Poikineen lehmän lypsystä ja vasikan juotosta

Karjanhoitaja

Mitä mieltä oottan siitä että saako lehmän lypsää heti poijittuaan tyhjäksi vai pitääkö aloittaa lypsämällä ekoilla kerroilla vaan ihan muutaman litran vasikalle? Montaa eri mielipidettä olen jo nyt kuullut, joku nimittää vanhanaikaiseksi kun lypsää varovaisesti poikimisen jälkeen, toinen taas päinvastoin kavahtaisi jos lypsäis heti ihan tyhjäksi.
Siitä asiasta olen kuitenkin yhtä mieltä että vasikalle saa antaa ternimaitoa ihan niin paljon kun se juo, kunhan kohtuus pidetään mielessä. Ja nyt niille jotka lyö nyrkkiä pöytään vastalauseeksi: eihän kukaan mene vahtimaan silloinkaan kun vasikka juo lehmästä maitoa, että juoko se varmasti sen tasan 2 litraa vai ettei vaan joisi enemmän :D Vapaajuottohan on muutenkin nykyaikaa, selosti toinen lomittaja. Jos käytettävissä maitoa, niin sitä melassipyttyyn niin paljon kun luulee vasikoiden päivän aikana juovan, ja sitten letku ämpäriin ja tutti toiseenpäähän karsinaan. Maitoa ei tarvitse erityisesti pitää kylmänä tai lämpimänä, tutit ja letkut sekä ämpäri täytyy vaan pestä joka täyttökerta. Kuulemma toimii hyvin ja vasikoista tulee parempia. En tiiä toimiiko juomajauheilla.

8

1227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muamuija

      Ekalla kerralla vasikalle riittävästi ja riippuen seuraavan lypsyn ajankohdasta kenties vasikalle toinenkin juottoannos. Jos halvausriskiä eli iäkkäämpi lehmä tuota pitää miettiä, en ottaisi tyhjäksi, mutta toisaalta vanhalla voi olla enemmän maitoa kuin nuorella, eli on mistä ottaa. Joku hieho ei anna tyhjennettynäkään riittävästi edes vasikalle. Ne on niin yksilöllisiä nuo lehmät. Vasikalle sen minkä juo, mutta ehkä joku 3-4 l silti maksimi kerralla juottaa, ja ehdottomasti tutilla, ei sankosta. Tuota letkulla melassipöntöstä juottamista olemme harrastaneet aiemmin, nykyään juotan baby feederistä tai kolmiosaisista sankoista. Pidän parempana juottaa maidon kuitenkin lämpimänä ja valvottuna. Kylmästä ja vapaasta juotosta tuli herkemmin joskus ripulia, ja koitan välttää sitä viimeiseen asti.

    • sätmän

      Varovainen lypsyn aloitus on aina paikoillaan, koska itse poikiminenkin on lehmälle stressi, mikä voi laukaista monenlaista häiriötä. Valuttavilta otan aina reilummin. Hiehot nyt ovat aina hiehoja, ja sieltä tulee mitä tulee, mutta aika tyhjäksi lypsän. Hiehoilla tahtoo utare aristaa, joten tulee vielä kipeämmäksi jos maito oikein kunnolla pakkautuu.
      Tuota vasikoitten juottoa, minä juotan heti poikimisen jälkeen 2-4 litraan, riippuen vasikan kunnosta ja koosta. Jos ei jaksa juoda, niin letkuttamalla se kaksi litraa.
      Tuota vapaata juottoa pelkällä maidolla, en suosittele. Jos hapatat sen maidon piimällä tai hapolla, niin sitten käy, mutta muuten on sellaista ripulinlähdettä, että tulos on varma:kura lentää ja viimein lentää henkikin.

    • Karjanhoitaja

      Juu tota vapaajuottoa en ole itse nähnyt vielä missään käytettävän, kuullut vaan. Mutta jos on hapanjuoma, niin pitääkö se sitten pitää mitenkään erityisesti pitää kylmänä tai lämpimänä? Kun jotkut puhuu rakennelleensa vanhoihin maitotankkeihinkin tommossia hapanjuottolaitoksia. Eräällä tilalla oli kuulemma hapanjuotto mut kertoivat luopuneensa siitä siksi koska vasikoista ei tullut niin kesyjä kuin juottamalla tuttisangosta... Mutta tottahan se, koko 60 lehmän karjassa ei ole kuin yks tai kaks potkuria joitten kanssa on tähän mennessä yleensä tultu sopuun ilman potkurautaa, osa potkii vain pyyhittäessä ja toiset harrastaa enemmän koneitten alas potkaisemista. Mutta koskaan ei saa lehmälle näyttää että pelkää, siitähän ne otetta ottaa. Hiehot pitäis totuttaa muutenkin aina ennen poikimista utareittein koetteluun jotta se ei ole ihan vierasta kun ruvetaan lypsään. Mutta toi hapanjuotto on kyllä kokeiltava jossain määrin, eli siis astia, tutti ja tutin ja letkujen pesu päivittäin. Miten hoidatte sen hapattamisen, kelpaako starttille sama käsittely? Miten letkujen puhdistus, voisiko esim. olla kaksi letkua joita sitten vuoroteltaisiin kun toista letkua pidettäisiin välillä jossain desinfektioaineessa? Luin kerran eräästä ikivanhasta karjanhoitokirjasta että lypsimetkin saatettiin ennen vain huuhtaista ja laittaa desinfiointiainepönttöön lypsyjen väliksi ja "puhdasta" tuli. Kerta viikkoon vain harjattiin. Kävisköhän vielä nykyään kannukoneitten kanssa :)

    • Uusi eläintenhoitaja

      Yksi lyhyt kysymys:

      Miksi pitää/ voi juottaa hapanta? Miksi hapan? Jotain etuja?

