Lentokoneiden katoaminen?

Metaaniklatraatti

Kirjoitus Roskanpoimija- blogissa yli kaksi vuotta sitten.


Metaaniklatraatin sulaminen pudotti venäläiskoneen?
22.6.2011 14:10 Raimo Myöhänen 26 kommenttia ilmoita asiaton viesti


Petroskoin lähellä pudonnut venäläiskone saattoi lentää metaanijäästä vapautuneeseen kaasupilveen, joka suihkumoottorien sytyttämänä räjähti pudottaen koneen sen ollessa juuri laskeutumassa. Paikallinen mies oli nähnyt suuren tulipallon suunnassa, josta kone oli lähestymässä. Kone törmäsi vasta paljon myöhemmin sähkölinjaan, joten tulipallo ei voinut olla sähkölinjasta johtuva.

Metaanijäästä johtuvan räjähdyksen uskotaan olevan myös Brasiliasta Pariisiin matkalla olevan ranskalaiskoneen tuhona pari vuotta sitten. Merten sedimenttikerrostumissa metaanijäänä varastoitunut metaani vapautuu meren lämpötilan noustessa asteen-pari, jolloin metaanipilveen lentänyt lentokone sytyttää pilven räjähdyksenomaiseen tuleen. Koneen putoaminen voi tapahtua myös ilman kaasun räjähdystä, jolloin metaanipilvessä lentävä kone menettää siipiensä kantopinnan pudoten kuin kivi mereen.

Bermudan kolmio on vuosisatojen ajan ollut laivojen ja lentokoneiden hautausmaana. Tuhansia laivoja on kadonnut olemattomiin jättämättä minkäänlaista jälkeä itsestään. Ainoa yhteinen ominaisuus on ollut määrätty alue, jossa katoaminen on tapahtunut. Kyseessä on salaperäinen Bermudan kolmio, joka tunnettiin jo kapteeni Nemon aikana.

Miten tämä katoaminen sitten on tapahtunut? Mitään varmaa tapahtumista ei voida esittää, mutta seuraava metaanijään sulamisen uskotaan olevan lähellä totuutta. Meren pohjaan säilöytynyt metaani on alkanut sulaa nostattaen meren pintaan alueen, jossa veden kantovoima menettää kantokykynsä. Laivojen kulkiessa kyseiselle alueelle ne painuvat pohjaan kuin kivi.

Sama lienee tapahtunut niille kuudelle Lentävälle Linnoitukselle Toisen maailmansodan aikana, kun ne hävisivät tutkan näytöstä kaikki yhtäaikaa kuin varpusparvi. Alueen lentosää oli normaali, eikä polttoaineenkaan uskota loppuneen, sillä koneet olivat matkalla Eurooppaan. Jälkeäkään koneista senkoommin ei ole löytynyt.

Ruotsalainen Tukholman Yliopiston kemisti ja tutkijaryhmän johtaja Örjan Gustafsson kertoo sanomalehti Dagens Nyheterille heidän löytäneen kohonneita metaaniarvoja aivan merenpinnan yläpuolella ja myös merestä, joten on selvää, että metaani purkautuu merenpohjasta.

Metaanipilvien olemassaoloa Siperian alueella puolustaa se, että alueen lämpötilat ovat nousseet sadassa vuodessa noin neljä astetta. Jo 1-2 asteen nousu nollatasosta voi vapauttaa tuhoa tuottavan pilven alueen ylle.

Myöskin mannerlaattojen liikkeet aiheuttavat sedimenttikerrostumien liikkeitä näin vapauttaen metaanin päästöjä alueella. Bermudan kolmion alueella oleva sedimenttikerros lienee paksuin maailmassa. Siitä on pitänyt huolen Golf-virta jo vuosituhansien ajan.

0

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. 193
        2539
      2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

        Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
        Maailman menoa
        198
        2254
      3. Hei A, osaatko

        sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
        Ikävä
        59
        2248
      4. Synnittömänä syntyminen

        Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
        Helluntailaisuus
        176
        1752
      5. Mitä tämä tarkoittaa,

        että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
        Ikävä
        41
        1354
      6. Nukkumisiin sitten

        Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
        Ikävä
        4
        1277
      7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

        "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
        Suhteet
        9
        1263
      8. Syö kohtuudella niin et liho.

        Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
        Laihdutus
        20
        1233
      9. Muistatko komeroinnin?

        Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
        Suhteet
        48
        1215
      10. Venäjän sissit lakkojohtajat

        Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
        Suomen Keskusta
        3
        1118
      Aihe