Vuora?

Omistamme vuokrayksiön. Huoneisto on vuokrattuna. Nyt taloyhtiössä tehdään laaja putkiremontti. Huoneistossa ei voi tämän takia asua kahteen kuukauteen, koska pesuhuone ja keittöt ovat remontin alla. Asukas muutta pois kahdeksi kuukaudeksi eikä maksa vuokraa tältä ajalta. Voinko saada mistään korvausta menettämistäni kahdesta kuukaudesta? Onko vuokralaisella oikeus jättää vuokra maksamatta tältä ajalta?

9

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vuokranantaja94949

      Vuokralainen on oikeutettu vapautumaan vuokranmaksusta mikäli asunto on remontin aikana asumiskelvoton. Tämä pätee sekä vuokranantajan että asunto-osakeyhtiön teettämiin remontteihin. Vuokranantaja kärsii ikävä kyllä tässä tapauksessa tappion omassa lompakossaan eikä saa mistään korvauksia.

      • Vuokrasinhal.valla

        Tosin varsin yleistä on sopia -50% putkiremontin ajaksi.
        Vuokralainen saa jättää tavaransa sinne.
        Toisaalta jotkut haluavat asua tosi halvalla ja voi saada vastikkeen 100 - 200e/kk isommasta asunnosta joka muuten olisi tyhjillään.
        Wc ja suiohku kellarissa tai porttarissa tms...


    • Töttöröö!

      Kyllä vuokranantajalla on oikeus periä korvaus siitä, että vuokralaisella on huoneistoon voimassaoleva vuokrasopimus ja yleensä myös näin ollen hallintaoikeus. Koko vuokraa ei vuokralaisenkaan tarvitse maksaa, mutta huoneistosta saa periä esim. "varastovuokraa", vaikka huoneistossa ei pystyisi asumaan. Yksiöstä tälläinen vuokra voi olla koosta riippuen n. 100-200 euroa /kk.

    • huh huhhhhhhh

      Aloittajalle:

      Jos asuisit vuokralla yksiössä, jossa ei ole käytännössä vettä, vessaa, suihkua, työmiesten takia pitää siirtää huonekaluja (työtilaa) ja ainakin satunnaisesti sähkökatkoja (esim. huoneistoon tehdään myös sähkötöitä samalla), niin maksaisitko silloin EDES 50% vuokraa?

      Ainoastaan "varastovuokrana" vastaavaa summaa perittäessä kuin oikeilta varastokoppivuokrausfirmoillakin voisi olla kohtuullista. Tämäkin olisi kyllä pitänyt sopia ENNENKUIN vuokralainen muutti ulos. Nyt jälkikäteen on todella kyseenalaista soittaa ja vaatia "korvauksia", jolloin lähes varmasti riitoja tulee.

      Onko käynyt nyt niin että oli hinku ostaa sijoitusasunto eikä mielenkiinto olekkaan riittänyt taloyhtiön papereiden ja vuokraamisen maailman opiskeluun? Siis halutaan tehdä vain rahaa, mutta ei nähdä vaivaa AJOISSA?

      • asdfdasfdasfads

        Nyt olisi hyvä hetki parantaa huoneistoa kun pahin vaihe on ensin ohitse rempassa esim. käydä maalaamassa seinät. Voi sitten myöhemmin nostaa vuokraa vuokralaisen vaihtuessa kun kämppää on siistitty.


    • Töttöröö!

      Ei putkiremontista tarvitse mitään etukäteen sopia, jos ei ole tarkkoja päiviä tiedossa. Ja se nyt on ihan selvää, että jos meinaa vuokralla kyseisessä asunnossa olla, vuokraa pitää maksaa, vaikka asunnossa ei pystyisikään asumaan putkiremontin vuoksi. Siinä ei ole mitään laitonta tai vastoin hyvää tapaa. Täyttä vuokraa ei tietenkään tarvitse maksaa putkiremonttiajalta.

      Pitää muistaa myös se, että vuokranantaja ei saa putkirempan vuoksi myöskään nostaa saman vuokralaisen vuokraa, että monelle putkiremppa-ajan viettäminen evakossa voi olla hyväkin diili.

      • Noinko meinasit

        "vuokranantaja ei saa putkirempan vuoksi myöskään nostaa saman vuokralaisen vuokraa"
        Kyllä remppa vähennetään verotuksessa ja isännälle aiheutuneesta vaivannäöstä vuokraa korotetaan. Putkiremontissa asunnon taso nousee paremaksi kun vuokrasopimusta tehtäessä ja se riittää vuokran korotuksen perusteeksi.


      • Noinko meinasit kirjoitti:

        "vuokranantaja ei saa putkirempan vuoksi myöskään nostaa saman vuokralaisen vuokraa"
        Kyllä remppa vähennetään verotuksessa ja isännälle aiheutuneesta vaivannäöstä vuokraa korotetaan. Putkiremontissa asunnon taso nousee paremaksi kun vuokrasopimusta tehtäessä ja se riittää vuokran korotuksen perusteeksi.

        Vuokraa voi lähtökohtaisesti korottaa vain vuokrasopimukseen kirjattujen ehtojen mukaisesti, niidenkin pitää vielä olla vuokralaisen tarkistettavissa (eli koska vuokralainen ei esimerkiksi voi omatoimisesti tarkistaa yhtiövastikkeen nousua, niin vuokrankorotusta ei voi sitoa siihen yms).

        Tietenkin vuokranantaja voi vaatia sopimukseen kirjattua suurempaa korotusta oikeudessa, mutta silloin vertailukohtana on alueen yleinen vuokrataso, ei mikään taloyhtiössä tehty remontti.

        En myöskään ymmärrä tuota ajatusta niin merkittävästä tasonnoususta, että se oikeuttaisi vuokrankorotukseen. Vuokrasunnon tulee olla terveellinen asua ja muutenkin olla samaa tasoa alueen muiden asuntojen kanssa. Ennen putkiremppaa vuokralaisella on kylpyhuone jossa on juokseva vesi ja toimivat viemärit, putkiremontin jälkeen vuokralaisella on kylpyhuone jossa on juokseva vesi ja toimivat viemärit. Missä tasonkorotus, ei estetiikasta tarvitse maksaa korkeampaa vuokraa. Tietenkin jos kylpyhuoneettomaan asuntoon rakennetaan kylpyhuone, niin tasonnousu on olemassa ja varmaan oikeuttaa korottamaan vuokraakin.

        Tuosta vuokranalennuksesta, niin asumishaitan määrä määrittelee myös sen suuruuden. Jos saneeraus tehdään nykyaikaisilla menetelmillä ja suurin haitta muodostuu käyttökatkoksista, niin oikeutta alennukseen ei välttämättä ole ollenkaan. Jos yhtiössä ei ole ainoatakaan käytettävissä olevaa wc:tä, suihkua ja vesipistettä, niin alennus on 100 % asunnon asumiskelvottomuudesta johtuen. Täytyy muistaa, että vuokralainen on tehnyt sopimuksen asunnon vuokraamisesta ja että asunnossa täytyy silloin myös voida asua.

        P.S. Vuokranantaja on velvollinen ilmoittamaan suurista remonteista vähintään 6 kuukautta ennen sen alkamista, tai jos se ei ole mahdollista niin välittömästi saatuaan tiedon asiasta. Jos tarkkaa päivmäärää ei tiedetä, niin ainakin arvioitu aloitus ja lopetuspäivä tulee ilmoittaa.


    • Hyi ahneita

      Ei pidä ruveta asuntosijoittajaksi niin pienellä oman rahan marginaalilla, ettei se kestä kahden kuukauden vuokratulojen menetystä. Vuosien mittaan on odotettavissa paljonkin erilaisia yllättäviä menoja. Ja siitä putkirempastakin voi tulla yllättävän suuri lasku.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      148
      5226
    2. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      12
      2252
    3. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      79
      1688
    4. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      153
      1574
    5. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      8
      1561
    6. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      322
      1561
    7. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      23
      1535
    8. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      131
      1326
    9. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      1319
    10. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      47
      1187
    Aihe