Luukku tai takkasydän? vielä kerran

mökkimies

kysyin jo aikaisemmin, kumpaa olisi parempi avotakan edessä luukku vai takkasydän? Siihen aukkoon ei mahdu kunnollinen, ilmakierolla varustettu malli. Eli ollaan sen entisen muuratun pesän varauskyvyn varassa.

Kysymys kuuluu nyt jälleen:

Siirtyykö takkasydämessä poltetun puumäärän lämpö yhtälailla muuriin kuin vain luukulla varustetussa entisessä pesässä, jossa lämpö siirtyy suoraan palopesän seiniin? Mitä etu siis takkasydän tuo siinä?

Palamisilman säätöhän on molemmissa.

Hinnallisesti näillä ei suurtakaan ero, asennus on takkasydämellä helpompi.

Kumpaako suositellaan?

20

9730

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Perusteet..

      Takkasydän ei tee avotakastasi varaavaa takkaa, mutta lämmityskäyttöä ajatellen sellaisen hankinta ei ole ollenkaan huono ajatus. Takkasydän = kiertoilmalämmitys, jonka lämmöntotto loppuu kun tuli sammuu.

      En jaksanut enempää runoilla, tässä hieman kopioitua..

      Perinteisen avotakan varustaminen takkaluukuin ei ole suositeltavaa. Tämä siksi, että avotakan rakenne on erilainen kuin esim. varaavan uunin. Avotakassa ei ole sydänrakennetta, joka sallii sydänrakenteen liikkeen ja joka estää kuorirakenteen halkeilun. Mikäli avotakka varustetaan luukuin, nousevat takan palotilojen lämpötilat niin paljon, että se saattaa vaurioittaa avotakan kuorirakennetta ja aiheuttaa jopa palovaaran. Avotakka on suositeltavaa varustaa esim. takkakasetilla, ks. kohta muut tuotteet.

    • Lämpö siirtyy

      varmasti luukkujen kanssa tehokkaasti takan rakenteisiin, erityisesti takan yläosaan, hormiin,joten sen läpivienti eli suojaetäisyydet,palonsuojalevyt -100mm-on oltava ok.
      Luukut eivät maksa kuin osan sydämen hinnasta.Toki jos teettämään joutuu erikoisempia,niin voi maksaa 1500€.
      Kyllä lähtisin kokeilemaan luukuilla-lopputulos kestäisi katseen-seuraten mahdollisia halkeamia muurauksessa ja säätäen puumäärää.
      Avotakassa voi hyvinkin olla erilliset tulipesän seinämät.Niin ainakin itse teen.
      Mutta lisähalkeamat luukkuilla ovat mahdollisia.Se että onko muuta kuin kosmeettista haittaa on eri asia.
      Kasetin kanssa lämmittää yläosan rakenteita,enimmäkseen.
      Onko hormille sulkupeltiä,jottei mene kaikki lämpö harakoille?

      • mökkimies

        Kiitoksia teidän vastauksestanne!

        Näin pääsin eteenpäin. Sulkupelti kyllä on ja mielestäni, jos laitan luukun ja lämmitän varovaisesti, siirtyisi lämpö ainakin suoraan takan seinämiin. Takkasydämen kanssa menisi minunkin mielestä lämpö enempi sinne yläkertaan. Näin taidan tehdä jos sopiva luukku löytyy.


      • voi, voi...
        mökkimies kirjoitti:

        Kiitoksia teidän vastauksestanne!

        Näin pääsin eteenpäin. Sulkupelti kyllä on ja mielestäni, jos laitan luukun ja lämmitän varovaisesti, siirtyisi lämpö ainakin suoraan takan seinämiin. Takkasydämen kanssa menisi minunkin mielestä lämpö enempi sinne yläkertaan. Näin taidan tehdä jos sopiva luukku löytyy.

        Kiittelet vastauksista ja aiot silti tehdä just niin kuin ei pitäisi? Usko nyt hyvä ihminen, ettet saa avotakastasi varaavaa takkaa suuluukkujen avulla.


    • tieto jyllää

      Kyllä se on silviisii, että sun lämpös ei siirry muuhun kuin harakan persiiseen!!

    • ei lämpöä hormiin

      " Siihen aukkoon ei mahdu kunnollinen, ilmakierolla varustettu malli. "

      En usko alkuunkaan etteikö siihen mahtuisi joku pienimpiä sydämiä, minkä kokoinen se takan palotila on, L x S x K ?
      Millä tahansa peltisydämmellä lämmitysteho lisääntyy 3 - 4 kertaiseksi.
      Sydän täytyy olla hormiin putkella liitettävää mallia, jolloin sydämmen antama lämpö tulee asuintiloihin.

    • ei lämpöä hormiin
    • hornantuutti

      Takkasydämiä avotakkoihin on kahta systeemiä, hormiin liitettävät, joiden ympärillä ilma kiertää ja lämpö tulee huonetilaan. Ja ei hormiin liitettävät, jotka kierrättävät savut takan tulipesässä, ja takkasydän tiivistetään etureunoistaan ilma/savutiiviiksi.

      • tuplalämmitys

        Oikea takkasydän on se jossa on sisä- ja ulkovaippa ja niiden välissä ilmankiertokanava. Tehokkaimmin sellainen toimii vanhassa avotakassa niin, ettei laita tiivistä poistoputkea avotakan sisässä sydämen savuaukon ja takan hormiaukon välille, vaan antaa savun kiertää takan sisässä sydämen ympäri. Lämmittää silloin sydämen vaipan sisällä kiertävää ilmaa kahdelta puolelta. Pitää vain tiivistää takan aukon ja sydämen ympärys avotakan etureunassa hyvin.


    • tieto jyllää

      "Siirtyy tehokkaasti takan rakenteisiin"Voiko joku olla noin tollo.Niin kuin aiemmin jotkut kirjoittivat EI SIITÄ VARAAVAA SAA ,VAIKKA ITKIS JA N...IS.Helppoa tämä muutostyö olisikin,jos vaan jonkun parin-kolmen sadaneuron takkaluukun kajauttaisi avotakkaan ja se olisi siinä!!!Ei niin pientä avotakan suuta olekkaan ettei Kastorin TS-1 sopisi.Kyllä tuo sun koppis lämmittää,ehkä liikaakin.

    • kyl se vaan varaa

      " Siirtyy tehokkaasti takan rakenteisiin"Voiko joku olla noin tollo.Niin kuin aiemmin jotkut kirjoittivat EI SIITÄ VARAAVAA SAA ,VAIKKA ITKIS JA N...IS.Helppoa tämä muutostyö olisikin,jos vaan jonkun parin-kolmen sadaneuron takkaluukun kajauttaisi avotakkaan ja se olisi siinä!!! "

      Kyllä siitä jonkinverran varaava tulee, kun tuli takassa on sammunut, suljetaan hormipelti, ja kierrätetään ilmaa takkasydämen ja takan kivirakenteiden välisessä ilmatilassa. Voidaan käyttää myös sähköpuhaltimia, kuten joissakin malleissa onkin.

    • appesonen

      Tarkoitus lienee kuitenkin lämmittää huoneen sisäilmaa. KawMet-takkasydän on ilmakiertoinen eli lämmittää suoraan sen ilman ja varaa tietenkin osan lämmöstä itseensä, koska valurauta painaa noin 100 kiloa. Sydän on pieni mutta puolen metrin kapulat mahtuu sisään ja takan ikkuna on silti iso. Mahtuu kyllä heittämällä normaaliin avotakkaan eikä asentaminen ole tähtitiedettä. Hintakaan ei hirvitä.

    • Harviaapukkas

      Sähköttömillä saarimökeillä uusien takkojen muuraukset ovat kalliita ja hankalia. "Aidon varaavan" takan jatkuva tuputtaminen on siksi hiukan turhauttavaa.

      Avotakkoja on sitäpaitsi monenlaisia, joten se, mikä pelaa yhydessä, ei välttämättä toimi toisessa.

      Laitoin Harvian takkasydämen vuosi sitten saarimökin avotakkaan. Sydämen sisään laitoin vielä pystyyn ohuita tulitiiliä massan lisäämiseksi ja rautaosien suojaamiseksi.

      Takkasydän -ratkaisu kannatti. Avotakka on massiivinen, mutta takkasydän asettui siihen tiiviisti. Sydämen yläpuolelle jäi kaasuille n. 50 cm tyhjä pyörimistila, jonka jälkeen savut menevät hieman vinottain hormiin.

      Poltan sydämessä (useita) suht. pieniä panoksia ja pienennnän hiilostumista kohden sopivasti savupeltiä. Mittailen tuota sydämen yläpuolista "yläpalotilaa" uunimittarilla, joka nousee helposti yli 100 asteen.

      Massiivisen takan etuosa lämpenee selvästi jo ensimmäistä yötä vasten. Toisen yön jälkeisenä aamuna uunin sisäosissa oli vielä 49 astetta lämmintä. Kivet olivat lämmenneet aivan selvästi. Ulkolämpötila oli nollan hujakoilla, sisällä aamulla 18.

      Ottaen huomioon alhaisen puunkulutuksen, sanoisin vanhan avotakan olevan nyt vähintäänkin puolivaraava, ja riittää (yleistyvillä ?) nollakeleillä oikein hyvin.

      Se, onko takkani nyt "aito varaava takka" ei kiinosta yhtään. Pääasia, että se lämmittää huonetta ja varaa kivimassaan lämpöä.

      Kovia pakkasia varten voi sitten harkita lisälämmittimiä - itsellä se on Wallas polttoöljy.

      Myös huoneen (n. 40 m2) ilma lämpenee suht. hyvin kiertoilmatoiminnon ansiosta, vaikkei se niin tehokas ole kuin luulin.

      Kuitenkin - oikein hyvä ratkaisu omiin tarpeisiini.

      • Kysyjä2

        > Myös huoneen (n. 40 m2) ilma lämpenee suht. hyvin kiertoilmatoiminnon
        > ansiosta, vaikkei se niin tehokas ole kuin luulin.

        Onko tuossa Harviassasi kaksinkertainen vaippa joiden välissä se kiertoilma kiertää?

        Joissakin takkasydämissä ymmärtääkseni tuo kiertoilma kiertää itse sydämen ja takan välisessä tilassa. Mutta sinun ratkaisussasihan siellä on ne savukaasut. Tiedä sitten kumpi parempi?


      • Harviaapukkas
        Kysyjä2 kirjoitti:

        > Myös huoneen (n. 40 m2) ilma lämpenee suht. hyvin kiertoilmatoiminnon
        > ansiosta, vaikkei se niin tehokas ole kuin luulin.

        Onko tuossa Harviassasi kaksinkertainen vaippa joiden välissä se kiertoilma kiertää?

        Joissakin takkasydämissä ymmärtääkseni tuo kiertoilma kiertää itse sydämen ja takan välisessä tilassa. Mutta sinun ratkaisussasihan siellä on ne savukaasut. Tiedä sitten kumpi parempi?

        On myös kaksinkertainen vaippa. Savukaasut siis kiertävät tämän vaipparakenteen yläpuolisessa tilassa - sen minkä kietävät. Tämän tilan "koko" on ehkä 50 x 50 x 60 cm.

        Tila on tietty suljettu, eikä sitä voi silmin havaita. Uunilämpömittari kuitenkin näyttää yleensä 70 - 95 C astetta, parhaimmillaan jopa 110 C astetta.

        Savupellin sulkemisen jälkeen ylätilan lämpötila jonkun aikaa nousee, kunnes alkaa hitaasti laskea.

        Harvian sydäntä ei muuten enää valmisteta.


    • Kysyjä

      Siis ymmärsinkö oikein, että et laittanut palokaasuja menemään sydämestä putkella hormiin vaan takan sisään sydämen yläpuoliseen tilaan? Jos näin niin miten tiivistit takan takkasydämen ympäriltä?

      Kysymyksellä haen lähinnä sitä, että takasta/hormista ei sen ollessa kylmänä vuotaisi noenhajuista ilmaa sisään. Kun se savupelti ei kuitenkaan ole absoluuttisen tiivis.

    • Harviaapukkas

      Ymmärsit ihan oikein.

      Sydän asettui pienen "järjestelyn" kautta suht. tiiviisti takkaan sekä sivu- että ylämitaltaan. Pariin milliin jääneen raon tiivistin sitten tiivistenarulla.

      Takkaliikkeessä nimenomaan suositeltiin ratkaisua, jossa savukaasujen annetaan pyöriä ylätilassa mieluummin, kuin laitetaan mitään hormiputkea...Ja saahan sen putken sinne jälkeenpäinkin.

      Koska kulmatakan huoneenpuoleinen etuseinä lämpeni niinkin hyvin, en sitten katsonut tarpeelliseksi laittaa mitään sisäputkea.

      Kyse on ikään kuin tavallisesta "varaavasta", paitsi että savut eivät poistu ala- vaan yläkautta. Sopivilla puunpolttotavoilla ja pienellä lisähuomiolla kivimassaan saa kuitenkin varattua lämpöä ihan kivasti. Itse tykkään olla sisällä ja katsella takkatulta tuntikausia - elävä tuli vaan sattuu kiehtomaan...

      Kesällä nuohosin systeemin niin, että vedin vaan sydämen ulos takan edessä olevalle - samaa tasoa olevalle kivitasolle - ja poistin noet nuohousvälineillä takan sisäseinistä. Sen jälkeen työnsin sydämen takaisin paikalleen.

      Hormista en ole huomannut virtaavan noenhajuista ilmaa ollenkaan sisään.
      Sydämen luukkua avatessa saattaa sen sijaan jonkin verran tulla savua sisään silloin kun takassa on tuli. Sekin ongelma ratkeaa avaamalla takkaluukkua ensin hitaasti ja vasta sen jälkeen kokonaan auki.

      Halusin tällä esimerkillä sitä, että olosuhteet ovat erilaisia (esim. mökin sijainti kaukana muurareista) ja toiseksi, että avotakkojakin on rakenteeltaan monenlaisia.

      Kiitos siis kysymyksestäsi!

    • MitäPukkaisi

      Olisi avotakka tulipesän mitoiltaan: leveys 93 cm; syvyys 70 cm; aukon korkeus 70 cm. Kulmamalli eli tulipesän oikeanpuoleinen sivuseinä 42 cm vajaa tuosta 70 cm syvyydestä. Hormiliitäntä suunnilleen keskellä ylhäällä tulipesän katossa 93 cm korkeudessa.

      Miten on, löytyisikö tähän mistään sopivaa "kulmasydäntä"? Tai jos ei löydy niin kulmittain asennettavaa "erkkerisydäntä"? Suosituksia, neuvoja, kokemuksia?

    • Takkasydämmenkin tehokkuutta voi parantaa laittamalla pellin katonrajaan tai yläkerran / yläparven katonrajaan. Mahdollisimman pitkä osuus lämmintä piippua mökin tai talon sisälle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      130
      9962
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      52
      2901
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      178
      2690
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      2074
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1834
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      16
      1657
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1562
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      16
      1520
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      13
      1518
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe