90-luvun alussa munasolujansa luovuttaneita?

hämmentynyt

Hei.

Olen parikymppinen nuori nainen, joka on saanut alkunsa lahjamunasolulla. Sain tietää noin 5 vuotta sitten, ettei äitini olekaan biologinen äitini (tietysti pidän häntä yhä äitinäni ja luovuttajaa "vain" luovuttajana) vaan joku on luovuttanut munasolun, jonka seurauksena olen saanut alkuni. Asia on vaivannut minua jo pitkään ja tiedän, että biologisen äitini löytäminen on erittäin epätodennäköistä. Onko täällä ketään samassa tilanteessa olevia tai kenties 90-luvun alussa munasolujansa luovuttaneita naisia? Omat juurit luonnollisesti kiinnostavat, ja mikään ei olisi niin ihanaa ja huojentavaa, kuin saada edes jotain tietoa omista juurista.

7

228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuska2

      Ei hän ole biologinen vaan geneettinen äiti

    • mietimieti

      Luovuttaja ei halunnut lapsia kun luovutti munasolunsa, vaan rahaa sitä vastaan. Hän ei välttämättä halua nähdä luovutustensa tuloksia, joten kannattaa kunnioittaa luovuttajan anonyymiteettiä. -Luovuttaja itsekin

    • Juuret

      Laita netin keskustelupalstoille haku, jossa etsit 90-luvun alussa munasolun luovuttanutta naista. Kaupunki ja klinikka on varmaan tiedossa, äitisi on luultavasti saanut tietää luovuttajasta pituuden, hiusten värin ja silmien värin. Jos tiedät oman ja isäsi veriryhmän, niin pystyt rajaamaan munasolun luovuttajan veriryhmän tiettyihin vaihtoehtoihin. Oma syntymävuotesi ja kuukautesi kertoo, milloin munasolu suunnilleen on luovutettu. Varmaa tietoa siitä, onko kyseessä oikea henkilö ei voi saada ilman DNA-testiä, mutta jos olette esimerkiksi hyvin samannäköisiä, niin todennäköisyys on suuri.

      Joku luovuttaja sitten vastaa, jos vastaa. Vaikka hän ei olisi oikea henkilö, niin voi olla kiinnostavaa keskustella jonkun luovuttajan kanssa. Onnea yritykseen. :)

    • 9+00

      nykyäänhän on laki, että luovuttajan tiedot on annettava lapelle. Siinä syy, miksi EN luovuta munasoluja. Muuten voisin ja haluaisinkin, siis ihan ilman rahaa tai muuta hyötyä, mutta en halua tulevaisuudessa biologista lastani, jonka äiti en kuitenkaan ole, oveni taakse. Haluaisin vain antaa mahdollisuudn jollekin tulla äidiksi - ja jollekin ainutlaatuisen elämän. Ikävää, että laki pilaa tämän mahdollisuuden.

      • niin se vaihtelee

        minä taas en pääasiassa siksi etten sais ehkä koskaan tietää mitään mahdollisista lapsista... lisäksi kuulema lahjasoluilla saatuja alkioita ei saa luovuttaa eteenpäin kolmannelle osapuolelle, joten mahdolliset ylimääräiset olisi pakko tuhota, mikä tuntuu pahalta. Kuitenkin jos alkioita jäisi yli oman tarpeen hoidoissa, lahjoittaisin ne eteenpäin ja yrittäisin ottaa selville kaiken tiedon jatkosta minkä voin saada. Jättäisin tietysti omat tietoni klinikalle ja jäisin toivomaan että joku lapsi niitä joskus kaipaa.


    • vastaanottaja

      Olen lähdössä ulkomaille adoptoimaan alkiota tai jatkossa ehkä hakemaan lahjamunasolua, koska omillani en tule raskaaksi. Ajattelin, että lapsi, jos se nyt toivottavasti tulisi, saisi ihan pienestä pitäen sopivalla tavalla iän mukaan tietää, että solu, mistä hän sai alkunsa on luovuttajalta. Että joku on halunnut kovasti auttaa, että hän sai alkunsa. Ehkä asian kanssa eläminen on siten helpompaa.

      Ulkomailla hoidettuna luovuttaja on anonyymi, joten biologisia vanhempia ei voi sitten tietää.

      • Juuret

        Ulkomailla hyvin usein munasolun luovuttaja on anonyymi, jostain syystä. Taas sperman voi yleensä hankkia maahan kuin maahan myös jostain kansainvälisestä spermapankista, jossa on valittavista mahdollisuus, että lapsi saa tietää luovuttajan henkilöllisyyden aikuistuttuaan.

        Joissain maissa on myös laki, että spermanluovuttajat rekisteröidään mutta munasolun luovuttajia ei. Se on hieman outoa.

        Minusta Suomen laki rekisteröinnistä on hyvä. Taas se on ihan typerää, että lahja-alkioita ei saa luovuttaa eteenpäin. Kai siinä on pelätty jotain alkiokauppaa, sillä rekisteröinti varmasti toimii ihan yhtä hyvin tokalla kuin ekallakin saajalla. Mutta jos 1. vastaanottaja vapaaehtoisesti ja anonyymisti ne luovuttaa edelleen, niin en käsitä miten se eroaa omien alkioden luovuttamisesta tai miten niitä voisi sen kummemmin kaupata. Olisi kiva tietää, että mitä lainsäätäjät oikein on miettineet kun ovat sitä lakia pykänneet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1935
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1868
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1413
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe