Lewyn kappale -dementia ja harhat

memuschkaja

Hei! Olen päälle parikymppinen nainen ja 63-vuotias isäni sairastaa lewyn kappale -dementiaa. Hän asuu hoitokodissa, koska kotona hoitaminen kävi mahdottomaksi harhojen takia, yksin häntä ei voi jättää ja kaikki meidän perheenjäsenet käyvät päivätöissä.

Eniten tässä taudissa hämmentää nuo harhat. Ei välttämättä se, että niitä harhoja on, mutta miten ihmisen kanssa tulisi toimia, kun harhoja tulee? Isäni puhuu paljon erilaisista vaaroista ja vainoajista, jotka ovat hänen perässään ja hän epäilee useinhoitohenkilökuntaa pahantekijöiksi, eikä pysty ollenkaan rentoutumaan hoitopaikassaan. Minä menen ihan lukkoon ja yritän selittää, etten näe mitään vaaraa tässä tilanteessa ja yritän aina painottaa, ettei hänellä ole mitään hätää ja perustella, miksi tilanteessa ei ole mitään vaaraa. Onko tähän jotain ohjeita olemassa, miten tällaista harhailevaa ihmistä voi rauhoittaa? Jostain luin, ettei harhoihin saa mennä mukaan, mutta toisaalta se tuntuu aivan mahdottomalta, jos toinen ei millään usko.

Oikeastaan en odota, että mitään ohjeita olisi olemassa ja että jokainen on yksilöllinen tapaus - lähinnä kaipaisin ajatuksia ja neuvoja muilta lewyn kappale -dementiaa sairastavien läheisiltä. En tiedä mihin pitäisi ottaa yhteyttä tai saada vertaistukea.

Ei muuta, kiitos jo etukäteen!

4

5533

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+1

      Minä menin kyllä mukaan harhoihin, tai siihen tunteeseen , en ainakaan koittanut oikasta. Ainakin meillä yltyi vaan levottomuus ja harhat jos oikaisi. Lisäksi koitin harhauttaa, keksii muuta. En tiedä , mutta nykykäytännön mukaan , suositellaan että ollaan mukana harhassa, ainakin meillä se toimi. Sairaillehan se on todellista ja tulee hätä jos sanoo että kuvittelee vaan.

    • memuschkaja

      Kiitos vastauksesta! Joo, minäkin yritän aina päästä siihen tunteeseen mukaan ja ymmärtää, että tämä on isäni todellisuutta. Usein kuitenkin isälläni toistuva harha siitä, että esimerkiksi hoitopaikan käytävällä kerätään porukkaa kokoon ja heille ollaan tekemässä jotain pahaa, tai että siellä ammuskellaan - ja kun minähän tulen isäni huoneeseen tämän kyseisen käytävän kautta. Yleensä tähän sanon, että "minä näin ihmisiä katsomassa televisiota" tai että "en ainakaan huomannut mitään epäilyttävää" ja yritän sitten rauhoitella ja silitellä. Usein hän myös pian häätää pois (noin 10 minuutin oleilun jälkeen), koska "on liian vaarallista". Inhottaa vain, kun ei voi oikein toista auttaa tai houkutella häntä tekemään mitään mielekästä, koska hänen maailmansa on täynnä vaaroja ja uhkakuvia. Äitini onnistuu saamaan iskän joskus ulkoilemaan, mutta minä harvemmin saan. Pelottaa myös välillä lähteä, jos toinen on kovin harhainen, kun ei tiedä mitä tapahtuu. Jotenkin vain tuntuu, etten tee tarpeeksi, en yritä tarpeeksi, pelkään liikaa ja en osaa toimia oikein.

    • Teet ihan tarpeeksi, etkä enempää voi. Miulla oli harhainen ja väkivaltainen alzheimerhoidettava . pelotti välillä ja sain vartioida yötä päivää. Pitää aina muistaa, että sairaille tuo on todellisuutta, eikä terve pysty enempää , kuin mihin ymmärrys ja välittäminen riittää. Parasta olla itse rauhallinen ja olla läsnä , ja poistuu paikalta jos on vaarallista. Kyllä sitä tuntee itsensä tosi riittämättömäksi, kun ei mitään voi.
      Jos sinua pelottaa , älä pakota itseäsi. ja pyydä vaikka joku hoitaja mukaan/ vierelle kun olet siellä hoitokodissa, kyllä siellä ymmäretään, tai pitäisi ymmärtää.
      Meillä oli harhat niin valtavia ja niitä ihmisiä oli välillä jopa saunan uunissa ja sota oli käynnissä. Sohvalla istui aina joku näkymätön, ja telkkari pelotti , siellähän aina porukkaa :)
      Vaikeeta se on katsella vierestä , mutta muokkaa kohtaamisista sellaisia, että sinulla on hyvä ,pieniä hetkiä ja usko pois, et pysty enempää tekemään.

    • sairaus sen tekee

      Hoidan itse dementoituneita vanhuksia. Harhat ovat helle todellisuutta ja ei niitä millaan oikaise. Adistaa vain, jos alkaa inttämään.
      Kerran eräs mummo sanoi, että tyynyn alle meni haavoitettu eläin ja kotistetyyny on päältäkinpäin veressä. Tyynyliinassa oli punaisia valkoisella pohjalla.
      Otin tyynyn ilmaan, katsottiin yhdessä että alla ei ollut mitään ja sanoin että en kuule korvillani valitusta. Sitten selitin että tyynyliinan punaiset täplät ovat ruusuja, kukkia.
      No vanhus rahoittui ja sillä kertaa harha unohtui.

      Itse koen joskus, että on tärkeää olla vain läsnä ja kuunnella vanhuksen ahdistusta. Harhat aiheutuvat aivojen rappeutumisesta ja mikään inttäminen ei auta ja paranna tilannetta.
      Pitää hyväksyä sairas sellaisena kuin hän on. Jos harha on hirveä, niin on oltava vain levollinen, ja rauhoiteltava että mitään pahaa ei tapahdu. Asiat järjestyy. Näin olen itse päässyt eteenpäin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4925
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3114
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1621
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe