Lomautukset ja lakot

op op op ope

Aina kun puhutaan opettajien lomautuksista niin heti alkaa kauhea poru siitä miten lapset jää ilman perusopetuksen takaamaa opetusta ja turvallista kouluympäristöä. Mutta annas olla, kun opettajat uhkailee lakolla. Silloin ei lapsista puhuta halaistua sanaa. Kauhea huhtominen omien etujen puolesta ja suu vaahdossa vaaditaan lisää palkkaa, joka muutenkin on jo korkea tehtyihin tunteihin nähden. Ja toiseksi. Turha siitä palkasta on valittaa. Ei opettajan työhön ole JOUDUTTU. Se on ihan varmasti oma valinta ja siihen on pyrkimällä pyritty. Olkaa siis tyytyväisiä, kun saatte opettaa.
Eikä opettajan läsnäolokaan luokassa aina ole tae siitä, että oppilas saa perusopetuslain tarkoittamaa laadukasta opetusta tai että kouluympäristö olisi turvallinen. Kyllä sellaisia tumpeloita ja nyyhkyneitejä yliopistoista valmistuu opettajaksi, että pistää oikein miettimään onko ammatinvalinta loppuun asti mietitty.

21

323

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • di lahti

      Olen täysin samaa mieltä. Ja ainahan voi lomauttaa kesällä.
      On tietysti totta että opettajien palkka on pieni mutta jokainen tietää sen kun valitsee opettajan ammatin.

      • diplomikielenkääntäj

        Kirjoittamasi perusteella kenelläkään ei siis koskaan olisi mitään kompetenssia vaatia/haluta/toivoa/saada parempaa palkkaa kuin tällä hetkellä.

        Maailma on näköjään hyvin yksinkertainen paikka elää, kun on dippainssi.


      • opettajax

        "Ja ainahan voi lomauttaa kesällä."

        Lomauttakaa kesällä kaikessa rauhassa! Säästö on nimittäin PYÖREÄ NOLLA!

        Koska jos säästöjä haetaan, tulee lomauttamisen perusteena olevan palkan maksamatta jättäminen kohdistua TYÖHÖN. Ja opettajan palkka maksetaan opetusvelvollisuuden mukaan - toisin sanoen aina silloin kun seisot siellä luokassa. Kesältä palkka juoksee, KOSKA opettajiin on kohdistettu palkantasaus, joka tarkoittaa sitä, että 9kk palkka maksetaan 12kk ajalta. Kesäajan palkka on siis tehty sisään talvella, mutta sitä pimitetään palkanmaksajan kassassa sovitusti ja maksetaan joka kuukausi sama summa. Tähän päädyttiin aikoinaan opettajien toivomuksesta, koska silloin kun maksettiin palkka 9kk ajalta, palkka ei tullut kesältä. Aika monelle se tuotti ongelmia, koska ei osattu säästää säästöön riittävästi, joten haluttiin, että 9 kk:n palkka tasataan 12kk:lle eikä enää tarvitse itse säästää kesää varten. Työnantaja tekee tämän puolestasi.

        Joten ihan vapaasti, lomauttakaa kesällä! Opettajahan on palkattomalla vapaalla muun ajan kuin laskennallisen vuosiloman 38päivää.

        Säästönne on NOLLA EUROA! =)


    • opex

      Onpa ihan hirveä ongelma tämä opettajien lakkoilu. Vastahan sitä oltiin lakossa 80-luvulla! Haloo!

      Kyllä ne ovat miesvaltaiset alat, jotka käyttävät lakkoasetta usein ja kiristävät koko yhteiskuntaa. Esimerkkeinä voi mainita paperimiehet, joiden lakkoilu tulee vientiteollisuudelle niin kalliiksi, että työnantajapuoli on joutunut suostumaan täysin kohtuuttomiin palkkoihiin. No, se kalahti omaan nilkkaan, kun työt siirtyivät Kiinaan. Tai sitten kuljetusalan, jonka lakko lamauttaa koko maan. Puhumattakaan pienestä porukasta nimeltään lennonjohtajat, jotka minimaalisesta koulutuksestaan huolimatta saavat huikeaa palkkaa, koska pystyvät myös kiristämään koko maata lentoliikenteen lopettamisella.

      Olisipa vaan sairaanhoitajilla, lastenhoitajilla ja opettajilla vastaavaa kanttia! Mutta me olemme liian kilttejä. Ei tarvtse insinöörin murehtia, kuka hoitaa vanhuusiäassä olevat lähiomaiset tai vaippaikäiset lapset vaikkapa neljän viikon lakon ajan. Eikä tarvitse huolestua, että teinin yhteishaku tai yo-kirjoitukset siirtyvät vuodella opettajien lakon takia.

      Voi tosiaan miettiä, mitä tapahtuisi, jos naisvaltaisilla aloilla ryhdyttäisiin oikeasti lakkoilemaan!

      Ja jos luulet, että on lasten etu, että ope ei tienaa, niin mietipä vielä kerran. Minkälaisia ihmisiä luulet open ammatin houkuttavan sitten, kun sitä tehdään nälkäpalkalla? Tätä on kyllä jo kokeiltu monessa maassa ja tulokset puhuvat puolestaan.

    • di lahti

      Toistan itseäni. Jokainen tietää palkkansa suuruuden opettajaksi kouluttautuessaan.
      Lisäksi jokainen joka yhtään ymmärtää taloutta. Tietää että kunnallisilla ja valtiollisilla aloilla ei voi odottaa korotuksia. On aivan turha puhua naisten matalapalkka alasta. Tai ehkä miehet tiedostavat palkan paremmin ja hakeutuvat muihin ammatteihin.
      Ja toistan vielä.. Jos haluatte lakkoilla niin kesä ja heinäkuu sopivat mainiosti. Eivät häiritse poikani tulevia kirjoituksia

      • opex

        Yhä edelleen toistan, että opet ovat olleet lakossa viimeksi kolmekymmentä vuotta sitten, eikä minun tietoni mukaan ole nytkään mitään lakon uhkaa päällä. Kukaan ei ole uhkaillut lakolla, mutta jos lakkoon ryhdytään, niin voin kertoa, että se ei tule kesälle osumaan, sori vaan.

        Mitä tulee kesälomautuksiin, niin mitään muutakaan ammattiryhmää ei ole IKINÄ lomautettu sellaisina aikoina, kun he eivät muutenkaan ole töissä. Loma-aikana "lomauttaminen" ei ole lomauttamista vaan puhdas palkanalennus. Opettajilla on kuitenkin voimassa oleva työehtosopimus, jonka myös työnantajapuoli on allekirjoittanut, ja tässä sopimuksessa määritellään tietty palkka tietystä työstä. On eri asia, jos palkattomuuden vastineeksi saa sitten sen ylimääräisen loman. Miksi opettajat olisivat eri asemassa kuin muut?

        Teollisuudessa lomautetaan ihmisiä, koska ei ole töitä. Se ei siis ole mikään säästötoimi sinänsä. Opettajan työt eli oppilaat eivät häviä mihinkään. Ei ole esimerkiksi sellaista lakia, että telakalla pitää koko ajan rakentaa laivaa. Sen sijaan on laki, jonka mukaan oppilaan tulee saada opetusta.

        Tiesin ja tiedän palkkani ja odotan, että saan sen, mitä on sovittu ja että laki toteutuu.

        Eikä tarvitse yhtään murehtia, että opettajat eivät osallistuisi säästämiseen. Aina huonoina aikoina meiltä vähennetään tunteja oppilasryhmiä suurentamalla ja valinnaisia vähentämällä, mikä laskee palkkaamme. Lisäksi meiltä viedään opetusvälineet ja materiaalit, mikä tarkoittaa usein lisätyötä. Mutta kannattaa muistaa, että kaikki tämä on poissa myös oppilailta. He joutuvat opiskelemaan ilman välineitä ja suurissa ryhmissä. Opettajan ja oppilaan etu on usein sama.


      • opettajax

        Palkan suuruuden tietää siinä vaiheessa, kun valmistuu. Mutta kukaan ei arvaa työmäärää, jonka joutuu työn eteen tekemään. Opettajan työmäärää ei olla rajattu, palkka maksetaan pidetyistä tunneista, vaikka tekisit kellon ympäri töitä. Siksi joka viidennes opettaja vaihtaa alaa, koska työmäärä ei vastaa enää nykypäivänä miltään osin järkevää työmäärää. Huomaa myös, että opettajat tekevät töitä lasten ja nuorten parissa, joten työympäristö on hiukan erilainen kuin aikuisten kanssa toimistossa istuminen. Työn rasittavuus on toista luokkaa. Mistäkö tiedän? Olen itse tutkija ammatiltani, työskennelly yksityisellä työnantajalla, valtiolla ja nyt opettajana kunnalla. Näistä kolmesta työstä opettajan työ on raskain - mutta toisaalta pidän ehkä eniten tästä työstä. Valitettavasti vaikka olen jo vuosia ollut opettajana, harkitsen työpaikan vaihtoa takaisin yksityiselle sektorille - en yksin palkan takia, mutta sen takia, että työympäristö ja stressi on toista luokkaa. Työpaikalla on työkaverit (aikuisia!) eikä vanhemmat ole nutisemassa koko ajan jostain täysin vähäpätöisestä asiasta, kuten vaikka pyyhekumin puutteesta, kun koulu ei niitä joka viikko anna uutta...

        Jokainen valitsee ammattinsa, mutta ruusuinen kuva opettajan työstä muuttuu kyllä jokaisella, joka sitä työkseen tekee. Niin kauan kun sitä katselee pulpetin takaa, opiskelee alaa ja katsoo lapsensa silmin, ei ymmärrä työmäärää kuin vasta silloin, kun seisoo siellä luokan edessä ja katsoo siihen suuntaa keitä opetetaan.


    • opettajax

      Ja muistat varmaan, että opettajat ovat olleet lakossa viimeksi 1986.

      Ei opettajan työhön ole jouduttu, mutta opettajallakin on oikeudet kunnollisiin työoloihin, palkkaan ja etuihin. Vai onko opettajat jotenkin kaiken tämän ulkopuolella, josta metallityöläiset, sairaanhoitajat ja bussikuskit jatkuvasti lakkoilevat?

      Opettajan palkka maksetaan pidettyjen tuntien mukaan, ei työtuntien. On turha kuvitella, että työ olisi vain luokassa tapahtuvaa opettamista. Jos näin kuvittelet, et tiedä opettamisesta yhtään mitään ja kommenttisi ovat kuin pieru saharassa...

    • oppo poppoo

      Sum liirum, sum laarum, sum tilulilulei

    • op op op ope

      Opettajien kesäloman ajan lomauttamisesta ja palkoista vielä muutama sana. Ensinnäkin. Jos opettaja on virkavapaalla lukuvuoden niin hän kyllä palaa TÖIHIN heti suvivirren veisuun jälkeen koko kesäksi ja saa siltä ajalta palkkaa vaikka olisi ollut palkattomalla vapaalla syksystä kevääseen. Ja jos hän haluaa virkavapaataan jatkaa niin se alkaa sitten taas kun koulutkin alkavat. Mahdollinen sijainen palkataan syksystä kevääseen eikä hänelle voida maksaa kesän ajan palkkaa kun varsinainen viranhaltija palaa töihin. Eli kyllä opettajan voi lomauttaa ihan hyvin kesän ajaksi. Ei siinä ole mitään estettä. Onhan hän sillon töissä.

      • opex

        Et kai ihan tosissasi luule, että se kesäpalkka annettaisiin sijaiselle, jos viranhaltija ei sitä ota? Olipa hauska vitsi:D Sijaiset ja merkittävä osa tuntiopettajista palkataan kesäkuun alkuun asti ihan kunnan tai kaupungin tai koulun intressien takia eli säästösyistä.

        Jos viranhaltija ei "tule kesäksi töihin", kukaan opettaja ei saa sitä palkkaa. Opettajien palkat eivät ole niin isot, että meidän kannattaisi sitä olla ottamatta. Parempi on, että se menee jollekulle opettajalle.

        Tuo on puppua, että voisi tulla vain kesäksi töihin ja jatkaa sitten virkavapaata.

        Joka tapauksessa OAJ ei tule kesälomautuksiin ikinä suostumaan. Jos sellaisia oikeasti lähdetään kaavailemaan, voi hyvinkin olla se työtaistelu edessä. Luulisi, että jopa insinööri ymmärtäisi, että joka alalla pidetään omista eduista kiinni. Opettajan palkka ja työsuhde edut eivät ole niin ylimaalliset, että voisi mitenkään olettaa meidän noin vain suostuvan heikennyksiin.


    • sairaanhoitajaa

      Opettajakunta on niin naisvaltaista etteivät ikinä saa lakkoa aikaiseksi.. Lopettakaa tyhjänpäiväinen jeesustelu. Olisi tietysti helppo sanoa että vaihtakaa olaa jos pää ei kestä. Vaan kukaan ei teitä palkkaa.

      • opex

        Kuule minun pääni kestää tätä työtä erittäin hyvin. Sen sijaan sitä en niele, että minulla ei olisi samanlaista lakko-oikeutta tai oikeutta puolustaa etujani kuin kaikilla muillakin ammattilaisilla tai sitä, että palkkaani voisi alentaa "lomauttamalla" minut lomalla.

        Sanasen voisi toki sanoa sairaanhoitajien jeesustelusta, mutta antaapa olla.


      • Halsundbeinbruch

        Voi kuule hoitsuseni, kyllä yksityinen sektori mielellään palkkaa opettajia ja moni on sinne paremman leipäpuun perässä siirtynytkin. On kuule melkomoista meriittiä, jos on kymmenenkin vuotta opettanut yläkoulussa ruotsia lätkäpojille! Siihen ei kuka tahansa pysty.


    • matti vaan

      Naapurin kiukkuinen ämmä. Opettaja kuulema ja sen ovat kaikki saaneet kuulla. Oli tammikuun lakossa. Tänään taas korkki ruuvataan auki.

      • nopeeope

        Joku tuossa aiemmin kirjoitti, että opettajan voi lomauttaa kesällä, mutta luojan kiitos OAJ on pitänyt siitä huolen, että sellainen on nykyään täysin mahdotonta. Oikeuden päätös asiasta on olemassa.

        http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/OAJ vastustaa jyrkästi opettajien lomauttamista kesällä/1135248753819

        Itseäni taas ei haittaa pätkäkään nämä nykyiset vaikeat ajat ja parin viikon lomautukset. Kunnon kesäloma muut lomat sekä parin viikon bonus lomautusloma vaikka hiihtoloman yhteyteen kelpaa ilman nikottelua. Vanhempia kuntien toiminta tuntuu enemmän kyrsivän kun tenavilta käytännössä jää osa matikan kirjaa tänä vuonna opiskelematta lomautuksista johtuen. Eikä tietenkään niissä luokissa joissa esim. esiintyy koulukiusausta ole kovin kivaa olla kun OTO:na luokkaa hoitava opettaja käy tunnin alussa laittamassa videon päälle ja vastaavasti sammuttamassa sen tunnin loputtua.

        Arvovalintoja opettajien lomautukset ovat, emme me opet siitä kärsi, mutta lapset sitäkin enemmän. Varsinkin sellaiset lapset jotka tarvitsevat opettajan apua kyetäkseen suoriutumaan uusista laskuista jne.


      • Ruotsinmaikka
        nopeeope kirjoitti:

        Joku tuossa aiemmin kirjoitti, että opettajan voi lomauttaa kesällä, mutta luojan kiitos OAJ on pitänyt siitä huolen, että sellainen on nykyään täysin mahdotonta. Oikeuden päätös asiasta on olemassa.

        http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/OAJ vastustaa jyrkästi opettajien lomauttamista kesällä/1135248753819

        Itseäni taas ei haittaa pätkäkään nämä nykyiset vaikeat ajat ja parin viikon lomautukset. Kunnon kesäloma muut lomat sekä parin viikon bonus lomautusloma vaikka hiihtoloman yhteyteen kelpaa ilman nikottelua. Vanhempia kuntien toiminta tuntuu enemmän kyrsivän kun tenavilta käytännössä jää osa matikan kirjaa tänä vuonna opiskelematta lomautuksista johtuen. Eikä tietenkään niissä luokissa joissa esim. esiintyy koulukiusausta ole kovin kivaa olla kun OTO:na luokkaa hoitava opettaja käy tunnin alussa laittamassa videon päälle ja vastaavasti sammuttamassa sen tunnin loputtua.

        Arvovalintoja opettajien lomautukset ovat, emme me opet siitä kärsi, mutta lapset sitäkin enemmän. Varsinkin sellaiset lapset jotka tarvitsevat opettajan apua kyetäkseen suoriutumaan uusista laskuista jne.

        "Vanhempia kuntien toiminta tuntuu enemmän kyrsivän kun tenavilta käytännössä jää osa matikan kirjaa tänä vuonna opiskelematta lomautuksista johtuen."

        Todella ikävää tässä on se, että jotkut vanhemmat eivät millään tahdo ymmärtää, että se ei ole opettajan syy. Onneksi suurin osa vanhemmista tuntee myötätuntoa meitä kohtaan ja ymmärtää sen, miten hankalaan pakkorakoon joudumme. Parhaamme me kuitenkin aina yritämme ja vanhemmat antavat sille arvoa. Kiitos näille fiksuille isille ja äideille!


    • malco

      Voi itku mitä liirum laarumia. Alkakaa ihan vapaadti lakkoilemaan. Sillä tiedän että opettajista ei löydy munaa lakkoilemaan.

    • hahahahahaaaa

      Menikös kukkamekoilla jauhot suuhun. Aika laajoista opettajien lomautuksista on kunnissa päätökset tehty. Yrittäkää nyt sitten vielä lisää palkkaa naukua niin lomautukset vain lisääntyvät.

      • opex

        No oliko kesällä, hahhahah? Ei ollut, eikä tule.

        Minua ei suoraan sanottuna kovastikaan harmittaisi parin viikon ylimääräinen loma. Kyllä tässä sen verran hyvin on tienattu. Oppilailta se on poissa, kyllä opettajat pärjäävät.

        Meneeköhän sinulla jauhot kurkkuun, kun lapseltasi jää sanaluokat tai kertotaulu oppimatta, kun olisivat juuri sattuneet siihen lomautuksen kohdalle? Tai kun pikku simppaasi kiusataan tunneilla, joilla ei ole opettajaa mailla eikä halmeilla? Kyllä sitten varmaan haahhhaahaa maistuu!


    • Koulunkäynninohjaaja

      Me koulunkäynninohjaajathan olemme lomautettuna aina, kun koululaisilla on hiihto-, joulu- tai syysloma. Meidän lomapäivät eivät nimittäin riitä edes kesäajalle.

      Tai toinen vaihtoehto joissakin kunnissa on, että kehitysvammaisten lomahoitoyksiköt työllistävät, kun vanhemmat pitävät kiinni lastensa lomaoikeudesta ja roudaavat lapsensa sinne. (Kyllä heillekkin loma kuuluisi).

      En millään jaksaisi joka lomaa seurustella enää lasten kanssa, kun väsyn koulutyöhön ihan samalla lailla ku opettajat ja lapsetkin. Joka tätä ihmettelee, niin tervetuloa seuraamaan nykyoppilaiden luokkatyöskentelyä, varsinkin erityisluokkiin.
      Saattaa naama venähtää.

      Siispä meille koulunkäynninohjaajillekkin vuosityöaika ja lomat niinku opettajillekkin. Silloin kerkiää taas tankata virtaa koulutyöskentelyyn ja ottamaan iskuja, kirosanoja ja sylkemisiä vastaan. Niitä satelee joka päivä, eikä kukaan tee asialle mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 115
      2396
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2237
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2001
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1638
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1442
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      13
      1378
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1373
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1357
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1282
    Aihe