Riittääkö hoitotestamentti?

joo_joo

Setäni on viimeaikoina kärsinyt reistailevasta pumpusta ja on menossa sen tähden sairaalaan.

Setäni haluaa, että kun hänestä aika jättää minä hoidan hautaamisen ja paperisodan sekä annan iloisen yllätyksen tiedoksi muille omaisille.

Hän ei kuitenkaan halua, että muut tietävät tästä etukäteen, koska siitä alkaisi shoppailu haaskalla. Tätä hän ei halua vaan hänen jäämistönsä tulee perimään ulkopuolinen taho.

Riittääkö siis että hoitotestamenttiin laitetaan maininta kenelle kuoleman tapaus tulee ilmoittaa ja kenelle ei. Vai pitääkö tästä olla jokin muu virallinen paperi.

Sedällä ei ole omia lapsia ja hän on naimaton.

3

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se, mitä kuolemanjälkeisistä järjestelyistä toivotaan, ei liity hoitotestamenttiin, mutta voihan ne toiveet siinäkin esittää. Asiallisempaa olisi esittää tällaiset toivomukset omalla asiakirjallaan.

      Hautaustoimilaissa hautaamisesta säädetään 23 §:ssä. Sen mukaan voidaan nimetä tietty henkilö hoitamaan tarpeelliset järjestelyt. Tässä yhteydessä voidaan myös kertoa, ketkä henkilöt (vain) tulee hautajaisiin kutsua.

      "Hautausjärjestelyt

      Jollei vainaja ole eläessään nimenomaisesti toivonut tietyn henkilön huolehtivan hautaamiseen, tuhkaamiseen ja tuhkan käsittelyyn liittyvistä järjestelyistä, voivat järjestelyistä huolehtia vainajan eloonjäänyt puoliso tai kuolinhetkellä vainajan kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa yhteisessä taloudessa jatkuvasti elänyt henkilö sekä lähimmät perilliset.

      Jollei kukaan 1 momentissa tarkoitetuista henkilöistä huolehdi järjestelyistä, voi myös muu vainajan läheinen huolehtia niistä. Muussa tapauksessa järjestelyistä huolehtii se kunta, jossa vainajalla oli kuollessaan kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta, tai, jos vainajalla ei ollut kotikuntaa, se kunta, jossa vainaja kuollessaan asui.

      Jos hautausjärjestelyistä on huolehtinut muu kuin pesän osakas, on hän oikeutettu saamaan kuolinpesän varoista korvauksen kohtuullisista hautauskuluista.

      Jos 1 momentissa tarkoitetut henkilöt eivät pääse yksimielisyyteen hautaamisen tavasta, paikasta tai hautaustoimituksesta, käsitellään asia 1 momentissa tarkoitetun henkilön kanteesta siinä käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiiriin vainajan kotikunta hänen kuollessaan kuului."

      Perunkirjoituksen ajasta ja paikasta tulee lain mukaan antaa todisteellinen tieto kuolinpesän osakkaille, joita ovat leski, lähimmät perilliset ja yleistestamentinsaajat. Kutsuttaviksi, kun setä on naimaton ja lapseton, tulevat siten a) vanhemmat tai jos nämä/toinen näistä ovat kuolleet, b) sisarukset ja kuolleen sisaruksen jälkeläiset tai jos näitä ei ole, c) isovanhemmat tai jos nämä/toinen näistä ovat kuolleet, e) enot, sedät, tädit.

      Jos perilliset on testamentilla syrjäytetty sedän jäämistöstä, heidän osakkuutensa päättyy, kun testamentti kunkin osalta on saanut lainvoiman.

    • joo_joo

      Kiitos vastauksesta. Pitää ilmoittaa asiasta sedälle.

      • Yhrääjä

        Paras on tehdä hautaustestamentti. Hautaustoimistoista saa valmiita kaavakkeita sitä varten. Siinä nimeää sinut hoitamaan järjestelyt ja miten ne hoidetaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4955
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3134
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1243
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1217
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe