Vauvan ihottuma!

punamasu

Meillä on siis melkein 4kk ikäinen vauva. Tuossa pari viikkoa sitten alkoi mahan iho mennä kuivaksi. Rasvasin useamman kerran päivässä, ja tietenkin myös puhdistin ihan vedellä. No, siitä se parissa päivässä muuttui enemmän ihottuman tapaiseksi. Siihen on laitettu bepanthenia, sekä välillä myös perusvoidetta. Nyt kohta mahassa on sellainen iso punainen läikkä. Vähän on myös käsivarsissa ja jaloissa, myös selkäpuolella pari läikkää. Ahkerasti ollaan rasvattu ja ihoa puhdistettu, enää ei ole tuosta pahentunut, mutta selvää on ettei bepantheni tuohon auta. Vaihdettiin pyykinpesuaine äskettäin herkälle iholle tarkoitettuun, kun mietittiin jos pesuaine olisi tuon aiheuttanut. Neuvola on ensi viikolla, mutta yritän neuvolaan soittaa jo huomen aamulla kun on se soittoaika..
Mutta kysyn nyt täälläkin, että tietääkö kukaan mitä tuo ihottuma voisi olla? Atooppista ihottumaa kenties?

16

1248

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • punamasu

   Lisään vielä, että naamassa ei ihottumaa ole, iho on vain kuiva.
   Iho ei kutise, tai ainakaan vauva ei ole yrittänyt kertaakaan sitä raapia. Vauva syö korviketta.

  • Rasvaa koneeseen...

   Alkoiko ihottumointi kun lopetit imetyksen? Atopialta, lapsella maitoruvelta tuo kuullostaisi kovin. Itsellä jo aikuiset 2 lasta, kumpikin atoopikko ja allergioista päällimmäisinä toisella useat siitepölyt, koira, hernekasvit, tietyt hedelmät, ym. Toisella samat siitepölyt vähän eri ärhäkkyyspainotuksin, maitovalkuainen(kaseiini), kissa, viljoista kaura, hernekasvit, kala, ja vain omena hedelmistä. Tämä toinen alkoi oireilla violetilla kraateri-ihottumalla ja läiskäisellä maitorupi ihottumalla siirtyessään rinnalta vastikkeeseen. Myöhemmin soijamaidon takia allergisoitui hernekasveille. Käytäpä lapsi testissä. Kortisonivoiteet kuureina tepsii maitorupeen, mutta ruoka-aineallergian hoito on välttää oireiden aiheuttajaa. Joillekin maitovalkuaisall. käy vuohenmaito.
   Kortisonivoiteet noin pienelle määrää aina lääkäri. Ihottuma oli etenkin nuoremmalla niin rajua ennen kuin kaikki allergeenit löytyi, että locoid(7%) kortisonivoidetta määrättiin välillä.

   Atooppista ihoa ei pidä läträtä kuivattavilla puhdistusaineilla, eikä liikaa vedellä. siinä ihosta puuttuu keramideja, ja kosteusvoidetta kantsii käyttää pesuaineen asemasta, muutenkin rasvarumbaa on 3-4 krt päivään. Jos ihoon iskee bakteeri se pääsee juuri märän ihottuman kautta- märkärupi yleensä, se atoopikkkojen pöpötauti kesähelteillä.
   Iho kannattaa pitää kunnossa, myös ottamalla aurinkoa- se vahvistaa ihoa! Omat juoksi kesäisin pitkin rantaviivaa jo kun vielä ei osanneet uida ollenkaan, pääasia että iho hoitui, nuoremmalle joka ruskettui hyvin, auttoi pitkälle syksytalveen.
   Tutki atopia, ja maitorupi haulla mitä löydät- Kunhan opit että VESI kuivattaa entisestään, ja jopa vaatteiden väriaine, tai huuhteluaine, tai saumojen lankakin voi ärsyynnyttää ihon... Raapiiko lapsi? Atopiaan liityy voimakas raapiminen. Estät yöraapimisen hyvin kun ompelet puuvillasukat yöpaidan hihoihin kiinni- nurin päin, sekä paita että sukat, kun ne saumat hankaa...

   Jos lapsesi atopia pahenee, opit lisää konsteja.
   Minun lapsilla alkoi... puolivuotiaana ekalla. Tokalla 4 kk kun rinnasta joutui pois( en voinut imettää, itse keuhkokuumeessa). Tämä lapsi oli sen 4 kk huutanut koliikkia muka. Join itse lehmän maitoa ja muita maitojuttuja käytin- että allergia oireili aluksi lapsella vatsassa.

   • punamasu

    Kuten tuossa ylempänä sanoinkin, niin vauva ei raavi ihottuma kohtia, ei edes yritä. Täysimetin vauvaa noin 1,5kk. Täysin pelkkään korvikkeeseen siirryttiin varmaan viikkoa ennen kuin ihottuma alkoi. Eli siinä 3kk iässä suurinpiirtein sai pelkkää korviketta..
    Liikaa ei tietenkään vedellä pestä, mutta onhan se toki hyvä välillä iho huuhtoa, eikä vain aina laittaa uutta kerrosta rasvaa? Nyt siis useamman kerran päivässä rasvataan ihoa, välillä perusvoiteella ja välillä bepanthenilla.


   • Pestä saa

  • ...

   Puhdista pesukoneen nukkasihti ja tarkista, että kone huuhtoo hyvin. Vähennä pesuaineen määrää roimasti. Vauvanpyykki ei ole kovin likaista, joten pesuainettakaan ei tarvita paljon.

   Voisit myös kokeilla vaihtaa korvikkeen merkkiä.

   Tarkista, että vauva ei ole liian lämpimästi puettu.

  • rasvaa koneeseen

   Hyviä ohjeita nuokin. Ja ennenkäikkea- todenn. kyse on atopiasta- oireilu sopii siihen liiankin hyvi, ja allergiakin on melko varmasti kyseessä-
   En tarkoittanut, että vesipesua pitää kokonaan välttää. Vaan, että lapsen pesuaine voi hyvin olla se apteekin kosteusvoide, ja rasvaus vielä hiukan rasvaisemmalla pesun jälkeen. Se toimi meillä- paitsi kun leppä ja koivu kukkivat. Kerran laittoivat sairaalaan ihon taskia otetun sieltä huonommassa kunnossa kotiin. Huoneen tuuletusikkunaa pidettiin selkosellaan.
   Etenkin kuivat keväät oli pahimpia.

   Jos lapsellasi todetaan maitovalkuaisallergia, korvaavaksi tulee soijamaito- ja kalsiumvalmisteet.
   Kun nyt käytte siellä testeissä. Omilla lapsillani oireilu oli rajumpaa. pääsivät kumpainenkin hyvin pian oireiden alusta testeihin. toiselta yritettiin myöhemmin karsia kielletyt pois- lisää löytyi testeissä, isä käytti... ja nauroi kun lääkäri oli vähän... krhmmm.

   • Pestä saa

    Kirjoitit kuitenkin, että "kunhan opit, että VESI kuivattaa entisestään". Ja niinhän se ei ole. Vesi ei huuhdo ihon pinnalta keramideja pois. Tiheää vesipesua suorastaan suositellaan varsinkin silloin, kun iho on ruvella.


  • aloittaja3

   Neuvolassa käytiin ja neuvoivat hakemaan apteekista Sibicort nimistä rasvaa ihottumaan. En tajunnu neuvolassa kysyä eivätkä apteekissakaan sanoneet, että montako päivää peräkkäin rasvaa saa käyttää? Pakkausselosteessa lukee, että yhtämittaisesti ei saa käyttää 2 viikkoa pidempää aikaa. Onko siis turvallista käyttää tuon 2 viikon verran ja laittaa rasvaa kerran tai kaksi päivässä?

   • aloittaja vielä

    Ja vielä voisin lisätä, että sanoivat neuvolassa myös Hydrocortisonin olevan hyvä vaihtoehto, mutta tuo Sibicort kuulemma on vaippa alueelle parempaa. Hydrocortisoniakin kotoa löytyy. Kannattaako nyt vain käyttää tuota Sibicortia, vai laittaa sitä pepun alueelle ja sitten masuun ja selkään Hydrocortisonia?
    Ei tietenkään tullut neuvolassa mieleen kysyä..


   • ...
    aloittaja vielä kirjoitti:

    Ja vielä voisin lisätä, että sanoivat neuvolassa myös Hydrocortisonin olevan hyvä vaihtoehto, mutta tuo Sibicort kuulemma on vaippa alueelle parempaa. Hydrocortisoniakin kotoa löytyy. Kannattaako nyt vain käyttää tuota Sibicortia, vai laittaa sitä pepun alueelle ja sitten masuun ja selkään Hydrocortisonia?
    Ei tietenkään tullut neuvolassa mieleen kysyä..

    Sibicortissa on muistaakseni bakteereita tappavaa ainetta, siksi sitä suositellaan vaippa-alueelle. Katso putkiloista vahvuudet, ettet käytä turhan vahvaa kortisonipitoista voidetta. Minä käyttäisin sibicorttia, mutta tee kuten parhaaksi näet.

    Muuten kyllä välttäisin kaikkia lääkkeitä kuin ruttoa. Ihottuman, kuten niin monen muunkin sairauden syy on aikuisellakin elämäntavoissa, ravinnossa, ympäristössä, joten niitä kannattaa "hoitaa" eikä oireita. Sibicort poistaa oireet, eikä paranna, joten yritä silti etsiä ihottuman aiheuttajaa.

    Laita nyt vaikka aluksi psukoneesi tekemään ylimääräisiä huuhteluja silloin kun vauvapyykkiä on koneesa. Äläkä käytä vauvan ihoa vasten tummia vaatteita, koska kyseessä voi olla myös väriallergia. Poissulkevalla systeemillä kannattaa jatkaa. Voi olla ettei ihottuman syy koskaan selviä ja se paranee itsestään kesällä.


  • -valknoit

   Meillä oli hyvin pitkälle sama tarina. Neljän kuukauden iässä tuli kuivaa ihoa ja sitten punaisia läiskiä. Rasvaus ei tuntunut auttavan ja monen monta eri rasva tyyppiä piti kokeilla ja rasvaa lisätä monta kertaa päivässä.

   Meidän pesuaineet (pyykin ja ihon) oli jo ennen vauvaa ns. herkkäihoisille suositeltuja, mutta vauvan syntymän jälkeen aloin tarkastella ko. aineita tarkemmin ja siirryttiin vielä astetta naturellimpiin pesuaineisiin. Itse kauhistuin huomatessani miten melkein joka ikiseen purkkiin tosiaan laitetaan hajusteita!

   Yksi todella hellä pesuaine saadaan kaurahiutaleista. Voi kuulostaa tyoläältä, mutta älä pelästy. Laita harsokankaaseen kourallinen kaurahiutaleita ja kiinnitä pussukka kuminauhalla tai solmulla. Liota lämpimässä vedessä muutama minuutti. Sitten sitä pussukkaa puristamalla sielä saa sellaista valkeaa eritettä, jota voi käyttää pesuaineena. Meillä vauva kylpi siis puurovedessä :) Vastaavasti kylpyyn voi kuulemma laittaa esim. rypälesiemenoljya.

   Jos iho meni todella pahaksi jostain kohtaa (=tulehdus), niin käytimme lääkärin suosittelemaa 1% kortisoni voidetta ja antiseptista pebanthenia ja se tuntui toimivan, mutta ei se ihon kuivuuteen auta. Monet voiteet ei kosteuttaneet ihoa tarpeeksi, kunnes sitten pari hyvää osui kohdalle.

   6,5 kuukauden vaiheilla aloitin vauvalla probiootit ja se todella tuntui todella auttavan. Mutta näitäkin on montaa sorttia, joten kannattaa valita sellainen jolla on ns. tutkitusti todistettua hyotyvaikutusta. Ihon laatu muuttui taas hyväksi ja kimmoisaksi ja siten punaiset laikut väheni ja tulehdukset loppui. 8 kuukauteen mennessä iho oli ihan normaali, mutta vieläkin toisinaan, jos esim hankaa kasvojaan johonkin karheaan tai jos on mummolassa eri pesuaineella pestyt vaatteet päällä niin tulee pientä iho ärsytystä, mutta näistä selvitään pikaisesti.

   Toivottavasti saat ihon pian kuntoon, muistan kyllä itse miten ahdistavaa oli tuon asian kanssa taistella.

   • -valknoit

    Niin kuten joku tuossa jo mainitsikin, voi kyseessä olla allergiakin, mutta ei kai 4 kk- ikäiselle mitään kovin päteviä allergiatestejä voi tehdä? Varsinaisiin vasta-aine tutkimuksiin tarvitaan litratolkulla verta (no ei kai nyt ihan, mutta aika rutkasti kuitenkin) ...

    Tai ehkä mulla on ko. aiheesta jo vanhentunutta tietoa?


  • aloittaja2

   Nyt ollaan pari päivää Sibicortia käytetty ja iho alkaa olla tosi hyvä. Varsinkin vatsa, jossa tuo ihottuma oli pahin. Käytetään nyt vielä pari päivää ja sitten taukoa. Toivottavasti ei tule ihottuma tauon aikana takaisin! Jos kuitenkin tulee, niin silloinko kyseessä on ruoka allergia tai jokin muu?

   • Maalaisjärjellä

    Ei se ihottuma palaa, mikäli olet muuttanut jotain aiemmasta tyylistäsi vauvan hoitoon liittyen, joita edelläkin on lueteltu.

    Pyykkihuolto on avainasemassa silloin, kun ihottumaa on alueella, joka peittyy vaatteilla. Jos ihottumaa olisi kasvoissa epäilisin ruoka-aineita.


   • Maalaisjärjellä

    Lisätäänpä vielä, että tarkista mitä materiaalia lapsesi vaatteet ovat. Suosi hengittäviä luonnonkuituja ainakin ihoa vasten. Käytä laadukasta pitkäkuituista puuvillaa.

    Esim venäläinen puuvilla on lyhyen kasvukauden vuoksi lyhytkuituista (jos puuvillaa enää edes kasvatetaan siellä) ja siksi vaatteiden materiaaliksi karheaa ja täysin kelpaamatonta. :P


   • aloittaja3
    Maalaisjärjellä kirjoitti:

    Ei se ihottuma palaa, mikäli olet muuttanut jotain aiemmasta tyylistäsi vauvan hoitoon liittyen, joita edelläkin on lueteltu.

    Pyykkihuolto on avainasemassa silloin, kun ihottumaa on alueella, joka peittyy vaatteilla. Jos ihottumaa olisi kasvoissa epäilisin ruoka-aineita.

    Ihottumaa ei ole naamassa, joten ehkä on johtunut pyykinpesuaineesta? Joka nyt on siis vaihdettu sellaiseen, joka sopii allergisille ja on tuoksuton. Tummia vaatteita ei olla käytetty, eikä meillä sellaisia kauheasti olekkaan.
    Nyt alkaa vauvan iho näyttämään normaalilta, peruvoidetta nyt vain lähinnä laitettu. Perunaa ollaan maisteltu, mutta en usko, että vauva sille olisi allerginen kun tuo ihottuma alkoi reilua viikkoa ennen kuin aloitettiin perunan maistelu.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Lopullinen varmistus. Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon

   Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on estetty Erdoganin toimesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008826412.html Tämä on pieni askel Erdogani
   Maailman menoa
   672
   2738
  2. Uskallatko laittaa tuntomerkkejä

   Samaan kommenttiin sekä itsestäsi, että kaivatustasi?
   Ikävä
   111
   2278
  3. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   15
   1827
  4. Martiinan "Ikuinen rakkaus", hah hah haaa

   Onko tämä lippisressukka nyt sitten taas se ikuinen rakkaus ? ? miksi ikiteini mara on niinkin tyhmä ja nolo ?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   175
   1048
  5. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   25
   985
  6. Zaharova yllättäisi sotilaallisesti

   Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi keskiviikkona, että Venäjän vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen tulee olemaan luonteeltaan sotilaa
   Maailman menoa
   177
   840
  7. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   78
   789
  8. Naton vastustajat pääosin kouluja käymätöntä, ja vähemmän älykästä porukkaa

   monet myös työttömiä. Paljolti samaa jengiä joka myös vastustaa koronarokotuksia, ja puolustaa venäjää. Uutiset luetaan mm. MV-lehdestä. Veikkaan ett
   Maailman menoa
   266
   746
  9. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

   Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
   Kotimaiset julkkisjuorut
   48
   723
  Aihe