Sairaala vai vanhainkoti?

EllieG

Onko kenelläkään tietoa, minkälainen linjaus kunnilla on sen suhteen, mitkä vanhukset kuuluivat vanhainkotiin ja ketkä sairaalaan.
Tietysti sairaat kuuluvat sairaalaan, mutta jos vanhus ei ole fyysisesti sairas eikä diagnosoidusti henkisesti taantunut kovin paljoa. Kuulin, että viimeiseen asti tuetaan kotona selviytymistä kustannusten vuoksi. Voiko ihminen viettää sairaalassa esim 3 kuukautta aikaa ja tilanteen annetaan vain jatkua. Mikä tässä asiassa painaa vaakakupissa, mikä sen ratkaisee. Milloin aletaan puuhata siirtoa jonnekin toiseen osoitteeseen - oli se mikä hyvänsä - tapauksesta riippuen?
Ei kai ihminen voi olla ja olla sairaalassa ilman diagnoosia ja suunnitelmaa? Vai voiko?

8

196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hsdjhudh

      Suurin syy asua kodin ulkopuolella lienee muistamattomuus eli dementia. Kun polla raksuttaa suht normaalisti, voi jopa petipotilaana monesti asua kotona. Kotisairaanhoito - ja kotihoito kyllä tulevat jopa kylkeä kääntämäänkin kotiin. Kotiin tarvitsee vain tehdä muutostöitä, jotta kotihoitosujuu. Turvapuhelin on monesti myös tarpeen. Dementikot sensijaan voivat eksyä ulos, sytyttää kotinsa tuleen tai unohtaa syödä ja siksi hedän paikkansa on hoitolaitoksissa. Sairaalassa ei pitäisi viipyä sen kauempaa kuin sairauden hoito vaatii. Omaisena on hyvä puuttua pitkittyneeseen sairaalahoitoon. Voi kysyä jatkosuunnitelmista ja ottaa yhteyttä tuleviin hoitotahoihin saadakseen neuvoja.

    • ...

      Kyllä sairaalasta siirretään vanhainkotiin heti kun kunto sallii ja paikka vanhainkodista löytyy. Eli täytyy vain odotella luonnollista poistumaa.

      Eteen saattaa kiilata jonossa niitä, jotka eivät yllättäin kykene olemaan kotona. Eihän heitäkään ilman mitään hoitoa vaativaa sairautta voi sairaalan siirtää.

      En ole koskaan kuullut, että vanhus sijoiteaan sairaalaan ilman että olisi sairas. Sairaalaan voi päätyä, jos kaatuu tai sairastuu kehkokuumeeseen tms.

    • ikävä kokemus

      Äitini ei enää pärjänyt enää kotona, kun ei ollut kukaan auttamassa kokopäiväisesti. Tavallisen kuumetaudin heikentämänä häntä ei kotiutettu eikä laitettu sairaalasta vanhainkotijonoon, koska lääkärin mielestä elinaikaa oli kuitenkin enää vähän jäljellä. "Hoidetaan täällä loppuun asti", sanoi. Sairaalahoitoa kesti melkein vuoden, kunnes kunto heikkeni pelkästä makaamisesta ja muustakin hoidon laiminlyömisestä kuolemaksi. Vanhainkodissa olisi ollut kodinomaisempaa, olisi autettu päivisin pois sängystä, vessaan ja syömään pöydän ääreen (johon hän autettuna kykeni) - sairaalassa kukaan ei auttanut pois sängystä. Olisi pitänyt pontevammin vaatia vanhainkotipaikkaa, mutta jotenkin tuli luotettua lääkärin ehdotuksiin.

      • EllieG

        Kiitos vastaajille.
        Dementikkojen kohdalla asia on selvä. Täälläpäin on tapana loppuun saakka yrittää välttää laitospaikkaa ja lähettää vanhus kotiin maksimaalisen avun turvin turvarannekkeet ranteessa ja ateriapalveluin tukien.
        Hän on edelleen sairaalassa. Alzheimeria kuulemma epäillään. Eikö Alzheimer näy aivojen tt-kuvassa? Plakit? Nyt huimausta, jolloin annettu rolli, jota ilman ei saa liikkua. Muutenkin makaa sängyssä koko ajan. Ei halua syödä, ei mitään. Ei halua lukea, ei katsoa TV:tä. Koti ei kiinnosta. Kotona ei ole ketään.
        Itse kertoo Alzheimeria epäiltävän, lisäksi vaikeuksia suolistossa ja lonkassa, jotka kuvattu moneen kertaa tämän kolmen kuukauden sisällä.
        Jää ilmeisesti sairaalaan edelleen, mutta ihmettelen, voiko jatkuvien tutkimusten ja eri paikkojen osoittelun avulla venyttää sairaalassaoloaan. Viimeksi katselin hänen pupillejaan, ovat pienemmät kuin normaalisti eli ilmeisesti lievää rauhoittavaa annetaan.


    • sairaala tappaa

      Omista kokemuksista oppineena haluaisin suositella sinulle, että otat selvää vanhainkotimahdollisuuksista ja laitat kaikki rattaat pyörimään, että paikka järjestyisi. Dementikolle koti ei ole turvallinen paikka, eikä sairaalakaan. Sairaalassa vanhukselle annetaan hoito vain akuuttiin sairauteen, ja sen jälkeen säilytetään ilman minkäänlaista kuntoutusta. Lääkitys pidetään liian vahvana, että olisi helpompi hoitaa.

      Vanhainkotiympäristö myös virkistää ja kohentaa mielialaa, kun siellä tapahtuu muutakin kuin sairaalasängyssä makaamista. Dementikkokin voi vielä nauttia elämästä ja olla omalla tavallaan mukana tässä maailmassa ja omaisten elämässä, jos hänellä on turvallinen ja virikkeellinen ympäristö. Yksin asuvalle koti ei sitä ole.

    • ei sairaana

      Samaa mieltä edellisten kanssa. Vanhainkoti olisi oikeampi paikka tässä tilanteessa.

      Halvemmalla vanhukselle saa turvaa www.visleri.com palvelusta. Ei erillisiä laitekustannuksia ja avunpyynnön saa ohjattua omaisille. Kunta tai kaupunki ei laskuta muutamaa kymppiä hälytyskäynnistä.

      • TIEDUSTELE OMAN paikkakuntasi Sosiali ohjaajalta,joko soita tai mene käymään ,.He osaavt alulle asiasi laittaa ...


      • EllieGoulding
        merihuisku kirjoitti:

        TIEDUSTELE OMAN paikkakuntasi Sosiali ohjaajalta,joko soita tai mene käymään ,.He osaavt alulle asiasi laittaa ...

        Kuule, kyllä aloittajan ystävä oli tiedustellut niin potilaalta kuin sosiaaliohjaajalta näitä asioita. Toinen oli sanonut että suunnitelmaa ei ole ja toinen että on. Ystävä kun ei ole sukua potilaalle, mutta muuten ihmeissään potilaan tilanteesta ja olisi halunnut auttaa jotenkin.
        Onneksi potilas on edelleen sairaalassa, jos on sairas. Eihän siellä totisesti terveitä pidetäkään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      172
      7089
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4152
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2095
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2019
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1859
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1676
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      31
      1624
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1588
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1418
    Aihe