Harmaa työvoima syö työllisyyttä.

Harmaa työvoima syö

Harmaa työvoima syö työllisyyttä.

Joka viides rakennusalan työntekijä Keski-Suomessa on vailla työtä. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin muu työttömyys. Rakentajien korkeaa työttömyyttä selittää ulkomainen työvoima, jota ilman rakentajien työttömyys alenisi likimain muun työttömyyden tasolle
Ulkomailta tulleelle rakentajalle kuuluu sama palkka kuin suomalaisellekin, mutta sen lisäksi ulkomailta tulleelle kuuluvat myös esimerkiksi päivärahat ja majoitus- ja matkakorvaukset. On vaikea nähdä miten tässä yhtälössä voi päätyä siihen, että rakennusyhtiön kannattaa käyttää ulkomaista työvoimaa. Paitsi jos ei toimita työehtosopimuksen ja lain mukaan.
- Harmaa talous tässä on takana, aivan silmiinpistävästi. Helsingissä on tavoitettu ulkomaisia työntekijöitä, joiden tuntipalkka on ollut euro 77 senttiä, niin jokuhan siinä ottaa pikavoittoja. Sanktio taas on hyvin pieni, 15 000 euroa korkeintaan, jos kiinni jää, sanoo Jyväskylän Kirvesmiehet ry:n puheenjohtaja Hannu Glad.

Ilman ulkomaisia täystyöllisyys

Keski-Suomessa on 720 työtöntä rakennusmiestä, ja työttömyysprosentti rakennusalalla on 20. Tähän lasketaan mukaan vain työttömyyskassan jäsenet, peruspäivärahalle pudonneiden määrää ei tiedä kukaan. Samaan aikaan Rakennusliitto Keski-Suomi arvioi, että maakunnassa on lähemmäs 200 ulkomaista rakentajaa.
Koko maassa työttömänä on noin 10 000 rakennusmiestä. Rakennusliiton mukaan ilman ulkomaista työvoimaa alalla olisi lähes täystyöllisyys. Rakennusliitto ja sen alajärjestöt eivät kuitenkaan vastusta ulkomaista työvoimaa sinällään, vaan työehtojen polkemista.
- Villiintyminen on lievä sana alalle, Etelä-Suomessa on täysi kaaos päällä. Viranomaisvalvontaa tarvittaisiin lisää. Meillä on Rakennusliitolla Keski-Suomessa kaksi työntekijää, ja aluehallintoviranomaisen resurssi on vielä ohuempi, sanoo Rakennusliitto Keski-Suomen toimitsija Juhani Manninen.

Ulkomaiset mutkan kautta - paperit kunnossa
Rakennusliitossa ihmetellään muun muassa sitä, miksi suomalaisyritykset eivät palkkaa ulkomaista työvoimaa suoraan työsuhteeseen, vaan käyttävät välikäsiä. Rakennusteollisuus kun on sekin sitoutunut harmaan työvoiman kitkemiseen.
- Työnantajaliitto RT:n jäsenyritykset käyttävät entistä enemmän ulkomaista työvoimaa, ja käyttävät sitä nimenomaan aliurakoitsijoiden ja vuokrayhtiöiden kautta. Jos he todella haluaisivat lähteä karsimaan tätä ongelmaa, niin järjestäytyneiden työnantajien pitäisi olla etunenässä tässä, Manninen sanoo.
Villiytyneen ulkomaisen työvoiman valvonta on aliresursoitu sekä liitossa että viranomaistahoilla. Ulkomaista työvoimaa valvotaan tarkistamalla paperit, ja ne ovatkin varsin usein kunnossa. Eri asia on, vastaavatko paperit todellisuutta. On epäilty, että esimerkiksi Virossa olisi pajoja, jotka tehtailevat Suomeen tarvittavia papereita.

http://yle.fi/alueet/keski-suomi/2011/02/harmaa_tyovoima_syo_rakentamisen_tyollisyytta_2357887.html

4

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ParoniM

      Rakennusliikkeet ja niitä suojelevat poliitikot ovat SIKOJA! Tuollaisia verojenkiertäjiä ja ihmisten hyväksikäyttäjiä pitäisi kutsua oikealla nimellä, eli SIKA!

    • gtrhyjhgthy

      Suomalainen rakennuskapitalisti on elollisista olennoista alhaisin. Juhlapuheissa paasataan harmaan talouden vastustamisesta ja työturvallisuuden parantamisesta ja silmänlumeeksi puuhastellaan muka jotain. Totuus on kuitenkin toinen. Hämärämiehet huseeraa ja tosiasiassa työmies on vain kertakäyttötavaraa. Joku jos kuolee, niin uusi jätkä tilalle ja homma jatkuu.

      Koko rakennusala on täydessä kaaoksessa ja tämä on vasta alkusoittoa. 10-20 vuodessa tästä tulee muodostumaan todellinen matalapalkka-ala, jolla ei työskentele kuin ulkolaisia ja muutama hassu suomalainen toiminimimies sinnittelee mukana köyhyyden rajamailla.. Ja tämä on jo nyt suurelta osin toteutunut esim Keski-Euroopassa ja Britanniassa.

      Nykyisen laman päätyttyä ei tule työllistymään enää monikaan nyt työttöminä olevista suomalaisrakentajista. He korvautuvat virolaisilla. Ja kun Baltiasta väki loppuu, niin lisää saadaan Romaniasta ja entisen Jugoslavian alueelta. Homma ei ole enää liiton, viranomaisten eikä kenenkään muunkaan hallinnassa. Viisaasti tekee se rakentaja, joka hyvissä ajoin vaihtaa muihin hommiin.

      • 47474747

        Totta. Itse vaihdoin hiljattain toiselle alalle ja nyt on kysyntää töihin. Sielläkin tosin on ulkomaan eläviä paljon ja työnantajat yrittävät heitä kusettaa. Moni on liittynyt ammattiliittoihin ja kusetus on loppunut siihen. Ikävä realiteetti on, että kokkarit suosivat harmaata taloutta ja duunareiden alistamista.


    • katsokaa peiliin

      Tämän tilanteen tilasivat demari-duunarit ay-liikkeen johdannolla äänestämällä meidätkin eu:n jäseneksi!!
      Saa sitä nyt ihmetellä ja kokkareita syyttää!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1445
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1281
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1235
    4. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1175
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1073
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1053
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe