Suhteeseen pakko-oireisen kanssa?

epätietoinen kysyy

Törmäsin kivaan tyyppiin, jota tapaillessa olen alkanut panna merkille outoja käyttäytymismalleja, nyt hieman asiaa pöyhineenä alan ymmärtää tutustuneeni pakko-oireiseen. Hänen kotinsa on suorastaan kliinisen siisti, käsiä pestään usein ja ne ovatkin kuivat, irronneet karvat tai muut irtoroskat on nypättävä heti roskiin, vessassa menee pelkällä pissallakin piiitkään. Usein kun juttelemme, hän kertoo siivoilleensa, tiskanneensa, tai käyneensä tai olevansa juuri menossa suihkuun, tokihan kyseessä ovat normaalin elämän asiat mutta kokonaisuutena olen tästä ja muutamista muista seikoista laskenut yhteen 1 1.

Kysyisinkin millaista on seurustella pakko-oireisen kanssa? Vastailla siis saa tietenkin itse oireinen tai puoliso. En ole vielä kovin emotionaalisesti sitoutunut, mutta jos jatkan tapailua näin varmasti käynee, siis mitä mieltä olette kannattaako tähän lähteä, onko kyseessä kuinka iso asia seurustelun kannalta? Mitä pitäisi ottaa huomioon, onko tämän lisäksi odotettavissa muita mielenterveydellisiä haasteita (siis onko tämä yksittäinen juttu vai esiintyykö usein yhdessä muiden ongelmien kanssa), entä parannutaanko tästä vai seuraako se lopun elämää? Netistä lukemani perusteella koti on oikea neuroosien hermokeskus, joten voiko siellä toinen edes asua, entä mahdolliset lapset, puhutaanko suku- tai käyttäytymismallirasitteesta asian suhteen (joo nyt meen asioiden edelle mutta tallaista nousee mieleen).

Tarkoitus olisi kuitenkin löytää tasa-arvoinen parisuhde jossa tuetaan toinen toistaan, joten minusta ei ehkä ole pelkäksi ns. tukihenkilöksi varsinkin jos arkielämästä tulee kovin vaikeaa ja raskasta pitkäksi aikaa. Ja arvelluttaa mitenkäs seksi ja tuollainen pöpökammo ylipätään tulevat toimeen keskenään. Voiko se olla spontaania ja iloinen asia vai tappaako kenties joku lika/eritepelko kaiken ilon tästä tärkeästä asiasta. Toki yksittäistapauksia mutta miten teillä?.

Olen tässä vedenjakajalla tämän suhteen kanssa, en haluaisi loukata tätä kiinnostavaa ihmistä menemällä ensin pidemmälle ja sitten vetäytymällä, tästä syystä vatvonkin asiaa nyt. Tätä pohtiessa vaan tuli edesmenneen äitini opetus mieleen: ei kannata tietoisesti haalia ongelmia, niitä tulee ihan tarpeeksi muutenkin. Mitä mieltä olette, mitä teen?

3

325

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Vaikea ottaa kantaa koska neurooseja on niin monenasteisia. Toisilla se on vain vähän "hysteerisempää" peseytymistä mutta toisilla voi olla hyvinkin vaikeaa.

      Lievät pakko-oireet on hyvin yleisiä, eivätkä ne useinkaan kerro mistään muusta mielenterveyden ongelmasta. Jos ne johonkin liittyvät, niin todennäköisimmin ahdistukseen.

    • skeptinen

      Järjestelijätyyppiä, vai? Jos kyse on vain perfektionistisista rituaaleista, niin enpä kiinnittäisi moiseen hirveästi huomiota. Mutta, jos kyseessä on kaveri, jonka täytyy järjestellä ja pestä käsiään, jotta kukaan ei kuolisi ja vahingoittuisi, niin silloin miettisin hiukan tarkemmin. Tällaiselle ihmiselle rakkaan ihmisen vahingoittaminen tavalla tai toisella (sairauden tartuttaminen vahingossa jne.) on se pahin pelko koko universumissa. Ja pakko-oireisen ihmisen pelot ovat läsnä aamusta iltaan, koko ajan. Ja ne näkyvät.

      Mutta perfektionisti ei välttämättä ole neuroottinen ja järjestelijä ei välttämättä ole pakko-oireinen. Itseni kanssa en aloittaisi parisuhdetta kuitenkaan, koska pelko saattaa muuttua hiukan liian todennäköisesti joko liialliseksi tarrautumiseksi tai omistushaluisuudeksi.

    • eom

      Sinuna yrittäisin ottaa asian puheeksi hänen kanssaan. Kysyisin, mikä tilanne todella on – toisin sanoen, paljonko asia hänen elämäänsä vaikuttaa.

      Pakkomielteitä on erilaisia ja eriasteisia, eipä niistä pysty ulkopuolisena sanomaan, paljonko ne itse kullekin kärsimystä aiheuttavat. Joidenkin pakkomielteet ovat niin pahoja, että hiljaiseksi vetää, kun taas joillakin ne ovat melko vähäisiä, esimerkiksi itselläni OCD on lähinnä perfektionismia – kiusallinen epävarmuuden tunne, joka ei tahdo jättää rauhaan, jos tuntuu vähänkin siltä, että tietyt asiat eivät ole "täydellisesti". No, voiko sitä vastaan taistella? Voi.

      Otahan asia puheeksi, jos todella välität hänestä. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      574
      3814
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2719
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2114
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1917
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1835
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1770
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1729
    Aihe