Aurinkopanelit ja ilmalämpöpumppu

testaaja2012

Onko kukaan teistä tehnyt sellaista järjestelmää jossa on aurinkokennoilla tuotetaan energiaa (laturin ja akkujen sekä inventterin kautta) ilmalämpöpumpun pyrittämiseen?
Talvella varmaan pitää käyttää "forttumia".
Kesällä jäähdytykseen varmaankin riittää kohtuullinen määrä paneliwatteja.

16

8715

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pihistäjä

      Kyllä se kesällä toimii, mutta kannattaa ensin laskea kumpi tulee halvemmaksi: omat kennot vai forttumin sähkö. Jäähdytykseen tehoja 0,5-1kW eli kennoja saman verran, asennus, kaapelinti, invertteri, kytkennät. EI taida pari kolme vuotta riittää vaa vuosikymmeniä.

    • ilppifani

      Ei kannata, talvella ei riitä aurinkoa/sähköä lämmitystoiminnan pyörittämiseen, ja kesäisin jäähdytystarvetta yleensä vain muutamana päivänä, joiden takia ei kannata paneeleita ja akkuja hommata. Meillä jäähdytetään kesäisin ilpillä keskimäärin 5-10 päivänä vuodessa, silloinkin n. 3-5 tuntia/vrk. Eli ilpin käyttö jäähdytykseen maksaa meillä n. 1€ vuodessa. Mutta talvisin se säästää sähköä 500-600 euron arvosta.

      • Anonyymi

        Meillä jäähdyttää 3kk


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meillä jäähdyttää 3kk

        Juuri niin. Mitä paremmin rakennus on eristetty, sitä suuremmaksi nousee jäähdytystarve. Tein passiivitaloja 20 m2 etelään päin avautuvilla lasituksilla. Suora auringonpaiste nostaa terassien lämpötilan 60 °C::een. Osa tuosta lämmöstä siirtyy varsinaisiin sisätiloihin, eristyksen vuoksi hitaasti mutta varmasti.

        Lämpöpumppuperiaatteella toimiva LTO pudottaa ulkoilman lämpötilasta hieman yli 5 °C . Se ei sitten nykyisillä yli 30 °C helteillä oikein riitä. ILP voisi olla hyväkin lisä paneelien kaveriksi.


    • Hemuklin

      vaan tuuli myllyllä toimisi talvisaikaankin

    • ei tuu sähköä

      " vaan tuuli myllyllä toimisi talvisaikaankin "

      No ei takuulla toimi, ei tule myllystä sähköä niin paljoa että ilppi pyörisi jatkuvasti marras,joulu,tammi,helmi,maalis, kuukaudet, sähköä tarvitaan melkoinen määrä, eli pitäisi tuulla yötä päivää tauotta tuon 5 kuukautta.
      No, jos laittaa 80 metriä korkean tornin ja 50 metrin ropelli ja akkuja 2000A, niin ehkä sitten.
      Mutta normaali mökki tuulivoimala ei riitä.

    • Hemuklin
      • tuuliviirikö

        Kesällä helteellä tuulee yleensä vähän, joten ei ropellilla sähköä siihen saada. Sama juttu kovalla pakkaskelillä. Yleensä tuulisinta on kevällä ja syksylla, jolloin jäähdytystä tai lämpöä ei paljoa tarvita. Akupakettienkaan mitoittelu tuulettomien jaksojen ylitse ei ole kannattavaa.


      • Anonyymi
        tuuliviirikö kirjoitti:

        Kesällä helteellä tuulee yleensä vähän, joten ei ropellilla sähköä siihen saada. Sama juttu kovalla pakkaskelillä. Yleensä tuulisinta on kevällä ja syksylla, jolloin jäähdytystä tai lämpöä ei paljoa tarvita. Akupakettienkaan mitoittelu tuulettomien jaksojen ylitse ei ole kannattavaa.

        Talvella tuulee eniten.


    • et tällei menee

      Meidän ilppi vie -15 asteen pakkasella 47kwh/vrk ja sisälämpö 21.
      Jos pakkasta -5, silloin menee 22kwh/vrk ja sisällä 21.

    • akateeminensahkomies

      Vastaus alkuperäisen kysyjän kysymykseen: kyllä. Toimii kun käytät invertteri-ILPiä.

      Huomaa että akkujen perässä olevan DC-AC-invertterin käyttö välissä kyllä syö tehoja turhaan. Parempi olisi käyttää suoraa DC-syöttöön soveltuvaa kompressorimallia.

      Esim. Midea (eli Suomessa Ultimatemarket ) tarjoaa näitä sovelluksia: http://www.ultimatemarket.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=solar13inverter

      Maailmalta (= Kiinasta) näitä valmistajia löytyy paljon lisää, joilta saisi kontillisen näitä vehkeitä varsin sopuhintaan. Lämmityskyky pakkasoloissa tosin riippuu itse ILPin rakenteesta eli menee helposti toimittajan/laitteen arpomiseksi.

      Jos haluat keskustella asiasta lisää tarkemmin niin uudista kysymyksesi alan asiantujafoorumiin: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?board=2.0

    • ei riitä aurinkoa

      " Vastaus alkuperäisen kysyjän kysymykseen: kyllä. Toimii kun käytät invertteri-ILPiä."

      Ei auta invertteri ilpit eikä muukaan ilppi, kun aurinko paistoi marras/joulukuussa joillakin paikkakunnilla 4-7 tuntia/kuukaudessa.

      Kesällä riittää jäähdytykseen, mutta kun Suomessa ei monena päivänä tarvi jäähdytellä, eipä siitäkään juuri hyötyä ole.

      Ainoa käyttömuoto voisi olla sähkötön mökki, jota tarvii jäähdytellä, ja sinnekkin sopisi paremmin pieni siirrettävä jäähdytyslaite.

    • Rataspyörä

      Lämpöä pakkaspäiville, ilman sähkölaskua ?
      Muurauta ammattilaisella perinteinen pystymuuri 2.5 metriä korkeana tai sen mitä huonekorkeus antaa tehdä.

      Teetin 50-luvun rm taloon vuolukivestä tuollaisen massiivisen jättilämmittimen. Toimii ja saa vapaasti ajatusta kopioida. 2 pesällistä ja ma-to oli melko kuuma.

      Viat ? liian tehokas 1 huoneeseen, vaatii avaruutta sekä ilmankiertoa sekä ilmasolia ritilöineen katonrajaan.

      Ja melko ilmaisia puita saa ostaa suoraan tilalliselta.

      A-paneelilla voisit sitten valaista asuntoa LED valoin ja käyttää mahdollista ylijäämävirtaa kylmälaitteisiin verkkokytkimen kautta. Toimii aluksi aurinkosähköllä ja sen loputtua siirtyy antamaan valtakunnanverkosta perinteistä virtaa.

    • ei nyt sentään

      " 2 pesällistä ja ma-to oli melko kuuma. "

      Tuo ylläoleva ei voi olla totta, tai sitten siinä on jättipesä.

    • Rataspyörä

      Koitan vastata sinulle lyhyesti,
      miksi itse päädyin teettämään omilla ohjeilla sellaisen tulisijan että vuolukivi uunitehtaan insinööri pyöritteli päätään omista laskelmistani.

      No, lupasivat tehdä rahaa vastaan speciaalin vuolukivi-jättiläisen. Ilman tehdastakuuta. Tämä sopi minulle, tiedän mitä olen tekemässä.



      Lyhyesti: Hyötysuhde ja miten sellainen saadaan korkealle ?
      Massaa, pinta-alaa ja vaatii pitkät savukanavat tulisijaan että se jokainen lämpöwatti saadaan talteen.


      Lopputuloksena on vain kädenlämpöinen henkäys, joka menee harakoille.
      Tutki oman tulisijasi hukkalämpöjä ja huomaa miten tulisija tuhlaa lämpöä taivaalle. Siinä se kaikessa yksinkertaisuudessaan on sanottu.


      Viat:

      Mammuttimainen järkäle toimii edelleen loistavasti jo 5v. aikajaksolla, mutta puiden määrää suhteessa normaaliin tulisijaan on pitänyt vähentää merkittävästi ettei tule tropiikin helle tuossa huonetilassa, jossa vuolukivuvuori seisoo lattiasta kattoon asti. Ja se on todella painava ja iso! Pitkät savukaasusolat tekevät siitä fiksun vekottimen. Painajainen verottajan silmissä!


      Jos vaikka huvilaan tekisin lämmitystä, tekisin saman mallin metrin korkemapana ja ottaisin sokkeloiset seinät tulisijan ympäriltä pois. Mitään muuta en muuttaisi toiseksi.

      Case II
      Toisessa paikkaa suurehko 2krs. talo lämpiää n. 6-750e/vuosikustannuksilla, riippuen lämmitystarpeiden kulloisesta hankintamenoista tai saatavuudesta. Pakkasta oli parhammillaan -26c ja menoveden lämpötila oli luokkaa 28- 44 astetta ja sisälämpötila siinä 23-23,9 astetta. Tääläkin pannu haaskaa taivaalle lämpöjä.
      Koska uusimistarvetta on, saatan teettää tuohonkin paikkaan proto-pannun omilla ohjeillani. Hukkalämmöt kuriin, siitä se lähtee.


      Ja tulossa kesä-ajalle vesi-aurinkopaneeli 3000Litran varaajalla.
      Mitä kylmempää vettä ajat kuumaan paneeliin, sitä parempi hyötysuhde on saatavissa. Eikä tarvitse laskea paljonko lapset käyttävät vettä pore-ammeessa käydessään.

      Ja aiheeseen liittyen on myös kokeeksi tulossa mahdollisesti wattimäärältään tehokkaita aurinkopaneeleita.
      Tietysti samaan pääsee, kun laittaa tehottomia paneeleita suurelle pinta-alalle.
      Sähköliittymään en ole irtisanomassa, mutta aika näyttää missä tulevaisuudessa mennään.

      Joskus kannattaa etsiä pakettiratkaisujen sijasta yksilöllistä tietä omalle kiinteistölle. Pikään harkittu on jo puoliksi tehty ja mahdollisesti toimiva omanlainen ratkaisunsa. Uskalla kokeilla uutta, niin siitä saa onnistumisen tsibunaa itselle ja muille. Pienillä asioilla voi saada suurtakin aikaiseksi.

      Harkinnanvaraa on tyyliin: Perustulisija vai omin piirrustuksin tehty, hieman kalliimpi mutta merkittävästi tehokkaampi tulisija samalla vaivalla. Niin-in ?

      • n.erkki

        Oletko laskenut mikä on investointisi suoletusaika? Perustulisija vastaan massiivinen proto. Hyötysuhde saattaa olla 10-20% parempi, mutta maksaako se ikinä itseään takaisin. Sama juttu tuossa massiivisessa aurinko-vesivaraajassa. Ison varaajan häviötkin ovat paljon suuremmat kuin pienemmän. Montako vuotta lämmittäisit suoralla sähköllä investointeihin kuluneella rahalla?

        Itselläni on 4-5 tonnin painoinen paikalla muurattu tulisija ja olen laskeskellut ettei se elinikänäni koskaan tule säästämään itseään takaisin. Ainoa millä perustelin sen hankinnan oli, että nyt töissä ollessa on varaa maksaa ja sitten myöhemmin pinellä eläkkeellä pärjää. Toisaalta rahat olisi saattanut olla järkevämpää sijoittaa fortumin osakkeisiin ja voittaa arvonnousulla huomattavasti enemmän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1508
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      40
      782
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      679
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      676
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe