MOOTTORISAHA_tietäjiä?

Lumelle koivu kumoon

Sain kesämökkikaupan mukana Husqvarana 242XP - moottorisahan. Myyjä sanoi sen olevan ihan ammattilaisvehje. On kuulemma ihan kunnossa, viime kesänä sahattu viimeksi. Kehoitti vaihtamaan laipan ja ketjut sekä huolehtimaan vaiherasvasta.

Olenhan minä vanhalla Stihlillä sahannut vuosittain 5-6 kuutiota polttopuuta mökille, mutta nyt tuli ongelma eli millaiset ostan tilalle. Vuosittain kaadan n 10-30 koivurankaa, karsin ja pätkin, siinä minun sahankäyttö. Terälaipassa lukee "Oregon 138 3 195" ja seuraavalla rivillä "3050" ja sitten "Made in Canada". Mitään ohjekirjaa tms ei tullut mukana.

Kokeilin sahaa ja se käy hienosti ja on tukeva vehje. Puuhun ei pure ja rohisee aikalailla, laipan pää kuumui koekäytössä, eli voitelussakin lienee ongelmia. Tarkoittiko tuo "vaiherasva" sitä, mielestäni ei, eikös normaali teräketjuöljy käy tähän sahaan?

14

2683

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei uus avuton

      Etkö ymmärtänyt selvää Suomenkieltä,kehoitti vaihtaan laipan ja ketjun. Laipan kärkipyörä KAPUT:

    • Sahamiäs

      Osta 13" 1,3 laippa ja siihen ketju 0,325 jaolla.;) normi teräketjuöljy passaa mainiosti. Kannattaa vilkasta ketjun ja laipan vaihdon yhteydessä vetoratas ja rasvata alseli tarvittaessa jos on kauan seisonut. Onnea sahalle!

    • selvyyden vuoksi

      Joo, saha se onnea kaipaakin, ei sahan omistaja.

    • Sahuri

      Olet saanut yhden parhaimmista ikinä tehdyistä sahoista kaupantekijäisiksi :) Asiantuntevalta husku kauppiaalta siihen uusi 13" tai 15" laippa, tarpeen mukaan, ja ketju. Osta alkuperäiset tai Oregonit. Kinuskit kannattaa unohtaa.. Ja jos tuntuu ettei se peli ole Sulle oikea, niin mä voin sen ostaa pois. vaikka heti. :)

    • Urakkametsuri

      Minäkin voisin ostaa. Jos kuoret ehjät ja kone käy, maksan 300€ tästä paikasta, jos on viimistä valmistuserää, eli tehty aikaisintaan 1990-luvun lopussa. Sen jälkeen ei kunnon ammattivehjettä ole tehtykään. Käy -30 asteen pakkasessakin ja toimii kuin mikä. Mäntä näistä palaa yksi talvessa, kun kunnolla urakka-kaadossa käytetään 100 päivää 9 tunnin ajan. Superhyvä vehje, älä hukkaa missään nimessä.

      • husku353

        Tosiaan olet saanut huippusahan. Älä sitä myy pois, siinä on sahaa miehen iäksi.
        Vie saha ko. sahan merkkihuoltoon. Siellä tekevät laipan ja ketjun vaihdon, rasvaavat vetopyörön laakerin ja uusivat sen , jos sliile on tarvetta. Vetonarun kunto kannattaa myös katsoa. Vastaava huolto omaan sahaani maksoi tarvikkeineen varaketjulla varustettuna noin 115 euroa.


    • 8+13

      "Mitään ohjekirjaa tms ei tullut mukana."

      Aika tumpelo pitää olla jos ei netistä löydä kyseiselle sahalle ohjekirjaa. Ehkä kannattaa jättää sahaushommakin ammattilaiselle ja vaikka myydä saha ...

      • Metsuri

        Laipankären kuumuminen johtuu todennäköisesti rikkoutuneesta kärkipyörästä. Laipan käressä on pieni reikä josta sinne on hyvä painaa joskus vaseliinia Rasva prässillä tätä tarkoitusta varten on Moottorisaha liikkeissä myynnissä noin 4e maksavia Rasvaprässejä.


      • Paljon sahaillut
        Metsuri kirjoitti:

        Laipankären kuumuminen johtuu todennäköisesti rikkoutuneesta kärkipyörästä. Laipan käressä on pieni reikä josta sinne on hyvä painaa joskus vaseliinia Rasva prässillä tätä tarkoitusta varten on Moottorisaha liikkeissä myynnissä noin 4e maksavia Rasvaprässejä.

        Kärkipyörän voitelusta huolehtii teräketjuöljy eikä nykyisin enää erikseen sitä rasvailla. Tämän tietää jokainen ammattimetsuri ja useimmat amatööritkin.

        Mitä tulee itse Husqvarana 242XP moottorisahaan niin kuitu- ja polttopuusavotalla toimiva peli. Tukkikokoiselle puulle auttamattomasti liian heikkotehoinen.


      • Metsuri
        Paljon sahaillut kirjoitti:

        Kärkipyörän voitelusta huolehtii teräketjuöljy eikä nykyisin enää erikseen sitä rasvailla. Tämän tietää jokainen ammattimetsuri ja useimmat amatööritkin.

        Mitä tulee itse Husqvarana 242XP moottorisahaan niin kuitu- ja polttopuusavotalla toimiva peli. Tukkikokoiselle puulle auttamattomasti liian heikkotehoinen.

        Teräketju öljy ei riitä Kärkipyörän voiteluun tietysti Kärkipyörän laakerit vähän aikaa kestää ilman vaseliiniakin mutta on järkevämpää käyttää laippaa pitempään kuin että joka hommaan pitää hommata eri laippa.


    • ngzsryuzstjdtjhuzx

      Tuo 242 on kahdeksankytluvun paras saha ja kovassa huudossa vieläkin. Se kannattaa myydä sitä himoaville kovaan hintaan. Ei se käyttö ominaisuuksiltaan niin hyvä ole kuin fanit väittää mutta legenda joka tapauksessa. Maine perustuu yleiseen luotettavuuteen ja varsinkin korkeaan kierroslukuun. Saha kiekuu aika iloisesti mikä on pärinäpojille tärkeää.

      Stihleissä on omat omat laipat ja muiden laipat ei tahdo sopia. Jos ostat muualta kuin pienkoneliikkeestä varmista että se on joko merkkilaippa tai nimenomaan stihleihin tarkoitettu malli.
      Älä osta pitkää laippaa jollet nimenomaan tarvi sellaista. pitkällä laipalla käyttöominaisuudet ei ole yhtä hyvät kuin lyhyellä. Mallista riippuen 13 tuumaa on paras.
      Parhaat laipat ja ketjut on stihlin omat ja oregonit.

    • ammattivehkeet eri

      Miulla on 3 sahaa, juurikin husqvarnan 242-koneita, yksi oikein turbolla. Ei ole tarvinnut 15 vuoteen sahaa ostaa. Se on kunnon saha hommaan kuin hommaan. Joka vuosi on polttopuuta sahattu 600 kuutiota, lähinnä koivua, jonkin verran kuusia. Vielä tänä talvenakin syky alkoi 242:lla, ei tarvitse muuta. Se toimii kuin ajatus.

      Harmi vain että pumppu loppui tammikuussa minulta, pistivät sairaslomalle ja kuulemma kesäkuun alusta sairaseläkkeelle. Mutta kyllä minä taas kohta omat saunapuutkin kaadan huskulla. Ammattimies pärjää hyvällä sahalla, ei tarvi kiinankoneita tai stilli-muovisahoja ostaa.

      • ammattivehkeelle

        Taitaapa olla huskin 242 juuri niitä ensimmäisiä muovirunkoisia. Että silleen ...


      • viellä
        ammattivehkeelle kirjoitti:

        Taitaapa olla huskin 242 juuri niitä ensimmäisiä muovirunkoisia. Että silleen ...

        alumiinia on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe