Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Totuusko eläkeiän nostamiselle

Halutaanko eläkkeelle siirtymisen ikärajaa nostaa syystä että eläkeyhtiöille jäisi enemmän pelivaraa keinotella eläkeläisten / tulevien eläkeläisten rahoilla. Työssä olevathan maksavat tulevasta eläkkeestään etukäteen eläkeyhtiölle ja nyt kun on suuri työttömyys, kertyy tietysti vähemmän eläkefirmojen pottiinkin ja kun näillä rahoilla vielä keinotellaan, saattaa olla ettei kauan ole enää mitään jaettavaakaan eläkeläisille.

Ihanne tilannehan tietysti olisi, kuten kaavaillaan, laittaa eläkeläiset uudelleen työhön, jolloin ei tarvitsisi eläkettäkään maksaa mutta sen sijaan jatkuisi työeläkemaksujen maksaminen ja työn viereen kun kuolisi, ei varannot kuluisi lainkaan eläkkeiden maksuun vaan jäisi kaikki keinotteluun ja johtajien ylisuurien palkkioiden ja eläkkeiden maksuun.

14

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin se on

      Nimenomaan.

    • Eläkkeitäkö?

      Eläkeasioiden perusta on luotu silloin, kun 60v oli vanha ja 70v ikäloppu ja 80v oli jo kuopattu. Tänä päivänä pirteä 30 vuotta eläkkeellä ollut ei ole edes poikkeus. Toisaalta ns. suuret ikäluokat ovat eläkeiässä.
      Ts. eläkemenot ja niihin liittyvät asiat ovat täysin toiset, kuin vaikkapa 30v takaperin. Asioita on tarkasteltava uudelleen.
      En väitä, että eläkkeitä on pienennettävä ja eläkeikää kategorisesti nostettava, mutta ei tuo vanha systeemi oikein toimi enää.
      Yhtenä ongelmana on eläkeläiset, jotka saivat 1960-1980-luvuilla ns. pientä palkkaa ja heidän eläkekertymänsä on vaatimaton. Kuitenkin heille on maksettava eläkettä ja hyvin monille myös muita yhteiskunnan tukia. Ja he kuuluvat tuohon hyvinvoivien vanhusten ryhmään. Siis elinikäodote on jopa liki 90v. Yksi tällainen on anoppini.
      Isäni oli eläkkeellä yli 20v. Isäni ja äiti vanhemmat kuolivat alle 70v "vanhuuteen". Tällaisestakin muutoksesta on kysymys.

      Ei tää asia ihan helppo ole. Tämäkään...

      • von Lagerbom

        Oli miten oli, mutta minä en ole havainnut julkisuudessa sellaisessa asiassa moitteita, jossa vielä työssä oleva virkamies tms nauttii suurta eläkettä aiemmasta virastaan. Tällainenko on normaalia, pientä eläkettä nauttivia sen sijaan kutsutaan yhteiskunnan loisiksi..


      • miau1
        von Lagerbom kirjoitti:

        Oli miten oli, mutta minä en ole havainnut julkisuudessa sellaisessa asiassa moitteita, jossa vielä työssä oleva virkamies tms nauttii suurta eläkettä aiemmasta virastaan. Tällainenko on normaalia, pientä eläkettä nauttivia sen sijaan kutsutaan yhteiskunnan loisiksi..

        Muistatko montako kautta kansanedustajan on istuttava kun hän jo saa eläkkeen?


    • keskieläke

      http://yle.fi/uutiset/keskimaarainen_elake_vajaat_1_500_euroa/6572651

      Vaikka tavallinen työntekijä tekisi koko elämänsä työtä ei hänen eläkkeensä ole mikään huikea. Monikin luulee, että kun on elämänsä maksanut palkastaan työeläkettä saa sieltä myös jotain takaisin. Mutta totuus on karu kun pääsee eläkkeelle ja nostaa ensimmäisen eläkkeensä. Yleensä se jää sinne 1400 e/kk paikkeille. Jos verrataan, niin monikaan ei saa puolta siitä mitä sai palkkaa työssäoloaikanaan.
      Ja onhan myös niitä, joiden työeläke ei ole karttunut juuri lainkaan, esim. maatalojen emännät, kotiäidit, työttämät ja nuorena työkyvyttömäksi tulleet.

      Vaikka täällä todettiin, että eläkeläinen saa muita yhteiskunnan tukia, näin ei kuitenkaan aina ole. Harva eläkeläinen saa esim. toimeentulotukea lääkkeisiinsä. Eläkkeen on riitettävä oli se sitten miten pieni tahansa.

      • von Lagerbom

        Kunnat ovat ottaneet lainvastaisesti käyttöön käytännön, jonka mukaisesti asumiskuluissa on 400e katto. Täysin riittämätön työttömälle / eläkeläiselle, joka asuu omakotitalossa, maksaa siitä vuokraa tai lainan lyhennyksiä, ostaa polttopuut sekä maksaa vielä sähköstäkin. Merkillistä ettei tähän kansalaisten eriarvoistamiseen puututa vaikka perustuslain pitäisi tällaisen kohtelun estää. Kunnan vuokra-asunnossa asuvan sähkökulut ovat muutamia kymppejä kun taas omakotiasujan sähkölaskut ovat satojakin euroja.


    • elintasoyhteiskunta

      Myöskin parisuhteessa olevat eläkeläiset ovat eri asemassa kuin yksin elävät.
      Lähipiirissäni on tapaus jossa pariskunta elää pienimmällä eläkkeellä. Yhteistulo alle 1500 e/kk. Heillä on asuntolainaa, joka menee suoraan toisen eläkkeestä, siihen lohkeaa puolet eläkkeestä, lisäksi eläkkeistä maksetaan talon lämmitys, sähkö, vakuutukset lisäksi he tästä pienestä tulosta rahoittavat alaikäisen lapsensa opiskelua, koska lapsi joutuu asumaan vuokralla opiskelupaikkakunnalla. Opiskelijana hän saa parinsadan euron asumislisän ja 170 e/kk opintotukea. Nämäkään nyhdessä ei riitä asunnon vuokraan, sähköön, veteen saatika ruokaan. Tämä tuttavapariskuntani vielä auttaa vähistä rahoistaan lastaan.
      Kävipä niin, että toinen puolisoista sarastui vakavasti ja apteekista annettiin lääkkeitä laskuun ja neuvottiin hakemaan toimeentulotukea lääkkeisiin. Kuinkas kävikään. Sossun täti sanoi jyrkän ei! Myykää talonne ja muuttakaa vuokralle, niin saatte kaikki edut.
      Pariskunta joutui ottamaan pankkilainan saadakseen lääkkeet ja sairaalakulut maksetuksi ja nyt heille jää entistä vähemmän pakollisiin menoihin.

      Mitä tästä opimmme?
      Mitään ei saa omistaa, eikä saa olla avioliitossa, koska toimeentulotuki kaavakkeissa sinkku saa enemmän etuja. Lisäksi pitää olla rynttyyt yllä ja keppanapussi vieressä, voi vähän vaikka vetäistä kenkäplankkia poskille, niin sillä on hyvä vaikutus.

    • epätasa-arvoa?

      Jos eläkeikää nostetaan, on ihan turha ihmetellä työttömyyden kasvua. Varsinkin nuorten kohdalla. Ja eliniän nousua on turha tässä kohtaa pitää perusteena. Isäni äidin vanhemmat, jotka molemmat syntyivät 1800-luvun viimeisimpinä vuosikymmeninä, elivät molemmat 85-vuotiaiksi. Eli ei ole mikään uusi juttu, että ihmisiä elää yli 80 vuoden. Ilmeisesti rahoja pitää änkeä niihin eurokriisimaihin, ja se rokottaa myös eläkekassaa. Tämä lienee se todellinen syy, miksi eduskunnassa koetaan tarvetta pitää ihmisiä vielä varmaan 90-vuotiainakin töissä, jotta voitaisiin edes muutamaa euroa kuussa maksaa jo eläkkeelle ennättäneille. Sitten kuitenkin itse jäävät varmaan alle 50-vuotiaina eläkkeelle, jos niin haluavat. Ja jos ihminen on jo eläkkeelle päässyt, ei ole mitään järkeä mennä vielä työelämään viemään alle eläkeikäisten työpaikat.

      • 0987609876

        Itse olen pienimmällä eläkkeellä ja saan tienata 700 e/kk, jos menee ylitse sen menetän eläkkeeni. Jopa omaishoidon tukeni katsotaan minulle työtuloksi, josta maksan lisäprosentin mukaan veroa, lisäksi maksan siitä työeläkemaksua sekä työttömyysvakuutus maksua ym. Siitä pienestä palkkiosta ei jää valtiolle maksettavien kulujen jälkeen käteen juurikaan mitään. Tässä nyt pelkäänkin tulevaisuutta, koska hoidettavani siirtyy korkeimpaan omaishoidontukiluokkaan ja se ylittää tienaus rajani. Laitospaikkaa omaiseni ei ole saanut. Tuleehan se yhteiskunnalle halvemmaksi hoidattaa potilas kotona 24/7, kuin antaa hänelle laitoshoitoa.

        Ihmettelen minäkin tätä eläkeiän nostoa. Eihän siitä kovinkaan pitkä aika ole, kun eläkeikää laskettiin 65 ikävuodesta 63 ikävuoteen. Maatalousyrittäjät pääsevät luopumiseläkkeelle jo 58 ikäisinä ja valtion (armeijan) henkilöstö sitäkin nuorempana.

        Jos kaikilla kansalaisilla olisi sama eläke, siis herroilla ja meillä tavallisilla, säästyisi paljon euroja sinne euromaihin vietäväksi. Jossain hyvissä "hihhuliviroissa" olevat nostavat jo alle 60 vuotiaina kymmenien tuhansien kuukausieläkettä ja tavallinen ihminen kitkuttaa 800:lla eurolla kuukaudessa.

        Onkohan poliitikot miettineet, miten nuorille voi vapautua työpaikkoja kun vanhat ja raihnaiset ovat viimmeiseen saakka töissä. Tulee varmasti halvemmaksi maksaa näille nuorille työttömyyskorvausta kuin antaa näille vanhoille, jotka ovat työeläkkeensä maksaneet, eläkkeen.

        Tässä viime viikolla eräässä lehdessä oli, että suomi on saanut eu:lta 20 e/asukas jotain tukea. Artikkelissa ei kylläkään kerrottu paljonko suomi maksaa jäsenmaksuja eu;hun per asukas.


    • 3456tgvbih

      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288655711073.html

      Tässä lisää purtavaa.

      Katsokaahan miten mahtavat eläkkeet näillä on. Eiköhän tälläiset sopeuttamiseläkkeet ole turhia, ainakin näin suurilla summilla. Sen vielä ymmärtäisi, jos saisivat saman peruseläkkeen "sopeuttamiseläkkeenä" kuin me muutkin. Ja ihmetyttää mihin heitä sopeutetaan?

    • ....................

      Minun tuttavapiirissäni on useita pienelä eläkkeellä olevia sairaseläkeläisiä. Mutta ne tekevät kaikki kykyjensä mukaan töitä niissä tulorajoissa kuin se on mahdollista. Koskaan eivät valita kohtaloaan, vaan ovat elämäniloisia ja osallistuvat kykyjensä mukaan tarjolla oleviin töihin.

    • 89888898

      Itse olen sairaseläkkeellä / työkyvyttömyyseläkkeellä ja teen sivussa sen verran työtä kuin kykenen. Ikävää vain on se, että verottaja lohkaisee itselleen aika siivun lisätulosta joka on niin tärkeä pienimmällä eläkkeellä olijalle. Mutta eipä tarvitse olla hakemassa asumis- tai toimeentulotukia, kun yrittää tehdä voimavarojensa mukaan vähän työtä.
      Lisäksi se ylimääräinen työtulo kartuttaa työeläkettä, jonka saa sitten kun tulee oikea eläkeikä täyteen.

      • HIENOA!!

        Olet hieno esimerkki kaikille sairas/työkyvyttömyyseläkeläisille.
        Moni saisi ottaa sinusta mallia!
        Arvostan kaltaisiasi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2328
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1728
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      42
      1537
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1467
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1429
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      73
      1254
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe