Elintarvike-ekonomia vs. kauppakorkeat

Fyrt

Kumpi parempi? Kummasta työllistyy paremmin?

12

988

  Vastaukset

  • Taloustieellinen, Helsingin yli-vitun-opisto.

  • kyllä se kauppakorkea antaa paremmat valmiudet. pääainettakin voit vaihtaa ja lukee muutakin kiinnostavaa. Elintarvikkeisiin voi olla helpompi kyllä päästä sisään. Sitä ei taida olla muualla ku Helsingissä?, joten kandee laittaa hakupapereihin ees vikaks varalle joku lpr:n kauppis...

   • Olipa tietämätön kommentti. Elintarviketieteissä sitä vaihtoehtoisten aineiden valintaa vasta onkin ja pääaineen vaihtoehtoja on useita. Helsingin yliopistossa on samat aineet kuin KKK:lla mutta lisäksi paljon muuta.


   • En ole kuullut, että kovimmissa duuneissa eli liikkeenjohdon konsultoinnissa, investointipankeissa tai suuryritysten johdossa olisi elintarvike-ekonomeja. Lycka till niiden samojen aineiden opiskeluun.


   • MMM.ktm.ytm kirjoitti:

    Olipa tietämätön kommentti. Elintarviketieteissä sitä vaihtoehtoisten aineiden valintaa vasta onkin ja pääaineen vaihtoehtoja on useita. Helsingin yliopistossa on samat aineet kuin KKK:lla mutta lisäksi paljon muuta.

    Kerrotko mulle missä Helsingin yliopistolla voi lukea rahoitusta, laskentatoimea, markkinointia, liiketoiminnan teknologiaa jne??


   • No, markkinoinnin oppiaine on Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksella (tarkista vaikka) ja näihinkin tutkintoihin kuuluu pakolliset laskentatoimet ja muut. Logistiikkaa löytyy, samoin yrittäjyyttä ja johtamista. Elintarvike-ekonomian kandi opiskelee noita samoja peruskursseja ihan vastaavasti kuin KTK.

    Elintarvike-ekonomian tutkinto on arvostettu siellä, missä se tunnetaan, eli käytännössä elintarvikealalla. Jos haluaa sinne työllistyä, niin silloin elintarvike-ekonomia on parempi valinta kuin kauppis, mutta KTM saattaa olla yleispätevämpi vaihtoehto. Tosin sen jälkeen kun on päässyt urallaan alkuun, niin ei ole niin justiinsa, millä tutkintonimikkeellä on valmistunut, vaan sitten voi vallan hyvin liikkua alalta toiselle. Sama muuten pätee myös metsäekonomian ja markkinoinnin oppiaineeseen ja maatalousekonomiaan. Jos haluaa noille aloille suuntautua, niin HY ja Viikki on parempia vaihtoehtoja kuin Kauppis.


   • mursuu kirjoitti:

    Kerrotko mulle missä Helsingin yliopistolla voi lukea rahoitusta, laskentatoimea, markkinointia, liiketoiminnan teknologiaa jne??

    Perusopintojen (25 op) laajuisia opintoja em. oppiaineista ei ole Helsingin yliopistossa. Sen sijaan valtiotieteen taloustieteen opinnoissa käsitellään rahoitusmarkkinoita ja julkisen sektorin laskentatoimea 5-10 op:n kokonaisuuksina sekä Viikissä markkinointia 5-10 op. Molemmissa on myös kansantaloutta, mutta valtiotieteellisessä enemmän makrotaloutta.

    Perusopintojen laajuiset opinnot laskentatoimesta, markkinoinnista ja taloustieteestä löytyvät Lapin yliopistosta.


  • Kauppakorkeassa saa enemmän tietämystä käytännön liike-elämästä ja konkreettisempia taitoja, ja työllistymismahdollisuudetkin ovat monipuolisemmat.

   Toki HY:llä voi opiskella vaikka ja mitä sivuaineena, mutta juurikin aineiden kuten laskis, rahis, markkinointi jne. puuttuminen rajoittaa aika pahasti.

   MUTTA en väitä että elintarvike-ekonomia olisi huono vaihtoehto, valitset sen kumpi kiinnostaa enemmän!

  • Kyllähän Helsingin yliopisto on opiskelupaikkana ylivertainen. Työllistyminen riippuu ennen muuta henkilöstä itsestään sekä hänen kyvystään suuntautua ja suhtautua työelämään jo ennen valmistumista. Mikään koulutus sinänsä ei takaa palkkatyötä.

  • Helsingin Yliopiston Elintarvike-ekonomian kandi- ja maisteriohjelmiin kuuluu pakollisina aineina rahoitus, laskentatoimi ja markkinointi. Lisäksi pääainetta voi täydentää sivuaineella JOO-opintojen kautta esim. kauppiksessa, jos näin haluaa. Muuten EE:n ohjelma vastaa vaativuusasteelta heittämällä kauppiksen rahoituksen pääainetta.

   Toki valinta riippuu ihan siitä, mihin haluaa suuntautua työelämässä, kuten edellä mainittu. Loppuen lopuksi työkokemus ja oma osaaminen määrittää työtehtävät tutkinnosta riippumatta. Ja kyllä, elintarvike-ekonomeja on useita toimitusjohtajina, konsultteina jne. ihan vaihtelevilla aloilla, ei ainoastaan elintarvikealalla. Työllistyminen ja palkka määrittyy monesta tekijästä, enkä välttämättä jakaisi elintarvike-ekonomiaa ja kauppakorkeata näiden perusteella. Molemmat antaa valmiudet ja ylemmän korkeakoulututkinnon talouden aloille.

   Suosittelen lämpimästi HY:tä!

  • Juu kuuluu kyllä rahoitusta, laskentatoimea ja markkinointia. Kutakin noin 10-15 opintopistettä, joten rahis/laskis/markkinointihommiin ei kyllä oikein ole asiaa. Ylipäätään elintarvike-ekonomian ongelmana on se, että tutkintoon kuuluu vähän kaikkea muttei mitään tarpeeksi että osaisi sen osa-alueen paremmin kuin kauppatieteiden maisterit. Muistat varmaan taloustieteen peruskurssinkin perusteella erikoistumisen tärkeyden?

   (Toki elintarviketeknologian sivuaine voi antaa väliaikaista kilpailuetua, mutta suurimmalla osalla lienee muistissa näistä opinnoista vain jääkaapin toimintaperiaate.)

  • Elintarvike-ekonomiassa olisi tärkeää löytää mahdollisimman nopeasti oma kiinostuksenkohde ja lähteä sitä kehittämään. Myös aikaisempaan kommenttiin viitaten kyllä elintarvike-ekonomi tietää elintarvikealaan liittyvistä kysymyksistä paljon enemmän kun kauppakorkeasta valmistunut. (Jos näin ei ole, on opiskelijassa vikaa...) Mieti esimerkiksi ravitsemukseen liittyviä kysymyksiä ja niiden vaikutusta esim. marrkinointiin ja ylipäätänsä koko elintarvikeketjua. HY:llä pystyy opiskella myös todella paljon hyviä kursseja muista tiedekunnista esim. valtsika ja matemaattis-luonnontieteellinen. Ja loppujenlopuksi tosi paljon ittestään kiinni mihin ura tulee kehittymään! Myös yhteisöjen ja verkostojen tärkeys korostuu entisestään missä minusta olisi petraamisen varaa myös viikissä :) Mutta toivottavasti viestiketjun aloittaja on päätöksensä tehnyt ja päässyt elämässä eteenpäin! :)

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   237
   7773
  2. Stefulla miljoonavelat

   Seiska kertoo Stefun lainanneen hurjan summan pokerimiljonääri jens kyllöseltä. Stefulla saattaa mennä kuulemma kymmeniä tuhansia strippibaareihin. Ku
   82
   3801
  3. Korona ei tartu julkkiksiin?

   Selittäkää mulle, miksi nimenomaan nää julkut ryntäävät nyt ulkomaille. Tuttavistani en tiedä ketään, joka nyt lähtisi matkoille. Ei edes työmatkalle
   Kotimaiset julkkisjuorut
   83
   3798
  4. Vastaamon potkut saanut toimitusjohtaja tiesi turva-aukosta 1,5 vuotta

   Tietoturvaskandaalissa rypevän Vastaamon toimitusjohtajalle potkut – yhtiön hallituksen mukaan pimitti tietomurtoa 1,5 vuotta: https://yle.fi/uutiset/
   Maailman menoa
   81
   2144