Vauvan ihottuma!

punamasu

Meillä on siis melkein 4kk ikäinen vauva. Tuossa pari viikkoa sitten alkoi mahan iho mennä kuivaksi. Rasvasin useamman kerran päivässä, ja tietenkin myös puhdistin ihan vedellä. No, siitä se parissa päivässä muuttui enemmän ihottuman tapaiseksi. Siihen on laitettu bepanthenia, sekä välillä myös perusvoidetta. Nyt kohta mahassa on sellainen iso punainen läikkä. Vähän on myös käsivarsissa ja jaloissa, myös selkäpuolella pari läikkää. Ahkerasti ollaan rasvattu ja ihoa puhdistettu, enää ei ole tuosta pahentunut, mutta selvää on ettei bepantheni tuohon auta. Vaihdettiin pyykinpesuaine äskettäin herkälle iholle tarkoitettuun, kun mietittiin jos pesuaine olisi tuon aiheuttanut. Neuvola on ensi viikolla, mutta yritän neuvolaan soittaa jo huomen aamulla kun on se soittoaika..
Mutta kysyn nyt täälläkin, että tietääkö kukaan mitä tuo ihottuma voisi olla? Atooppista ihottumaa kenties?

16

2049

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • punamasu

      Lisään vielä, että naamassa ei ihottumaa ole, iho on vain kuiva.
      Iho ei kutise, tai ainakaan vauva ei ole yrittänyt kertaakaan sitä raapia. Vauva syö korviketta.

    • Rasvaa koneeseen...

      Alkoiko ihottumointi kun lopetit imetyksen? Atopialta, lapsella maitoruvelta tuo kuullostaisi kovin. Itsellä jo aikuiset 2 lasta, kumpikin atoopikko ja allergioista päällimmäisinä toisella useat siitepölyt, koira, hernekasvit, tietyt hedelmät, ym. Toisella samat siitepölyt vähän eri ärhäkkyyspainotuksin, maitovalkuainen(kaseiini), kissa, viljoista kaura, hernekasvit, kala, ja vain omena hedelmistä. Tämä toinen alkoi oireilla violetilla kraateri-ihottumalla ja läiskäisellä maitorupi ihottumalla siirtyessään rinnalta vastikkeeseen. Myöhemmin soijamaidon takia allergisoitui hernekasveille. Käytäpä lapsi testissä. Kortisonivoiteet kuureina tepsii maitorupeen, mutta ruoka-aineallergian hoito on välttää oireiden aiheuttajaa. Joillekin maitovalkuaisall. käy vuohenmaito.
      Kortisonivoiteet noin pienelle määrää aina lääkäri. Ihottuma oli etenkin nuoremmalla niin rajua ennen kuin kaikki allergeenit löytyi, että locoid(7%) kortisonivoidetta määrättiin välillä.

      Atooppista ihoa ei pidä läträtä kuivattavilla puhdistusaineilla, eikä liikaa vedellä. siinä ihosta puuttuu keramideja, ja kosteusvoidetta kantsii käyttää pesuaineen asemasta, muutenkin rasvarumbaa on 3-4 krt päivään. Jos ihoon iskee bakteeri se pääsee juuri märän ihottuman kautta- märkärupi yleensä, se atoopikkkojen pöpötauti kesähelteillä.
      Iho kannattaa pitää kunnossa, myös ottamalla aurinkoa- se vahvistaa ihoa! Omat juoksi kesäisin pitkin rantaviivaa jo kun vielä ei osanneet uida ollenkaan, pääasia että iho hoitui, nuoremmalle joka ruskettui hyvin, auttoi pitkälle syksytalveen.
      Tutki atopia, ja maitorupi haulla mitä löydät- Kunhan opit että VESI kuivattaa entisestään, ja jopa vaatteiden väriaine, tai huuhteluaine, tai saumojen lankakin voi ärsyynnyttää ihon... Raapiiko lapsi? Atopiaan liityy voimakas raapiminen. Estät yöraapimisen hyvin kun ompelet puuvillasukat yöpaidan hihoihin kiinni- nurin päin, sekä paita että sukat, kun ne saumat hankaa...

      Jos lapsesi atopia pahenee, opit lisää konsteja.
      Minun lapsilla alkoi... puolivuotiaana ekalla. Tokalla 4 kk kun rinnasta joutui pois( en voinut imettää, itse keuhkokuumeessa). Tämä lapsi oli sen 4 kk huutanut koliikkia muka. Join itse lehmän maitoa ja muita maitojuttuja käytin- että allergia oireili aluksi lapsella vatsassa.

      • punamasu

        Kuten tuossa ylempänä sanoinkin, niin vauva ei raavi ihottuma kohtia, ei edes yritä. Täysimetin vauvaa noin 1,5kk. Täysin pelkkään korvikkeeseen siirryttiin varmaan viikkoa ennen kuin ihottuma alkoi. Eli siinä 3kk iässä suurinpiirtein sai pelkkää korviketta..
        Liikaa ei tietenkään vedellä pestä, mutta onhan se toki hyvä välillä iho huuhtoa, eikä vain aina laittaa uutta kerrosta rasvaa? Nyt siis useamman kerran päivässä rasvataan ihoa, välillä perusvoiteella ja välillä bepanthenilla.


      • Pestä saa

    • ...

      Puhdista pesukoneen nukkasihti ja tarkista, että kone huuhtoo hyvin. Vähennä pesuaineen määrää roimasti. Vauvanpyykki ei ole kovin likaista, joten pesuainettakaan ei tarvita paljon.

      Voisit myös kokeilla vaihtaa korvikkeen merkkiä.

      Tarkista, että vauva ei ole liian lämpimästi puettu.

    • rasvaa koneeseen

      Hyviä ohjeita nuokin. Ja ennenkäikkea- todenn. kyse on atopiasta- oireilu sopii siihen liiankin hyvi, ja allergiakin on melko varmasti kyseessä-
      En tarkoittanut, että vesipesua pitää kokonaan välttää. Vaan, että lapsen pesuaine voi hyvin olla se apteekin kosteusvoide, ja rasvaus vielä hiukan rasvaisemmalla pesun jälkeen. Se toimi meillä- paitsi kun leppä ja koivu kukkivat. Kerran laittoivat sairaalaan ihon taskia otetun sieltä huonommassa kunnossa kotiin. Huoneen tuuletusikkunaa pidettiin selkosellaan.
      Etenkin kuivat keväät oli pahimpia.

      Jos lapsellasi todetaan maitovalkuaisallergia, korvaavaksi tulee soijamaito- ja kalsiumvalmisteet.
      Kun nyt käytte siellä testeissä. Omilla lapsillani oireilu oli rajumpaa. pääsivät kumpainenkin hyvin pian oireiden alusta testeihin. toiselta yritettiin myöhemmin karsia kielletyt pois- lisää löytyi testeissä, isä käytti... ja nauroi kun lääkäri oli vähän... krhmmm.

      • Pestä saa

        Kirjoitit kuitenkin, että "kunhan opit, että VESI kuivattaa entisestään". Ja niinhän se ei ole. Vesi ei huuhdo ihon pinnalta keramideja pois. Tiheää vesipesua suorastaan suositellaan varsinkin silloin, kun iho on ruvella.


    • aloittaja3

      Neuvolassa käytiin ja neuvoivat hakemaan apteekista Sibicort nimistä rasvaa ihottumaan. En tajunnu neuvolassa kysyä eivätkä apteekissakaan sanoneet, että montako päivää peräkkäin rasvaa saa käyttää? Pakkausselosteessa lukee, että yhtämittaisesti ei saa käyttää 2 viikkoa pidempää aikaa. Onko siis turvallista käyttää tuon 2 viikon verran ja laittaa rasvaa kerran tai kaksi päivässä?

      • aloittaja vielä

        Ja vielä voisin lisätä, että sanoivat neuvolassa myös Hydrocortisonin olevan hyvä vaihtoehto, mutta tuo Sibicort kuulemma on vaippa alueelle parempaa. Hydrocortisoniakin kotoa löytyy. Kannattaako nyt vain käyttää tuota Sibicortia, vai laittaa sitä pepun alueelle ja sitten masuun ja selkään Hydrocortisonia?
        Ei tietenkään tullut neuvolassa mieleen kysyä..


      • ...
        aloittaja vielä kirjoitti:

        Ja vielä voisin lisätä, että sanoivat neuvolassa myös Hydrocortisonin olevan hyvä vaihtoehto, mutta tuo Sibicort kuulemma on vaippa alueelle parempaa. Hydrocortisoniakin kotoa löytyy. Kannattaako nyt vain käyttää tuota Sibicortia, vai laittaa sitä pepun alueelle ja sitten masuun ja selkään Hydrocortisonia?
        Ei tietenkään tullut neuvolassa mieleen kysyä..

        Sibicortissa on muistaakseni bakteereita tappavaa ainetta, siksi sitä suositellaan vaippa-alueelle. Katso putkiloista vahvuudet, ettet käytä turhan vahvaa kortisonipitoista voidetta. Minä käyttäisin sibicorttia, mutta tee kuten parhaaksi näet.

        Muuten kyllä välttäisin kaikkia lääkkeitä kuin ruttoa. Ihottuman, kuten niin monen muunkin sairauden syy on aikuisellakin elämäntavoissa, ravinnossa, ympäristössä, joten niitä kannattaa "hoitaa" eikä oireita. Sibicort poistaa oireet, eikä paranna, joten yritä silti etsiä ihottuman aiheuttajaa.

        Laita nyt vaikka aluksi psukoneesi tekemään ylimääräisiä huuhteluja silloin kun vauvapyykkiä on koneesa. Äläkä käytä vauvan ihoa vasten tummia vaatteita, koska kyseessä voi olla myös väriallergia. Poissulkevalla systeemillä kannattaa jatkaa. Voi olla ettei ihottuman syy koskaan selviä ja se paranee itsestään kesällä.


    • -valknoit

      Meillä oli hyvin pitkälle sama tarina. Neljän kuukauden iässä tuli kuivaa ihoa ja sitten punaisia läiskiä. Rasvaus ei tuntunut auttavan ja monen monta eri rasva tyyppiä piti kokeilla ja rasvaa lisätä monta kertaa päivässä.

      Meidän pesuaineet (pyykin ja ihon) oli jo ennen vauvaa ns. herkkäihoisille suositeltuja, mutta vauvan syntymän jälkeen aloin tarkastella ko. aineita tarkemmin ja siirryttiin vielä astetta naturellimpiin pesuaineisiin. Itse kauhistuin huomatessani miten melkein joka ikiseen purkkiin tosiaan laitetaan hajusteita!

      Yksi todella hellä pesuaine saadaan kaurahiutaleista. Voi kuulostaa tyoläältä, mutta älä pelästy. Laita harsokankaaseen kourallinen kaurahiutaleita ja kiinnitä pussukka kuminauhalla tai solmulla. Liota lämpimässä vedessä muutama minuutti. Sitten sitä pussukkaa puristamalla sielä saa sellaista valkeaa eritettä, jota voi käyttää pesuaineena. Meillä vauva kylpi siis puurovedessä :) Vastaavasti kylpyyn voi kuulemma laittaa esim. rypälesiemenoljya.

      Jos iho meni todella pahaksi jostain kohtaa (=tulehdus), niin käytimme lääkärin suosittelemaa 1% kortisoni voidetta ja antiseptista pebanthenia ja se tuntui toimivan, mutta ei se ihon kuivuuteen auta. Monet voiteet ei kosteuttaneet ihoa tarpeeksi, kunnes sitten pari hyvää osui kohdalle.

      6,5 kuukauden vaiheilla aloitin vauvalla probiootit ja se todella tuntui todella auttavan. Mutta näitäkin on montaa sorttia, joten kannattaa valita sellainen jolla on ns. tutkitusti todistettua hyotyvaikutusta. Ihon laatu muuttui taas hyväksi ja kimmoisaksi ja siten punaiset laikut väheni ja tulehdukset loppui. 8 kuukauteen mennessä iho oli ihan normaali, mutta vieläkin toisinaan, jos esim hankaa kasvojaan johonkin karheaan tai jos on mummolassa eri pesuaineella pestyt vaatteet päällä niin tulee pientä iho ärsytystä, mutta näistä selvitään pikaisesti.

      Toivottavasti saat ihon pian kuntoon, muistan kyllä itse miten ahdistavaa oli tuon asian kanssa taistella.

      • -valknoit

        Niin kuten joku tuossa jo mainitsikin, voi kyseessä olla allergiakin, mutta ei kai 4 kk- ikäiselle mitään kovin päteviä allergiatestejä voi tehdä? Varsinaisiin vasta-aine tutkimuksiin tarvitaan litratolkulla verta (no ei kai nyt ihan, mutta aika rutkasti kuitenkin) ...

        Tai ehkä mulla on ko. aiheesta jo vanhentunutta tietoa?


    • aloittaja2

      Nyt ollaan pari päivää Sibicortia käytetty ja iho alkaa olla tosi hyvä. Varsinkin vatsa, jossa tuo ihottuma oli pahin. Käytetään nyt vielä pari päivää ja sitten taukoa. Toivottavasti ei tule ihottuma tauon aikana takaisin! Jos kuitenkin tulee, niin silloinko kyseessä on ruoka allergia tai jokin muu?

      • Maalaisjärjellä

        Ei se ihottuma palaa, mikäli olet muuttanut jotain aiemmasta tyylistäsi vauvan hoitoon liittyen, joita edelläkin on lueteltu.

        Pyykkihuolto on avainasemassa silloin, kun ihottumaa on alueella, joka peittyy vaatteilla. Jos ihottumaa olisi kasvoissa epäilisin ruoka-aineita.


      • Maalaisjärjellä

        Lisätäänpä vielä, että tarkista mitä materiaalia lapsesi vaatteet ovat. Suosi hengittäviä luonnonkuituja ainakin ihoa vasten. Käytä laadukasta pitkäkuituista puuvillaa.

        Esim venäläinen puuvilla on lyhyen kasvukauden vuoksi lyhytkuituista (jos puuvillaa enää edes kasvatetaan siellä) ja siksi vaatteiden materiaaliksi karheaa ja täysin kelpaamatonta. :P


      • aloittaja3
        Maalaisjärjellä kirjoitti:

        Ei se ihottuma palaa, mikäli olet muuttanut jotain aiemmasta tyylistäsi vauvan hoitoon liittyen, joita edelläkin on lueteltu.

        Pyykkihuolto on avainasemassa silloin, kun ihottumaa on alueella, joka peittyy vaatteilla. Jos ihottumaa olisi kasvoissa epäilisin ruoka-aineita.

        Ihottumaa ei ole naamassa, joten ehkä on johtunut pyykinpesuaineesta? Joka nyt on siis vaihdettu sellaiseen, joka sopii allergisille ja on tuoksuton. Tummia vaatteita ei olla käytetty, eikä meillä sellaisia kauheasti olekkaan.
        Nyt alkaa vauvan iho näyttämään normaalilta, peruvoidetta nyt vain lähinnä laitettu. Perunaa ollaan maisteltu, mutta en usko, että vauva sille olisi allerginen kun tuo ihottuma alkoi reilua viikkoa ennen kuin aloitettiin perunan maistelu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4336
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1724
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1468
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1400
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1195
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe