Hometalkoot.Fi...

linkki

Älä lankea näihin kiinteistövälittäjän väittämiin


Torstai 27.3.2014 klo 20.46

Suomalaiset ovat ujoja esittämään kysymyksiä, mutta asuntokauppojen kuntotarkastuksen suhteen kannattaa olla hyvin tarkkana, rakennusterveysasiantuntija muistuttaa.



Ympäristöministeriön alainen Hometalkoot.fi pyrkii vaikuttamaan Suomen rakennuskantaa piinaaviin kosteus- ja homeongelmiin. Kampanjassa neuvotaan, millaisiin seikkoihin eri vuosikymmenillä rakennetuissa taloissa kannattaa kiinnittää huomiota. Tässä kuva 1990-luvulla rakennetusta talosta ja sen tyypilliset ongelmakohdat. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla. (KUVA: HOMETALKOOT.FI)



Kellarin eristettyjen seinien kunto kannattaa tarkistaa. Tässä sisäpuolisen eristyksen takaa löytynyt kosteusvaurio. (KUVA: HOMETALKOOT.FI)


LINKKI

Oppaita talon ostajalle hometalkoot.fi-sivulla


LUE MYÖS

Homeongelmia uusissakin taloissa

Homeongelmat ovat laaja ongelma koko Suomen rakennuskannassa. Asuntokaupoissa on syytä olla tarkkana, sillä pahimmillaan homeongelmat vievät terveyden ja omaisuuden.

Sisäilmakeskuksen valvontapäällikkö ja rakennusterveysasiantuntija Esko Lindblad kertoo, kuinka asuntokauppoja suunnittelevan kannattaa toimia.

- On todella tärkeää, ettei ostaja suostu heti ottamaan kiinteistövälittäjän tarjoamaa kuntotarkastajaa, Lindblad sanoo.

- Kuntotarkastajan koulutus kannattaa tarkastaa. Pätevä tarkastaja on saanut rakennustekniikan sekä rakennusterveyden koulutuksen, hän painottaa.

- Eri kuntotarkastajista kannattaa myös keskustella muiden kanssa.

Koska home- ja kosteusvauriot ovat yleisiä kaiken ikäisissä rakennuksissa Suomessa, Esko Lindblad antaa tyypillisen esimerkin.

- Kiinteistövälittäjä esittelee vanhaa rintamamiestaloa. Portaat johtavat kellariin, jossa muuri on painunut hieman sisäänpäin ja katto on notkolla. Jos kiinteistövälittäjä väittää vaurioiden hoituvan pienellä korjaamisella, asia on ehdottomasti tarkistettava luotettavan kuntotarkastajan avulla, hän kertoo.


"Mummolan tuoksu" on hälytysmerkki

Ensimmäinen aistinvarainen havainto on kuitenkin tärkeä.

- Kun lähdetään ostamaan taloa, tunteet kannattaa unohtaa. Joskus talon hajua selitään "mummolan tuoksulla". Kannattaa muistaa, että terve talo ei haise.

Värimuutokset ja vanhat kosteusvauriot on tutkittava. Esko Lindblad painottaa, että kaikista tehdyistä korjauksista pitäisi olla dokumentteja ja kiinteistövälittäjältä voi niitä tiedustella.

- Myös kuivunut kosteusvaurio voi olla terveyshaitta.

Ihmiset reagoivat eri tavoin sisäilmaongelmiin ja mahdollisiin homevaurioihin. Esimerkiksi pitkään talossa asunut myyjä ei ole koskaan oireillut, mutta uudet asukkaat sairastuvat heti.

- Joskus myydään rakennusta, jonka vaurioista omistaja ei ole ollut edes tietoinen. Molemmat osapuolet hyötyvät, jos kustantavat pätevän kuntotarkastajan yhdessä. Näin he molemmat voivat välttää mahdollisen kalliin laskun tai oikeustaistelut.


Google-mainokset
Kuntotarkastukset
Tammi-helmikuu - 30 % Tampere-Hki-Turku
www.salminenoy.fi

Kattava autovakuutus
POP Auto sisältää aina kasko- ja liikennevakuutuksen. Katso hinta!
popvakuutus.fi/POP-Auto

- Jos tarkastuksessa halutaan käyttää homekoiraa, se kannattaa tehdä vasta, kun varsinainen tarkastaja on käynyt. Koirat haistavat vain sen, mihin ne on opetettu. Lisäksi koiran paikallistama kohta saattaa olla kaukana itse ongelmakohdasta, sillä koira kiinnittää huomiota vain hajuun, jonka lähde saattaa olla aivan toisella puolella taloa. Haju on voinut kulkeutua pidemmän matkan.

Esko Lindbladin mukaan suomalaisten ujous saattaa myös olla haittana asuntokaupoissa.

- Kuntotarkastajalta kannattaa kysyä kaikki mahdolliset asiat ja pyytää selittämään kaikki käytetyt termit, vaikka sitten rautalangasta vääntäen, Lindblad muistuttaa.

- Suomalaiset ovat ujoja, eivätkä uskalla kysyä ettei pidettäisi tyhmänä.

JOSEFIINA BARAKA
[email protected]

6

491

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sisäilma

      Sisäilman aiheuttamia oireita ja sairauksia
      ”Sairas rakennus” -oireyhtymä

      Hyvän sisäilmaston laatukriteeri on, ettei käyttäjä koe ympäristössä oireita. Sisäilmaongelma liitetään usein kosteus ja homevaurioon, vaikka sisäilmaongelmalla voi olla muitakin syitä. Jos rakennuksessa todetaan sisäilmaongelmia, mutta rakennuksesta ei löydy näkyvää hometta, kosteusvaurioiden aiheuttamaa tyypillistä homeen hajua eikä näkyviä kosteusvauriojälkiä, eikä rakennuksen historiassa tiedetä olleen kosteusvaurioita, on harkittava sisäilmaston kuntotutkimuksen tekemistä.

      ”Sairas rakennus” -oireyhtymä (SBS; sick building syndrome) tarkoittaa joukkoa erilaisia rakennuksessa koettuja oireita, jotka kehittyvät vähitellen ja häviävät tai lievenevät muualla. Tämän oireyhtymän tyypillisiä oireita ovat:

      silmien, nenän ja kurkun ärsytysoireet
      ihon ja limakalvojen kuivuus
      ihottuma
      väsymys
      päänsärky
      ylähengitysteiden lisääntyneet infektiot
      yskä
      kuorsaus
      hengityksen vinkuminen
      pahoinvointi
      huimaus
      Herkkyys sisäilman epäpuhtauksiin

      • Kalju Helena..

        ...


    • homeen ?

      Kotimaa 5.10.2012 klo 10:33 | päivitetty 5.10.2012 klo 10:35
      Talojen homeen myrkyllisyyden syy selvisi vihdoin
      Terveysongelmat johtuvat homesienen tuottamista myrkyllisistä aminohappoketjuista, jotka oikosulkevat elimistön tärkeitä viestintäjärjestelmiä. Ainoa hoitokeino on homeen poistaminen elinympäristöstä.


      Kuvassa homekasvustoa ikkunanpuitteissa
      Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle
      Mistä on kyse?

      Sisäilman home sairastuttaa ihmisen häiritsemällä kehon toimintaa ohjaavia viestintäjärjestelmiä
      Helsingin yliopiston tutkijaryhmä paikansi ongelmien syyn yleisen homesienen tuottamiiin aminohappoketjuihin
      Mikrobilääkkeet eivät auta oireisiin, vaan ainoa konsti on poistaa home elinympäristöstä
      Helsingin yliopistossa on saatu selville, miten sisäilman home sairastuttaa ihmisen. Syyllisiä ovat pienet peptidit eli aminohappoketjut.

      Kun 2000-luvulla on tarkasteltu kosteusvaurioiden yhteyttä terveyshaittoihin, on rakennuksista löydetty yleisimmin Trichoderma longibrachiatum -sientä. Tähän saakka on ollut hämärän peitossa, millä tavoin tämä home vahingoittaa terveyttä.

      Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkijat ovat nyt jäljittäneet ongelmien syyt mikrobien aineenvaihduntatuotteisiin. Tutkijaryhmä tunnisti Trichoderma-homesienen tuottaman myrkyllisen aineen joukoksi pieniä peptidejä, jotka sisältävät alfa-amino-isovoihappoa ja muita valkuaisaineissa esiintymättömiä aminohappoja.

      Sienen tuottamat myrkylliset peptidit nimettiin trilongiineiksi. Ne imeytyvät elimistön kudoksiin ja soluihin tuottaen erityisiä kaliumia ja natriumia läpäiseviä nanokanavia.

      Trilongiineista muodostunut kanava voi oikosulkea eliöiden omia, elintärkeitä kaliumia ja natriumia kuljettavia kanavia. Tämän seurauksena esimerkiksi sydämen, hengityselinten ja hermosolujen toimintaa ohjaavat viestintäjärjestelmät häiriintyvät.

      Antibiootit eivät riitä hoidoksi. Trilongiinit sietävät myös mikrobeja tappavia kemikaaleja ja kuumennusta, joten ainoa keino torjua homesienen aiheuttamia sairauksia on korjata elinympäristöä.

      LUE MYÖS

      • tiedonjano1

        Hyviä juttuja!

        Täällä on muutamia linkkejä mm. maailamalla tehtyyn tutkimukseen. Asiaa tutkitaan ja ollaan kiinnostuneita muuallakin. Esim. sisäilman homeet, patogeenit ja niiden toksiinit (englanniksi)

        http://www.homeleaks.fi/links/category/3-tietoa/


    • huh huh

      mitä sitten?

    • MUH-300

      Taitaa olla meillä talossa( siis , siinä missä asumme, tai siis minä asun) hometta ja sisäilma päin peetä, kun koko ajan laiskottaa, sunnuntaina oksensin ja maanantainakin oli pää kipeä . Tiistaina sitten vaimo lähtikin pois, että niin oli huono sisäilma.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 109
      2128
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      57
      1996
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1925
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1608
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1336
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1321
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe