No niin - heti ensiksi sanon, että en pelleile vaan olen ihan tosissani - niin kummalliselta kuin kysymykseni ehkä vaikuttaakin.
Kaikkihan aina silloin tällöin desinfioi vessanpöntön kaatamalla sinne kloriittia ja jättämällä sen vaikuttamaan seuraavaan wc:n käyttökertaan, eli jättää liemen pönttöön. No nyt sitten toisinaan tänä talvena on käynyt niin, että kun olen käynyt "heittämässä veteni" eli virtsaamassa pönttöön, jossa kloriittia on ollut, on vesi muuttunut ihan mustan kahvin väriseksi. Näin ei ole käynyt koskaan aiemmin, eikä joka kerta nyttenkään, vaan vasta muutaman kerran tänä talvena.
Mikä kemiallinen reaktio on kyseessä, mitä munuaiset päästävät lävitseen, joka reagoi kloriitin kanssa tuolla tavalla?
Kouluajoilta muistan kun keiteltiin kemian tunnilla kaalta padassa ja siihen lisättiin jotain aineita (en muista mitä) ja liemestä tuli sen mukaan joko kirkkaanpunaista tai kirkkaanvihreää, ja nämä kai kertoivat happamuudesta tai emäksisyydestä (muistaakseni). Siitä päättelen, että munuaiset päästävät jotain lävitse ja se aiheuttaa kloriitin kanssa kummallisen reaktion. Väri siis on tosiaan ihan tummanruskea - ihan kuin pönttöön olisi kaadettu pannullinen mustaa kahvia.
Mikä kemiallinen reaktio kyseessä?
4
2841
Vastaukset
Kemiahan on kokeellista tiedettä, ei niinkään arvaustiedettä. Ja ilman analyysiä se on helpostikin arvailua, ellei kirjallisuudesta löydy vastavaa tapausta. Eikä nyt sattunut just olemaan käsillä virtsakemian kirjaa.
Jos ajatellaan tämän "synteesin" koejärjestelyä, niin siinähän on vaihtelevina tekijöinä mm. virtsan koostumus, jota kysyjä itse arvelee syyksi. Muita vaihtelevia tekijöitä on kloriitin ja virtsan määrät ja ehkä vielä reaktioaika.
Vähän teoriaa:
Pääsääntöisestihän värilliset aineet ovat sellaisia, missä elektroneilla on käytettävissä laaja orbitaali, esimerksi konjukoitu kaksoissidosjärjestelmä. "Puhtaita" H-C ja C-C sidoksia sisältävä yhdiste ei taida koskaan olla värillinen jne. Kloorilla on pyrkimys ennemminkin katkoa kaksoissidoksia orgaanisesta molekyylistä kuin tehdä niitä lisää (tästä kloorivalkaisu).
Vähän veikkailua:
Eli nyt tämä havainto on vähän päinvastainen kuin voisi ennustaa tuolta pohjalta. Kloriittivalmiste on reippaasti emäksinen, virtsa kaiketi yleensä neutraali tai hapan. Niinpä juuri pH-indikaattorina toimiva läsnäoleva aines voisi
olla selitys. Tämän testaamiseksi vaihtelevat ainesmäärät voisivat paljastaa tilanteen, vähän kuin titraus. Eli jos pienehkökin loraus virtsaa alkaa värjääntymään, niin tämä pH-indikaattoriteoria on heikolla. Mittaus tietenkin olisi poikaa.
Kun WC-pönttöä aletaan pesemään, niin silloinhan siellä on jo jotain aineksia pinnalla. Ja ulosteen koostumus on kaiketi paljon vaihtelevampaa kuin virtsan. Että itse väriä muuttava yhdiste voisi ollakin kotoisin sieltä päästä? Virtsa toimisi vain pH:n muuttajana, mutta väriä ei näkyisi, jos ei olisi indikaattoria mukana.- MoccaMasterko?
Kiitos vastauksestasi! Ihanaa että joku viitsi noin perusteellisen vastauksen kirjoittaa, kun jo aiheen perusteella ajattelin ettei vastauksia tule ollenkaan - tai sitten jotain trollailua. :) Tosin en kouluaikoina kemiassa loistanut, niin en ihan kaikkea ymmärtänyt. :D
Pöntön pidän aina mahdollisimman puhtaana ja on se ollut puhtaan näköinen, kun sinne kloriittia olen kaatanut - vaikka eihän se koskaan täysin puhdas ole... Toisinaan liemi on siellä ehtinyt olla koko yön, toisinaan vain muutaman tunnin. Määrät tietysti vaihtelevat, kun vain lorautan pullosta, enkä mittaile.
Huojentava tieto kuitenkin olisi, jos ei välttämättä olekaan virtsasta kyse, kun jo luulin että munuaiset on hajonneet, kun tähän "ilmiöön" ensi kerran törmäsin. En edes muistanut kaataneeni kloriittia pönttöön kun vaan katsoin että "mitä ihmettä...?!" kun aloin pönttöä huuhtomaan, ja huomasin karsean värin. Sitten muistin että olin sinne kloriittia kaatanut. Toinen mitä ajattelin syyksi ja juuri tuohon virtsaan liittyen oli tuo pH, koska ruokavalio on ollut aika vilja - peruna -linjoilla huonon rahatilanteen vuoksi, ja ainakin jotkut väittää että se happamoittaisi elimistöä.
- K-siluutu
Jahas, minä taas ihmettelen, mitä kummaa tapahtui, kun olin pesemässä vessanlattiasta pissaroiskeita veteen kastellulla rätillä, johon olin kaatanut kloriittia suoraan pullosta (Tiedän, että vastoin ohjeita, juu...) Jälkeenpäin huomasin sormestani hopeasormuksen alta olevan kohdan tulleen kipeäksi ja haavoille kuin hapon polttamana. Mitä tapahtuikaan? Mikä reaktio mahtoi tapahtua, kun mahdollisia aineita ovat ainakin kloori, hopea, vesi ja kenties virtsan sisältämä urea tms. aineet?
- 1+9
Ootko tosissasi? Läträät kloriittia käsillesi ja ihmettelet että kirvelee?
Kysymykseen että miksi juuri sormuksen kohdalla voinee arvella että sinne sormuksen ja ihon väliin on päässyt sitä kloriittia ja sieltä kaikki kloriitti ei ole lähtenyt käsiä pestessäkään vaan se on saanut siellä rauhassa ärsyttää ihoa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj262545- 1411893
- 661797
Onkohan tämä jotain elämää suurempaa
Vai olenko kehitellyt nämä tunteet vain omassa pääkopassani. Tunne kyllä sanoo että jotain tässä on.. Toivottavasti et m351453KRP alkaa tutkia Ulvilan murhaa
Jokohan nyt löydetään riittävä näyttö Annelin tuomitsemiseen miehensä murhasta tai taposta.561386Nainen sä olet
arvokas muista se. Yritän pitää pienen kontaktin yllä vaikka turhaahan tämä on. Toivottavasti joulu meni hyvin ja otat r771249- 1171184
Oletteko naiset huomanneet sellaista asiaa
että vaikka miehiä tulee ja menee ja hakeutuu seuraanne mitä viehättävämpiä olette niin sitä enemmän itseasiassa te olet551129Voi kun pian voisi varmuudella sanoa
mitä tämä on. Suuri, suuri rakkaustarina vai pelkästään pitkä ja kipeä oppitunti. :(591112Jos olisin
Ollut ns. pelimies olisin myös käyttänyt tilaisuutta hyväksi. Välillä vain tuntuu että olisit itse nimenomaan halunnut p571107