa. Toiset ei uskoneet ja niinpä yritin todistaa niiden syömäkelpoisuuden ja pistin kotilon suuhuni ja puraisin.
   Hyi hiivatti ja kaikki muut paholaiset, miten järkyttävä maku levisi suuhun!
   Kukaan ei nauranut, sain osakseni vain kauhistuneita katseita. Serkut sitten myöhemmin kysyivät aikuisilta ja kyllä heillekin nauru maittoi kun selittivät valmistamisen tarpeellisuuden ennen syöntiä. :-/

  • tanj a

   Enpä muista Lintsi-keksejä . Onkohan ne olleet paikallisen keksitehtaan tuotoksia? Jos muistaisit valmistajan, niin silloin tietoja löytyisi ehkä helpommin suoraan tehtaan arkistoista. Arkistothan ovat aina jossakin tallessa- suurin osa.

   Oma makumuistoni liittyy savustettuihin silakoihin. Himoitsin niitä alle kouluikäisenä . Äiti kävi ostamassa kalastajalta suoraan tuoretta ja jalostettua kalaa, minkä vuoksi kalat maistuivatkin joltain.

   Kerran silakoissa oli paljon mätiä ja koska en ymmärtänyt niitä poistaa yökötti mädit niin paljon, etten voi tänäkään päivänä syödä savustettua silakkaa. Savustetun silakanmädin maku nousee yhä kielelleni.

  • vieläkun joskus sais

   Parhaita oli fazerin toffeetikkarit, tumman- ja vaaleanruskeat, ne littanat pyöreänsoikeat missä oli sellaiset kielikolot. Yritin aina imeskellä niitä tosi varovaisesti että kestäsivät mahdollisimman pitkään :)

   • Alter ego

    Voit keittää niitä itsekin, netissä on ohjeita toffeemakeisille. Muotoilun voit tehdä esikuvasi mukaisiksi sitten itse, luovuutta käyttäen.


   • vieläkun joskus sais
    Alter ego kirjoitti:

    Voit keittää niitä itsekin, netissä on ohjeita toffeemakeisille. Muotoilun voit tehdä esikuvasi mukaisiksi sitten itse, luovuutta käyttäen.

    Niinhän sitä varmaan voi, vaan ei ole keitoksissani onnistunut sama maku ja koostumus


   • Olinkin unohtanu nuo tikkarit .Hyviä olivat, nam .


  • ...

   No joo

   Kävin ensimmäisen keran eläissäni linnanmäellä yli viiskymppisenä- Ei ollut keksejä, lähinnä hampurilaisia.

   Mutta tollasia kadonneita makuelämyksiä kaikilla. Itellä kaipuu sylttyihin. Siis savustettuja elukoitten sisäelimiä, joita myytiin oulun kauppahallissa. Suurta herkkua. Nykyisin niitä ei saa mistään, tuli jokin eu-direktiivi, joka kielsi niitten tekemisen.

   Sun kandee kysellä tosta lintsistä joltain toiselta foorumilta, täällä tsadilaisia ole montaakaan, eikä varmaan tsdilaisetkaan kaikki muista tota asiaa.

   • muistojen kultaa

    Minä muistan ne samat syltyt. Sain niitä Savossa ollessani. Isä osti ja toi kotiin.

    Olivatko ne teurasjuttuja, jotka oli keitetty suolavedessä. Oli jotain vatsalaukkua ja kaikenlaista muuta sisäelintä. Olivat hyviä.

    En tiedä, vieläkö maistuisivat, jos niitä jostain saisi.


   • Nyfiken
    muistojen kultaa kirjoitti:

    Minä muistan ne samat syltyt. Sain niitä Savossa ollessani. Isä osti ja toi kotiin.

    Olivatko ne teurasjuttuja, jotka oli keitetty suolavedessä. Oli jotain vatsalaukkua ja kaikenlaista muuta sisäelintä. Olivat hyviä.

    En tiedä, vieläkö maistuisivat, jos niitä jostain saisi.

    Ukrainassa ne ovat vieläkin herkkuja, suosittuja naposteltavia mm. oluen ja/tai vodkan kanssa. Olen ollut festareilla joissa sellaisia myytiin; joukossa mm. sian korvalehtiä ja -saparoita, keuhkon palasia jne. Ne olivat hyvin tummanruskeiksi paahdettuja tai paistettuja, en ole täysin varma valmistustavasta.
    Ystäväni Alla, joka asui muutama vuosi sitten Suomessa, laittoi kerran meiliä jossa kertoi hyvin hämmästyneenä että heidän festariherkkujaan myydään Suomessa hyvin varustelluissa eläintarvikeliikkeissä, koiranruokahyllyissä somissa annospusseissa!

    Se mikä muualla maailmassa on käypä ruoka, on EU:n myötä kielletty. En oikein tiennyt muuta vastata hänelle.


   • Lintsi -68

    MInä kävin Linnanmäellä ensimmäisen kerran vuonna 1968, kun olin 13-vuotias. Silloin ei huvipuistoja ollut vielä muualla Suomessa. Hattaroita eli sokerivanua siellä kai myytiin silloin. En muista, mitä muuta söin. Oli elämys ajaa vuoristoradalla.


   • muistojen kultaa kirjoitti:

    Minä muistan ne samat syltyt. Sain niitä Savossa ollessani. Isä osti ja toi kotiin.

    Olivatko ne teurasjuttuja, jotka oli keitetty suolavedessä. Oli jotain vatsalaukkua ja kaikenlaista muuta sisäelintä. Olivat hyviä.

    En tiedä, vieläkö maistuisivat, jos niitä jostain saisi.

    Sylttyä tehtiin meillä syksyllä, kun eläimiä teurastettiin. Hirvestäkin äiti sitä keitteli.


  • eioleeennäääsitä

   Herajoen MAAILMAN IHANIN jogurtti ikinä! :)

   • eioeleeenäää

   • 60-lukulainen

   • ....:)
    60-lukulainen kirjoitti:

    Muistan pähkinäjogurtin, oliko neliskulmaisessa purkissa, paksua ja täyteläistä....nam

    Pähkinäjogurtti oli ensimmäinen jogurtti jota maistoin.....1998 oli Joulun aikaan kausimakuna myynnissä ,maku oli juuri niin ihana kuin muistinkin.Miksiköhän ei enää valmisteta....?


   • Anonyymi
    60-lukulainen kirjoitti:

    Muistan pähkinäjogurtin, oliko neliskulmaisessa purkissa, paksua ja täyteläistä....nam

    Minäkin muistan, että ensimmäinen jugurtti jonka söin oli neliskulmainen pähkinäjugurtti :)


  • mies vm59

   Mullakin muistoja lapsuusesta. Nekut, kieku ja kaiku, oliko jotain 5 pennin karkkiakin. Mummo söi uskovaisten pastilleja. Töttöröjäätelöä. Ennen vanhaan pysyi tekemää purkalla ilmapalloja. Miksei nykyisillä purkalla. Kaivoimme sodankylässä mannermaan takana tynnyreistä pikeä. Se oli purukumia en muista makua ja sitä, että tuliko hampaat mustiksi.

   • PikiPoikanen

    Tuota pikeä mekin purkkana jauhettiin, taisi olla hyvinkin terveellistä kun olen saanut viettää lääkkeettömän elämän ;)


   • Anonyymi

    Samat harrastukset oli Kemijärvellä, pikeä purtiin purukumin puutteessa.


  • oi niitä aikoja

   En muista tuollaisia keksejä, mutta ihanin muisto lapsuudesta on valkeakuulas-omenalajike. Meidän puutarhassa oli vanha omenapuu ja sen vankoilla oksilla pienenä istuin ja söin noita omenia. Keltaiset luumut ja kaneliomenat olivat myös hyviä. Jouluksi vietiin vintille talviomenia, jotka sitten aattona sieltä haettiin alas tupaan.

   Tietenkin metsämansikat muistan, niitä laitettiin heinänkorsiin ja metsästä haettiin mustikoita. En ole kasvissyöjä, mutta parhaiten muistan nuo raikkaat maut.

  • Karneval

   Asuin Pohjanmaalla, että Linnanmäki ei ollut tuttu, mutta muistan Fazerilla oli ,keksipakkauksia, joissa oli erilaisia keksejä. Yksi sukulaiseni, joka oli töissä Fazerin leipomossa Helsingissä, toi aina niitä keksejä meille, kun tulivat vierailulle. Niitten keksien nimi oli Karneval. Nyt muistan.

   En asu Suomessa. Samoja keksiä taidetaan myydä siellä vieläkin.

   • ,,,--..

    Carneval. Paras minun suuhuni oli tummanruskea, liekö ollut kahvi, suklaa, vai mikä maku?


  • Huh huh

   Purkkilihapullat! Söimme valmisruokia paljon lapsuudessani jo -50, -60 vaihteessa ja muistan vieläkin, kun lihapullapurkki avattiin, sen tuoksun ja syödessä maun. En ole tainnut sen koommin purkkilihapullia syödä. Lapsuudenkodissani ei paljon itse ruokia tehty!

  • Tangon taikaa

   Sinisessä paperikääreessä suklainen Tango-pötkö...muuta en muista. Sellaisia mummu toi tuliaisina ja hyvää oli.

  • -Sibone-

   Mummola oli melki naapurissa. Mummu keitti kahvia ja joi sitä tassilta, taisi olla sokeripala suussa. Mä join kupista.. sokeripala suussa :)
   Soikeita valkoisia piparminttupastilleja tarjosi aina, tai Figarollia.. pahoitteli, jos ei muuta ollut. Ne maistu kyllä, mutta usein oli Fazerin parhaita.

  • elliivo

   Muistan kamferin maun sokeripalassa. Se oli kai yleislääke kaikkeen vaivaan ja kun sen sai sokerin kanssa niin sitähän ruinattiin.
   Pikeä myös pureskelimme ja muistan sen pikisen maun.
   Jossain 50-60-lukujen vaihteessa oli muodissa tehdä rex-kakkua. Se tehtiin Rex kekseistä ja kookosrasvasta, kaakaojauheesta ja tomusokerista tehdystä suklaatahnasta. Sen maun muistan elävästi.
   Kotona kasvatettu tomaatti siivuina äidin leipoman sekaleivän päällä! Ei ollut mitään sen parempaa.

  • Anonyymi

   Oliko ne samoja kuin Carneval keksit? Niitä Fazer on valmistanut vuodesta 1920. Muistan kyllä Linnanmäki keksit. Olen syntynyt 1962.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Koronan levittäminen kapakoissa on perusoikeus ja rokotus&rokotepassi on pian pakko, hienoa Hjallis!

   Nyt Suomeen puuhataan rokotepassipakkoa - Hjallis Harkimo: sanktiot käyttöön rokottamattomille https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfdb73b1-d86e-481
   Maailman menoa
   429
   6163
  2. Sofia ja Stefan kihloissa

   Sormus on kuvissa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   89
   4101
  3. Hyvinvointivalmentaja voi pahoin

   Kyllä niin kaikesta näkee että hyvin ei mene. Ktuota juoksua ja menoa on nyt jo liikaa . Miten käy kisojen. Keskeyttää tietenkin . Mitä sen jälkeen ..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   157
   2598
  4. Tuomo Ylipulli on kuollut

   Olympiavoittaja Tuomo Ylipulli on kuollut tänään perjantaina sairauskohtaukseen kotonaan Rovaniemellä. Tuomo oli kuollessaan vasta 56-vuotias.
   Rovaniemi
   42
   2480
  5. "Marbella tuntuu niin kodilta, on aina tuntunut" sanoo Martina.

   Jep, nainen ei osaa edes vähän maan kieltä ja elää siellä turistielämää, urheilee ja syö dinnereitä. Ei mitään tekemistä oikean arjen kanssa kun pitää
   Kotimaiset julkkisjuorut
   150
   2367
  6. Monen päivän Marttiinan ja Hannun erospekulaatiot meni hukkaan

   Tunnen suurta vahingoniloa että te suurimmat ja fanaattisimmat Mara vihaajat olette täällä antikliimaksissa viettäneet monta kesäpäivää iloiten heidän
   Kotimaiset julkkisjuorut
   217
   2181
  7. Sofia ja Stefan yhdessä!

   Tämä tieto henkilöllr, joka kyselee Sofian hinnastoa päivät. Ei ole sinkku, vaan lähes 2v parisuhteessa. Ei ole ollut Sofialla vuodessa 3 eri miestä!!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   151
   1676
  8. Tarvitsen sinua

   Mies. Ja sinä tiedät sen.
   Ikävä
   87
   1250
  9. Cowboy Pikkarainen

   Mitä toi sen cowboy insta video tarkoittaa..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   30
   1237
  10. Atlantis FC:n pelaajia syytetään lapsiin

   kohdistuneista raiskauksista ja seksuaalisista hyväksikäytöistä.
   Maailman menoa
   47
   1140
  Aihe