HUHTINIEMEN JOUKKOHAUDAT ver. 2014

K. Almisto

Lappeenrannan Huhtiniemen hautojen tutkimuksia lienee syytä arvioida uudelleen ja paremmassa valossa.

Tutkimuksia suoritettiin osiltaan "esivallan" toimesta, joten jääviys, poliittiset, historialliset yms. seikat on otettava paremmin huomioon tutkimustuloksia arvioidessa. Virka-apua Huhtiniemen hautojen tutkimuksiin saatiin esimerkiksi Puolustusvoimilta.

Löydetyt vainajat voisivat hyvinkin olla esim. Heimopataljoonan sotilaita ja hauta vuosilta 1944-1946.

Tätä puoltaa hyvin laaja aineisto.

Vainajat oli asetettu hautaan huolellisesti, kuin kunnioittaen, joten tämä viittaisi aseveljeyteen. Jos kyseessä olisi vihollisen sotavangit, näin huolellista asettelua tuskin olisi tehty, eikä näin tehty Kansalaissodan aikana.

Tutkijoidenkin mukaan tämä oli havaittavissa jo ensisilmäyksellä ja yleensä sitä pidetään painoarvoltaan tärkeänä.

Haudasta löydetyt riipukset viittaavat kulttuuritaustaan jossa oli sekä ortodokseja, myös katolilaisuutta ja muita eri uskontokuntien edustajia. Tälläinen kulttuuritausta oli esimerkiksi Suomensukuisella, Suomeapuhuvulla mutta ennen sotaa Venäjällä asuneella heimopataljoonalla.

Hopeinen riipus L1/226 jossa on Venäläinen kaupunkileima: vuosiluku voidaan tulkita vuodelle 1896. Näinollen, muista poiketen, uutena kasteristinä se voisi kuulua n. 48-vuotiaalle Pietarin seudulta kotoisin olevalle vainajalle (huom. Inkerinmaa, Heimopataljoona. Pietarin seutu.)

Ristiriipus L10/309. Näitä on ollut käytössä 1900-luvulla. Ortodoksiperinteen mukaan kasteriipukset ovat kulkeutuneet suvussa perintönä, joten voivat olla huomattavastikkin vanhempia kuin itse vainajat. Näitä krusifikseja ovat pitäneet erityisesti vanhauskoiset miehet. Tämä sopisi hyvin esimerkiksi Inkerikkoihin.

Soikea ristiriipus sekä L11/864 ristiriipus todistaa että riipukset eivät ole useinkaan henkilökohtaisia vaan vanohoja, perintönä kulkeutuneita, tästä esim. riipuksen teksti ANNA. Vainajat kun olivat miehiä. Pietarista, Inkerinmaan keskeltä löytyy hyvinkin roomalaiskatolisia.

Kaivausten yhteydessä otettiin talteen viisi kiväärin hylsyä, yksi kiväärin luoti ja kaksi pistoolin hylsyä. Erityisen painoarvoista on se että näistä vanhin on Pietarin patruunatehtaassa valmistettu 1894, siis vanhin. Uusimmat ammukset ovat jatkosodan ajalta. Tämä seikka on erityisen painava.

Tutkimuksessa kahden vainajan luurangossa oli selvästi nähtävissä vahingoittuneita alueita. Yhdessä pääkallossa lähellä silmäkuoppaa, toisella koko otsalohko painunut, yhdeltä vainajalta puuttui jalkaluu.

Tässäkohin on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi Linnoituksen vankileirin erilaiset rangaistustoimenpiteet.

Alueelta Y4 talletettu hylsy löytyi haudan täytemaasta. Ainakin puolet haudattu ilman ylävartaon vaatetusta.

Radiohiilimenetelmä soveltui huonosti näin nuoriin hautamäärityksiin. Menetelmän tuloksia lienee kuitenkin eniten häirinnyt haudasta löytyneet riipukset.

Pienten kaivausten tulokset ovat olleet mittavat. Entä jos alue tutkittaisiin laajemmin, puolueettomasti ja perusteellisesti?

Löytyisikö isompia hauta jossa olisikin eri kulttuuritaustan sijaan supisuomalaisia Rintamakarkureita?

28

562

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Arvo W.

      Suurempien joukkohautojen tod. näk. on varsin suuri.

      "Seura-lehdessä (43/27.10.2006)Sota-arkiston tutkija Juhani Tasihin kirjoittaa Huhtiniemenkin tapahtumien todennäköisestä taustasta.

      Kenraaliluutnantti Oesch, III AK:n, IV AK:n, V AK:n ja Kotikoukkojen komentajat saivat yleisesikunnan päälliköltä, jalkaväenkenraali Erik Heinrichsilta käskyn 20.2.1944 jossa määrätään sotilaskarkureista: "Jos karkuri sitävastoin kieltäytyy käskyä noudattamasta eikä ota toistetustakaan käskystä ojentuakseen, on hänet pakkokeinoin, tarpeen tullen ankarintakin aseellista pakkokeinoa käyttäen, palautettava järjestykseen. [---] Aseellista pakkokeinoa käytettäessä henkensä menettäneistä on ilmoistettava heti yksiköihin 1018 ja 1134/10 kpk."

      Käskystä on yliviivattu siihen alunperin kirjoitetut sanat "Ylipäällikkö on käskenyt, että". Tämä viittaa siihen, että tosiasiallinen käskysuhde halutaan tässä peittää. Tasihinin mukaan on mahdotonta, ettei ylipäällikkö olisi tällaisesta käskystä tiennyt.

      Tutkija on löytänyt myös toimeenpanokäskyjä, tiedusteluja pitääkö todella ampua ja niitä jotka kieltäytyivät toteuttamasta tätä käskyä. Kieltäytyjää ei rangaistu, ainoastaan siirrettiin toiseen divisioonaan.

      "Sotatuomari" Tapanaisen määräyskirjakin on löytynyt. Tasihinin mukaan hänet määrättiin toimimaan Suur-Saimaan suojeluskuntapiirin kenttäoikeuden puheenjohtajana jalkaväen koulutuskeskus 3:n valatilaisuudessa Lappeenrannassa 18.6.1944. Kenraaliluutnantti Oesch määräsi hänet tämän lisäksi 4.12.1944 - siis sodan päättymisen jälkeen - Mikkelin sotilaspiirin II kenttäoikeuden puheenjohtajaksi.

      Laki kuolemantuomioista annettiin 4.7. ja astui voimaan seuraavana päivänä: virallisesti annettiin 76 kuolemantuomiota, joista 46 pantiin heti täytäntöön. Loput menivät sotaylioikeuteen, joka lievensi kaikki 30 tuomiota kuritushuonerangaistukseksi. Viimeinen tunnettu kuolemanrangaistus realisoitui 25.8.1944.

      Tasihin käyttää kovaa kieltä aiemmista tutkimuksista: "Sotakarkureista ja niihin liittyvistä teloituksista tohtoriksi väitelleiden Jukka Kulomaan ja Jukka Lindstedtin väitöskirjat ovat tutkimuksia siitä, millaisen kuvan armeija ja sen johto halusi antaa itsestään, ei siitä, mitä todellisuudessa tapahtui sotavuonna 1944."

      http://sedis.blogspot.fi/2006/10/kuolemantuomioita.html

    • lahtari-politrukkina

      - tienvarsiin ammutut potkittiin sinne turpeseen - ja näin katosivat.
      - rintaman takana oli poliisi- ja suojeluskunta jakamassa tätä ""oikeutta"".

    • Historiaa lukenut

      Teloitetut on haudattu sankarihautoihin rintamalla kaatuneiden mukana. Ei tietenkään oltu niin varomattomia että heidät olisi haudattu joukkohautoihin todisteiksi jälkimaailmalle.

      Ja olkoon niin. R.I.P. Kuka hyötyisi tai ilahtuisi asian todellisen laidan paljastumisesta?

    • Wallit

      Yleisten vartiomääräysten mukaan vartijat saivat käyttää asetta vain, jos heidän piti esimerkiksi puolustaa itseään tai vartiopaikkaansa. Myös vangin yrittäessä karkuun vartija sai ampua kohti, jos vanki ei käskystä huolimatta pysähtynyt.

      "Keinoja ei kaihdettu, kun haluttiin välttyä joutumiselta Neuvostoliittoon. Väkivaltaisuudet loivat rauhattoman ilmapiirin leirille. Kokoamispaikassa oli vilkasta ja vangit yrittivät ahkerasti karata monissa tilanteissa. Levottominta oli etenkin leirin alkuvaiheessa, sillä joulukuun 1944 puolivälistä helmikuun 1945 puoliväliin karkasi kaikkiaan 27 vankia, joista muutama useamman kerran. "

      "Leirillä sattui kaksi isompaa välikohtausta, joissa vangit yrittivät karata yhdessä. Uuden vuoden aaton iltana 1944 yhdestä kopista murtautui neljä vankia ulos käytävälle. Tämän jälkeen he avasivat muidenkin koppien ovet, jolloin kaaos oli
      valmis. Paikalle tuli apua poliisista ja Uudenmaan Rakuunarykmentistä."

      "Pakoyritykset eivät olleet ainoa asia, jotka kertoi vankien haluttomuudesta palata Neuvostoliittoon. Leirin yleisilmapiiri oli masentunut, sillä vangit tiesivät, että luovutus Neuvostoliittoon saattaisi pahimmassa tapauksessa merkitä kuolemantuomiota.197 Osa heistä oli niin epätoivoisia, että he yrittivät itsemurhaa. "

      Ei siis mikään ihme, huomioonottaen ajan ja tilanteen, että ruumitakin saattaisi löytyä. Vaikka todisteita niistä olisikin niukalti tahi ollenkaan.

      https://www.google.fi/?gws_rd=cr&ei=#q="vapaaehtoisina Suomen armeijaan muodostaen Heimopataljoona"

    • Yhtälö ja tod. näk.

      "Rintamakarkurit kesän 1944 suuri ongelma "

      "Lappeenrannan seudulle suurhyökkäyksen jaloista Kannakselta vetäytyneen Erillisen sotilaspoliisiosaston 9. komppania on tilastoinut ajalla 15­30.6. yhteensä 1192 karkuripidätystä, mutta kertoo kiinniotetuiksi myös parhaina päivinä satoja sellaisia, joista ei ole vielä ehditty tehdä ilmoitusta. Kokonaislukuna on muissa lähteissä mainittu jopa 6000. "

      Koska

      "Kenraaliluutnantti Oesch, III AK:n, IV AK:n, V AK:n ja Kotikoukkojen komentajat saivat yleisesikunnan päälliköltä, jalkaväenkenraali Erik Heinrichsilta käskyn 20.2.1944 jossa määrätään sotilaskarkureista: "Jos karkuri sitävastoin kieltäytyy käskyä noudattamasta eikä ota toistetustakaan käskystä ojentuakseen, on hänet pakkokeinoin, tarpeen tullen ankarintakin aseellista pakkokeinoa käyttäen, palautettava järjestykseen. [---] Aseellista pakkokeinoa käytettäessä henkensä menettäneistä on ilmoistettava heti yksiköihin 1018 ja 1134/10 kpk."

      Niin

      Ei olisi mahdotonta että Lappeenrannan Huhtiniemestä löytyisi muutakin mitä pieneltä alueelta paljon nyt löydettiin.

      http://www.esaimaa.fi/Uutiset---Huhtiniemi/2007/06/01/Rintamakarkurit kes%E4n 1944 suuri ongelma %282.7.1995%29/2007210/146

      http://sedis.blogspot.fi/2006/10/kuolemantuomioita.html

    • Emmäänytajuu

      Mitäs väliä tuolla on? Kuolemantuomio rintamakarkurille on ihan oikein joten jos siellä on niitä laitettu kylmäksi niin mitä sitten.

    • Jasonen.

      Mitä järkeä niitä nuoria miehiä oli sinne rintamalle teuraaksi pistää?

      Varsinkin kun sitten samantien ollaa EU-lain alaisuuteen suinpäin ryntäämässä.

      Olisi pitänyt käyttää diplomatiaa ja votkaa... ja pitää rauha että suur-suomi.

      Sitä voi viimesotien kohdalla puhua jälkikäteen mutta EUvostoliiton suhteen voi vielä toimia etukäteen.

      • areuretarded?

        Oletkohan ihan täysipäinen?

        Sitä järkeä että muuten oltaisiin oltu ry**ien lääni. Lopputulema EU:n suhteen olisi ollut ihan sama kuin nyttenkin, ainoastaan viivästynyt kymmenen vuotta.

        Samoiten voin kysyä että mitä diplomatiaa on käytettävissä siinä vaiheessa kun vastapuolen ainoat ehdot on että maa otetaan joko hyvällä tai pahalla?


    • Lue historia

      "Talvisota on "Erkon sota", sanoi Paasikivi ja jatkoi niinkin tylysti, että jos Erkko olisi mies, hän ampuisi kuulan kalloonsa."

      • Oli kenen sota vaan

        Neuvostoliiton tavoite oli miehittää Suomi. Rajan siirtäminen ja muiden alueiden luovutus olisi parhaimillaankin vain siirtänyt sitä täydellisen miehityksen ajankohtaa. Lopputulema olisi silti ollut sama kuin Baltian maissa.


    • Stalinez

      Olen vuosia seurannut näitä juttuja ja jotenkin on tullut sympatiat O Arposen puolelle. Ei mitenkään niin pihalla ole kuiteskaan ole ollut.

      Hullun leimanhan noista juttujen puoleen on saanut jos on rohjennut kertoa miten asiat oli silloin tahi jos jotain tiesi ja siitä myöhemmin mölisi.

      Itselläni on tämmöinen kokemus asiaan josta tahdon kertoa täällä.

      Itse olen pikkasen kypsempi immeinen joka on tuntenut jo edes menneen autoilijan jota kutsuttiin aikoinaan uppiniskaksi. Moni vanhempi kaveri varmaankin tuntee tämän urhon menneisyydestä:D:D

      No, satuipa silleen, että Urski oli sitten kuljetusjoukoissa vuonna papu ja kaksi. Joutui sitten ajelemaan raatoja linnoituksesta lentokentän maastoon. Muistan kuinka isäukkoni kauhisteli miten Urski joutui pesemän lavaa verestä keikkojen jälkeen.

      Elikkäs raatoja on roudattu lentokentän maastoon aivan moottoriajoneuvojen kera oli ne sitten finskejä tahi ruskeja....

    • Valoa varjoihin

      No niin! Toivottavasti muutkin avautuvat näistä asioista.

      • hjhff

        Älkää jaksako!


    • 2658254

      Muistelen vaarivainaan aikanaan haastelleen että Merenlahdentien varressa olisi ja rangaistuksia suoritettu ampumalla. Lähellä kähönsalmen rantaa tien vasemmalla puolella. Onko tietoa että mitä siellä tapahtui?

      • enpäs tiärä

        Siinä suhteellisen lähellä on ollut asutusta jo silloin, joten en oikein jaksa uskoa. Mahdollista se toki on, mutta luulisi että parempiakin paikkoja olisi löytynyt.


      • s.airo
        enpäs tiärä kirjoitti:

        Siinä suhteellisen lähellä on ollut asutusta jo silloin, joten en oikein jaksa uskoa. Mahdollista se toki on, mutta luulisi että parempiakin paikkoja olisi löytynyt.

        Mie taas luulen, että kanavatiellä olisi teloitettu karkureita. Onko muilla samanlaisia tuntemuksia?


      • Kovaa peliä se on
        s.airo kirjoitti:

        Mie taas luulen, että kanavatiellä olisi teloitettu karkureita. Onko muilla samanlaisia tuntemuksia?

        Tiedä sitten niistä tuntemuksista, pääasia että ne karkurit on teloitettu. Kuka ja missä, niin se on täysin toissijaista.


      • evakuoitu kaupumki
        enpäs tiärä kirjoitti:

        Siinä suhteellisen lähellä on ollut asutusta jo silloin, joten en oikein jaksa uskoa. Mahdollista se toki on, mutta luulisi että parempiakin paikkoja olisi löytynyt.

        Lappeenrantaa evakuoitiin jo 16. kesäkuuta 1944. Juhannuksen jälkeen kaupunki oli käytännössä siviileistä tyhjä. Välttämättömiä toimintoja jäi pyörittämään vain 200-300 siviiliä. Evakuointi on koskenut myös ympäröivää Lappeen kuntaa sekä Lauritsalan kauppalaa. Eli näkijöitä ja kuulijoita on ollut siviileissä varsin vähän. Tekemisiä siis ampumisia rintaman tuntumassa olevassa kaupungissa ei ihan kamalasti ole tarvinnut peitellä. Meno Lappeenrannassa on ollut jokseenkin levotonta; on ollut menijää ja tulijaa, Kaupunki on ollut käytännössä sotatoimialuetta.


    • Much more

      Vuosi 2009 ja Etelä-Saimaa:

      "Lappeenrannan Huhtiniemestä löytyi perjantain kaivauksissa lisää hautoja. Alueella työskentelevä Helsingin yliopiston työryhmä lopetti kaivaukset pian löydön tehtyään."

      "- Nyt saatiin vahvistus, että täällä on lisää hautoja. Vainajia arkuissa ei ollut tarkoituskaan tutkia, vaan lopetamme työt tähän, kertoo ryhmän vetäjä, arkeologi Anna Wessman."

      http://www.esaimaa.fi/Online/2009/05/15/Uusia hautalöytöjä Huhtiniemessä/200917090119/4

    • Erikoisella...

      ...tavalla aihe huudettiin poikki. Sen jälkeen kun julkisuuteen ilmestyi veteraani, joka itse oli ollut hautaamassa epämääräisiä vainajia suppaan armeijan alueella Taipalsaarella kesällä 1944. Tutkimukset pyrittiin armeijan toimesta siirtämään muualle. Sinne suppaan ei niin mitenkään menty, ainakin minulle syy jäi epäselväksi, jos sitä edes on perusteltukaan. Keskustelu huudettiin lopulta poikki yhdessä päivässä puolustusvoimia lähellä olleen tahon toimesta, eikä sen jälkeen kukaan ole aiheesta uskaltanut pukahtaa. Paikallisessa mediassa Huhtiniemen tapahtumista puhuneet ja kirjoittaneet leimattiin lähinnä epäisänmaallisiksi ja kaupungin maineen lokaan vetäjiksi.Yleinen mielipide käännettiin hetkessä. Alkoi sellainen rummutus, että mikäli joku vielä olisi aikonut aihetta ylläpitää olisi sellaiseen henkilöön kohdistettu yleinen lynkkaus-mieliala.
      Ruumiithan voi olla haudattu aivan minne tahansa Lappeenrannassa ja ympäristössä... kuitenkin valtion (eli ilmeisimmin puolustusvoimien) alueelle. Siis hautoja voi olla käytännössä mahdotonta löytää. Kärjistetysti ottaen vainajat voivat olla vaikka lentokentän kiitotien alla (mikä on entistä armeijan aluetta).
      - Suomessa tuskin karkureinakaan ammuttuja samaan hautaan venäläisten sotavankien kanssa haudattiin, sen verran oli häveliäisyyttä.
      - Miksi muuten Lappeenrantaan Armilankadulle ilmestyi kuin tyhjästä kesä-heinäkuun vaihteessa 1944 ylimääräinen KEK? Mihin sitä tarvittiin? Kannaksen suunnalla toimineiden kahden armeijakunnan kaatuneiden evakuointikeskukset sijaitsivat niin että toisen AK:n KEK oli Luumäellä ja toisen Joutsenon Tiuruniemessä. Mihin tarvittiin tätä yllättäen kuin tyhjästä ilmestynyttä KEKkiä? Olikohan niin, että se siirtyi kaupunkiin jostain Pohjois-Karjalan suunnasta.

      • Valkoiset politrukit

        - 1944 oli täysi kaaos kannaksella ja kannaksen takana. Tarvittiin kuria ja ne kurin jäljet peiteltiin, tapettujen karkureiden ruumiit laitettiin ruumiskuljetuksiin ja ajeltiin maakuntiin. esim. valkealaan asti, jonne kirkon ja papin avustuksella tehtiin juokkohauta hatuumaan ulkpuolelle, jonne kipatiiin autolasteittain tuntemattomia...
        Tämä on kuskina olleen muistelo... ja näitä kuormia kulki paljon edestaa. Hajautettiin taitavasti.
        - Kun rintaman takainen valkokaarti ja hallinto oli ylhäältä johdettu, niin osasivat heti hävittää jälkensä. - pelkäsivät niin kovasti etenevän puna-armeijan kostoa 1944.
        - jopa tammisaaressa asti poltettiin 1918 joukkotuhonnan papereita - pelko oli suuri 1944 kesällä.


    • TJ Krh

      Totuus on se, että ihmisiä on kuollut ja haudattu Huhtiniemen maastoon, oli kansalaisuus sitten mikä vaan. Miksi näitä' arpia pitää avata, kun tekijöitäkin vielä elää, Ahdistaa varmasti, oli laillista syytä tai ei.

      Eräs 80 v mummo tokaisi Ukrainan kriisin alkaessa "Joko taas Idässä rytisee uhon merkeissä! Ensin alkuvuosina, kun olin pieni ja nyt elämän ehtoolla..."

      Kuka noita Huhtiniemen juttuja tonkii...? Oikeasti! Mikä on motiivi?

    • Unohdettu tosiaan

      Idässä toki rytisee. Ja rytisee milloin missäkin päin maailmaa. En kuitenkaan tajua mitä tekemistä Ukrainan tapahtumilla on Huhtiniemen kanssa?
      -Hmmm,,, Linnan tuntematontakin luetaan tänään toisella tavalla kuin sen ilmestyttyä 1950-luvulla. Sehän on täysin sodanvastainen kirja. - Sotaa elämätön sukupolvi lukee sitä suurena seikkailuromaanina.

    • valkoinen-kaarti

      valkoinen kaarti
      Meidän suojeluskunta-politrukki järjestelmä oli suuri. Kylät, kaupungit ,läänit, taka-rintama, oli miehitetty näillä kiihkoilevilla kokoomus-kepu nuorilla ja etenkin kokomus-vanhuksilla, 1918 joukko-tuhonta veteraaneilla.
      Ne valko-veljet vihasivat työmiestä. pelkäsivät puna-armeijaa. Oivat natsi myönteisiä.
      1918 tuhonnassa kunnostautunutta ikäluokkaa oli paljon, koko suomessa varmaan noin satoja tuhansia lahtari kiihkoilijoita. ja siihen maltillisemmat päälle. ihmisiä jotka toimi valkokaartina, suojeluskuntana, poiiisina, pappeina, hallinnossa, sotatuomareina, jne, Tämä valkoisten veljien ryhmä toimi 1918-1945. Ja 1944 palautti voimalla kuria. Ja toimii edelleen pienemmässä kokoonpanossa, eri nimikkeillä..

    • Metaldetector

      Mistä teitä puupääteoreetikkoja oikein sikiää? Vielä, kun väität, että olit paikalla, kun kaivaukset tehtiin. Tuo koko sepustus on täyttä roskaa alusta loppuun. Kyllä sieltä tosiaan yhdeltä puuttui jalkaluu. Jäi sinulta vain kertomatta, että se oli sahaamalla amputoitu ja jo parantunut, ennen kuolemaa. Vai väitätkö, että mies ensin parannettiin ja sitten tämä vielä karkasi rintamalta toisjalkaisena ja sitten teloitettiin? A.O.Arposen sepustukset ja uskomukset todisti täysin roskaksi oikeuslääkäri Helena Ranta jo alkuvaiheessa. Hautauskin oli suoritettu ortodoksiperinteitten mukaisesti, enkä ole missään törmännyt, että teloitetut olisi aseteltu hautaan. Nuo hylsy ja luotilöydöt eivät ko. alueella ole mitään uutta. Ottaa vaan metallinpaljastimen käteen ja lähtee tutkailemaan. Löytyy luoteja ja hylsyjä ympäri aluetta. Siellä nimittäin ammuttiin 1900 luvulla ympäri mäkeä ja romua löytyy. Yhdessäkään luurangossa ei ollut minkäänlaisia luotivammoja, ei rintakehässä, eikä muuallakaan. Pääkallot olivat täysin eheitä, ei luodinreikiä. Kuristamallakohan olisi sitten tapettu...
      Nuo kasteristijorinatkin ovat täyttä shaibaa. Vainajat voitiin kaikkien löytyneitten esineitten yms. tietojen valossa ajoittaa Krimin sodan aikaiseen sotilassairaalaan. Olen kerännyt ympäri Huhtiniemeä metallinpaljastimen avulla ämpärillisen hylsyjä ja luoteja aikoinaan. Niitä löytyi jopa rantaviivasta, koska vuosisadan alussa armeija ampui missä sattuu. Hylsyt olivat kaikkea väliltä 1895-1975. Viimeiset karkurit sitten lienee teloitettu 1975 ???
      Tasihinin mielikuvitus on samaa luokkaa Arposen ja Koistisen kanssa.

      • sepu sepu

        liennee metaldetecttorin sepustus ,,,sepustuksien sepustus, aitoa lantaa.. kaivaa lanataa näkee lantaa, niin sit turhaa sepusuttele.. tyhjää ja aivan ilman ideaa..


    • Korpraali

      Jonkun tai joidenkin pakkomielle koko Huhtinimen haudat.

    • Sama vaan jatkuu

      Erittäin hyvä että historiamme tapahtumista keskustellaan ja niitä selvitellään.
      Vuoden 1944 kurinpito ja myös 1918 joukkotuhonta täytyy nostaa esiin. Molemmissa asioissa on peiteltyjä asioita ja yksityiskohtia edelleen., Siksi täytyy rehellisesti tuoda se karmea totuus esiin. Ja se auttaa ymmärtämään esim. suomen oikeiston puheita, ja tekoja. - esim Kun nyt kuuntelette kokoomus nuoria ja kokoomus vanhoja, kepun työreformia, ja kepu paikallista sopimista, - niin kannattaa muistella mitä ne samat tahot teki 1918. Se auttaa ymmärtämään nykyisiä poliittisia puupäitä erittäin hyvin.
      - Kun Mikään ei ole muuttunut, vaan sama meno jatkuu edelleen .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      304
      2755
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      105
      2148
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      81
      1631
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      183
      1502
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1318
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1215
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1086
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1084
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1030
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      911
    Aihe