      • Muamuija

        Vasikan mahassa sopivan lämpöinen maito entsyymien avulla juoksettuu, ja hapan on siis valmiiksi juoksettunutta, joten on ikäänkuin nopeammin vasikan käytettävissä. Toisaalta kylmä juoma pitää elimistön ensin lämmittää, joten osa tehosta hukkaantuu siihen. Hapatus tehdään joko piimällä tai miedolla AIV-happolisällä, hapan juoma säilyy pitempään kuin tuore maito. Hapatetussa maidossa on kuitenkin se ongelma koettu haitaksi, että kokkaroitui, eli tukkii sitten letkut. Eli juomaa pitäisi säännöllisesti sekoittaa ja aika voimakkaastikin, että letkujuotto pelaisi. Letkujen peseminen muutenkin sellaista puuhaa, että siihen ei oikein toimivaa systeemiä ole ainakaan itse löydetty, kertokoon joku jos käyttää letkujuottoa, että miten pesee, ettei piimä hiljalleen saostu letkuun. Silikoniletku kuitenkin senverran halpaa, että jos letkujuottoon palaisin, mahdollisimman lyhyet letkut pitäusin ja vaihtaisin muutaman viikon välein uusiin, veikkaan että yhdeltä ripulilta säästyminen kustantaisi jo monen kuukauden letkut.


    • Karjanhoitaja

      Vanhan maitotankin etu olisi ainakin se sekoittaminen automaattisesti, tosin silloin täytyisi säätää sitä ettei tankki vaikka jäähdyttäisi ollenkaan. Voiskohan sinne letkujen suulle sitten asettaa vaikka jonkin siivilän? Tosin sitten olisi lisää pestäviä osia ja siten suurempi ripuliriski. Lisäksi tankit ovat aika suuria, muutaman vasikan takia 300 litran tankki on jo liian suuri päivittäiseen juottoon kun ei meinoo ylettää muutenkaan sekoittamaan pienemmissä paikoissa ekan lypsynkään jäljestä niin miten pienen vasikkamäärän maidotkaan? Jos saisi jostain semmosen 100 litran tankin joita joskus myytiin pikkutiloille ainakin Seniorin ja taisipa myös Hankkijaltakin, niitä sai semmossiakin että sai perässä kiskoa tienvarteen maitoautolle. Kätevä olisi myös erillismaidoille, niin ei tarvitsisi pitää mitään "tonkkakuoroa" ulko-oven vieressä.
      Mutta jos tekee juomajauheelle kun ei maitoakaan ole aina saatavissa isommille, niin kuinka paljon vaikka tuota piimää sinne maitomäärään laitetaan, että happanee kunnolla? AIV haposta kuului joku mainitsi mittaamisen tarkkuuden.
      Letkujen pesut järjestäisin ite varmaan niin kuin mainitsin, huuhtoisin ensin ja ehkä harjaisin jos riittävän suuri letku ja sitten upottaisin desinfektioliuokseen vuoropäiviksi kun toinen letku olisi vastaiseksi käytössä. Desinfektioliuoksen huuhtoisin huolellisesti pois ja valuttaisin kunnolla ennen juottolaitokseen laittamista. En oo kokeillut koskaan mutta luulisin että voisi olla toimiva ihan näitten muitten pesujen pesemisestä viisastuneena. Mutta hapanjuotosta on meilläkin ollut puhetta, jospa se säästäisi työtä ja vaivaa ripuleitten vähentämisen lisäksi.

      • sätmän

        Vaikka tuo desifiointi kuulostaa kivalta, jätä se pois. Happamessa ei niin bakteerit kasva. Markkinoilla on nk.vasikkapiikoja, missä tehokkaat sekoittimet ja soveltuvat paremmin juottoon kuin vanhat tankit. Niissä on ylläpitovastukset, joten juoma pysyy kohtuullisen lämpöisenä kylmässäkin.
        Katteleppa nettikoneesta tai valmankauppalistalta. Itse möin jo omat kiertoon, kun luovuin vapaastajuotosta.


    • hapanjuoma

      Meillä tilatankki, josta on jäähdytys otettu pois. Helppo pitää puhtaana. Hapanjuomaa ollut noin 15 vuotta. Aluksi melassipöntössä, mutta juomajauheesta tehtyä pitää sekoittaa pitkin päivää, siksi tilatankki kätevä. Tehdään aina yhden säkin verran kerralla. Alkuaikoina Startista, mutta nyt jo vuosia Primo Acicista. Jauhe sekoitetaan veteen sekoittajalla, jota käytettään esim. pienien laastien tekoon. Biltemalta löytyy halvin. Letkut pestään pelkällä lämpimällä vedellä. Ei ripulia ollenkaan, tosin ei aikaisemminkaan. Ei pestä joka kerta tuttisankkoja yksilökarsinassakaan, joten tottuu pieneen pöpökantaan jo heti syntyessään. Yksilökarsinassa juotetaan 4 kertaa 1½ litraa viikosta kahteen.

      Vasikkapiiasta on moni luopunut, voi lukea lisätietoa Suomen ayrshirekavattaien fooorumista.

      Hiehot lypsetään tyhjäksi, mutta lehmiä eka kerralla kaksi minuutti, toisella kertaa 3 minuuttia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      132
      3857
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      85
      1905
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      1771
    4. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1412
    5. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      129
      1313
    6. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      38
      1298
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      98
      1274
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      70
      1156
    9. Mitä toivot

      Tulevilta päiviltä?
      Ikävä
      69
      1033
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      111
      1014
    Aihe