kesyrotan lelut ???

rottatyttö

joo. oon hankkimassa kesyrottia. tarttisin ohjeita niiden leluihin kun en ite tiiä

4

774

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Myyrämäärä

      Rotta saa leikittyä oikeastaan kaikella mahdollisella, joten kannattaa vain seurata, mikä on niistä kivaa, ja mikä on myös turvallista. :D Meillä ehdoton suosikki häkkivirikkeeksi on vanha sukka, johon työnnän omenan ja sidon kattoon. Kuuden rotan laumalla menee aika kauan että omena on syöty sukasta, jossa on vain yksi pieni reikä vähän omenan yläpuolella. (Samasta tykkää muuten meidän yksinäinen marsu, tosin rotilla omenasukan voi sitoa vaikka kattoon, marsulla ei: rotat kiipeävät hankaliinkin paikkoihin.)

      Irti juostessaan meidän rottien lempileikki on kissanlelun jahtaaminen. Meillä on sellainen keppi, jonka päässä on tupsu, ja sitä jahtaa joka rotta vimmoissaan. Tämänkin lelun voi aivan hyvin tehdä itse! Kaksi meidän rotistamme tykkää myös hakea puuhelmeä namipalkalla, ja loput kyllä juoksevat mielellään puuhelmen (tai isomman pallon) perässä ja raahaavat sen piiloihinsa, vaikka eivät palloja noudakaan.

      Häkkileiluiksi ovat hyviä myös kaikki luonnosta löytyvät jutut: keväisin kannan häkkiin koivuvauvoja, ja niistä aika äkkiä katoavat silmut ja senkin jälkeen niissä kiivetään ja niitä jyrsitään. Tykkää meidän lauma myös muista puista. (Puita tosin saa kaataa vain luvalla.) Myös paksuissa irto-oksissa rotat kiipeilevät. Joulun aikaan niillä oli häkissä oma pienehkö joulukuusi, josta roikkui hedelmän palasia.

      Kesän aikana meillä kasvaa parvekkeella isoissa ruukuissa monta satsia kaikkea mahdollista yrteistä tomaatteihin ja jopa voikukkiin asti. Ulkoakin voikukkaa voi kerätä, mutta meidän rotat kaivavat mielummin kukat ja muut henkilökohtaisesti ruukusta multineen päivineen. Pelkkä multa- tai turveruukkukin on lauman mielestä kiva, mutta parasta näyttää olevan, kun ruukussa kasvaa jotain syötävää.

      Pesämökkejä ja piiloja saa vaikka pahvisesta muropaketista. Vessapaperirullan hylsyn sisään voi työntää herkun ja taitella putken päät. Omenan läpi voi työntää rautalangan ja ripustaa omenan sillä korkealle häkin kattoon. Kaiken maailman juttuja voi piilotella sinne tänne niin häkkiin kuin rottien vapaana ollessa muuallekin.

      Parempi virike kuin paraskaan lelu on silti seura. Ihmisten ja eläinten. Meidän rottalaumalle seuraa pitää ihmisten lisäksi vanha vapaana asuva marsu ja koira. Rottia tulee toki valvoa tarkasti, kun ne ovat muiden eläinten kanssa, ja varsinkin aluksi pyytää apua kokeneemmalta. :)

      Se, mikä lelu on hyvä, riippuu rotasta. Esimerkiksi meillä on yksi vanha naaras, jonka suurin intohimo on laittaa pesää. Kun sille laittaa pesävärkeiksi paperia, rättejä jne ympäri häkkiä, se sisustaa niillä monta päivää. Eräs uros taasen on ottanut huolekseen lauman ruokavarastoista huolehtimisen. Vapaana ollessaan se leikkii tunnin-pari muuta, mutta ryhtyy aina lopulta kantamaan koiran jäljelle jääneitä kuivamuonia häkkiin hirvittävällä tarmolla. Eikä se edes syö niitä.

