Hampaat

Ehkätyhminihminen

Tämä on lähinnä niille joilla on ollut bulimia vuosia.

Onko bulimia vaikuttanut teidän hampaisiin? Itsellä alkaa olla jo siinä kunnossa että itku tulee kun katson peilikuvaa, itsetuntoni on tuhottu ja ei ole varaa maksaa 10000 euroa hollywood remontista.

Miksi olen niin tyhmä ihminen ja silti jatkan oksentamista? Tuntuu että olen tuhoon tuomittu.

En tiedä mitä tehdä menisi ikuisuus säästää tarpeeksi oikeata remonttia varten sillä se onnistuu vain yksityisillä hammaslääkäreillä ja pelkkä peruskorjaus ei enään auta.


Oikeasti lopettakaa oksentaminen heti se tuhoaa hampaat ja samalla mielenterveyden.

7

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ifeelu

      I know how you feel. Olen bulimiaa sairastanut kohta 6 vuotta. Hampaat mulla on reikiintyneet ihan lapsesta saakka, joten ei sinänsä johdu pelkästään tästä sairaudesta. Ei se kuitenkaan ainakaan paranna asiantilaa. Kunnallisella hammaslääkärillä en pysty käymään, koska lapsena sain todella pahat traumat. Tuolloin multa revittiin suurin osa maitohampaista ilman puudutusta irti, koska lääkäreillä oli kiire saada mulle raudat suuhun. Käyn nykyisin joka vuosi yksityisellä lääkärillä, mikä on tietysti törkeen kallista. Täytyy vaan aina säästää rahaa.

    • scared

      Moikka! Itellä ollu kans bulimia jo sellset 3 vuotta ja hampaat on myös sen näköset.Itelläki ois kysyttävää tähän liittyen,joten pistänpä kysymyksen tähän jos joku vaikka vastaisi tai jos "ifeelu" kävis viellä täällä :) elikkä siis mun hampaat on todella huonosa kunnossa.Täynnä reikiä,kiille menny,paloja lähteny ja ties mitä.Haluaisin mennä hammaslääkärille mutten uskalla.En ole kenellekkään tästä kertonut ja pelkään,että hammaslääkäri näkee hampaista bulimiani.Pelkään,että hän valittaa tai haukkuu minua tai syyttää ja on ilkeä.Olen aina pelännyt hammaslääkäriä,joten tämä ei helpota sitä alkuperäistä pelkoa yhtään.Mitä jos hän kysyy "onko sinulla bulimia?" mitä sellaiseen voi vastata? Pelkään,että minut raahataan heti siltä istumalta jonnekkin hoitoon vaikka onhan tämä aika järjetön pelko.Olisi kiva kuulla mitä sinulle sanottiin hammaslääkärissä,kysyikö sairaudesta tms.Ja niin mitenkäs noi hinnat,tiedän että tyyristä se on kyllä,mutta osaako kukaan yhtään kertoa esim. omasta hammasremontistaan ja hinnasta.Kiitos ja tsemppiä kaikille parantumiseen!

      • scared

        Ja sinulle "Ehkätyhminihminen älä ole liian ankara itsellesi asian suhteen.Itse tiedän hyvin sen tunteen,kun ei vain voi lopettaa.Liian monta kertaa olen ajatellut,että ei enää kertaakaan nyt loppu.Ja ennen kuin huomaankaan olen jo jääkaapilla.Koko tilanne on sekava ja menee ohi todella nopeasti en edes jollain tasolla tajua mitä teen.Lappaan vaan ruokaa ja kohta taas vessassa...Se ei ole helppoa,joten älä liikaa "piiskaa" itseäsi asiasta.Ja muista,ettet ole yksin meitä "tyhmiä" on täällä monia muitakin.Minullakin itsetunto ihan nollassa ja kaikki voimat kadonneet ja ilo elämästä.Koita jaksaa!


    • Ifeelu

      Hyvä Scared!

      Eli voin kertoa kokemukseni yksityisistä lääkäreistä. Tällä hetkellä asun Oulussa ja käyn Dent-klinikalla. Itseasiassa kävin viimeksi viikko sitten. Mulla on myös hampaat usein reikäiset, lohkeilevat ja kiille on näinä kuutena sairausvuotena mennyt.

      Olen avoimesti kertonut lääkärille syömishäiriötaustastani, eikä hän ole piirun vertaa tuominnut, sättinyt tai saarnannut. Hän on kertonut muutamia neuvoja hampaiden eroosion ehkäisemiseksi ja suhtautunut hyvin ymmärtäväisesti. Ei ole puhunut syömishäiriön hoidattamisesta miltään muulta kuin hampaiden osalta. Näiltä osin kokemukset on siis hyvät! Lisäksi lääkäriä voi aina vaihtaa, jos ei kemiat kohtaa.

      Yksityisiä lääkäreitä kannattaa hinnan takia kilpailuttaa. Yksityisellä esim. kahden pinnan täyte (paikkaushoito) voi maksaa 80-120 euroa. Tarkastus maksaa yleensä sen 50-70 euroa, ja sen yhteydessä voi hammaslääkäriltä pyytää hinta-arviota hampaiden korjauskustannuksista. Yksityiset hammaslääkärit siis antavat laskun mukaan, paikanpäällä ei tarvitse vielä mitään maksaa, ellei itse halua. Kelakorvauksen saa melkein jokaiselta yksityiseltäkin hammaslääkäriltä suoraan laskuun, kun ekalla käyntikerralla kelakorttia vilauttaa.

      En voi muuta sanoa kuin että rohkeasti lääkäriin! Nykyisin voi kunnallisellakin puolella valita oman lääkärinsä, joten mitään ilkeyksiä ei tarvitse sietää. Hammaslääkärit kyllä usein näkevät bulimian hampaista, mutta heillä ei ole oikeutta potilasta tämän vuoksi rääkätä. Kunnallisella palvelut ovat halvempia, mutta hoitoaikojen välit saattavat venyä pitkiksi. Hampaat kannattaa kuitenkin hoidattaa, varsinkin kun kärsii tällaisesta sairaudesta. Tsemppiä sulle!

    • scared

      Kiitos kattavasta vastauksesta "ifeelu"! Hyvä kuulla,ettei sulla ainakaan ole ollut mitään negatiivisia kokemuksia hammaslääkäreiden suhteen...Edes vähän helpottaa tämä jännitys ja pelkääminen :) Pakko se on vaan mennä ja toivoa parasta! Olen muutenkin todella herkkä pelkään,että jos rupean itkemään tai jotain...Mutta no yritän rauhoittua ja tsempata itseäni :D Hyvä,että saa laskun mukaan saa vähän tuota maksu aikaa sitten...Kyllä se kalliiksi tulee,mutta hyvä motivaation lähde siis kun saa uudet hampaat ja terveemmän hymyn niin ehkä se itsetuntokin alkaa pikkuhiljaa paranemaan.Ja jaksamisia myös sinulle! :)

    • Ifeelu

      Scared, minulla on lapsuudesta paha hammaslääkäripelko. Senkin takia hampaat pääsivät yhteen aikaan tosi huonoon kuntoon, kun en niin moneen vuoteen uskaltanut mennä lääkäriin. Kannattaa tosiaan ajoissa käydä :) Yksityisellä lääkärillä (kunnallisesta tai YTHS:stä en tiedä) saa halutessaan tunnin tai puolituntia ennen toimenpidettä nautittavan rauhoittavan esilääkityksen, joka lievittää pelkoa ja kipuja. Itse otin semmoisen ensimmäisellä hoitokerralla, koska pelotti niin vietävästi. Enää en sellaista tarvitse. En muista, paljonko sillä tabletilla oli hintaa.

      Rohkeutta vain ja paljon onnea matkaan. Ja kannattaa muistaa, ettei nykyisin enää tarvitse inhottavista lääkäreistä kärsiä. Jos saa osakseen epämiellyttävää kohtelua, niin lääkäri vaihtoon.

    • scared

      Sama minulla kauheat traumat jääneet,kun pienempänä itkin ja huusin hammaslääkärille mentäessä ja siellä myös hammaslääkäreille ja kerran olin lähdössä hammaslääkäriin ja pelotti niin paljon,että maha meni ihan sekaisin ja tuli niin järkyttävän huono-olo,että sitten siellä hammaslääkärissä oksensin...Ihan kamala pelko siis jo ennestään pienenä...Nyt en tietenkään noin paljon pelkää,mutta kyllä nuo bulimian aiheuttamat vahingot pelottavat...Okei ehkä minunkin kannattaa aluksi ottaa sellainen rauhoittava lääkitys :) Niimpä onneksi voi vaihtaa sitten lääkäriä,jos siltä tuntuu...Kiitos paljon tsemppaavista vastauksista! :-)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      937
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      767
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      58
      721
    Aihe