PÄHKINÄALLERGIA

Rachel

Hei te ystävälliset ihmiset!
Kertokaa kokemuksianne pähkinäallergiasta. Erityisesti kaikki vaaratilanteet, joita pähkinä on aiheuttanut, kiinnostavat.
Tapauksia käytän esimerkkinä koulutuksessa, jotta saisin työntekijämme oikeasti ymmärtämään pähkinän kontaminoitumisesta johtuvan vaaran!
Nimiä en tietenkään mainitse!
Kiitos!!

8

14432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Allergikon isä

      Pähkinäallergiassa suun ja nielun limakalvot voivat turvota "umpeen" ja vaikkei tilanne olisikaan aivan niin vakava, niin varsinkin lapsi hätääntyy. Jälkeläistäni olen käyttänyt terveyskeskuksessa muistaakseni kolmesti ja tilanteesta on onneksi selvitty histamiinipiikillä persuuksiin ja lisähapella.

      Ottaa päähän, kun pähkinäjäämiä on melkein joka suklaassa ja monissa kekseissä. Meillä luetaan tuoteselosteet erittäin tarkoin.

      • noh

        mä en ennen jaksanut katsoa joka ikistä tuoteselostetta ja niitä tuli sillon 16-19veenä monia. nykyään luen jopa pienellä präntätyt eikä niitä tilanteita tule enään kuin yhden kerran 2:hdessa vuodessa olen nyt vanhempi ja viisaampi nimittäin 26 vuotta vanha vauvan äiti


      • allerginen

        En tiedä olevani allerginen millekään, mutta pähkinä aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Olen jo keski-ikäinen mies. Tuntuu kuin meinaisi tukehtua. Minäkin tutkin suklaa- ja keksipakettien selosteet tarkasti ennen kuin ostan niitä. Jos erehdyn ottamaan vierailulla tai jossakin tilaisuudessa pähkinää sisältävän kakkupalan tai keksin, jätän loput syömättä maistettuani sitä. Olen piilottanut sen paperinenäliinaan ja pannut taskuuni sekä roskiin muualla. Ihmiset ovat hirveän typeriä, kun he vähättelevät eri allergiaa aiheuttavien tuotteiden haittavaikutuksia ja tyrkyttävät ottamaan esim. kakkua kun "se on niin hyvää eikä varmaan haittaa kun sitä tai tätä on siinä niin vähän".


    • Virpi Lapista

      Tyttäreni on nyt 14v. Hänellä todettiin pähkinäallergia 5-vuotiaana, kun hän söi kylässä yhden maapähkinän ja oli tukehtua siihen. Tilanne ja sairaalaan ehtiminen ajoissa oli minuuteista kiinni, niin tukossa tyttö oli. Ja hän saa silmäoireita jo esim. lintulaudoilta joissa pähkinää. Ja huulet ovat turvonneet esim. suklaasta jossa luki "saattaa sisältää pähkinää (valmistettu samalla tuotantolinjalla)". Eli reaktio on voimakas ja jo pienikin määrä aiheuttaa reaktion.Ja lääkäri painotti, että pähkinäallergian reaktio menee usein vain pahemmaksi ja ei katoa, eli allergia ei katoa iän myötä.Ja on voimakkaimpia reaktioita verrattuna muihin ruoka-aineallergioihin. Onneksi tyttö muistaa itsekin ensimmäisen vakavan kohtauksen ja osaa erittäin hyvin varoa. Ja ei varmasti syö mitään tuotetta jos ei ole 100 % varma sen pähkinättömyydestä. Muskottipähkinää on useissa marinaadeissa, leikkeleissa ja grillimakkaroissa. Itsellä kun on sitten laktoosi-intoleranssi. Niin esim. pakettijäätelöä en ole vielä löytänyt, joka olisi sekä hyla/laktoositon ja samalla ei ollenkaan pähkinävaaraa. Joka tuotteesta kaupassa ollessa luen tuoteselosteen. TV:ssä luvattiin kerran eräässä allergioista käsittelevässä ohjelmassa, että nykyään kaikissa tuoteselosteissa on oltava maininta jos tuote on käsitelty linjalla jossa pähkinää ja saattaa sisältää. Ja tähän olen luottanut, eli toivottavasti asia on niin. Aika hyvin on pärjätty ilman isompia allergiareaktioita, kun ollaan todella tarkkaavaisia. Suklaita on todella vähän mitä tyttö voi syödä, Dajm ja Toblerone ja Kitkat. Manteli ei hänelle aiheuta mitään, vaikka onkin pähkinän sukulainen. Kouluunkin olen joutunut kirjoittamaan kirjepyynnön esim. luokkaretkelle bussilla mentäessä, että bussissa ei kukaan saa syödä pahkinää sisältäviä suklaita ym. koska tytön silmät reagoivat jo pähkinän "katkusta". Ja esim. viime viikolla kotitaloustunnilla tekivät karamelleja kookosrasvalla ja onneksi tyttö soitti minulle ja kysyi voiko tehdä siitä. Kun opettaja ja terv.hoitaja eivät olleet varmoja. Soitin sitten ravintoterapeutille ja hän kielsi syömästä.Eli tässäkin tytön oma tarkkaavaisuus asiassa oli hyvä ja pelasti ehkä pahaltakin allergiakohtaukselta/-reaktiolta. Näin meillä pärjätään pähkinäallergian kanssa, kun ollaan tarkkaavaisina koko ajan. Hyvää joulun odotusta!

      • Tuutikkiliini

        Tää on jo vanha ketju, mutta etsin tietoa pähkinäallergiasta Googlesta ja törmäsin kirjoitukseen sitä kautta.

        Pähkinäallergiasta on paljon virheellistä tietoa maailmalla, valitettavasti myös itse allergisilla. Pähkinä ei käytännössä ole mikään yksittäinen kasvi- tai hedelmätyyppi, joka aiheuttaisi allergiaa. Suomalaisessa kielenkäytössä pähkinä kuvaa lähinnä tiettyjä ulkoisia ominaisuuksia, joita jollain kasvilla/tuotteella on.

        Allergian oireet toki ovat hyvinkin suoraviivaisia ja yksinkertaisia allergiselle henkilölle, siinä ei ole mitään monimutkaista.

        Tässä kirjotuksessa pisti silmään muutama juttu:

        1. Maapähkinä on palkokasvi. Tyttäresi saa siis lähes varmasti voimakkaita oireita myös herneistä ja pavuista. Itselleni esim. herneet ovat pahempia allergisoimaan kuin maapähkinät. Maapähkinäallergialla ei kuitenkaan ole paljonkaan tekemistä pähkinäallergian kanssa.

        2. Kookospähkinäkään ei ole ns. pähkinä. Pähkinäallergikoista 0,08% saavat oireita kookospähkinästä. Näille henkilöille allergia toki on mitä todellisin. Kookospähkinäallergiallakaan ei kovin paljon ole tekemistä pähkinäallergian kanssa.

        3. Muskottipähkinä on siemen, enkä löytänyt tietoa ristiinreagoinnista pähkinäallergian kanssa. Voi toki olla, etten löytänyt oikeita artikkeleita.

        4. Mantelikaan ei ole mitenkään erityisesti sukua pähkinöille. Esim. koivu on hasselpähkinälle läheisempää sukua kuin manteli. Pistaasipähkinä on nimestään huolimatta manteli, ei pähkinä.

        Toiset pähkinäallergikot reagoivat kaikkiin vähänkään pähkinänkaltaisiin tuotteisiin, toiset todella voimakkaastikin. Kyse ei kuitenkaan ole yhdestä ainoasta allergiasta, vaan useista allergioista ja näillä henkilöillä on yleensä monta muutakin allergiaa.

        Itselläni on prick-, epikutaani- ja verikokein todistettuja allergioita kahden A4:sen verran. Osasta saan todella voimakkaita oireita (mm. hevonen, kissa, omena, tomaatti), toisista 'tavallisia' oireita (mm. herneet, persikat, kirsikat) ja toisista heikkoja oireita (mm. maapähkinät, kiivit).

        Oma pähkinäallergiani on onneksi maltillista laatua ja pystyn syömään "saattaa sisältää" -tuotteita saamatta oireita tai sitten oireet ovat hyvinhyvin heikkoja. Jos satun laittamaan suuhuni suklaakakkua, jossa on pähkinää ainesosana, pystyn sen yhden palasen nielaisemaankin ilman katastrofaalisia oireita. Yleensä oireita kuitenkin tulee välittömästi sen verran, että tiedän kakussa olleen pähkinää, enkä syö sitä enempää. Toistaiseksi olen välttynyt pahimmilta kohtauksilta - joskin kolme kertaa olen joutunut hakeutumaan oireiden takia päivystykseen: kerran hevosten takia, kerran kissojen takia ja yksi kerta on selittämätön. Pähkinästä olen myös saanut voimakkaitakin oireita, mutta sen takia en ole vielä koskaan joutunut onneksi lääkäriin hakeutumaan.

        Pähkinä tuntuu suussa polttelevalta ja se saa suun limakalvot kihelmöimään. Polttelu alkaa kutakuinkin välittömästi, se on kuin osa pähkinän makua. Juuri tämän polttelun takia yleensä tiedän, jos saan suuhuni pähkinää. Kihelmöinti alkaa yleensä ikenistä, alahampaiden takapuolelta ja/tai kielenjuuresta. Sieltä kihelmöinti voi levitä koko ikeniin, kieleen ja kurkkuunkin. Jos kihelmöinti alkaa levitä kurkkuun, alan valmistautua sairaalaan lähtöön. Tarkkailen tuntemuksia max 5 minuuttia ja sen jälkeen teen päätökseni. Tunnen itseni sen verran, että tässä vaiheessa ei hätä ole vielä mahdoton, mutta toiminta täytyy aloittaa silti heti, ettei hätää tulisikaan.

        Sairaalareissuni tosiaan on johtunut mm. hevosista, mutta pähkinän aiheuttamat oireet ovat kovin samanlaiset, joten voin varmasti kuvata hevosen aiheuttaman kohtauksen ja uskon sen täsmäävän pitkälle pähkinän aiheuttamaan kohtaukseen.

        Kihelmöinti lähtee etenemään kurkkua alaspäin ja tulen tietoiseksi keuhkoputkieni olemassaolosta. Tunnen rinnassa kuinka ilma virtaa pitkin putkia sisään ja ulos. Pian tämän jälkeen hengitys alkaa vaatia enemmän voimaa. Ilma tuntuu kyllä liikkuvan ihan hyvin, mutta sen liikuttamiseksi joutuu tekemään enemmän töitä. Ihan kuin ongelma olisi keuhkoissa/keuhkoja käyttävissä lihaksissa eikä keuhkoputkissa/kurkussa. Saatan hengästyä jo 30 metrin kävelystä - portaiden kiipeäminen tässä tilassa on täysi mahdottomuus. Ehkä hassua, mutta sisäänhengitys tuntuu helpommalta kuin uloshengitys. Hengitys muuttuu raskaan kuuloiseksi ja hengenvedot kestävät pitkään. Todella pitkään. Viimeisessä vaiheessa itselläni hengitys alkaa vinkumaan. Tämä saa yleensä hoitohenkilökunnankin juoksemaan. Vaikka itsestäni tuntuu edelleen, että hengitys kulkee suhteellisen hyvin, vaikkakin raskaasti.

        Tässä vaiheessa lääkkeet auttoivat (adrenaliini, kortisoni, antihistamiini) ja oireet lähtivät helpottamaan. En tiedä miten tilanne olisi hoitamattomana jatkunut.


      • taasensiavussakaynytaiti

        Älkää vähätelkö pähkinäallergiaa. Lapsellani hengenlähtö on minuuteista kiinni. Suun alue turpoaa välittömästi, hapensaanti laskee alle 10 minuutin ja siitä seuraa tajuttomuus. Elämä todellakin on epipen kynän ja lähimmän ensiavun varassa.


    • jT

      Moikka

      Asun nyt Thaimaassa ja kaverini toi Jouluksi mantelta ja rusinoita no ei me sitten kuumaa glögiä kuumassa juotu vaan eilen popsin pussista suoraan ja melkein heti huuli turposi ja luulin jonkun hyttysen pistäneen mutta tänään popsin taas ja nyt turposi myös alahuuli voiko tälläinen tulla allergiasta kun en löydä muuta syytä?

      • tkskska

        Pähkinäallergian syy?

        Sanat allergia ja anafylaksia keksittiin alunperin kuvaamaan rokotevaurioita. Itävaltalainen lääkäri Clemens von Pirquet tutki rokotteiden jälkeen ilmaantuneita sairauksia ja huomasi, että oireet olivat samanlaisia kuin ihmisillä, jotka olivat herkistyneet siitepölylle tai mehiläisen pistoille. Vuonna 1906 hän keksi yhdessä Bela Schickin kanssa sanan allergia (kreikan kielen sanat allos, mikä tarkoittaa muuta ja ergon, mikä tarkoittaa reaktiota) kuvaamaan näitä oireita.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Clemens_von_Pirquet

        Vuonna 1901 lääkäri Charles Richet teki kokeita injektoimalla meduusojen myrkkyä koiriin. Kun hän injektoi myrkkyä toisen kerran, koirat saivat rajuja reaktioita, mitkä johtivat kuolemaan. Tätä reaktiota hän kutsui anafylaksiaksi. Hän jatkoi kokeitaan ja huomasi, että mikä tahansa proteiini (myös ruoasta peräisin olevat), mikä injektoidaan verenkiertoon aiheutti herkistymistä ja anafylaksiaa kun sille altistutaan myöhemmin. Hän injektoi eläimiin pieniä määriä maidon ja lihan proteiineja ja osoitti, että anafylaksia on yleinen immuunijärjestelmän puolustuskeino:
        http://www.smartvax.com/?option=com_content&view=article&id=73

        Rokotteet sisältävät jäämiä mm. gluteenista, kaseiinista, kananmunista, maapähkinästä ja soijasta.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      745
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe