miten hävitän

tyhmä nainen

vanha keskusyksikkö vie lattiatilaa. Miten hävitän siitä jotain muille todella kuulumatonta (jos sitä nyt onkaan!) tekstiä. Haluan sen purkaa. En osaa, uskallustakin puuttuu.

ed. yksikön heitin kivetykselle ja löin moukarilla "päähän", sit vein sen pois kierrätykseen.

Olisiko hellempää tapaa kohdella konettani?

Kerro ja opasta.

4

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eimikääviherpiipertä

      Noh ehkä en olisi tehnyt noin kierrätystä ajatellen.Varmaan heitit sen sitten roskiin.Mutta jos olet yksinäinen ihminen ja lähipiiristäsi ei löydy osaamista asiaan niin en voi auttaa.Edit.veit sen silti kierrätykseen joka on hyvä asia.On paljon hellempiäkin asioita mutta se vaatii jonkuverran osaamista (ei paljon) esim. kovalevyn tyhjentäminen dban.org nettisivulla saatavalla ohjelmalla.Mutta et ole kuitenkaan "tyhmä nainen" vaan ehkä hieman hieman epäluuloinen.

    • 6+9

      Tieto on kovalevyllä, tuskin saat tuollain tietoja pois.
      Ylikirjoittamalla saa varmasti pois jos pelkkään formatointiin ei luota, siihen on miljoona ohjelmaa.
      Tai sitten pidät koko kiintolevyn itselläsi.

    • jokuvaa..

      Itseasiassa kovalevy on sen verran syvällä siellä koneen sisällä, että se ei välttämättä kärsi vielä paljoakaan tuollaisesta käsittelystä. Ei sillä että suosittelisin heittelemään käyttökoneita, mutta etenkään tuo moukarilla lyöminen ei välttämättä tee juuri muuta kuin pirstoo uloimpia muovikerroksia, siis rikkoo koteloa, mutta ei juuri komponentteja sen sisällä.

      Näistä perinteisistä PC-koneista on hyvä tietää, että keskusyksikön sisällä ei ole mitään vaarallista. Useimpia sähkölaitteitahan ei saa avata ilman jonkinlaista pätevyyttä sähkötöihin, mutta tietokoneen keskusyksikköä tämä ei koske, sillä sen sisällä ne vaaralliset jännitteet ovat ihan oman boksinsa sisällä, se on se osa mihin virtajohto liitetään ja sitä nimitetään "virtalähteeksi", sen sisuksiin ei saa koskea.

      Tietokoneen kaikkia tietoja säilytetään kovalevyllä. Jos pystyt tunnistamaan kovalevyn, niin sen hajottaminen tuhoaa varmasti kaikki tiedot. Itseasiassa käsittääkseni elektroniikkaromun käsittelyssä on ihan normaalikäytäntönä porata muutama reikä kovalevyn läpi. Käytännössä katsoen se tuhoaa kovalevyn melko totaalisesti. Useimmiten riittää jo sekin että vähänkin viottaa sen elektroniikkaa. Ilman toimivaa ohjainta, siitä levystä ei tavallinen kuolevainen kaiva esiin yhtään mitään. Läpiporaaminen puolestaan vaurioittaa fyysisesti jo niitä levyjä joilla se data konkreettisesti sijaitsee, se haittaisi aika paljon jo paremminkin varustautuneita vakoojia, mutta on mahdollista että joidenkin maiden tiedustelupalvelut kykenisivät palauttamaan osan tiedoista.

      Jos kovalevyn fyysinen tuhoaminen ei nappaa, niin vaihtoehtoja toki löytyy. Useimmat peruskäyttäjät eivät yleensä onnistu palauttamaan edes formatoitua levyä, mutta periaatteen tasolla formatointi ei oikeastaan edes poista mitään, lähinnä se vain merkitsee tiedostotaulukot hävitettäviksi. Itse sisältöön ei kosketa sitten senkään vertaa.

      Ylikirjoitusohjelmat sen sijaan systemaattisesti kirjoittavat satunnaisia bittejä koko levyn täyteen, ylikirjoittaen kaiken mitä levyllä on. Jos on oikein tosissaan, niin sitä varten näistä ohjelmista löytyy usein asetus jolla valitaan kuinka moneen kertaan ylikirjoitukset tehdään. Useamman ylikirjoituksen jäljiltä edes CIA ei saa tietoja takaisin.. Tarkkaan lukumäärään en ota kantaa.

      Fyysistä tuhoamista harkitsevalle voisin kirjoittaa lyhyen kuvauksen keskusyksikön sisuksista.

      Kun keskusyksiköstä aukaisee kylkipellit, paljastuu sen sisältä paljon erilaisia komponentteja. Niistä yksi on peltilaatikko, johon liitetään ulkopuolelta koneen virtakaapeli. Tämä on virtalähde, siihen ei kosketa. Sen lisäksi siellä on suurehko levy, johon on kiinnitetty paljon kaikenlaista roinaa, mm. prosessori jäähdyttimineen, aika usein jonkinlainen näytönohjainkortti ym. sälää. Se on nimeltään "emolevy", sekin on tässä kohtaa yksi niistä osista mihin ei tarvitse koskea, mutta täysin harmiton (saa rikkoa jos mieli tekee).

      Tyypillisesti koneessa on kaksi niinsanottua "asemaa", niistä toinen on CD/DVD-asema. Sen varmaankin jokainen tunnistaa, jos ei muuten niin ainakin siitä että se sijaitsee sen reiän takana mihin CD-levyt yleensä työnnetään. Sitten on omituisen oloinen metallilaatikko, aika pieni ja usein ainakin toiselta kyljeltään kiiltävä. Siinä pitäisi olla kiinni kaksi kaapelia, toinen virtalähteessä ja toinen emolevyssä. Tämä pieni laatikko on kovalevy. Niitä on usein vain yksi, vaikka käyttöjärjestelmä väittäisi niitä olevan useampia, tämä johtuu siitä että on mahdollista ohjelmallisesti jakaa yksi fyysinen kovalevy useammaksi "osioksi".. Toki niitä fyysisiäkin asemia voi olla useampia, yleensä kuitenkin vain yksi.

      Kovalevystä kun irrottaa kaapelit, ja sitten irrottaa sen kiinnityksistään. Se miten kovalevy on kiinnitetty kotelon kovalevytelineeseen, ja minkälainen teline siellä kotelossa on.. On sitten jo ihan oma juttunsa ja riippuu täysin siitä minkälaiseen ratkaisuun kotelon valmistaja on päätynyt. Aikalailla poikkeuksetta varsinainen kovalevy on kuitenkin kiinni ruuveilla jonkinlaisessa telineessä.

      Kun saa sen kovalevyn irti koneesta, huomaa nopeasti että sen alapuolella (ainakin useimmiten) on jonkinlainen elektroniikkalevy. Sitä kun hieman kolhii, niin sille eivät normaalit ihmiset enää mitään tee. Vainoharhaisemmat voivat sitten tosiaan tuhota datansa perusteellisemmin.

      • * * * * *

        Tietokoneen sisällä on maksimissaan 12V jännite, joten ei siellä oikeasti mitään vaarallista ole vaikka kone olisi päälläkin (no päälläollessa tuulettimet voi ottaa kipeästi sormiin, ei nekään vaarallisesti). Mutta sammutettuna ei tosiaan ole mitään vaaraa. Siitä vaan avaamaan ja irrotat kiintolevyn. Siihen sit poraat vaikka muutamat kivat reiät, niin johan tulee täysin lukukelvottomaksi.

        Kaikki tiedot ovat kuitenkin kiintolevyllä, joten vie kone muuten nykykunnossa kierrätykseen. Joku saattaa saada hyviä varaosia, ja raaka-ainetakin niistä tietysti saa. Raadoissa on lisäksi ongelmajätettä, joten siksikin elektroniikkaromu pitää viedä oikeaan paikkaan jatkokäsittelyyn.

        Virtalähdettä älä mene avaamaan ellet tiedä mitä teet. Ei sielläkään jännitteet kamalan kauaa säily, mutta säilyy kuitenkin jonkin aikaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      80
      3339
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1982
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1881
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1548
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1385
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1109
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1048
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      854
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      840
    Aihe