K2-vitamiini: Edam ja muut juustot ?

Osteoporoosin hoidossa ja ehkäisyssä D-vitamiinin riittävän saannin lisäksi K-vitamiin näyttelee tärkeää roolia.

Mahtaneeko olla muita juustoja joissa olisi vastaava K2-pitoisuus kuin Edamissa?

Onko Edamissa jokin erityispirre jota muissa juustoissa ei ole, sillä vaikapa Gouda on myöskin lehmänmaidosta valmistettua?

Edam: http://fi.wikipedia.org/wiki/Edam_(juusto)

Gouda: http://fi.wikipedia.org/wiki/Gouda_(juusto)

1) "Käytännössä tässä suositeltuun K1-vitamiinin saantiin päästään sillä, että syödään annos parsakaalia, lehtikaalia tai pinaattia päivittäin. Myös lehtisalaatin syöminen on hyvin suositeltavaa. Näistä saamme samalla muitakin terveydelle tärkeitä ravintoaineita ja fytokemikaaleja, kuten esimerkiksi silmiä suojaavia karotenoideja ja syöpää ehkäisevää sulforafaania."

2) K2-vitamiinin saannista voimme huolehtia kätevästi syömällä hieman Edam-juustoa ja normaalirasvaista viiliä (rasvattomassa viilissä ei K-vitamiinia Fineli-tietokannan mukaan ole ja jogurtissa sitä on vain hyvin vähän). Maitotuotteiden kokonaismäärää ei ole kuitenkaan tarpeen lisätä, sillä kalsiumin saanti on suomalaisilla yleisesti ottaen runsasta.

Varfariinia (Marevan ja rinnakkaislääkkeet) verenohennuslääkkeenä käyttävien ei pidä lisätä K-vitamiinin saantiaan omin päin, vaan mahdollisesta lisäämisestä tulee sopia lääkärin kanssa.

- http://ruohikolla.blogspot.fi/search/label/K-vitamiini

.
Ilmoita


13 Vastausta

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.


>Onko Edamissa jokin erityispirre jota muissa juustoissa ei ole, sillä vaikapa Gouda on myöskin lehmänmaidosta valmistettua?<

Ilmeisesti maitoraaka-aine ei tässä ole niinkään oleellinen tekijä kuin juuston juoksutemikrobikanta. Eri mikrobikantoja, esim:

http://intro.bio.umb.edu/OLLM/112s99/dairyBacteria.html

Bacillus subtilis natto -mikrobi tuottaa paljon K2:ta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Nattō

Ihmisen suolistobakteerit ilmeisesti myös tuottavat K2:ta, mutta vain osa siitä ehtii imeytyä, menee paljolti vessanpönttöön.

http://keskustelu.suomi24.fi/node/6939838

http://www.tiede.fi/keskustelu/38864/ketju/k2_vitamiini
2 VASTAUSTA:
Onko kaikissa halpisjuustoissa välttämättä lainkaan K2-vitamiinia, tätä olen joskus miettinyt. Kaikki valmistajat eivät ole innokkaita ilmoittamaan juustojensa K2-vitamiinipitoisuuksia. Esimerkkinä on kaksi S-ryhmän valikoimien halpaa tuotetta, vain toisen ainesosaksi ilmoitetaan juoksute. Lopputuotteen tarkkoja ominaisuuksia sitten kuluttaja joutuu vain arvailemaan. Olisi hyvä, että arvailun sijaan olisi kunnollista tietoa.

https://www.foodie.fi/entry/hyva-suomalainen-arki-juusto-1-25kg/6408430337590

Ainesosat

Pastöroitu maito, suola ja hapate.

https://www.foodie.fi/entry/rainbow-1-kg-kermajuusto/6414893381018

Ainesosat

Maito, hapate, suola, mikro. juoksete.
Juuston K2-vitamiinipitoisuuden ilmeisesti tuottaa enimmäkseen hapatemikrobikanta. Juoksutteen tarkoitus lienee juuston kiinteyttäminen. Pari tietosivua esimerkiksi, tämmöisiä voi etsiskellä enemmänkin:

https://www.maitojaterveys.fi/maitotietoa/tietoa-maitovalmisteista/nain-syntyvat-juustot.html

https://www.valio.fi/tuotteet/artikkeli/juustotyypit-meilla-ja-maailmalla/

😋
+Lisää kommentti
tärkee aihe:lle

Thank's laitoit eri kiinnostavia linkkejä joiden takaa puolestaan tulee paljon lisää infoa ja linkkejä. Pitääpä otta työn alle jossakin vaihessa oikein ajan kanssa.

Japanilaisethan ovat perinteisesti käyäneet K-vitamiinia osteoporoosin ennaltaehkäisyssä / hoidossa ja joka vaikuttaa ainakin Suomessa ja ehkä monessa muussakin maassa jääneen liki kokonaan taka-alalle.

Pitääpä vaihtaa aivan aluksi Edamiin ja sitten katsella muita K2 antavia ravinteita ja nattoakin http://fi.wikipedia.org/wiki/Nattō voisi joskus tuonnempana kokeilla.

Paljonkohan Edamia tulisi päivittäin syödä varmistaakseen K2-vitamiiniin riitävyyden, riittänekö muutama siivu?
Ilmoita
K2 kiinnostaa:

http://www.hs.fi/ruoka/Vitamiini joka muuttaa käsityksemme terveydestä/a1389579834839

Olisi jo aika saada tännekin kauppoihin mielellään kotimainen rutkasti K2:ta sisältävä elintarvike. Japanissa on natto, meillä ei ole mitään vastaavaa.
3 VASTAUSTA:
Eikös nattoa saa suomesta?

Ei taida saada.

Syön K2-vitamiinia purkista.
Muualla ollaan jo reippaasti tuottamassa hyviä ravintoaineksia:

"Pohjois-Irlannissa Linwoods toi runsaasti K2- vitamiinia sisältävän maidon myyntiin marraskuussa 2012.[43] Norjalainen NattoPharma puolestaan on kehitettänyt K2-vitamiinia sisältävän öljyvalmisteen, jolla voidaan nostaa virvoitusjuomien, vilja- ja maitotuotteiden ja monien muidenkin elintarvikkeiden K2-pitoisuutta huomattavasti."

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/K2-vitamiinit

Milloin meillä päästään tähän?
Nattoa kaikkine terveellisine aineineen pukkaa näin hyvää vauhtia, kun on oikea prosessi:

https://m.youtube.com/watch?v=INlM39t2aDg#

Hyvin näyttää tomivan tuotanto.
+Lisää kommentti
Juustojen rasvat ovat keholle aivan sopivia, juuston joku muu ainesosa saattaa vaikuttaa asiaan: http://yle.fi/uutiset/3-9510637

"Olettamus, jonka mukaan runsas rasvaisten juustojen syönti nostaa veren kolesterolitasoa, ei pidä paikkaansa, eikä ylipainostakaan voi syyttää juustoa, sanovat irlantilaistutkijat."

Nykyään joitain arkijuustoja saa melko sopivaan hintaan, ei muuta kuin juusto-ostoksille!
1 VASTAUS:
Emmentaalijuuston väitetään sisältävän probiootteja:

https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/tuore-tutkimus-puhuu-terveysvaikutusten-puolesta-suosikkijuusto-voi-pidentaa-ikaa/6543484#gs.hNNKBiY

"Tutkimuksen mukaan probiootti nimeltä propionibacterium freudenreichii voi lisätä eliniän odotetta, ja juuri tätä probioottia löytyy vain emmentaljuustoista."
+Lisää kommentti
Parsakaalissa on paljon K2 vitamiinia, ehkä muissakin vihreissä vihanneksissa.
1 VASTAUS:
Vihreissä kasviksissa on K1-vitamiinia, ei K2:ta.

Ihmisen elimistössä ilmeisesti osa K1:stä muuttuu K2-muotoon. Jotkut tuotantoeläimet muuttavat tehokkaasti vihreän ravinnon K1:n K2-muotoon. Siksi juustojen, kanamunien ym K2-pitoisuus riippuu jonkun verran tuotantoeläinten ravinnon laadusta.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

K2-vitamiini: Edam ja muut juustot ?

Osteoporoosin hoidossa ja ehkäisyssä D-vitamiinin riittävän saannin lisäksi K-vitamiin näyttelee tärkeää roolia.

Mahtaneeko olla muita juustoja joissa olisi vastaava K2-pitoisuus kuin Edamissa?

Onko Edamissa jokin erityispirre jota muissa juustoissa ei ole, sillä vaikapa Gouda on myöskin lehmänmaidosta valmistettua?

Edam: http://fi.wikipedia.org/wiki/Edam_(juusto)

Gouda: http://fi.wikipedia.org/wiki/Gouda_(juusto)

1) "Käytännössä tässä suositeltuun K1-vitamiinin saantiin päästään sillä, että syödään annos parsakaalia, lehtikaalia tai pinaattia päivittäin. Myös lehtisalaatin syöminen on hyvin suositeltavaa. Näistä saamme samalla muitakin terveydelle tärkeitä ravintoaineita ja fytokemikaaleja, kuten esimerkiksi silmiä suojaavia karotenoideja ja syöpää ehkäisevää sulforafaania."

2) K2-vitamiinin saannista voimme huolehtia kätevästi syömällä hieman Edam-juustoa ja normaalirasvaista viiliä (rasvattomassa viilissä ei K-vitamiinia Fineli-tietokannan mukaan ole ja jogurtissa sitä on vain hyvin vähän). Maitotuotteiden kokonaismäärää ei ole kuitenkaan tarpeen lisätä, sillä kalsiumin saanti on suomalaisilla yleisesti ottaen runsasta.

Varfariinia (Marevan ja rinnakkaislääkkeet) verenohennuslääkkeenä käyttävien ei pidä lisätä K-vitamiinin saantiaan omin päin, vaan mahdollisesta lisäämisestä tulee sopia lääkärin kanssa.

- http://ruohikolla.blogspot.fi/search/label/K-vitamiini

.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta