Sähkö,Kauko,Kallio

Suunnitteilla on uusilla energiamääräyksillä rakennettava kokonaispinta-alaltaan 110 neliön talo. Olen arvioinut lämmitysenergian tarpeeksi 10000 kWh ja käyttöveden lämmitykseen 2500kWh vuositasolla. Suora sähkö maksaa 1440€ /vuosi, kaukolämpö vuosimaksuineen 990€(energia 650) ja maalämpö(kallio) 520€. Maalämpö on laskettu noin 2,8 copilla. Kaukolämmön lisäkustannus rakennusvaiheessa on 6000 euroa ja maalämmön 11500 euroa. Jälkimmäisten takaisinmaksuaika ilman korkoa laskien on 12,5-14 vuotta. Jälleenmyyntiarvoon on vuosikustannuksiltaan halvemmilla ratkaisuilla tietenkin korottava vaikutus. Takka on pakko laittaa suoraan sähköön, muille ei välttämättä. Mihin järjestykseen nuo laittaisitte ja millä perusteella?

19

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huihaikai

      Kova on kulutus noin pienellä ja uudella talolla. Minulla -78 ja 165m2, talo alkuperäiskunnossa eristyksien osalta. Painovoimainen ilmanvaihto ilman mitään lämmöntalteenottoja. Ikkunat ja ovet vuodelta -78. Sisälämpöä pidetään talvella 23 asteen paremmalla puolella. Ja kokonaiskulutus lämmitykselle ja vedelle on keskimäärin 6v aikana ollut n. 20500kWh. Kolme asukasta. Eli minun iänvanhan talon kulutus n.125kWh/m2/vuosi ja sinun uuden talon n.114kWh/m2/vuosi. Tuskin tuolla vedenkulutuksella on enemmän asukkaitakaan.

      Eipä tässä muuta voi kun ihmetellä. Minun taloni on sitten kai 70 luvun matalaenergiamallia. Ja sinun talosi kuluttaa roimasti energiaa vaikka on eristyskyvyltään varmaan puolet parempi. Minulla sentään on seinissä vaan 150mm lasivillaa ja yläpohjassa 250mm samaa tavaraa.

      Olisiko joku laskuvirhe tullut noissa kulutuksissa.

    • marko19721

      monelleko asukkaalle tuo käyttöveden lämmitys on laskettu?

    • kari789

      Käyttövedenlämmitys 2500 kWh/v tuntuu pieneltä. Se tekee jatkuvaa tehoa 0,285 kW.

      Pari arvoa, mitä minä olen lukenut ovat 0,5 kW nelihenkiselle perheelle tai 0,15 kW per henkilö ja 0,1 kW varaajan häviöihin. Näiden lukujen perusteella tuo 2500 kWh riittäisi yhdelle tai kahdelle hengelle.

      • idarikari

        Ei ole kovin järkevää laskea käyttöveden energian kulutusta jatkuvan tehon mukaan.


    • TheGetFak

      Meillä on ILP ja suorasähkö, ei takkaa eikä muutakaan. Neliöitä 140, 2 henkeä.
      Vuosikulutus 9500kwh-11500kwh/v. Rakennettu 1985. Sisälämpö 21,3, helteillä pikkasen jäähdytetään että pysyy alle 25. Et sillai.

      • Fakkerman

        Meillä myös ilp ja suorasähkö, 295 neliötä Oulun korkeudella. Kolme henkilöä asustaa talossa, ei takkaa. Vuosikulutus kokonaissähkössä 12000 - 13250 kWh. Rakennusvuosi 2007. Sisällä talvella 23-astetta celsiusta ja kesällä jäähdytellään tarpeen mukaan. Meillä ei maalämmöllä tekisi mitään, energiapihiksi tehtiin rakennus omaan käyttöön.


    • fuckerwoman

      Meillä ilp ja suorasähkö. 689m2 Lapissa. Asukkaita 11 ja kulutus 9450kWh/v. Rakennusvuosi 1914, ei takkaa. Sisällä talvella 28 ja kesällä jäähdytetään 18 asteeseen. Olemme pihejä.

    • Painovoimalla vaihtuu niin vähän ilmaa että se pienentää vanhojen talojen kulutusta. Tässä arvioitu keskitasoinen ilmanvaihtokoje ja taloussähköä A koneilla noiden päälle 2000 kWh. Ja mitään puunpolttovähennystä ei ole laskettu. Jos kuitenkin arvioni olisi yläkanttiin, niin aina vaan järkevämmäksi voisi tulla suora sähkö. Olisko maalämpötalo kymmenen vuoden päästä 7000-8000 euroa arvokaampi kuin suoralla sähköllä tehty. Ja kaukolämpötalo ehkä noin 4000

      • 230V

        ILP lämmittää pienen talon helposti ja edullisesti

        Kokonaisvuosikulutus on meillä ollut viime vuodet noin 12000 kWh, josta lämmöntuottoon noin 5000 kWh ja veden lämmittämiseen noin 3500 kWh. Lämmitys siis kokonaisuudessaan 850€/vuosi.


      • 30/30

        Kymmenen vuoden päästä ero on paljon isompi kun kukaan ei huoli suorasähkötaloa edes ilmaiseksi.


      • Voi pummpu- uskista
        30/30 kirjoitti:

        Kymmenen vuoden päästä ero on paljon isompi kun kukaan ei huoli suorasähkötaloa edes ilmaiseksi.

        Tämä on totta. Talon arvon määrää pumppu. Jos tuota 15-20t€ maksavaa alttaria ei talosta löydy, niin talon arvo ei ole nolla, vaan negatiivinen.


    • Oli huono

      Aloitus lienee provo.

      Jos ei ole, niin kannattaisi ehkä lukea energiankulutuksista hieman.

      Käyttöveteen menee keskimäärin 1000kWh/henkilö vuodessa.

      Lämmitykseen menee uudessa talossa 30-50 kWh/m2.

      Ja jos ei ole provo, niin onnea vain rakentamiseen. Noilla tiedoilla tulet tarvitsemaan sitä.

    • sähköputkimies

      Noilla arvioilla ei mene rakennuslupa läpi, sillä energiatehokkuusvaatimukset ovat kiristyneet. Hihavakiolla (kun ei nyt ole energialaskentasoftaa edessä), lämmitykseen tuon kokoisessa talossa menee 5000 kWh/vuosi ja käyttöveteen se 800-1000kWh/henkilö/vuosi.
      Rakennusluvan saa (ilmanvaihtokoneesta riippuen) suoralla sähköllä takalla. Perustamiskulu on myös halvin tällä yhdistelmällä. siihen kun yhdistää yhden ILPin, niin on pitkässä juoksussa myös halvin vaihtoehto.
      Kaukolämpö vaatii kaverikseen vesikiertoisen (käytännössä uudessa talossa lattialämmityksen), joten lisäkulua tulee siitä. Kaukolämpö sopii isoihin ykisköihin, kuten rivi-, kerros- ja liiketaloihin. Omakotitaloon se laitetaan, jos tontin saamisen ehtona on pakkoliitos.
      Maalämpö ei maksa itseään takaisin noin pienessä talossa, pitäisi olla neliöitä selkeästi enemmän.

      • 16+5

        Vesikiertoinen ei tuo lisäkuluja ja on järjetöntä laittaa sähkökaapeleita, jos talon tekee itselle. Sähkö takka ilp on sellainen ratkaisu, jota minä en ainakaan omaan talooni hyväksyisi.


      • Myyjän mielestä
        16+5 kirjoitti:

        Vesikiertoinen ei tuo lisäkuluja ja on järjetöntä laittaa sähkökaapeleita, jos talon tekee itselle. Sähkö takka ilp on sellainen ratkaisu, jota minä en ainakaan omaan talooni hyväksyisi.

        Ja myyt mitä vesikiertoon perustuvaa järjestelmää?
        Kyllä se vesikiertoinen ainakin sen 3-4000€ kalliimpi on riippuen talon koosta. Pitää olla kattila, kiertopumput ja shuntit yms. putkitus on kalliimpaa ja hitaampaa. Säätäminen hankalampaa jne. Sähkölämmityskaapeliin riittää yksinkertainen termostaatti.
        Lisäksi vakuutusmaksut ovat korkeampia vesikiertoisella lämmityksellä.

        Voit kokeilla mitä tahansa talolaskuria esim. rakentaja.fi näyttää hinnan eroksi 4t€...


    • pikkumökki

      http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=5418.0

      Tuossa linkissä on saman aloituksessa olevan taloprojektin tiedot. Talossa kaksi henkilöä.

      Mietinnässä myös valmiiksi tehty talo jossa sähkökaapelit lattiassa ja takka. Siihen taloon olisi mahdolista laittaa ilmalämpöpumppu, mutta saattais selvitä pienehköillä lämmityskuluilla pelkällä halkojen polttamisella. Talo on samaa kokoluokkaa ja eristeissäkään ei ole eroa. Valmiissa talossa saattaa olla ilmanvaihtokone huonommalla hyötysuhteella.

      • No johan on

        Huh huh, noita maalämpöforumin 'arvioita' uuden110 m2 talon lämmityskuluiksi ovat keksineet suorasähköllä 2 059 € tuohan on jo törkeää, vaikka kauppamiehiä ovatkin.
        Todelliset kulut ovat alle puolet tuosta!
        Parempi ja ehkä hieman puolueettomampi foorumi on http://www.lampopumput.info/ vaikka sielläkin kyllä samat kauppiaat käyvät suosittelemassa maalämpölaitteitaan leikkikoppeihinkin...


    • Pienitalo

      Minulla on 2010 määräyksillä rakennettu 120m2 talo pk-seudulla, kaksi asukasta ja koko sähkön kulutus vuodessa ollut alle 10000kwh sisältäen käyttösähkön ja vedenlämmityksen. Ilppi laitettiin alunperin jäähdytykseen, mutta sitä on käytetty lämmitykseen siten että lattialämmitys menee päälle, kun huonelämpö tipahtaa alle 21 asteen. Takkaa ei ole eikä tule, takkavaraus on kylläkin.

      Energiatodistuksen lukemat eivät olleet tältä planeetalta niissä oli talon pelkkä lämmitysenergian kulutus arvioitu muistaakseni 15000kwh vaikka 2010 noissa ei pitänyt olla mitään rangaistuskertoimia. Talo on kyllä tiivisti rakennettu valvoin ja teippasin höyrynsulut itse.

      Vesikiertoinen laitettiin sitä varten että voi sitten laittaa myöhemmin vilpin tai maalämpöpumpun kotitalousvähennyksin, mutta näillä kulutuksilla on selvää että kumpikaan ei kannata, takaisinmaksuaika reilusti yli 20V. Jos olisin talon todellisen kulutuksen tiennyt olisn pistänyt vain kaapelit lattiaan, olisi säästynyt siinäkin pari tuhatta.

    • Motivan laskuri

      Onhan tuolla tuo Motivan laskin, mutta kannattaa tarkastaa lähtötiedot itse koska lähtötiedoissa on todella karkea virhe sähkön hinnan nousu on laskettu olleen 6,4% vuodessa kun se oikeasti on ollut 3,2%.
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/12066834

      Sulpuhan tuota laskuria on ollut laatimassa, joten onko virhe tahallinen? Lisäksi tuolta puuttuu mm. huoltokulut... Mutta ehkä tuota laskuria voi pitää suuntaa antavana vaikka antaakin aivan liian hyviä tuloksia kalliille järjestelmille, kuten maalämpö.

      http://lammitysvertailu.eneuvonta.fi/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2860
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1850
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1522
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1290
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1198
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      256
      1133
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      973
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      79
      920
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      784
    Aihe