      Ehdoton ei rottapiireissä sanotaan vain muutamalle lelulle. Ei juoksupyöriä: suurin osa niistä on aivan liian pieniä. Ei vaarallisia tavaroita: rotat maistavat vähän kaikkea, myös esimerkiksi sähköjohtoja ja vaikkapa johonkin pakettiin vahingossa jääneitä kahvinpurun jämiä. Kuitenkin esimerkiksi puusta tehty kama on aika turvallista, eikä ole niin väliä, vaikka puista pesäkoppia vähän yön pimeinä tunteina jyrsittäisiinkin... :)

    • surhym

      Mielikuvitus on vain rajana karvapallojen kanssa:D. Tarvii myöntää että sekin tuntuu välillä loppuvan.. Nyt on sellaiset kolme pikku vauvaa tuolla häkissä että alkaa tosissaan loppua ideat multakin. Vauhtia riittää ja vaarallisia tilanteita, vanhat herratkin vaan kattelee turvallisen välimatkan päästä.

    • Myyrä pääsi kyllä varastamaan melkein kaikki vinkit suusta!

      Häkkiin kannattaa laittaa ainakin jonkinlainen pesämökki (meillä on aina sekä puinen että pahvilaatikko), riippumatto, puunoksa ja jotain pahvista nakerrettavaksi, ja vessa- tai talouspaperia pesäntekoon. Kokonaista paperirullaa on sisustusmielisten mielestä huippuhauskaa silputa :D Nämä mökit on hirmu hyviä, koska ne saa kiinni myös kattoon (suurin osa rotista tykkää nukkua korkeimmalla paikalla):
      http://www.zooplus.fi/shop/jyrsijat/hakkitarvikkeet/majat/muovi/209846

      Monet tykkää myös erilaisista putkista, mulla on sekä muovisia roikkumassa, että puinen ja heinäinen nakerrettavaksi. Etenkin nuoret poikaset tykkää kiipeillä ohuitakin kiipeilyköysiä pitkin. Googlesta löytyy hyviä kuvia muiden sisustuksista!
      https://www.google.fi/search?q=rotta häkki&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ne0cU5qvK8a_ygPasIDIAw&ved=0CEAQsAQ&biw=1366&bih=643#q=rottahäkki&spell=1&tbm=isch&imgdii=_

      Kokeile laittaa lattialle laakeaan astiaan pohjalle ihan vähän lämmintä vettä, ja laita sinne sitten kalasteltavaksi vaikka auringonkukansiemeniä, pähkinöitä tai (pakaste) kasviksia. Vesi on jännä elementti, mutta osa uskaltautuu totuteltuaan myös ihan uimaan. Veden korkeutta voi nostaa aina vähän kerrallaan. Myös pikku leluja, kuten kulkusia, rannerenkaita, narunpätkiä, sormuksia... Moni rotta tykkää peseytyä tunkemalla itsensä tukevaan vesilasiin :D Häkkiin voi laittaa vesikupin pysyväksikin virikkeeksi, jos sen saa tukevasti paikoilleen, vaikka pullo onkin puhtaalle juomavedelle paras paikka!

      Heinäkin on rotista hauskaa nakerrettavaa, etenkin jos taloudesta löytyy joku toinen heinänsyöjä valmiiksi. Sitä voi läntätä häkkiin ihan kunnon keon, josta joku saattaa syömisen lisäksi päättää rakentaa pesän :D

      Vapailuhuoneessa mulla on erilaisia pahvilaatikoita turvapaikaksi, kissan kiipeilyteline, muoviputkia ja oksia. Rotista on hauskaa myös kiipeillä verhoissa ja patterin vesiputkissa....

      Juoksupyöräkin voi muuten olla ihan hyvä, kunhan se on umpinainen (ei hännälle vaarallisia pinnoja!) ja kokoa riittää (n.30cm halkaisija), tai se on juoksulautanen
      https://www.google.fi/search?q=juoksulautanen&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=dPQcU_XqGov9ywPqkIC4AQ&sqi=2&ved=0CAgQ_AUoAg&biw=1366&bih=643
      Moni rotta on kuitenkin turhan fiksu niille, eikä sille kannata perus häkistä uhrata tilaa. Muutenkin turha, jos rotat saa juoksennella vapaasti päivittäin.

    • rottatyttö

      kiitos, oli paljon apua : )

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14836
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    4. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    6. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3035
    7. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3035
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3034
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3029
    10. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3026
    Aihe