Osaisiko joku sanoo koska tuli vvs-käyttöpakko esim. kylppärin pesukonepistorasiaan?
Koska vvs-kytkimen käyttöpakko tuli voimaan?
29
5330
Vastaukset
- tulpalla pesijä
Ei ole tullut mitään pakkoa, meillä on tulppasulake pesukoneen pistorasialle, eikä muuta. Parempi niin, eipähän pätki.
- Jouni Pirilä.
Kysyn siksi kun on kyse joskus 70-luvun lopun kerrostalohuoneistosta johon suunnitellaan nyt linjasaneerausta...!
On vuonna 2006 virallisen urakoitsijan toimesta tehty virallisesti kuitilla laatoitus-vedeneristys-ja sähkötyöt kyseiseen kylppäriin...kaikki on eritelty laskussa, jopa kyseinen sähkötyö jossa on asennettu juuri pistorasia pesukoneelle.
Isännoitsijä soitti ja kertoi linnjasaneerausta suunnittelevan henkilön ilmoittaneenhänelle että huoneistossa on hengenvaarallinen asennus juuri koskien kyseistä pistorasiaa.
Se, miksi kysyn tuota vvs-pistorasian lain kohdan päiväystä liittyy siihen että tuon ikaisissä taloissa ei ollut missään vvs-pistorasioita, niitä ei ollut koko maailmassa mutta oliko jo laki niiden asentamisesta vuonna -06 voimassa.
Hakisin itsekkin tiedon googlesta mutta hakusanaa on hiukka vaikea keksiä, olen kyllä yrittänyt ;))- ---
Eipä se kovin hengenvaarallinen ole. Kyllä on pärjätty 50 vuotta ilmankin
- käämi
Laillisuuden kannalta on oleellista onko rasia asennettu uuteen paikkaan, vaiko uusittu entinen rasia vanhalle paikalle. Vielä nykyäänkin saa pistorasian vaihtaa uuteen, alkuperäisen pistorasian asennusajankohdan mukaisten määräysten mukaisesti (ei tarvitse lisätä vikavirtasuojausta).
- Miksi?
Perusteliko kukaan että minkä takia asennus on hengenvaarallinen? Ei pelkkä VVSK:n puute tee siitä hengenvaarallista, mutta kyllä se vuonna 2006 olisi jo pitänyt laittaa.
- Joskus se tuli
mm. kylppärin osalta se tuli jo ennen 2006, olisiko ollut joskus 2000 luvun alussa.
Sen lisäksi on aina ollut etäisyysvaatimukset suihkuun (vaikka olisi vvs).
Vanhan pistorasian uusinnassa ei tarvitse lisätä vvs:ää, mutta uuden lisäyksessä se pitää olla.
- jgflkgjldgöfgllakabl
Ohessa ote D1-2002 sivulta 201:
Vikavirtasuojakytkimiä käytetään seuraavissa asennuksen osissa.
.....
b) Kylpy- ja suihkutilojen pistorasiat ja muut laitteet
Kylpy- ja suihkutiloissapistorasiat tulee sijoittaa vähintään 60 cm päähän kylpyammeesta tai 120 cm päähän suihukusuuttimesta tai kiinteästä vesipisteestä ja ne ON SUOJATTAVA ENINTÄÄN 30 mA VIKAVIRTASUOJAKYTKIMELLÄ.
....
---> Siis jos kylpäriin on asennettu vuoden 2002 jälkeen uusi pistorasia (eikä vain korjattu vanhaa) se on oltava varustettuna vikavirtasuojalla.
--> Vanhojen pistorasioiden osalta löytyy samaisen D1-2002:n sivulta 304 lisäpoikkeus etäisyyden osalta (min. 1 metri). Tuolloinkin vikavirtasuojan käyttö on pakollista.- tulppasulakkeilla
Olen pariinkin kertaa asentanut uuden pistorasian vanhan tilalle, en tosiaankaan korjannut vanhaa, silti ei ole vitunvirtasihtejä laitettu. Taas pitää asentaa uusi kun vanhassa on toinen reikä palanut ihan karrelle, mistäköhän sekin johtuu.
- JUKKA.
Vielä ei tullut selville MILLOIN määräys on astunut voimaan....!
Ainoa asiallinen kysymykseen liittyvä vastaus tulee nimim. "gflkgjldgöfgllakabl" mutta hänkin toteaa lukevansa vaan siinä 2002 painetun kirjan tekstiä...!
Kysynkin siis vielä...MILLOIN MÄÄRÄYS ON ASTUNUT VOIMAAN...?
Muuta en kysyisi jos joku osaisi vastata?- ip68
Mitä karjut tänne jos osaat olla noin tarkka varmaan löydät itse sinua tyydyttävän vastauksen
- 15+9
Nyt kun on selvinnyt milloin (1997) määräys on astunut voimaan, on enää selvitettävä onko pistorasia uudessa vai alkuperäisellä paikalla.
- JK..
Olet vissiin lukutaidoton ip68...tämä kysely ei koskenut sinua!
- ip68
Ei niin mutta ottaa pattiin kaikenmaailman hörhöt jotka luulee tietevänsä kaiken, sitäpaitsi niin minäkin luulen
Mutta alkuperäiseen , ei tarvii olla jos ei sitä ole ollut ennekään, ja enhän edes tiedä mikä se vvs on
- Jukka..!
Anteeksi että korostin kyselyäni arwoisa ip-68, ei ollut tarkoitus häiritä levollisuuttasi kyselylläni, kiitos kuitenkin että vaivauduit ojentamaan minua tuolla tavalla...otan neuvoistasi varteen opin...kiitos!
Kysyin siksi korostetulla tavalla että jos joku sen osaisi sanoa eikä vastaisi turhaan asiaan liittymätöntä potaskaa.
Tämä vaatimaton asia on vaan minulle tavallaan tärkeä, kuten kerroin, hakisin itse mutten ole onnistunut sitä vielä löytämään..!- ip68
Ja vattuakose minulle kuuluu jos et löydä, ei minua kinnosta pätkän vertaa tuli milloin tahansa
- etsivä löytää
1997
katso tuolta...
http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Sahko-ja-hissit/Sahkolaitteistot/kylpyhuoneen-sahkoasennukset-kaytanto/ - 11+9
Sähköasennuksia koskevat vaatimukset muuttuivat v. 1997. Tämän ajankohdan jälkeen asennetut kylpyhuoneiden uudet pistorasiat on täytynyt suojata vikavirtasuojakytkimellä.
V. 2007 lopulla julkaistut uusimmat vaatimukset edellyttävät pistorasioiden lisäksi kaikkien muidenkin verkkojännitteisten sähköasennusten suojaamista vikavirtasuojalla uusissa kylpyhuoneissa.
Rikkoutuneet tai vanhentuneet pistorasiat, kytkimet tai valaisimet voidaan uusia asennusajankohdan vaatimusten mukaisina, mutta lisäasennukset onkin sitten jo tehtävä uusien vaatimusten mukaan. Jos esimerkiksi asennetaan lisäpistorasia tai pelkän valaisimen paikalle vaihdetaan pistorasialla varustettu peilikaappi, on vähintään tämä pistorasia suojattava vikavirtasuojakytkimellä. - Jukka...!
Asiallinen ja täysin tyhjentävä vastaus.... Kiitokset tiedosta...!
- 3+2
Meille muille ei vielä selvinnyt oliko se asennus laillinen vai ei. Että oliko pistorasia asennettu entisen tilalle vai uuteen paikkaan?
- cxtel
3+2 kirjoitti:
Meille muille ei vielä selvinnyt oliko se asennus laillinen vai ei. Että oliko pistorasia asennettu entisen tilalle vai uuteen paikkaan?
Raja ei mene ihan noinkaan...
"Jos muutostyössä vain siirretään yksittäisen sähkölaitteen sijoituspaikkaa ilman, että käyttötarkoitus tai
olosuhteet muuttuvat, muutostyö rinnastetaan korjaustyöhön."
- Näino
1.1.1995.
- vvsk
Vikavirtavirtasuojaa koskevien standardien kehittyminen
Pienjännitesähköasennusten turvallisuutta koskevien standardien (SFS 6000) mukaan on vuodesta 2008 lähtien vikavirtasuojakytkintä käytettävä lähes kaikissa pistorasioissa (shukopistorasiat ja voimapistorasiat). Poikkeuksena ovat vain pelkästään tietyn (pysyvästi paikallaan olevan) laitteen liittämiseen tarkoitetut pistorasiat. Tällainen laite on esim pakastin, jossa vikavirtasuojan aiheeton toiminta voisi aiheuttaa suurtakin vahinkoa.
Vuodesta 1998 alkaen vikavirtasuojaa määrättiin käytettäväksi tiloissa, joissa sähkön käytöstä voi tavallista helpommin aiheutua vaaraa, kuten pesutiloissa ja ulkona. Ennen vuotta 1998 tehdyissä asennuksissa vikavirtasuojia ei yleensä ole.- jäljessä...
Olet vieläkin jäljessä. Oliko se viime vai toissa vuoden alussa kun tuo tiukentui entisestään. Enää ei saa jättää pois, vaikka oliskin yhden tietyn pysyvästi paikallaan olevan laitteen liittämiseen tarkoitettu ja vaikeasti luoksepäästävässä paikassa (esim. liesituulettimen tai astianpesukoneen PR). Nykyään saa jättää pois vain sellaisten yksittäisten laitteiden pistorasioista, joiden sähkön katkeamisesta voi aiheutua vähäistä suurempaa haittaa, eli käytännössä kotioloissa vain kylmälaitteet.
- cxtel
jäljessä... kirjoitti:
Olet vieläkin jäljessä. Oliko se viime vai toissa vuoden alussa kun tuo tiukentui entisestään. Enää ei saa jättää pois, vaikka oliskin yhden tietyn pysyvästi paikallaan olevan laitteen liittämiseen tarkoitettu ja vaikeasti luoksepäästävässä paikassa (esim. liesituulettimen tai astianpesukoneen PR). Nykyään saa jättää pois vain sellaisten yksittäisten laitteiden pistorasioista, joiden sähkön katkeamisesta voi aiheutua vähäistä suurempaa haittaa, eli käytännössä kotioloissa vain kylmälaitteet.
Tässä meinaa välillä vähän unohtua että alkuperäisen kysymyksen tilanteessa on ollut kyse korjaus, muutos, laajennus - työstä eikä uudisasennuksesta joten pitäisi lukea asennusajankohdan aikaista ohjeistusta näistä töistä.
Eli miten nykyinen 6000-8-802 SÄHKÖASENNUSTEN KORJAUS-, MUUTOS- JA LAAJENNUSTYÖT on ollut kirjoitettuna silloin kun asennukset on tehty ja sitten vielä tietää mitä muutoksia tehty eli onko voitu ajatella kyseen olleen vain korjaukseen rinnastettavasta pienestä muutoksesta - vai ei, että voisi mitään asiasta varmasti sanoa.
- useita tapauksia...
On myös tapauksia, jolloin saa keskukselta asti vedestystä täysin uudesta (muunkin kuin kylmälaitteen) pistorasiaryhmästä jättää VVSK:n pois. Jätän kotitehtäväksi missä tapauksissa.
- 2002 vuonna
Oliko se vuonna 2002
Käytännössä asuinkiinteistö puolella ei saa, jos noudatetaan pykälää niinkuin sitä kuuluisi tulkita. Eli vikiksen poisjättäminen on sallittua vain silloin kun sen aiheuttamasta turhasta laukeamisesta voi seurata selkeästi haittaa. Kotioloissa et pysty tuota perustelemaan missään muussa kuin siinä JK/PK. Pakastin kun sulaa turhaan, niin auheuttaa pahimmassa tapauksessa pienen vesivahingon ja ruuat pilalle.
Liike-elämän puolella ATK ristikytkennät, turvajärjestelmät, kassat jne. sitten kelpaavat perusteeksi vikiksen pois jättämiseen.
- Anonyymi
1.7.1997 tuli kylppärin pesukonepistorasiaan:
https://linja-aho.fi/ukk/vikavirtasuoja-milloin-pakolliseksi.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Rukoilimme Länsimuurilla 2000 vuoden jälkeen, Jumalamme oli antanut meille kaiken takaisin
Western Wall, In our Hands. 55th Para. https://www.youtube.com/watch?v=u4BJAppyCSo https://en.wikipedia.org/wiki/55th_252480Kerro kaivattusi
Jokin tapa/piirre mikä sinua viehättää ja mistä hän voisi myös tunnistaa itsensä.531773Saako kantaa asetta
Voiko olla koskaan kotelossa lonkalla ase.. Siis ei mikään luvaton ase. Johon on luvat. Esim luottamustoimessa, tai kaup111134Vakkuri puhuu että Suomi joutuu sotaan.
Hänen mukaansa asiantuntijat ovat yhtä mieltä että Suomi joutuu sotaan Venäjän kanssa. En tiedä kuinka lähellä se on, mu2981044- 259982
- 146903
- 56874
Mies mitä ajattelet naisista?
Kerro mitä ajatuksia nousee. Mitä naiset sinulle merkitsee? Sana on vapaa.110769Mitä laitatte karjalanpiirakan päälle?
Voita tietenkin, mutta mitä muuta? Itse yleensä juustoa, jotain leikkelemakkaraa ja tuorekurkkua9767- 46745