Katoaako muikku??

Pietarit ymmällään

Olen kalastanut Itä-Suomalaisella järvellä muikkua vuodesta 2000. Samalla selällä on muikkumiehiä jotka ovat kalastaneet 60-luvulta. Vuodesta 2005 saaliit ovat kuitenkin menneet alaspäin kuin lehmänhäntä. Siihen asti saaliit olivat hyviä, verkottipa sitten päivällä tai yöllä. Päiväpyynnissä pohjasta sai helposti 5 kiloa. Yöllä välivedestä saaliit olivat vielä parempia. Alkukaudesta 14 millinen silmäkoko oli paras. Kauden edetessä 15 ja 16 milliset kalastivat parhaiten.
Vuonna 2006 saaliit olivat selvästi huonompia ja siitä eteenpäin aina vaan huonompia. Nyt pohjasta ei saa mitään ja välivedestäkin vain kauden alussa vähän. Moni on lopettanut koko touhun kun torilta saa varmemmin kalat ja huomattavasti halvemmalla. On kokeiltu eri silmäkokoa ja eri syvyyksiä. Kaikuluotain näyttää kalaa mutta verkkoihin ei tule mitään. Pintapyyntikin on yhtä tyhjän kanssa.
Mistä tämä voi johtua? Onko muualla samanlaisia kokemuksia? Elpyykö tämän järven muikkukanta enää? Ei tämä normaalia kannanvaihtelua voi olla. Vanhat "muikkukonkaritkin" ovat jo luovuttamassa.

15

347

  Vastaukset

  • Muikkukannat vaihtelevat epämääräisissä usean vuoden jaksoissa hyvinkin paljon. Asiasta löytyy jomnkinlaisia tutkimuksiakin.

   • Aloittajan ongelma on sama, ja syy on NUOTTA KALASTUS, ei mitään rajaa nuotan perissä, kaikki alle 5cm hottakin revitään minkeille ruuaksi.


   • Muikkukannat uusiutuvat 5 vuoden sykleissä. Mutta eihän ne voi uusiutua, jos AHNEET PASKAT ovat troolanneet kannan loppuun.


  • Ei lopu muikku troolaamalla, vähenee toki.

   • Varmaan kuule vähän vesistökohtainen asia? oisko?

    Ammattikalastuksen päälle "harrastuskalastajien" pyynti.

    Miten säännöstellään, tehdäänkö istutuksia? Kuka valvoo ja tiedätkö, jotkut "nukkuu"..

    Poikastuotannon tehokkuus heikkenee, kanta heikkenee..

    Ja joidenkin mielestä se on ilmeisesti sama asia kuin vähentyminen.

    Pistäpä lasi täyteen vettä, ala kaataa sitä, eli VÄHENTÄÄ ja kohtahan se lasis (järves) on tyhjä..

    Vähän sama asia kuin kaataa kymmenen puuta ja istuttaa yhden lisää.

    TYPERYYTTÄ.


   • Ja jatkan vielä sen verran, että on hienoa kauppareissulla katsella ja miettiä miten ekologinen se muikku on, kun se "saunoo" ja mädäntyy siinä minikasvihuoneessa, jota tuotepakkaukseksi kutsutaan.

    Miks pitää ylikalastaa?

    Koska Ahneus.


  • Todennäköisesti kirjoitat Höytiäisen muikkukadosta? Sieltä ainakin muikut katosi, kun troolia vetivät eestaas niin kauan, että lopulta tajusivat luovuttaa, kun saivat tyhjää troolia vetää.

   Kai nyt järjenkin pitäisi raksuttaa, ettei mikään voi lisääntyä saatikka kasvaa pikkurilliä suuremmaksi, kun ryöstökalastetaan ahneuksissaan. Samalla muukin kalakanta on nykyisin ihan olematonta.

   • samapa tuo on puruvedelläkin


  • On se sama juttu Pohjois-Pirkanmaan yhellä järvellä

  • Olen aloittaja. Nyt kävi niin että tälle vuodelle en enää kalalupia ostanut. Viimevuoden muikkusaaliit oli niin surkeat että olkoon verkot tämän suven varastossa.
   En usko että ylikalastus olisi syypää tähän surkeuteen sillä esim. nuottamiehiä ei meidän järvellä ole, trooleista puhumattakaan. Moni muukin muikkumies on nyt jättänyt luvat ostamatta ja keskittyyvät johonkin muuhun. Ehkäpä ensi vuosi yllättäisi...

  • Tässä järvelläni oli viime syksynä muikkua, että kuhisi. 3 verkkoa ja ämpärillinen yössä. Ei oikein uskalla edes verkkoa laskea, kun työmäärä pelottaa...

  • Itä-Suomalainen muikku onko Jns: Pyhäselässä muikkua?

  • mulla mökki keskisuomessa suurehkon järven rannalla. Muikkua tulee kahdella 60m/5/15mm verkolla 20-30l

  • Nuo kannan vaihtelut ovat vielä selittämättömiä, ei tiedetä mitkä tekijät vaikuttavat, eikä vaihtelua pystytä ennustamaan. Kyseessä ei ole pelkkä sään vaikutus, sillä esim Saimaan eri osissa on eroa.
   ref: Saimaalla parhaat muikkusaaliit vuosikymmeniin https://yle.fi/uutiset/3-9873557

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Avustettuja CoVid murhia ruotsissa?

   >> “Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan >> Yle
   Maailman menoa
   75
   5108
  2. Niko Ranta-Aho vihjaa perhehaaveistaan

   Miten voi olla, että tätä typerää rikollista paapotaan ja glorifioidaan joka tuutissa? Haastattelua annetaan ja otetaan sinne sun tänne. Ovatko kaikk
   70
   2703
  3. S&S Instat kovin hiljaisena

   Onkohan siellä lyöty vetoa, kumpi pystyy olemaan pitempään ilman päivittelyä? Soffalla varmaan pää sauhuaa jo... 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   2042
  4. Raaka-Rane lähti reissuun lentokentällä

   Instassa runsas aamiainen lentokentällä, pöytäseurueessa kaksi muuta. Täytyy järjestellä bisnekset kuntoon ulkomailla...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   38
   1399
  5. Murha Varkaudessa

   Eli kuka tekijänä ja kuka mahtoi olla uhri?
   Varkaus
   51
   1235