Aloittaisko aikidon

Tyttö01

Moi, mä oon koht 13 v tyttö ja iskä on yrittänyt jo vuoden tai enemmän saada mua aikido kurssille. Nyt sitte ajattelin, kun varmaan lopetan balettitunnit ennen kesää, niin voisi sitä aikidoa sitten kokeilla.
Sopiiko tytöille ja haittaako jos oon lyhyt (noin 148 cm pitkä)? Onko kokemuksia ja miten sitä aloittelijat sitten harjoittelee ja monta kertaa viikossa?

9

244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dance to win

      Jos aikido kiehtoo niin siitä vaan. Tiedät kuitenkin varmaan jo että aikido ei ole itsepuolustuslaji eikä varsinkaan kamppailulaji, kuten esimerkiksi olympialajit judo tai taekwondo, joissa otellaan ja joissa balettitanssijan hyvä motoriikka pääsisi oikeuksiinsa.

      • Tyttö01

        En haluakkaan kilpailla, olen sen verran ujo...
        Onko aikido hyvä laji? Siis olisiko joku judo, taekwondo tai jujutsu parempi? Pikkuserkkuni on harrastanut jujutsua, mutta joutui lopettamaan polviongelmien takia. Voiko jujutsusta siis tulla nivelkipuja?


    • dance to win

      Mitä haet hyvältä lajilta?

      Kamppailu urheilu
      on tehokasta liikuntaa jossa harjoitellaan vastustajan voittamista (kuten esim. tenniksessäkin). Se kehittää koordinaatiota, kuntoa ja voimaa sekä kykyä kestää kamppailutilannetta sekä fyysisesti että henkisesti. Kamppailu-urheilun valmennus on yleensä laadukasta. Tehokkaat ja testatut itsepuolustustaidot tulevat siinä sivussa. Esim:
      - Taekwondo on kamppailua pääasiassa potkien. Sopii notkeille ja naisille hyvin.
      - Thainyrkkeily on enemmän nyrkkeilyn tyylistä potkunyrkkeilyä.
      - Judo on painilaji jossa heitetään mattoon ja hallitaan matossa sidonnolla (ja myöhemmin myös lukoilla ja kuristuksilla). Se on syystäkin maailman suosituin kamppailulaji.
      - Brasilialainen jujutsu on mattopainiin erikoistunutta judoa.

      Itsepuolustuslajit
      ovat tekniikkaharjoittelua joissa opetellaan puolustautumaan keksittyjä uhkia vastaan. Tekniikat saattavat olla tehokkaita, mutta niitä ei voi oppia tai testata kunnolla harjoituksissa, koska lajin tekniikkaa ei sovelleta vapaassa ottelutilanteessa jossa molemmat yrittävät voittaa. Esim:
      - Hokuto ym. jujutsussa lyödään, potkitaan ja tehdään hallintatekniikoita itsepuolustusmielessä
      - Krav Magassa tehdään harjoitellaan suoraviivaisia päällekarkaajan eliminointitekniikoita

      Sitten on budo-lajeja
      jotka ovat enemmän filosofiaa. Niitä ei pidä sekoittaa kamppailuun tai itsepuolustukseen. Esim:
      - Aikidossa tehdään parin kanssa harmonisia liikkeitä. Nitä voisi käyttää myös itsepuolustukseen jos hyökkääjä olisi jotenkin erityisen humalainen tai hölmö.
      - Tai Chi on kiinalaista kungfu aamuvoimistelua, eräänlaista joogaa jossa on kamppailun perusliikkeitä.

      Jos nivelesi kestivät balettia, kyllä ne kestävät muutakin. Ja parasta on se että ujous haihtuu pikkuhiljaa treeneissä ja erityisesti kilpailuissa. Mukaan vaan!

      • 1. kup taekwondossa

        "Kamppailu-urheilun valmennus on yleensä laadukasta. Tehokkaat ja testatut itsepuolustustaidot tulevat siinä sivussa. Esim:
        - Taekwondo on kamppailua pääasiassa potkien. Sopii notkeille ja naisille hyvin."

        Tämä lainaus kertoo ihan tarpeeksi siitä, kuinka vähän tiedät siitä mistä puhut. Katso nyt aluksi vaikka juutuubista pari taekwondo-ottelua ja mieti, kuinka paljon sellaisella potkuhippastelulla on tekemistä tosielämän itsepuolustuksen kanssa. Voit myös katsoa taekwondon vyökoevaatimuksia ja miettiä, mitä niillä kaikilla näyttävillä ja korkeilla potkuilla tekee kadulla?

        Joissain harvoissa taekwondoseuroissa opetetaan niin paljon lajin ulkopuolisia(!) itsepuolustustekniikoita, että niissä voi saada kelpo eväät itsepuolustukseen. Kamppailu-urheiluun keskittyvissä seuroissa sellaisesta on kuitenkin turha haaveilla. Taekwondo on tosi kivaa ja siellä oppii paljon hienoja temppuja, joita voi esitellä kavereille, mutta itsepuolustukseen ei paljon huonompaa lajia voisi kuvitella.


      • aikidon 1. kyu

        "Itsepuolustuslajit
        ovat tekniikkaharjoittelua joissa opetellaan puolustautumaan keksittyjä uhkia vastaan. Tekniikat saattavat olla tehokkaita, mutta niitä ei voi oppia tai testata kunnolla harjoituksissa, koska lajin tekniikkaa ei sovelleta vapaassa ottelutilanteessa jossa molemmat yrittävät voittaa."

        Tähän on vielä pakko puuttua, koska olet täysin väärässä. Moneen itsepuolustuslajiin sisältyy paljon muutakin kuin pelkkää tekniikkaharjoittelua. Sparri on olennainen osa monia itsepuolustuslajeja, ja esim. siihen mainitsemaasi hokutoryu jujutsuuun sisältyy myös ottelukilpailut. Ja kyllä niissä kilpailuissa kumpikin yrittää voittaa.

        Aito itsepuolustustilanne on muuten harvoin sellainen, jossa molemmat yrittää voittaa. Siis samassa mielessä kuin kilpailuissa. Yleensä puolustautujan ei tarvitse tyrmätä hyökkääjää tai tehdä sitä muuten vaarattomaksi. Puolustautujan ei tarvitse eikä usein kannatakaan jäädä etsimään paikkoja, joista voisi saada osuman. Itsepuolustustilanteessa riittää, kun saa mahdollisuuden paeta paikalta.

        Voiko minkään kamppailulajin kilpailua voittaa esim. niin, että pakoilee hyökkäyksiä koko ajan ja onnistuu välttämään osumia? Sehän olisi itsepuolustustilanteessa paras lopputulos, kun kummallekaan ei kävisi mitään.


    • aikidon 1. kyu

      Toivottavasti viestisi on vielä ajankohtainen tai olet jo aloittanut aikidon.

      Aikido sopii oikein hyvin tytöille. Se on yksi harvoista kamppailulajeista, joissa on paljon naispuolisia harrastajia myös aikuisten ryhmissä. Naisten osuus riippuu kuitenkin seurasta ja vaihtelee nollasta selvään enemmistöön. Jos omassa seurassasi ei ole muita naispuolisia harrastajia, niiden kanssa pääsee treenaamaan viimeistään leireillä, joita järjestetään melkein joka viikonloppuna jossain päin Suomea.

      Lyhyys voi vaikeuttaa tekniikoiden tekemistä, mutta toisaalta pieni koko nopeuttaa oppimista: Pahimmat virheet karsiutuu väkisinkin nopeasti pois ja on pakko käyttää puhtaampaa tekniikkaa, kun ei ole voimaa jolla vääntää. Lyhyellä onkin tavallista paremmat edellytykset tulla aikidossa taitavaksi.

      Aloittamiseen liittyvät asiat riippuu täysin seurasta. Joissain seuroissa on erillinen peruskurssi, joka harjoittelee yleensä 2 kertaa viikossa. Mukaan voi päästä ympäri vuoden tai vain tiettyinä aikoina. Joissain seuroissa aloittelijat otetaan suoraan mukaan edistyneempien harjoituksiin ja treenaamaan pääsee heti vaikka joka päivä.

      Halusit myös tietää, onko aikido hyvä laji. Hyvä miltä kannalta? Itsepuolustuslajina aikido on huono, jos tavoittelee mahdollisimman hyvää toimivuutta puolen vuoden jälkeen. Jos taas tavoitteena on hyvä itsepuolustustaito 10-20 vuoden päästä, aikido ei ole lainkaan hullumpi valinta. Lisäksi kannattaa huomata, että lajissa kuin lajissa parhaiden tulosten saaminen edellyttää kovaa harjoittelua, johon liittyy suuri loukkaantumisten riski. Haluatko itsepuolustustaitoja siksi, että pääsisit pätemään muille osaamisellasi, vai siksi että pysyisit terveenä ja pystyisit nauttimaan elämästä täysipainoisesti?

    • mummuna sit aikidoa

      Makuasioitahan nämä ovat, mutta pitkästä kokemuksesta sanon:


      Nuori liikuntataustainen pystyy oikeaan urheiluun.

      Itsepuolustus on pitkän päälle kyseenalainen syy treenata.

      Itsepuolustuslajeissa ei opi kamppailemaan eikä puolustamaan itseään jos vastassa on kamppailija.

      Itsepuolustustekniikoiden treenaminen on tylsää ja yleensä aika epärealistista.

      Mikä tahansa laji on vain roolileikkiä, jos siinä opetetaan paljon tekniikoita, jotka eivät toimi tai joita ei voi käyttää täyskontakti sparrissa.

      Sparraaminen (ja kilpaliminen) ovat motivoiva syy treenata ja parasta on se kun oman tekniikan saa toimimaan kamppailutilanteessa.

      Käy kurkkaamassa judoa, thai-/potkunyrkkeilyä tai brasilialaista jujutsua.

    • hen nang

      Taidat olla kammpailulajien-harrastaja? "Tekniikat eivät toimi" riippuu täysin ihmisestä. "Harjoitteleminen tylsää" Jos sun mielestä on, niin onko muitten mielestä?
      "Kamppailujajit oikeaa urheilua" miten luokittelet oikean urheilun? Itse harrastan hokutoryu jujutsua ja treenin jälkeen kaikkensa antaneena, lihakset maito hapoilla makaa tatamin päällä ja joku tulisi sanomaan "toi ei ole oikeaa urheilua" sitten varmaan jo suuttuisin. Jujutsussa ainakin opetellaan pajonkin tekniikoita jotka soveltuu sparriin.


      Aikidossa ei mikään huippuvartalon tai katutaistelian roolia haeta vaan itsensä löytämistä, onnellista elämää hyvien harjoittelukumppaneitten kanssa, terveellistä ja kurinalaista elämää. Aikidon päälle kannattaa aloittaa esim lenkkeily...

      Viesti ketjun aloittajalle:
      itse olen 13v ja 2 vuotiaasta lähtien olen harjoitellut taistelujajeja ja itse aloitin tiikeri kungfun malesiassa ja sinuna kävisin tsekkaamassa omalta paikkakunnaltasi kung fu saleja. Niistä voi löytyä hyväkin harrastus;) esim tang lang ja tae shi mun ovat hyviä lajeja. Myös aikido on varmasti hyvä vaihtoehto ja ainahan sen voi vaihtaa ja lopettaa:)

    • sdasddsds

      Judo. Tolla pohjalla selvästi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2810
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2030
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      42
      1543
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      989
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      901
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe