Oletteko siirtyneet lyijyttömiin hirvestyksessä?

Mehturi

Itse siirryi lyijyttömiin viime syksynä kun pelästuin jotain lehtijuttua jossa kerrottiin kuinka paljon metsästäjä syö ja syöttää perheellen lyijyä.
Pitkän mietin mitä kuulaa laittaisi ja lopulta vanha kunnon BarnesX joka on kohtuuhintainen ja omaa hyvän BC:n (sillä saa siis kohtuullisen lentoradan).

Raskas murkula 30g, 660 m/s ja kaliiberi 458 WM.

Olen lukenut noiden aukeamattomuudesta hitaalla nopeudella. Tehdas vakuuttaa, että aukeaa mutta avasin luodin kärkeä hieman poran kanssa.

64

4052

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toinen mehturi

      Taas yksi höynäytetty hölmö. Lyijyllä on maailman sivu ammuttu riistaa ja kukaan ei ole lyijymyrkytykseen kuollu. Toisaalta kun näitä kaikenmaailman syövillä pelottelua kuuntelee ei mikään suuhun laitettava ole riskitöntä. Sillä hirven keuhkoille ammuttavassa lyijy määrässä ei ole sitäkään vähää riskiä.

      • mehturi

        Jos kielitaitosi riittää, niin tuossa olisi isompikin joukko höynäytettyjä hölmöjä miettimässä tätä samaa asiaa.

        http://www.huntingwithnonlead.org/PDFs_Main/Minnesota DNR Study on Lead in Deer and Sheep.pdf

        Jos ja kun olet lukenut tuon, niin perustele miksi ammut lyijyluodilla ruokaa jota lapsesi syövät?


    • 9.5

      Jo muinaiset Roomalaiset kuihtuivat lyijyisiin vesijohtoihin, luotipuolen metsästyksessäkin saadaan kohteen yksi lyijytomutus vähemmäksi, kun ei käytetä lyijyisiä luoteja.
      Kupariluodit lisäksi ovat oivia aihioita muokattaviksi, vaikkakin lyijyistäkin luotia voi avartaa, kuten aloittaja kertoo tehneensä Barnesille. Sen sijaan, kuparisen pehmennys/sitkistyslämpökäsittely on helpompaa, kuin lyijyisen.

      Ei- lyijyisiin vaihdettu täälläkin ja luodeille temput tehty, lyhyesti muutaman kaadon päätelminä voi sanoa: 9.5mm yli 5kJ kupariluoti jää hirveen ja hirvi putoaa paikalleen. Vastaavaa tehoa en ole lyijymyrkytysluodeilla havainnut.

      Kupariset ovatten vieläpä edullisempia, kuin lyijymyrkytysluodit.

    • Mehturi

      Toiselle metsurille tiedoksi, että nykyihminen on ympäröity kaikella epämukavalla kuten vaikkapa ilmassa leijuva lyijy. Ei näitä ongelmia ennen ollut. Kun ainakin kaupunki-ihminen saa melkoisesti raskasmetalleja kehoonsa, niin miksei näin selkeää mahdollisuutta lisälyijyn vähentämiseksi käytetä? Omille lapsillesi voit toki syöttää riistaa joka on ammuttu lyijyluodilla joka on menettänyt vaikkapa 10% painostaan kahlatessaa eläimen läpi.

      Itse kupariluodista olen pitkälti samoilla linjoilla 9.5:n kanssa. Alle 700 m/s nopeudella ammuttu kupariluoti aukeaa nätiksi sieneksi ja hirven kuolema on nopea.
      Käy kurkkaamassa:
      http://i1081.photobucket.com/albums/j351/Chuck_Richards/size_matters_1639.jpg

      • Toinen mehturi

        Herää sieltä mutu tuntumastasi ja ota faktat haltuun. Lyijyllisestä polttoaineesta luovuttiin jo parikymmentä vuotta sitten ympäri maailman joten turha puhua lyijyn leijailemisesta ilmakehässä enään siihen malliin kun aiemmin. Ja ne haulikosta sekä kivääristä lähtevät harvat lyijymäärät ei ilmaan jää eikä sitävastoin saalista pilaa. Lapsilleni syötän ja syövät jatkossakin lyijyllä ammuttua riistaa ja terveitä mukeloita ovat ja niin olemme mekin vaikka isät ja isänisämme pääasiassa lyijyllä sen riistan pöytään toi.
        Puhut lyijystä niinkuin se olisi elohopeaa. On se vain kumma että elintarvikevirasto yms tahot eivät ole riistan myymistä kieltäneet jos niihin noin älyttömiä jäämiä jää että oikein lyijymyrkytyksiä saa.


      • 254
        Toinen mehturi kirjoitti:

        Herää sieltä mutu tuntumastasi ja ota faktat haltuun. Lyijyllisestä polttoaineesta luovuttiin jo parikymmentä vuotta sitten ympäri maailman joten turha puhua lyijyn leijailemisesta ilmakehässä enään siihen malliin kun aiemmin. Ja ne haulikosta sekä kivääristä lähtevät harvat lyijymäärät ei ilmaan jää eikä sitävastoin saalista pilaa. Lapsilleni syötän ja syövät jatkossakin lyijyllä ammuttua riistaa ja terveitä mukeloita ovat ja niin olemme mekin vaikka isät ja isänisämme pääasiassa lyijyllä sen riistan pöytään toi.
        Puhut lyijystä niinkuin se olisi elohopeaa. On se vain kumma että elintarvikevirasto yms tahot eivät ole riistan myymistä kieltäneet jos niihin noin älyttömiä jäämiä jää että oikein lyijymyrkytyksiä saa.

        Kylläpä päänsärky lisi metsuroidessa silloin, kun lyijyttömään vaihdettiin. Lie nuppi vaatinut lyijyä. Vai onko lyijyn korvaajat superimpaa tavaraa?


    • haulit himaan

      Kannattaa käyttää lyijyluoteja ja -hauleja. Kun haulit ja murut kertyvät huvimetsästäjän elimistöön, lyhenee luonnossa örvelletty aika. Jo parisataa grammaa hauleja mahalaukussa tekee "eetvarttia" harrastustoiminnalle.

    • mehturi

      Tuo toisen mehturin todentama lyijyn jääminen ilmaan ei ole se juttu. Juttu on se, että kun luoti menettää vaikkapa 20% painostaan, niin se on sitten sitä lyijyä joka jää osin teurasjätteeseen ja osin lihaan. Onneksi bensan lyijyn poistolla saatiin ilmakehästä ehkäpä 98% lyijystä pois mutta sen korvaaminen ruuan mukana tulevalla lyijyllä ei liene fiksua? Tässä luotiasiassa on kyse ihan samasta kuin vaikkapa kymmenien/satojen lelutyyppien poistosta joulumyynnistä koska niissä on käytetty maalia josta irtoaa lyijyä. Meillä tai EU:ssa mikään laki ei kiellä lyijyluotien käyttöä metsästyksessä. Se on ihan metsästäjän omasta halusta tai riskiottohalusta kiinni millä sen hirvemsä kaataa.

      Toinen mehturi peräänkuulutti faktaa joten tuossa sitä olisi:

      Pienet lapset ja sikiöt ovat helpommin riskialttiita johtuen heidän pienestä koostaan ja heidän kehonsa kasvamisesta ja kehittymisestä. He varastoivat kehoonsa 50 % niellystä lyijystä. Lapset altistuvat aikuisia enemmän lyijylle, koska he nielevät enemmän likaa ja pölyä käsistään ja leluistaan.
      Pitkäaikaisemman altistumisen TODETTUJA haittavaikutuksia ovat:
      Oppimisvaikeudet ja älyllisen kehittymisen häiriintyminen (erityisesti lapsilla)
      Käytöshäiriöt, kehitysvammat
      Muut hermostovauriot
      Munuaisvauriot
      Vaurioittaa ruoansulatuselimistöä ja maksaa
      Kihti lyijyn kertyessä luihin
      Nostaa verenpainetta, vaurioittaa verenkiertoelimistöä.
      Sikiöillä kehityshäiriöitä, keskenmeno
      Miesten hedelmällisyyden aleneminen
      Tyttöjen viivästyvä puberteetti

      Miksi altistaa itsensä ja lapsensa tuollaisille riskeille jos sitä voi pienentää helposti ampumalla hirvet ja peurat kasassa pysyvillä kupariluodeilla? Arvostan jälkikasvuani, perhettäni ja itseäni niin paljon, että olen minimoinut tuollaisen pienenkin riskin kun sen voi naurettavan elposti tehdä.

      • 9.5

        Örveltävälle shakkimesttarille tiedoksi, lyijyhauleista ei juurikaan ole haittaa, ne ovat sileitä, pyöreitä, eivätkä, toisin kuin luotilyijy, ole tomuttaneet reaktio- ja kontaktipintaansa valtavan suureksi, kuten luodista pöllähtänyt tomulyijy.


      • 13+7

        Voi jeesus oikeasti noita puheitasi!!! Lyijyllä ammuttu riista laukaus on yhtä tyhjän kanssa terveyden suhteen. Puhu vaikka ruuan väriaineista, lisäaineista, säilöntäaineista, lannotteista yms yms niin tuolla jargoniallasi et uskaltaisi syödä mitään. Kyllä kuule lyijyllä ammuttu riistaruoka on taatusti puhtaampaa kun antibiooteilla kasvatettu lihakarja.


    • de-ment

      13 7, sähän alat ymmärtää asioita, itse jätän jo punajuurijäätelöt ja - joghurtit syömättä, vaikka ovat lievimmästä päästä filunkituotteita.

      Missä myydään antibiooteilla kasvatettua karjalihaa?

      Kulta vähemmän myrkyllisenä parempaa ammuttavaksi. Lyijylle ei ole ravitsemuksellisesti turvallisen minimiannoksen määritettä, vaan jo nollasta poikkeava arvo on myrkyllinen elimistölle.
      Tomulyijyn suuri reaktiopinta-ala edesauttaa kontaminaatiota.
      Näethän lyijyn haittavaikutukset jo dementoituneesta aivotoiminnastani!

    • äly hoi

      ei siihen hirveen jää kyllä mitään lyijyä keuhkoille ampuessa..

      • Jagdpanther

        Jos lavan läpi ammut niin jää käytännössä melkein kaikki.


    • 9.5

      Mahdollisimman korkean jäämäpainon lyijyisillä, tietenkin, levitetään kohteeseen mahdollisimman vähän lyijyä. Niitä käytin ennen lyijyttömiin vaihtoa.

    • No ei se

      lyijy tasaisesti siihen otukseen leviä. Jää korkeintaan siihen haavakanavaan, ja sen voi leikata pois. Kukaan ei sitä luotiakaan varmaan syö. Siis mikä oli ongelma?

    • 9.5

      Saattaa otukseen aueta halkaisijaltaan puolimetrinenkin kavitaatio-ontelo ja tomulyijy ym. pirskotteet ovat siellä kaikkialla läsnä.

      Tietenkin se leikataan pois.

      Mitäs koirat syö?

      On myös omakohtaisia havaintoja, että nopsan luodin kavitaatio on ehtinyt levitä ennen keuhkoja koko etuosan ruumiinonteloon, tuhon teki itse ammuttu, runsaasti tomuttava Accubond (jp usein 70%) ja 300 WM..

      Usein lyijyisen jäljiltä etuneljänneksestä saa talteen vain muutamia kiloja syötävää, toki paljolti osumakohdasta riippuen......

    • mehturi

      Me kaikki saamme elimistöömme ruuasta ja ympäristöstämme pieniä määriä sinne kuulumattomia asioita. Varmasti me kaikki valintatilanteessa valitsemme mielummin puhtaamman elintarvikkeen laittaaksemme sen omaan tai lapsen suuhun. En ymärrä miksi jotkut tässä viestiketjussa ovat sitä vastaan ja vähättelevät tätä helppoa tapaa pienentää lyijykuormitusta.

      • mehtuu mies

        Siksi koska lyijystä ei ole todettu olevan pienintäkään vaaraa riistassa. Jokainen tietää että kiinteä lyijy ei ole vaarallista kun liuennut tai ilmakehässä oleva. Toisekseen esim haulikolla ammuttaessa mikään muu kuin lyijy ei tapa riistaa. Korvaavat aiheuttaa ainoastaan kärsimystä riistalle ja joka muuta käyttää pitäisi asettaa eläinrääkkäyksestä tuomiolle. Käytä mitä käytät mutta älä tule tänne natsimaisesti toitottamaan " ainoaa oikeaa totuutta "


    • mehturi

      Mielenkiintoista faktaa mehtuu mieheltä. Kiistätkö esimerkiksi ruotsin viranomaisten mittaustulokset viime syksyltä jolloin kaupoissa myytävästä hirven jauhelihasta löytyi keskimäärin 5,7 mg/kg lyijyä. Onko tämä mitätön määrä? EU:ssa myytävän elintarvikkeen enimmäismäärä ylittyi 57 kertaisesti! En yiedä mutta oletan naapurin metsästäjien ampuvan vielä melkoisesti vanhanaikaisilla vaippaluodeilla.
      Tuo luku on hurja ja siinä pitää mielestäni huomioida se, että kauppaan asti menevä jauheliha ei suinkaan ole sitä parasta osaa hirvestä.

      Millä eväillä väität, että lyijy A on vaaratonta ja lyijy B ei ole. Oletko viisaampi kuin tiedemaailma joka vouhkaa lyijyn vaarallisuudesta?

      Jos tuo tietosi korvaavista on totta, niin mikset haasta vaikka USA:n liittovaltiota oikeuteen eläinrääkkäyksestä? Mieti vähän millaiset korvaukset saisit? Tee sopimus jonkun jenkkiläisen huippujuristin kanssa ja sovi, että annat faktat ja tutkimustuloksesi hänen käyttöönsä ja kuittaat vaikkapa 10 miljoonaa korvauksista ja juristi saa pitää loput.
      Kuten tiedät, niin ovat siellä jo vuosikymmeniä syöneet raudalla ammuttuja hanhia ja sorsia. Tuskin sentään elävinä?

      Voisitko vähän tarkentaa kun en löydä tuolta teksteistäni joissa kysyn muiden mielipidettä sitä kertomaasi "ainoaa oikeaa totuutta"

      Onko minulla väärä fontti vai mistä kekkasit tuon natsimaisuuden?

      Kysyin tässä siis vai muiden mielipiteitä aiheesta ja ainakin mehtuu mies saa syöttää minun puolesta lapsilleen ja mahdollisesti raskaana olevalle vaimolleen lyijypitoisuudeltaan 57*elintarvikemaksin ylittävää jauhelihaa.

      • mehturi

        Vielä sellainen lisäys, että tuolta linkin takaa löytyy tutkimustietoa aiheesta. Toivottovasti riittävällä tasolla palstan asiantuntijoille kun sitä on ollut 5 tohtoritason tekijää rustaamassa:

        http://www.bfr.bund.de/cm/343/lead-in-game-in-sweden.pdf

        Tuo lyijyn taso 5.6 mg/kg on tutkimuksessa todettu olevan tasolla 0,002 lyijyttömällä luodilla ammutulla hirvellä.


      • Mehtuu mies
        mehturi kirjoitti:

        Vielä sellainen lisäys, että tuolta linkin takaa löytyy tutkimustietoa aiheesta. Toivottovasti riittävällä tasolla palstan asiantuntijoille kun sitä on ollut 5 tohtoritason tekijää rustaamassa:

        http://www.bfr.bund.de/cm/343/lead-in-game-in-sweden.pdf

        Tuo lyijyn taso 5.6 mg/kg on tutkimuksessa todettu olevan tasolla 0,002 lyijyttömällä luodilla ammutulla hirvellä.

        Sen sanon jos riista olisi ammuksien takia myrkyllistä olisi elintarvikevirasto kieltänyt jo vuosikausia sitten kaiken riistan eikä pelkästään osan kanalinnuista myymisen kokonaan ja piste. Suomen holhous on muutenkin sitä luokkaa että tuohon jos mihin he olisivat tarttuneet jo ajat sitten jos tarvis olisi.
        Muiden maiden touhuihin en puutu vaikka ampuisivat uraania sisältävillä hauleilla saaliinsa se on heidän asiansa ja lainsäädäntönsä nyt on puhe Suomesta.
        Enkä halua lukea sitä tyypillistä avausta "Mutta kun Ruotsissakin"
        Jatka vouhotustasi, itse päätän osaltani keskustelun tähän.


      • Lukutaitoinen
        Mehtuu mies kirjoitti:

        Sen sanon jos riista olisi ammuksien takia myrkyllistä olisi elintarvikevirasto kieltänyt jo vuosikausia sitten kaiken riistan eikä pelkästään osan kanalinnuista myymisen kokonaan ja piste. Suomen holhous on muutenkin sitä luokkaa että tuohon jos mihin he olisivat tarttuneet jo ajat sitten jos tarvis olisi.
        Muiden maiden touhuihin en puutu vaikka ampuisivat uraania sisältävillä hauleilla saaliinsa se on heidän asiansa ja lainsäädäntönsä nyt on puhe Suomesta.
        Enkä halua lukea sitä tyypillistä avausta "Mutta kun Ruotsissakin"
        Jatka vouhotustasi, itse päätän osaltani keskustelun tähän.

        Miten ihminen voi olla noin pihalla luettuaan selkokielisen tekstin? Oletko Mehtuu mies mahdollisesti suomenruotsalainen tai virolainen etkä sen tähden ymmärrä suomeksi kirjoitettua tekstiä?


    • 9.5

      Laittoipa mehturi silmät avaavan linkin, kiitos!

      Haulikkometsästyksessä USA:ssa on jo pitkään metsästetty hyvin tuloksin nopeilla rautahaulilatauksilla. Wolfram on haulimateriaalina aivan omaa luokkaansa, tiheysmuutos raudasta lyijyyn on 3,5 mutta lyijystä wolframiin 5,5g/cm3. Haulilyijy ei kuitenkaan olle mikään ongelma, koskapa ei ollenkaan tomuunnu, kuten osavaippaisen luodin lyijy. Itse tehden wolframhaulipatruunat saa n. 5E kplhintaan.

    • lead vs copper
    • mehturi

      Edellinen on hyvä video jossa asia näytetään ihan käytännössä. Tuossa näkee mihin se 20-30% siitä vaippaluodin menettämästä painosta siirtyy.

    • -.,,.-

      Accubond on pitkille matkoille tarkoitettu herkästi aukeava. Lähes varmint-luodin tasoa Suomen oloissa.
      Mikäli kaliiperi on esim. 300win mag, ampumamatka alle 100 m ja ammut hirveä keulaan, niin saat heittää puolet hirvestä monttuun.

      Jos lyijyluoti olisi ollut esim. norma oryx, tulos olisi täysin erilainen.

      Kokemusta löytyy lyijystä/lyijyttömästä. Lyijytöntä käytin pari kautta, jonka jälkeen siirryin takaisin lyijyyn:D

    • mehturi

      Itsellä myös kokemusta Accubondista ja kaliiberista 300WM. Molemmat hyviä omaan käyttötarkoitukseensa.

      Nyt seuraa kysymys jonka takia avasin tämän koko ketjun:

      Minkä takia siirryit lyijyttömistä takaisin lyijyllisiin???????
      Oliko jotain haittaa tai huonoja kokemuksia?

    • -.,,.-

      Pari naturalista meni hirvistä läpi avautumattomana saman kauden aikana.
      Tämän jälkeen siirryin takaisin varmatoimiseen oryxiin.

      • kuataja

        Nutriletti luodeilla voi viskata vesilintua! Paitsi silloin kun kaatuu kymppipiikki niin mettäkalaan kannattaa ilmoittaa tuolla kumiluodilla pudottaneensa niin osallistuu arvontoihin. Tuttu voitti ulkomaan jahtiretken vaikka hammerheadilla kaato:)


    • Nnaturisti

      Mie taassen olen ollut jahtaamassa muutamia haavakkohirviä vähän auenneen Oryxin jäljiltä.

      Nykyiset Natutkin ovat melko herkkiä avautumaan, ja voihan niitä aina parannella.

    • Vois kokeilla

      Sattusko joku tietämään mistä sais sakon 9.3 18,5g powerhead irtoluoteja?

    • mehturi

      Hyvä pointti nimimerkilä -.,,.- Oliko .300 kaliiberin luoti?

      Tuon välttämiseksi olen hieman senkannut (porannut) kärkeä käyttämistäni .45 Barnesin TSX:stä jotta voin olla varma niiden aukeamisesta. Kuulun siihen lahkoon joka kannatta hitaampaa, alle 700 m/s luotia. Harmi kun ei ole vielä yhtään kaatoa tullut noilla tehtyä jotta näkisi oman latauksen toiminnan.

      Olin juuri Metsästäjien terveys- ja hygieniakoulutuksessa ja siellä yllättäen otettiin tämä sama asia esiin. Tohtoritason asiantuntija joka on innokas metsästäjä ja koiramies varotteli tästä. Sanoi myös, että haavakanavan perkeiden syöttäminen koiralle on sitten se vihonviimeinen temppu johon metsästäjä voi syyllistyä :-)

    • -.,,.-

      .30 kaliiberi oli kyseessä.

    • mehturi

      Juu itsellä kanssa toisenkäden tietoa noista .30 kupariluotien aukeamisista. Oma tuttavapiiri on harrastanut tuota senkkaamista juuri noissa .30 luodeissa ja kehuneet aukeavuuden paranemista. No ei ilmaista lounasta tässäkään asiassa. Aukeavat senkattuna sitten luuosumassa kuulemma turhankin paljon.

      Nuotiopalavereissa olen myös kuullut, että mahdollisimma raskaat .30 kokokuparit pelittävät hienosti 300WM ja 30-06 nopeissa latauksissa ilman mitään virittelyjä.

      Kertokaa ihmiset omista kokemuksistanne ja havainnoistanne kokokuparin ja lyijysydämen vertaluista. Tuo -.,,.-:n kommentti oli hyvä alku kokemusten keräämiselle.

    • -.,,.-

      Voihan tuota vielä kerran testata kuparia. Ensi syksynä tulossa 9.3mm hirvi "tykki".
      Esim. yllämainittu 18.5g barnesin tsx.

      Henkilö kohtaisiin kokemuksiin ei kuulu, mutta olen kuullut kupariluotien käyvän huonosti sako/tikka kivääreihin.
      Kupariluodit on pitempiä, kuin lyijyluodit. Sakon/tikan rihlaus on tehty lyhyemmille luodeille, ja pitkät luodit lentävät tästä syystä epävakaasti. Tämä siis .30 ja siitä pienemmillä kaliibereilla.
      Tiedä sitten onko pelkkää huhupuhetta.

    • 9.5

      16,2g Barnes TSXlle saisi vauhtia 750, 18,5gn. 700. Lyhemmällä kevyemmälläkin pärjää. Irtoluodin kärjen käytät pillillä punakkana ja kevyt seevaus onkaloon, aukeaa nopsaan ja luoti jää hirveen.
      Kuumennuksen jälkeen tsekatkaa muuttuiko paksuus.

    • mehturi

      Hyvä juttu. Omasta mielestäni tuo 9,3 on hirvikaliiberina ihan parhaasta päästä. Tuossa "9.5" kertookin tärkeimmän, sen mitä itse olen kokeillut ja kahvitulilla usein kuullut, että meidän "pehmeänahkaisessa" hirvessä tuo kärjen senkkaus on tärkeää. Harvalla meistä on sorvia autotallissa ja itse olen tehnyt tuon laittamalla luodin pyörimään telineessä olevaan porakoneeseen ja painanut hurjaa vauhtia pyörivää luotia porapöytään kiinnitettyyn terään pari milliä.

      Töissä aina lokalisoidaan järjestelmät asiakkaille. Eikös tämä ole sitten luodin lokalisointiä meidän riistalle ;-)

    • diipadaipa

      entäs noi meidän sotaveteraanit?? moniko niistä kuoli lyijymyrkytyksen, jotka selvisivät kannaksellta yms paikoista? Haavoittuneidenhan olisi noilla perusteilla pitänyt kuolla lyijymyrkytykseen.

    • mehturi

      Eipä tainnut tuota diipadaipan tekstiä raapustaa penaalin ihan terävin kynä? Syyn huomaat jos kirjoitusosaamisen ja iän karttuessa päätät mennä varusmieheksi.

    • Hirvimies

      Asiaa käsitellään näköjään metsästäjä lehdessäkin. Taitaa olla ihan asiallista vaihtaa lyijyttömiin myös hirvenmehtuussa.

      • Hahhah!!!

        "asiallista"? Ja millä perusteella?? Korvaavat ei tapa sorsalintuja eikä muovia kuulu tarjota hirven kylkeenkään. MikäVitun into nykyään on joka asiassa luopua vanhoista ja hyväksi todetuista asioista uusiin ja tehottomiin!! Sama kun hyttyskarkotteissa nykyään. Normi offi on sama kun vettä sivelis iholle. Kuulemma jotain tehoainetta on puolitettu jonkun säädöksen takia. Eli saadaan lupa myydä tuotetta mikä ei tehoa ja myyjä saa katteen tuotteesta joka ei edes enään aiheuta suurempia valmistuskustannuksia mutta saadaan sama hinta eikä tuotteella edes ole enään käytännön hyötyä. Ihan sama jos rapala alkaisi myymään vaappuja ilman koukkuja ja joku myyntimies puhuis lämpimikseen että ne on ihan yhtä hyviä vaappuja ja kalaa tulee ja jos hauki nielasee vaapun niin että se jää poikittain kidusten taakse saattaa kalan jopa saadakkin. Sama idiotismi on nykyään valloillaan metsästys touhuissakin.


      • Hirvimies
        Hahhah!!! kirjoitti:

        "asiallista"? Ja millä perusteella?? Korvaavat ei tapa sorsalintuja eikä muovia kuulu tarjota hirven kylkeenkään. MikäVitun into nykyään on joka asiassa luopua vanhoista ja hyväksi todetuista asioista uusiin ja tehottomiin!! Sama kun hyttyskarkotteissa nykyään. Normi offi on sama kun vettä sivelis iholle. Kuulemma jotain tehoainetta on puolitettu jonkun säädöksen takia. Eli saadaan lupa myydä tuotetta mikä ei tehoa ja myyjä saa katteen tuotteesta joka ei edes enään aiheuta suurempia valmistuskustannuksia mutta saadaan sama hinta eikä tuotteella edes ole enään käytännön hyötyä. Ihan sama jos rapala alkaisi myymään vaappuja ilman koukkuja ja joku myyntimies puhuis lämpimikseen että ne on ihan yhtä hyviä vaappuja ja kalaa tulee ja jos hauki nielasee vaapun niin että se jää poikittain kidusten taakse saattaa kalan jopa saadakkin. Sama idiotismi on nykyään valloillaan metsästys touhuissakin.

        "asiallista"? Ja millä perusteella??

        Lue tästä ketjusta tai käy kirjastossa lukemassa metsästäjä lehdestä.


    • 9.5

      Hahhah, kyllä vesi lintupuolella vaikkapa nopea rautahaulilataus toimii hyvin kohtuullisilta matkoilta ja wolfram myös kohtuuttomilta.
      Hirvenmehtuussa esim. 9.5mm 17.5g n. 6000J modattu Barnes tsx ei läpäise hirveä keuhko.osumallakaan, jpaino 100 pros.Millä lyijytupsutteella ylletään vastaavaan?

      • Hahhah!!!

        Kohtuullinen matka korvaavilla on sama kuin pullasorsien ruokkimis etäisyys. Ja kohtuuttomat haulit ovat senverran arvokkaita että tavan tavinpyytäjän lompakko ei kestä ohi lentävästä pumpata viittä kertaa ohi. Siksi kohtuu hinta sekä tehokkuus ovat laadun tae myös tavalliselle metsästäjälle. Eriasia on nämä mulkunjatke pyytäjät joille materia on pääasia ei käytännöllisyys jahdissa. Jokaisen metsästäjän joka omaa englantilaisen käsin tehdyn yksilöidyn nimikkohaulikon on varmaankin varaa pommittaa myös sitä tavia hyvinkin tehokkailla kulta hauleilla. Sama on juttu näissä hirvien kumi luodeissa. Miksi vaatia toisia luopumaan laillisista ja hyväksi todetuista vaan jonkun porvariston päähänpinttymän takia? Jos te haluatte maksaa itsenne kipeiksi joistain parneseista niin ampukaa mutta älkää tulko narsistisesti samaa toisilta vaatimaan!


      • Anonyymi
        Hahhah!!! kirjoitti:

        Kohtuullinen matka korvaavilla on sama kuin pullasorsien ruokkimis etäisyys. Ja kohtuuttomat haulit ovat senverran arvokkaita että tavan tavinpyytäjän lompakko ei kestä ohi lentävästä pumpata viittä kertaa ohi. Siksi kohtuu hinta sekä tehokkuus ovat laadun tae myös tavalliselle metsästäjälle. Eriasia on nämä mulkunjatke pyytäjät joille materia on pääasia ei käytännöllisyys jahdissa. Jokaisen metsästäjän joka omaa englantilaisen käsin tehdyn yksilöidyn nimikkohaulikon on varmaankin varaa pommittaa myös sitä tavia hyvinkin tehokkailla kulta hauleilla. Sama on juttu näissä hirvien kumi luodeissa. Miksi vaatia toisia luopumaan laillisista ja hyväksi todetuista vaan jonkun porvariston päähänpinttymän takia? Jos te haluatte maksaa itsenne kipeiksi joistain parneseista niin ampukaa mutta älkää tulko narsistisesti samaa toisilta vaatimaan!

        "Siksi kohtuu hinta sekä tehokkuus ovat laadun tae myös tavalliselle metsästäjälle."
        Eli ostat sitten vuosikymmenien kehityksen tulosta esimerkiksi Winsun rautahauleja.


    • 9.5

      Latailijana totean, että vaikkapa Barnesin luodit ovat halvempia kuin Noslerit, Swiftit tai RWSt. Paikkapaikoin kovat haulit on kielletyt, silloin rauta ja wolfram ovat bannatut.

    • Anonyymi

      Wanha mutta mielenkiintoinen ketju joka on kuitenkin vielä 2020 ajankohtainen.
      Nyt lienee kulunut jo 36 vuotta siitä kun Kaliforniassa kiellettiin lyijyhaulien käyttä ja kielto lienee jo koko USA:ssa voimassa. Ovat mielestäni kehittäneet todella hyvinkäyviä ratutalatauksia jotka ainakin minun merilinnustuksesa tappavat yhtä kaukaa kuin entiset lyijyhaulitkin.
      Hirvipyssyssä kupariluodit toimivat todella hyvin. Tuo yllä haukuttu Barnes teki sen LOISTAVAN TTSX luodin Suomi24-ohjeistuksesta viisastuneena.
      TTSX oman kokemukseni mukaan aukeaa jopa peuran metsästyksessä.
      Kupariluodit ovat mielestäni lisänneet pienempien hirvikaliiberien kuten 308 ja 6.5x55 kelpoisuutta hirviaseina.
      Kertokaa 2020 näkemyksiänne asiasta.

    • Anonyymi

      Onko hän käynyt kaikki USAN osa valtiot läpi ja tutkinut millä siellä ammutaan , epäilen että ei , Levittää potaskaa Suomalaisille .

      • Anonyymi

        Tai sitten hänellä on internetyhteys ja google tai joku muu hakukone?


    • Anonyymi

      Mikä siitä kupari luodista tekee erinomaisen , ei se edes aukea kunluodin vauhti hidastuu menee läpi niinkuin teräväpää . NORMA 30-06 oryx Bondet 11,7 g . on hyvä .

      • Aukeamattomuudessa oli ongelmia joskus 20v sitten kun kuopariluoteja alettiin valmistamaan. Kehitys kehittyy vuosikymmenissä. Itse käytän Barnesin kuparista 11,7 luotia 30-06 kiväärissä. Aukeaa alkaen 550 m/s ja 600 m/s on jo iso sieni. Kuinka hemmetin hitaaksi nuo edellisen anonyymin Normat on ladattu? Aukeavatko kovin hyvin alle 550 m/s nopeudella?


      • Anonyymi
        MarineroDeVela kirjoitti:

        Aukeamattomuudessa oli ongelmia joskus 20v sitten kun kuopariluoteja alettiin valmistamaan. Kehitys kehittyy vuosikymmenissä. Itse käytän Barnesin kuparista 11,7 luotia 30-06 kiväärissä. Aukeaa alkaen 550 m/s ja 600 m/s on jo iso sieni. Kuinka hemmetin hitaaksi nuo edellisen anonyymin Normat on ladattu? Aukeavatko kovin hyvin alle 550 m/s nopeudella?

        NORMA 30-06 oryx Bondet 11,7 g ei ole kupari luoti , kymmeniä hirviä ammuttu tällä patruunalla , todettu hyväksi . luodin nopeus 850 m sek .


    • Anonyymi

      Lyijy aiheuttaa hyvinkin pieninä pitoisuuksina eriasteisia vammaisuutta ja nimenomaan aivoissa. Aivojen välittäjä aineiden toiminta häiriintyy.
      Kun ammut hirven lyijyluodilla niin hirven vereen ehtii liueta lyijyä joka veren mukana ehtii lihaksiin, lihan mukana perheenjäseniin ja myös koiraan. (vrt. CB-vammaisuus)

      • Anonyymi

        Tuo on erittäin iso asia sikiölle jos raskaana oleva äippä saa sisäänsä lyijyä.


      • Anonyymi

        Ja jatkat vuosi toisensa jälkeen tätä samaa propakandaa.
        Kovin on tämäkin eränkäynnillä elänyt kansa vammautunut ja ennenaikaisesti kuollut vuosikymmenien mittaan, vaikka on lyijyllä metsästetty.... Just joo.
        Voi jessus näitä aivopestyjä idiootteja!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo on erittäin iso asia sikiölle jos raskaana oleva äippä saa sisäänsä lyijyä.

        Raskaana oleva Äippä , on se muutakin saanut sisäänsä kuin lyijyä , oikein kasa panoksen kun alkanut paisuun .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja jatkat vuosi toisensa jälkeen tätä samaa propakandaa.
        Kovin on tämäkin eränkäynnillä elänyt kansa vammautunut ja ennenaikaisesti kuollut vuosikymmenien mittaan, vaikka on lyijyllä metsästetty.... Just joo.
        Voi jessus näitä aivopestyjä idiootteja!

        "Voi jessus näitä aivopestyjä idiootteja!"
        Mielestäsi siis tieteeseen ja faktoihin uskovat ovat aivopestyjä idiootteja?
        Perustele kantaasi mieluiten faktoilla. Vai perusuuko kantasi uskontoon tai johonkin muuhun aatteeseen jota kirjoittajat eivät seuraa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja jatkat vuosi toisensa jälkeen tätä samaa propakandaa.
        Kovin on tämäkin eränkäynnillä elänyt kansa vammautunut ja ennenaikaisesti kuollut vuosikymmenien mittaan, vaikka on lyijyllä metsästetty.... Just joo.
        Voi jessus näitä aivopestyjä idiootteja!

        Vuodesta toiseen kerrot täällä, että olet uuslukutaidoton pöljä. Koulut sinulla meni vähän niin ja näin mutta vielä aikuisenakin voisit oppia tiedonhaun perusteet vaikkapa jossain kansalaisopiston kurssilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vuodesta toiseen kerrot täällä, että olet uuslukutaidoton pöljä. Koulut sinulla meni vähän niin ja näin mutta vielä aikuisenakin voisit oppia tiedonhaun perusteet vaikkapa jossain kansalaisopiston kurssilla.

        Lyijypropakandistin henkilöhyökkäys, kun argumentit itse aiheesta ovat olemattomat.


    • Anonyymi

      Minä käytän ainoastaan volframkarbidisydämisiä panssariluoteja joissa on uraanivaippa.

    • Anonyymi

      Mä syön lyijyä ja paskannan viistoista millistä haulia , eikä tunnu missään , paitsi pöntöllä vähän kopsahtelee .

      • Anonyymi

        Kielletään posliinipöntöt, niin ei kopsahtele.


    • Anonyymi

      Siellä EU : ssa on kaksi vanhaa juoruakkaa ilmotappa niille , saattas onnistua .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe