Apua, en haluu kehittää itellleni mitään syömishäiriötä

5+6

Mulla on ongelma. Oon jo monta vuotta ollu aika sellanen lohtusyömiseen taipuvainen ja aina koittanu vaan tämän tiukasti itseltäni kieltää. Kerran söin ihan normaalisti kuitenkin jäätelöä, minkä jälkeen mulle tuli hiukan yököttäbä olo, ku mietin, mitä kaikkee oonkaan syöny. Se paha olo ei helpottanu oikeen ja oksensin hiukan. Sit sain jonkun ihan käisttämättömän oudon päähänpiston oksentaa kaiken sen jäätelön pois ja sitä mukaa ku oksensin tavaraa pois, alko tulla ihan käsittämättömän onnistunu ja mahtava olo. Olin onnistunu "peruuttamaan" syömiseni.

Sit nyt on pari kertaa käyny taas makeeta mässäillessä silleen, että on yhtäkkii pakko ollu oksentaa noi ruoat pois ja se tunne vaan on niin mahtava, kun voi jotenki korjata sen, mitä on tullu tehtyä, eli täs tapaukses syötyä jotain väärää. Yritän silti aina kieltää itteäni tekemästä tätä, mut ajatuksentasolla se tunkee nyt mieleen houkuttavana tosi usein. Toi oksentaminen on vaa petollista jotenkin, kun se oikeesti poistaa ainaki osan siitä ruoasta, mut se ei oo ns. terveellistä ja ainakin nyt pilaa hampaat pitemmällä aikavälillä, jos siihen pahemmin jäis koukkuun.

Mitäköhän kannattais tehä? En haluu, että tästä kehittyy joku syömishäiriö tai pakkomielteinen ajatus ja silti toi oksentaminen on niin houkuttavaa toisinaan. Ei ois vaan jotenki pitäny oksentaa sillon ihan ekalla kerralla, ettei ois "tajunnu", millaset tuntemukset siitä voi saada. En tiiä, onko tää viesti jopa oudon kuuloinen. Mut oon kai sellanen ihminen, joka rakastaa kontrollin tunnetta kaikessa, myös syömisessä, vaikkei oikeen lopulta pystyiskään tarkasti vahtimaan itseään.

Käyn terapiassa masennuksen ja traumaoireiden vuoksi, niin mietin, onko tästä järkevää sanoa terapeutilleni. Kun en nyt sanois, et asia vielä on ongelma, mut pelkään, et nää ajatuksen alkaa muuttuu teoiks kohta useemminkin. Ja toisaalta ois vaan jotenki niin typerä ajatus, että terapiankin aikana tulis joku uus ongelma, kun vanhojakin on. Ristiriitaista tavallaan. Mut hei, kaikki neuvot on tervetulleita.

1

109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Beatrice

      Moi! Kyllä, tästä on ehdottomasti järkevää sanoa. Oksentelu ei ole ikinä tervettä, edes pienissä määrin, ja äärimmäisen kehoa kuluttavaa. Hassua kyllä, mutta esimerkiksi bulimia voi tappaa, elimistö ei enää vaan yksinkertaisesti kestä. Ja tiedän, kuinka houkuttelevaa se on, ja petollista, mutta yritä pysyä vahvana ja taistella sitä vastaan. Karu tosiasia on, ettei oksentelu kuitenkaan korjaa tullutta haittaa: kaikkia kaloreita ei saa pois, vahinko on ehtinyt jo tapahtua ja oksentamisella saa turvotettua itsensä entisestään.

      Tosiaan, kerro terapeutillesi. Ehdottomasti. Lisäksi ihan niinkin yksinkertainen asia kuin päivälaskuri voi auttaa: lataat kännykkään appsin joka laskee päiviä viime oksentamiskerrasta. Luvun kasvaminen tuntuu yllättävän hyvältä, ja sen nollaamista tulee mietittyä toisenkin kerran. Tiedän, kuulostaa typerältä, mutta ainakin itselläni helpottaa hiukan.

      Taistele, älä anna sille valtaa. Se voi tuntua kontrollilta, muttei ole sitä, eikä tosiaankaan tee sinulle hyvää. Liian pian oksentelu alkaa pyöriä koko ajan mielessä, ja se on jo aivan selvää heti syömisen, minkä tahansa syömisen, jälkeen. Älä päästä tilannetta siihen, vaan puutu siihen vielä kun se on helpompaa. Pyydä apua, puhu, pohdi asioita. Jäätelön syöminen silloin tällöin on paljon pienempi paha kuin pakotettu oksentaminen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      112
      8791
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2623
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2371
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1989
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1736
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1540
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1219
    Aihe