Mikä kemiallinen reaktio kyseessä?

MoccaMasterko?

No niin - heti ensiksi sanon, että en pelleile vaan olen ihan tosissani - niin kummalliselta kuin kysymykseni ehkä vaikuttaakin.

Kaikkihan aina silloin tällöin desinfioi vessanpöntön kaatamalla sinne kloriittia ja jättämällä sen vaikuttamaan seuraavaan wc:n käyttökertaan, eli jättää liemen pönttöön. No nyt sitten toisinaan tänä talvena on käynyt niin, että kun olen käynyt "heittämässä veteni" eli virtsaamassa pönttöön, jossa kloriittia on ollut, on vesi muuttunut ihan mustan kahvin väriseksi. Näin ei ole käynyt koskaan aiemmin, eikä joka kerta nyttenkään, vaan vasta muutaman kerran tänä talvena.

Mikä kemiallinen reaktio on kyseessä, mitä munuaiset päästävät lävitseen, joka reagoi kloriitin kanssa tuolla tavalla?

Kouluajoilta muistan kun keiteltiin kemian tunnilla kaalta padassa ja siihen lisättiin jotain aineita (en muista mitä) ja liemestä tuli sen mukaan joko kirkkaanpunaista tai kirkkaanvihreää, ja nämä kai kertoivat happamuudesta tai emäksisyydestä (muistaakseni). Siitä päättelen, että munuaiset päästävät jotain lävitse ja se aiheuttaa kloriitin kanssa kummallisen reaktion. Väri siis on tosiaan ihan tummanruskea - ihan kuin pönttöön olisi kaadettu pannullinen mustaa kahvia.

4

2369

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kemiahan on kokeellista tiedettä, ei niinkään arvaustiedettä. Ja ilman analyysiä se on helpostikin arvailua, ellei kirjallisuudesta löydy vastavaa tapausta. Eikä nyt sattunut just olemaan käsillä virtsakemian kirjaa.

      Jos ajatellaan tämän "synteesin" koejärjestelyä, niin siinähän on vaihtelevina tekijöinä mm. virtsan koostumus, jota kysyjä itse arvelee syyksi. Muita vaihtelevia tekijöitä on kloriitin ja virtsan määrät ja ehkä vielä reaktioaika.

      Vähän teoriaa:
      Pääsääntöisestihän värilliset aineet ovat sellaisia, missä elektroneilla on käytettävissä laaja orbitaali, esimerksi konjukoitu kaksoissidosjärjestelmä. "Puhtaita" H-C ja C-C sidoksia sisältävä yhdiste ei taida koskaan olla värillinen jne. Kloorilla on pyrkimys ennemminkin katkoa kaksoissidoksia orgaanisesta molekyylistä kuin tehdä niitä lisää (tästä kloorivalkaisu).

      Vähän veikkailua:
      Eli nyt tämä havainto on vähän päinvastainen kuin voisi ennustaa tuolta pohjalta. Kloriittivalmiste on reippaasti emäksinen, virtsa kaiketi yleensä neutraali tai hapan. Niinpä juuri pH-indikaattorina toimiva läsnäoleva aines voisi
      olla selitys. Tämän testaamiseksi vaihtelevat ainesmäärät voisivat paljastaa tilanteen, vähän kuin titraus. Eli jos pienehkökin loraus virtsaa alkaa värjääntymään, niin tämä pH-indikaattoriteoria on heikolla. Mittaus tietenkin olisi poikaa.

      Kun WC-pönttöä aletaan pesemään, niin silloinhan siellä on jo jotain aineksia pinnalla. Ja ulosteen koostumus on kaiketi paljon vaihtelevampaa kuin virtsan. Että itse väriä muuttava yhdiste voisi ollakin kotoisin sieltä päästä? Virtsa toimisi vain pH:n muuttajana, mutta väriä ei näkyisi, jos ei olisi indikaattoria mukana.

      • MoccaMasterko?

        Kiitos vastauksestasi! Ihanaa että joku viitsi noin perusteellisen vastauksen kirjoittaa, kun jo aiheen perusteella ajattelin ettei vastauksia tule ollenkaan - tai sitten jotain trollailua. :) Tosin en kouluaikoina kemiassa loistanut, niin en ihan kaikkea ymmärtänyt. :D

        Pöntön pidän aina mahdollisimman puhtaana ja on se ollut puhtaan näköinen, kun sinne kloriittia olen kaatanut - vaikka eihän se koskaan täysin puhdas ole... Toisinaan liemi on siellä ehtinyt olla koko yön, toisinaan vain muutaman tunnin. Määrät tietysti vaihtelevat, kun vain lorautan pullosta, enkä mittaile.

        Huojentava tieto kuitenkin olisi, jos ei välttämättä olekaan virtsasta kyse, kun jo luulin että munuaiset on hajonneet, kun tähän "ilmiöön" ensi kerran törmäsin. En edes muistanut kaataneeni kloriittia pönttöön kun vaan katsoin että "mitä ihmettä...?!" kun aloin pönttöä huuhtomaan, ja huomasin karsean värin. Sitten muistin että olin sinne kloriittia kaatanut. Toinen mitä ajattelin syyksi ja juuri tuohon virtsaan liittyen oli tuo pH, koska ruokavalio on ollut aika vilja - peruna -linjoilla huonon rahatilanteen vuoksi, ja ainakin jotkut väittää että se happamoittaisi elimistöä.


    • K-siluutu

      Jahas, minä taas ihmettelen, mitä kummaa tapahtui, kun olin pesemässä vessanlattiasta pissaroiskeita veteen kastellulla rätillä, johon olin kaatanut kloriittia suoraan pullosta (Tiedän, että vastoin ohjeita, juu...) Jälkeenpäin huomasin sormestani hopeasormuksen alta olevan kohdan tulleen kipeäksi ja haavoille kuin hapon polttamana. Mitä tapahtuikaan? Mikä reaktio mahtoi tapahtua, kun mahdollisia aineita ovat ainakin kloori, hopea, vesi ja kenties virtsan sisältämä urea tms. aineet?

    • 1+9

      Ootko tosissasi? Läträät kloriittia käsillesi ja ihmettelet että kirvelee?

      Kysymykseen että miksi juuri sormuksen kohdalla voinee arvella että sinne sormuksen ja ihon väliin on päässyt sitä kloriittia ja sieltä kaikki kloriitti ei ole lähtenyt käsiä pestessäkään vaan se on saanut siellä rauhassa ärsyttää ihoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8036
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      39
      2905
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2213
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1866
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      13
      1624
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1425
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    Aihe