K2-vitamiini: Edam ja muut juustot ?

40-50iµ / VRK

Osteoporoosin hoidossa ja ehkäisyssä D-vitamiinin riittävän saannin lisäksi K-vitamiin näyttelee tärkeää roolia.

Mahtaneeko olla muita juustoja joissa olisi vastaava K2-pitoisuus kuin Edamissa?

Onko Edamissa jokin erityispirre jota muissa juustoissa ei ole, sillä vaikapa Gouda on myöskin lehmänmaidosta valmistettua?

Edam: http://fi.wikipedia.org/wiki/Edam_(juusto)

Gouda: http://fi.wikipedia.org/wiki/Gouda_(juusto)

1) "Käytännössä tässä suositeltuun K1-vitamiinin saantiin päästään sillä, että syödään annos parsakaalia, lehtikaalia tai pinaattia päivittäin. Myös lehtisalaatin syöminen on hyvin suositeltavaa. Näistä saamme samalla muitakin terveydelle tärkeitä ravintoaineita ja fytokemikaaleja, kuten esimerkiksi silmiä suojaavia karotenoideja ja syöpää ehkäisevää sulforafaania."

2) K2-vitamiinin saannista voimme huolehtia kätevästi syömällä hieman Edam-juustoa ja normaalirasvaista viiliä (rasvattomassa viilissä ei K-vitamiinia Fineli-tietokannan mukaan ole ja jogurtissa sitä on vain hyvin vähän). Maitotuotteiden kokonaismäärää ei ole kuitenkaan tarpeen lisätä, sillä kalsiumin saanti on suomalaisilla yleisesti ottaen runsasta.

Varfariinia (Marevan ja rinnakkaislääkkeet) verenohennuslääkkeenä käyttävien ei pidä lisätä K-vitamiinin saantiaan omin päin, vaan mahdollisesta lisäämisestä tulee sopia lääkärin kanssa.

- http://ruohikolla.blogspot.fi/search/label/K-vitamiini

.

25

5050

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tärkee aihe

      >Onko Edamissa jokin erityispirre jota muissa juustoissa ei ole, sillä vaikapa Gouda on myöskin lehmänmaidosta valmistettua?<

      Ilmeisesti maitoraaka-aine ei tässä ole niinkään oleellinen tekijä kuin juuston juoksutemikrobikanta. Eri mikrobikantoja, esim:

      http://intro.bio.umb.edu/OLLM/112s99/dairyBacteria.html

      Bacillus subtilis natto -mikrobi tuottaa paljon K2:ta:

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Nattō

      Ihmisen suolistobakteerit ilmeisesti myös tuottavat K2:ta, mutta vain osa siitä ehtii imeytyä, menee paljolti vessanpönttöön.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/6939838

      http://www.tiede.fi/keskustelu/38864/ketju/k2_vitamiini

      • EpätietoisuuttaOn

        Onko kaikissa halpisjuustoissa välttämättä lainkaan K2-vitamiinia, tätä olen joskus miettinyt. Kaikki valmistajat eivät ole innokkaita ilmoittamaan juustojensa K2-vitamiinipitoisuuksia. Esimerkkinä on kaksi S-ryhmän valikoimien halpaa tuotetta, vain toisen ainesosaksi ilmoitetaan juoksute. Lopputuotteen tarkkoja ominaisuuksia sitten kuluttaja joutuu vain arvailemaan. Olisi hyvä, että arvailun sijaan olisi kunnollista tietoa.



        https://www.foodie.fi/entry/hyva-suomalainen-arki-juusto-1-25kg/6408430337590

        Ainesosat

        Pastöroitu maito, suola ja hapate.


        https://www.foodie.fi/entry/rainbow-1-kg-kermajuusto/6414893381018


        Ainesosat

        Maito, hapate, suola, mikro. juoksete.


      • Anonyymi

    • 40-50iµ / VRK

      tärkee aihe:lle

      Thank's laitoit eri kiinnostavia linkkejä joiden takaa puolestaan tulee paljon lisää infoa ja linkkejä. Pitääpä otta työn alle jossakin vaihessa oikein ajan kanssa.

      Japanilaisethan ovat perinteisesti käyäneet K-vitamiinia osteoporoosin ennaltaehkäisyssä / hoidossa ja joka vaikuttaa ainakin Suomessa ja ehkä monessa muussakin maassa jääneen liki kokonaan taka-alalle.

      Pitääpä vaihtaa aivan aluksi Edamiin ja sitten katsella muita K2 antavia ravinteita ja nattoakin http://fi.wikipedia.org/wiki/Nattō voisi joskus tuonnempana kokeilla.

      Paljonkohan Edamia tulisi päivittäin syödä varmistaakseen K2-vitamiiniin riitävyyden, riittänekö muutama siivu?

    • kysyvä
    • K2:ta koneeseen

      K2 kiinnostaa:

      http://www.hs.fi/ruoka/Vitamiini joka muuttaa käsityksemme terveydestä/a1389579834839

      Olisi jo aika saada tännekin kauppoihin mielellään kotimainen rutkasti K2:ta sisältävä elintarvike. Japanissa on natto, meillä ei ole mitään vastaavaa.

      • iherbistä.

        Eikös nattoa saa suomesta?

        Ei taida saada.

        Syön K2-vitamiinia purkista.


      • HyvätSydeemit

        Muualla ollaan jo reippaasti tuottamassa hyviä ravintoaineksia:

        "Pohjois-Irlannissa Linwoods toi runsaasti K2- vitamiinia sisältävän maidon myyntiin marraskuussa 2012.[43] Norjalainen NattoPharma puolestaan on kehitettänyt K2-vitamiinia sisältävän öljyvalmisteen, jolla voidaan nostaa virvoitusjuomien, vilja- ja maitotuotteiden ja monien muidenkin elintarvikkeiden K2-pitoisuutta huomattavasti."


        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/K2-vitamiinit

        Milloin meillä päästään tähän?


      • mjoo

    • JuustoaNaamaan

      Juustojen rasvat ovat keholle aivan sopivia, juuston joku muu ainesosa saattaa vaikuttaa asiaan: http://yle.fi/uutiset/3-9510637

      "Olettamus, jonka mukaan runsas rasvaisten juustojen syönti nostaa veren kolesterolitasoa, ei pidä paikkaansa, eikä ylipainostakaan voi syyttää juustoa, sanovat irlantilaistutkijat."


      Nykyään joitain arkijuustoja saa melko sopivaan hintaan, ei muuta kuin juusto-ostoksille!

      • jhjyrufjyhguyry

      • Anonyymi
        jhjyrufjyhguyry kirjoitti:

        Emmentaalijuuston väitetään sisältävän probiootteja:


        https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/tuore-tutkimus-puhuu-terveysvaikutusten-puolesta-suosikkijuusto-voi-pidentaa-ikaa/6543484#gs.hNNKBiY

        "Tutkimuksen mukaan probiootti nimeltä propionibacterium freudenreichii voi lisätä eliniän odotetta, ja juuri tätä probioottia löytyy vain emmentaljuustoista."

        Linkin sivu on poistettu. Tällä sivulla on jonkun verran samanlaista asiaa:

        https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/tuore-tutkimus-puhuu-terveysvaikutusten-puolesta-suosikkijuusto-voi-pidentaa-ikaa/6543484

        🧀 🧀 🧀


    • KartsaH

      Parsakaalissa on paljon K2 vitamiinia, ehkä muissakin vihreissä vihanneksissa.

      • tarkennusta

        Vihreissä kasviksissa on K1-vitamiinia, ei K2:ta.

        Ihmisen elimistössä ilmeisesti osa K1:stä muuttuu K2-muotoon. Jotkut tuotantoeläimet muuttavat tehokkaasti vihreän ravinnon K1:n K2-muotoon. Siksi juustojen, kanamunien ym K2-pitoisuus riippuu jonkun verran tuotantoeläinten ravinnon laadusta.


    • Anonyymi

      Onko jollakin veren hyytymistekijä-arvo alhainen vai mihin syötte K-vitamiinia ?
      Syökää parsakaalia, siinä on K-vitamiinia.

    • Anonyymi

      Mittauttakaa P-TT
      jos olette huolissanne K-vitamiinien saannista.
      Onko teillä maksasairauksia vai miksi olette huolissanne K-vitamiinin saannista ?
      Elimistä valmistaa sitä itse tarpeen mukaan,
      jos ei ole eräitä sairauksia, että sen tuotanto vähenee.

    • Anonyymi

      Turha syödä k-vitamiinia. Se hajoaa ruoansulatuskanavassa.

      Imeytyvää K-vitamiinia muodostuu paksusuolessa mikribitoiminnan myötä. Vain tällä on merkitystä.

      • Anonyymi

        K2-vitamiinin mk7-muoto imeytyy erittäin hyvin ihmisen ruoansulatuksessa, näin kertovat useimmat lähteet. K2-vitamiini (mk7) imeytyy paljon tehokkaammin kuin vihreistä kasviksista saatava K1-muoto. Tässä vain yksi esimerkki asiatekstistä:

        https://www.medicalnewstoday.com/articles/325059.php

        📃According to a 2019 review, research suggests that the body absorbs 10 times more vitamin K-2, in the form of MK-7, than vitamin K-1.📃

        Suoliston menakinonituotantoa voi tehostaa nauttimalla sopivia probiootteja, tehokkain lienee Bacillus subtilis natto -mikrobi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        K2-vitamiinin mk7-muoto imeytyy erittäin hyvin ihmisen ruoansulatuksessa, näin kertovat useimmat lähteet. K2-vitamiini (mk7) imeytyy paljon tehokkaammin kuin vihreistä kasviksista saatava K1-muoto. Tässä vain yksi esimerkki asiatekstistä:

        https://www.medicalnewstoday.com/articles/325059.php

        📃According to a 2019 review, research suggests that the body absorbs 10 times more vitamin K-2, in the form of MK-7, than vitamin K-1.📃

        Suoliston menakinonituotantoa voi tehostaa nauttimalla sopivia probiootteja, tehokkain lienee Bacillus subtilis natto -mikrobi.

        Tässä vielä suomenkielistä asiaa aiheesta ( Pro gradu 2015 ):


        http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20150307


        B. subtilis var. natto on tehokas K2-vitamiinin tuottajamikrobi. Nattoa ei syöty kahteen viikkoon ennen ja jälkeen tutkimuksen, ja verinäytteet otettiin ennen tutkimusta sekä 1, 3, 7 ja 14 vrk aterian nauttimisen jälkeen. Seuraavana päivänä seerumin K2 vitamiinipitoisuus oli kohonnut lähes 20-kertaiseksi, kolmantena tutkimuspäivänä se oli vielä 8-kertainen ja 14 vuorokauden kuluttuakin kaksinkertainen lähtötilanteeseen verrattuna. Tutkimus kuvasi mikrobin tehokasta lisääntymistä ihmisen elimistössä.


    • Anonyymi

      Kummallista, että täältä poistetaan kaikki oikeesti terveyteen vaikuttavat artikkelit. Mistä on kyse? Onko tarkoitus, että ihmiset ei saa tietää esim. että rasvaiset maitotuotteet ovatkin ihan hyvä juttu. Suomen sensuuri terveysasioissa on ihan kamalaa.

    • Anonyymi

      Saman huomannut eli terveellisten vaihtoehtojen julkituominen estetään, big farma asialla. Lääkkeiden myynti on tärkeintä, ihmisten omaehtoinen paraneminen oikean ravinnon avulla on suuri vaara lääketeollisuudelle.

      • Anonyymi

        Lääketeollisuus valmistaa myös kaikki synteettiset vitamiinit.


    • Anonyymi

      Juuri näin, lääkebisnes tärkeintä, ei ihmisten paraneminen, siitä hyvänä esimerkkinä jatkuva kolesterolilääkkeiden tuputtaminen vaikka on tieteellisesti todistettu, että esim. vanhemmat naiset hyötyy korkeammasta esim. 6.0 kolesterolista. Suomessa on hilattu viitearvot käsittämättömän mataliksi.

    • Anonyymi

      K2 ja D3 ovat p-glykoproteiinin estäjiä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anteeksi mies

      En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin
      Ikävä
      26
      2266
    2. Ripeyttä asiointiin

      Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee
      Hyrynsalmi
      23
      1996
    3. Palstan henkisesti sairaat ja lihavat

      Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals
      Ikävä
      105
      1404
    4. Koska me nähdään

      Seuraavan kerran ja odotanko sitä?
      Ikävä
      75
      1253
    5. Kysyin kaikilta yhteisiltä tutuilta mielipidettä siitä, että kannattaako sinun kanssa alkaa!

      Päätös oli lähestulkoon yksimielinen. Minunkin vaisto antoi vaaranmerkkejä, mutta järkytyin mitä sinusta kuulin. Aluksi
      Tunteet
      135
      1126
    6. Mietin aina vain

      Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh
      Tunteet
      7
      1018
    7. En tunne muita

      Kohtaan tätä samaa polttavaa halua vain sinua kohtaan. Ei vaan muut sytytä
      Ikävä
      64
      996
    8. Olen vähän

      Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I
      Ikävä
      10
      904
    9. Oletko joskus lähestynyt jotakin

      väärällä identiteetillä? Miksi?
      Ikävä
      102
      847
    10. Ollaan kuin yö ja päivä

      Monessa asiassa… molemmat ollaan kuitenkin älykkäitä ja tiedämme, ettei kannata edetä tämän pidemmälle.
      Ikävä
      69
      840
    Aihe