Kauppikseen 2014

Lut/uva/Aalto

Hei!

Kysyisin, teiltä opiskelijoilta, miten kannattaa valmistautua pääsykokeeseen? Tähän alkuun sanon, etten aio käydä valmennuskurssia, monesta syystä johtuen, joten niitä on turha alkaa markkinoida.

Koehan on monivalintakoe. Viime vuonna, hain ensimmäistä kertaa, sain 14/42 oikein - melko kehnosti meni. Tosin silloin en ymmärtänyt puoliakaan asioista.

Samalla haen humanistisille aloille. Niin ja aloitin pikkuhiljaa lukemaan joulukuussa, nyt tahti on 4 - 5 tuntia päivässä. Tiivistän ja teen muistiinpanoja.

Kiitos neuvoista!

6

506

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vvieras

      Haen kolmatta kertaa. Eka kerta meni "kokeillaan nyt" tyylillä, toinen "ehkä pääsen", vaikken ollut edes avannut matikan kirjaa ja kansista lähinnä selasin, kolmas kerta "nyt pääsen", no en edelleenkään ollut ymmärtänyt kansista ja matikkaa ja kuvittelin silti pääseväni sisälle. Aika iso pettymys oli. Jotain 20 pistettä tuli ja ne JoMasta ja Laskiksesta, jotka aiemminkin menivät tosi hyvin. Siis lähes täysillä tai täysillä pisteillä. Nyt kun on käynyt avoimessa kursseja ja lukenut noita kirjoja uudestaan, tajuaa kuinka huonosti osasi viime vuonna.

      Eli sinne kokeeseen kannattaa lähteä niin, että JoMa:n osaat lukea ulkoa, Laskista ja matikkaa laksea ja kansista soveltaa ja osaat selittää kaikki asiat itsellesi.

      Eli siis Johtamisen ja markkinoinnin kirja pitää oikeasti osata ihan lause lauseelta melkeinpä. Tulee hyvin pikkutarkkoja juttuja ja viime vuonna esimerkiksi kysyttiin, mitä eräät tutkijat olivat sanoneet. Jokainen lause oli suoraan kirjasta, mutta vain yksi näiden henkilöiden sanomaa. Itelleni tämä on aina ollut se helppo osio.

      Laskis on lyhyt, mutta no, varmasti haasteellinen monelle. Kaavat pitää muistaa ulkoa. Itselleni on vaikeaa tuo kassatili, tili, debit, kredit juttu. Eli siis mihin tilille kaikki menee ja mihin tulee vastakirjaus jne. Menen avoimen kurssille noista, joten pitäisi sekin selvitä. Tosin yksi tehtävä tuostakin yleensä vaan tulee. Ja laskis mulla on mennyt myös aina hyvin.

      Sitten matikka, joka on nyt sitä lukion lyhyttä matikkaa. Tuskinpa tulee mitään helppoja tai edes peruskysymyksiä, vaan uskoisin, että kaikista on yritetty tehdä mahdollisimman haastavia. Tämä nyt riippuu siis vaan omasta matikkapäästä. Paljon helpompi kun aikaisempina vuosina, kun kirjassa ei kerrottu miten päästään tulokseen vaan oli tehtävä ja vastaus ja ehkä pari välikohtaa, mutta ei kerrottu miten oikeasti siihen päästään. Siis ihan surkea kirja, enkä sitä koskaan edes lukenut.

      Kansis. Vaikuttaa helpoimmalta, mutta nyt pitää oikeasti ymmärtää, mitä lukee. Pitää osata soveltaa. Pelkällä ulkoluvulla ei pärjää, vaan pitää ymmärtää asiat. Tähän ei auta, että luet kirjan monta kertaa, vaan niin, että luet niin kauan samaa juttua, että ymmärrät. Ensin pääpiirteet ja sitten palaat aina niihin joita et osaa. Tässä siis pitää osata kokonaisuudet.

      Muistikartat on hyviä. Kirjoittaminen lukiessa auttaa ainakin itseäni. Toki aikaahan se vie. Suosittelen myös jotain harjoituskirjaa. Itselläni ollut kirjakaupasta saatava harjoituskirja. Jotain 40-60 euroa. Kannattaa verrata. Sama kirja eri kaupoissa ihan eri hinnoilla. Paljon vääriä vastauksia joukossa, mutta aika selvästi ne huomaa. Itelläni nuo harjoitukset on auttaneet tosi paljon. Hentusen winner kurssin harjoituskokeet haluaisin, mutten niistä mitään kuuttasataa (mitä nyt mahtoi maksaakaan) suostu maksamaan, koska haluaisin vaan ne harjoitukset, en mitään tiivistelmiä.

      Lukumäärällä päivässä ei ole oikeasti mitään väliä, vaan tehokkuudella. Tahtisi kuulostaa ihan hyvältä kuitenkin. Muista pitää vähän taukoa, vaikka viikonkin taukoja, muuten palat loppuun. Aloitit aika ajoissa. Toivottavasti jaksat, jos olet noin paljon jo joulukuussa lukenut. Itse en pystyisi. Osa aloittaa vasta tuossa kirjoitusten jälkeen ja pääsee silti sisään. Toki he kai lukevat sitten paljon enemmän päivässä.

      Ja vielä tärkeä juttu. ÄLÄ vastaa, jollet tiedä. Miinuspisteillä voit pilata koko kokeen. Arvaaminen ei ikinä kannata. Jos et tiedä ja jos et ole varma vastauksesta (tai lähes varma), älä vastaa. Viime vuonna piti tehdä niin, mutta olihan se pakko arvata, kun ajattelin, että kai se näin on ja kaikki meni väärin. Miinuksia tosi paljon. Pisteet olisivat olleet lähempänä kolmeakymppiä ilman niitä. Sisään toki en olisi silti päässyt.

      Itse teen niin, että vastaan ensin kaikki helpot. Lasken pisteet. Sen jälkeen vastaan ne vähän vaikeammat. Pyrin johonkin pistemäärään, jolla luulen pääseväni sisälle. Kuulemma kukaan ei ole vastannut 40 tehtävään, koska on järkevämpää jättää tyhjäksi ne joista ei ole varma. Kannattaa selata aikaisempia pisterajoja ja vetää vähän niiden yli. Tietysti paras olisi osata kaikki varmaksi, mutta veikkaan, että kyllä ne jotain aika vaikeita sinne aina keksii. Uskoisin, että pisterajat nousee tänä vuonna. Helsinkiin kannattaa vähintään 35 kerätä. MIeluummin varmuudeksi enemmän. Sinne kannattaa lähteä tavoittelemaan täysiä pisteitä.

    • Kauppatieteilijä

      Muutama hyvä neuvo:
      1) Panosta lukiessa (pätee myös lukemista tukeviin elementteihin) laatuun, älä määrään.
      2) Käytä monipuolisesti itsellesi sopivia opiskelumenetelmiä, kuten omien kuvien ja kaavioiden piirtämistä, muistiinpanoja, alleviivaamista, omien väliotsikoiden tekemistä jne. Pelkkä lukeminen on harvoin avain onneen.
      3) Ymmärrä. Selvitä, jos olet epävarma.
      4) Kertaa, kertaa ja kertaa. Panosta etenkin vaikeisiin asioihin.
      5) Muista syödä terveellisesti, levätä tarpeeksi ja liikkua.
      6) Yritä olla stressaamatta.

      Valintakokeessa rauhoitu ja luota itseesi. Lue kysymykset ja vastausvaihtoehdot huolella, vastaa vain varmoihin ja laske pisteet. Upporikasta ja rutiköyhää ei kannata pelata, ellei ole pakko. Älä vaihda vastauksia, ellet ole 110% varma siitä, että uusi valinta on oikein.

      Onnea. :)

    • grwhatjaerh

      Anteeks mut ei todellakaa tule nousemaan 35 pisteeseen. Ei ne niin taliaivoja ole että tekee helpon kokeen. Miksei sitten muka ennen ole noussut noin korkeaksi? Nousee maksimissaan parilla pisteellä, jos nousisi 35:en pisteeseen, se tarkottaisi, että pisteraja nousisi 6 pistettä. Noup, not gonna happen.

    • eisitätiedä

      tarkoitti varmaan aaltoa tuo 35 pistettä, mikä tarkottaisi 3,75 pisteen nousua viime vuodesta

      • qrwhatjaerth

        Noissa pääsykoekiintiöissä on huomioita ensisijaisuuspisteet, elikkäs viime vuonna aaltoon riitti 29,5 pistettä.


    • heh heh

      KauppaSurkea

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe