kohdellaan kuin ilmaa

nimmo

Olen 30:nen mies. Mikäköhän siinä on, että olen huomaamaton ja minua kohdellaan monessa paikassa kuin ilmaa. Asia on ollut sama koulumaailmasta lähtien, ja jatkunut eri työpaikoissa. Työnkuviani on ollut monenlaisia. Nykyinen työ on yksin/pareittain tehtävää, ja muita "työkavereita" näkee taukotiloissa.

Kun saavun työpaikalle niin paikallaolijat moikkaa neutraalisti, mutta siihen se sitten jääkin. Kun jotain jutunjuurta yritän heittää, niin siihen vastataan korkeintaan yhdellä lauseella tai yhdellä sanalla, jotenkin vaivaantuneesti. Usein paikallaolijat kyllä juttelevat keskenään, ja sitten kun kuka tahansa muu tulee ovesta sisään, niin heti alkaa herja lentämään, tyyliin "katos hei itse sulttaani saapui, jne".

Itse olen ollut pari vuotta nykyisessä työssä. Siellä on paljon tietysti minua pidempään olleita ja vanhempia. Mutta on tullut uusiakin, ne on ollut vain pari kuukautta töissä, ja käyttäytyvät jo nyt kuin vanhat jermut. Eräskin uusi kaveri tuli kahvikämppään, ja hiljaa ollut vanhempi mies heräsi heti eloon, ja kysyi häneltä heti jotain tyyliin "ehditkö sinne kuntosalille". En olisi uskonut että uusi kaveri oli jörrikäksi luulemani miehen kanssa jo noin hyvä tuttu.

Kerran oli porukkaa enemmänkin, ja keskustelun hetkeksi laannuttua, kysäisin joltain jotain päivänpolttavaa, ihan kuuluvalla äänelläkin. Tämä vain katsahti minuun, ja kaikki meni hetkeksi jotenkin vaivaantuneeksi, kunnes joku aloitti keskustelemaan jostain aivan muusta.

Enkä usko, että tämä on vain tästä työpaikasta johtuvaa. Koska tällaista tämä on ollut AINA, niin kauan kuin muistan. Aina mikä tahansa porukka, tuttu tai tuntematon, niin aina jään ulkopuoliseksi, jolle ei oikein vastata mitään, eikä kysytä mitään tai mihinkään.

On jotenkin turhauttavaa jutella, kun vastakaikua ei tule. Enkä tiedä mistä tämä johtuu. Ääneni kyllä kuuluu varmasti, koska kaikki reagoivat. Mutta joku tuntematontekijä aiheuttaa ilmeisesti jonkinlaisen vaivaantumisreaktion, että kukaan ei uskalla porukassa keskustella kanssani. Pärstäni, ei en usko sellaiseen, olen ihan tavallisen näköinen, pituus on suht normaali ja vartalo normaali, eli ulkoiset tekijät suht kunnossa.

Joku särmä minusta kai sitten puuttuu. Vaikka yritän olla välillä aktiivinen, niin jokin minusta tekee ilmeisesti epäkiinnostavan. Onko se ilme vai mikä. Näytänkö pelokkaalta vai mitä. En tiedä?

Sen tiedän, että en useinkaan ehdi sanoa mitään, koska mietin liian kauan. Mutta senkin olen huomannut, että porukka monesti tavallaan antaa kaikille mahdollisuuden avata suunsa, eli jutustelussa tulee aina taukoja. Osa katsoo minua juurikin silloin, sillä silmällä, että nyt olisi sinun vuoro puhua. Joskus tilaisuus menee ohi, enkä ehdi sanoa, kun joku jo avaa suunsa. Sitten kun ehdin avata suuni, niin ehkä se tulee kaikille yllätyksenä, eikä kukaan oikein tiedä miten reagoida. Kaikki varmaan ajattelevat, "oho, se puhuu", ja menevät lukkoon. Sitten joku "pelastaa" tilanteen ja aloittaa uuden jutun, ja itse tulen sivuutetuksi.

Joskus olen kokeillut huudella väliin, tai keskeyttääkin. Mutta siinäkin on ollut samanlainen ilmiö, kukaan ei noteeraa sitä, vaan jatkaa vain kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Sitten kun joku muu keskeyttää, kuten on tapana, niin siihen reagoidaan eri tavalla, eli keskustellaan keskenään.

Samaa on vähän esim juhlissa, missä on sukulaisia. Minun kanssani jutellaan, kun ollaan kahden kesken, tai korkeintaan kolmen kesken. Mutta kun ryhmä kasvaa suuremmaksi, niin samalla tavalla minut sivuutetaan.

Eli oli tilanne mikä tahansa, henkilöt tuttuja tai tuntemattomia, niin aina olen enemmän tai vähemmän ilmaa.

14

3224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jörökki

      Missä päin Suomea asut? Olen itse muuttanut Pohjois-Karjalaan ja täällä on vaikea sopeutua paikallisten joukkoon.. Satutko asumaan näillä seuduilla? Vähän samoja fiiliksia minullakin. Tuo on todella turhauttavaa. Ihan kuin olisi ilmaa. Ei siinä enää ole motivaatiota suutaan aukaista. Oletko läheisten seurassa puhelias ja onko juttelu heidän kanssa luontevaa?

      • Clover

        Hei, olen 29 nainen Helsingistä, kirjoita minulle?


      • Anonyymi

        Itäsuomalaisten "tyyli".


    • simzz

      Suomalaiset tuntuu olevan suurin osa tuollaisia, etteivät he osaa jutella tuntemattomille tai edes puolitutuille. Ala selittää omista asioista vaikka väkisin, jotta he tutustuisivat sinuun ja tajuaisivat, että kyllä sinäkin osaat puhua. Vaikeeta se kyllä on, tiedän.

    • mhmh

      Näin on! Itse olen kokenut lähes koko ikäni samanlaista kohtelua enkä mielestäni ole mitenkään poikkeava tyyppi jonka seurassa olisi syytä vaivaantua. Voimia sinne

    • Mr Bloke

      Vaatii jonkin verran vaivaa todistaa että on mukava tyyppi, ettei syystä tai toisesta olekaan sellainen jota toisen ei tarvitse ujostella, pelätä, pitää erilaisena tms. Jos ei kuitenkaan ole samalla aaltopituudella, eli kiinnostunut samoista asioista niin silloin huomio keskittyy muihin.

      Minulla on työkaveri joka ei ole kertaakaan tullut kahvipöytään juttelemaan tai kertomaan ja kyselemään asioita. Eikä yksittäinen kerta jutustelua riitä.

      Tosikolta kysytään asioita, hänen kanssaan ei vitsailla.

      • jan01

        Itse olin myös kärsinyt pitkää tästä.Tähän kohteluun riittää se esim että on liian lyhyt jne.Maailma on niin pinnallinen paikka.Toisaalta sitä oikeen rupeaa tarkkailemaan liikaa tilanteita.Esim miksi kassa sanoi hei hymyillen 3 asiakkalle mutta ei sinulle;)). Miksi toi antoi ton esitteen kauppakeskuksen käytävälle naisystävällesi muttei edes huomannut sinua. Kuten aluksi sanoim olin kärsinyt .Yksi lääke on ole iloinen avoin hymyile paljon , pidä itsestäsi huolta.Aloita vaikka kuntosali juoksuharrastus niinkuin minä tai joku muu josta pidät tsemppiä;))).


    • fjkgjkjgk

      Olen itse myös pohtinut samaa ilmiötä. Käsittääkseni sitä tapahtuu lähes kaikille jossain elämänvaiheessa. Se on jokinlainen kiusaamisen muoto. Jollain ihmisillä on omasta mielestään lähes "yliluonnollinenkyky" nähdä uudesta tuttavuudesta n. viiden sekuntin aikana, millainen ihminen on kyseessä. Tästä tulee sitten leima tämän ihmisen otsaan, josta tämä "analyysi" on tehty. Siinä leimassa voi lukea: kiva, tyhmä, nenäkäs, ruma, laiska, huolimaton, leuhka, ei tutustumisen arvoinen tai ihan mitä vain. Työyhteisössä sitten aletaan kohdella työntekijää tämän "analyysin" mukaan. Työyhteisön muut jäsenet sitten peesaavaat ja katsovat miten toiset työntekijät ryhmässä suhtautuvat ryhmän uuteen jäseneen. Ryhmässä on aina mielepidevaikuttajia, joita muut seuraavat ehkä tahtomattaankin. Se joka rikkoo näitä "sääntöjä", pelkää jäävänsä itse jotenkin ulkopuoliseksi. Ilmeisesti tapuksessasi on jokin taho "päättänyt", että sinun kanssasi ei jutella. Asia saattaa muuttua ajan kanssa, jos saat uuden pomon tai tuo mielipidevaikuttaja menee toisiin hommiin.

      Olen nähnyt tämän jo niin monta kertaa kouluissa ja eri työpaikoilla. Entisessä työpaikassani tykkäsin käydä tietyn työporukan kanssa syömässä. Ihan
      mukavia ja hyviä työntekijöitä, olimme tunteneet toisemme vuosia. En tiedä mitä uudella pomolla oli heitä vastaan, mutta hän otti minut puhutteluun ja sanoi täysin suoraaan, että jos haluan edetä urallani täytyy minun valita seurani paremmin. Jostain oli saanut päähänsä, että työkaveini joiden kanssa ruokailin omalla ajallani
      ovat jotenkin alempiarvoisempia työntekijöitä, tai jotenkin pahoja? En tetenkään pomoa totellut, koska koko ajatus oli jo täysin sairas. Enpä sitten siinä firmassa
      enää uusiin haasteisiin päässyt. Myös itseäni on yhdessä työpaikassa vältetty, kuin ruttoa. Jos on pitänyt yhdessä jonnekin mennä, niin työkaverit ovat tahallaan
      jättäneet ulkopuolelle. Olimme koulutuksessa ja piti mennä ruokailemaan, näin oikein sivusilmällä, kun kolleegat kirjaimellisesti juoksivat karkuun. Tosi ala-arvoista käytöstä.
      Itsensä siinä häpäisivät, eivät minua.

      Olen ollut myös työyhteisöissä ja opikselupaikoissa jossa minua on kuunneltu ja minusta on pidetty, siis normaaleissa paikoissa, joissa ei "päätetä", että tuosta me ei tykätä.
      Mielestäni ulkopuolelle jättäminen on kiusaamista. Ja tietysti sellaisessa tilanteessa ihminen jäykistyy ja oman asian esille tuominen hankaloituu. Joku voi vaikka pyöritellä silmiään palavereissa, kun "tyhmä" siellä kertoilee näkemyksiään.
      Sitä voi miettiä, vaikka maailman tappiin saakka, mitä pahaa olen tehnyt? Ketä on loukannut? Vastausta ei vain löydy. Tällaisissa tapauksissa peiliin toki pitää katsoa, mutta liikaa itsestään vikojen etsiminen ei ole hyvästä, koska kiusaamisessa yleensä vika on itse kiusaajassa.

      Tätä samaa ilmiötä on myös perheissä ja suvuissa, joka puolella missä on ryhmä ihmsiä.

      En usko, että sinun pitää mitenkään muuttua tai olisit tehnyt jotain. Se, että jokin taho ei halua sinuun tutustua, tai ei kuuntele, ei ole mitenkään omaa vikaasi. Joku on vain päättänyt, että tuota ihmistä me ei kuunnella ja that´s it. Muut sitten kuin lehmälauma seuraa perässä.

      • hklbf

        Vanha keskustelu mutta pakko kommentoida. Siis aloittaja on joutunut olemaan KUSIPÄIDEN kanssa tekemisissä ja valitettavasti tuollaisia ressukoita on koko Suomi täynnä! Jos menet muualle maailmaan et kohtaa tällaista kohtelua. Olet varmasti fiksu ihminen joka kohtelee muita kunnioittavasti, yritä nyt nousta tuollaisten reppanoiden yläpuolelle ja näytä avoimesti närkästymisesi. Maailma on iso paikka mitä nää saunankiertäjät eivät ole hokanneet ;)


    • Intro80

      Hei.
      Minusta se on empatian ja sivistyksen puutetta työkavereiltasi jos he kohtelevat sinua noin.
      Itse olen aina kokenut olevani jotenkin ulkopuolinen,myös työympäristössä.En hallitse small talkia tai "heitä läppää".
      Olen hyväksynyt itseni tällaisena.Olen luultavammin introvertti.Helpottaa kun tietää kuuluvansa edes "siihen ryhmään".Tieto siitä että on muita samanlaisia auttaa jaksamaan eteenpäin.

    • TyhmäJuha

      Olen kokenut tuon itsekin, sitä kesti 28-vuotiaaksi saakka. Nyt olen 34v. Mutta saatuani psyykattua itseni pois siitä, huomasin, että se oli kaikki omien korvieni välissä. Ja se että korvieni välissä oli häpeä, ajatukset "ei ne musta kumminkaan tykkää", näkyi ulospäin ja lopputulema muiden ihmisten seurassa oli tuo kuvaamasi.

      Aloin aktiivisesti pitää ITSE itsestäni ja viihtyä omassa seurassani, välittämättä siitä mitä muut ajattelevat. Kuin taikaiskusta, muutkin ihmiset alkoivat pitää minusta ja pystyin olemaan heidän seurassaan luontevasti.

    • äänensävyvaikuttaa

      Jos ääni on kovin monotoninen ja tasapaksu tai robottimainen ja ilme aivan neutraali, ei kellään ole mitään mihin tarttua ja monotonisuus tarttuu. Pitää jotenkin kuulua äänensävy, tunne tai jotakin tunneilmapiiriä. Meidän työpaikalla on yksi josta ei koskaan tiedä onko hyvä vai huono päivä, koska puhe ja käytös on hyvin tunteetonta monotonista, siihen ei oikein osata suhtautua.

      • Anonyymi

        Vanha juttu mutta voi olla esim asverger ihminen tunnen sellaisen jyurikin monotoninen puhetapa aika ilmeetön yms päällepäin vaikeuksia sosiaalisissa tilanteissa mutta käy kyllä töissä ihan normaalisti.


    • Anonyymi

      Taidatkin olla kaksoisolentoni.
      Mies, jonka vierestä tuolit viedään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      260
      2832
    2. 197
      2822
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      67
      2395
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      207
      1886
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1348
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1307
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      23
      1275
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      49
      1245
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      159
      1162
    Aihe