Sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen yhdistäminen

Humanisti-vapari

Uskonnollisesti neutraalin sotilasvakuutuksen ja uskonnollisen sotilasvalan rinnakkaisesta antamisesta tulisi Puolustusvoimissa luopua ja siirtyä kaikille yhteiseen valaan/vakuutukseen. Näin porukan jakaminen kahtia tärkeässä tilanteessa loppuisi.

Näin poistuisivat myös kahden rinnakkaisen tilaisuuden järjestämisen vaiva sekä ilmenneet valitukset siitä, että sotilasvakuutuksen antotilaisuus ei ole ollut yhdenvertaisuuden näkökulmasta asianmukaisen juhlavasti järjestetty tai että valinnasta ei ole tiedotettu asianmukaisen neutraalisti.

Koska vala voi terminä olla myös uskonnollisesti neutraali (esim. lääkärin vala), annettavan yhteisen vakuutuksen nimenä voisi olla sotilasvala, mutta siinä ei olisi enää uskonnollista viittausta ”kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan”, vaan tyydyttäisiin kunniaan ja omaantuntoon.

Näin armeija seuraisi Puolustusvoimain ylipäällikön, tasavallan presidentin sekä myös eduskunnan puhemiehen juhlallisten vakuutusten viitoittamaa tietä.

Oikeudessa annettavan valan/vakuutuksen rinnakkaisuuden poistamisesta on jo olemassa työryhmän esitys.

9

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksi neutraali vala todellakin riittäisi. Halu tällaisiin (yksinkertaisiin) muutoksiin saattaa olla vain hieman kiven alla.

    • oma per-se kunniaan

      osoittaa todella suurta pas-kapäisyyttä ja oman pe-rseen nuolemista ja ajattelua, miettiä tollasia täysin tois arvoisia juttuja. olet tosi pas-ka pää.

      ja turha alata selittää, ymmärrän täysin että olet pa-ska.

    • Humanisti-vapari

      Niin, alokkaien ei tarvitsi pienessä päässään miettiä, riittääkö oma "kunnia ja omatunto", jos myös Intissä toteutettaisiin tämä NYT eduskunnassa toteutumassa oleva ratkaisu käräjäoikeudenn valaa/vakuutusta koskien:

      "Ehdotuksen mukaan Ruotsin, Norjan ja Tanskan tavoin luovuttaisiin todistajan ja asiantuntijan Jumalan kautta antamasta valasta (ks. OMSO 65/2012 s. 77—79). Kaikki antaisivat jatkossa vakuutuksen kunnian ja omantunnon kautta kuten Ruotsissa ja Norjassa. Kuultavien yhdenmukaisen kohtelun ja uskonnonvapauden kannalta voidaan pitää perusteltuna, että henkilöä kuullaan neutraalin vakuutuksen nojalla. Uskonnon ja omantunnon vapauteen liittyy ajatus moniarvoisesta ja suvaitsevasta yhteiskunnasta.

      Uskonnonvapauslain 5 §:n mukaan asianomainen henkilö saa valita valan ja vakuutuksen antamisen välillä riippumatta siitä, kuuluko hän uskontokuntaan. Pykälän mukaan vakuutus annetaan aina, jos se on säädetty velvoittautumisen ainoaksi muodoksi. Perustuslakivaliokunta on mainitun pykälän johdosta todennut seuraavaa (PeVM 10/2002 s. 6): ”Valaa ja vakuutusta käytetään erilaisiin julkisen vallan tarpeisiin tilanteissa, joissa on välttämätöntä esimerkiksi korostaa tietyn tehtävän hoitamiseen liittyviä periaatteita tai vakuuttua annetun tiedon oikeellisuudesta. Julkisen vallan suhtautumisen tällaiseen juhlamuotoiseen lupautumisen muotoon tulisi olla uskonnollisesti neutraalia.”

      Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole pitänyt hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa (Dimitras ym. v. Kreikka 3.6.2010). Ylipäätään henkilöllä ei ole velvollisuutta toimia niin, että toiminnasta voitaisiin tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan (Alexandridis v. Kreikka 21.2.2008). Uskonnollista vakaumusta koskevat tiedot ovat henkilötietolain (523/1999) 11 §:n mukaan ns. arkaluonteisia tietoja. Tällaiset tiedot kuuluvat myös Euroopan neuvoston tietosuojasopimuksen mukaan erityisen suojan piiriin (L 35/1992; SopS 36/1992). Valtion on myös toimittava neutraalisti ja puolueettomasti suhteissaan eri uskonnollisiin yhdyskuntiin ja käyttäessään niitä koskevaa sääntelyvaltaa (esim. Metropolitan Church of Bessarabia ym. v. Moldova 13.12.2001).

      Käytännössä johonkin muuhun kuin evankelis-luterilaiseen uskontokuntaan kuuluvalla henkilöllä voi olla vaikeuksia ymmärtää, mitä jumalaa valassa tarkoitetaan, varsinkin jos oikeussalissa on Raamattu. Henkilön voi olla vaikeata valita valan ja vakuutuksen välillä, jos vala ymmärretään painoarvoltaan vakuutusta merkityksellisemmäksi. Tästä voi seurata aiheetonta painetta antaa vala, vaikka tällaista etusijajärjestystä ei laissa ole tarkoitettu asettaa. Menettelyn joutuisuuden kannalta pelkän vakuutuksen käyttäminen on myös eduksi."

      • oma per-se kunniaan

        KYLLÄ......
        näin on. nyt kannattaa kaikkien vakuutusta haluavien hakea BESSARABIAN JA/TAI KREIKAN KANSALAISUUTTA..
        mutta itse suosittelen hakemaan usan kansalaisuutta, koska jos hakemuksen jätettyänne joudutte tekemään suomen armeijassa valan usa lähettää kaksi lento tukialusta suomen lahdelle ja antaa reklamaatiota suomelle.

        ehdottomasti toi humanisti on oikeassa.


      • Huhhahheijaaa

        Kyllä kunnia ja omatunto saa riittää, eikä porukkaa ole syytä jakaa "uskonasioiden" vuoksi. Ne on yksityisasioita.


    • InttiPäinen

      "Valan" hyvänä vaihtoehtona on nyt sotilasvakuutus. Siinä ei ole uskonnollista julistusta mistään "kaikkivaltiaasta ja kaikkitietäävästä", vaan se annetaan "kunnian ja omantunnon kautta". En sano, että "vain" niiden kautta. Kunnia ja omatunto kunniaan!

      Oikeusistuimissa siirrytään juuri todistajan valan/vakuutuksen kiusallisesta valintatilaneesta Raamatun ja Lakikirjan välillä yhteen ei-uskonnollisen vakuutukseen.

      Saman muutoksen voisi tehdä armeijassakin. Ei--uskonnolllinen, kunnian ja omantunnon kautta annettavan vakuutuksen pitäisi riittää kaikille.

    • ertdfdg

      Älkää vannoko Jumalan ... eikä minkään muunkaan kautta. Niin sanoo Raamattu ja en halua vannoa siis ollenkaan. Mutta keisarille annetaan mikä keisarille (valtiolle) kuuluu ja Jumalalle se mikä hänelle kuuluu.

      • JohtoPäätös

        Siis sotilasvakuutus, olipa uskova tai uskonnoton.


    • SanonVaan

      Sotilasvakuutuksen ja sotilasvalan pakkovalintatilanne lähestyy...
      Juhlatilaisuudet ovat helmikuun loppupuoliskolla.

      Vakuutus on uskonnollisesti neutraali ("kunnian ja omantunnon kautta"),
      vala julkistuksellisesti uskonnollinen ("kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä").

      Kun armeijan koneisto sotilaspappeineen kuitenkin jauhaa valan suositusta (ja ehkä joidenkin sukulaistenkin vanhat käsitykset vaikuttavat myös), paine valita vala kohdistuu myös ei-uskonnollisiin alokkaisiin.

      Olisi suotavaa antaa alokkaille myös "kotirintaman" tukea valita vapaasti hänen omaa ajatteluaan/katsomustaan paremmin vastaava vaihtoehto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      100
      2101
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      432
      1609
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1323
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      15
      1143
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      74
      1102
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      11
      1065
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      180
      1013
    8. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      275
      1004
    9. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      979
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      847
    Aihe