Fennovoiman hanke etenee

Ari Pyhäjoelta

Fennovoiman omistajat tekivät tänään sitovan päätöksen voimalan rakentamisesta. Samalla myös ilmoitettiin että yhtiön Suomalaisomistus on yli 50%. Asiasta kertoi YLE.n uutiset. Hienoa että Suomalaisille saadaan töitä, aluksi hankkeen suunnitteluyhtiöissä.

408

4291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksi tuoli riittää

      Samalla nimitettiin yhtiölle uusi hallituksen puheenjohtaja ja nykyisen puh. joht. kalsoisrooli jäi jaetuksi.

    • Ruskohiili jyrää

      Saadaan tuonkin voimalan tuotannolla pois viimeisetkin hiilivoimalat, toisinkuin Saksassa.

    • Evakkopaikat

      Kunhan omistajat tajuavat minkälaisiin korvauksiin ne saattavat joutua onnettomuuden sattuessa niin tuskin pysyvät mukana loppuun saakka. Sitäpaitsi jo pelkästään Voimalan haitta-alueella(150km) asuville pitää maksaa korvaukset asuinalueen arvonalennuksesta, myöhemmin korvauksia on vaikea saada.

      • Tuutu kuvio

        Tonttien hinnnat ovat nousussa Pyhäjoella. Asuinrakennusten rakennusbuumi alkaa heti voimalan periaateluvan täydennyshakemuksen tultua käsitellyksi eduskunnassa.


      • Lisää ydinvoimaa

        Loviisan ydinvoimalan läheisyys ei ainakaan Helsingin tonttien hintoja ole alentanut, totuushan on päinvastainen. Ydinvoimala on ehdoton piristysruiske koko lähialueelle. Tuulimylly naapurina on paljon huonompi vaihtoehto.


      • 4+1

        Sulla on ihan uutta tietoa, voisitko vähän valottaa tuota?


      • superbwinner1
        Tuutu kuvio kirjoitti:

        Tonttien hinnnat ovat nousussa Pyhäjoella. Asuinrakennusten rakennusbuumi alkaa heti voimalan periaateluvan täydennyshakemuksen tultua käsitellyksi eduskunnassa.

        Toivottavasti ei tule lupaa koskaan. Täysin vanhentunutta tekniikkaa ja helvetin saastuttava (puoliintumisaika 100000v.uraanilla) Nykyinenkään SUSI ei näytä valmistuvan millään.Helvetin kallista energiaa...Ja vielä ryssiltä pitäis ostaa .. EI TOSIAANKAAN!!!! Uusiutuvat käyttöön .Siinä on tulevaisuus ja se tuo työllisyyttä paljon enemmän.Joka kylälle pieni biovoimala ketjutettuna toisiin turvaa häiriöttömän sähköntutannon.Ja tuo taatusti enemmän työpaikkoja ,ilman RISKEJÄ!!!


      • Supervirhe

        "(puoliintumisaika 100000v.uraanilla)"
        Väärin! Uraanin U238 puoliintumisaika on 4500 miljoonaa vuotta. Ja muukin viesti samanlaista virhepotaskaa


      • phyysikko

        mitä uraanin puoliintumisajalla on ydinvoiman saasteiden kanssa muutenkaan tekemistä?


      • Anonyymi
        Tuutu kuvio kirjoitti:

        Tonttien hinnnat ovat nousussa Pyhäjoella. Asuinrakennusten rakennusbuumi alkaa heti voimalan periaateluvan täydennyshakemuksen tultua käsitellyksi eduskunnassa.

        Murhaajaryssien toimesta hanke onneksi kaatuu heti!!!!!!


    • Valottaja
    • Kesko perui ???

      Mikähän taho on lähtenyt osakkaaksi Keskon tilalle, jotta Suomalaisomistajuus on noussut yli 50%.n ?

      • Anonyymi

        Täysin typerää höpistä yli 50% omistuksessa. Omistus on rosatomin käsissä nopeammin kuin esim. pyhäjoen Ari luuleekaan. Aikooko ja antaako sdp ja keskusta vasemmistoliittoineen tosiaan tämän kansallisen katastrofin tapahtua!? Suomi todistaa hirvittävää ja brutaalia ukrainalaisten tappamista aitiopaikalta ja samaan aikaan rakentaa kyseiseisten kriminaalien ydinvoimalaa länsirannikollemme. Onkohan pyhäjokelaisella väellä ja kunnanjohtajalla jossain kohtaa mennyt rajusti vihkoon vai pankkitilille.


    • Ilman politiikkaa

      Perjantaina Pyhäjoella pidetyssä yleisötilaisuudessa paikkakuntalaiset olivat tyytyväisiä voimalan tuloon ja sen kautta tuleviin työpaikkoihin. Positiivinen ajattelu on vihdoin palaamassa Suomeen, kuten myös Äänekosken hanke osoittaa.Kaikki Suomalaiset haluavat lisää työpakkoja ja sen kautta verotuloja.

    • äänestysikäinen

      Niinpä,
      jos Pyhäjoelle joku haluaisi rakentaa huoltoaseman (onko siellä vielä sellaista ?),
      siitäkin pitäisi samalla periaatteella järjestää kansanäänestys. Kaikki fossiilisten polttoaineiden vastustajat ja ympäristöjärjestöt äänestäisivät vastaan. Huoltoasemahanke kaatuisi äänestyksessä ja pyhäjokelaiset saisivat hakea autoihinsa polttoaineen muualta.

      • Ari Pyhäjoelta

        Ei se noin menisi. Täällä ei ole työtä vieroksuvia viherhippejä niin paljoa että äänestystulokseen huoltoasemistakaan vaikuttaisi. Työpaikkojen puolesta täällä ollaan innokkaina puolustamassa ja muutenkin ihmiset täällä ovat pääosin rehellisiä normaaleja kansalaisia. Vihreiden mielenosoituksissa on pääosin etelästä kuljetettuja mellakoitsijoita, joilla ei ole muutakaan tekemistä keskellä työpäivää.


      • 7+7
        Ari Pyhäjoelta kirjoitti:

        Ei se noin menisi. Täällä ei ole työtä vieroksuvia viherhippejä niin paljoa että äänestystulokseen huoltoasemistakaan vaikuttaisi. Työpaikkojen puolesta täällä ollaan innokkaina puolustamassa ja muutenkin ihmiset täällä ovat pääosin rehellisiä normaaleja kansalaisia. Vihreiden mielenosoituksissa on pääosin etelästä kuljetettuja mellakoitsijoita, joilla ei ole muutakaan tekemistä keskellä työpäivää.

        Niinhän se on. Turha tulla etelän varisten raakkumaan, mitä pyhäjokilaisten pitäisi tehdä tai olla tekemättä.


    • ????

      Kansanäänestystä ei tule eikä sitä tarvita. Tämä lienee päivänselvä asia. Mutta eduskunnan lupa tarvitaan. Koskahan eduskunta ehtii ottaa luvan uusimisen käsittelyyn? Ei ainakaan ennen EU-parlamenttivaaleja tai SDP:n ja Kokoomuksen puheenjohtajavalintoja, ei ennen ( eduskunnan tosi pitkiä ) kesälomia. Syksyllä häämöttää jo uudet eduskuntavaalit ja epäilen halutaanko hallituksessa järjestää isoa riitaa juuri ennen vaaleja. ( Vihreiden lähtö hallituksesta ydinvoimakysymys keppihevosena sopivasti ennen vaaleja saattaisi sataa äänivyöryn vihreille ja tätä eivät muut puolueet halua ).

      Joten aika todennäköistä, että Fennovoiman luvasta päättää vasta uusi hallitus joskus syksyllä 2015. Etenenemistähän se on tämäkin. Harmi vaan että rahaa palaa joka kuukausi aina vaan enemmän mm lisääntyviin palkkakustannuksiin ilman että mitään konkreettista tapahtuisi.

      Osakkaiden kaikkoaminen on oma juttunsa ja osoittaa , ettei kukaan tunnu enää uskovan -kuntapäättäjiä, Rosatomia ja Fennovoimasta säännöllistä palkkatuloa nauttivia lukuunottamatta koko hankeeseen. Valion mukanaolon voi selittää yhtiön idänviennin varmsitamisasiana.

      Fennovoimahanketta saattaisi liikauttaa eteenpäin Rosatomin reipas hinnanalennus nyt puhtutusta 5-6 miljardista esim kiinteähintaiseen 4-5 miljardiin mikä tarkoittaisi isoja tappioita toimittajalle = Venäjän valtiolle .

      ( sana kiinteähintainen on näissä asiayhteyksissä aika hirtehinen , lähes vitsi, mutta toisinn kuin AREVALLA, luottaisin toki huomattavasti enemmän että venäläisen osapuolen kanssa kauppasopimukset pitävät )

      Loviisa ykkösen kanssa silloinen Neuvostoliitto harjoitti tällaista kauppapolitiikkaa joten tässäkään tilanteessa kun ostajia venäläisille tuotteille on harvassa, tällainenkin manooveri Rosatomin taholta voisi olla mahdollisuuksien rajoissa. Alihintaista kauppahintaa voitaisiin kuittailla hiljalleen pitkällä sitovalla polttoaineen toimitussopimksella.

    • lupa-asia päätökseen

      Nykyisellä hallituksella (poislukien vihreät) ei ole syytä viivytellä Fennovoiman lupa-asiassa. Pikemminkin päinvastoin, päivitetty periaatelupa hallitukseen ennen kesälomia ja eduskunta hyväksyy sen heti palattuaan lomilta.

      Jos päivitetyn periaateluvan käsittely venyisi ensi vuoteen, luvan voimassaoloaikaa on samalla jatkettava. Nykyinen lupa edellyttää, että rakentamispäätöstä on haettava viimeistään vuoden 2015 kesällä.

      • Töitä Suomeen

        Periaateluvan täydennyksen käsittely on tulossa syksyllä päätösvaiheeseen. Varsinkin pohjoisen Suomen kansanedustajat haluavat viedä lupa-asian nopeasti eteenpäin. Pelkona heillä on Fortumin kiilaaminen ohitse heti vaalien 2015 jälkeen. Suomesta poistuu käytöstä lähivuosina 4 ydinvoimalaa täysin palvenneina ja tämä asia unohdetaan näissä keskusteluissa usein.


    • ????

      Nyt kun tilanne on sellainen, ettei Fennovoiman omistusta saada millään nousemaan lähellekään ensimmäisessä lupahakemuksessa ilmoitettua 64 %:ia olisi varmaan kaikkien etu, että koko Fennovoimahankkeesta luovuttaisiin. Tämä olisi tietysti suuri onnettumuus Pyhäjoen kunnalle mutta valtava resurssien säästö muulle Suomelle.

      Mikään tai kukaan ei estä polkaisemasta liikkeelle kokonaan uutta ydinvoimahanketta vaikka tiimalasissa hiekka valuisi loppuun . Ja onhan meillä jemmassa vielä OL4 lupakin.

      Tekemätäntä työtä ydinsähkön tuotannon ylösajolle rittää ilman Fennovoimaakin OL3 ja OL 4 kanssa, yhteenlaskettu sähköntuotantopotentiaali kait jotain 3200 Megawattia. Kunhan OL 3 ja Ol 4 saadaan tuotantoon kukaan ei enää kaipaa Rosatomin 1200 Megaa . Sitäpaitsi Olkiluodossa on kaikki ydinvoimaloiden ulkopuolinen infra ( tiet, sähköverkko, loppusijoitus ym.. ) jo valmiina mikä tarkoittaa valtavaa kustannussäästöä Pyhäjokeen verrattuna.

      Taloudellisesti ajateltuna Pyhäjoen hanke on todella järjetön. Jos joku on sitä mieltä, että jos AREVA pistää 9 miljardia OL3 saamatta kilowattiakaan tuotettua sähköä on peruste sille , että kokeillaanpa laittaa toiset 9 miljardia Pyhäjoelle ( yleensä kaikissa suurissa hankkeissa budjetit ylittyvät ) paremmalla onnella silloin ollaan kyllä tekemisissä jonkinasteisen hulluuden kanssa.

      Nyt kun OL3 vaikeudet ovat tiedossa olisi suurta viisautta katsoa muutama vuosi eteenpäin tuleeko OL 3:sta ydinvoimala, Moskeija, sellutehdas vai jotain muuta. Vasta tämän jälkeen kannattaisi palata Fennovoima-hankkeeseen. Kuka tietää vaikka Rosatomin teknologiakin olisi pian samankaltaisissa vaikeuksissa automaation kanssa kuin AREVA nyt olkiluodossa. Ei ne veli venäläisenkään viptaakit ole ikuisia ja mahtavatko soveltua lainkaan suomalaisiin olosuhteisiin. Loviisaankin taidettiin aikoinaan vaihtaa suomalainen säätötekniikka neuvostoliittolaisen tilalle ( samoin neuvostoliittolaisiin sähkövetureihin ) .

    • Suomessa sentään tehdään hyvää työtä maapallomme eteen! Upeeta, mahtavaa !

      • Energiapohtija

        Ei tarvitse kulkea ilmansuodattimet kasvoilla niinkuin Kiinassa.


    • Pohjoista voimaa

      Kymmenet pohjoissuomalaiset yritykset ovat aloittaneet kamppailun Fennovoiman ydinvoimalahankkeen puolesta. Kyseessä on samanlainen yhteinen ponnistus kuin millä aikoinaan saatiin terästehdas Raaheen ja Tornioon.
      Tsemppiä pohjoisen väki - ja Oulu tietysti suurhankkeeseen mukaan !


      http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/pohjoinen-omistus-tarkeaa-fennovoimassa/663186/

      "Pohjoissuomalaiset yritykset tavoittelevat oululaisen Kymppi-Eristyksen johdolla viiden prosentin osuutta Pyhäjoelle kaavaillusta Fennovoiman ydinvoimalasta. Suunnitteilla on tässä vaiheessa 50 miljoonan euron yhteissijoitus.

      Lisää samanlaista yrittäjähenkeä tarvitaan, jotta miljardiluokan hanke saadaan onnistumaan. Kyse ei ole lahjoituksista, vaan sijoituksista, jotka poikivat työtä, toimeentuloa, sähköä ja osinkoja. Myös Oulun kaupungin pitäisi osallistua ydinvoimalahankkeeseen."

    • Pyhäjoen voimalaan voisi markkinoida kansanosakkeen, entisen Nokian tapaan.
      Turvallinen ja pitkäaikainen sijoitus!

      • Kannatetaan

        Voisihan se olla jonkin pankin tekemä rahasto joka olisi yhtenä osakkaana Hyvä ajatus tuo osakkuus yleensäkin.


    • Hienoa, Pyhäjoki !
      • Anonyymi

        Jokaisen menettämänne ruplan olette ansainneet


    • ????

      "Pyhäjoen voimalaan voisi markkinoida kansanosakkeen, entisen Nokian tapaan.
      Turvallinen ja pitkäaikainen sijoitus! "

      Rennyn Mannerheim elokuvaprojektiakin vauhditettiin muutama vuosi sitten kansalaiskeräyksellä mutta aika heikösti kävi. Kaikk' män .

      Tilannehan on tällä hetkellä se, ettei Fennovoimalla ole voimassa olevaa rakennuslupaa. Oletan hallituksen edellyttävän reilusti yli 50 %:n ylittävää kotimaista ( vakavasti otettavaa ) omistuspohjaa. Kuukaudet ja vuodetkin ovat vierineet ja Fennovoima hankeesta alunperin kiinnostuneet yhtiöt ovat luopuneet hankkeesta yksi kerrallaan. Eikö tämä jo osoita, ettei hankkeella ole mitään taloudellisia edellytyksiä toteutua ,

      On kokonaan eri asia, jos poliittiset päätöksentekijät hyväksyvät sen, että Rosatomin omistusosuus voi Fennovoimassa kasvaa yli 50 %:n. Tämä käy Rosatomilta helposti ostamalla nippu ( yhtiöitettyjä ) kunnallisia sähkölaitoksia. Rahapulassa olevat kunnat myyvät kyllä sähköyhtiönsä mielellään Rosatomille isänmaallisena tekona. ( Fennvoimahankettahan on väitetty isänmaalliseksi ) .


      Kokonaisuutta ajatellen se, että kuluttajien sähkölaskussa lukisikin paikallisen sähköyhtiön asemasta RAOS Voima Oy ( RAOS = Rosatom overseas ) kertoisi aika konkreetyisesti mistä on kysymys eli haluammeko ryhtyä maksamaan kuluttajasähkölaskumme suoraan Venäjän valtiolle?

    • Hienoa, Pyhäjoki !

      "Tilannehan on tällä hetkellä se, ettei Fennovoimalla ole voimassa olevaa rakennuslupaa."

      Nimimerkkisi ???? kuvaa hyvin tietämystäsi Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta.
      Fennovoimalla ei ole voimassa olevaa rakennuslupaa, koska Fennovoima ei ole vielä rakennuslupaa hakenut. Ymmärretty ?

      Fennovoimassa on mukana 45 alkuperäistä osakasta, luopujia on ollut noin 15.
      Kymmeniä uusia osakkaita on tulossa mukaan

      Rosatom on ja pysyy vähemmistöosakkaana. Enemmistöosakas on täysin suomalainen Voimaosakeyhtiö SF, jolla on myös enemmistöosakkaana päätösvalta Fennovoiman asioissa.

      Voimaosakeyhtiö SF:n omistajina on kymmeniä kunnallisia sähköyhtiöitä ja muita suomalaisia yhtiöitä. Jos osakas haluaa myydä osuutensa Voimaosakeyhtiö SF:sta on osakassopimuksen mukaan muilla osakkailla etuoikeus lunastaa myytävä osuus.

      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kymmenia-pohjoissuomalaisia-yrityksia-lupautumassa-osakkaaksi-fennovoimaan/663106/

    • ????

      On noita uusia osakkaita jo odoteltu pitemmän tovin mutta aika hiljaista on. Jokin aika sitten Kalevassa julkistettiin Ylitornion Betonituote Oy:n nimi uutena osakkaana. Kaikki kunnia ja hatunnosto betonialan yrittäjille mutta pieniä ovat silakat joulukaloiksi.


      Voimaosakeyhtiö SF :n ( tulevaisuudessa yhtiöitettyjä ) kunnallisia sähköyhtiöitä ei tarvitse myydä ROAS Suomi Oy:lle. Etuosto-oikeuden voi kiertää fuusioimalla yhtiöt ROAS Suomi Oy:hyn. Osakkeenomistajakunnat saavat sitten osinkoita sitten veli venäläiseltä ja kuluttajein sähkölaskut voi sitten maksaa samaan ilmansuuntaan. Toivottavasti ei sitten fuusioida koko isänmaata pala kerrallaan suureen ja mahtavaan...

      Noilla lupa-asioilla tarkoitin tietenkin uutta eduskunnan päätöstä , oikea termi linee kait toimilupa, ei rakennuslupa . Saivarrella tietenkin saa, nimimerkkejä täällä on kaikenlaisia , kansakoulun yhteenlaskukokeistakin tuttuja ja muita...

    • Hienoa, Pyhäjoki !

      " Noilla lupa-asioilla tarkoitin tietenkin uutta eduskunnan päätöstä , oikea termi linee kait toimilupa, ei rakennuslupa . Saivarrella tietenkin saa"

      Saivartele pois vaan, ei se haittaa....

      Tiedoksi, Fennovoimalla on voimassa oleva valtioneuvoston myöntämä ja eduskunnan hyväksymä periaatelupa rakentaa ydinvoimalaitos Pyhäjoelle.

      Periaateluvan lisäksi tarvitaan seuraavaksi valtioneuvoston myöntämä rakentamislupa ja sen jälkeen normaalit rakennusluvat.

      Melkoista saivartelua on ajatus kunnallisten sähköyhtiöiden fuusioituminen ROAS Oy:öön. Tuskin löytyy sellaista kuntaa, joka myisi sähköyhtiönsä venäläisille.

      Sitä paitsi, Rosatomin ja Fennovoiman välisen sopimuksen mukaan Rosatomin omistusosuus on rajattu alle 50 prosenttiin.

    • ????

      "Sitä paitsi, Rosatomin ja Fennovoiman välisen sopimuksen mukaan Rosatomin omistusosuus on rajattu alle 50 prosenttiin. "

      Näinä aikoina tulee lähes päivittäin uutisia siitä, ettei Venäjän valtio , sen viranomaiset tai Venäjän valtion omistamat yhtiöt noudata sopimuksia olivatpa ne minkä laatuisia tahansa. ( esim Venäjä rikkoo kaiken aikaa WTO sopimusta ) . Venäjän lainsäädännössä on jopa kohta, joka oikeuttaa Venäjää toimimaan oman maansa rajojen ulkopuolella valvomaan Venäjän kansalaisten ym oikeuksia. Juridisesti valtion yksipuolisesti julistama oikeus puuttua toisen valtion, vaikka Suomen sisäisiin asioihin , rikkoo kaikkia kansainvälisen oikeuden periaatteita = valtion itsemääräämisoikeutta/ suvereniteettia vastaan.

      Kunnan sähköyhtiöiden myynnistä ulkomaiseen omistukseen on meillä jo lukuisia esimerkkejä. Ostajina ovat olleet Vattenfall ( esim Revon Sähkö ) ja EON ( Espoon energialitos ) . Jos kuntapäättäjät toivottavat tervetulleeksi venäläis( osa) omisteisen ydinvoimalankin , kun tarpeeksi paljon rahaa pistetään pöytään, kuntapäättäjille ei tee heikkoakaan myydä oma sähkölaitoksensa ROAS Suomi Oy:lle.

      Pyhäjoellakin tunnutaan kovasti fanitettavan venäläisiä. En yhtään ihmettelisi jos Pyhäjoella kasitien varressa liehuisivat kilpaa yhtäällä Greenpeacen ja toisaalla Venäjän federaation ja Rosatomin liput.

      Alla lainaus kuntapäättäjien pöytäkirjasta:

      " Venäläinen laitostoimittaja on pyhäjokisille mieluisampi vaihtoehto kuin aiemmat esillä olleet kumppanit."

    • Hienoa, Pyhäjoki !

      Saivartele pois vaan, ei se haittaa....

      • C/R

        Kunpa tuohon voisi lisätä vielä, hyvä Tampere, hyvä Helsinki, hyvä Turku, hyvä ...
        Nyt olisi hyvä hetki tähdätä tulevaisuuteen ja kuntien tulisi hankkia Fennovoiman osakkeita, jotta suomalainen omistus tulisi turvattua. Hankitaan esim. pikaraitioteitä, muttei varmisteta halvan sähkön saantia, hölmöläisten touhua, sanoisin.


    • ????

      Ei uusien ydinvoimaloiden sähkö mitään halpaa ole. Fennovoiman Ottavaisen mukaan Pyhäjoella Rosatomin laitoksessa tuotettu sähkö tulisi maksamaan 5 c / kwh joka on kalliimpaa kuin sähkön keskimääräinen markkinahinta ( Nordpool ). Laitos tuottaisi näillä hinnoilla tappiota!!!

      Miksi ihmeessä kuntien tulisi ostaa tappiota tuottavia osakkeita veronmaksajien rahoilla. Uudet ydinvoimalat pitää pystyä rakentamaan ilman kuntien = veromaksajien rahoja.

      Ei voi mitään, että ydinvoima-ala on historian suurimmassa kriisissä. Uudet laitokset tulevat liian kalliiksi tai sitten ne muuttuvat ikuisuusprojekteiksi eivätkä valmistu koskaan (OL 3 ). Ikäänkuin viimeisenä oljenkortena uusien ydinvoimaloiden rakentamista perustellaan hiilidioksidipäästöargumenteilla. Tämän " koulukunnan " mukaan sähköenergia saakin maksaa Suomessa enemmän kuin muualla kunhan se on ydinvoimalla tuotettua. Uutta ydinvoimaa on tänne yritetty rakentaa vuodesta 2005 mutta valmista ei tunnu tulevan. AREVA on ajamassa OL 3 työmaata alas ja vahvuus on enää vajaa 1000 työntekijää . Meneillään olevat työt on kerrottu olevan rakennuksen ulkopuolisia " pellityksiä ".

      Nyt kun OL3 työmaa jää kesken ja asentajat ja työnjohto poistuvat maasta työmaan uudelleen käynnistäminen sitten joskus ja töiden loppuunsaattaminen maksaa vielä 1-2 miljardia. Tälle summalle on työ ja tuska löytää maksaja. Onko se Ranskan vai Suomen veronmaksajat ? Epäinen , ettei kumpikaan. Taloudellisesti kaikkein halvimmaksi tulee se, ettei OL 3 koskaan tehdä valmiiksi. Ainoastaan sähkön markkinahinnan voimakas nousu saattaisi tehdä OL3 tuotantokuntoon rakentamisen taloudellisesti mahdolliseksi. Juuri nyt ennusteet sähkän markkinahinnan kehityksestä viittaisivat maltilisesti alenevaan suuntaan.
      Juuri tämä sähkön markkinahintojen aleneminen on myrkkyä mtyös Fennovoima projektille. Ei sähköä, ei edes ydinvoimalla tuotettua, kannata tuottaa tappiollisesti. Tappioit tulevat osakkaiden maksettavaksi. Kunnalliset sähkölaitokset ovat tähän saakka toimineet voitollisesti ja tukeneet kunnallistaloutta. Jos ydinsähköä joudutaan ostamaan tappiolla kunnallistaloudessa tämä merkitsee rahavirran kääntymistä kunnan budjetistä päinvastaiseen suuntaan.

      • 11-10

        Sähkön hinta nyt on eri asia kuin tulevaisuudessa. Kun tuulimyllyjen tuki loppuu, ponnahtavat hinnat hieman. Jos Ruotsiin ei rakenneta uusia ydinvoimaloita, ponnahtaa hinta rajusti. Tulevaisuuteen pitää panostaa ajoissa.


    • 9+1

      Tuulivoimaloissa tuotettu sähkö maksaa noin 5-7 c/lkWh, eli enemmän kuin markinahinta, mutta vähemmän kuin tuulisähkön saama takuuhinta, nyt 10,35c/kWh, myöhemmin 8,35 c/kWh.
      Miksi markkinahintaa kalliimman tuulisähkön tuotantoa pitää tukea veronmaksajien varoilla?

      Hanhikiven ydinvoimala on toiminnassa noin vuosina 2025-2085 (2105).
      Sähkön markkinahinta on silloin selvästi yli 5c/kWh. Siitä pitää huolta fossiilisilla polttoaineilla tuotettavan sähkön tuotantokulujen voimakas kallistuminen (polttoaineiden hinnannousu, ympristöpäästöjen verotuksen kiristyminen).

      Tuuli- ja aurinkosähkön tuotanto vaihtelee satunnaisesti ja paljon. Vesisähkön lisäksi tarvitaan merkittävästi ydinsähkön tuotantoa turvaamaan sähkön riittävyys kaikissa olosuhteissa.

    • ????

      Kuka tässä on tuulivoimasähkön hinnasta puhunut ? Sähköä voidaan tuottaa turpeella, kivihiilellä, bio- ja maakaasulla, hakkeella, jätteillä ym. Lisäksi vesivoiman osuuskin kasvaa hieman. Tehostuva energiankäyttöä mm siirtyminen LED valaistukseen, taajuusmuuttajat, teollisuuden prosessien energhiatehokkuuden paraneminen tulevät pienentämään energiankulutusta ja vaikuttamaan sähkön markkinahintaan alentavasti.

      • Lisää ydinvoimaa

        Täytyy olla hullu, jos hiilidiokdikuormaa haluaa lisätä. Energiaystävällisten laitteiden lisääntyminen ei ole vähentänyt sähkön käyttöä, päin vastoin laitteita pidetään turhaan päällä, kun ne kuluttavat niin vähän. Mm. pihavaloja poltellaan surutta ympäri vuorokauden myös kesällä jne. Tarvitaan ydinvoimaa ja valistusta, jotta hiilidioksidia saataisiin rajoitettua.


    • 9+1

      "Sähköä voidaan tuottaa turpeella, kivihiilellä, bio- ja maakaasulla, hakkeella, jätteillä ym.

      Kaikki nuo tuotantotavat aiheuttavat kasvihuonekaasupäästöjä. Suomi on sitoutunut vähentämään päästöjä, ei lisäämään.
      Vesivoiman käyttöä ei Suomessa voida merkittävästi lisätä.

      Maailmanlaajuisesti energian käyttö kasvaa koko ajan. Suomessa energiankäyttö saattaa kokonaisuudessaan hieman vähetä. Mutta sähkön kulutus Suomessa ei vähene, sillä sähkön osuus kokonaisenergian käytöstä nousee.
      Tulossa on uutta sähkön käyttöä, mm. sähtköautojen määrä kasvaa, myös siirtyminen öljylämmityksestä maalämpöön lisää sähköenergian tarvetta.

    • ????

      Suomen ja koko EU alueenkin hiilidioksipäästöillä ei ole merkitystä koko maailman hiilidioksipäästöjä ajatellen. EU:n väestö on noin 10 % koko maapallon väkiluvusta ja EU alueen osuus alenee koko ajan koska syntyvyys on EU maissa on koko maailman valtioiden keskiarvoa alempi. Koska EU:n villeimmissä suunnitelmissakaan ei ole tarkoitus muuttaa EU:ta päästöttämäksi ja palata kivikautiseen elämäntyyliin, EU:n ilmastopolitiikalla ei ole ole tässä mitään merkitystä.

      Siinä missä EU alueella onnistuttaisiinkiin vähentämään päästöjä ( olivatpa nämä päästöt mitä hyvänsä ) muualla maailmassa päästöt lisääntyvät moninkertaisesti. Muu maailma ei ole lainkaan kiinnostunut EU:n viheruskovaisuudesta vaan taistelee EU:n pyrkimyksiä vastaan. EU joutui mm. perumaan uhkaamansa pääsökauppavelvoitteen EU:n ulkopuolisille lentoyhtiöille koska USA ja Kiina uhkasivat EU:ta vastatoimilla. Tästä syystä lentoliikenteen päästökauppa tulee koskemaan vain EU:n sisäistä lentoliikennettä. Koska päästöoikeuksia todennäköisesti tullaan jakamaan runsaskätisesti kaikille EU:n sisäisillä reiteillä liikennöivile lentoyhtiöille, lentoliikenteen päästökauppa ei tule vaikuttamaan lainkaan edes EU:n sisäiseen lentoliikenteeseen.

      Saksassa ja monissa muissakin EU maissa on jo huomattu, että EU:n yksipuoliset toimet ainoastaan vahingoittavat EU:n omaa taloutta, siirtävät teollista tuotantoa pois Euroopasta ja samalla johtavat hiljalleen kasvaviin taloudellisiin ongelmiin.
      EU:n onkin jatkossa luovuttava hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteistaan joko koko yhteisöalueella tai jos tästä ei päästä sopimukseen Satu Hassin kaltaisten poliitikkojen vastustuksen takia , sitten maa kerrallaan. Saksa on jo valintansa tehnyt, Suomikin on aktiivisesti lisännyt kivihiilen käyttöä joka vuosi ja muut maat seuraavat perässä.

      Maalämpöpumppujen vuotisella lisäyksellä ei ole kovin merkittävää vaikutusta sähkön kokonaiskukutukseen. Tämä lisäys kompensoituu yksistään valaistuksen energiatehokuuden paranemisella.

      Sähköauto on ja pysyy vielä pitkään ikuisena lupauksena. Kaikki on kiinni akkuteknolgiasta joissa ei mittavasta tutkimustoiminnasta huolimatta ole saatu läpimurtoa aikaiseksi. Ja vaikka toimiva sähköauto tulisi markkinoille jo nyt, kestää autokannan uusiutuminen Suomessa nykyvauhdilla ainakin 20 vuotta .

      Jos sähköautot yleistyisivät merkittävässä määrin joskus 2030 luvulla, aika merkittävä osa sähkäautojen lataussähköstä käytettäisiin kesällä ja lauhempana vuodenaikana , jolloin sähköstä muutenkin on ylitarjontaa. Raskaassa tavaraliikenteessä sähkömoottori tuskin koskaan tulee olemaan vaihtoehto polttomoottoreille.

      Jos bensiini- ja diesel moottoreiden osuus autokannassa jossain vaiheessa alemaan, siirtymä on sähköautoja todennäköisemmin bio / maakaasuajoneuvot , joille sentään on Etelä-Suomessa jo olemassa tankkausasemiakin.

      En ota kantaa siihen, miten muualla maailmassa energian saatavuus on kannattavinta turvata. Suomen tapauksessa se ei ole ydinvoiman lisärakentaminen jos ydinvoiman rauhanomaisessa hyödyntämisessä ei tapahdu merkittäviä uusia innovaatioita. AREVAN EPR reaktori oli vakavasti otettava pyrkimys kehittää ydinreaktorista entistä kustannustehokkaampi ja hyötysuhteeltaan parempi ja samalla pitkäikäisempi verrattuna aikaisempiin laitostyyppeihin mutta valitettavasti projekti on ajanut pahasti karille.

      Nykyteknologialla ydinvoimalla tuotettu sähkö on Suomen olosuhteissa taloudellisesti kannattamatonta.

      Väkirikkaita kehitysmaita kuten Nigeria, Bangla Desh , Pakistan ym ajatellen on aika vaikeaa ajatella , että näistä maista löytysi pääomia 5-6 miljardia / 1200 MW laitos joka saattaa hyvinkin valmistuu alle 10 vuodessa( Risatom ) taI 10 miljardia / 1600 MW laitos joka jää ikuisesti kesken ( AREVA ).

    • 8+7

      ????; " En ota kantaa siihen, miten muualla maailmassa energian saatavuus on kannattavinta turvata. Suomen tapauksessa se ei ole ydinvoiman lisärakentaminen jos ydinvoiman rauhanomaisessa hyödyntämisessä ei tapahdu merkittäviä uusia innovaatioita."

      Kun olet tuota mieltä , nimimerkki ????, kerro oma suunnitelmasi, miten energian saatavuus on kannattavinta turvata Suomessa?

      Ydinvoimaa voi käyttää sekä sähkön että kaukolämmön tuottamiseen, Suomessa toistaiseksi vain sähkön tuotamiseen.
      Nykytilanteessa Suomen sähkön kulutuksesta noin 27% katetaan kotimaisella ydinsähköllä ja noin 20% on tuontisähköä.
      Miten sinä ???? kattaisit ydinsähkön tuonnin, yhteensä liki puolet, osuuden Suomen sähkönkukutuksessa. Konkreettinen suunnitelmasi, kiitos!


      http://www.hyvinvointiasahkolla.fi/hankkeet/energiankulutus/317-energiavuosi-2013-sahko-lammin-saa-piti-sahkonkulutuksen-ennallaan

      " Suomi kulutti sähköä viime vuonna 84,3 terawattituntia (TWh). Kulutuksesta katettiin nettotuonnilla 19,2 prosenttia ja Suomen omalla tuotannolla 80,8 prosenttia. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto (CHP) kattoi kulutuksesta 28 prosenttia, ydinvoima 27 prosenttia, vesivoima 15 sekä hiili- ja muu lauhdutusvoima vajaat 10 prosenttia. Tuulivoiman osuus oli 1 prosentti."

      • Miksi sinulle kelpaa vain nimimerkin "????" oma suunnitelma?


      • 8+7
        stuxnet kirjoitti:

        Miksi sinulle kelpaa vain nimimerkin "????" oma suunnitelma?

        Miksi yrität sekaantua minun ja nimimerkin ???? väliseen keskusteluun.
        stuxnet, oletko sinä " ???? "

        Haluan ensin nähdä ????:n suunnitelman. Vasta sitten voin kertoa, kelpaako se minulle.


      • 8+7 kirjoitti:

        Miksi yrität sekaantua minun ja nimimerkin ???? väliseen keskusteluun.
        stuxnet, oletko sinä " ???? "

        Haluan ensin nähdä ????:n suunnitelman. Vasta sitten voin kertoa, kelpaako se minulle.

        Kysyn sitten toisin: miksi sinulle ei kelpaa julkisuudessa jo esitetyt suunnitelmat siitä, "miten energian saatavuus on kannattavinta turvata Suomessa" (ilman ydinvoimaa).

        En millään tavoin puutu keskusteluunne, haluan vain tietää tuon mitä kysyin.

        Minultakin on tuota tai tuontapaista kyselty. Niihin kyselyihin erinomaisen helppo vastata totuudenmukaisesti esimerkiksi "en mitenkään, koska en pysty sitä tekemään", tai "minusta ehdotus/visio X on ihan riittävän kelvollinen vastaus".


      • stuxnet kirjoitti:

        Kysyn sitten toisin: miksi sinulle ei kelpaa julkisuudessa jo esitetyt suunnitelmat siitä, "miten energian saatavuus on kannattavinta turvata Suomessa" (ilman ydinvoimaa).

        En millään tavoin puutu keskusteluunne, haluan vain tietää tuon mitä kysyin.

        Minultakin on tuota tai tuontapaista kyselty. Niihin kyselyihin erinomaisen helppo vastata totuudenmukaisesti esimerkiksi "en mitenkään, koska en pysty sitä tekemään", tai "minusta ehdotus/visio X on ihan riittävän kelvollinen vastaus".

        Valtioneuvoston tulevaisuusselonteossa /1/ 96% energiaomavaraisuus, vain sähköä jouduttaisiin tuomaan 4% osuudella (kuten skenaariota tehdessäkin, 2009, mutta se ei lienee mahdoton ratkaistavaksi). Skenaario A)

        En tiedä vastaako tämä kysymykseesi "kannattavinta", mutta aika lähellä sitä se on, varsinkin jälkeläistemme kannalta katsoen,


        /1/ http://www.vnk.fi/julkaisukansio/2009/j28-ilmasto-selonteko-j29-klimat-framtidsredogoerelse-j30-climate_/pdf/fi.pdf "


    • ????

      "Miten sinä ???? kattaisit ydinsähkön tuonnin, yhteensä liki puolet, osuuden Suomen sähkönkukutuksessa. Konkreettinen suunnitelmasi, kiitos! "

      Kiitokset luottamuksesta numeromies kun minulta tällaisia kyselet!

      Ensinnäkin, sähkön tuontia on hyvin perustellut syyt jatkaa , ehkäpä entisessä laajuudessa . Esim silloin kun Pohjois-Ruotsissa on hyvä vesitilanne eikä kysyntää Ruotsissa ole riittävästi, olisi suurta idiotismia jättää ylijäämäsähkö siirtämättä Suomeen. Ajoittain markkinasähkön tuntihinta saattaa käydä jopa 1 kwh ja jos Suomessa on kysyntää edulliselle sähkölle, nämä mahdollisuudet kannattaa hyödyntää ääritilanteessa jopa seisottamalla omia laitoksia. Bisneksessä kysymys on rahasta = toiminnan kannattavuudesta. Mitään bisnestä ei tehdä ideologioilla vaan ainoastaan pitämällä huoli siitä, että toiminta on taloudellsesti kannattavaa. Juuri tästä syystä Suomessakin lisääntynyttä kivihiilen käyttöä ei pidä tuomita jos sillä turvataan energialaitosten talous moneksi vuodeksi eteenpäin.

      Koko Pohjoismaisten sähkömarkkimnoiden idea on tasata kysynnän ja tarjonnan huippuja eri maiden välillä. ( nk win-win tilanne eli kaikki voittavat ) . Käytännössä Nordpool on enimmäkseen täyttänyt sille asetetut tavoitteet. Baltian osalta positiivinen vaikutus sähkön markkinahintoihin on ollut vielä suurempim kuin Pohjoismaissa, bonuksena tietysti energhiariipuvuuden vähenminen Venäjästä. Sähköntuotannon omavaraisuusasteen ei tarvitse Suomessa olla 100 % saakka omavaraista jos tästä omavaraisuudesta täytyy maksaa liian kallis hinta. Oikeastaan minkään muunkaan hyödykeen tai palvelun tuotannossa ei tavoitella 100 % omavaraisuutta. Tällaisesta tavoitteesta itsepintaisesti kiinnipitäminen ajaa DDR valtion tyyppisiin suljettuihin markkinoihin jotka eivät pitkällä tähtäyksellä ole elinkelpoisia.

      Tuulivoiman osuus tulee kasvamaan Suomessa nykyisesta 1 prosentista muutamaan prosenttiin nyt tehdyillä ( syöttötariffi) päätöksillä olipa tämä järkevää tai ei. Joidenkin sähköalan asiantuintijoiden mukaan tuulisähkön voimakas lisärakentaminen Pohjoismaissa uhkaa romahduttaa markkinasähkön hinnan. Onko se sitten hyvä vai huono asia, riippuu varmaan vastaajasta. Sähköä käyttävälle teollisuudelle ja maatiloille se merkitsee tuotantokustannusten alentumista ja kilpailukyvyn paranemista. Sähköä tuottaville energialaitoksille alhainen markkinasähkön hinta alentaa katteita ja voi vaarantaa kannattavuuden.

      CHP tuotannon osuus kasvaa hiljalleen, ehkä prosentin vuodessa uusien biopolttolaitosten ja jätevoimaloiden myötä. Vantaan jätevoimala on pian valmis, rakennustyöt ovat alkamassa Tampereella, Leppävirralla ja Varsinais-Suomessa suunitelmat hyvin pitkällä, rakentaminen alkanee parin vuoden sisällä. Polttokelpoista jätettä kannattaa ryhtyä tuomaan laivakuljetuksina ulkomailtakin silloin kun tällaista on saatavissa. Toistaiseksi vihreät ovat enimmäkseen olleet jätteentuontia vastaan mutta asenteet ovat hiljalleen muuttumassa. Jätettä on muistaakseni tuotu Ouluun poltettavaksi Pohjois-Norjasta.

      Hajautetutun energiantuotannon investointitukien jatkaminen vähintään nykyisen suuruisena, pääpolttoaineena turve ja hake kivihiiltäkään varapolttoaineena täysin poissulkematta.

      Vesivoiman osuuden lisäämiseksi on rakennettava Kollajan allas. Tiedän, että tämä asia jakaa mielipiteitä ja on hyvin mahdollista, että allashanke jää toteutumatta. Mutta oma mielipiteeni on, että hyödyt Kollajan allashankeessa ovat haittoja suuremmat.
      Myönnän sen, että Kollajan altaan myötä menetetään luontoarvoja mutta niin tapahtuu olipa energiantuotantotapa mikä tahansa. Ydinvoimaloiden tarvitsema uraanikin täytyy louhia jostakin eikä kaivostoimintakaan ole puhdasta. Tarkoitan tällä sitä, että elintasollamme on aina jokin hinta.

      jatkuu

      • ????

        jatkuu...

        OL 1 ja 2 sekä Loviisa 1 ja 2 reaktoreiden pitäminen sähköntuotannossa niin kauan kuin se STUK lupaehtojen mukaan on mahdollista tai sähköntuotanto on taloudellisesti kannattavaa. Näissä laitoksissa pääomakulut on jo kuoletettu suurimmaksi osaksi ja käytön jatkaminen on kustannustehokasta kenties teknisen käyttlöiän loppuun. Koska teknistä käyttöikää on näissä laitoksissa vielä pitkästi jäljellä ( 15-20 vuotta ) aikaa uusien energiantuotantotapojen rakentamisella on rittävästi. Tästä syystä ihan kaikkia vastauksia energiatarpeen kattamiseen ei tarvitsem olla vielä nyt, pitkälle meneviä suunnitelmia kylläkin. Uuden tuotantokapasiteetin rakentaminen tulee olla jatkuvaa, olipa se sitten mikä energiantuotantotapa hyvänsä. Koska markkinat ja toimintaympäristö muuttuvat jatkuvasti, energiantuotantotapojen monipuolisuus on tietenkin etu tulevaisuutta ajatellen.

        Suomessa tehtävää energiatutkimusta on jatkettava, erilaisia pilottihankkeita on tuettava, kansainvälistä yhteistyötä esim Ruotsin kanssa olisi varaa lisätä.

        Energiaa säästävän teknogian käyttöönoton vauhdittaminen. Pelkästään toimistoissa, kouluissa , kauppaliikkeissä aamusta iltaan tai ympäri vuorkauden palavien miljoonien loisteputkien vaihtamisella LED loisteputkiin ( 36 W -> 10 - 20 W ) lähimmän 10 vuoden aikana tuo merkittävän sähköenergian säästön . Ulkovalaistuksessa, missä hukkalämpö menee harakoille laskennallinen säästö on vielä suurempi vaihdettua lamppua kohden.

        Samaan tapaan kuin uuden ydinvoimalan rakentaminen (joka maksaa 5-6 miljardia / Rosatom tai about 10 miljardia valmisttumatta koskaan / AREVA ) ei muiden vaihtoehtoisten energialähteiden rakentaminen tietenään voi mitenkään olla ilmaista vaan saattaa vaatia eri tyyppisina investointeina hyvinkin saman suuruisen summan. Merkittävänä erona kuitenkin on , että vaihtoehtoisissa energinatuotantotavoissa ( esim uusi Vantaan jätevoimala ) sijoitettu pääoma allaa tuottaa jo 2-3 vuodessa investointipäätöksestä.

        Sijoitettaessa pääomia ( 5-6 tai 10 miljardia ) monipuolisesti erilaisiin vaihtoehtoisiin energiantuotantotapoihin , kaikki ei silloin ole yhden kortin varassa eikä meidän tarvitse naulata itseämme kiinni yhteen ainoaan vaihtoehtoon .

        Jos ajatellaan työllisyysnäkökohtia, on ilman muuta selvää että 5-10 miljardin sijoitus vaihtoehtoisiin energiantuotantovaihtoehtoihin työllistää enemmän suomalaisia kuin OL 3 tai Pyhäjoki 1 .


      • 8+7

        "Miten sinä ???? kattaisit ydinsähkön tuonnin, yhteensä liki puolet, osuuden Suomen sähkönkukutuksessa. Konkreettinen suunnitelmasi, kiitos! "

        ????, kiitos varsin pitkästä viestistäsi. Siinä oli paljon järkevää asiaa, mutta en kuitenkaan löytänyt konkreettista vastausta kysymykseeni.
        Voitko siis vielä täsmentää ja kertoa, miten nykyiset tuontisähkön n. 20% ja ydinsähkön n. 27% osuudet, yhteensä lähes puolet Suomen sähkönkulutuksesta tulisi mielestäsi kattaa esim. vuoteen 2030 tai 2050 mennessä.

        Ymmärsin viestistäsi, että n. 20 % sähkön tuonti olisi edelleen mielestäsi järkevää. Entäs miten toimittaisiin, jos tuontisähköä ei saataisi riittävästi esim. huippukuluksen aikaan tai Skandinaaviasta vähäsateisen vuoden seurauksena?
        Entäs mitä ydinvoiman tilalle (kun nykyiset 4 vanhaa reaktorin käyttöikä täyttyy ja uuusia ei rakennettaisi, vain 0L3 jäisi siinä tapauksessa käyttöön.)

        Mielestäni Suomessa syntyy poltettavaa jätettä niin vähän, että sille ei montaa prosenttia maan sähkönkulutuksesta voida tehdä. Kollajan allaskaan ei juuri lisäisi sähkön tuotantoa.
        Ymmärränkö oikein, kun käsitin sinun hyväksyvän Suomen energiantuotannossa hiilen, turpeen ja tuontijätteiden käytön lisäämisen mieluummin kuin uusien ydinvoimaloiden (Ol4, Pyhäjoki 1) rakentamisen?


    • ????

      Sähkön tuonti on järkevää silloin kun sähköä saadaan toisesta Pohjoismaasta edullisemmin kuin omista laitoksista. Ihan samaan tapaan kuin yritykset ja yksityishenkilötkin valitsevat edullisimman lentoyhtiönFinnairin asemasta lähtiessään reissuun myös sähköä kannattaa ostaa sieltä mistä halvimmalla saa. Vaikka sähkömarkkinat eivät vielä toimikaan täydellisesti rajallisten siirtoyhteyksien vuoksi , markkinoiden toimivuus on parantunut ja paranee koko ajan. Käytännössä tämä tarkoittaa samaa sähkön hintaa kaikissa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Sähkömarkkinat toimivat itseohjautuvasti siten, että sähkön markkinahinnan noustessa jokaisessa Pohjoismaassa sähkön tuotantokapasiteetti nousee ( esim varavoimaloita käynnistämällä, lisäämällä vesivoiman juoksutusta ym ) ja sähkön markkinahinnan laskiessa riittävän alas laitoksia pysäytetään ja vesivoiman juoksutusta vähennetään.

      On totta, että jonain talvena lähitulevaisuudessa koko Skandinavia kärvistelee pakkasten kourissa, vesitilanne on vähäsateisesta syksystä johtuen huono ja sähkön kysyntyä suurta. Tällaisiin talviin on syytä varautua ja on itse asiassa varauduttukin varakapasiteetilla jokaisessa Pohjoismaassa. Kovimmillakaan pakkasilla sähkö ei ole loppumassa mutta sähkön tuotannon lisääminen jokaiselta megawatilta maksaa enemmän. Markkinahinnassa tämä merkitsee usean sentin nousua per kilowatti. Hetkellisesti voidaan käydä kenties yli 10 sentissäkin. Yritykset , jotka maksavat sähköstään markkinahinnan pyrkivät tällöin luonnollisesti vähentämään sähkön kulutustaan. Sähkön tuotantokapasiteetin kannalta, tuotettiiin sähköä millä tavalla hyvänsä, olisi erittäin suotavaa, että myös kotitaloudet vähentäsivät huippukulutuksen aikaan sähkön kulutustaan. Valitettavasti vielä tällä hetkellä suurin osa kotitalouksista maksaa talvisaikaan sähköstään kiinteää hintaa mikä ei motivoi sähkön säästöön huippukuorman aikana.

      Jotta emme paleltuisi asuntoihimme ja kaupat, koululuokat, konttorit , tehtaat pysyisivät sulana, kaukolämpöverkosta on pidettävä hyvää huolta ja kaukolämmön tuotantoon on investoitava!!! ( esim tähän tapaan https://www.tampereensahkolaitos.fi/yritysjaymparisto/ajankohtaista/Sivut/Hakelämpökeskus-nousee-Hervantaan.aspx ) . Koviin talviin on siis valmistauduttava monin eri tavoin.


      "Ymmärränkö oikein, kun käsitin sinun hyväksyvän Suomen energiantuotannossa hiilen, turpeen ja tuontijätteiden käytön lisäämisen mieluummin kuin uusien ydinvoimaloiden (Ol4, Pyhäjoki 1) rakentamisen? "

      Suomessa sähkönergiaa tulee tuottaa valitsemalla kustannuksiltaan kaikkein edullisimmat sähkön tuotantotavat. Vain sillä tavalla Suomen kansantalous säilyy kilpailukykyisenä. OL1,2 ja Loviisa 1,2 tuottavat sähköä markkinaehtoisesti. Uutta kapasiteettia on edullisinta ja nopeinta rakentaa bioplottoaineiden ( turve, hake, bioakaasu ) varaan . Kivihiili sopii hyvin varapolttoaineeksi mutta työllísyyssysitä kotimaisia energialähteitä on kansantaloudellisesti järkevää suosia kivihiilen kustannuksella.

      OL 3 on täysi katastrofi ja näyttää siltä, ettei laitos koskaan tuota sähköä. OL 4 hankkeen valmistelu tässä tilanteessa on suurta idiotismia. Pyhäjoki 1 on teknisesti toteutettavissa mutta sähkön omakustannushinta ( Ottavaseisen mukaan 5 c / kwh ) ei ole kaupallisesti kannattavam . Pyhäjioki 1 hanke tulisikin pistää jäihin ja palata asiaan jos sähkön markkinahinta nousisi merkittävästi.


      Kollajan allas ei juuri lisäisi sähkön tuotantoa mutta kovilla pakkasilla altaan hyödyt tulisivat hyvin esille. Vesitilanteesta riippuen altaasta olisi mahdollistam lisätä juoksutusta silloin kun sähkömarkkinoilla on kysyntää ja hinta on " kohdallaan " . Allas sopisi hyvin myös tasaamaan tuulivoiman tuotantovaihteluita. Jos Kollajan allasta ei rakenneta, ratkaisut säätövoimaan joudutaan etsimään muulla, todennäköisesti kalliimmalla ratkaisulla.

      Päätän kommentoinnin nyt tähän. Palailen näille palstoille jos siltä tuntuu. Kiitokset seurasta!

    • 8+7

      Paljon puhetta, vähän villoja !

      Harmi, että nimimerkki ???? ei pitkissä vastausviesteissään pyynnöistä huolimatta antanut konkreettista vastausta kysymykseen, miten hänen mielestään Suomen sähköntarve turvataan tulevaisuudessa, mikäli ydinvoimasta luovutaan (tai sen osuus pienenee merkittävästi).

      En malta kuitenkaan olla kommentoimatta uuden kapasiteetin rakentamisnopeutta. Tuulivoimalan rakentaminen luvituksineen kestää noin 5 vuotta , ydinvoimalan 10 -15 vuotta. Mutta vastaavasti ydinvoimalan käytöikä on paljon pitempi noin 60-80 vuotta, tuulivoimalan 20-25 vuotta.

    • Hienoa, Pyhäjoki !
      • 13+34

        Voi, kunpa muutkin kunnat ymmätäisivät järkevän energiapolitiikan päälle.


      • 13+34 kirjoitti:

        Voi, kunpa muutkin kunnat ymmätäisivät järkevän energiapolitiikan päälle.

        Kaikki, jotka ymmärtää mitä kestävä kehitys tarkoittaa, ymmärtävät myös mitkä energialähteet ovat järkeviä: vihreät energiat.

        Lisätietoa: "Elämän ja kuoleman energiat"
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/12171654


      • stuxnet kirjoitti:

        Kaikki, jotka ymmärtää mitä kestävä kehitys tarkoittaa, ymmärtävät myös mitkä energialähteet ovat järkeviä: vihreät energiat.

        Lisätietoa: "Elämän ja kuoleman energiat"
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/12171654

        Sääntömafian poistattama viestiketju "Elämän ja kuoleman energiat" kirjoitettu uudelleen osoitteeseen http://keskustelu.suomi24.fi/node/12415703

        Mikäli tuokin ketju on poistettu, tämä haku saattaa löytää ketjun uuden osoitteen:
        https://www.google.fi/?gws_rd=ssl#cr=countryFI&lr=lang_fi&q="Elämän ja kuoleman energiat" "stuxnet" site:suomi24.fi&tbs=ctr:countryFI,lr:lang_1fi


      • Anonyymi
        13+34 kirjoitti:

        Voi, kunpa muutkin kunnat ymmätäisivät järkevän energiapolitiikan päälle.

        Onneksi missään muualla ei oltu noin typeriä


    • mukavasti etenee
    • vastuullisesti

      Fennovoiman ydinvoimalahanke etenee jämerästi ja vastuullisesti:

      http://www.raahenseutu.fi/Uutiset/1194902332413/artikkeli/fennovoima solmi tyomaasopimuksen.html

      " Fennovoima, Rusatom Overseas sekä työmarkkinajärjestöt allekirjoittivat tiistaina työmaasopimuksen. Se koskee yhteisiä pelisääntöjä tulevalla Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla.

      Fennovoima haluaa toteuttaa ydinvoimalahankkeen vastuullisesti. Työsuhdeasiat tulevalla työmaalla hoidetaan suomalaisten lakien ja käytäntöjen mukaisesti.

      Fennovoiman vetämässä työryhmässä ovat olleet mukana työnantajapuolelta
      Rakennusteollisuus RT ry, Teknologiateollisuus ry ja Energiateollisuus ry sekä ammattiliitoista Metallityöväen liitto, Ammattiliitto Pro, Rakennusliitto ja Sähköliitto."

    • Omavaraisuus paranee

      Kannatetava hanke Suomen energiaomavaraisuuden parantamiseksi.

      http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2014/05/22/fennovoima-vahentaa-venaja-riippuvuutta/20147288/12

      " Fennovoima vähentää Venäjä-riippuvuutta eikä lisää sitä, sanoo Pitkäkoski ja viittaa siihen, että uusi ydinvoimala parantaisi Suomen energiaomavaraisuutta ja vähentäisi riippuvuutta tuontienergiasta."
      Pitkäkoski pitää Rosatomia osaavana ja luontevana kumppanina Fennovoimalle. Hän muistuttaa, että Rosatomilla on tällä hetkellä rakenteilla 15 eri ydinvoimalaa ja valmistuneissa hankkeissa aikataulut ovat pitäneet.

      ( Pitkäkoski on Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja.)

      • Siinä opiksi

        Juuri tästä tuotannon omavaraisuudesta puhuttiin jo Krimin selkkauksen aikana. Ukraina on hyvä esimerkki huonosti hoidetusta energiatuotannosta. Maakaasulla valtava osuus ja vielä tuonnin varassa. Kaikki jäänyt kommunistien diktatuurin aikaiselle tasolle.



    • Kyllä Stuk tietää
      • Pariisin hevosetkin tietää, että "ydinvoimala on mahdollista rakentaa turvalliseksi", kun turvallisuudelle on asetettu vaatimukset riskinlaskennan keinoin, ja vielä siten, että kansa maksaa tappion.

        Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ympäristötaloustieteen professori HS.fi - Vieraskynäkirjoituksessaan 21.6.2010:

        "Ydinvoiman lisärakentaminen ankkuroi tuotantorakenteen puoleksi vuosisadaksi yhdenlaiseen teknologiaan. Pääoma sidotaan tuotantotapaan, jonka riskit on ulkoistettu yhteiskunnalle. Tällaisella liiketoimintaosaamisella pystytään mahdollisesti myös Suomessa tuottamaan energiaa edullisesti."

        http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Ydinvoima on riski hyvinvoinnille/1135257746330


      • Kokeneet tietää

        STUK.lla on vuosikymmenten kokemus pelkästään Suomen ydinvoimaloiden valvojina. Viherpiiperöt joutuvat kyselemään neuvoja Pariisin hevosilta ja se kertoo jotain heidän tietämystasostaan. Heitä pitää ymmärtää , koska normaalin työelämän kokemus heiltä puuttuu. Siksi hevoset kelpaa heidän opastajikseen.


      • Kokeneet tietää kirjoitti:

        STUK.lla on vuosikymmenten kokemus pelkästään Suomen ydinvoimaloiden valvojina. Viherpiiperöt joutuvat kyselemään neuvoja Pariisin hevosilta ja se kertoo jotain heidän tietämystasostaan. Heitä pitää ymmärtää , koska normaalin työelämän kokemus heiltä puuttuu. Siksi hevoset kelpaa heidän opastajikseen.

        etko sinä tiedä, että ""ydinvoimala on mahdollista rakentaa turvalliseksi"?


      • TEM sai huomautuksen - ympäristöministeriön lausunto Fennovoima Oy:n hakemuksesta valtioneuvoston 6.5.2010 periaatepäätöksen täydentämiseksi
        16.5.2014 klo 14.52
        http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Ymparistoministerion_lausunto_Fennovoima(29406)
        (lataussivu)

        - yleisvaikutelma Fennovoiman hakemuksesta: pintapuolinen, puutteellinen

        - TEM sai huomautuksen huonosta hallinnollisesta menettylystä --> osoitus välinpitämättömyydestä YVAn keskeisimpiä toimintoja kohti(siv. 5-6)


      • Lausukoon vaan
        stuxnet kirjoitti:

        TEM sai huomautuksen - ympäristöministeriön lausunto Fennovoima Oy:n hakemuksesta valtioneuvoston 6.5.2010 periaatepäätöksen täydentämiseksi
        16.5.2014 klo 14.52
        http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Ymparistoministerion_lausunto_Fennovoima(29406)
        (lataussivu)

        - yleisvaikutelma Fennovoiman hakemuksesta: pintapuolinen, puutteellinen

        - TEM sai huomautuksen huonosta hallinnollisesta menettylystä --> osoitus välinpitämättömyydestä YVAn keskeisimpiä toimintoja kohti(siv. 5-6)

        Heh heh vaan. Ympäristöministeriö nyt lausuu mitä vaan seuraaviin vaaleihin asti. V. Niinistö noudattaa samaa kaavaa vuodesta toiseen. Lausunnolla kierrätyspaperin arvo.


      • Anonyymi
        Lausukoon vaan kirjoitti:

        Heh heh vaan. Ympäristöministeriö nyt lausuu mitä vaan seuraaviin vaaleihin asti. V. Niinistö noudattaa samaa kaavaa vuodesta toiseen. Lausunnolla kierrätyspaperin arvo.

        V niinistön ohjeilla olisi kannattanut mennä


    • turvallista

      Päättelysi on samalla tasolla kuin älykkyytesi.

      Nyt sinun ja Pariisin hevosten lisäksi tämän ketjun muutkin lukijat tietävät, että Fennovoiman Pyhäjoen Hanhikiveen kaavailema ydinvoimalaitos on mahdollista rakentaa turvalliseksi.

      • Myös Fukushimassa oli turvallinen ydinvoimala - riskunlaskennan perusteella.


      • 14+19
        stuxnet kirjoitti:

        Myös Fukushimassa oli turvallinen ydinvoimala - riskunlaskennan perusteella.

        Fukushiman laitos ei ollut turvallinen koska sitä ei ollut suunniteltu riittävän korkean tsunamin varalle. Lisäksi vakavan onnettomuuden hallintaa tarkoitettuja järjestelmiä ei ollut, koska laitos oli jäänyt 70-luvun tasolle turvallisuusominaisuuksiltaan.


      • 14+19 kirjoitti:

        Fukushiman laitos ei ollut turvallinen koska sitä ei ollut suunniteltu riittävän korkean tsunamin varalle. Lisäksi vakavan onnettomuuden hallintaa tarkoitettuja järjestelmiä ei ollut, koska laitos oli jäänyt 70-luvun tasolle turvallisuusominaisuuksiltaan.

        Siis ei ollut turvallinen. Ikävää, että ydinvoimalan turvallisuudesta voidaan varmistua yleensä vasta kun laitos on poistettu käytöstä.


      • Ei pompita.
        stuxnet kirjoitti:

        Siis ei ollut turvallinen. Ikävää, että ydinvoimalan turvallisuudesta voidaan varmistua yleensä vasta kun laitos on poistettu käytöstä.

        Fukushimalla on useita omia ketjuja. Pysytään aloittajan aiheessa eli Pyhäjoella. Ketjun aiheessa pysymisestä olet itsekin usein puhunut.


      • Ei pompita. kirjoitti:

        Fukushimalla on useita omia ketjuja. Pysytään aloittajan aiheessa eli Pyhäjoella. Ketjun aiheessa pysymisestä olet itsekin usein puhunut.

        Fukushimakin oli turvallinen ydinvoimala, kuten tälle älykkyyttäni epäilleelle piti todistaa:

        "turvallista
        23.5.2014 12:11

        Päättelysi on samalla tasolla kuin älykkyytesi.

        Nyt sinun ja Pariisin hevosten lisäksi tämän ketjun muutkin lukijat tietävät, että Fennovoiman Pyhäjoen Hanhikiveen kaavailema ydinvoimalaitos on mahdollista rakentaa turvalliseksi. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/12187841/#comment-67948429


      • Pariisin hevonen
        stuxnet kirjoitti:

        Fukushimakin oli turvallinen ydinvoimala, kuten tälle älykkyyttäni epäilleelle piti todistaa:

        "turvallista
        23.5.2014 12:11

        Päättelysi on samalla tasolla kuin älykkyytesi.

        Nyt sinun ja Pariisin hevosten lisäksi tämän ketjun muutkin lukijat tietävät, että Fennovoiman Pyhäjoen Hanhikiveen kaavailema ydinvoimalaitos on mahdollista rakentaa turvalliseksi. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/12187841/#comment-67948429

        sinun älykkyytesi käy ilman epäilyä selville viesteistäsi.
        Muistatko omissa viesteissäsi itse kirjoittaneeksi "yleisesti vatinmattomaksi tunnetusta ymmärryksestäsi"? Korjaa, jos muistin väärin.

        Eihän viestissä (turvallista 23.5.2014 12:11) pyydetä todistamaan mitään, ei ainakaan Fukushimasta.
        Fukushima ei muutenkaan ole tämän keskustelun aihe.


      • Pariisin hevonen kirjoitti:

        sinun älykkyytesi käy ilman epäilyä selville viesteistäsi.
        Muistatko omissa viesteissäsi itse kirjoittaneeksi "yleisesti vatinmattomaksi tunnetusta ymmärryksestäsi"? Korjaa, jos muistin väärin.

        Eihän viestissä (turvallista 23.5.2014 12:11) pyydetä todistamaan mitään, ei ainakaan Fukushimasta.
        Fukushima ei muutenkaan ole tämän keskustelun aihe.

        "Fukushima ei muutenkaan ole tämän keskustelun aihe."
        Lopettaisit sitten jo. Ydinvoimaloiden turvallisuusesimerkki tuli jo selväksi.


      • 14+8
        stuxnet kirjoitti:

        "Fukushima ei muutenkaan ole tämän keskustelun aihe."
        Lopettaisit sitten jo. Ydinvoimaloiden turvallisuusesimerkki tuli jo selväksi.

        stuxnet yritti tunkea fukushimaa tähänkin ketjuun johon se ei kuulu.
        Onneksi hän nyt ymmärsi asian kun hänelle siitä huomautettiin.


      • 14+8 kirjoitti:

        stuxnet yritti tunkea fukushimaa tähänkin ketjuun johon se ei kuulu.
        Onneksi hän nyt ymmärsi asian kun hänelle siitä huomautettiin.

        En huomannut huomautusta, enkä näe sitä vieläkään.. Käsittääkseni asia tuli selväksi sillä, että sanoin Fukushiman olevan vain esimerkki ydinvoimalan turvallisuudesta. Mainintahan ei tarkoita sitä, että keskustelun aihe muuttuu, tai että maininnasta tarvitsee edes keskustella.


    • STUK: Fennovoima ei etene riittävän nopeasti suunnittelussa ja dokumentaatiossa.
      http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/stuk-fennovoiman-organisaatio-on-liian-ohut/665273/

      "Säteilyturvakeskus (STUK) epäilee, että Fennovoima ei kykene tekemään kaikkea ydinvoimalaan tarvittavaa suunnittelua ja dokumentaatiota siihen mennessä, kun yhtiön on haettava rakentamislupaa valtioneuvostolta. Määräaika menee umpeen hieman yli vuoden päästä.

      STUKin mukaan tarvittava suunnittelu- ja dokumentaatiotyö on vaativa urakka, eikä Fennovoimalla ole tällä hetkellä niin paljon asiantuntijoita palveluksessaan kuin yhtiö alkuperäisessä aikataulussaan arvioi."


      Jospa Fennovoima tuumii, ettei kannata dokumentaatiota kiirehtiä, kun koko hanke saattaa kariutua. Siis tuumii, ääneen sanoo ihan muuta, tuossakin uutisessa.

      • 15+10

        On ymmärrettävää ettei FV lähde paisuttamaan voimakkaasti henkilöstöään ennen kuin periaatepäätöksen muutos on selvä. STUKin kommentti koski sille rakentamislupavaiheessa toimitettavaa yksityiskohtaista aineistoa, joka voidaan toimittaa jälkikäteen. Itse rakentamislupahakemus voidaan toimittaa ensi vuoden puoliväliin mennessä.


      • Stuk: Rosatomin reaktori ei täytä turvallisuusvaatimuksia – muutoksia vaaditaan
        http://www.vihrealanka.fi/uutiset/stuk-rosatomin-reaktori-ei-täytä-turvallisuusvaatimuksia-–-muutoksia-vaaditaan

        Aika hyvä tiivis kuvaus STUKin arvisota. Lainaus:

        "Aes-2006:n korjattavat heikkoudet liittyvät Stukin arvion mukaan kaikki reaktoriturvallisuuteen. Ensimmäinen on se, ettei suomalaisten turvallisuusvaatimusten täyttymistä ole osoitettu tilanteessa, jossa lentokone törmää ydinvoimalaan.

        Toinen ongelma on turvallisuusjärjestelmien sijoitus. Venäläisreaktorin turvallisuusjärjestelmät on sijoitettu rinnakkaisiin lohkoihin, joita yhdistävät huoltokäytävät ja ilmastointikanavat. Suomalaisvaatimusten mukaan turvajärjestelmät on kuitenkin sijoitettava erilleen niin, että niiden välillä on mahdollisimman vähän käytäviä, joiden kautta esimerkiksi tuli tai vesi pääsee leviämään.

        Kolmanneksi Stuk haluaa, että Aes-2006:n nykyinen vakavien onnettomuuksien varalta suunniteltu paineenalennusjärjestelmä muutetaan sellaiseksi, ettei sen toiminta ole riippuvainen laitoksen käyttötilanteesta."


      • 19+4
        stuxnet kirjoitti:

        Stuk: Rosatomin reaktori ei täytä turvallisuusvaatimuksia – muutoksia vaaditaan
        http://www.vihrealanka.fi/uutiset/stuk-rosatomin-reaktori-ei-täytä-turvallisuusvaatimuksia-–-muutoksia-vaaditaan

        Aika hyvä tiivis kuvaus STUKin arvisota. Lainaus:

        "Aes-2006:n korjattavat heikkoudet liittyvät Stukin arvion mukaan kaikki reaktoriturvallisuuteen. Ensimmäinen on se, ettei suomalaisten turvallisuusvaatimusten täyttymistä ole osoitettu tilanteessa, jossa lentokone törmää ydinvoimalaan.

        Toinen ongelma on turvallisuusjärjestelmien sijoitus. Venäläisreaktorin turvallisuusjärjestelmät on sijoitettu rinnakkaisiin lohkoihin, joita yhdistävät huoltokäytävät ja ilmastointikanavat. Suomalaisvaatimusten mukaan turvajärjestelmät on kuitenkin sijoitettava erilleen niin, että niiden välillä on mahdollisimman vähän käytäviä, joiden kautta esimerkiksi tuli tai vesi pääsee leviämään.

        Kolmanneksi Stuk haluaa, että Aes-2006:n nykyinen vakavien onnettomuuksien varalta suunniteltu paineenalennusjärjestelmä muutetaan sellaiseksi, ettei sen toiminta ole riippuvainen laitoksen käyttötilanteesta."

        Kaikki mainitut seikat helposti muutettavissa Stukin vaatimukset täyttäviksi.


      • 19+4 kirjoitti:

        Kaikki mainitut seikat helposti muutettavissa Stukin vaatimukset täyttäviksi.

        Mistä olet saanut tuon tiedon? Linkki, kiitos.


    • Tämä selvä

      Fennovoiman enemmistä pysyy Suomalaisella Voimaosuuskunta SF:llä ja Rosatom ei voi hankkia enemmistöä Fennovoimasta.

      http://yle.fi/uutiset/pysyyko_fennovoima_suomalaisenemmiston_kasissa__kuka_tahansa_voi_myyda_osakkeitaan/7257366

      " Ottavainen muistuttaa, että yksittäinen toimija voimayhtiössä ei voi tehdä niin, että enemmistöosuus siirtyisi SF Voimayhtiöltä pois. Se vaatii muiden osakkaiden hyväksynnän. Ottavainen painottaa, että SF Voimaosakeyhtiön osakkeen omistajat ovat nimenomaan halunneet estää tällaisen tilanteen syntymisen. Myös venäläisen enemmistöosuuden syntyminen on estetty sopimuksin.

      – Meillä on osakassopimus RAOS Voiman kanssa. Sen mukaan venäläinen osapuoli ei voi eikä saa omistaa Fennovoiman osakkeista enemmistöä. Se on sopimuksella kiellettyä. Myöskään välillinen omistaminen ei ole mahdollista."

    • Tämäkin selvää

      Ydinvoimaan myönteisesti suhtautuva Kokoomus sai suurimman kannatuksen EU-vaaleissa. Vihreille murskatappio.

      Eduskunnan suuri enemmistö tulee syksyllä hyväksymään Fennovoiman päivitetyn periaateluvan.

      • Työtä ihmisille

        Tietysti hyvähsyy koska muutoin taloudellinen lama pahenisi.


    • ja tämäkin selvää

      Pienikin suomalainen enemmistö Fennovoimassa riittää. Enemmistöasia ei tule olemaan ongelma ydinvoimalahankkeelle.

      http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/hs_vapaavuori_ydinvoima_tunnekysymys-20986

      " Vapaavuoren mielestä sillä ei ole käytännössä suurta merkitystä, olisiko suomalaisomistus 50,1 vai 60 prosenttia. Ydinvoima-asioissa on hänen mukaansa arvioitava yhteiskunnan kokonaisetua.

      Ydinenergialaki tukee Vapaavuoren näkemystä. Laissa ei aseteta vaatimuksia ydinvoimalan omistussuhteille. Lupaa ei lain nojalla voi saada muu kuin EU:n jäsenvaltion lainsäädännön alaisuudessa oleva toimija."

    • Oulu mukaan

      Oulu lähdössä mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pennasen-fennovoima-esitys-valmistui-miljoonasatsaus-toisi-tyota-ja-turisteja/666272/

      Oulun kaupunginjohtaja Pennanen esittää, että

      " Oulun kaupunki, Oulun Energia osallistuu Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen Voimaosakeyhtiö SF:n osakeomistuksen kautta 16–17 miljoonan euron sijoituksella."

      Kaupunginhallitus käsittelee esitystä ensi maanantaina ja valtuustossa asian pitäisi olla maanantaina 16. kesäkuuta.

      • 4-10

        Kumpa Turkukin ymmärtäisi sijoittaa tulevaisuuteen.


      • zztop4

        Fennovoima yrittää kosiskellessaan Oulua ratsastaa Guggenheim kortilla! Veronmaksajien rahat vetävät puoleensa kuin hunaja kärpäsiä. Kojjooteille ei pidä antaa senttiäkään.


      • 16-17
        zztop4 kirjoitti:

        Fennovoima yrittää kosiskellessaan Oulua ratsastaa Guggenheim kortilla! Veronmaksajien rahat vetävät puoleensa kuin hunaja kärpäsiä. Kojjooteille ei pidä antaa senttiäkään.

        Ymmärrätkö xxtop4, että Fennovoiman ydinvoimalan rakentaminen toisi Ouluun moninkertaisesti suuremmat verotulot kuin Oulun 16-17 miljoonan sijoitus hankkeeseen on.

        Ydinvoimalan rakentamisen vuoksi Ouluun tulee sijoittumaan paljon yrityksiä, hyväpalkkaisia asiantuntijoita ja muuta työvoimaa, jotka maksavat Oululle kunnalisveronsa.

        Oulun kaupungille ja talouselämälle Fennopvoiman ydinvoimalan rakentaminen merkitsee taloudellisesti jättipottia. Samoin Raahen seutukunnalle ja koko Pohjois-Suomelle


      • zztop4
        16-17 kirjoitti:

        Ymmärrätkö xxtop4, että Fennovoiman ydinvoimalan rakentaminen toisi Ouluun moninkertaisesti suuremmat verotulot kuin Oulun 16-17 miljoonan sijoitus hankkeeseen on.

        Ydinvoimalan rakentamisen vuoksi Ouluun tulee sijoittumaan paljon yrityksiä, hyväpalkkaisia asiantuntijoita ja muuta työvoimaa, jotka maksavat Oululle kunnalisveronsa.

        Oulun kaupungille ja talouselämälle Fennopvoiman ydinvoimalan rakentaminen merkitsee taloudellisesti jättipottia. Samoin Raahen seutukunnalle ja koko Pohjois-Suomelle

        Pyhäjoen kunnalle Fennovoiman rakennustyömaa olisi toki lottopotti , samoin Raahen seutukunnalle mutta Oulu on jo sen verran kaukana Pyhäjoelta, ettei 16-17 miljoonan euron sijoitus tuottaisi rahoja takaisin. Fennovoiman pääkonttori ja hyväpalkkaiset työntekijät on ja pysyy Helsingissä, rakennusaikainen henkilökunta ja käyttöhenkilökunta asuisivat Raahessa ja Pyhäjolle.

        Olkiluodon tapauksessakin taloudelliset hyödyt ovat jääneet paikallisiksi ja rajatuiksi. Rakentajat ovat pääasiassa muualta kuin Suomesta ja vievät palkkarahansa mennesäään. Ulkolaisia tai kotimaisia uusia firmoja ei juurkaan löydy voimala-alueelta 10 kilometriä kauempaa.


      • 16-17
        zztop4 kirjoitti:

        Pyhäjoen kunnalle Fennovoiman rakennustyömaa olisi toki lottopotti , samoin Raahen seutukunnalle mutta Oulu on jo sen verran kaukana Pyhäjoelta, ettei 16-17 miljoonan euron sijoitus tuottaisi rahoja takaisin. Fennovoiman pääkonttori ja hyväpalkkaiset työntekijät on ja pysyy Helsingissä, rakennusaikainen henkilökunta ja käyttöhenkilökunta asuisivat Raahessa ja Pyhäjolle.

        Olkiluodon tapauksessakin taloudelliset hyödyt ovat jääneet paikallisiksi ja rajatuiksi. Rakentajat ovat pääasiassa muualta kuin Suomesta ja vievät palkkarahansa mennesäään. Ulkolaisia tai kotimaisia uusia firmoja ei juurkaan löydy voimala-alueelta 10 kilometriä kauempaa.

        Katsopa zztop4 viitteestä, kuinka ulkomaiset työntekijät maksavat veroa Eurajoelle, Raumalle, Poriin. Suomalaiset työntekijät maksavat tietysti myös vastaavasti kunnallisveroa.

        http://www.hs.fi/talous/a1305612613491

        Selvää on, että Hanhikiven ydinvoimana rakentaminen toisi yritysten toimipisteitä ja henkilökuntaa myös Ouluun ja samalla hyviä veronmaksajia ja lisää asiakkaita oululaisiin liikkeisiin.

        16-17 miljoona on Oululle erittäin kannattava sijoitus pelkästään jo tulevien verotulojen kasvun kannalta.


      • zztop4
        16-17 kirjoitti:

        Katsopa zztop4 viitteestä, kuinka ulkomaiset työntekijät maksavat veroa Eurajoelle, Raumalle, Poriin. Suomalaiset työntekijät maksavat tietysti myös vastaavasti kunnallisveroa.

        http://www.hs.fi/talous/a1305612613491

        Selvää on, että Hanhikiven ydinvoimana rakentaminen toisi yritysten toimipisteitä ja henkilökuntaa myös Ouluun ja samalla hyviä veronmaksajia ja lisää asiakkaita oululaisiin liikkeisiin.

        16-17 miljoona on Oululle erittäin kannattava sijoitus pelkästään jo tulevien verotulojen kasvun kannalta.

        Jos OL3 projekti olisi mennyt suunnitellusti eli valmistunut vuonna 2009 ulkomainen työvoima ei juurikaan olisi enää ollut maksamassa veroja Eurajoelle tai ympäristökuntiin. Maineeltaan OL 3 työmaa on ollut sanoisinko kyseenalainen mitä tulee veronmaksumoraaliin. Anna Kontulan tekemässä tutkimuksessa palastui takavuosina mm. kolmen euron pimeitä tuntipalkkoja. Moni ulkomainen yritys on ihan laillisestikin kv verosääntöjen porsaanreikien ansiosta verojen maksamisesta Suomeen.

        Jos Fennovoima joskus käynnistyisi tuskin kukaan toivoisi, että Pyhäjokiseutu tai Oulu pääsisi hyötymään siitä, että projektin epäonnistumisen vuoksi kustannukset karkaisivat OL3 tapaan pilviin ilman että hankkeesta tulisi valmista.

        Perusolettamana Fennovoimahankkeessa tulee olla, että hanke valmistuu aikataulussa. Projektin toteuttamistapa Rosatomilla poikkeaa AREVASTA. Siinä missä AREVA on delegoinut työurakat aliurakointiketjuille Rosatom palkkaa työntekijät oman projektijohtonsa alaisuuteen . Käytännössä tämä merkitsee sitä, ettei esim. suomalaisia tai muunkaan maalaisia aliurakointifirmoja ei tarvita samassa mittakaavassa kuin OL3 projektissa . Tästä syystä yritysten toimpisteitä saa aika turhaan odotella ainakaan Oulun kaupungin alueelle.

        Pyhäjoella ja Raahessa Rosatom Overseas Finland Oy:n palkkaveroilla olisi tietysti tavattoman suuri taloudellinen merkitys samoin kuin työntekijöiden kulutuskysynnällä. En kiellä , etteikö Fennovoimahankkeen käynnistyminen näkyisi viikonloppuisin Zeppeliinin kauppojen kassoilla mutta Raksilan marketeissa vaikutusta tuskin enää näkyisi.

        Fennovoiman pääkonttori on ja pysyy Helsingissä koska pääkonttori joutuu toimimaan läheisessä yhteistyössä STUK:in kanssa. Ouluun ei siten ole tulossa edes mitään suunnittelu- tai toimistotason työpaikkojakaan. Totuus on se, että Oulu jää aika lailla nuolemaan näppejään jos Fennovoima toteutuu Helsingin, Pyhäjoen ja Raahen seudun korjatessa potin.

        Toki joitakin maarakennusurakoita voi tulla oululaisillekin yrityksille mutta alan kovassa kilpailtilanteessa nekin urakat tehdään pienillä katteilla joista ei jää paljoa jaettavaa kuntien verokirstuun.


    • hanke etenee

      Hallitus käsittelee ja hyväksyy Fennovoiman hakemuksen syyskuussa ja eduskunta kuukautta myöhemmin. Että sellaista.

      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/fennovoiman-ydinvoimahakemus-hallitukselle-elokuussa/666148/

      Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) aikoo viedä Fennovoiman ydinvoimaluvan hallituksen käsiteltäväksi elokuussa. Ministeriö haluaa odottaa kotimaisen omistajaosuuden selkiytymistä ennen täydennyshakemuksen viemistä eteenpäin.

      Fennovoiman jättämä ympäristövaikutusten arviointi on ministeriön mukaan kattava. TEM edellyttää kuitenkin lisäselvityksiä muun muassa lämpimän jäähdytysveden vaikutuksista kasvillisuuteen ja kalatalouteen.

      • Loppuu jahkailu

        Tulee jo elokuussa hallitukselle, kerrottiin tv.ssä.


    • hanke etenee
    • Pekka Raahesta

      Oulun kaupunginhallituksen selkeä enemmistö hyväksyi Oulun mukaanlähdön Fennovoimaan.

      http://www.raahenseutu.fi/Uutiset/1194906049510/artikkeli/oululta vihreaa valoa fennovoimasijoitukselle.

      " Oulun kaupunginhallitus päätti asiasta eilisessä kokouksessaan ja esittää sitä edelleen Oulun kaupunginvaltuustolle. Päätös syntyi äänin 11–6."

      Kokoomuksen valtuutettu Juha Hänninen:

      Hän uskoo sijoituksen Fennovoimaan kannattavan kolmesta syystä:
      elinvoiman, kilpailukyvyn ja työpaikkojen takia.

      " – Silloin kun meille tarjotaan tämän kokoluokan investointia, ei voi jäädä sivuun. Pääkonttorin paikka tulee Ouluun ja ydinvoimala Pyhäjoelle. Se tarkoittaa satoja työpaikkoja. Kun koko aluetta ajatellaan, puhutaan tuhannesta työpaikasta," Hänninen sanoo.

      • Lotnikkkoja

        Veronmaksajien rahoja ei pidä syytää yksityiseen atomibisnekseen, eikä Suomenvaltion pidä rakentaa infraa Kremlin hallitsemalle Rosatomille. Kuvitellut työpaikat tulisivat takuuvarmasti menemään Itärajan takaa tuotaville siirtotyöläisille sopimuksista huolimatta.


    • 11-6

      Oulun kaupunginhallituksen enemmistö;


      http://yle.fi/uutiset/oulun_kaupunginhallitus_sijoittaisi_fennovoimaan/7287760

      Oulun kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan esityksen, jonka mukaan kaupunki sijoittaa Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen 16-17 miljoonaa euroa.

      Puoltavan päätös syntyi äänin 11-6.

      Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen toivotaan tuovan Ouluun noin tuhat uutta työpaikkaa.

      - Tottakai tähän liitetään laajemmaltikin energiakeskustelua kotimaassa ja Pohjois-Suomessa, mutta investointihankkeena tämä on merkittävä. Ja tottakai työllisyyden näkökulmat ja koko tämän alueen elinkeinopolitiikka painaa myös vaakakupissa, perustelee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Pennanen.


      • stuxnet kirjoitti:

        Oulu pistämässä leikkauksilla hankittuja säästöjä ydinvoimaan.
        http://m.kaleva.fi/uutiset/talous/fennovoimaan-osallistumiselle-osavoitto-aanin-11-6/666809

        Kunnan työntekijät rahoittaan atomivoimalaa - henkilöstön n. viikon lomautuksella 5 mljoonan euron nettosäästötavoite
        http://oulu379.jhlyhdistys.fi/?x103997=180183 (lataussivu pdf-tiedostoille)

        "Kaupunginvaltuusto päätti 2.12.2013, että vuonna 2014 henkilöstöä koskeva viiden miljoonan euron nettosäästötavoite toteutetaan koko henkilöstön lomauttamisella. Lomautuksen vaihtoehtona henkilöstölle tarjotaan mahdollisuus vapaaehtoisen palkattoman virka- ja työvapaan käyttämiseen.
        Tälle luodaan erilliset ohjeet"
        http://oulu379.jhlyhdistys.fi/@Bin/180197/KH 200114.pdf

        Poikkeuksia löytyy, mm. eläkkeelle siirtyvistä.


    • zztop4

      16-17 miljoonaa on suuri raha oululaisille veronmaksajille ja Oulun taloudelle mutta pieni raha ydinvoiman rakentamisen kokonaiskustannuksia ajatellen. 17 milj / 6000 miljoonaa x 100 = n. 0,3 % eli " rikka rokassa. Oulun mukaantulo taim poisjäänti ei ratkaise Fennovoimahankkeen kohtaloa.

      Julkisuudessa ei ole kerrottu mitä Oulu saisi tuolla rahalla. Onko kysymyksessä a) laina Fennovoimalle b) nippu Fennovoiman osakkeita, joihin liittyy sitoumus hankkeen jatkorahoittamiseen jolloin nyt pyydetty 16-17 miljoonaa olisi vasta ensimmäinen " haukkapala " c) etukäteismaksu Fennovoiman joskut tulevaisuudessa tuottamasta sähköstä d) vastikkeesti maksettava " sponsoriraha " Fennovoimalle siinä toivossa, että Fennvoima siirtäisi pääkonttorin Helsingistä Ouluun vai jotain muuta.

      Jos Oulu on sitoutumassa jatkuvaan rakennusaikaiseen rahoitukseen tilanne on oululaisten veromaksajien kannalta vieläkin huolestuttavampi. Koska Fennovoiman tuottama sähkö ei ole nykyisillä sähkömarkkinoilla kilpailukykyinen , Oulu saattaa olla sitoutumassa myös Fennovoima Oy:n tappioiden maksamiseen seuraavat 60 vuotta eteenpäin laskettuna laitoksen valmistumisesta.

      Veronmaksajien oikeusturvan ja ( kunnallis) hallintotoiminnalta edellytettävän avoinmuusperiaatteen nimissä sopimusehdot olisi kerrottava kokonaisuudessaan julkisuuteen. Hyvään hallintotapaan eivät kuulu salatut sopimusehdot. Ihan vaan kuriositeettina kerrottakoon , että Suomen ja Kreikan välinen tuottojenvaihtosopimuskin jouduttiin julkistamaan vaikka se ensin haluttiin salata. Täsmälleen sama julkisuusperiaate koskee myös kuntasektorin tekemiä sopimuksia.

      Suomen ydinvoimahankkeissa on aina vakuuteltu, että uusien ydinvoimaloiden rakentaminen tapahtuu ilman veronmaksajien tukea. Väite on osoittautumassa täysin paikkansa pitämättömäksi.

      • 17+17

        Lue tuo koko juttu; siinä kerrotaan että Oulun Energia Oy rahoittaa 16-17 miljoonan sijoituksen joka kerätään vuosien 2014-2024 välisenä aikana takapainotteisesti. Eli pääosin vasta sitten kun laitos alkaa olla valmis. Ja tuolla sijoituksella Oulun energia tulee laitoksen osaomistajaksi ja saa osuuttaan vastaavan määrän sähköä. En ymmärrä mitä tuossa on hämärää ja miksi pitää spekuloida salaisilla lisävelvoitteilla.

        Veronmaksajien tuki tarkoittaa käsittääkseni sitä että tuetaan suoraan sähkön tuotantoa. Tuossa Oulun tapauksessa on ymmärtääkseni kyseessä kaupungin omistaman yhtiön pääomitus investointia varten, jotta saataisiin myöhemmin edullista energiaa. Kuvio olisi sama jos rakennettaisiin vaikkapa biomassalla energia tuottava laitos.


    • 11-6

      zztop4, lopeta turha jossittelu ja jänkkääminen ja tutustu Oulun kaupunginhallituksen ja valtuustoon esityslistoihon ja pöytäkirjoihin. Ne ovat julkisia. Niistä totuus löytyy.

      http://asiakirjat.ouka.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm? bid=4750

      " Yhtiö tarjoaa Oulun kaupungille/Oulun Energialle hankkeessa 10-15
      MW omistusosuutta. Tämä tarkoittaa vuoteen 2024 ulottuvaa,
      yhteismäärältään 16-24 M€:n sitoutumista hankkeen
      rahoittamiseen. Edellä mainittu kokonaissumma kerätään vuosien
      2014-2024 välisenä aikana takapainotteisesti. Käytännössä
      osallistuminen toteutetaan Voimaosakeyhtiö SF:n suunnatulla
      osakeannilla."

      • zztop4

        kiitos linkistä, tutustuin asiakirjoihin!

        Ohessa muutama poiminta:

        " Oulun Energian asiantuntijat ovat tutustuneet investointipäätökseen
        liittyvään materiaaliin ja osakassopimuksen ehtoihin.
        Pitkäaikaisen investoinnin kyseessä ollessa investointilaskelmien
        tarkkuus on rajallinen ja parhaassa tapauksessakin lopputulos vain
        suuntaa-antava. Kannattavuuteen vaikuttaa suuri joukko laskennan
        lähtöarvoja, joiden ennustetarkkuus on puutteellinen.
        Investointipäätökseen vaikuttavat sen vuoksi merkittävästi
        investoijan omat näkemykset ja odotukset mm. tulevasta
        yhteiskunnan, talouden, energiapolitiikan ja sähkömarkkinoiden
        kehityksestä."

        Enpä laittaisi omia rahoja ropoakaan peliin Oulun Energian asiantuntijoiden antamilla tiedoilla. Investointilaskelman tarkkuus on rajallinen tarkoittaa sitä, ettei Rosatom kauppa ole kiinteähintainen kuten OL 3 vaan kustannustason noustessa laitoksen hinta kasvaa. Oulua on houkuteltu mukaan Fennovoiman omien , yksipuolisten laskelmiin perusteluen. Objektiivisuus puuttuu tästä tarkastelusta kokonaan! Fennovoima vie ja Oulu vikisee.

        Jos Fennovoima tekisi nk institutionaalisille pääomansijoittajille saman tarjouksen ( -on varmaan tehnytkin ties kunka monta kertaa ) kuin Oululle , yksikään sijoittaja ei lähtisi mukaan riskitason olleessa aivan liian korkea. Tulevaisuutta ajatellen sähkön markkinahinnalla vuoden 2024 jälkeen on hyvin keskeinen merkitys. Tuohon ajankohtaan mennessä Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on päästy tilanteeseen, että sähkönsiirtoyhteyksien vahvistamisen jälkeen koko Skandinaviassa on yhtenäistä hinta-aluetta. Suomen tapauksessa tämä merkitsee sähkön markkinahinnan alentumista. Tätä ei Fennovoiman talous kestä jos sähkön marrkinahinnassa ei tahdu jotain aivan dramaattista nousua. Sähkön markkinahintojen pitkän aikavälin ennusteet viittaavat kylläkin juuri nyt sähkön markkinahinnan loivaan alenemiseen.

        "Merkittävät aluetaloudelliset vaikutukset puoltavat kuitenkin
        investointipäätöksen tekemistä "


        Merkittävät aluetaloudelliset vaikutukset kohdistuvat Pyhäjeon ja Raahen seutuun ja jossain määrin pääkonttorin sijaintipaikkakuntaan Helsinkiin. Jos Rosatom ei perusta Ouluun omaa insinööri - ja suunnittelutoimistoa ( juottamalla venäläiset tämä voisi onnistuakin ) Ouluun tulee tuskin yhtään suoraa työpaikkaa Fennovoima Oy:n alaisuuteen . Koska Rosatom ei käytä alihankkijoita samaan tapaan kuin ARAVA vaan palkkaa työntekijät yhden ja saman projektijohdon alaisuuteen, Oulu saa odotella turhaan alihankintafirmojen rantautumista paikkakunnalle.

        " Toteutuessaan
        ydinvoimahanke mahdollistaa yritysten yhteistyön lisääntymisen
        Venäjälle ja luo edellytyksiä Oulun lentoliikenteen ja
        satamatoimintojen kasvulle. Lisäksi hanke edistää alueen
        matkailun kehittymistä."

        Kauniita sanoja , hurskaita toiveita.. Raahessa on jo satama, ei venakot Pyhäjoen reissua varten välttämättä Oulun kautta tule, oma auto , juna ja Kruunupyn lentokenttäkin voivat tulla kysmykseen.

        Shoppailuturisteja tulisi kyllä Zeppeliiniin lisää mutta ketä kiinnostaa Oulun ( kaupallisesti ) näivettynyt keskusta ?


      • 6+20
        zztop4 kirjoitti:

        kiitos linkistä, tutustuin asiakirjoihin!

        Ohessa muutama poiminta:

        " Oulun Energian asiantuntijat ovat tutustuneet investointipäätökseen
        liittyvään materiaaliin ja osakassopimuksen ehtoihin.
        Pitkäaikaisen investoinnin kyseessä ollessa investointilaskelmien
        tarkkuus on rajallinen ja parhaassa tapauksessakin lopputulos vain
        suuntaa-antava. Kannattavuuteen vaikuttaa suuri joukko laskennan
        lähtöarvoja, joiden ennustetarkkuus on puutteellinen.
        Investointipäätökseen vaikuttavat sen vuoksi merkittävästi
        investoijan omat näkemykset ja odotukset mm. tulevasta
        yhteiskunnan, talouden, energiapolitiikan ja sähkömarkkinoiden
        kehityksestä."

        Enpä laittaisi omia rahoja ropoakaan peliin Oulun Energian asiantuntijoiden antamilla tiedoilla. Investointilaskelman tarkkuus on rajallinen tarkoittaa sitä, ettei Rosatom kauppa ole kiinteähintainen kuten OL 3 vaan kustannustason noustessa laitoksen hinta kasvaa. Oulua on houkuteltu mukaan Fennovoiman omien , yksipuolisten laskelmiin perusteluen. Objektiivisuus puuttuu tästä tarkastelusta kokonaan! Fennovoima vie ja Oulu vikisee.

        Jos Fennovoima tekisi nk institutionaalisille pääomansijoittajille saman tarjouksen ( -on varmaan tehnytkin ties kunka monta kertaa ) kuin Oululle , yksikään sijoittaja ei lähtisi mukaan riskitason olleessa aivan liian korkea. Tulevaisuutta ajatellen sähkön markkinahinnalla vuoden 2024 jälkeen on hyvin keskeinen merkitys. Tuohon ajankohtaan mennessä Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on päästy tilanteeseen, että sähkönsiirtoyhteyksien vahvistamisen jälkeen koko Skandinaviassa on yhtenäistä hinta-aluetta. Suomen tapauksessa tämä merkitsee sähkön markkinahinnan alentumista. Tätä ei Fennovoiman talous kestä jos sähkön marrkinahinnassa ei tahdu jotain aivan dramaattista nousua. Sähkön markkinahintojen pitkän aikavälin ennusteet viittaavat kylläkin juuri nyt sähkön markkinahinnan loivaan alenemiseen.

        "Merkittävät aluetaloudelliset vaikutukset puoltavat kuitenkin
        investointipäätöksen tekemistä "


        Merkittävät aluetaloudelliset vaikutukset kohdistuvat Pyhäjeon ja Raahen seutuun ja jossain määrin pääkonttorin sijaintipaikkakuntaan Helsinkiin. Jos Rosatom ei perusta Ouluun omaa insinööri - ja suunnittelutoimistoa ( juottamalla venäläiset tämä voisi onnistuakin ) Ouluun tulee tuskin yhtään suoraa työpaikkaa Fennovoima Oy:n alaisuuteen . Koska Rosatom ei käytä alihankkijoita samaan tapaan kuin ARAVA vaan palkkaa työntekijät yhden ja saman projektijohdon alaisuuteen, Oulu saa odotella turhaan alihankintafirmojen rantautumista paikkakunnalle.

        " Toteutuessaan
        ydinvoimahanke mahdollistaa yritysten yhteistyön lisääntymisen
        Venäjälle ja luo edellytyksiä Oulun lentoliikenteen ja
        satamatoimintojen kasvulle. Lisäksi hanke edistää alueen
        matkailun kehittymistä."

        Kauniita sanoja , hurskaita toiveita.. Raahessa on jo satama, ei venakot Pyhäjoen reissua varten välttämättä Oulun kautta tule, oma auto , juna ja Kruunupyn lentokenttäkin voivat tulla kysmykseen.

        Shoppailuturisteja tulisi kyllä Zeppeliiniin lisää mutta ketä kiinnostaa Oulun ( kaupallisesti ) näivettynyt keskusta ?

        Eiköhän se voimalaitoksen hankintasopimus ole kiinteähintainen. Kannattavuuden kannalta suurin epävarmuus liittyy varmaan sähkön markkinahinnan kehitykseen.


      • 6+20 kirjoitti:

        Eiköhän se voimalaitoksen hankintasopimus ole kiinteähintainen. Kannattavuuden kannalta suurin epävarmuus liittyy varmaan sähkön markkinahinnan kehitykseen.

        Sopimuksessa määritellään. Turha riski.

        "Eiköhän se voimalaitoksen hankintasopimus ole kiinteähintainen."

        Tuollaiset asiat määritellään tulevassa hankintasopimuksessa. Toistaiseksi ei ole näkynyt minkäänlaista mainintaa siitä, että se olisi, tai tulisi olemaan, kiinteähintainen.

        "Kannattavuuden kannalta suurin epävarmuus liittyy varmaan sähkön markkinahinnan kehitykseen. "

        Oulun kaupunki on ottamassa suuren taloudellisen riskin, aivan turhaan.
        http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1395395748018


      • 7+15
        stuxnet kirjoitti:

        Sopimuksessa määritellään. Turha riski.

        "Eiköhän se voimalaitoksen hankintasopimus ole kiinteähintainen."

        Tuollaiset asiat määritellään tulevassa hankintasopimuksessa. Toistaiseksi ei ole näkynyt minkäänlaista mainintaa siitä, että se olisi, tai tulisi olemaan, kiinteähintainen.

        "Kannattavuuden kannalta suurin epävarmuus liittyy varmaan sähkön markkinahinnan kehitykseen. "

        Oulun kaupunki on ottamassa suuren taloudellisen riskin, aivan turhaan.
        http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1395395748018

        "Kaikki keskeiset varsinaiseen projektiin liittyvät sopimukset on nyt olemassa. Eli me tiedämme, millä hinnalla laitos tullaan meille toimittamaan, ja siihen sisältyvä aikataulu on myös meillä tiedossa, toteaa Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen."

        Vaikka kauppahinta ei ole julkinen, ei se tarkoita sitä ettei se olisi kiinteähintainen.


      • Anonyymi
        6+20 kirjoitti:

        Eiköhän se voimalaitoksen hankintasopimus ole kiinteähintainen. Kannattavuuden kannalta suurin epävarmuus liittyy varmaan sähkön markkinahinnan kehitykseen.

        Eiköhän? Edes hinta ei ollut mukaa rientäneillä tiedossa, voi xxxxxxx


    • 11-6

      Juu, jatka zztop4 rauhassa jossittelujasi, ei se ketään haittaa.

      Hehe, vai kulkevat venäläiset omalla autolla, junalla ja Kruunupyyn lentokentän kautta, mutta eivät Oulun kautta Uskotko tuohon itsekään?

      Todellisuus on toisenlainen. Ouluuun tulisi monen ydinvoimalaprojektiin osallistuvan yrityksen toimipiste. Oulussa asuisi vähintään satoja voimalan rakentajia, erityisesti asiantuntija- ja johtotason henkilöitä.
      Pelkästään Oulun lisääntyvät verotulot kattaisivat moninkertaisesti Oulun sijoitusosuuden n. 16-17 miljoonaa.

      Sähkönhinta nousee tulevaisuudessa nykyisestä paljon ympäristöpäästöjen verotuksen kiristymisen ja fossiilisten polttoaineiden kallistumisen vuoksi.

    • zztop4

      " Sähkönhinta nousee tulevaisuudessa nykyisestä paljon ympäristöpäästöjen verotuksen kiristymisen ja fossiilisten polttoaineiden kallistumisen vuoksi " .

      Sähkön kuluttajahintaan voi hyvinkin tulla veroja lisää .Pitkällä aikavälillä tämä vähentää sähkön kysyntää ja painaa sähkön markkinahintaa alas. Fossiilisista polttoaineista kivihiilen hinta tuskin tulee nousemaan merkittävästi koska kivihiilivarat riittävät nykykulutuksella sadoiksi vuosiksi eteenpäin, kivihiilen louhiminen on halpaa. Siperiassa sitä kaivetaan avolouhoksistakin . USA:ssa uutena energialähteenä käyttöön otettu liuskekaasu painaa omalta osaltaan fossiilisten polttoaineiden hintaa alas.

      Mutta hyvä nimimerkki 11-6. Älä unohda biopolttoaineiden osuutta energian tuotannossa. Eikö se Oulukin lämpene biopolttoaineilla? Eikö siellä polteta myös jätteitä energiaksi? Google haulla löytyi juttu siitä, että Ruskon kaatopaikkakaasua käytetään siellä energiantuotannossa.

      Jos Oulu haluaa lisää työpaikkoja satsaus bioenergiaan antaa tuottoja jo parissa vuodessa ja kaikki raha jää Oulun seudulle veli venäläisen jäädessä lehdelle soittelemaan.

      • 12+12

        Oulun Energian sivuilta ilmenee että Toppilan puu-turvelaitokset voivat tuottaa noin 90 % kaupungin tarvitsemasta kaukolämmöstä ja 40 % sähköstä. Laanilan jätepolttolaitos täydentää kaukolämmön tuotantoa. Sähköntuotantoon on lisäksi vesivoimalaitos ja osuuksia tuulivoimalaitoksista. Toppila 1 poistuu vuosikymmenen lopulla joten uuttaa kapasiteettia tarvitaan. Ja nimenomaan sähköntuotannossa ollaan kaukana omavaraisuudesta. Tuo kaavailtu Fennovoimaosuus muodostaisi vain pienen osan Toppila 1 sähköntuotannosta.


    • zztop4

      Mihin Oulu tarvitsee omavaraisuutta sahköntuotannossa jos sähkön hinta sähkömarkkinoilla on alimmillaan sentti per kilowatti johtuen mm. Pohjois-Ruotsin vesivioimasta. Ruotsin rakentaessa koko ajan lisää tuulivoimaa, sähkön hintaan on tulossa lisääkin hintapiikkejä " alaspäin " kovatuulisina päivinä.

      En tunne tarkemmin Toppilan voimalaitosten tilanteita mutta jos jotain tuotantokapasiteettia on tulossa teknisen käyttöiän loppupäähän tilalle pitää rakentaa uutta tai kunnostaa entistä. Google haun avulla löytyvien tietojen mukaan Toppila laitokset tuottaisivat kaukolämpöä mitä Oulu ei voi tuoda putkea pitkin Pyhäjoelta. Väestön lisääntyessä Oulun on joka tapauksessa investoitava kaukolämmön tuotantoon. Bionergiaa ja tarvittaessa kivihiiltä käyttävä CHP laitos on tähän tarpeeseen hyötysuhteeltaan kaikkein tehokkain ratkaisu. Ja jos Pekkarisesta tulee taas ministeri, Maurilta heltiäisi kyllä Oululle investointiavustustakin , kenties jopa tuo nyt tapetilla oleva 16-17 miljoonaa.

      Jos Oulu tuhlaa rahansa Fennovoimaan eikä pysty tästä syystä uusimaan nykyisiä ( Toppilan ) laitoksiiaan , uutta sähköenergiaa Pyhäjoelta ei ole tiedossa ainakaan kymmeneen vuoteen. Lisäksi menetetään Maurilta tulevat sponsorirahat..

      Sähköä kyllä saa lisää markkinoilta kohtuuhintaan niin paljon kuin tarvitsette mutta mistä ostatte kaukolämmön jos tulee kova pakkastalvi? Ei ainakaan markkinoilta. Kylmässä kerrostalossa töpselliin kytketty sähköpatteri ei paljoa lämmitä.

    • 11-6

      "Jos Oulu tuhlaa rahansa Fennovoimaan eikä pysty tästä syystä uusimaan nykyisiä ( Toppilan ) laitoksiiaan , uutta sähköenergiaa Pyhäjoelta ei ole tiedossa ainakaan kymmeneen vuoteen"

      Oulun Energian tuleva 16-17 miljoonan euron sijoitus Fennovoimaan on noin 2% Oulun Energian kaikista investoinneista ko. ajalle. Eli sijoitus Fennovoimaan ei vaaranna Oulun Energian muita hankkeita.

      Oulun sähköhuoltoa ei voi perustaa satunnaisiin tuulisähkön ale-hintoihin. Sähkön saanti pitää turvata kaikissa olosuhteissa.

      Oletko muuten tullut ajatelleeksi, että Ruotsi voi myydä sähköä Suomeen siksi, että Ruotsin sähköntuotannosta noin 40% tehdään ydinvoimalla. Ilman ydinvoimaloita Ruotsista ei liikenisi sähköä vientiin.

      file:///Users/hirvonen/Downloads/738928516.pdf

      " Oulun kaupungin tavoitteena on hyödyntää ydinvoimalahankkeen tuomat mahdollisuudet ja saada Ouluun tuhat uutta työpaikkaa eri toimialoille Fennovoiman hankkeen edetessä."

      • zztop4

        Jos 16-17miljoonaa on " vähän " miksi Oulusta tulee viestejä ettei kaupungilla olisi tarve leikata kunnallistalouden menoja?

        Onko Oulussa ollut viime vuosina sähkökatkoja? Sähkön saanti turvataan kaikissa olosuhteissa investoimalla sähköverkkoihin. Esim kuten nyt tapahtuu. Esim .Fingrid parantaa sähkönsiirtoyhteyksiä välillä Kokkola - Muhos , paikalliset sähkönhakeluyhtiöt korvaavat ulkojohtoja maakaapeleilla vähentääkseen myrskutuhoriskiä.

        Oulu voi tuottaa sähköä omakustannushintaan Toppilan tyyppisissä laitoksissa Oulussa , myydä mahdollisen ylijäämäsähkön markkinoille ja/ tai ostaa lisäsähköä sähkömarkkinoilta. Pelkoa siitä, että ostettava loppuisi ei ole. Kovien pakkasten aikana tuotantokapasitettiä kyllä löytyy . Kallein sähkö tuotetaan huippukuorman aikaan öljyllä jos hätä on suurin.

        Jos Ruotsi tuottaa sähköä ydinvoimalla ja muilla energiantuotantolähteillä hintaan vaikkapa 1 c / kwh miksi Oulun pitäisi tällaisessa tilanteessa yrittää tuottaa itse sähkönsä vaikkapa hintaan 3 c/kwh ( tai 2020 luvulla Pyhäjoella hintaan 5,5 c / kwh ) .

        Jos Oulu saa vaikkapa koulukyydityspalvelut kilpailuttamalla puolet halvemmalla verrattuna siihen, että koulukyytipalvelut tuotettaisiin itse, ei kai Oulu siinä tilanteessa ryhty ostamaan pienoisbusseja ja palkkaamaan omia kuskeja? Miksi sähköäkään pitäisi ostaa kallimmalla kuin on tarpeen. Ostaisitko itsekään ydinsähköä omalta sähkölaitokselta jos se olisi vaikkapa 30 % kalliimpaa kuin muulla tavalla tuotettu sähkö?

        Tuhat uutta työpaikkaa Ouluun Fennovoimahankkeen toteutuessa on kyllä aika lailla hatusta vedetty ennuste. Jos satut ajamaan autolla Eurajoen ohi kannattaa kääntyä Olkiluotoon johtavalle tielle jä käydä TVO:n visitor centerissä. Sisäänpääsy on ilmainen ja läksiäslahjaksi saa tyylilkkään LED valolla varustetun avaimenperän. Huomaa lähellä määränpäätä tien oikealla puolella Teijo talotehtaan valmistaloista rakennettu " kylä " kävelymatkan päässä OL1, OL2 yksiköistä, rakenteilla olevista OL 3:sta ja Posivan luolasta . Fennovoimahankkeen toteutuessa samantyyppinen asutustaajama nousisi Pyhäjoelle, ei Ouluun . Jos Rosatom tarvitsee väelleen insinööritoimistotyyppisiä tiloja miksi ihmeessä ko tiloja ei rakennettaisi voimala-alueelle tai vuokrattaisi halvempien neliövuokrien Raahesta? Mitä lisäarvoa Oululla on annettavana tässä hankkeessa? Yksinkertaisesti Oulu on maantieteellisesti liian kaukana Pyhäjosta, jotta se voisi hyötyä hankkeesta sen enempää kuin vaikka Kalajoki, Ylivieska tai Kokkola.

        Noin 5 vuotta kestävän intensiivisimmän rakennusvaiheen päätyttyä laitosta jää käyttämään 200-300 hengen suuruinen käyttöhenkilökunta rakennusaikaisen henkilökunnan pakatessa kamppeensa . Kuka hullu käyttöhenkilökunnasta lähtisi Ouluun asumaan ja kulkemaan joka päivä työmatkaa 100 km/ suunta jos sopivia asuntoja löytyy lähempääkin?


    • 11-6

      " Jos Ruotsi tuottaa sähköä ydinvoimalla ja muilla energiantuotantolähteillä hintaan vaikkapa 1 c / kwh "

      jos ja jos, mitä iloa on tuollaisesta jossittelusta. Ruotsi ei tuota sähköä hintaan 1c/kWh, ei edes satunnaista tuulisähköä, kun kaikki kulut myös pääomakulut huomioidaan. Sähköä on saatava silloin, kun sitä tarvitaan ei vain silloin, kun sattuu sopivasti tuulemaan.

      " Tuhat uutta työpaikkaa Ouluun Fennovoimahankkeen toteutuessa on kyllä aika lailla hatusta vedetty ennuste."

      Väitteesi on hatusta vedettyä jossittelua ilman parempaa tietoa.

      Rosatom ja kymmenet, jopa sadat muut hankkeeseen osallistuvat yritykset tarvitsevat tiloja paitsi Pyhäjoelta ja Raahesta myös Oulusta. Oulussa tulee työskentelemään ja asumaan vähintään satoja ydinvoimalahankkeeseen osallistuvaa.

      Vertaa Olkiluotoa. Siellä ulkomaalaiset rakentajat ovat maksaneet miljoonia euroja vuosittain kunnallisveroa myös Raumalle ja Poriin. Poriin on matkaa yli 50 km Olkijoelta.

    • zztop4

      " jos ja jos, mitä iloa on tuollaisesta jossittelusta. Ruotsi ei tuota sähköä hintaan 1c/kWh, ei edes satunnaista tuulisähköä, kun kaikki kulut myös pääomakulut huomioidaan. "

      Pointti on siinä, ettei markkinoilta toisinaan saa sähköstä tuota 1 c /kwh enempää ! Jos Suomi ei olisi viime keväänä ostanut Ruotista sähköä tuohon hintaan, sähkö olisi jäänyt myymättä. Eikä vesivoimalaitoksia voi pysäyttääkään. Ilman muuta Ruotsinkin tuotantokulut ovat tuota hintaa korkeammat eli tappiota tulee jokaisesta 1 c/kwh myytävästä kilowatista. Ja jos ei myytäisi, tappiota tulisi vielä enemmän.

      Juuri tässä onkin Fennovoiman paradiksi. Jos markkinoille tulee vielä lisää Fennovoiman 1250 MW , sähkön hinta uhkaa romahtaa mikä merkitsee Fennovoimalla kauhuskenaariota. Fennovoiman sähkön myynnistä saama hinta on juuri sähkön markkinahintan ( Nordpoolspot.com ) , ei yhtään enempää jos ydinvoimaloille ei ryhdytä maksamaan veronmaksajien rahoista tuulivoimasähkölle maksettavaa syöttötariffia. Tuulivoiman osalta syöttötariffi on määräaikainen eli n. 10 vuotta, ollakseen taloudellisesti kannattava ydinvoima tarvitsisi 60 vuoden syöttötariffin eli koko sen toiminta-ajaksi.

      Lähitulevaisuudessa on vaikeea nähdä mitään sähkön kysyntää lisääviä tekijöitä EU maiden , Suomi siinä sivussa ulos liputtaessa oman sähkö kuluttavan teollisuuden Kaakkois-Aasian ym halvemman kustannustason maihin.

      "Rosatom ja kymmenet, jopa sadat muut hankkeeseen osallistuvat yritykset tarvitsevat tiloja paitsi Pyhäjoelta ja Raahesta myös Oulusta. Oulussa tulee työskentelemään ja asumaan vähintään satoja ydinvoimalahankkeeseen osallistuvaa. "

      Saahan sitä kaikkea toivoa... ja turismikin lähtee uuteen kukoistukseen, Oulun pizzerioissakin kuulee vain pelkkää venäjän kieltä .


      " Vertaa Olkiluotoa. Siellä ulkomaalaiset rakentajat ovat maksaneet miljoonia euroja vuosittain kunnallisveroa myös Raumalle ja Poriin. Poriin on matkaa yli 50 km Olkijoelta. "

      Ja aika paljon on jäänyt maksamattakin... ( Anna Kontulan tutkimus ) . Verotulot olisi loppuneet jo vuonna 2009 jos OL 3:n kanssa kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan. AREVAN katastrofista saatua " hyötyä " en laskisi miksikään.

      Porin 50 km ei ole sama asia kuin 100 km Ouluun. Porissakin OL 3 vaikutus on ollut hyvin marginaalinen... Noita kunnallisveron tuottoja voi laskeskella kovin monilla tavoillakin

      • 12+19

        Tänäänkin sähkön markkinahinta on 5,3 snt/kWh joten aika kaukana ollaan tuollaisista 1 snt/kWh hinnoista. Fennovoiman laitoshan toimii mankalaperiaatteella eikä myy suoraan sähkömarkkinoille. Omistajien kannattaa ostaa sähkö sieltä vaikka markkinahinta olisi esim. runsaan tuulisuuden vuoksi lyhytaikaisesti alempi sillä he joutuvat kuitenkin maksamaan investointikustannuksista. Ruotsin ja Norjan sähkölle on kysyntää, uusia yhteyksiä rakennetaan Keskieurooppaan ja Britanniaan joten sitä kautta ylijäämäsähkön määrä Pohjalan vrkossa vähenee vaikka kulutus ei nousisi.


    • zztop4

      " Omistajien kannattaa ostaa sähkö ... Fennovoimalta .. vaikka markkinoilta saisi halvemmalla " Tässä esimerkki kuntapäättäjien talousmatematiikan taidoista. Ei ihme, että kuntien taloudet on kuralla.

      Mankala periaate tarkoittaa käytännössä sitä , että osakkaat SITOUTUVAT ostamaan omistusosuutensa mukaisen määrän Fennovoiman tuottamaa sähköä joko omaan käyttöön tai edelleenmyyntiä varrten kulloinkin voimassa olevaan markkinahintaan.

      Vanhoissa ydinvoimaloissa ( OL 1 ja 2 ) , jotka tuottavat sähköä 2-3 c /kwh osakkuus takaa edullisen sähköenergian saannin alle markkinahintaan ; uusissa ydinvoimaloissa ( OL3 jos joskus valmistuu ja Fennovoima ) tuotetun sähkön hinta on Fennovoiman mukaan 5- 5,5 c / kwh , OL 3 :n lukuja tosin ei ole ilmoitettu .

      Osakkuus Fennovoimassa merkitsee Oululle 16-17 miljoonan euron investointikustannuksia sekä sitoutumista kalliin sähkön ostoon.

      Ohessa vielä linkki sähkön marrkinahintoihin http://nordpoolspot.com/

      Näillä kai mennään ?

      • 17+1

        Ai että 5 snt/kWh sähkö on kallista? Sitten tuulimyllysähkö on tosi kallista sillä se maksaa tuplasti tuon.

        Luultavasti tuo 5 snt/kWh on 10 vuoden päästä halpa sähkön keskihinnaksi. Jos tuulimyllyjä rakennetaan vielä paljon lisää Pohjolaan, ne voivat painaa sähkön markkinahinnan vähäksi aikaa alemmaksi ja sitten taas nostaa sen pilviin.


      • zztop4
        17+1 kirjoitti:

        Ai että 5 snt/kWh sähkö on kallista? Sitten tuulimyllysähkö on tosi kallista sillä se maksaa tuplasti tuon.

        Luultavasti tuo 5 snt/kWh on 10 vuoden päästä halpa sähkön keskihinnaksi. Jos tuulimyllyjä rakennetaan vielä paljon lisää Pohjolaan, ne voivat painaa sähkön markkinahinnan vähäksi aikaa alemmaksi ja sitten taas nostaa sen pilviin.

        Ikäänkuin sähkön tuotannossa ei olisi mitään muita vaihtoehtoja kuin ydin - ja tuulivoima? Ennustan, että molemmat jäävät tulevaisuudessa sähkön tuotantotapoina marginaalisiksi jos kummankaan kustannustehokkuus ei kehity nykyisestä. Meillä seisoo juuri nytkin hakevoimaloita siitä syystä, että sähkön markkinahinta on liian alhainen. Jossain 4 c/ kwh paikkeilla moni " reservissä " oleva biovoimala käynnistyy, hiilivaravoimalat alle 5 c /kwh. Toki on totta, että yksistään sähköä tuottavia hiilivoimaloita puretaan koska niiden toiminta ei ole enää kannattavaa . Yksi syy tähän on hiilivoimalla tuotetulle sähkölle säädetyt haittaverot .
        Sekä syöttötariffit että haittaverot johtavat kilpailun vääristymiseen ja aiheuttavat vahinkoa sähkön hinna markkinamekanismille.


      • Kivihiili-Ville
        zztop4 kirjoitti:

        Ikäänkuin sähkön tuotannossa ei olisi mitään muita vaihtoehtoja kuin ydin - ja tuulivoima? Ennustan, että molemmat jäävät tulevaisuudessa sähkön tuotantotapoina marginaalisiksi jos kummankaan kustannustehokkuus ei kehity nykyisestä. Meillä seisoo juuri nytkin hakevoimaloita siitä syystä, että sähkön markkinahinta on liian alhainen. Jossain 4 c/ kwh paikkeilla moni " reservissä " oleva biovoimala käynnistyy, hiilivaravoimalat alle 5 c /kwh. Toki on totta, että yksistään sähköä tuottavia hiilivoimaloita puretaan koska niiden toiminta ei ole enää kannattavaa . Yksi syy tähän on hiilivoimalla tuotetulle sähkölle säädetyt haittaverot .
        Sekä syöttötariffit että haittaverot johtavat kilpailun vääristymiseen ja aiheuttavat vahinkoa sähkön hinna markkinamekanismille.

        Haketta on varastossa odottamassa turvetta, koska sitä tarvitaan poltossa hakkeen lisäksi. Yksi ministeri ei vain anna nostaa sitä tarpeeksi. Siinä koko ongelman syy.


      • Anonyymi
        Kivihiili-Ville kirjoitti:

        Haketta on varastossa odottamassa turvetta, koska sitä tarvitaan poltossa hakkeen lisäksi. Yksi ministeri ei vain anna nostaa sitä tarpeeksi. Siinä koko ongelman syy.

        Mites purut, onko kuivat?


    • järki voittamassa...

      "Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.) ennakoi, että Oulun kaupunginvaltuusto joutuu tänä iltana äänestämään, jätetäänkö Fennovoimaan osallistuminen pöydälle vai ei.

      Asian saamiseksi pöydälle vaaditaan 22 valtuutettua.

      Tilanne on täpärä, sillä vasemmistoliiton ja vihreiden valtuustoryhmät ovat ilmoittaneet vastustavansa Oulun osallistumista. Näillä puolueilla on yhteensä 17 valtuutettua.

      Lisäksi SDP:n ja perussuomalaisten ryhmissä on Kalevan kyselyn mukaan kahta ilmaa Fennovoiman suhteen.

      Näistä puolueista neljä ilmoitti vastustavansa osallistumista.

      Näin päädytään jo 21:een eikä kyselyssä tavoitettu kaikkia kyseisten ryhmän valtuutetuista.

      Myöskään kaikki keskustan ja kokoomuksen valtuutetut sekä kristillisten valtuutettu eivät ole ilmaisseet kantaansa julkisesti ennakkoon. "

    • Ei minun tuttuja

      Olipa paljon väkeä, noin 20 henkeä joista suurin osa muualta tuotuja. Pyhäjoen 3341 asukkaasta taisi kaksi olla paikalla. Että semmoinen tapaus. Haalareista päätellen Greenpeacen terrorisointia yksityisalueella.

    • hanke etenee
      • V. Putin

        Minä kiittää teitä. Te olla minu rakas tavaritsh.


    • Järkevä päätös

      Oulun kaupunginvaltuuston suuri enemmistö teki aivan oikean päätöksen, jolla Oulu lähti mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankeeseen.

      Hanhikivi 1- ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoelle on suurin yksittäinen investointi, joka Pohjois-Suomeen on koskaan tehty. Tulossa on tuhansia rakennusaikaisia ja satoja pysyviä työpaikkoja.

    • OE:n Asiakas

      Hyvä, että hanke etenee. Onneksi meillä on vielä tällaisia vastuuntuntoisia luottamusmiehiä.

    • hanke etenee
      • Työn puolesta

        Uutterat ihmiset siellä ahkeroivat ja valmistelevat lisää työpaikko Suomalaisille. Vain rakkijoirat räksyttää joutilaina, mutta mitään ei tehdä työpaikkojen eteen.


    • Sähkölinja tulossa

      Koirat haukkuu, karavaani kulkee....


      http://www.fennovoima.fi/uutiset/uutiset/tyomaasahkon-rakentaminen-kaynnistyy-hanhikiven-niemella

      " Työmaan aikaisen sähköliittymän rakentaminen aloitetaan viikolla 24 Hanhikiven niemen ydinvoimalaitospaikalla. Fennovoima on tilannut voimalaitostyömaalle sähkönsyöttöyhteyden Elenia Oy:ltä.
      20 kV:n yhteys toteutetaan maakaapelilla, joka seuraa Puustellintien reittiä. Kaapeli on osa Elenian jakeluverkkoa.
      Työmaan aikainen sähköliittymä tulee palvelemaan työmaalla tapahtuvaa rakentamista ja laitoksen ulkoalueita, kuten toimistoa, porttia, varastoja ja aluevalaistusta.
      Sähköliittymä valmistuu syksyllä 2014."

      • Jopas jotain

        Aivan normaalia toimintaa suuren hankkeen työmaan perustamistöissä. Seuraavaksi tuleekin työmaatilojen rakennukset urakoitsijoille ja valvontahenkilöstölle. Nykyisin ne ovat valmiiksi rakennettuja elementtejä ja eri tarkoituksiin valmiiksi kalustettuja.


    • Kolme pointtia Fennovoiman hankkeesta ( Jehki Härkösen, Greenpeace, blogikirjoitus kesäkuu 18, 2014)
      http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/blogi/kolme-pointtia-fennovoiman-hankkeesta/blog/49672/

      Asiallinen ja valaiseva kirjoitus Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta, etenkin sen tuottaman sähkön tuotantokustannuksista. Mm:

      "Fennovoiman suunnitelmiin taas on jouduttu ripottelemaan realismia. Laitoksen kokoa on leikattu neljänneksellä ja valmistumista lykätty jo neljällä vuodella. Fennovoima myy nyt osuuksia /1/ voimalastaan 25 % omavastuuosuudella, jonka hinta on 1,6 miljoonaa euroa per MW, mistä voi laskea, että hankkeen hinta on kohonnut viidenneksen alkuperäisen kuluhaitarin yläpuolelle ja on nyt 7,68 mrd euroa."

      /1/ http://asiakirjat.ouka.fi/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=161019
      (Osallistumistarjous Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen)

    • hanke etenee
    • 16+40

      Fennovoiman hanke etenee päivä päivältä.

      http://www.raahenseutu.fi/Uutiset/1194910132253/artikkeli/fennovoiman tyomaan sahkoistyksesta sopimus.html

      Fennovoima ja Siemens Osakeyhtiö allekirjoittivat keskiviikkona sopimuksen Hanhikivenniemen laitospaikan työmaan sähköistämisestä. Kyseessä on ensimmäinen laitospaikan rakentamiseen liittyvä sopimus voimalaitosprojektissa.

      Aiemmin kesäkuussa aloitettiin maakaapeliyhteyden rakentaminen työmaalle. Siemens jatkaa työtä rakentamalla muuntamon tarvittavine laitteineen, joilla mahdollistetaan 20kV ja 400V työmaasähkön jakelu. Suunnittelutyö käynnistyy elokuun alussa ja itse rakentaminen alkaa vuodenvaihteessa. Työmaan sähköistys on valmis huhtikuussa 2015.

    • K.Late

      http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=367323

      Siis kiinteä hinta on Fennon mukaan 4-6miljardia(kiinteä, heh) ja Russon mukaan 6-7miljardia. Lopulliseksi hinnaksi voisi arvioida ehkä 9-11miljardia, jos vanhat merkit pitää paikkansa.

      Mutta miten tuo kauppa sitten tehdään? Samalla lailla kuin OL3, eli kiinteään hintaan? Sitä kiinteää hintaa ei kukaan ole koskaan vielä ilmoittanut. Eikö sijoittajilla pitäisi olla oikeus saada tieto lopullisesta hinnasta? Vai jättääkö Russovoima piikin auki?

      Ei tuo voi sen halvemmalla valmistua kuin OL3. Nykyiset vaatimukset automaation ja syvyyssuuntaisen turvallisuuden osalta ovat varmaan ihan yhtä vaikeita juttuja Russovoimalle, kuin Arevallekkin. Rakennuskustannukset ovat ehtineet nousta rajusti OL3:n aloitusvuosista, eikä se valko-venäläinen työvoima voi olla sen halvempaa, kuin Puolan 2€:n sähkäritkään.

      Miten on sen polttoaineriipuvuuden kanssa? Voiko Suomi tarvittaessa irtisanoa polttoainesopimuksen ja ostaa polttoainetta jostakin muualta?

      • 1+11

        Hinta on kiinteä mutta liikesalaisuus. Todennäköisesti kaikki sijoittajat ovat saaneet tuon hinnan tietoonsa, luultavasti haarukan puolivälin tienoilla.

        Areva myi tappiolla ja yrittää nyt välimiesoikeudessa saada lisähintaa erilaisiin syihin vedoten. Lopputulosta emme tiedä.

        Rosatomin kanssa tuskin käy samoin. Se on myynyt ja on myymässä useita laitoksia ulkomaille vastaavilla ehdoilla kuin Fennovoimalle. Se lisäksi lainoittaa omaa osuuttaan enemmän laitoksen rakentamisaikana joten rakentamisaikaisissa koroissa ei pitäisi tulla yllätyksiä.

        Polttoaineen toimitus on sovittu noin 10 vuodeksi. Sen jälkeen voidaan kilpailuttaa. Niin on Fortumkin tehnyt ja Loviisassa on käytetty myös länsimaassa valmistettua polttoainetta.


      • Jopas jotain
        1+11 kirjoitti:

        Hinta on kiinteä mutta liikesalaisuus. Todennäköisesti kaikki sijoittajat ovat saaneet tuon hinnan tietoonsa, luultavasti haarukan puolivälin tienoilla.

        Areva myi tappiolla ja yrittää nyt välimiesoikeudessa saada lisähintaa erilaisiin syihin vedoten. Lopputulosta emme tiedä.

        Rosatomin kanssa tuskin käy samoin. Se on myynyt ja on myymässä useita laitoksia ulkomaille vastaavilla ehdoilla kuin Fennovoimalle. Se lisäksi lainoittaa omaa osuuttaan enemmän laitoksen rakentamisaikana joten rakentamisaikaisissa koroissa ei pitäisi tulla yllätyksiä.

        Polttoaineen toimitus on sovittu noin 10 vuodeksi. Sen jälkeen voidaan kilpailuttaa. Niin on Fortumkin tehnyt ja Loviisassa on käytetty myös länsimaassa valmistettua polttoainetta.

        Ei liikesalaisuuksia missään keskustelupalstoillla julkaista. Kiinteähintainen ns. avaimet käteen urakkahinta on se mikä tilattaessa sovitaan. Määrätyistä muutoksista voi tulla lisätöitä, jotka laskutetaan erikseen ja niistä sovitaan aina työmaakokouksissa. Aivan normaalia toimintaa kun rakennetaan kohteita, ydinvoimala on vain mittasuhteiltaan sieltä suuremmasta päästä ja valvojia on enemmän kuin tavallisen hankkeen parissa.


    • K.Late

      "Areva myi tappiolla ....""Rosatomin kanssa tuskin käy samoin."

      Mutta kun tuo "kiinteä hinta" 4-6 miljardia ei todellakaan vastaa Rosatomin ilmoittamaa 6-7 miljardia.

      Järkyttävintä tässä on se, että osakkaat ovat usein kuntia ja yhteisöjä. Päätetään siis suoraan veronmaksajien rahoista, kertomatta maksajille kuinka paljon rahaa oikeasti menee. Kuinka näin voi tehdä? Onko se laillista?

    • zztop4

      " Järkyttävintä tässä on se, että osakkaat ovat usein kuntia ja yhteisöjä. Päätetään siis suoraan veronmaksajien rahoista, kertomatta maksajille kuinka paljon rahaa oikeasti menee. Kuinka näin voi tehdä? Onko se laillista? "

      No tätä jengiähän on tosi helppo saada puhuttua ympäri. Laitetaan vähän pimeää rahaa pankkitilille, kutsutaan mukaan vaikka Viron laivaristeilylle ja annetaan luottokortti vapaasti käytettäväksi ym. Näinhän ne kaupunkikeskustojen parhaimmat liiketontitkin junaillaan ässälle ja koolle muiden jäädessä ilman. Ja kaikki on laillista niin kauan kun affäärit pysyy salassa.

      Kuntasektorilla talousasioiden osaaminen on muutenkin aika heikoissa kantimissa. Mm ei käsitetä, että Fennovoiman tuottama sähkö on kalliimpaa kuin sähkön markkinahinta. Eihän tällä mitään väliä olekaan kuntapäättäjälle kun veronmaksajat maksavat sähkönhankinnan tappiot joskus kaukana tulevaisuudessa silloin kun itse ei enää olla mukana.

      Ydinenerergia-ala on tulossa tiensä päähän jos tuotantokustannuksia uusissa laitoksissa ei saada alennettua uusilla innovaatioilla . Vanhoissa laitoksissa, joissa pääomakustannukset on jo kuoletettu sähkön tuotanto on vielä taloudellisesti kannattavaa nykyisillä markkinahinnoilla. Jos sähkön markkinahinnat jatkavat alenemistaan, kannattavuusraja lähestyy myös vanhoissa laitoksissa huoltokustannusten nousun ja seisokkien lisääntymisen johdosta. Ihan poissuljettu ei ole sekään vaihtoehto, että Loviisa 1 ja 2 sekä OL 1 ja 2 suljetaan kannattamattomana etuajassa ennenkuin STUK:N käyttölupa umpeutuu.

      • 4+12

        Se sähkön markkinahinta on marginaalihinta. Ei se tarkoita että kaikki sähkönkuluttajat saisivat sähköä siihen hintaan jos olisivat sitoneet sähkön kulutuksensa markkinahintaan. Suurin osa ostaa nykyään kiinteään hintaan ja ajoittaisesta alhaisesta markkinahinnasta hyötyvät lähinnä sähkölaitokset jotka ostavat sieltä osan sähköstään. Tänään tuo markkinahinta on näköjään 46 €/MWh Suomessa. Aika kaukana ollaan siitä että nykyisten ydinvoimalaitosten 20-30 €/MWh hintainen sähkö olisi kannattamatonta. On muistettava että sähkön markkinahinnan heilahtelun aiheuttaa Pohjoismaissa ensi sijassa tuulivoiman vaihtelusta johtuva ylituotanto. Tuulivoimalaitokset saavat takuutariffin, Suomessa 105 €/MWh joten tuolla markkinahinnalla ei ole mitään tekemistä tuulivoiman kustannusten kanssa. Veronmaksajat kustantavat erotuksen.


      • zztop4
        4+12 kirjoitti:

        Se sähkön markkinahinta on marginaalihinta. Ei se tarkoita että kaikki sähkönkuluttajat saisivat sähköä siihen hintaan jos olisivat sitoneet sähkön kulutuksensa markkinahintaan. Suurin osa ostaa nykyään kiinteään hintaan ja ajoittaisesta alhaisesta markkinahinnasta hyötyvät lähinnä sähkölaitokset jotka ostavat sieltä osan sähköstään. Tänään tuo markkinahinta on näköjään 46 €/MWh Suomessa. Aika kaukana ollaan siitä että nykyisten ydinvoimalaitosten 20-30 €/MWh hintainen sähkö olisi kannattamatonta. On muistettava että sähkön markkinahinnan heilahtelun aiheuttaa Pohjoismaissa ensi sijassa tuulivoiman vaihtelusta johtuva ylituotanto. Tuulivoimalaitokset saavat takuutariffin, Suomessa 105 €/MWh joten tuolla markkinahinnalla ei ole mitään tekemistä tuulivoiman kustannusten kanssa. Veronmaksajat kustantavat erotuksen.

        Marrkinahinta ja kuluttajahinta ovat tietysti koknaan kaksi eri asiaa. Kuluttaja maksaa sähkölaskussaan sähkön jakeluyhtiön perimän hinnan ( sisältää sähkön jakeluyhtiön katteen ) lisäksi myös sähkön siirrosta sekä valtiolle perittävän sähkön valmisteveron.

        Wikipidiasta löytyy hakusanalla syöttariffi seuraava lause " Tuulivoimalle maksetaan 83,5 euroa megawattitunnilta tavoitehintaa ja korotettua 105,30 €/MWh tavoitehintaa maksetaan tuulivoimalalle enintään 3 vuoden ajan (voimassa 31.12.2015 asti). Hinta on noin kaksin-kolminkertainen vuoden 2013 keskimääräiseen markkihintaan 41,15 €/MWh verrattuna " .
        On totta , että 41.14 € / MWh on aika kaukana vanhojen ydinvoimaloiden 20-30 € / MWh tuotantokustannuksista , mutta pitkässä juoksussa , kenties 10 vuoden päästä tilanne voi olla jo toinen.


        Ennen kuin arvion tuulivoimalle maksettavan syöttötariffin mielekkyyttä, kiinnittäisin huomoita vuoden 2013 keskimääräiseen markkinahintaan. Se on non 10 euroa / megawatti alhaisempi kuin Fennovoiman oma arvio sähkön omakustannushinnasta. Jos Pyhäjoelle olisi suunnitteilla mikä tahansa tuotannollista toimintaa harjoittava laitos, tämäntyyppisillä luvuila hanke pistettäisiin jäihin.

        Tottakai ajanjakso, jolloin Fennvoima ryhtyy tuottamaan sähkö on kaukana tukevaisuudessa eikä kukaan voi luotettavasti ennustaa , mikä on sähkön markkinahinta sinä päivänä kun Fennovoima aloittaisi tuotannon. Ainoa asia, mistä voim olla varma on se, että markkinahintaan vaikuttaa kaksi asiaa, sähkön tarjonta ja sähkön kysyntä.

        Tuulisähkön syöttötariffi Suomessa on ilman muuta " runsaskätinen " ja syöttötariffilla on sähkömarkkinoita vääristävä vaikutus. Ilman syöttötariffia tai muuta veronmaksajien tukea jäävät sähköntuottajat ovat ilman muuta huonommassa asemassa. Todettakoon , että Oulun kaupungin lupaamat miljoonat Fennovoimalle ovat nekin veronmaksajien tukea, samoin investointituet bioenergialaitoksille , metsänomistajille maksettavat ensiharvennustuet ym , ym ) .

        Sähkön markkinatilannetta vääristävät myös erilaiset haittaverot, joista eniten julkisuudessa on ollut esillä kivihiilellä ja turpeella tuotetulta energialta perittävät haittaverot.

        Kokonaisuutta ajatellen nykyinen tuki- ja haittaverosäännösviidakko ei ole kokonaisuutta ajatellen tarkoituksenmukainen mutta luultavasti sen kanssa on elettävä, koska säännösten muuttamiseen ei löydy paljoakaan poliittista yksimielisyyttä tai tahtoakaan.

        Tuulisähkölle maksettavat, onneksi määräaikaiset, syöttötariffit tulevat siten painamaan sähkön markkinahintaa alaspäin ehkäpä noin 10 vuoden ajan tai estämään sähkön markkinahinnan nousun. Kun vielä Ruotsissa ja Saksassakin investoinnit tuulivoimaan jatkuvat sielläkin yhteiskunnan tuen turvin, ei Suomen yksipuolinen irroittautuminen syöttötariffista muuttaisi tilannetta paljoakaan.

        Sähkön tuotantotukena tuulivoimalle maksettava syöttötariffi on hyvin yksipuolinen jättäen monet muut lupaavat energiantuotantotavat ( biokaasu, aurinkoenergia , puupohjaiset bio- ja liikennepolttoaineet , sähkön tuotanto teollisten prosessien yhteydessä ym ym ) melkeinpä markkinoiden armoille.

        Uuden energiateknologien luomisessa ( sähkö ) markkinoiden kannalta vähiten kilpailua vääristävää ja ehkä päjärkevintä olisi suunnata yhteiskunnan tuki tutkimukseen , tuotekehitykseen, innovaatioiden testaamiseen koelaitoksissa sekä parjaimpien innovaatioiden kaupallistamiseen.

        Mitä tulee ydinvoimaan, Oulun kaupungin veromaksajien rahoilla tulisikin perustaa Oulun yliopiston yhteyteen ydinenergian kehittämiseen erikoistunut tutkimuslaitos. Voisi hyvin olettaa, että tutkimuslaitoshankeeseen olisi helpostikin saatavissa lisärahoitusta hyvin monilta kotimaisilta ja kansainvälisiltä tahoilta ja Oulun unelma sadoista uusista pysyvistä, työpaikoista olisi hyvin lähellä toteutumista .


    • kiintyeä hinta

      K.Late , "Mutta kun tuo "kiinteä hinta" 4-6 miljardia ei todellakaan vastaa Rosatomin ilmoittamaa 6-7 miljardia. "

      Vastaus Laten ihmettelyyn;

      http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=367323

      " Fennovoima arvelee Ivanovin laskeneen kokonaiskustannusarvioonsa mukaan myös monenlaisia välillisiä kuluja. Yhtiön mukaan laitostoimitussopimuksessa joulukuussa sovittu kiinteä hinta ei ole muuttunut miksikään."

    • K.Late

      " Fennovoima arvelee Ivanovin laskeneen kokonaiskustannusarvioonsa mukaan myös monenlaisia välillisiä kuluja. Yhtiön mukaan laitostoimitussopimuksessa joulukuussa sovittu kiinteä hinta ei ole muuttunut miksikään."

      Ilmeisesti Fennovoima on antanut osakkailleen harhaanjohtavaa tietoa, jos kerran välilliset kustannukset eivät ole sisältyneet kokonaiskustannuksiin.

      Vielä kerran: miten kunnat voivat valtuustoisssaan tehdä päätöksiä, joa loppusumma ei ole tiedossa. Miten kuntalaiset voivat luottaa näihin päätöksiin?

      • Kristallipallostako?

        Niinhän kunnat tekevät terveysbudjetissaankin. Kukaan ei tiedä montako ihmistä kunnassa sairastuu ensi vuonna. Annetaan niiden hoitaa asioita, jotka tietävät kuntien asioista enemmän kuin tälläkin palstalla kitisevät.


      • Kristallipallostako? kirjoitti:

        Niinhän kunnat tekevät terveysbudjetissaankin. Kukaan ei tiedä montako ihmistä kunnassa sairastuu ensi vuonna. Annetaan niiden hoitaa asioita, jotka tietävät kuntien asioista enemmän kuin tälläkin palstalla kitisevät.

        Ydinvoimala voi tulevaisuudessa ratkaisevasti muuttaa myös Pyhäjoen kunnan terveysbudjettia. Nyt on sallittu ydinvoimalan rakentaminen melkein "keskelle kylää", mikä väistämättä tarkoittaa mm. lasten syöpätapausten lisääntymistä, mikäli lähialueella asuu lapsiperheitä - se nyt on vain lievin odotettavissa oleva ydinvoimalan terveysvaikutuksiin liittyvä tulevaisuudennäkymä.


      • Upea asia !!
        stuxnet kirjoitti:

        Ydinvoimala voi tulevaisuudessa ratkaisevasti muuttaa myös Pyhäjoen kunnan terveysbudjettia. Nyt on sallittu ydinvoimalan rakentaminen melkein "keskelle kylää", mikä väistämättä tarkoittaa mm. lasten syöpätapausten lisääntymistä, mikäli lähialueella asuu lapsiperheitä - se nyt on vain lievin odotettavissa oleva ydinvoimalan terveysvaikutuksiin liittyvä tulevaisuudennäkymä.

        Tietysti muuttaa kunnan budjettia yleensäkin. Lisääntyvät työpaikat tuovat runsaasti uusia asukkaita. Terveyspalvelut, koulut, päivähoito, rakentamiseen liittyvät kunnallistekniikat, ym ym. Sitä se nopea kehittyvän kunnan lisääntyvä asukasmäärä ja lisääntyvät työpaikat teettävät, kuten pääkaupunkiseudun kunnissa on vuosikymmeninä tapahtunut. Kateelliset vaan velttoina valittaa.


      • Upea asia !! kirjoitti:

        Tietysti muuttaa kunnan budjettia yleensäkin. Lisääntyvät työpaikat tuovat runsaasti uusia asukkaita. Terveyspalvelut, koulut, päivähoito, rakentamiseen liittyvät kunnallistekniikat, ym ym. Sitä se nopea kehittyvän kunnan lisääntyvä asukasmäärä ja lisääntyvät työpaikat teettävät, kuten pääkaupunkiseudun kunnissa on vuosikymmeninä tapahtunut. Kateelliset vaan velttoina valittaa.

        Ydinvoima tosiaan työllistää runsaasti erimuotoista pelastustyötä. En pidä sen lajin työllistävyyttä kovin järkevänä.


    • zztop4

      Kommentti K Latelle kysymykseen " miten kunnat voivat valtuustoisssaan tehdä päätöksiä, joa loppusumma ei ole tiedossa. Miten kuntalaiset voivat luottaa näihin päätöksiin? "

      Asioista päättäminen valtuustoissa on ihan helppoa, painaa vaan nappia oman puoleensa mukana.

      Siinä missä yritykset joutuvat itse vastuuseen huonoista päätöksistä ja sitä kautta talousvaikeuksiin kunta ei koskaan mene konkurssiin . Huonot päätökset on helppo lakaista maton alle korottomalla veroja ja maksuja ja karsimalla palveluista.

      " Ilmeisesti Fennovoima on antanut osakkailleen harhaanjohtavaa tietoa, jos kerran välilliset kustannukset eivät ole sisältyneet kokonaiskustannuksiin. "

      Ei ole lainkaan poissuljettu, että Fennovoima olisi kusettamassa osakkaitaan. Fennovoimalla Oy on Helsingissä jo yli 100 mukavaa suojatyöpaikkaa ja lisää rekrytoidaan . Rahaa palaa valtavasti joka kuukausi ja mitään valmista ei synny vielä aikapäiviin. Ja jotta lysti ei loppuisi tarvitaan lisää Oulun kuntapäättäjien kaltaisia hölmöläisiä rahoittamaan tuottamatonta työtä ja lokoisia oltavia. Ei se ole tyhmä se joka pyytää ...

    • zztop4

      Tästä linkistä voi seurata millä vauhdilla Fennovoima on polttanut osakkaittensa rahoja

      http://finder.fi/Energian myyntiä ja jakelua/Fennovoima Oy/HELSINKI/taloustiedot/1565137

      Tuloja nolla euroa vielä seuraavat 10 vuotta, maksajana kunnat , Venäjän kaupasta riipuvainen valio ja pari valtionyhtiötä.

      • Linkki rahanpolttolaitoksen tietoihin (katsotaan tuleeko nyt linkkinä):
        http://finder.fi/Energian myyntiä ja jakelua/Fennovoima Oy/HELSINKI/taloustiedot/1565137

        "Tästä linkistä voi seurata millä vauhdilla Fennovoima on polttanut osakkaittensa rahoja"

        Kolmella eurolla saisi näköjään nähtäväkseen tarkempia tietoja.


    • etenee....
    • zztop4

      Sinnikäs olisin itsekin jos olisin Fennovoiman palkkalistoilla ja turvattu työ Helsingissä os. Salmisaarenaukio 1 tosi hyvällä palkalla muun Suomen maksaessa kaikki viulut ilman mitään limiittiä.

      Kivoja kokouspalkkioita luvassa myös näille http://www.fennovoima.fi/fennovoima/hallitus

      Fennovoiman henkilöstön vahvuus on aivan ylimitoitettu todelliseen tarpeeseen nähden . Itse laitoksen suunnittelusta ja toteutuksestahan tulee vastaamaan Rosatom, kantaverkkoinvestoinneista Fingrid , tieurakasta kilpailutuksen jälkeen Destia , maansiirto - pohja ja rakennusurakat hoitaa Rosatom joko itse tai sopien aliurakoista ym. Lupa-asiat STUK:lle vaativat oman resurssinsa ( ehkä 10-20 asiantuntijaa tässä vaiheessa ) mutta jatkuva uusrekryrotointi jo yli sataan työntekijään paisuneessa yhtiössä on, sanoisinko osakkaiden ( mukana veronmaksajien rahaa ) rahojen edesvastutonta tuhlausta.

    • järkevästi eteenpäin
    • zztop4

      Yhtiön nettisivuja tutkaillessa pääkonttorista löytyy mm koulutuskoordinaattori, HR asiantuntija, Yhteiskuntasuhdepäällikkö, EHS Johtaja, Viestintäjohtaja, sidosryhmäpäällikkö, 3 kpl tiedottajia, kehityspäällikkö, aluetiedottaja, toimitusjohtajan assistentti, ... kaikki nämä ihan vaan pikasilmäyksellä - henkilöitä, joiden toimenkuvaan tuskin liittynee kovinkaan paljoa " kovaa " teknistä osaamista.
      Talon sisältä osaisivat varmaan kertoa lisääkin kahvionkeittoon, arksitointiin ja postin avaamiseen palkattua henkilöstöä, joka ei tee STUK:n edellyttämää suunnittelu- ja dokumentaatiotyötä.

      Ehkäpä STUK on ihan oikeasti huolissaan siitä, että kovan tason teknologiaosaajien asemasta Salmisaarentie 1:n on rekrytoitu enemmäkin " edustamiseen " erikoistunutta väkeä, meriittinä huoliteltu ulkonäkö ja hyvä ulosanti, teknisestä osaamisesta ei niin väliä. Jos olisin laittanut omat rahani likoon tällaiseen yhtiöön joka tuntuun kutsuvan töihin omia kavereitaan tai tutun tuttuja niin olisin aika huolissaan.

    • 14:50

      " ..... tällaiseen yhtiöön joka tuntuun kutsuvan töihin omia kavereitaan tai tutun tuttuja niin olisin aika huolissaan."

      zztop4, nyt sitten faktat esiin tuon väitteesi tueksi. Vai kuulutko siihen suureen joukkoon, joka heittelee nimimerkin takaa perättömiä väitteitä milloin mistäkin asiasta ?

      • Kylmä totuus

        Tuttuja ja ideaansa sitoutuneita se Greenpeacekin palkkaa toimistoonsa. Ei sinne rehellinen duunari pääse duuniin. Näin se menee joka alalla.


    • xxtop4

      Tässä linkki kesäkuun nimitysuutiseen

      http://www.fennovoima.fi/uutiset/uutiset/fennovoimassa-on-aloittanut-lukuisia-uusia-tyontekijoita1

      Nimitetyt vakansseittain : aikatauluinsinööri ( tällainen olisi tarvittu OL3 projektissakin ) , IT koordinaattori (aik työ mikrotukihenkilö, neuvoo excelin ja wordin käytössä ? ) , laatupäällilkkö ( miksi laatupäällikkö, mikä laatu/ laadunvalvonta on hänen vastuullaan ? ), sidosryhmäpäällikkö ( kuinkahan mones yhtiössä , aik työ pankkimaailmasta !) , dokumentin hallinnan päällikkö ( eikö enemmän olisi ollut tarvis dokumentin hallitsijoista tai ymmärtäjistä, Rosatomin paperit saattavat olla venäjän kielisiä ) , projekti-insinööri ( tausta rakennusalalta , hyvä ! ymmärtää rakennusasioita, päässee tosihommiin aikaisintaan vasta 2018 ) , tietoturvapäällikkö ( torjumaan kyberuhkiako? aikasempi työä sisäministeriössä, ei varmaan ihan pienipalkkainen , jos vaihtaa siistin sisäduunin ministeriöstä epävarmaan Fennovoimaan - huom! lupa-asiat vielä katkolla ) , resident engineer , nimi venäläinen ( hyvä ! ymmärtää ehkä venäjää, aika keskeinen taito Fennovoima hankeessa ) , automaatioinsinööri ( aik tausta ÅF konsult , Hanhikivi- 1 :een automaation toimittaja vielä julkistamatta, automaatio se asia jonka vuoksi OL3 tytö pysäytetty nyt useaksi vuodeksi eteenpäin, tämä inssi voi olla käynnistysvaiheessa kultaakin arvokkaampi, siihen saakka voi kuivaharjoitella , pelata ristinollaa tai lueskella muuten vaan tekniikan alan julkaisuja täydellä kuukausipalkalla ) , Fennovoiman turvallisuusasiantuntija ( aikaisempi tausta lentoyhtiössä, tietää ehkä neuvoa miten havaitaan kohti reaktorirakennusta lentävät koneet, osaa kenties itsekin tartua jumbojetin joystickiin mutta mitä ihmeen virkaa tällä tyypillä on firmassa ? ) ,lista jatkuu assistentilla, tiedottaja ( ainakin neljäs ? ) ym en jaksa enempää , lukekaa itse ja pohtikaa onko tässä yhtiössä asiat ihan kohdallaan . STUK tarvitisisi " heinähäkillisen " selvityksiä ,kukaties käännöksiävenäjästä suomen kielelle, venäläiset lvi-alan, sähkötekniikan , betoniraudoituksen, lujuuslaskelmien , säteily-, höyrynpaine-, sähköntuotannon mittaus ja luoja ties mitkä seikat " aukipurettuna " ts. selvitettynä, miten kaikki asiat on tarkoitus toteuttaa Pyhäjoella. Tähän pitää lisätä vielä muuttuneet turvallisuusmääräykset , mm, " lautanen " OL3 tapaan koko myllyn alle sitä tilannetta varten, että jos reaktorin ydin sattuisi sulamaan, saadaan sulanut materiaali vedetty sivusuuntaan ulos . Tätä ei Rosatomkaan ole rakentanut koskaan aikaisemmin.

      Onko tästä Fennoviman poppoosta kaikkeen tuohon - toivottavasti - mutta kun katsoo rekrytoitujen luetteloa, näin veronmaksajana hieman epäilee . Ja veronmaksajina = hankkeen osarahoittajina ( mukana kuntien sähkölaitoksia! ) meillä pitää olla oikeus kritidoida hanketta puutteellisinkin tiedoin koska yhtiön taholta liikesalaisuuteen vedoten ei koskaan tulla kertomaan kaikkia hankkeen yksityiskohtia.

    • etenee....

      Fennovoiman ydinvoimalahanke etenee....

      http://yle.fi/uutiset/fennovoima_neuvottelee_maa-alueista_pyhajoella/7336336

      Fennovoima ja Pyhäjoen Parhalahden osakaskunta neuvottelevat lähiviikkoina osakaskunnan maa- ja vesialueiden myynnistä ydinvoimayhtiölle. Osakaskunnan alueet ovat viimeiset suuret kohteet, jotka Fennovoima tarvitsee omistukseensa ydinvoimalan rakentamista varten.

    • Fennonen

      Viimeisimpiä uutisia Fennovoiman Fennonen- lehdestä;

      http://www.fennovoima.fi/userData/fennovoima/fennonen/Fennonen_kesa14_low.pdf

      Tuoreimmassa Fennosessa kerrotaan muun muassa siitä, miten alueella on valmistauduttu jättihankkeen käynnistymiseen ja millaisia mahdollisuuksia hanke tarjoaa suomalaisille yrittäjille. Numerossa haastatellaan myös uutta hallituksen puheenjohtajaa Juhani Pitkäkoskea, paneudutaan ydinvoimalaitoksen turvallisuuteen sekä kerrataan tunnelmia Parhalahti-päivästä, joka järjestettiin kesän alussa Pyhäjoella jo kolmatta kertaa.

    • 66+
    • 15+15

      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pohjoisen-yrityksia-sijoittaa-24-miljoonaa-euroa-fennovoimaan/671033/

      " Joukko yrityksiä Pohjois-Pohjanmaalta sijoittaa yhteensä noin 24 miljoonaa euroa Fennovoimaan. Yritykset varaavat Pyhäjoelle suunniteltavan 1 200 megawatin ydinvoimalasta 15 megawatin teho-osuuden.

      Hankkeen puuhamiehenä toiminut Kymppi Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Koskelainen kertoo 15 yrityksen päättäneen sitoutua Fennovoiman ydinvoimalan rahoitukseen.

      Ne perustavat tämän vuoden aikana Ouluun yhteisen yrityksen, joka ostaa Fennovoiman suomalaisen pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeita.

      ”Homma etenee ja nyt ollaan jo maalisuoralla. Aika moni yrittäjä on jo ilmoittanut osallistumisestaan. Osa joutuu vielä hakemaan yhtiön hallitukselta juridisen päätöksen asialle.”

      Koskelainen ei kerro yritysten nimiä, mutta sanoo yhden olevan Nivalasta ja muiden pääasiassa Oulu–Raahe-akselilta.

      Maakunnan yritykset saavat puolitoista kertaa Oulun kaupungin sijoituksen suuruisella yhteispotillaan 1,25 prosentin omistusosuuden Fennovoimasta. Eero Koskelainen on lopputulokseen erittäin tyytyväinen."

      Onpas tunkua Fennovoimaan.

      • Omavaraisuutta

        Hyvä että Suomessa kuuluu positiivisiakin uutisia. Päästään vihdoin runsaasta tuonnista eroon.


    • kunhan ihmettelen

      Fennovoiman ydinvoimala on suurin taloudellinen hanke Pohjois-Suomelle koskaan. Myös koko Suomelle hanke on erittäin merkittävä.

      Ajankohtaisten lehtiuutisten mukaan Fennovoimaan on jatkuvasti tulossa lisää kotimaisia osakkaita. Näyttää siltä, että suomalainen osuus Fennovoimasta pysyy yli 60% tasolla eli hanke on toteutumassa.

      Miksihän tällä Ydinvoima-palstalla Fennovoiman ajankohtainen ja kiinnostava tilanne ei saa aikaan keskustelua.

      Miksi palstalle tungetaan täysin ummehtuneita, epäolennaisia aiheita kuten helleaalto Ranskassa vuonna 2003 tai Tsernobyl 27 vuotta. Uskoisi, että tuollaiset kymmeniä kertoja kalutut aiheet eivät enää kiinnosta ketään muuta kuin korkeintaan kyseisten ketjujen avaajaa.

    • p-jokinen
    • p-jokinen

      Heidi "harmaatalous" Hautala taas hölmöilemässä;

      http://yle.fi/uutiset/voimaosakeyhtio_sf_kiistaa_etta_pyhajoen_ydinvoimalan_jatteet_tultaisiin_kasittelemaan_venajalla/7392118

      " Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen ihmettelee europarlamentaarikon Heidi Hautalan Yle Lapin kolumnissa esitettyjä väitteitä, että Rosatom huolehtisi Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen ydinpolttoainehuollosta alusta loppuun. Hautalan mukaan tämä tarkoittaisi myös sitä, että käytetyt polttoainesauvat palautettaisiin Venäjälle jälleenkäsiteltäviksi. Jälleenkäsittelyssä ydinpolttoaineesta erotetaan plutonium, jota tarvitaan ydinkärjissä.

      - (Heidi Hautalan) ydinjätehuoltoa koskeva väite ei pidä paikkansa. Suomessa syntyvä jäte käsitellään ja loppusijoitetaan Suomeen. Näin tapahtuu aikanaan myös Fennovoiman osalta ja käytäntö vastaa nykyisten ydinvoimatuottajien Fortumin ja TVO:n mallia, Ottavainen sanoo."

      • Säännöt kunniaan

        Jotkut haluavat tahria Suomen mainetta ulkomailla. Noin epäisänmaallisia ei saisi olla


    • zztop4

      " Uraani halkeaa ja tuottaa lampun valkeaa , ... vain Suomessa se on riskiä vailla "

      Vaikka STUK valvookin tiukasti ydinturvallisuutta piilee ydinvoimassa taloudellinen riski. Todettakoon, että kunnallispolittisten päätösten perustelujen salaaminen rikkoo julkishallinnon julkisuusperiaatette. Veronmaksajilla on oikeus tietää miksi veronmaksajien rahoilla ollaan valmiita tukemaan ydinvoimarakentemista.

      Ohessa ote tekniikkatalous lehden sivulta

      Konsulttiyhtiö Pöyry varoitti viime syksynä Turun kaupunkia selvin sanoin Fennovoiman riskeistä.

      " Pöyryn laskelmissa Turku Energian investointi Fennovoimaan on tietyin ehdoin kannattava. Silti investointiin liittyy merkittäviä hankkeen ulkopuolisia riskejä. Turku on myös sitomassa pääomia hankkeeseen melko pitkäksi aikaa, Pöyry varoittaa.

      Pöyryn viime syksynä tekemä salainen raportti tuli julkiseksi jokin aika sitten verkossa. Turun Sanomien mukaan salaiset asiakirjat päätyivät verkkoon ilmeisesti Turun kaupungin toimesta. Epäselvää on, onko raportti enää salainen.

      Pöyry varoittaa Turkua suuren projektin valmistumiseen, viivästymiseen ja kustannusylityksiin liittyvistä riskeistä.

      Myös sähkön hintakehitys on epäselvää. Sähkön hintariskit liittyvät talouskasvuun ja maailmanlaajuiseen hiilidioksidipolitiikkaan.

      Fennovoiman ideana on tuottaa osakkailleen sähköä halvemmalla kuin mitä sähkö maksaa markkinoilla.

      Tuulivoima ja Venäjä vaarantavat

      Pöyry varoittaa, ettei markkinasähkö kallistu välttämättä Fennovoiman osakkaiden odottamalla tavalla, jos Suomeen rakennetaan kaksi ydinvoimalaa ja Pohjoismaihin paljon tuulivoimaa.

      Konsultti pitää riskinä myös Venäjän poliittisia tapahtumia. Suuri ulkoinen vaara voi olla myös toistuvat suuret rahoituskriisit maailman pääomamarkkinoilla.

      Pöyryn mukaan pelkät Fennovoiman rahoituskulut ovat neljänneksen luokkaa sähkön omakustannushinnasta voimalan ensimmäisinä vuosina, koska korot nousevat.

      Turun kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin 28.10.2013, että Turku Energia lähtee mukaan Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelemaan uuteen ydinvoimalaan.

      Fennovoiman omien selvitysten mukaan sijoitetun pääoman tuotto verojen jälkeen nousisi kahdeksaan prosenttiin, kun sähkön markkinahinta on 50 euroa megawattitunnilta.

      Tuottoarvioon ei ole kuitenkaan laskettu mukaan ydinjätteen loppusijoituksen kustannuksia. Tämä käy ilmi Turun kaupunginhallituksen pöytäkirjoista viime lokakuulta. "

      Todettakoon, että sähkön markkinahinta vuonna 2013 oli keskimäärin 41 euroa
      megawattitunnilta .

    • zztop4

      Lisää uutisia...

      Tällaiset tyypit (ks kopio tekniikkatalous sivun uutisesta ) ovat vaarallisia kunnallisille energialaitoksille samoin kuin ydinvoima-alalle - jopa griinpiis jää kakkoseksi.

      Eihän se yhteiskunta nyt sillä lailla pyöri että ihmiset alkavat itse tuottaa itse energiansa - kesällä aurinkoenergialla ja talvella polttopuulla tai biokaasulla - ja lakkaavat ostamasta energialaitosten myymää sähköä , niin ja kaiken huipuksi käymättä edes bensiksellä tankilla.

      Kuka maksaa silloin energiaverot, sähkönsiirtomaksut, kuntataloudet joutuu ahdinkoon jos kunnan energialitos ei voi enää ostaa halvalla ja myydä kalliilla eikä valtiokaan rahastaa sähkön valmisteveroilla plus alvila . Sähkömarkkinoiden ollessa yhteiset Ruotsista pukkaa yhä lisää halpaa energiaa ja kohta meillä kannata pitää käynnissä edes vanhoja ydinvoimaloita .

      Kyllä totta maar tällaiset pellepelottomat pitää pysäyttää ja pistää lukkojen taakse.
      Kotitalouksille on aivan liian houkuttelevaa säästää noin 11 senttiä per jokainen itse tuotettu ( niin tai säästetty, esim LED valsituiksella ) kilowatti. Säädettäköön kotitalouksien itse tuotetulle sähkölle rangaistusvero . Tai onhan sellainen jo olemassa. Jos kotitalous kytkee aurinkopaneelin valtakunnan verkkoon ja luovuttaa kilowatinkaan sähköyhtiölle vaikka ilmaiseksi, rävähtää itse tuotetulle ja omassa kotitaloudessa kulutetulle sähkölle sähkön valmistevero .


      "Ahvenanmaalainen HelioZenit käynnistää ensi perjantaina Kickstarterissa joukkorahoituskampanjan saadakseen kääntyvän aurinkopaneelijärjestelmänsä sarjatuotantoon. Tavoitteena on kerätä vähintään 31 500 euroa.


      Yhtiön Heliomotion PV-650-järjestelmä on tarkoitettu tavallisten kotitalouksien sähkön ja lämmön tuotantoon sekä viilennykseen ja sähköauton akkujen lataamiseen. Erityisen siitä tekee se, että paneeli ei perinteiseen tapaan ole kohdistettu suoraan etelään vaan seuraa kääntymällä auringon liikkeitä aamusta iltaan saavuttaen näin parhaan mahdollisen tehon päivän kunakin hetkenä.


      HelioZenit lupaa paneelin maksimituotannoksi noin seitsemän kilowattituntia päivässä, Pohjois-Euroopan olosuhteissa noin 1000 kilowattituntia ja Etelä-Euroopassa 2000 kilowattituntia vuodessa. Yrityksen mukaan energiaa saadaan vuoden aikana suunnilleen tuplaten verrattuna pinta-alaltaan vastaavaan perinteiseen, koko ajan etelään osoittavaan paneeliin.


      Heliomotion-järjestelmä sisältää pienen tietokoneen, joka on ohjelmoitu seuraamaan auringon liikkeitä minä tahansa vuodenaikana juuri tietyllä pituus- ja leveysasteella. Laitteessa on gps-vastaanotin, joka kertoo tarkan paikan.

      HelioZenit on aloittanut tänä vuonna yhteistyön pohjanmaalaisen Forslightin kanssa, jonka tehtaalla Pietarsaaren lähellä paneelijärjestelmästän sarjatuotanto on tarkoitus aloittaa. Ensimmäiset tuotantotestit on tehty kesän aikana. "

      • Todella mainioon viestiisi liittyen: aurinkokennoilla tai tuulivoimalla sähköautojen akkuja lataavat saadaan sähköveron piiriin kilometriperusteisen veron avulla.


    • zztop4

      Ja tässä vielä suomi24 lukijoille Kauppalehden toimittajan Olli Herralan mainio plogikirjoitus.

      Meillä on aivan tarpeettomasti demonisoitu kivihiili yhtenä energian lähteenä. Energia on yksi tuotantotekijä maatilataloudessa sekä teollisessa tuotantotoiminnassa. Jos sähköenergian hinta laskee esimerkiksi voimakkaan, verovaroin tuetun tuulivoimarakentamisen tai kivihiilen lisääntyvän käytön takia , halvasta energiasta hyötyy silloin kaikki sähköenergian tarvitsijat .

      Jos sähkön markkinahinta tulevaisuudessa on Fennovoiman omakustannushinnan suuruinen eli 50 euroa megawatti ( 5 c / kwh ) se on liian korkea jotta energiaintensiivinen teollisuus voi toimia Suomessa kannattavasti . Olemassaolevat laitokset toki ajetaan loppuun mutta mitään uutta tänne ei enää silloin investoida.

      Vuoden 2013 sähkön markkinahinnasta noin 41 euroa megawattitunti on päästävä alaspäin vaikka kivihiiltä polttomalla jotta Suomen kilpailukyky säilyisi.
      Jos Fennovoima ei pysty tuottamaa sähköä alle 40 euron megawatti, laitos on
      syytä jättää rakentamatta. Ei ole mitään järkeä rakentaa laitosta joka tuottaa sähköä 50 euroa megawatti, myydä tuotettu sähkö 40 euroa megawatti ja laittaa laskun toiminnan tappioista veronmaksajien ( kunnallisten sähkölaitosten ) maksettavaksi. Siinä missä tuulivoimalle maksettava syöttötariffi loppuu kymmenessä vuodessa Fennvoima tarvitsee veronmaksajien tukiaisia koko laitoksen käyttöiän eli noin 70 vuotta.


      " Kieltäkää heti halpa energia!


      Olli HerralaToimittaja, Kauppalehti





      Kivihiilen käytöstä pitäisi tehdä rikos. Jo on aikoihin eletty.

      Maaseudun Tulevaisuuden (28.7.) haastattelema energiayhtiö ST1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen nimittäin sanoo, että kivihiilen käyttö energiantuotannossa tulisi kieltää lailla.

      Jos joku on halpaa, niin tottahan toki se pitää kieltää! Heinäkuun helteillä on näköjään helppo puhua pehmoisia:

      ”Kivihiiltä käyttävät laitokset tulisi korvata muilla 10–15 vuoden aikana. Niissä ei ole mitään järkeä Suomen kaltaisessa maassa”, Anttonen sanoi Maaseudun Tulevaisuudessa.

      Mika Anttonen vaatii, että maankuoren alla oleville fossiilisille energialähteille pitäisi säätää maailmanlaajuinen vero. Anttonen on pitkään puhunut uusiutuvien energialähteiden puolesta, sillä hänen yhtiönsä lisää bioetanolin valmistusta ruuantähteistä ja pian myös sahanpurusta.

      Jotenkin on sellainen kutina, etteivät purut ja leivänkannikat voi korvata monessa suhteessa mainiota kivihiiltä. Viisas veto taisi muuten olla myös se, että verottamisella vähennettiin maakaasun käyttöä.

      Maaseudun Tulevaisuus rummutti samaa asiaa jo aiemmin tänä vuonna. Suomen tulee kieltää kivihiilen käyttö vuoteen 2025 mennessä, vaati vihreä ympäristöministeri Ville Niinistö Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissaan.

      Kivihiilen käyttökiellon lisäksi Niinistö vaatii, että uusiutuvan energian kansallinen tavoite nostetaan 50 prosenttiin energiatuotannosta vuoteen 2030 mennessä. Se pysäyttäisi hänen mukaansa ”kivihiilen alhaisen maailmanmarkkinahinnan aiheuttaman vääristymän”.

      Anttosen ja Niinistön näkökulmasta perinteinen markkinamekanismi tuottaa siis ”vääristyneitä” tuloksia. Huvittava sattuma lienee, että Anttosen yhtiön rahat tulevat fossiilisista polttoaineista.

      Perusasetelma on selkeä: koska kivihiili on halpaa, on myös sähkö halpaa. Nopeana autoilijanakin tunnetun vihreän kaaderin mukaan on siis ”vääristymä”, että kuluttajien ja teollisuuden sähkö on halpaa. Sähkön hinta nousisi taatusti ja rajusti, jos kivihiilestä harkitsemattomasti luovuttaisiin.

      Kivihiilen suosio laskee, kun sen hinta niukkuuden takia nousee. Mutta sitä ennen: miksi kukaan täydessä järjessä oleva jättäisi kustannustehokkaat resurssit käyttämättä?

      Halvan kivihiilen kriminalisointi on sekä vaikeaa että typerää. Hyvin edullinen kivihiili hyödyttää meitä kaikkia ja sitä paitsi nykyinen teknologia poistaa rikin oksidit ja raskasmetallit hyvin tarkkaan.

      Energiateollisuuden edustajat viestivät, että kivihiilen kieltäminen nostaisi sähkön hintaa tasan varmasti. Kivihiilen käytön kasvu vuonna 2013 johtui paljolti siitä, että vuonna 2012 sen käyttö oli laskenut huomattavasti hyvän vesitilanteen takia. Toki kasvuun osittain vaikutti myös huono turvekesä.

      Kyllä kivihiilen käyttö vähenee lähivuosikymmeninä väistämättä, mutta sen kategorinen kieltäminen ei todellakaan ole älykästä. Ei energiateollisuuden, muun teollisuuden tai kuluttajien näkökulmasta.

      Vahingontekijöitä ja teollisuuden alasajajia on jo tähän mennessä ollut liikkeellä yli tarpeen, heistä pahimpana kaupan ja merenkulun vihollinen Satu Hassi.

      Itse asiassa kolme neljäsosaa maailman energiantuotannosta perustuu fossiilisiin polttoaineisiin. Optimistina kuitenkin uskon, että vuosikymmenten saatossa vaihtoehdot nousevat pintaan.

      Kieltäminen ei kuitenkaan ole se oikea tie, vaan uudet, markkinatalouden tuottamat innovaatiot. Ja kuinka vaikea on ymmärtää hintoja, kysyntää ja tarjontaa?

      Näköjään melkoisen vaikeaa."

    • 17+10

      zztop4:llä on pitkiä vuodatuksia. Muutama kommentti.

      Ei Suomessa kai kukaan ole estämässä sähkön tuottamista omaan käyttöön esim. tuulivoimalla tai aurinkovoimalla. Eikä sitä että ylijäämäsähkö myydään verkkoon markkinahinnalla, esim. aurinkosähkön kohdalla se on ihan mahdollista. Eri asia on kun vaaditaan että ylijäämäsähkö pitää saada myydä verkkoon korkealla syöttötariffilla tai että talvella pitää saada korvaukseksi ilmaiseksi vastaava määrä sähköä kuin kesällä on tuotettu ylijäämäsähköä. Silloin käydään muiden sähkönkäyttäjien kukkarolla. Nuo joilla on mahdollisuus tuottaa aurinkosähköä selvästi yli oman tarpeen omaavat yleensä suuret tontit eli ovat tavallista äveriäimpiä kansalaisia. Maksajina puolestaan olisivat köyhemmät ihmiset. Eli kyseessä olisi merkittävä epäsosiaalinen tulonsiirto, niin kuin nykyisin Saksassa.

      Mitä kivihiileen tulee, vaatimukset sen käytön vähentämisestä kumpuavat ilmastomuutoksen hillinnästä, mistä alan tieteellisen yhteisön selvä enemmistö on syvästi huolissaan. On tietysti vähemmistö denialisteja, joiden mottona tuntuu olevan että jos ollaan mennossa helvettiin, mennään sinne ensimmäisessä luokassa.

    • zztop4

      Tänään 6.8.2014 Koillisväylä ei ole purjehdittavassa kunnossa avovedessä purjehtiville aluksille. Vuonna 1878 Nordenskiöld purjehti lähes koko Koilllisväylän Vega aluksellaan. ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Adolf_Erik_Nordenskiöld ) .

      Missä on se ilmastonmuutos josta puhut? Tai onhan ilmasto muuttunut kautta koko historian mutta jos 1800 luvulla on ollut suunnilleen sama jäätilanne Pohjoisella napa-alueella kuin tänään niin pistäähän tuo miettimään. Johtopäätöksiä tulee jokaisen olla lupa tehdä itse. Emme elä Pohjois-Koreassa jossa kaikkien on pakko ajatella samalla tavalla.

      En ymmärrä puheitasi kotitalouden ylijäämäsähkön myynnistä saamasta syöttötariffista. Onko tämä joku mätäkuun juttu samaan tapaan kuin se kuuluisa Ruokolahden leijonakin.

      Kotitalous joutuu Suomessa maksamaan ( ! ) itse tuottamasta ja kuluttamasta aurinkoenergiasta sähkön valmisteveron eli1,903 sentti kilowatti - siis rahaa valtiolle ! - jos hänen aurinkokennonsa on kytketty valtakunnan verkkoon ja jos yksikään kilowatti syötetään , vaikka ilmaiseksi paikalliselle sähkölaitokselle.

      En väitä , että tällainen järjetön tilanne olisi mitenkään tarkoituksella säädetty. Kotitaloudet kun eivät ole tähän mennessä kovinkaan merkittävästi tuottaneet sähköä valtakunnan verkkoon. Mutta jatkossa kotitalouden itse tuottama ja kuluttama aurinkosähkö pitäisi kohtuuden nimissä olla sähköverosta vapaa luovuttipa sähköä valtakunnan verkkoon tai ei.

      Kysymys kotitalouksille maksettavasta syöttötariffista on energiapolittinen. Ainakaan minun korviin ei ole kantautunut mitään sellaista tietoa, että tällaista syöttötariffin laajennusta olisi suunnitteilla. Asia ei tietääkseni myöskään sisälly nykyiseen hallitusohjemaan.

      • Kaino ehdotus

        asiaakin on mukana ja hyviä näkemyksiä todellisuuspohjalta jalat maassa. Voisitko kuitenkin kertoa asiat lyhyesti, koska pitkää liturgiaa ei todellakaan viitsi kokonaan lukea. Hyvän keskustelun merkki on lyhyet kommentit, niin kahvitaukokeskustelun tyyliin.


      • 10+19

        Niin ja kesäkuu oli kylmin sitten vuoden 1982. Jääkausi selvästikin tulossa. Ei ole ilmastonmuutospalsta mutta pitäisi denialistien ymmärtää etteivät yksittäiset paikalliset poikkeukselliset säät käy todisteena puoleen tai toiseen.

        Kyllä sähköä saa tuottaa omaan käyttöön vaikkapa kesämökillä verotta. Mutta eri asia tietysti jos myy julkiseen verkkoon. Se on liiketoimintaa josta pitää maksaa asianmukaiset verot niin kuin mistä tahansa muustakin liiketoiminnasta.


      • 17+2
        10+19 kirjoitti:

        Niin ja kesäkuu oli kylmin sitten vuoden 1982. Jääkausi selvästikin tulossa. Ei ole ilmastonmuutospalsta mutta pitäisi denialistien ymmärtää etteivät yksittäiset paikalliset poikkeukselliset säät käy todisteena puoleen tai toiseen.

        Kyllä sähköä saa tuottaa omaan käyttöön vaikkapa kesämökillä verotta. Mutta eri asia tietysti jos myy julkiseen verkkoon. Se on liiketoimintaa josta pitää maksaa asianmukaiset verot niin kuin mistä tahansa muustakin liiketoiminnasta.

        Täsmennyksenä että puhuin Suomen kesäkuun lämpötiloista. Globaalisti kesäkuu oli historiallisen lämmin.


    • zztop4

      Pahoittelut pitkistä kirjoituksista. Parissa kohden pituutta lisäsi kopio toisen henkilön blogikirjoituksesta. Otan palautteen vastaan ja pyrin ilmaisemaan asiat lyhesti ja ytimekkäästi.

      Ohessa kopio " sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta "

      Sähköverovelvollisuus

      5 §

      Sähkön valmisteveroa ja huoltovarmuusmaksua on velvollinen suorittamaan:

      1) verkonhaltija;

      2) se, joka ansiotoiminnassaan tuottaa sähköä (sähköntuottaja);


      Tässä on se ongelma, että jos kotitalouden aurinkokennot kytketään valtakunnan verkkoon ja jos yksikin kilowatti ylijäämäsähköä myydään tai annetaan ilmaiseksi sähkölaitkselle, kotitaloudesta tulee sähköntuottaja. Velvollisuus maksaa sähkövero koskee tällöin myös kotitaloudessa kuklutettua sähköä. Tämä asia ei ehkä ole kovin yleisesti tiedossa , ei edes sähkölaitoksissa.

      "denialistien pitäisi ymmärtää etteivät yksittäiset paikalliset poikkeukselliset säät käy todisteena puoleen tai toiseen "

      Täysin samaa mieltä. En ymmärrä miksi tähän vedetään tuo denilaisti kortti ? Eikä " alarmistien " pitäisi ymmärtää sama asia ?

      Nordenskiöldin purjehdus 1800 luvulla Koillisväylällä ei todista sen enempää kuin
      sen, että jääolosuhteet Pohjoisella Jäämerellä olivat silloin suunnilleen samanlaiset kuin nyt , tai ehkä avovettä oli hieman enemmän .

    • p-jokinen

      Fennovoiman ydinvoimalahanke otti taas askeleen eteenpäin.

      http://www.raahenseutu.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=RSE_newssite/AMLayout&cid=1194919657191&p=Uutiset&pagename=RSEWrapper

      Fennovoima on valinnut Hanhikiven yhdystien rakentajaksi Suomen Maastorakentajat Oy:n.

      Julkiseen tarjouskilpailuun osallistui kahdeksan yritystä. Hankintamenettely oli rajoitettu menettely. Urakan hinta on hieman yli 5 miljoonaa euroa.

      Tien rakennustyöt aloitetaan syyskuussa 2014. Neljä kilometriä pitkä tie rakennetaan aluksi yksityistienä ja myöhemmin se muuttuu yleiseksi tieksi. Liitynnästä 8-tielle ja risteysalueesta vastaa ELY-keskus.

    • zztop4

      Vihreä lanka lehdestä löytyi tällainenkin uutinen

      " Suomalaisomistajat hukassa – Fennovoiman luvitus seisoo ministeriössä
      4.8.2014
      Fennovoiman ydinvoimahankkeen luvitus seisoo, sillä firman suomalaisomistuksen tilanne on edelleen epäselvä. Uusi periaatepäätöshakemus on vieläkin työ- ja elinkeinoministeriön valmistelussa.

      "Meillä oli pyrkimys saada esitys valmiiksi jo kesäkuussa. Mutta odotamme yhä Fennovoimalta selvitystä omistuspohjasta", yli-insinööri Jorma Aurela sanoo Vihreälle Langalle.

      En osaa kommentoida tätä mitenkään. Tietolähteenä Vihreä Lanka ei varmaankaan edusta puolueetonta ja neutraalia tiedonvälitystä.

      Olen kirjoitellut edellä Fennovoiman taloudellisesta riskistä. Eilen Fennovoiman poliiitinen riski nousi uudelle tasolle Venäjän julkistaessa omat vastapakotteensa EU maiden, USA:n ja joidenkin muiden maiden Venäjää vastaan asettamillem pakotteille. Fennovoiman kaltaisille suurille projekteille tämänkaltainen ilmapiiri ei ole paras mahdollinen bisneksen teolle. Suuret hankkeet tarttuvat helposti poliitikkojen " hampasiin ". Mm Ranskassa rakennetteilla oleva Venäjän merivoimille toimitettava sota-alus on joutunut suurennuslasin alle ja sota-aluksen toimitusta Venäjälle vastustetaan aktiivisesti.

      Tässä poliittisessa ilmapiirissä ei le lainkaan poissuljettu, että myös Fennovoima hanke houtuu tavalla tai toisella EU:n pakotelistalle, etenkin kun tilanne voi edetä tästä vieläkin pahemmaksi.

    • 2020

      zztop4, viestisi on tyhjänpäiväistä jossittelua.

      Hanhikivi 1- ydinvoimala valmistuu 2020-luvulla, jonka jälkeen ja sen käyttöikä on noin 60 vuotta.
      Ukrainan kriisin pakotteet ovat voimasa ehkä joitakin kuukausia. Niillä ei ole merkitystä Hanhikiven ydinvoimalan vuosikymmenien pituiseen toiminta-aikaan suhteutettuna.

    • zztop4

      "zztop4, viestisi on tyhjänpäiväistä jossittelua "

      Koska Fennovoima hanke on suunniteltu toteutettavaksi osittain veronmaksajien rahoilla ( kunnallisia sähkölaitoksia osakkaina ) on perusteltua vaatia suunnitellulta laitokselta sitä, että laitos tulee olemaan taloudellisesti kannattava. Sähkön nykyisellä markkinahinnalla se ei sitä ole.

      Väitteet siitä, että sähkön hinta varmasti tulee nousemaan ovat jossittelua jos mikä...

      Mutta asioista pitää olla lupa käydä keskustelua ja jossitellakin jos siltä tuntuu. Rakentavinta keskustelu on silloin kun asioihin avataan kokonaan uusia näkökulmia. Kommentoijien leimaaminen tai nimittely ei vie keskustelua eteenpäin.

    • 2020

      " Väitteet siitä, että sähkön hinta varmasti tulee nousemaan ovat jossittelua jos mikä.."

      Paljon todennäköisempää jossittelua kuin se, että sähkönhinta varmasti ei tule nousemaan.

      zztop4, pyytämäsi uusi näkökulma koskien jossitteluasi Ukrainan kriisin pakoteiden vaikutuksista Fennovoiman hankkeeseen;

      Hanhikivi 1- ydinvoimala valmistuu 2020-luvulla, jonka jälkeen ja sen käyttöikä on noin 60 vuotta.
      Ukrainan kriisin pakotteet ovat voimasa ehkä joitakin kuukausia. Niillä ei ole merkitystä Hanhikiven ydinvoimalan vuosikymmenien pituiseen toiminta-aikaan suhteutettuna.

    • sama hinta
    • p-jokinen

      http://www.raahenseutu.fi/Uutiset/1194920678039/artikkeli/uusi osakas fennovoimaan kalajokinen andament group lahti mukaan.html

      Fennovoiman osakkaaksi näyttää olevan tunkua. Kohta ollaan tilanteessa, että kaikille halukkaille ei osakkeita riitä ?

      • zztop4

        Kaikki ei näytä sujuvan kuin Strömsössä.

        15 prosentille Fennovoiman osakkeita pitäisi löytää ostaja mutta jujassa tuntuu olevan. Joitakin pikkufirmoja on saatu pistämään nimiä papereihin urakoiden toivossa mutta pieniä ovat silakat joulukaloiksi.

        Ainoa varteenotettava ostajaehdokas on siten Rosatom. Onko hallitus ja eduskunta valmis hyväksymään sen, että Rosatomin osuus nousisi lähelle 50 %:ia on aika kuuma poliittinen kysymys. Kokoomus istuu tässä asiassa kahdella jakkaralla vaatien samaan aikaan pakotteita Venäjälle ja hyväksymällä venäläisen omistuksen yhteiskunnan kannalta hyvin keskeisellä toimialalla. Tähän saakka ei ole oltu valmiita luopumaan edes Finnair Oyj:n valtioenemmistöisestä omistuksesta. Ihmetellä sopii, jos Rosatom voi vapaana olevia osakkeita ostamalla tai muilta osakkailta osakekaupoin saada määräysvallan ( yli 50 % osakkeista ) Fennovoima Oy:ssä.

        Mitkään sopimuslausekkeet omistusosuuden kasvattamisessa ei paljoa venälaisiä toppuutteli. Venäjän WTO jäsenyys toteutui hiljattain mutta elintarvikerekat seisovat Venäjän ulkorajoilla vaikka toisin oli sovittu.

        Jos Fennovoima hanke olisi taloudellisesti kannattava osakkeille olisi kyllä ottajansa.

        "Fennovoiman täydennyshakemusta ei välttämättä käsitellä valtioneuvostossa vielä tässä kuussa.

        Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi alkukesästä, että sillä olisi valmius viedä hakemus hallituksen käsiteltäväksi jo elokuussa.

        Ministeriö odottaa edelleen Fennovoimalta täsmennyksiä sen maaliskuussa jättämään täydennyshakemukseen.

        Asiaa valmistelevan virkamiehen mukaan on mahdollista, ettei täsmennyksiä saada vielä elokuussa ja että asia pystytään viemään valtioneuvostoon vasta syksyllä. "


    • 15+03

      zztop4, malta pidätellä hevosta vielä kuukausi tai pari.
      Sen jälkeen ei tarvitse jossitella sillä, mikä on Fennovoiman kotimaisuusaste ja miten lupa-asia etenee.

    • * * * Fennovoiman riskit (Sirpa Kauppinen 13.8.2014)
      http://www.sirpakauppinen.fi/node/886

      Pitkä, hyvä blogikorjoitus. Otsikkotasolla:

      - Fennovoiman riskit
      - Kuntayhtiöiden päätöksenteon riskit
      - Tuotantomuotojen muutokset ja tuotantokapasiteetti
      - Maailma on muuttunut, vanha ideologia ei
      - Venäjä hakee vaikutuskeinoja voimapolitiikkaan
      - Kokemus länsimaisesta turvallisuuskulttuurista
      - Rakennusajan työpaikat
      - Julkisuudessa esitettyjä riskejä kannattavuudelle

      - Venäjän kanssa poliittinen ja kauppapoliittinen riita on riski
      "Yksi riski joka ei ole Suomessa arvioitu, on se että Venäjän ja Suomen välille syntyy ulkomaankauppaa haittaavaa kitkaa tulevista kiistoista turvallisuus- ja kustannusasioissa. Tämän tyyppinen riski ei tietenkään toteudu ranskalaisen Arevan ja ydinvoiman rakennuttajan Teollisuuden voiman riidoissa, mutta tulee muistaa, että Venäjä on ainakin tähän saakka sotkenut kaupalliset intressinsä voimakkaasti poliittisiinVoimakkaan sisäpoliittisen propagandan lisäksi.

      Rosaton on tosiaan ydinaseita ja asemateriaalia valmistava organisaatio, jonka tarkoitus on toteuttaa valtion politiikkaa. Rosatom on myös Venäjän neljänneksi suurin sähköntuottaja. Suomessa on keskustelutu kovin vähän monitahoisista ulkopoliittisista riskeistä Nyky-Venäjän kanssa. Haluammeko olla riippuvaisia Venäjästä kaupallisesti vai myös energiataloudellisesti? Entä millaisia vaikutuksia on mahdollisesti ydinturvallisuuteen liittyvillä konflikteilla"

    • syyskuussa
    • zztop4

      etenee tai ei ?

      Ohessa nimitysuutisia

      http://www.fennovoima.fi/uutiset/uutiset/fennovoiman-organisaatio-kasvaa_2

      aika pitkään saa tämäkin jengi " kuivaharjoitelle " ennekuin pääsee tositoimiin
      käsiksi ... jos pääsee . Rahaa ainakin palaa kiitettävästi Rosatomin ja suomalaisten veronmaksajien piikkiin.

      Tässä taas linkki Kalevan uutiseen. Eihän tässä toki ole mitään sellaista uutta, mistä ei olisi ollut juttua täällä suomi24:ssä jo aikaisemmin. Ehkä professorikin on käynyt lukemassa tätä ketjua.

      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/professori-lund-fennovoiman-toteutuminen-epavarmaa/673356/

    • AMK insinööri

      On hienoa saada rahoitusta tällaiseen miljardihankkeeseen Pohjois-
      Pohjanmaalle.

      Ainoat todelliset huolenaiheet/ongelmat ovat ydinjätteen loppusijoitus 100000
      vuodeksi ja ydinreaktorin mahdollisesti läpäisevät radioaktiiviset hiukkaset, joista
      tiedetään kovin vähän/esitetään tietämätöntä. Reaktorin mahdollisesti läpäisseet
      hiukkaset, jotka puhalletaan piipusta ulos n.200m korkeuteen, haittaavat eniten
      alatuulen puolella olevia n.50-150km:n etäisyydellä.

      Asiaa loppusijoituskapseleista: https://www.youtube.com/watch?v=qlSwkw7hv9o
      Piipusta ulos puhallettavat hiukkaset:
      https://www.youtube.com/watch?v=P_a19RRo2gY

      TVO:n yhteiskuntavastuuraportti 2008 s.37 (pdf s.39) käy ilmi että Olkiluodon reaktoreista poistetaan vähemmän käytettyä polttoainetta tonneissa, kuin mitä sinne lisätään:
      www.tvo.fi/uploads/File/2009/YKVR_su_08_web.pdf

      Katoaako osa polttoainenipun massasta piipusta taivaalle vai kuinka tämä on
      selitettävissä?

      "Radium suljetun ampullin sisällä"
      WSOY Luonto tieteen valossa osa IV toimittanut G. Mellander v. 1911.s.373

      En vastusta sähköntuotantoa ja työpaikkoja, mutta jätämmekö karun
      perinnön tuleville sukupolville?

      • zztop4

        amk insinöörille vielä...

        Kyllä se laitoksen taloudellinen kannattavuuskin on ihan todellinen huolenaihe. Jos sähkön markkinahinta ei nouse nykytasolta ( n 4 c/ kwh tai 40 euroa megawatti ) Fennovoima tuottaa tappiota ja tappion maksaa veronmaksajat ( koska kuntien sähkölaitokset suurin omistajaryhmä ) .

        Mitenkään noita turvallisuusriskejä väheksymättä. Tietenkään noita ydinjätehautojen vartiointikustannuksia about 100000 vuotta tästä eteenpäin ei ole mukana missään kannattavuuslaskelmissa joten siinä mielessä meitä huijataan..


    • Professori Lund: Fennovoiman toteutuminen epävarmaa
      http://www.hs.fi/kotimaa/a1408324920962?jako=9c3d88f9e68360c3b1f9ee1cce4d6602

      Kaikkihan tietää, että Fennovoiman ydinvoimalahanke on heikoilla, mutta professori vahvistaa asian. Perusteluina mm:

      - Poliittiset ja taloudelliset riskit. Poliittiset riskit voivat nostaa ydinvoiman hintaa entisestään.

      - EU:n ja Venäjän toisilleen asettamat pakotteet voivat vaikeuttaa esimerkiksi uraanin hankintaa. EU voisi asettaa esimerkiksi rajoituksen, jonka mukaan polttoaine on rikastettava lännessä.

      Lund kertoo myös valtion mukaantulon mahdollisuudesta:

      "... valtio voisi vielä jopa lähteä mukaan ydinvoimahankkeeseen osaomistajana samaan tapaan kuin Turun telakalle.

      "Ihmettelisin, miten hanke toteutuisi ilman valtion tukea. Muissakaan länsimaissa ydinvoima ei pärjää taloudellisesti puhtaalta pöydältä.""

      Valtion mukanaolo ydinvoimaloissa sitoo veronmaksajat tiukemmin ehkä täysin kannattamattomaan laitokseen. Lisää asiasta artikkelissa
      "Ydinvoima ja valtio – hengenvaarallinen kaksikko"
      http://vaaris.org/5/ydinvoima.htm

    • zztop4

      yks pointti tämäkin

      "Fortum: Uusiutuva energia nousee kannattavaksi
      Maaseudun Tulevaisuus tiistai

      Uusiutuvat sähköntuotantomuodot ovat nousemassa kaupallisesti kannattaviksi, arvioi Fortum energiamarkkinoita koskevassa katsauksessaan.

      Katsauksen mukaan siirtyminen kohti uusiutuvaa energiaa voi olla mahdollinen vähäisimmillä tuilla kuin nykyisin. Hyödyksi voidaan käyttää päästökauppaa.

      Fortum arvioi, että EU pääsee uusiutuvaa energiaa koskeviin tavoitteisiin, joiden takaraja on vuonna 2020."


      Onkohan Fortumkin muuttanut strategiaansa ja luopumassa Loviisa 3 suunnitelmista?

    • 100000

      zztop4, "Tietenkään noita ydinjätehautojen vartiointikustannuksia about 100000 vuotta tästä eteenpäin ei ole mukana missään kannattavuuslaskelmissa joten siinä mielessä meitä huijataan.."

      ja yksi huijareista olet sinä zztop4.
      Tiedät tai ainakin sinun pitäisi tietäää, että ydinjätehautoja ei tarvitse vartioida eikä niitä vartioida sen jälkeen, kun haudat suljetaan.

      • zztop4

        No jos ei vartiointia niin ehkä kuitenkin jotain määräaikaishuoltoa.

        Ohessa asiohin läheisemmin perehtyneen kommentti ( poimittu suomi24:stä )

        " On meinaan Suomen surkeinta kalliota. Kiillegneissiä joka sisältää rauta ja hopea juoteja. Betonointiin menee koko ydinsaissebunkkeri. On niin karmea näköistä kalliota että piiloon täytyy saada. "


    • 19+16

      " Uusiutuvat sähköntuotantomuodot ovat nousemassa kaupallisesti kannattaviksi, arvioi Fortum energiamarkkinoita koskevassa katsauksessaan. Katsauksen mukaan siirtyminen kohti uusiutuvaa energiaa voi olla mahdollinen vähäisimmillä tuilla kuin nykyisin."

      Miksi ne tukea tarvitsevat jos ovat kaupallisesti kannattavia.


      • 23+238

        Vesivoima ei tarvitse tukiaisia, mutta esim. tuulivoima tarvitsee. Tälle tukiaislinjalle ei olisi lainkaan tarvinnut lähteä vaan kaikkien pitäisi toimia taloudellisesti ilman tukiaisia. Kyllä kysyntä olisi tuonut kaikki tuottaviksi ajan päästä. Tolkutonta varojen tuhlausta kun muutenkin on varoista pulaa.


    • soihdut sammuu, kaik

      Pääomat ja toimintatarmo suunnataan ydinvoimaan, josta ei ikinä tule mitään. Samalla suuri osa maamme koulutetusta eliitistä potkiskelee käpyjä työttömänä.
      Kukaan ei voi kehitellä mitään näissä oloissa, jotka ovat ihan omatekoisia.

    • Fennovoiman venäläinen päärahoittaja on EU:n pakotelistalla
      http://seura.fi/puheenaihe/fennovoiman-venalainen-paarahoittaja-on-eun-pakotelistalla/

      "Fennovoiman venäläinen päärahoittaja on EU:n pakotelistalla
      21.8.2014, Mikael Vehkaoja

      Ukrainan kriisi mutkistaa Pyhäjoen ydinvoimalan rahoitussuunnitelmia.

      Venäläinen laitostoimittaja Rosatom on sitoutunut järjestämään 75 prosenttia jättihankkeen rahoituksesta. Julkisuuteen kerrotun tiedon mukaan Rosatomin rahoituksen takaaja ja samalla merkittävä rahoittaja on Venäjän valtion vientiluottolaitos Exiar.

      Exiar toimii Venäjän valtion kehityspankin Vnesheconombankin omistuksessa. Sama pankki löytyy sekä USA:n että EU:n talouspakotelistalta.

      Exiarin hallituksessa istuu joukko Venäjän avainministereitä. Yksi heistä on apulaisvaltionvarainministeri Sergei Storchak, joka uhkaili viime heinäkuussa julkisuudessa, että Venäjän täytyy kostaa lännen talouspakotteet.

      Exiarin toimitusjohtaja Peter Fradkov on Venäjän ulkomaan tiedustelupalvelun johtaja Mihail Fradkovin poika. Isä-Mihail on Venäjän entinen pääministeri, joka asetettiin viime heinäkuussa EU:n pakotelistalle.

      Miten EU:n talouspakotteet vaikuttavat Pyhäjoen ydinvoimalan rahoituksen jatkosuunnitelmiin?

      ”En tunne koko asiaa, en voi sanoa siitä mitään”, sanoo Satu Suikkari-Kleven, ministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö.
      ..."

      Sillälailla. Vaikka mitä tapahtuis, niin Fennovoima saa periaatepäätöksen rakennusluvasta, ja sen jälkeen ihmetellään 15-20 vuotta kun ei siitä tuu lasta eikä kakkaa.

      Ilmastonmuutoksen torjujaksi siitä ei onneksi olisikaan, neljän huippututkijan mukaan. Tarvittaisiin vähintään ydinvoimalasukupolvia IV, joita ehkä saadaan ensi vuosikymmenellä (Suomen Kuvalehti 32/2014).

    • TRÖÖööÖÖÖööÖÖööt
      • Puolustuskyvyttömiä eläkeläisiä ehkä hyväksikäytetään venäläisen ydinvoimalan saamiseksi Suomeen - se olisi varsinaisten stallarien touhua!

        "Arka aihe: Lähtevätkö eläkeyhtiöt pelastamaan Fennovoimaa?

        Eläkeyhtiöt yksi toisensa jälkeen kieltäytyvät kommentoimasta, aikovatko ne lähteä rahoittamaan Fennovoimaan.

        Fennovoiman pääosakkaita edustavan Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajan Pekka Ottavaisen mukaan eräät suuret tunnetut suomalaiset instituutiot ovat kiinnostuneita lähtemään mukaan Pyhäjoen ydinvoimalaprojektiin. "

        "Suomen instituutiosijoittajien suurimpiin lukeutuvan eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ei halua kommentoida millään tavalla sitä, onko Varma harkinnut Fennovoimaan osallistumista.

        – En kommentoi tässä vaiheessa Fennovoimaan liittyviä kysymyksiä. Palataan asiaan myöhemmin, sanoo puolestaan Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtaja Jukka Männistö.

        Hän ei tiedä, onko Kevalla ennestään salkussaan ydinvoimaa.
        Mukana jo ydinvoimassa

        Instituutiosijoittajia on kymmeniä muitakin kuin eläkeyhtiöitä.

        Suomalaisilla eläkeyhtiöillä ei näyttäisi olevan periaattellisia esteitä sijoittaa ydinvoimaan. Euroopassa muutama yksittäinen eläkevakuuttaja on karsinut ydinvoimasijoitukset pois salkustaan.

        Ilmarisen salkusta löytyy jo nyt Fortumia ja UPM:ää, jotka molemmat ovat osakkaina ydinvoimalayhtiöissä.

        Vastuullisen sijoittamisen päällikön Anna Hyrskeen mukaan Ilmarinen ei omistajapolitiikkansa mukaan voisi sijoittaa kuitenkaan japanilaiseen Tepcoon, joka omistaa Fukushiman ydinvoimalan."

        http://www.tekniikkatalous.fi/energia/arka aihe lahtevatko elakeyhtiot pelastamaan fennovoimaa/a1005642#.U_blUMAim5I.twitter


      • Siellä syyllinen
        stuxnet kirjoitti:

        Puolustuskyvyttömiä eläkeläisiä ehkä hyväksikäytetään venäläisen ydinvoimalan saamiseksi Suomeen - se olisi varsinaisten stallarien touhua!

        "Arka aihe: Lähtevätkö eläkeyhtiöt pelastamaan Fennovoimaa?

        Eläkeyhtiöt yksi toisensa jälkeen kieltäytyvät kommentoimasta, aikovatko ne lähteä rahoittamaan Fennovoimaan.

        Fennovoiman pääosakkaita edustavan Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajan Pekka Ottavaisen mukaan eräät suuret tunnetut suomalaiset instituutiot ovat kiinnostuneita lähtemään mukaan Pyhäjoen ydinvoimalaprojektiin. "

        "Suomen instituutiosijoittajien suurimpiin lukeutuvan eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ei halua kommentoida millään tavalla sitä, onko Varma harkinnut Fennovoimaan osallistumista.

        – En kommentoi tässä vaiheessa Fennovoimaan liittyviä kysymyksiä. Palataan asiaan myöhemmin, sanoo puolestaan Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtaja Jukka Männistö.

        Hän ei tiedä, onko Kevalla ennestään salkussaan ydinvoimaa.
        Mukana jo ydinvoimassa

        Instituutiosijoittajia on kymmeniä muitakin kuin eläkeyhtiöitä.

        Suomalaisilla eläkeyhtiöillä ei näyttäisi olevan periaattellisia esteitä sijoittaa ydinvoimaan. Euroopassa muutama yksittäinen eläkevakuuttaja on karsinut ydinvoimasijoitukset pois salkustaan.

        Ilmarisen salkusta löytyy jo nyt Fortumia ja UPM:ää, jotka molemmat ovat osakkaina ydinvoimalayhtiöissä.

        Vastuullisen sijoittamisen päällikön Anna Hyrskeen mukaan Ilmarinen ei omistajapolitiikkansa mukaan voisi sijoittaa kuitenkaan japanilaiseen Tepcoon, joka omistaa Fukushiman ydinvoimalan."

        http://www.tekniikkatalous.fi/energia/arka aihe lahtevatko elakeyhtiot pelastamaan fennovoimaa/a1005642#.U_blUMAim5I.twitter

        Stallaritko syyllisiä? Satu Hassihan on palstan tietojen mukaan entinen stallari ja on todellakin syyllinen Suomea rasittaviin direktiiveihin. Siis stallarit ovat syyllisiä Suomen energiahuoltovarmuuden kurjistumiseen.


      • Siellä syyllinen kirjoitti:

        Stallaritko syyllisiä? Satu Hassihan on palstan tietojen mukaan entinen stallari ja on todellakin syyllinen Suomea rasittaviin direktiiveihin. Siis stallarit ovat syyllisiä Suomen energiahuoltovarmuuden kurjistumiseen.

        Uuden ajan stallarit kannattaa venäläistä ydinvoimalaa Suomeen.


    • "Fennovoiman omistajat tekivät tänään sitovan päätöksen voimalan rakentamisesta. Samalla myös ilmoitettiin että yhtiön Suomalaisomistus on yli 50%. Asiasta kertoi YLE.n uutiset. Hienoa että Suomalaisille saadaan töitä, aluksi hankkeen suunnitteluyhtiöissä. " (Avausviesti)

      Ei millään pahalla, mutta suomalaisten työllistäminen ydinvoimaloita rakentamalla kuulostaa järjettömältä touhulta. Myös ydinvoiman käytön työllistävyys on järjettömällä pohjalla, koska se perustuu paljolti viranomaisten ja suojelutyötä tekevien työllistämiseen - veronmaksajien kustannuksella. Siitä aiheesta on oma keskustelunsa:
      " Ydinvoimala työllistää"
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/12439403

      • 12+17

        Fennovoiman hankkeen työllisyysvaikutuksiksi Suomessa on arvioitu 25 000 - 35 000 henkilötyövuotta 10 vuoden aikana. Eri hyvin merkittävä alueellinen työllistäjä.

        Poliiseja tarvitaan ydinvoiman yhteydessä lähinnä Greenpeacen rettelöitsijöiden kurissa pitämiseen. STUKin valvontatyö laskutetaan kokonaisuudessaan voimayhtiöiltä.



    • ytmet kehiin

      Suomi tarvitsee ydinvoimaa tästä tilanteesta noustakseen se on vaan näin.

    • p-jokinen
    • uusi tie

      Fennovoiman hanke otti taas tänään askeleen eteenpäin.

      http://www.raahenseutu.fi/Uutiset/1194923424487/artikkeli/tapahtuu tanaan fennovoima ostaa maaalueita hanhikiven niemelta.html

      " Fennovoima ostaa maa-alueet uuden yhdystien ja ydinvoimalaitoksen tukialueen toteuttamista varten. Tänään tiistaina hankittavat maa-alueet ovat olleet yksityisessä omistuksessa ja sijaitsevat pääosin metsäalueella.

      Tänään tehtävissä kaupoissa maa-alueiden kokonaispinta-ala on 133 hehtaaria ja kauppojen yhteisarvo on noin 6 miljoonaa euroa.

      Fennovoimalla on hallinnassaan Hanhikiven niemen alueella yhteensä 366 hehtaaria maa- ja vesialueita. Alueella on tehty yhteensä noin 40 sopimusta maa-alueiden vuokraamisesta vuodesta 2007 alkaen. Kaikkiin vuokrasopimuksiin sisältyy osto-optio.

      Uuden yhdystien rakentaminen aloitetaan syyskuussa. Tien rakentajaksi valittiin elokuun alussa Suomen Maastorakentajat Oy.

      Neljä kilometriä pitkän tien rakentaminen aloitetaan syyskuussa ja tie valmistuu kesään 2015 mennessä. Tien rakentamisen yhteydessä alueelle rakennetaan myös kunnallistekniikka."

    • Pro Hanhikivi - mainio artikkeli "Uutisrykäys ja yskähtelyä"
      http://pro.hanhikivi.net/uutisrykays-ja-yskahtelya/

      Erittäin lyhyt mutta loistava uutisartikkeli (sisältää linkkejä eri asioihin). Näytteitä:

      "Kukaan ei tunnu tietävän tarkalleen, mitä yhtiön osakastilanteelle saati sen kotimaisuudelle kuuluu. Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen kylläkin myönsi haastattelussa valitettavaksi totuudeksi sen, ettei kukaan myöskään voi taata Fennovoiman omistuksen kotimaisuutta."


      "Tiistaina media sai tiedotteen, että Pyhäjoella ostellaan maata – huolimatta siitä, että periaatepäätöksen täydennyksen kyseenalainen käsittely on vaiheessa, eikä lopullista lupaa koko hankkeelle siis vielä ole. "


      "Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavaisen mukaan päätöksen siirtymisestä aiheutuisi ”valtavan suuri epävarmuus” ja saavutettu kaupallinen hyöty menetettäisiin. ”Ja me olemme saaneet hyvän kaupan. Totta kai sen riskit ovat vastaavasti suuremmat.”, arvelee Ottavainen.

      Hyvä kauppa, mutta suuremmat riskit - tätä ei ole aiemmin julkisuudessa mainittukaan."

      "Fennovoiman mukaan hanke etenee suunnitellusti, kuten tähänkin saakka. Kukahan nämä suunnitelmat alun perin laati?"


      Saa nähdä milloin tulee laki, joka kieltää ydinpuuhamiesten naurunbalaiseksi saattamisen - kansahan nauraa muuten itsensä sairaaksi. Nauru loppuu heti kun päätös uudesta ydinvoimalasta tulee. Sitten odotellaan sydän kurkulla milloin sen jatkumona on itku ja hammasten kiristys.

    • Pohjois-Suomi nousee

      Myös Pyhäjoki aikoo osakkaksi Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen. Samoin suuri joukko alueen muista kunnista. Tulossa on todellinen hyvinvointisampo Pohjois-Suomeen.

      http://pro.hanhikivi.net/uutisrykays-ja-yskahtelya/

      Sijoituksia pohditaan oletettavasti parhaillaan alueen muissakin kunnissa (Hailuoto,Liminka, Lumijoki, Siikajoki, Raahe, Oulainen, Merijärvi, Kalajoki, Alavieska, Ylivieska, Nivala, Haapajärvi, Kärsämäki, Haapavesi, Siikalatva, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi), joissa rahaa hankkeeseen irrotettaisiin kaiketi edesmenneen Revon Sähkön myyntituloista aikanaan kertyneistä sijoitusvaroista. Haaveissa on elinkeinopoliittinen hyvinvointisampo.

      • Oman sepustuksesi sijasta lainaus ko. kappaleesta:

        "Ja mitä Pyhäjoella? Pyhäjoella kunnanvaltuustolle ehdotetaan tänään elinkeinopoliittisen ”arvosijoituksen” tekemistä Fennovoiman uppoavaan laivaan. Hankkeeseen suunnitellaan tuhlattavaksi Fennovoiman kanssa juuri tehtyjen maakauppojen tulot eli yhtiölle ojennettaisiin takaisin rahat, joita siltä ollaan saamassa. Tuottoa odotellaan… vahvasti olettamuksiin perustuvalta pohjalta. Sijoituksia pohditaan oletettavasti parhaillaan alueen muissakin kunnissa (Hailuoto,Liminka, Lumijoki, Siikajoki, Raahe, Oulainen, Merijärvi, Kalajoki, Alavieska, Ylivieska, Nivala, Haapajärvi, Kärsämäki, Haapavesi, Siikalatva, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi), joissa rahaa hankkeeseen irrotettaisiin kaiketi edesmenneen Revon Sähkön myyntituloista aikanaan kertyneistä sijoitusvaroista. Haaveissa on elinkeinopoliittinen hyvinvointisampo. Tarjolla taitaa kuitenkin olla tuotto-odotuksiltaan varsin horjuva, omistuspohjaltaan epävakaa hanke, jonka etenemisen mahdollisuudet ovat lähellä umpisolmua."
        http://pro.hanhikivi.net/uutisrykays-ja-yskahtelya/

        Hyvä artikkeli, kuten jo viestissäni http://keskustelu.suomi24.fi/node/12187841/#comment-69577834 kerroin! :D


    • Näin lasku Fennovoiman ydinvoimalasta jakautuisi
      http://puhutaanydinvoimasta.fi/2014/08/fennovoiman-ydinvoimalahanke-on-venalaisen-rosatomin-ja-suomalaisten-kuntien-varassa/

      "Ydinvoimalahankkeen rahoitus, voimalan polttoaine sekä tekninen osaaminen ollaan hankkimassa venäläiseltä valtionkorporaatio Rosatomilta ja muilta venäläisiltä toimijoilta. Tämän vuoksi tarkat prosenttiosuudet eivät kerro kovinkaan paljoa hankkeen kotimaisuudesta. Kotimaisen omistusosuuden ja erityisesti yksityisen pääoman hupeneminen kertonee kuitenkin jotain hankkeen kannattavuudesta."

      graafina:
      http://puhutaanydinvoimasta.fi/wordpress/wp-content/uploads/2014/08/fennovoima_omistus_infografiikka-1024x506.png

      Ehkä oleellisin: 14% puuttuu.

    • hyvältä näyttää

      Fennovoiman ydinvoimalahankeeseen tulee jatkuvasti lisää uusia osakkaita.

      http://www.raahenseutu.fi/Uutiset/1194924879904/artikkeli/ehelaakoski oy fennovoiman omistajaksi.html

      Raahelainen nosturialan perheyritys E. Helaakoski Oy on tehnyt päätöksen lähteä mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

      – Ydinvoima on puhdas ja taloudellinen tapa tuottaa sähköä. Hanke on kannattava ja lisäksi voimalan rakentaminen tuo meille työmahdollisuuksia, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Helaakoski.

    • 50+

      Eikös noita suomalaisia osakkaita ole Fennovoimalla jo yli 50?

    • Näin on

      Palstan toistokopioviestien ja muun huuhaa-pälätyksen ohella myös asiallista tietoa:

      http://yle.fi/uutiset/uusi_toimitusjohtaja_itsevarmana_fennovoimalla_on_jo_vankka_kotimainen_omistus/7461520

      "Ydinvoimayhtiö Fennovoiman suomalaisosakkaita edustava Voimaosakeyhtiö SF sanoo, että kotimaisilla omistajilla on jo tällä hetkellä vankka enemmistö ydinvoimalasta. Voimaosakeyhtiön tänään valittu toimitusjohtaja Elina Engman luottaa siihen, että kotimainen omistus tuotannosta nousee aina 66 prosenttiin asti."

      :

    • huuhaata koko palsta

      Fennovoimassa tapahtuu....
      Asiauutiset ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan tätä Ydinvoimapalstaa, joka täyttyy päivittäin parin puppukirjoittajan toistuvista huuhaa-viesteistä.

    • LauriTappi
    • mauri näkiä
    • 55% poks!

      Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen on taas tulossa uusia osakkaita.

      http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/hanhikiven-sahko-oy-syntymassa-kuntia-houkutellaan-mukaan/675907/

      Tässä vaiheessa vakavimmin Hanhikiven Sähkö Oy:n osakkuudesta ovat kiinnostuneita Pyhäjoki, Kalajoki, Merijärvi, Oulainen ja Haapavesi.

      Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen pitää Fennovoimaa omistavaa kuntien yhteistä sähkönmyyntiyhtiötä täysin realistisena hankkeena. Hän arvioi, että alustavan tarjouksen saaneista kunnista 5–10 lähtee siihen mukaan.

      • yks vaan

        Vastuuntuntoiset äänestää ydinvoimaluvan täydentämisen puolesta ja käpykaartilaiset lähtee metsiin.


    • Suomi nousuun
    • lisävoimaa
    • SamiMichael

      Keskustelu Fennovoimasta on mennyt liiaksi keskusteluun ydinvoimasta yleensä. Sen alle on hautautunut, että Fennovoiman hanke on huono myös ydinvoimahankkeiden joukossa.

      1. Voimalaa puuhataan väärään paikkaan. Vaadittavat infrainvestoinnit maksavat 1 – 2 miljardia euroa ylimääräistä verrattuna, että laitos tehtäisiin johonkin, jossa voimalaitosinfra on jo valmiina.

      2. Voimalaitos ei ainakaan koko tehollaan paranna huoltovarmuutta. Jos Venäjän atomitekninen virasto (Rosatom) tulee tähän osakkaaksi 40 prosentilla, se tarkoittaa, että Venäjän valtio omistaa sähkötehosta 40 % (480 MW) ja saa myydä sen mihin hyvänsä. Jos Venäjä ottaa energian otetaan ulkopolitiikan välineeksi, tämä osa voimalan tuotannosta on Venäjän päätösvallan alla ja myös sitä voidaan käyttää myös painostuskeinona Suomea kohtaan. Suomi voi tällöin tietysti varastaa sähkön, mutta…

      3. Voimala on aivan liian iso. Suomi on pieni maa maailman suurimmille ydinvoimaloille. Tänne sopisivat paremmin aivan olennaisesti pienemmät. Ne ovat rahoitettavissa, eikä niiden käyttöhäiriö saa koko maata kriisiin. Niitä voisi käyttää myös kaukolämmön tuottamisessa.

      4. Voimalalla on väärät omistajat, siis myös ne suomalaiset. Ydinvoima on kallis rakentaa, mutta halpa käyttää. Siksi se alentaa nykyisten sähkömarkkinasääntöjen vallitessa sähkön markkinahintaa ajoittain merkittävästi. Niiden tuntien määrä kasvaa, jolloin sähkön hinta laskee lähelle nollaa. Tämä on hyvä asia kuluttajille, mutta huono sähkön myyjille. Siksi laitoksen pitäisi olla sähkövaltaisen teollisuuden omistama, mutta nyt pääosa omistuspohjasta on kuntia, jotka itse käyttävät sähköä aika vähän. Vain Outokumpu omistajissa edustaa suurasiakkaita. On esimerkiksi todella outoa, että Vantaan energia ottaa vastuulleen 60 MW sähköstä, joka sen on siis ostettava tuotantokustannushintaan (sisältäen kiinteät kustannukset) ja myytävä markkinahintaan. Taloudellinen riski on huomattava. Ei ole ihme, että EON vetäytyi koko hankkeesta.

      • 2+16

        Jos olisit näyttänyt vastaavasti "Gazpromin maailman", olisi sen peitto ollut vieläkin suurempi. Tai "Coca-Colan maailman". Mitähän tuollaisilla typerillä kuvilla yrität todistaa?


      • 2+16 kirjoitti:

        Jos olisit näyttänyt vastaavasti "Gazpromin maailman", olisi sen peitto ollut vieläkin suurempi. Tai "Coca-Colan maailman". Mitähän tuollaisilla typerillä kuvilla yrität todistaa?

        Rosatomin maailmaa.


    • mauri mälkiä

      Eiköhän tämä ROSVOVOIMAn keskeinen viesti ole kaikille tullut selväksi. Ote SK- lehti 18.09.2014:

      "Kansainvälinen energiajärjestö IAEA on kehottanut Euroopan valtioita vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta. Fennovoiman ydinvoimala on ristiriidassa räikeästi tämän neuvon kanssa. Rosvoatomin omistajat, rahoittajat, rakentajat ja polttoaineen toimittajat ovat100% ulkomaalaisia, venäläisiä. Lisäksi mm. >Rosatomin rahoittajapankki Exiar on sekä EU:n, että USA pakotelistalla! Rosvoatomin onkin käytännössä lähes mahdotonta saada rahoitusta noista nyt lukituista tileistään." Kirjoittaa Räty kok.

    • mauri mälkiä

      Kummia prosentteja Fennovoiman ns. "suomalaisosuudesta!? Aikoinaan Vapaavuori vaati sen nostamista 65%. Helppoheikki on PAKON EDESSÄ pudottanut vaatimustaan jälleen 60% osuuteen.

      Lehdistö kertoo bvedätystä 55% suomalaisosuudesta. Mutta, , mutta mitä kertookaan kokoomus aiheesta. SK lehti 18.09:

      "Fennovoiman osakkeista 34% kuuluu jo venäläisille ja v a i n 44% suomalaisyrityksille!!!!

      Reilu 20% Fennovoiman osakkeista on edelleen yleisön vaatiman EoN; K- ja S- kauppojen vetäytymisen jälkeen vailla omistajia! Venäläiset ovatkin haluneet lisätä omistustaan. Eikä Suomen lainsäädöntö estä voimalan venäläisomistuksia Suomen maaperällä.

    • Oikea tieto

      " Venäläiset ovatkin haluneet lisätä omistustaan. Eikä Suomen lainsäädöntö estä voimalan venäläisomistuksia Suomen maaperällä."

      Tuo väite on väärä.

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120172

      13.4.2012/172

      Laki ulkomaalaisten yritysostojen seurannasta

      Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

      1 §

      Lain tarkoitus

      Tämän lain tarkoituksena on seurata ja erittäin tärkeän kansallisen edun vaatiessa rajoittaa vaikutusvallan siirtymistä ulkomaalaisille sekä ulkomaisille yhteisöille ja säätiöille seurannan kohteena olevissa yrityksissä."

      • 17+6

        Jos tuo väite on väärä, pitää olla "erittäin tärkeä kansallinen etu" joka rajoittaa ulkomaalaisomistusta Fennovoimassa. Eduskunta on tehnyt aiemmin periaatepäätöksen, joka perustui 33 % saksalaisomistukseen Fennovoimassa ja nyt on kyseessä periaatepäätös johon liittyy suunnilleen yhtä suuri venäläisomistus.

        Voiko nimimerkki Oikea tieto ystävällisesti kertoa mikä elin ja milloin on katsonut että on olemassa tuo "erittäin tärkeä kansallinen etu" joka estää Rosatomin omistuksen Fennovoimasta. Jos nikki Oikea tieto ei siihen kykene, täytyy todeta että Nikki Oikea tieto itse puhuu potaskaa ja levittää väärää tietoa.


      • 17+6 kirjoitti:

        Jos tuo väite on väärä, pitää olla "erittäin tärkeä kansallinen etu" joka rajoittaa ulkomaalaisomistusta Fennovoimassa. Eduskunta on tehnyt aiemmin periaatepäätöksen, joka perustui 33 % saksalaisomistukseen Fennovoimassa ja nyt on kyseessä periaatepäätös johon liittyy suunnilleen yhtä suuri venäläisomistus.

        Voiko nimimerkki Oikea tieto ystävällisesti kertoa mikä elin ja milloin on katsonut että on olemassa tuo "erittäin tärkeä kansallinen etu" joka estää Rosatomin omistuksen Fennovoimasta. Jos nikki Oikea tieto ei siihen kykene, täytyy todeta että Nikki Oikea tieto itse puhuu potaskaa ja levittää väärää tietoa.

        Ydinenergiaan liittyvään lainsäädäntöön sisältyy paljon tulkinnanvaraisia, siis mielipiteisiinkin perustuvia asioita, joiden tarkoitus on mahdollistaa ydinsähkön tuotanto Suomessa. Tunnetuin tulkinnanvaraisuus on vaatimus "yhteiskunnan kokonaisedusta", jonka toteutuminen voidaan todeta vasta kun laitos on lopettanut toimintansa.


    • Oikea tieto

      " Voiko nimimerkki Oikea tieto ystävällisesti kertoa mikä elin ja milloin on katsonut että on olemassa tuo "erittäin tärkeä kansallinen etu" joka estää Rosatomin omistuksen Fennovoimasta."

      Tottahan toki, voin kertoa sinulle ja muille tietämättömille.
      Erittäin tärkeän kansallisen edun tässä Fennovoiman tapauksessa on todennut TEM, kuten ministeri Vapaavuoren puheesta ilmenee:

      http://www.kokoomus.fi/uutiset/ministeri-vapaavuoren-puhe-ydinvoiman-lisarakentamisen-periaatepaatoksen-taydentamisesta/

      " TEM:n käsityksen mukaan kotimaisen omistuksen tulee olla vähintään 60 %.

      Kysymys on erittäin tärkeästä kansallisesta edusta, jolla varmistetaan maan energiapolitiikan ohjattavuutta ja huoltovarmuutta.

      Yritysostolaki mahdollistaa sen, että pienemmätkin muutokset, esimerkiksi EU-ETA –alueen ulkopuolisen omistuksen nouseminen 34 %:sta 35 %:iin voidaan velvoittaa ilmoitettavaksi ja erikseen hyväksyttäväksi viranomaisilla, mikäli tähän on olemassa erityisiä syitä. Laki mahdollistaa erittäin tärkeän kansallisen edun niin vaatiessa vaikutusvallan siirtymisen seurannan ja rajoittamisen kohteena olevissa yrityksissä. Erittäin tärkeä kansallinen etu on esimerkiksi edellä mainitsemani energiapolitiikan ohjattavuus ja huoltovarmuus.

      Maaliskuinen, Rosatomin 34 % yritysostoa koskeva päätös rakennettiin siten, että pienikin lisäys ulkomaisen omistuksen määrässä edellyttää jatkossa lain mukaista uutta vahvistusta, joka haetaan erikseen työ- ja elinkeinoministeriöltä. On siis olennaista ymmärtää, että mikäli hankkeen ulkomaista, eli EU-ETA –alueen ulkopuolista omistusosuutta halutaan lisätä, on sille aina haettava työ- ja elinkeinoministeriön erillinen hyväksyntä."

      • 12+1

        Ei tullut vieläkään vastausta, vain laveaa höpinää. Kysyn uudestaan: mikä elin ja milloin on katsonut että on olemassa tuo "erittäin tärkeä kansallinen etu" joka estää Rosatomin omistuksen Fennovoimasta.

        Itse otit esiin tuon lakipykälän. Voitko vastata tuohon lyhyesti ja selkeästi, nikki Oikea tieto, äläkä yritä väistellä epämääräisellä höpinällä. Ja Stuxnetin on turha sönkätä.


    • Oikea tieto

      Ahaa, sinä kuulut niihin joille on annettu vain pikkulusikalla.

      Kysymys: mikä elin ja milloin on katsonut että on olemassa tuo "erittäin tärkeä kansallinen etu".

      Vastaus; Työ- ja elinkeinoministeriö 18.9.2014

      Työ- ja elinkeinoministeriö hyväksyi 3.3.2014 kaupan, jolla Rosatom osti 34% osuuden Fennovoimasta.
      Jos Rosatom haluaa hankkia lisää osuutta Fennovoimasta, lisäosuudelle on saatava työ- ja elinkeinoministeriön lupa.

    • 13+17

      Alkuperäinen keskustelu oli seuraava:

      " Venäläiset ovatkin halunneet lisätä omistustaan. Eikä Suomen lainsäädöntö estää voimalan venäläisomistuksia Suomen maaperällä."

      Tuo väite on väärä.

      Eli väität yhä että Suomen lainsäädäntö estää voimalan venäläisomistuksia Suomen maaperällä, että voimalaitosten venäläisomistus on lailla estetty. Nyt kerrot että kyllä tuollainen 34 % omistus sallitaan mutta sen yli menevä vaatii TEMin vahvistusta. Jos laki kieltää, ei TEM voi mitään hyväksyä. Sulla taitaa olla asiat ihan sekaisin.

      • Tarkkuutta

        Alkuperäisessä keskustelussa ( eli aloituksessa ) ei puhuta asiasta mitään. Eli olet täysin väärässä, mutta tavoillesi uskollisena jankutat joutavia. Fennovoima toteutuu ja viherkiimaiset istuu orrella. Luonnossa kun ovat.


    • Oikea tieto

      Et näköjään ole lukenut aikaisempia vastauksiani.

      Tutustu kaikessa rauhassa Lakiin ulkomaalaisten yritysostojen seurannasta, erityisesti lain 1. pykälään.

      Fennovoiman tapauksessa työ- ja elinkeinoministeriö hyväksyi Rosatomin 34% omistusosuuden Fennovoimasta. Jos Rosatom haluaa lisäosuutta Fennovoimasta, siihen tarvitaann työ- ja elinkeinoministeriön lupa. Ministeriö voi hyväksyä tai hylätä isäosuuden hankkimisen.


      Laki ulkomaalaisten yritysostojen seurannasta

      1 §

      Lain tarkoitus

      Tämän lain tarkoituksena on seurata ja erittäin tärkeän kansallisen edun vaatiessa rajoittaa vaikutusvallan siirtymistä ulkomaalaisille sekä ulkomaisille yhteisöille ja säätiöille seurannan kohteena olevissa yrityksissä.

      • 19+1

        Eli mikään laki ei kiellä voimalaitoksen venäläisomistusta Suomen maaperällä. Tuolle omistukselle on vain saatava TEMin hyväksyntä. Eli nikin Oikea tieto väite oli väärä.


    • kaikki järjestyy
    • Oikea Tieto

      17 6 20.9.2014 12:18
      "Jos tuo väite on väärä, pitää olla "erittäin tärkeä kansallinen etu" joka rajoittaa ulkomaalaisomistusta Fennovoimassa"

      Mutta juuri tuollainen tilanne on Fennovoiman osalta, kuten edellisissä viesteissäni on jo esitetty.

      Asia loppuunkäsitelty.

    • Outokummulle tärkeä
      • zztop4

        Ei Outokumpu ole tähänkään mennessä jäänyt ilman sähkövirtaa eikä sähköstä tule pulaa jatkossakaan. Sekä Suomessa että Ruotsissa sähkön kulutus on hiljalleen laskemassa ja kun samaan aikaan sähkön tuotantokapasiteetti kasvaa bioenergia ja tuulivoimainvestointien vuoksi. Tästä syystä markkinasähkö tulee pysymään edullisena niin Outokummelle kuin muillekin sähkön kuluttajille.

        Markkinasähkön hintojen alentuminen on suurin uhkatekijä Fennovoimahanketta ajatellen.

        Toki kuluttajien sähkölaskussa maksama sähkövero nousee taas ensi vuoden alussa mutta se onkin eri asia.


      • 1+6
        zztop4 kirjoitti:

        Ei Outokumpu ole tähänkään mennessä jäänyt ilman sähkövirtaa eikä sähköstä tule pulaa jatkossakaan. Sekä Suomessa että Ruotsissa sähkön kulutus on hiljalleen laskemassa ja kun samaan aikaan sähkön tuotantokapasiteetti kasvaa bioenergia ja tuulivoimainvestointien vuoksi. Tästä syystä markkinasähkö tulee pysymään edullisena niin Outokummelle kuin muillekin sähkön kuluttajille.

        Markkinasähkön hintojen alentuminen on suurin uhkatekijä Fennovoimahanketta ajatellen.

        Toki kuluttajien sähkölaskussa maksama sähkövero nousee taas ensi vuoden alussa mutta se onkin eri asia.

        Eilen illalla sähkön Suomen maahinta käväisi yli 90 €/MWh ja nytkin se on yli 70 €/MWh, liki kaksinkertainen muiden pohjoismaiden hintaan verrattuna. Syynä on varmaan että Uudestakaupungista Ruotsiin menevä siirtolinja ei toimi sillä Fingrid on näyttänyt nollaa tuon linjan osalta. Suomessa on jouduttu käynnistämään kallista tuotantoa.

        Sivuillaan Fingrid varoittelee sähkön liiallisesta tuontiriippuvuudesta: "Suomen sähkön saanti on erittäin riippuvainen sähkön tuonnista. Olkiluoto 3 ydinvoimayksikön viivästymisen ja Venäjän tuonnin merkittävän vähenemisen vuoksi Suomeen on tuotava ulkomailta perusvoimaa lähes 3 000 megawatin edestä kattamaan kotimaan alijäämää." Koko juttu on luettavissa osoitteesta http://www.fingrid.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/Suomi-yhä-enemmän-riippuvainen-sähkön-tuonnista.aspx.

        Kuten Fingrid toteaa, 3000 MW aukko (kaksi ydinvoimalaitosta) on nimenomaan perusvoiman tuotannossa, eikä sattumasähkö riitä tuon aukon täyttämiseen, se kun tarvitsisi rinnalleen lähes yhtä paljon varavoimaa.

        Eli ei pidä tuudittautua siihen että markkinasähkö tulee pysymään edullisena. Norjasta ja Ruotsista on rakenteilla uusia siirtoyhteyksiä Britanniaan ja Keski-Eurooppaan ja niiden välityskyky on suurempi kuin tuon Uudenkaupungin yhteyden. Eli voi olla että markkinasähkön hinta Suomessa nousee pysyvästi selvästi korkeammaksi kuin muissa Pohjoismaissa. Olkinelosen käynnistyminen tuo helpotusta tilanteeseen.


      • Outokummulle tärkeä
        zztop4 kirjoitti:

        Ei Outokumpu ole tähänkään mennessä jäänyt ilman sähkövirtaa eikä sähköstä tule pulaa jatkossakaan. Sekä Suomessa että Ruotsissa sähkön kulutus on hiljalleen laskemassa ja kun samaan aikaan sähkön tuotantokapasiteetti kasvaa bioenergia ja tuulivoimainvestointien vuoksi. Tästä syystä markkinasähkö tulee pysymään edullisena niin Outokummelle kuin muillekin sähkön kuluttajille.

        Markkinasähkön hintojen alentuminen on suurin uhkatekijä Fennovoimahanketta ajatellen.

        Toki kuluttajien sähkölaskussa maksama sähkövero nousee taas ensi vuoden alussa mutta se onkin eri asia.

        Outokummun tuotantoprosessi toimii jatkuvasti edellyttäen varmaa sähkön saatavuutta edulliseen hintaan. Yhtiön suurta sähköntarvetta ei voi perustaa satunnaisesti vaihtelevan tuulisähköntuotannon varaan.

        Eu-maiden sähköstä tuotetaan edelleenkin puolet fossiilisilla polttoaineilla, erityisesti hiilellä. Hiilisähkön hinta määrää eurooppalaisen sähkön markkinahinnan. Hiilisähkön hinta tulee nousemaan voimakkaasti päästöverotuksen kiristyessä. Sen seurauksena sähkön markkinahintakin nousee, ei laske.

        Fennovoiman ydinvoimalahanke on erityisen tärkeä Outokummulle, Suomen surimmalle yksittäiselle sähkönkuluttajalle.


      • zztop4
        1+6 kirjoitti:

        Eilen illalla sähkön Suomen maahinta käväisi yli 90 €/MWh ja nytkin se on yli 70 €/MWh, liki kaksinkertainen muiden pohjoismaiden hintaan verrattuna. Syynä on varmaan että Uudestakaupungista Ruotsiin menevä siirtolinja ei toimi sillä Fingrid on näyttänyt nollaa tuon linjan osalta. Suomessa on jouduttu käynnistämään kallista tuotantoa.

        Sivuillaan Fingrid varoittelee sähkön liiallisesta tuontiriippuvuudesta: "Suomen sähkön saanti on erittäin riippuvainen sähkön tuonnista. Olkiluoto 3 ydinvoimayksikön viivästymisen ja Venäjän tuonnin merkittävän vähenemisen vuoksi Suomeen on tuotava ulkomailta perusvoimaa lähes 3 000 megawatin edestä kattamaan kotimaan alijäämää." Koko juttu on luettavissa osoitteesta http://www.fingrid.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/Suomi-yhä-enemmän-riippuvainen-sähkön-tuonnista.aspx.

        Kuten Fingrid toteaa, 3000 MW aukko (kaksi ydinvoimalaitosta) on nimenomaan perusvoiman tuotannossa, eikä sattumasähkö riitä tuon aukon täyttämiseen, se kun tarvitsisi rinnalleen lähes yhtä paljon varavoimaa.

        Eli ei pidä tuudittautua siihen että markkinasähkö tulee pysymään edullisena. Norjasta ja Ruotsista on rakenteilla uusia siirtoyhteyksiä Britanniaan ja Keski-Eurooppaan ja niiden välityskyky on suurempi kuin tuon Uudenkaupungin yhteyden. Eli voi olla että markkinasähkön hinta Suomessa nousee pysyvästi selvästi korkeammaksi kuin muissa Pohjoismaissa. Olkinelosen käynnistyminen tuo helpotusta tilanteeseen.

        " Olkinelosen käynnistyminen tuo helpotusta tilanteeseen. " . Ministeri Vapaavuoro taisi juuri äsken upottaa Olkinelosen. Olkikolmonenkin voi jäädä ikuisesti kesken koska keneltäkään ei löydy rahaa , velanottokykyä tai taloudellista intressiä maksaa loppulasku vielä toimivasta voimalasta puuttuvasta 15 % :sta . Mediassa olleiden tietojen mukaan tällä hetkellä valmista 85 % ja nykyisellä työmaavahvuudella ( alle 500 ? ) ei valmisaste tuosta juuri nouse.

        En tiedä hermostuiko ministeri Rinne OL4 jatkoluvan hylkäämisestä sen vuoksi, että nyt välimiesoikeus saattaa tehdä ratkaisun OL 4 kauppaneuvottelujen raukeamisen johdosta TVO:n ja AREVA:n välisessä kiistassa hyvinkin pian. Myöntämällä jatkoajan OL 4:lle välimiesoikeuden laskua olisi kenties saatu pukattua kauemmas tulevaisuuteen, ainakin seuraavalle vaalikaudelle.

        On aivan selvää, että molemmat osapuolet kuittaavat takkiinsa tappiollisesta projektista tuhdin siivun. Jos TVO:n osuus tähänastisista tappioista ( ehkä 3-4 miljardia euroa ) olisi vaikkapa 30 % ja loput pistettäisiin AREVA:n piikkiin tulisi tästäkin TVO:lle lisälasku pyöreät miljardi euroa. Jos tähän lisää vielä TVO:lta vaadittavat kustannukset OL3 saattamisesta tuotantokuntoon voi rahat ja maksuhalukkuus loppua kesken.

        Kun AREVA:kin saa OL3 urakasta oikein kunnolla köniinsä intohimot OL 3 projektin jatkamisesta eivät ole korkealla. AREVA:lla on aivan tarpeeksi päänsärkyä Flamanville 3 ja Taishan 1&2 hankkeiden kanssa eikä tarvitse olla suurikaan ennustaja jos sanoo, ettei AREVA palaa Olkiluotoon jatkamaan keskeneräiseksi jääneitä töitä kuin suurella rahalla jos silläkään.

        Vaatii suurta luovuutta ja järjettömän määrän rahaa sekä huippuluokan teknistä osaamista ( jota ei tällä hetkellä löydy koko maailmasta ) tehdä OL 3 tuotantokuntoon.

        Yhtään EPR tyyppistä reaktoria ei ole käytössä missään päin maailmaa. Myös Taishan 1&2 reaktoreiden käyttöönottoa on lykätty EPR:n teknisten ongelmien vuoksi. Flamanvillen tilanne Ranskassa eroaa OL 3:sta siten, että projektijohto Flamanvillessä on Ranskan valtiolla ( EDF ) kun Olkiluodossa se on valtio-omisteisella AREVA:lla . Siinä missä Ranskan valtio voi subventoida omaa hankettaan loputtomiin, AREVA pyrkii toimimaan markkinataloudessa, jossa tappiolliset tilikaudet eivät voi jatkua loputtomiin.


      • zztop4
        Outokummulle tärkeä kirjoitti:

        Outokummun tuotantoprosessi toimii jatkuvasti edellyttäen varmaa sähkön saatavuutta edulliseen hintaan. Yhtiön suurta sähköntarvetta ei voi perustaa satunnaisesti vaihtelevan tuulisähköntuotannon varaan.

        Eu-maiden sähköstä tuotetaan edelleenkin puolet fossiilisilla polttoaineilla, erityisesti hiilellä. Hiilisähkön hinta määrää eurooppalaisen sähkön markkinahinnan. Hiilisähkön hinta tulee nousemaan voimakkaasti päästöverotuksen kiristyessä. Sen seurauksena sähkön markkinahintakin nousee, ei laske.

        Fennovoiman ydinvoimalahanke on erityisen tärkeä Outokummulle, Suomen surimmalle yksittäiselle sähkönkuluttajalle.

        Hiilen käyttöä energialähteenä on pyritty rajoittamaan päästöoikeuksien avulla. Päästöoikeukeuksia saa nykyään hyvin edullisesti , koska hiilen käyttö energialähteenä on vähentynyt mm eurooppalaisten terästehtaiden sulkemisen johdosta. Teräksen tuotannon väheneminen Euroopassa on korvattu kiinalaisella tuontiteräksellä. Himean karrikoiden imaisten EU on " ampunut itseään jalkaan "

        Luuletko, että EU:sta löytyy vielä tahtotilaa häätää loputkin energiaintensiivisesti teollisuudesta, se Tornion laitos mukaanluettuna , pois Euroopasta energiaveroja korottamalla. EU:n energiapolitiikan virhe on huomattu ja kivihiilen kulutus onkin kääntynyt nousuun Saksassa, Suomessa ... ilman, että kehitystä haluttaisiin mitenkään hillitä. Päinvastoin, jo säädettyjä energiaveroja ryhdytään hyvin pian purkamaan. Suomessa mm. turpeen haittavero poistuu vielä ennen seuraavia vaaleja. Energian tuottajilta perittävien energiaverojen aleneminen tulee pitämään sähkön markkinahinnan vakaana, hiljalleen parantuvat siirtoyhteydet tasoittavat hiljalleen markkinahintaerot Suomen ja Ruotsin välillä.

        Energian kuluttajilla energiaverot jatkavat nousuaan ja tämä kehitys pistää kuluttajien luovuuden hiljalleen liikkeelle. Sähkölämmitystaloissa ryhdytään pistämään pökköä pesään, hehkulamput ja loisteputket vaihtuvat LED valaistukseen, ilma- ja maalämpöpummpuja asennetaan joka vuosi lisää, muutoinkin sähkön kulutukseen kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota. Tämäkin vähentää hiljalleen kulutusta ja tuo markkinahintaa alas.


      • Outokummulle tärkeää
        zztop4 kirjoitti:

        Hiilen käyttöä energialähteenä on pyritty rajoittamaan päästöoikeuksien avulla. Päästöoikeukeuksia saa nykyään hyvin edullisesti , koska hiilen käyttö energialähteenä on vähentynyt mm eurooppalaisten terästehtaiden sulkemisen johdosta. Teräksen tuotannon väheneminen Euroopassa on korvattu kiinalaisella tuontiteräksellä. Himean karrikoiden imaisten EU on " ampunut itseään jalkaan "

        Luuletko, että EU:sta löytyy vielä tahtotilaa häätää loputkin energiaintensiivisesti teollisuudesta, se Tornion laitos mukaanluettuna , pois Euroopasta energiaveroja korottamalla. EU:n energiapolitiikan virhe on huomattu ja kivihiilen kulutus onkin kääntynyt nousuun Saksassa, Suomessa ... ilman, että kehitystä haluttaisiin mitenkään hillitä. Päinvastoin, jo säädettyjä energiaveroja ryhdytään hyvin pian purkamaan. Suomessa mm. turpeen haittavero poistuu vielä ennen seuraavia vaaleja. Energian tuottajilta perittävien energiaverojen aleneminen tulee pitämään sähkön markkinahinnan vakaana, hiljalleen parantuvat siirtoyhteydet tasoittavat hiljalleen markkinahintaerot Suomen ja Ruotsin välillä.

        Energian kuluttajilla energiaverot jatkavat nousuaan ja tämä kehitys pistää kuluttajien luovuuden hiljalleen liikkeelle. Sähkölämmitystaloissa ryhdytään pistämään pökköä pesään, hehkulamput ja loisteputket vaihtuvat LED valaistukseen, ilma- ja maalämpöpummpuja asennetaan joka vuosi lisää, muutoinkin sähkön kulutukseen kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota. Tämäkin vähentää hiljalleen kulutusta ja tuo markkinahintaa alas.

        Hiilen käyttö maailmanlaajuisesti on edellen kasvussa. Nykyään esimerkiksi noin 40% maailman sähköstä tuotetaan hiilellä.

        Pääongelma ei ole hiilen hinta, vaan hiilenkäytön aiheuttamat päästöt. Ympäristöpäästöt ja päästöjen kiihdyttämä ilmastonmuutos pakottavat vähentämään hiilen ja muiden fossiilisten kulutusta. Siihen pyritään lisäämällä edelleen CO2-päästöjen verotusta. Siitä puolestaan seuraa ja on tarkoituskin seurata hiillisähkön ja muun fossiilisähkön hinnan voimakas nousu. Josta edelleen seuraa sähkön markkinahinnan nousu kaikkialla, myös Suomessa.

        Sähkönkäyttö energialähteenä kasvaa, vaikka energiakäytön kokonaiskasvu joskus tulevaisuudessa hidastuisi tai jopa pysähtyisi. Siitä pitää huolen uudet ja kasvavat sähkönkäytön kohteet, esimerkkinä mainitsemasi ilma- ja maalämpöpumput. Toinen esimerkki; sähkökäyttöiset autot.

        Outokumpu tarvitsee ja kuluttaa paljon sähköä, mutta vain vähän hiiltä. Outokummulle on elintärkeää saada suuri määrä sähköä varmasti ja edullisesti.


    • Merijärvi ei lähde tukemaan Fennovoimaa
      http://www.kp24.fi/uutiset/373876/Merijärvi-ei-lähde-tukemaan-Fennovoimaa

      Valtuutetuilla oli asiata pari viikkoa sitten iltakoulu; kai siksi noin järkevä päätös.

      • Meri ja järvi

        " Merijärven kunnanhallitus päätti kunnanjohtaja Kari Jokelan selonteon jälkeen, ettei kunnalla ole varaa lähteä tukemaan Fennovoiman ydinvoimalahanketta.

        – Noin 800 000 euroa olisi kunnalle liian iso satsaus, vaikka kuinka haluaisimme, että voimala tulisi Pyhäjoelle ja toisi tännekin kaivattua säpinää elinkeinoelämälle, kunnanjohtaja sanoo."

        Kovasti teki mieli Merijärvelläkin lähteä mukaan Fennovoimaan, mutta kun pikkukunnan rahat eivät riitä mukaan menoon.

        No, isommat alueen kunnat lähtevät mukaan. Ja taatusti on tulossa säpinää koko Pohjois-Suomen elinkeinoelämälle.


    • Fennovoiman hanke edennyt EU:n syyniin

      "Fennovoima-hanke komission syyniin

      Euroopan komissio haluaa varmistaa, etteivät uudet ydinvoimainvestoinnit lisää riippuvaisuutta venäläisestä uraanista. Komissio tutkii parhaillaan Fennovoiman sille antamaa ilmoitusta hankkeestaan ja valmistelee lausuntoa siihen."


      "”Mahdollisuus vaihtaa polttoaineen toimittajaa on oltava kaikkien uusien investointien ehto”, komissiosta sanotaan.

      Euroopan ydinvoimavalvojan Euratomin tilastojen mukaan neljä EU-maata on uraanitoimituksissa täysin riippuvaisia Venäjästä. Kaikkinensa runsas kolmannes EU:n ydinvoimaloiden käyttämästä uraanista tulee Venäjän valtion omistaman Rosatomin kahdelta tytäryhtiöltä. "

      http://www.kauppalehti.fi/etusivu/fennovoima-hanke komission syyniin/201409700428

    • mauri mälkiä

      Tässä artikkelissa selvästi kikkaillaan. 70% Maailman uraanipolttoaineista tulee Venäjän ISOTOOPPILAITOKSILTA. 30% USA tekee omansa.

      Toki venäläinen sitten voidaan pakata esim Ruotsissa. jolloin uraani on VAIN kosmeettisesti "ruotsalaista".

      Mutta nimenomaan kriittinen isotooppijalostus on a i n a venäläistä. Koko Euroopasta tuotaville uraanipolttoaineista.

    • 12 vuotta takuulla
      • zztop4

        Jos tuo on totta silloin markkinatalouden lait täytyy pistää uusiksi. Fennovoima on yhtä kuin sen osakkaat. Ei osakkaat mitenkään voi luvata itselleen takuuhintaa suunitellusta Fennovoiman ydinvoimalasta .

        Minulle, joka en ole Fennovoiman osakas, tuollaisen lupauksen tai sopimuksen voisi teoriassa tehdäkin.


      • 12+6
        zztop4 kirjoitti:

        Jos tuo on totta silloin markkinatalouden lait täytyy pistää uusiksi. Fennovoima on yhtä kuin sen osakkaat. Ei osakkaat mitenkään voi luvata itselleen takuuhintaa suunitellusta Fennovoiman ydinvoimalasta .

        Minulle, joka en ole Fennovoiman osakas, tuollaisen lupauksen tai sopimuksen voisi teoriassa tehdäkin.

        Rosatom kantaa päävastuun rahoituksesta laitoksen rakennusaikana ja myös sen käytön alkuaikoina. Eli kyse on Rosatomilta saatujen lainojen maksuaikataulusta.


      • 12 vuoden sopimus
        zztop4 kirjoitti:

        Jos tuo on totta silloin markkinatalouden lait täytyy pistää uusiksi. Fennovoima on yhtä kuin sen osakkaat. Ei osakkaat mitenkään voi luvata itselleen takuuhintaa suunitellusta Fennovoiman ydinvoimalasta .

        Minulle, joka en ole Fennovoiman osakas, tuollaisen lupauksen tai sopimuksen voisi teoriassa tehdäkin.

        Hanhikiven ydinvoimalan toimittaja Rosatom on tehnyt sitovan sopimuksen Fennovoiman kanssa siitä, että Fennovoiman osakkaat saavat Hanhikiven ydinvoimalasta 12 vuoden ajan osakasähkönsä enimmäishinnalla 50 euroa/MWh.

        Mitä ihmettelemistä tuossa on ? Toki tuollainen sopimus voidaan tehdä ydinvoimalan toimittajan Rosatomin ja tilaajan Fennovoiman kesken, jos molemmat sen hyväksyvät.


      • zztop4
        12 vuoden sopimus kirjoitti:

        Hanhikiven ydinvoimalan toimittaja Rosatom on tehnyt sitovan sopimuksen Fennovoiman kanssa siitä, että Fennovoiman osakkaat saavat Hanhikiven ydinvoimalasta 12 vuoden ajan osakasähkönsä enimmäishinnalla 50 euroa/MWh.

        Mitä ihmettelemistä tuossa on ? Toki tuollainen sopimus voidaan tehdä ydinvoimalan toimittajan Rosatomin ja tilaajan Fennovoiman kesken, jos molemmat sen hyväksyvät.

        Jos Hanhikivi 1:n sähkön omakustannushinta on ensimmäiset 12 vuotta esim keskimäärin 60 euroa / Megawatti, saa osakkaat tai osakkailla on velvollisuus ostaa omistusosuuttaan vastaavan määrän sähköä hintaan 50 euroa / megawatti Rosatomin maksaessa erotuksen Fennovoimalle ?

        Kyllä tällaisessa sopimuksessa on paljonkin ihmettelemistä. Mikä motiivi venäläisellä suoraan valtion ylimmän johdon ohjauksessa toimkivalla yrityksellä on päästä Suomen markkinoille tietoisena miljardien eurojen tappioista?


      • 12 vuoden sopimus
        zztop4 kirjoitti:

        Jos Hanhikivi 1:n sähkön omakustannushinta on ensimmäiset 12 vuotta esim keskimäärin 60 euroa / Megawatti, saa osakkaat tai osakkailla on velvollisuus ostaa omistusosuuttaan vastaavan määrän sähköä hintaan 50 euroa / megawatti Rosatomin maksaessa erotuksen Fennovoimalle ?

        Kyllä tällaisessa sopimuksessa on paljonkin ihmettelemistä. Mikä motiivi venäläisellä suoraan valtion ylimmän johdon ohjauksessa toimkivalla yrityksellä on päästä Suomen markkinoille tietoisena miljardien eurojen tappioista?

        Venäläisten motiiveista en tiedä. Niistä pitää kysyä Rosatomilta.

        Jossittelu voi olla hauskaa, mutta jokseenkin hyödytöntä.
        Jos Hanhikiven ydinvoimalan tuottaman sähkön omakustannushinta on ensimmäisten 12 tuotantovuoden aikana yli 50 euro/MWh, Rosatom on sitoutunut maksamaan hinnan ylityksen osakkaille. Jos hinta ei ylitä 50 euroa/MWh, hintakompensaatiota ei synny.

        Mikä sähkön markkinahinta on kyseisinä vuosina ( 2024-2036 ) on sekin jossittelua. Itse jossittelen hinnan olevan yli 50 euroa/MWh pääperusteluna fossiilisähkön nykyistä paljon korkeampi tuotantohinta (fossiilisten polttoaineiden hinnan nousu, päästöverotuksen kiristyminen.)


      • 14+11
        zztop4 kirjoitti:

        Jos Hanhikivi 1:n sähkön omakustannushinta on ensimmäiset 12 vuotta esim keskimäärin 60 euroa / Megawatti, saa osakkaat tai osakkailla on velvollisuus ostaa omistusosuuttaan vastaavan määrän sähköä hintaan 50 euroa / megawatti Rosatomin maksaessa erotuksen Fennovoimalle ?

        Kyllä tällaisessa sopimuksessa on paljonkin ihmettelemistä. Mikä motiivi venäläisellä suoraan valtion ylimmän johdon ohjauksessa toimkivalla yrityksellä on päästä Suomen markkinoille tietoisena miljardien eurojen tappioista?

        Ei kai tuossa ole Rosatomin tappiosta kyse, enemmänkin lainojenmaksun etu/takapainoisuudesta. Vähän sama kuin että jos ostaa asunnon, voi pyytä lykkäystä kuoletuksiin.


      • 12 vuoden sopimus
        14+11 kirjoitti:

        Ei kai tuossa ole Rosatomin tappiosta kyse, enemmänkin lainojenmaksun etu/takapainoisuudesta. Vähän sama kuin että jos ostaa asunnon, voi pyytä lykkäystä kuoletuksiin.

        Tuntematta takuuhintasopimusta väitän silti, että mahdollinen osakashinnan nousu yli sovitun 50 euroa/MWh, merkitsisi vastaavan suuruista rahallista menoerää eli tappiota Rosatomille.
        Maksettaisiko hyvitys osakkaille käteisenä tai alentamalla vastaavasti lainamääriä, jää nähtäväksi. Lainojen maksujen siirto ei tietenkään sinänsä olisi hyvitys muuten kuin lainanmaksun siirrtojen aiheuttaman korkohyödyn verran.


      • 2+5

        Ympäristöjohtamisen yhdistyksen hallituksen jäsen ja tanssitaiteen maisteri yms.

        Konsultti on aina konsultti sanan varsinaisessa merkityksessä. Jokaisen mielipiteitä kunnioitetaan.


      • 13+13

        Tuo Raudaskoski mainitsee että ydinjätteiden hautaamisesta Olkiluotoon on tulossa maailman kalleimmat hautajaiset. Kun kerran esittäytyy kestävän kehityksen asiantuntijaksi, olisi luullut tietävän että vieläkin kalliimmat hautajaiset ovat tulossa: ilmakehässä olevan ylijäämähiilidioksdin hautajaiset. Ja siihen ydinvoima on syytön, päinvastoin.


    • Pyhäjoen ydinvoimala = Pietarin ydinvoimala

      "Voi­ma­lan toi­mit­ta­ja Ro­sa­tom käyt­ti ha­ke­muk­ses­sa Pie­ta­riin val­mis­teil­la ole­van voi­ma­lan pa­pe­rei­ta ei­kä Py­hä­jo­kea var­ten rää­tä­löi­ty­jä suun­ni­tel­mia.

      Ro­sa­to­min joh­ta­jan Jukka Laaksosen mu­kaan pe­ri­aa­te­pää­tös­tä haet­tiin käy­tän­nös­sä sa­moil­la pa­pe­reil­la, jot­ka Ro­sa­tom lä­het­ti For­tu­mil­le vuon­na 2009, ei­kä Ro­sa­to­mis­sa eh­dit­ty teh­dä muu­tok­sia suun­ni­tel­miin. Laak­so­nen joh­ti aiem­min Sä­tei­ly­tur­va­kes­kus­ta (S­tuk).

      Ro­sa­to­min joh­ta­jan Jukka Laaksosen mu­kaan pe­ri­aa­te­pää­tös­tä haet­tiin käy­tän­nös­sä sa­moil­la pa­pe­reil­la, jot­ka Ro­sa­tom lä­het­ti For­tu­mil­le vuon­na 2009, ei­kä Ro­sa­to­mis­sa eh­dit­ty teh­dä muu­tok­sia suun­ni­tel­miin. Laak­so­nen joh­ti aiem­min Sä­tei­ly­tur­va­kes­kus­ta (S­tuk)."

      http://www.hs.fi/paivanlehti/kotimaa/Rosatom haki lupaa vanhoilla papereilla/a1411786318529?src=haku&ref=arkisto/

      Siis ei ehditty räätälöidä suunnitelmia Pyhäjoelle sopivaksi. Jospa aloitetaankin koko homma ihan alusta, kun siinä näköjään ei mikään ole ajantasaista ja/tai pysyvää.

      • 20+3

        Joo, Pietarin voimala. Se ydinreaktori on rakennettu sinne Iisakin kirkon sisälle.

        Ydinenergia-asetuksen 24 § kertoo mitä selvityksiä pitää esittää periaatepäätöshakemuksessa, esim:
        * pääpiirteinen kuvaus suunnitellun ydinlaitoksen yleisistä toimintaperiaatteista
        * selvitys noudatettavista turvallisuusperiaatteista
        * jne

        Eli PAP-vaiheessa ei vielä edellytetä yksityiskohtaisia suunnitelmia. Eli jos tuon Fortum-laitoksen suunnitelmat olivat pääpiirteisellä tasolla samat, kelpaavat ne PAP-vaiheessa myös Fennovoiman laitokselle.


    • Suomi suomettunut

      "Venäjän Rosatom sai Suomessa erikoisaseman
      Oikeustieteilijät arvostelevat Vapaavuoren ja Rosatomin allekirjoittamaa yhteistyösopimusta"
      http://www.hs.fi/paivanlehti/talous/Venäjän Rosatom sai Suomessa erikoisaseman/a1411743922123?src=haku&ref=arkisto/

      Ydinvoima on niin rakas (etenkin kokoomus-puoleelle), että sen edessä ollaan rähmällään jopa Venäjään päin!

      • 11+6

        Jaahas, viherjärjestöiltä on lähtenyt käsky että nyt pitää vetää Vapaavuorta ja kokoomusta kölin ali. Ja somevastaavat tekevät työtä käskettyä.


    • zztop4

      Arvostan suuresti ministeri Vapaavuoren päättäväisyyttä elinkeinopolittisissa asioissa. Kukapa olisi uskonut , ei varmaan Vapaavuori itsekään, että yhteistyön hylkääminen korealaisen STX:n kanssa, johtaisi yhteisomistukseen Meyer Werf'tin kanssa. Kyseessä ei siis ollutkaan laivanupotuspeli vaan ministeri vapaavuoren vankka osaaminen , talousasioiden ymmärtäminen , neuvottelutaito viitoittivat tien Turun telakan tulevaisuuden turvaavaan ratkaisuun , ainakin muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

      Luotan täysin ministeri Vapaavuoren toimintaan myös ydinvoima-asioissa. Suomen valtion ja Rosatom sopimuksen olisi allekirjoittanut kuka tahansa elinkeinomisteri eikä Vapaavuori missään nimessä ole sooloillut tässä asiassa vaan toiminut hallituksen kanssa hyvässä yhteistyössä.

      Pidän myös OL4 toimiluvan jatkohakemuksen hylkäämistä oikeana ratkaisuna. Suomen teollisuushistorian surkein hanke ikinä ei ansaitse voimassaolevalle toimiluvalle jatkoa. Jos rahaa ja uskoa jostain löytyy , ensi kevääseen saakka voi vielä hakea rakennuslupaa joten siitä vaan.

      Viisaana poliitikkona Vapaavuori antaa Fennovoiman jatkon markkinavoimien päätettäväksi. Hallitus ei siten estä pitkään suunnitelun Fennovoimahankkeen etenemistä. Hankkeen elinkelpoisuus punnitaan ihan oikein taloudellisilla perusteilla. ( muuten, huom! en ole kokoomuslainen ) .

      Vihreiden Vapaavuorta kohtaan harjoittama ajojahti on " surkeinta ympäristöpolitiikkaa mitä Suomessa on ikinä tehty ". Vihreiden ympäristöpolitiikan suurin synti on mielestäni se, ettei ydinvoimalle, turpeelle , kivihiilelle ym vihreiden demonisoimille energiantuotantomuodoille esitetä mitään vaihtoehtoja. Miksi vihreät eivät näe METSÄÄ PUILTA , ihan kirjaimellisesti. Suomessahan on aivan valtavat bioenergiareservit, joiden hyödyntäminen on ihan alkutekijöissään.

      Niin, ja onhan meillä Gasum Oy jonka nettisivulta löytyy hauskoja energia-aiheisia videoita. Käykäähän kurkkaamassa www.gasum.fi . Sieltä stuxnet'kin löytää vastauksen miksi kannattaa käydä vessassa Espoossa .


    • 6+3

      Oikeuskansleri Lonkka on nyt todennut että Vapaavuori oli selkeästi esteetön allekirjoittaessaan Suomen ja Venäjän välisen valtiosopimuksen; syyttämisestä harkittaessa rima ei edes heilunut. Professori Olli Mäenpää oli jälleen kerran väärässä Ja Viherrakki Ville haukkui taas kerran väärää puuta.

      • ruskat

        Vihreiltä puuttuu täysin talouspoliittinen näkemys asoita. Onneksi Suomessa muut puolueet ottavat ympäristöasiat tosissaan, eivätkä ole yhden asian liikkeitä silmälaput silmillään.


      • 1+20

        " Kuluttajille puolue lupailee jopa sähkön hinnan maltillista laskua."

        Jäi sanomatta että "kansalaisille puolue lupailee verojen korotuksia". Tänä vuonna uusiutuvien energioiden tuet budjetissa ovat runsaat 200 milj. euroa. Jos Fennovoiman laitos korvattaisiin uusiutuvilla energioilla, nousisi tuen tarve todennäköisesti miljardin euron tienoille.


      • Oras pojukin
        ruskat kirjoitti:

        Vihreiltä puuttuu täysin talouspoliittinen näkemys asoita. Onneksi Suomessa muut puolueet ottavat ympäristöasiat tosissaan, eivätkä ole yhden asian liikkeitä silmälaput silmillään.

        Soininvaarakin täysin kyllästynyt nuorisosiiven touhuihin. Tämä tuli ilmi tv-haastattelussa ja myös se että 4 vihreiden kansanedustajaa ei esetu ehdokkaaksi vaaleissa.


    • zztop4

      1 20 ! Emme ole suljettu Pohjois-Korea vaan osa Pohjoismaisia sähkömarkkinoita. Sähkö ei lopu rakennettiinpa Fennovoima tai ei . Silloin kun Suomen oma tuotanto ei riitä tai oman tuotannon käynnistäminen ei ole kannattavaa ( sähköä pystytään tuottamaan toisissa Pohjoismaissa Suomea halvemmalla ) sähköä siirretään tänne. Fennovoimaa, jota ei edes ole olemassa tai joka voisi tuottaa sähköä aikaisintaan 10 vuoden päästä ei ole tarpeen korvata yhtään millään.

      Suomen oma sähkönkulutuskin on kääntynyt laskuun osin teollisuuden alasajon, losin teollisuun prosessien energiatehokkuuden sekä osin muiden sähkönkuluttajien ( kotitaloudet , kauppa ym ) energian käytön tehostumisen vuoksi. Uutta tuotantokapsiteettikin syntyy hilkjalleen tuulivoimarakentamisen, lisääntyvän CHP polton ( bioenergia, jätteiden poltto ) ja olemassaolevien laitosten uudistamisen kautta .

      Fennovoimahankkeella ei ole edellyksiä tuottaa sähköä kannattavasti. OL 4 :n kaaduttua Fennovoiman tuotantokustannuksia nostaa jättiden käsittelyn kustannusten nousu kun Posivan luola ei enää ole vaihtoehto. Fennovoima tarvitisi oman syöttötariffin jotta yksityiset hankkeesta luopuneet sijoittajat palaisivat takaisin. Kysymys halutaanko ydinvoimaa tukea verovaroista syöttötariffin avulla kuuluu tietenkin poliitikoille.

      • 1+20

        Suomen sähköntuonti on ollut viime vuosina 20 % luokkaa. Voimalaitoskapasiteettia on poistumassa, joten vaikka Olkikolmonen tulee verkkoon, huomattava vaje jää silti, ja vielä senkin jälkeen jos tuulivoiman nimelliskapasiteetti nostetaan kaavailtuun 2500 MW:iin. Sähkön kulutuksen kehitystä on vaikea ennustaa, esim. sähköautojen yleistyminen kasvattaisi sitä yhden suuren YVL-yksikön verran. Se on varmaa että vuosikymmenen lopulla valmistuu Norjasta yhden YVL-yksikön (1400 MW) kapasiteettinen yhteys ja veikkaan että siinä kulkee sähköä vain yhteen suuntaan. Yhteyksiä Ruotsista Keski-Eurooppaan myös lisätään. Pietarin alueen sähkönkulutus kasvaa voimakkaasti joten Venäjältä ei saada ainakaan päiväsähköä. Joten ei pidä tuudittautua siihen että halpaa sähköä kyllä riittää. Käsittääkseni sähköntuotannon omavarasisuus on asetettu tavoitteeksi kansallisessa energiastrategiassa.

        Käsittääkseni Olkinelosen kaatuessa Fennovoimalla on entistä paremmat mahdollisuudet saada käytetyn polttoaineensa haudattua Posivan luolaan, koska kapasiteettia vapautuu.


    • zztop4

      Suomen tuotantokapasiteetti riittäisi suurimman osan vuodesta energiaomavaraisuuteen mutta esim Meri-Porin ja Inkoon tyyppisissä voimaloissa sähkön tuotantokustannukset ovat liian kalliit ja ko laitokset seisovat toimettomina suurimman osan vuodesta . Mitä sitten tarkoitetaan kansallisen energiastrategian mukaisella "enegiaomavaraisuudelle" jos se ei ole nytkään ole kiinni tuotantokapasiteetista.

      Juuri tuotantokustannusten kalleus on syy siihen, miksi osakkaita on luopunut Fennovoimahankkeesta.

      Toki Eurajoella ei tila maan alta lopu kesken ja kallioon voi porata lisää onkaloita miten paljon vaan jos niin sovitaan ja hinnasta päästään yhteisymmärrykseen joten jätekysymyksen merkitys kustannuksissa ei ole ratkaiseva asia.

      Sähköautojen yleistymisestä on puhuttu jo pitkään mutta tähän saakka ne ovat olleet ikuisia lupauksia. Ongelma on akuissa ja niiden varauskyvyssä. Suomessa talvipakkanen ja lumesta aiheutuva lisääntyvä kitka puolittavat toimintasäteen mistä syystä sähköauto ei vielä pitkään aikaan tule merkittävästi yleistymään täällä. Enemmänkin uskon maakaasun/ biokaasun hitaaseen yleistymiseen vaihtoehtona bensa - ja dieselkoneille koska kaasuautot toimivat talvellakin .

      Siirtoyhteyksien parantuminen luo esim Norjan vesivoimasähkölle uusia markkinoita joka tietysti vaikuttaa hintoihin . Toisaalta parantuvat siirtoyhteydet länteen luovat entistä yhtenäisemmän hinta-alueen Pohjoismaissa mikä saattaa laskea hieman markkinahintoja Suomessa. Jos Norja saa avattua hyvin tuottavia sähkön myyntikanavia Nordpoolin ulkopuolelle , se lisää Norjan investointeja sähkön tuotantoon. Sähkömarkkinat eivät ole seisova vesi jossa kaikki pysyy muuttumattomana vaan samaan tapaan kuin muillakin markkinoilla mahdollinen hintojen noudu lisää tarjontaa.

    • ei,tule
    • 4+18+2
      • 18+4

        Eipä ole Stuxnettiä näkynyt palstalla vähään aikaan. Onkohan Pyhäjoen poliisin posessa?


      • Hoppasdebästa
        18+4 kirjoitti:

        Eipä ole Stuxnettiä näkynyt palstalla vähään aikaan. Onkohan Pyhäjoen poliisin posessa?

        Toivotaan parasta!



    • zztop4

      Ohessa kopio tämän aamun Kauppalehden jutusta.

      "Stuk epäilee Fenno-voiman osaamista

      Säteilyturvakeskus kyseenalaistaa, riittävätkö Fennovoiman osaaminen ja resurssit ydinvoimahankkeen eteenpäin viemiseen.

      "Ydinvoimayhtiö Fennovoimalla on pitkä marssi marssittavaan, jos se aikoo täyttää kaikki Säteilyturvakeskuksen venäläisreaktorille asettamat vaatimukset ja vielä Stukin määräämässä aikataulussa.

      Stukin mukaan ydinvoimaprojektissa moni asia on yhä vaiheessa. Esimerkiksi Fennovoiman organisaation piti olla huomattavasti pulleampi tässä vaiheessa, eikä venäläisteknologia sellaisenaan täytä suomalaisia turvallisuusvaatimuksia.

      Venäläisen Rosatomin AES-2006 1200 MW:n painevesireaktori vaatii niin paljon tuunausta, että Stuk epäilee, tokko Fennovoima organisaatiollaan pystyy rakennuslupahakemuksen jättämiseen mennessä esittämään vaadittavat muutokset.

      "Työ on vaativa, ja ottaen huomioon Fennovoiman resurssien ja johtamisjärjestelmän tämänhetkinen tilanne, on Stukin käsityksen mukaan kyseenalaista, että yhtiö voisi toimittaa Stukille kattavan dokumentaation samalla, kun se jättää rakentamislupahakemuksen", Stuk toteaa valtioneuvostolle toimittamassaan alustavassa turvallisuusarviossaan.

      Projektissa tökkii vähän kaikki. Fennovoima ei ole pystynyt esittämään riittäviä selvityksiä turvallisuusjärjestelmien parantamiseksi. Ydinvoimalan turvallisuuslohkoja ei ole riittävästi erotettu toisistaan, joten palo- ja tulvasuojaus ovat puutteellisia.

      Uskottavaa matkustajakoneen törmäyssuojausta ei ole esitetty. Ydinjätteen loppusijoitus on levällään. Tietoturvan osalta hakemuksessa ei ole kuvattu, miten tietoturva varmistetaan.

      Primääripiirin paineenalennus vakavissa onnettomuuksissa ei täytä suomalaisia turvallisuusvaatimuksia ja Stukin mukaan laitossuunnittelua on tältä osin muutettava.

      Primääripiirin paineenalennuksella varmistetaan sydämen jäähdytyksen onnistuminen vakavassa onnettomuudessa, ja estetään reaktoripaineastian rikkoutuminen korkeassa paineessa.

      Polttoaineen osalta ydinvoimala on täysin Venäjä-riippuvainen, koska vain venäläinen Rosatomin tytäryhtiö TVEL valmistaa tällä haavaa polttoainetta kyseiselle reaktorityypille.

      Lisäksi Fennovoima ja Stuk ovat täysin eri mieltä jälleenkäsitellystä uraanista valmistetun polttoaineen säilyttämisestä.

      Stukin mukaan jälleenkäsitellystä uraanista valmistettu polttoaine pitää suuremman säteilyn takia säilyttää vesialtaassa. Fennovoiman mukaan se voidaan säilyttää myös kuivavarastossa.

      Alkuperäisen lupahakemuksen mukaan Fennovoimassa piti olla 150-200 työntekijää vuoden 2014 alussa. Tähän yhtiö ei yltänyt. Määrä jäi 80 työntekijään.

      Stuk moittiikin, ettei Fennovoima ole kasvattanut organisaatiotaan ja kehittänyt johtamisjärjestelmäänsä sen mukaisesti, mitä se 2010 periaatepäätöksen hakemuksessaan ilmoitti.

      Lisäksi Fennovoima esitti nojaavansa hankkeessa E.ON:n osaamiseen.

      Saksalaisen E.ON:n jätettyä projektin, Fennovoima on ostanut asiantuntijapalveluita muun muassa konsulteilta."

    • K.Late

      Huh, on siinä Fennolla ja Russolla vielä tekemistä. Jos tarvitaan uskottava vetäytyminen, niin siihen löytyy varmaan muitakin syitä, kuin Venäjän taipumus käyttää energiaa geopoliittisena aseena ja kiristämisessä.

      Veikkaan, että jos projekti jatkuu, niin ongelmia tulee rutkasti lisää, erityisesti laatuvaatimusten osalta. Luvassa on varmaan iisakin kirkko, jota rakennetaan pitkään ja oikeudellisia vaatimuksia esitetään puolin sekä toisin.

      Suomi joutuu luovuttamaan koko ydinturvallisuusdokumentointinsa Venäjän haltuun sadaksi vuodeksi. Ei todellakaan vaikuta täyspäisten projektilta.

      • Kun ydinvoimaa ajetaan tunteen palolla, järki katoaa. Luultavasti Pyhäjoelle tulee Suomen vihatuin ydinvoimala, ja ansaitusti.


    • 11+17

      http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/stuk-fennovoiman-organisaatio-on-liian-ohut/665273/

      "STUK julkisti alustavan turvallisuusselvityksen Fennovoiman ydinvoimahankkeesta perjantaina. Säteilyturvallisuudesta vastaava viranomainen ei löytänyt selvityksessään seikkoja, joiden perusteella voisi päätellä, ettei Fennovoima kykene rakentamaan voimalaa Pyhäjoelle turvallisesti."

      Turvallinen ydinvoimala tulossa Pyhäjoelle.

      Lue lisää Kalevan jutusta.

    • zztop4

      VVER 1200 vaikuttaisi olevan sama kuin Puhäjoelle suunniteltu AES 2006 . Ei taida mennä Rosatonillakaan niin kuin Strömsössä? Eikö tässä maailmassa enää kukaan osaa rakentaa uusia ydinvoimaloita?

      "Kaliningradin ydinvoimalaitos (ven. Калининградская АЭС, Kaliningradskaja AES, viralliselta hankenimeltään ven. Балтийская АЭС, Baltijskaja AES) on Venäjän Kaliningradin alueelle rakenteilla oleva ydinvoimalaitos. Voimalaitosta rakennuttaa Venäjän valtion Rosenergoatom-osakeyhtiö. Voimalaitokseen on suunniteltu kaksi reaktoriyksikköä. Rakentajan tavoitteena oli saada ensimmäinen, 1200 megawatin VVER 1200 -tyyppistä reaktoria käyttävä voimalayksikkö valmiiksi vuonna 2018 ja toinen vuonna 2021. [1][2]

      Kesäkuussa 2013 rakennushanke pysäytettiin kuitenkin joksikin aikaa uudelleensuunnittelua varten.

      Voimalaitosta rakennetaan linnuntietä noin 14 kilometriä Kaliningradin alueen Nemanin kaupungin kaakkoispuolelle ja noin 5,5 kilometriä Niemenjoen eteläisen sivuhaaran Šešupen (ven. Шешупе) eteläpuolelle. Voimalasta on Liettuan rajalle (Niemenjoki) noin 10 kilometriä ja Puolan rajalle runsas 65 kilometriä. Aluekeskus Kaliningradiin on linnuntietä noin 110 kilometrin matka."

    • 11+17

      Eiköhän Rosatom Overseasin johtaja, STUKin entinen pääjohtaja Laaksonen laiteta vetämään laitoksen yksityiskohtaista suunnittelua niin että siitä tulee STUKin mieleinen.

      • OL3:sta tuli STUKin mieleinen - turvallisuuslausuntokin oli luokkaa "ei se turvallinen ole, mutta eiköhän siitä sellainen saada".

        Nähtäväksi jää, mitä saadaan.


    • K.Late

      Mielikuva siitä, että Fennovoima etenee ja onnistuu on aika vahva. Todellisuudessa sitä ei haluaisi rakentaa edes fanaattisimmat ydinvoiman kannattajat, mutta kun siitä on tullut tälläinen pakkomielle, pahka päähän, niin pakkohan se nyt on rakentaa.

      Pahinta tässä on toki se, että Venäjä "kevyesti" painostaa: se uhkaa lopettaa myös Loviisan polttoainetoimitukset, jollei se saa sopimusta. Tästä vielä jotenkin selvittäisiin, mutta on olemassa tämä geopolitiikka, joka nyt alkaa yhtäkkiä näkyä poliittisessa päätöksenteossa. Se on nyt selvästi jo muuttamassa Suomen linjaa ja muu Eurooppa jo on pannut asian merkille.

      No, naapureitaan ei voi valita. Ehkä meidän taas täytyy profiloitua pupujusseiksi, hännysteleviksi kavereiksi, joiden selkeä profiloitumen länteen olikin vain hyvää unta.

    • 11+17
      • 6+15

        Ongelma on se että Fennovoiman pitää saada hanke varmistettua, ensin eduskunnan siunaus ja sitten omistuspohja, ennen kuin voi hakea kunnolla porukkaa. Jos hakee puolen vuoden pätkätyöhön, saa lähinnä työttömiä joilla se osaaminen ei ole keskimäärin paras mahdollinen.


    • 2+15

      Eiköhän Fortum myy tarvittaessa osaamistaan, on ollut aikanaan mukana ko laitoksen alkusuunnittelussa. Vaikka Fennovoima onkin kilpailija niin bisnes on aina bisnestä.

    • zztop4

      Ministeri Vapaavuori oli tavattoman oikeassa todetessaan , että näin jälkeenpäin ajatellen lupa uuden ydinvoimalan rakentamiseen olisi pitänyt antaa Fortumille. Jos Fortumin voimalahanke olisi vaikkapa samassa vaiheessa kuin Pyhäjoki 1 juuri nyt eli rakennusvaihe alkamassa noin vuoden päästä, Fortumin tietotaidolla kokemuksella yhteistyöstä Rosatomin kanssa , STUK tuskin löytäisi mitään huomautettavaa rakennussuunnitelmista. 2 15 kommentoija saattaa olla oikeassa siinä, että ilman Fortumin tietotaitoa hanketta ei pystytä toteuttamaan.

      Fennovoiman hankkeen nykytila sen sijaan muistuttaa " Hei me lennetään! ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Hei,_me_lennetään! ) elokuvan tapaista koheltamista tapaan " Hei me rakennetaan ydinvoimalaa! ". EON:n lähdettyä pois hankkeesta tilanne on kuin ilmassa oleva kone ilman kapteenia .

      Fennovoima Oy:n mukavissa konttoritilossa Salmisaarentie 1:ssä tuskin monellakaan on minkäänlaista kokemusta ydinvoimalan rakentamisesta tai käytön aikaisesta toiminnasta. Tilannetta yhtään ei auta vaikka rekrytointi-ilmoitukseen vastaisi sata tuhat tai kymmenentuhatta insinööriä jos osaaminen ydinvoima-alalta puuttuu. Ja Salmisaaren 80 hengen työvoimavahvuudestakin neljännes lienee tiedottajia, koordinaattoreita, pienempiä tai suurempia pomoja jotka eivät ole juuri missään tekemisissä rekennus - tai prosessin suunnittelun kanssa. Verrattuna OL3 projektiin AREVALLAKIN on ollut valmiudet lähettää Ranskasta Suomeen hyvin kokenutta ja ammattitaitoista väkeä vähintäänkijn riittävästi mutta silti, luultavasti osin projektijohtamisesta , osin teknisistä ja osin jatkuvista viivästymisistä johtuvista taloudellisista ongelmista johtuen OL3 ei luultavasti koskaan tule tuottamaan sähköä. Fennovoiman lähtötilanne on siten OL3 verrattuna paljon huonompi.

      Fortumilla on koko ajan toiminnassa kaksi yksikköä ja henkilökunnasta löytyy pitkän linjan rautaisia ammattilaisia joiila on tietotaitoa niin voimalan suunnittelusta kuin käytöstäkin hyvin samantyyppisestä laitoksesta mitä Pyhäjoelle on suunnitteilla. Toistaiseksi Fortum , ymmärrettävistä syistä ei ole osoittanut minkäänlaista kiinnostusta Fennovoima hanketta kohtaan mutta riittävän suuri määrä rahaa voisi tietnkin saada kiinnostuksen heräämään. Lisälasku tietysti nostaisi Hanhikivi 1:n sähkön jo ennestään kallista omakustannushintaa entisestäänkin .

      Kunnallis - tai valtakunnan tason poliitikoille laitoksen taloudellinen / kaupallinen kannattavuus tuntuu olevan täysin toisarvoinen kysymys. Tässäkin mielessä Loviisa uuden voimalayksikön sijoituspaikkana olisi tullut vähintään satoja miljoonia jos ei miljardin halvemmaksi kun Pyhäjoelle pitäisi rakentaa koko infra täysin alusta .

      Kuntiahan ei tunnetusti rahahuolet paina ja veroja korottamalla ja vanhusten vaipoista ja kouluruokailusta voi aina säästää lisää . Ja kun kysymyksessä ei ole omat rahat suurista miehekkäistä hankkeista on kiva olla päättämässä.

      • osaamista löytyy

        "Fortumin tietotaidolla kokemuksella yhteistyöstä Rosatomin kanssa , STUK tuskin löytäis mitään huomautettavaa rakennussuunnitelmista. 2 15 kommentoija saattaa olla oikeassa siinä, että ilman Fortumin tietotaitoa hanketta ei pystytä toteuttamaan."

        Jos hanke on tuosta kiinni, ostakoon Fennovoima Fortumilta tarvittavan tietotaito lisän. Ymmärtääkseni Fortum on ollut halukas myymään ydinvoimaosaamistaan maailmalle, miksipä ei myös Fennovoimalle.

        Päävastuu tietotaidosta on joka tapauksessa laitostoimittajalla Rosatomilla. Heillä osaamista ja henkilöresursseja on varmasti riittävästi, onhan Rosatom maailman suurin ydinvoimaloiden toimittaja.


      • zztop4
        osaamista löytyy kirjoitti:

        "Fortumin tietotaidolla kokemuksella yhteistyöstä Rosatomin kanssa , STUK tuskin löytäis mitään huomautettavaa rakennussuunnitelmista. 2 15 kommentoija saattaa olla oikeassa siinä, että ilman Fortumin tietotaitoa hanketta ei pystytä toteuttamaan."

        Jos hanke on tuosta kiinni, ostakoon Fennovoima Fortumilta tarvittavan tietotaito lisän. Ymmärtääkseni Fortum on ollut halukas myymään ydinvoimaosaamistaan maailmalle, miksipä ei myös Fennovoimalle.

        Päävastuu tietotaidosta on joka tapauksessa laitostoimittajalla Rosatomilla. Heillä osaamista ja henkilöresursseja on varmasti riittävästi, onhan Rosatom maailman suurin ydinvoimaloiden toimittaja.

        Länsimaiset , tai STUK' ille mieleiset turvallisuusnormit ovat Rosatomillekin melko tuntemattomia. Tässä asiassa yhteistyö Fortum'in kanssa voisi olla ratkaisu lähes kaikkiin ydinturvallisuutta koskeviin kysymyksiin.

        Rosatomilla saattaa olla ongelmia myös sähköntuotannossa tarvittavan automaation kanssa ( Automaation uusiminen on vireillä juuri nyt myös Loviisa 1 :ssä ja 2:ssa; Fortum oli jo sopinut urakan AREVAN kanssa mutta vaihtoi äskettäin toimittajan Rolls Royceen http://www.talouselama.fi/uutiset/fortum vaihtaa loviisan ydinvoimalan automaatiouudistajaa arevasiemens ulos rollsroyce tilalle/a2249095 . OL 3 :n kohdalla automaatio on vasta testausvaiheessa Saksan Erlangenissa ) . Näyttää siltä, ettei Rosatomilla itsellään ole tämäntyyppistä osaamista joten Pyhäjoelle pitäisi löytyy vielä yksi yhteistyökumppani lisää. Kenties Rolls Royce sopisi tähänkin kuvioon, koska yritys on ottanut vastattavakseen myös venäläisvalmisteisten Loviisan laitosten urakat.

        Laitoksen käyttöhenkilökunnan koulutuksessa Fortum voisi tarjota "oppisopimustyyppistä " koulutusta Pyhäjoen tulevalle käyttöhenkilökunnalle. Osan aikaa oppisopimuskoulutusta voitaisiin järjestää myös Venäjällä Rosatomin omissa laitoksissa.

        Joten kyllähän kaikkea rahalla saa jos maksajia löytyy. Fortumin hintalappu know how:lle voi olla niin suuri, että kuntatalouksilla saattaa loppua rahat. Helsingin sanomien nettisivulla olevan laskurin mukaan Fennovoiman kannattavuusraja saavutettaneen vasta vuoden 2040 tienoille ennenkuin investointi alkaa tuottamaan . Siihen saakka kunnanisien ja -äitien on kupattava hankkeen rahoitus kunnallis- ja kiinteistöveron sekä kunnan toimintojen tuotoista.


    • nimituksiä
    • p-jokinen

      Ajankohtaista asiaa Fennovoimasta;

      http://www.raahenseutu.fi/Meidän elämää/1194940554765/artikkeli/rakentaminen tyollistaa nyt raahessa enemman kuin oulussa.html

      Rakennusliiton puheenjohtaja, Matti Harjuniemi: " Pohjois-Suomi tarvitsee Fennovoiman hankkeen kaltaisia ankkuri-investointeja, jotka estävät maakuntien tyhjentymisen. "

      Fennovoiman ydinvoimalan työmaalle on solmittu työmaasopimus.
      Sopimuksen ovat allekirjoittaneet Rusatomin lisäksi Fennovoima, Rakennusteollisuus, Metallityöväen Liitto, Ammattiliitto Pro sekä Sähköalojen ammattiliitto.


    • 90+20+10

      tutkitut kannatusluvut :

      ;http://www.fennovoima.fi/uutiset/uutiset/enemmisto-alueella-kannattaa-fennovoimaa

      8.10.2014

      Pyhäjoen ja sen ympäristökuntien asukkaiden selvä enemmistö tukee Fennovoiman ydinvoimalahanketta. Lokakuussa 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan 66 prosenttia pyhäjokisista kannattaa Fennovoiman hanketta.

      Hankkeen kannatus on pysynyt vakaana vuodesta toiseen. Yhteenlaskettuna Pyhäjoen ja sen naapurikuntien Kalajoen, Merijärven, Oulaisten ja Raahen asukkaista 61 prosenttia kannattaa hanketta.

    • mauri loppi

      Kautta maailman on tehty 17kpl ydinkansanäänestyksiä. YKSIKÄÄN EI ole kaatunut ydinvoiman puolelle!

      Keskimäärin ydinvoiman vastustus on vakio kautta maailman 70% ihmisistä vastustaa AINA ja joka vaaleissa ydinvoimaa. Siis silloin kun vaalit tehdään EI DDR tyyliin d e m o k r a a t t i s e s t i !

      Suomen diktaturiassahan ydinkansanäänestyksen JO pelkkä ehdotus on rikos POLIISIPASKOJEN tulkinnan mukaan!

      • Tietääkseni Sveitsissä on yksi kansanäänestys päättynyt ydinvoimamyönteiseen kantaan (uusi ydinvoimala). sitä vois joku selvitellä.


    • väinö vero

      Keskimäärin verojen vastustus on vakio kautta maailman 70% ihmisistä vastustaa AINA ja joka vaaleissa verojen lisäämistä.

    • mauri loppi

      Onneksi taas esim. TUULIVOIMAA puoltaa 95% ihmisistä.)

    • väinö vero

      95% ihmisistä kannattaa AINA ja joka vaaleissa verojen alentamista.

    • Ei näköjään ole. Fennovoimalan äänestys on kuulemma vastustuksen takia PAKKO siirtää itsenäisyyspäivästä monta kuukautta. Nykyään ydinhuijareihin kun EI enää maailmalla usko sijoituksenakaan kukaan.

      • Muista lääkkeet

        Ei siitä tarvitse yksinäisen trollitehtaan prokaattorin itkeä. Vaikka istuisit ja parkuisit märissä housuissasi, niin eduskunnan äänestykseen sillä ei ole mitään merkitystä.Tilanteesi on muiden tiedossa ja sääliksi tuollaista käy.


      • Muista lääkkeet kirjoitti:

        Ei siitä tarvitse yksinäisen trollitehtaan prokaattorin itkeä. Vaikka istuisit ja parkuisit märissä housuissasi, niin eduskunnan äänestykseen sillä ei ole mitään merkitystä.Tilanteesi on muiden tiedossa ja sääliksi tuollaista käy.

        Lopeta mutina ja kerro mitä/ketä tarkoitat "yksinäisen trollitehtaan prokaattorilla".


    • tekemisen meininki

      maurit räksyttää, hanke etenee.....

      http://www.ydinreaktioita.fi/ydinvoima-2/uutena-tyontekijana-fennovoimassa

      " Mielikuvani Fennovoimasta kansainvälisenä ja dynaamisena hankkeena on kokemuksieni myötä vahvistunut. Kansainvälisen ilmapiirin voi aistia ja kuulla eri kerroksissa kuuluvien kielten sekoituksena. Täällä työskentelee paljon ihmisiä eri taustoista, kulttuureista ja maista. Meillä on hyvä porukka ja tekemisen meininki."

    • tekeminen jatkuu
      • Säälittävä tapaus

        Turhaan laitoit monikossa. Se on yksi ja sama katkera työstään ydinvoimalassa irtisanottu henkilö joka nyt täällä "maurina" trollailee kokopäiväisesti. Yksityishenkilön tietosuojalaki estää työnantajaosapuolta kirjoittamasta tänne kyseisen henkilön irtisanomisperusteita, mutta onhan tuo niitä levitellyt itse pitkin mediaa videoita myöten.


    • CCCR
    • kalevi8

      Yrittääkö ne siis saada missikisoilla ydinvoiman lähemmäksi ihmistä?!
      Aika epätoivoista.

      • Vapaa Suomi

        Edes jotain positiivista näiden kirjavien kaulaliinojen aikakautena.. Mieluummin sitä rehellinen ja normaali mies vähäasuisia nättejä naisia katselee kuin postimerkkipuppelia.


      • stuxnet

        Itse asiassa se ydinvoimala voi tulla paljonkin lähemmäksi ihmisiä. kuin mitä Suomessa on tähän asti ollut: vaatimuksesta max. 200 vakituista asukasta 5km etäisyydellä laitoksesta on tietääkseni luovuttu. Mikäli tuolle alueelle muuttaa paljon lapsiperheitä, voi syöpätapausten määrä Suomen ydinvoimaloiden läheisyydessä saavuttaa kansainväliset tasot.


      • Juu niin se
        stuxnet kirjoitti:

        Itse asiassa se ydinvoimala voi tulla paljonkin lähemmäksi ihmisiä. kuin mitä Suomessa on tähän asti ollut: vaatimuksesta max. 200 vakituista asukasta 5km etäisyydellä laitoksesta on tietääkseni luovuttu. Mikäli tuolle alueelle muuttaa paljon lapsiperheitä, voi syöpätapausten määrä Suomen ydinvoimaloiden läheisyydessä saavuttaa kansainväliset tasot.

        "Mikäli tuolle alueelle muuttaa paljon lapsiperheitä, voi syöpätapausten määrä Suomen ydinvoimaloiden läheisyydessä saavuttaa kansainväliset tasot."

        Luulisi suomen syöpätapausten jo nyt olevan "kansainvälistä tasoa", kun meidän taustasäteilymme on niin valtava. Etkös ollut jo itsekin evakuoimassa Tokiota silloin kun säteily siellä saavutti puolet suomalaisesta ?
        Ydinvoimaloiden läheisyydessä säteily ei ole kummempaa kuin muualla maassamme, pikemmin toisinpäin. "Beettasoihdut" varmaan absorboivat... :D


      • Juu niin se kirjoitti:

        "Mikäli tuolle alueelle muuttaa paljon lapsiperheitä, voi syöpätapausten määrä Suomen ydinvoimaloiden läheisyydessä saavuttaa kansainväliset tasot."

        Luulisi suomen syöpätapausten jo nyt olevan "kansainvälistä tasoa", kun meidän taustasäteilymme on niin valtava. Etkös ollut jo itsekin evakuoimassa Tokiota silloin kun säteily siellä saavutti puolet suomalaisesta ?
        Ydinvoimaloiden läheisyydessä säteily ei ole kummempaa kuin muualla maassamme, pikemmin toisinpäin. "Beettasoihdut" varmaan absorboivat... :D

        Tosi huonosti ymmärretty

        "Juu niin se
        26.11.2014 10:20"

        "Luulisi suomen syöpätapausten jo nyt olevan "kansainvälistä tasoa", kun meidän taustasäteilymme on niin valtava."

        Kyse oli ydinvoimaloiden läheisyydessä asuvien lasten syöpätapausten määrästä suhteessa muuhun väestöön , joka Suomessa ei voi olla suuri, koska Suomessa on ollut rajoituksia ydinvoimalan läheisyydessä asuvien määrän suhteen.


        "Etkös ollut jo itsekin evakuoimassa Tokiota silloin kun säteily siellä saavutti puolet suomalaisesta ?"

        En todellakaan. Uskomattoman heikko ymmärryskyky sinulla


        "Ydinvoimaloiden läheisyydessä säteily ei ole kummempaa kuin muualla maassamme"

        Ydinvoimala aiheuttaa aina säteilyä ympäristöön.

        _____
        (uxfnmt)


    • 57% poks.

      Lisää omistajia tulossa Fennovoimaan ennen periaatelupa- äänestystä, joka on joulukuussa..

      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/voimaosakeyhtio-fennovoiman-uusista-osakkaista-kerrotaan-pian/682405/

      " Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF:n aikoo kertoa Fennovoiman uusista omistusosuuksista ennen eduskunnan äänestystä. Kyse on 1 - 2 prosenttiyksikön omistuslisäyksistä.

      Voimaosakeyhtiön toimitusjohtaja Elina Engman kertoi tiistaina, että myönteisistä uutisista kerrotaan lähipäivinä, "ehkä jo tänään".

      Fennovoiman kotimainen omistus on tällä hetkellä hieman alle 55 prosenttia, joten uusien ilmoitusten myötä se nousee noin 57 prosenttiin. "

    • 55+1

      Lisää omistajia Fennovoimaan:

      http://www.talouselama.fi/uutiset/suomen voima lisasi omistustaan fennovoimahankkeessa/a2279110http://www.talouselama.fi/uutiset/suomen voima lisasi omistustaan fennovoimahankkeessa/a2279110

      "Suomen Voiman osakkaat Keravan Energia ja Sallila Energia lisäävät omistustaan Fennovoiman Hanhikivi I -hankkeessa.

      Keravan Energian toimitusjohtajan Jussi Lehdon mukaan sähkömarkkinoiden nykytilanteessa hiilidioksidipäästötön ydinvoima on yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon lisäksi ainoa sähköntuotantomuoto, johon kannattaa investoida ilman tukia."

    • etenee myönteisesti
      • Siitä positiivisuus

        Talousvaliokunnassa on kaikista puolueista juuri talousasioista ymmärtäviä jäseninä.


    • Fennovoimalta edustaja Miss Atom -kilpailuun Venäjälle
      https://www.youtube.com/watch?v=hvaZwvoxr00

      Pakko myöntää, että esimerkiksi tuo missin kuntoilulaitteen käyttö ydinvoiman markkinoinnissa näyttää konkreettisemmalta kuin tällaiset avunpyynnöt sen puolesta, että Fennovoiman ydinvoimalaa ei tulisi Suomeen:

      "Voitaisiinko rukoilla, että Jumala estäisi lisäydinvoimaloiden rakentamisen Suomeen (ja miksei myös muuallekin)? Olen rukoillut jo pitkään."
      http://forum.netmission.fi/archive/index.php/t-3861.html

      _____
      (hlsadh)

      • Odotettu, mutta sen hienoudesta ei vielä ole tietoa.


      • Suomi nousuun

        Todella upea idea toimia Fortumilta. Toivottavasti se toinen hanke toteutuu, jotta saadaan tämä vihdoin liikkeelle. Suomen kansantalous saadaan viimeinkin kasvuun lamasta, jota 7,5 vuotta on kärsitty kaikenlaisista jarrutuksista.


    • zztop4

      Onneksi olkoon Sinulle " Ari Pyhäjoelta " joka aloitit tämän pitkän keskusteluketjun. Olen useaan kertaan epäillyt Fennovoima hankkeen toteutumista lähinnä taloudellisilla perusteilla ja kotimaisten merkittävien toimijoiden puuttumisella. Nyt näyttää siltä, että tästä hetkestä suunnilleen vuoden päästä betoniautoja liikkuu sielläpäin jatkuvana virtana, markettinne täyttyvät venäjää puhuvista asiakkaista, kassakoneet käyvät kuumina, rahaa liikkuu ja käy pyydyksiin, rakennustyömailta kuuluu työn äänet yötä päivää...

      Fortumin mukaantulo muutti kerralla kaiken. Fortum tuo hankkeeseen teknisen osaamisen, pääomaa, takaa laitoksen säilymiseen suomalaisissa käsissä Rosatomin jäädessä vähemmistöosakkaaksi , avaa uusia mahdollisuuksia ydinjäteingelman ratkaisemisessa, ym. Muita etuja on huippuluokan ydinenergiaosaamisen säilymisen Suomessa koska ydinvoima-alalla tullaan rekrytoimaan uutta väkeä .

      Vaikka Pyhäjoelle rakennettava ydinvoimala ja sen turvallisuus pelottaa vieläkin, uskallan silti nukkua yöni rauhassa kun tiedän Fortumin olevan mukana laitoksen rakentamisen ja käyttöönotossa. Fortum on upea suomalainen energiayhtiö, helmi suomalaisten yritysten joukossa. Nostan hattua Fortumin pukumiehille jotka kävivät Moskovassa neuvottelemassa uuden diilin, jossa nippu vesivoimaa siirtyy Fortumin osaomistukseen kesken jääkylmien poliittisten puhureiden. Siinä missä Vattenfallin , EON:n ja muiden energiayhtiöiden salkkumiehet loistivat poissaolollaan, meiltä löytyy uskallusta tehdä kylmähermosita bisnestä silloin kun
      itänaapurilla ei liene muita vaihtoehtoja kuin pistää nimet alle sopumuspapereihin.
      Oletan Fortum diilillä olevan itse Putinin siunauksen joten uusien esteiden ilmaantuminen on aika epätodennäköistä - toisaalta venäläiset ovat menneinä aikoina osanneet tehdä äkkikäännöksiäkin juuri kun kaikki on neuvoteltu valmiiksi mutta tällä kertaa en usko näin tapahtuvan.

      Fennovoimahanke on ERITTÄIN merkittävä Rosatomille. Ja Fortumin mukaantulon jälkeen Fennovoima on hyvin tärkeä myösm Fortumille. Fennovoimahanke avaa molemmille yrityksille suunnattoman suuria mahdollisuuksia kolmansissa maissa kuten Kiinassa , Intiassa.... Ja kaikki tämä rahakas tutlevaisuus on mahdollista ainoastaan ja vain jos Fennovoimahanke onnistuu.

      • Ari Pyhäjoelta

        Kiitos paljon. Useat ihmiset lähinnä kehä 1.n alueelta unohtavat usein että pohjoisessa Suomessa asuvat haluavat työtä ja nimenomaan tehdä työtä. Täällä tajutaan aivan selvästi että siihen tarvitaan kotomaassa tuotettua sähköenergiaa, joka ei heti katkea kun rajalla kytkin avataan tai tuotanto on epävakaata. Ensin saadaan rakennustöitä ja sitten käytön ylläpitoa. Myös asiakkaiden tyäpaikat ovat tärkeitä. Muistakaa meidät pohjoisessa.


      • Verojavaltiolle

        Ari on positiinen poikkeus tämän palstan negatiivisessa ilmapiirissä. On hyvä että edes joku huolehtii työpaikoista Suomessa ja niiden lisäämisessä. Kun keskuudessamme on henkilöitä jotka eivät halua töitä tehdä tai eivät edes kykene, niin yksi positiivinen poikkeus on upea asia.



    • Fennovoimauutisia

      Fennovoimaan ydinturvallisuusjohtaja

      http://www.fennovoima.fi/uutiset/uutiset/vesa-ruuskasta-fennovoiman-ydinturvallisuusjohtaja

      Fennovoiman ydinturvallisuusjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi on nimitetty FM Vesa Ruuska. Hän siirtyy Fennovoimaan Posiva Oy:stä, jossa on hän on viimeksi toiminut ydin- ja säteilyturvallisuudesta sekä yritysturvallisuudesta vastaavana turvallisuuspäällikkönä. Ruuska tuo Fennovoimaan vankkaa kokemusta ydinvoima-alan turvallisuusasioista: ennen Posivaa hän on työskennellyt vuosia Säteilyturvakeskuksen palveluksessa. Koulutukseltaan hän on materiaalifysiikan ja ydinteknologian maisteri. Ruuska aloittaa Fennovoimassa huhtikuun alussa.

    • NäinSeVainOn

      VVER on paras ja sillä siisti!

    • Tulemukaan
    • HanhikivelläTapahtuu
    • AluettaRaivataan
    • K.Late

      Onko Fortumin mukaantulosta mitään uutta tietoa. Yhtiö on ollut omituisen hiljainen koplattuaan ensin Fenno-osakkuutensa Venäjän vesivoimaan. Samoihin aikoihin monet asiantuntijat varoittelevat, että bisnes Venäjällä tulee kohtamaan vakavia vaikeuksia ja suositellaan sikäläisen omistuksen "psykologisia alaskirjauksia", ettei henkinen shokki olisi niin suuri.

      Toisaalta Fortumin osuus voisi olla suojattu siitä syystä, että Rosatomille Suomen ydinvoima tuntuu olevan henki ja elämä, jopa vieläkin tärkeämpi kuin suomalaisille ydinfanaatikoille. Oliko Fortum tässä tilanteessa hyödyntänyt venäläistä ahdinkoa, joka pelkäsi hankkeen kaatumista enemmän kuin mitään muuta?

    • KeväänMerkkejä
    • Kartoittaja
    • Laitospaikka

      Laitospaikalla työt menossa.

      http://www.fennovoima.fi/pyhajoki/laitospaikalla

      Ennen kuin varsinaista ydinvoimalaitosta aletaan rakentaa, tehdään Hanhikiven niemen laitospaikalla noin parin vuoden ajan mittavia infrastruktuuritöitä sekä rakennetaan tukirakennuksia.

    • LähipäivinäTapahtuu

      Iloista kerrottavaa !
      Olipa aamulla mukava lukea positiivisia uutistia, kuinka ministeri Rehn lähti Moskovaan vauhdittamaan neuvotteluja Fortumin vesivoimakaupasta Venäjällä ja samalla ministeri vauhditti Fortumin mukaantuloa Fennovoimaan.
      Fortumin osallistumien Fennovoimaan näyttää nyt entistä varmemmalta. Niin jämäkästi ministeri Rehn on ottanut vastuuta Fortumin osalta.

      http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/kommentti paaomistaja otti tiedotusvastuun fortumissa/a1067759

      ”Fortumin neuvottelut Gazpromin ja Rosatomin kanssa ovat edelleen käynnissä”, Rehn kertoi lehden mukaan.
      ”Miten nämä neuvottelut etenevät, se selviää lähipäivinä.”

      • Vihdoinkinko

        Vierailu sopivaa seurausta presidenttien puhelinkeskustelun jälkeen. Hake on molemmille valtioille yhteiskunnallinen etu, eri mielessä vaan.


    • LähipäivinäTapahtuu

      Ministeri Rehn ja Suomen hallitus ovat täysillä mukana tukemassa Fortumin ja Fennovoiman hankkeita.

      http://www.kauppalehti.fi/uutiset/rehn-neuvotteli-moskovassa-rosatomin-ja-gazpromin-kanssa---matka-taytti-tarkoituksensa/Rn78yZwK

      Rehn perustelee, että Fortumin ja Gazpromin välisellä mahdollisella ratkaisulla on erittäin suuri merkitys ennen muuta Fortumille, mutta myös kansallisesti Suomelle energiataloutemme kannalta.

      ”Tällä on mahdollisesti omat heijastumansa Fennovoima-ratkaisuun, joka toteutuessaan olisi suuren mittaluokan investointi ja merkitsisi paljon työpaikkoja ja yrittämisen mahdollisuuksia”, Rehn toteaa ja jatkaa:

      ”Lisäksi sillä olisi suuri merkitys Suomen energitalouden ja sähkön huoltovarmuuden kannalta. Tuomme sähköstä tällä hetkellä noin 20 prosenttia. Olemme viidenneksen verran sähköntuonnin varassa tällä hetkellä”, Rehn toteaa haastattelun lopuksi"

    • Lopputulos

      Fennovoiman ydinvoimalahanke toteutuu varmasti, sillä sekä Suomen että Venäjän hallitus tekevät kaikken sen onnistumisen vuoksi.

      http://yle.fi/uutiset/suomen_ja_venajan_hallitukset_eivat_puutu_ydinvoimahankkeen_neuvotteluihin/8177800

      " Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) on tänään torstaina vieraillut Moskovassa. Rehn ja Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš keskustelivat muun muassa Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.

      Rehn ja Dvorkovitš totesivat, että hanke on kansallisesti tärkeä molemmille maille, ja että varmasti hallitukset tekevät kaiken sen onnistumisen vuoksi."

    • Sosiaalitilat
    • Fennovoimalle.töihin

      Rakennusaikaisten työpaikkojen ohella Fennovoiman ydinvoimala tarjoaa myös suuren määrän pysyviä työpaikkoja.

      http://yle.fi/uutiset/fennovoima_palkkaa_huippuosaajia__kymmenia_uusia_pesteja_vuoden_loppuun_mennessa/8219063

      Viimeksi kuluneen vuoden aikana Fennovoima on palkannut jo sata työntekijää. Yhtiön työntekijämäärä kasvaa Suomen mittakaavassa nopeasti ja kohoaa vielä tänä vuonna 300:aan.

      – Tässä vaiheessa painotus on laaja-alaisesti teknisten alojen asiantuntijoissa: voimalaitos- ja turbiiniosaamisessa, sähköautomaatioalan ammattilaisissa, sekä ydin-, rakenne- ja konetekniikan osaajissa, Hemminki luettelee.

      Kahdeksan vuoden kuluessa Fennovoiman työntekijämäärän odotetaan kasvavan 550:een.

    • Konnat.kuriin

      Työt voimalatyömaalla jatkuvat, vaikka viherterroristit työntekoa haittaavatkin. Suomen lainsäädölliset seuraamukset terrorismista ovat aivan liian pienet.

      • Anonyymi

        Pitäisi palkita nuo rohkeat aktiivit jotka uhrasivat aikaansa varoitellakseen sokeita päättäjiä


    • K.Late

      Tästä ketjusta on tullut jo nyt nälkävuoden mittainen ja samaa höpötystä tulee ilmeisesti Fennovoiman jokaisesta vaiheesta, eli miljoona viestiä vielä tulossa.

      Heti alkuun Fennovoima ei lupaa erityisen hyvää:

      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/hanhikiven-turvallisuusselvitykset-myohassa-lainmukaisuus-tulkinnanvaraista-6063223

      Sääntöjä ja lainmukaisuutta venytetään jo heit alkumetreillä. Stuk heittää pallon ministeriölle, eikä halua ottaa kantaa laillisuuteen. No tuskin miniteriökään ottaa kantaa.

    • Hyvä.asia

      Hanke etenee, koirat haukkuu. Ihmiset saaneet töitä.

    • Vastuutonta.Toimintaa

      Fennovoiman hanke etenee ja meno on ihan hirvittävää. Sotku Fennovoima-Rosatom-Titan2 ei kestä minkäänlaista tarkastelua. Peli pitää saada heti poikki!

    • K.Late

      Maailman suurin rakennusprojekti, korruptiota, ylettömästi rahaa Venäjän eläke- ja hyvinvointikassasta, salailua, ja huijaamista, lopulta polvilleen meno maailman energia-agressiivisimman ja militaristisimman suurvallan edessä. Ja suomalaiset ihan itse valitsevat tämän - jopa Putin hämmästyi tuota polvistumisalttiutta.

      Pakkomielle ydinvoimaan saa meidät entistäkin riippuvaisemmaksi Venäjästä. Ne jotka uskovat, että Suomi pystyy ostamaan Fennovoimaan ydinpolttoainetta jostakin muualta, kuin Venäjältä, katsokoot Ukrainan tilannetta. Meille härskisti valehdellaan, että polttoainetta voisi saada 10 vuoden päästä muualtakin. Voihan olla, että polttoaine ei koskaan meiltä lopu, kun Suomi liitetään osaksi Venäjää.

      Itse otan tästä näytelmästä kaiken hauskan irti, enkä ole edes katkera, korkeintaan vahingoniloinen. Eihän tälle hommalle voi kuin nauraa, sellainen farssi tämä on jo ollut alusta asti.

    • vihermulkvisti
    • Fennolletöihin

      Irtosanomisuutisia satelee muualla maassa, mutta Fennovoima on positiivinen poikkeus; hakee koko ajan lisää väkeä töihin.

      http://www.raahenseutu.fi/Uutiset/1195025240868/artikkeli/fennovoimalla taas toita tarjolla rekrytointiaalto on jo neljas tana vuonna.html

      Ydinvoimayhtiö Fennovoima etsii jälleen uusia työntekijöitä. Meneillään on jo neljäs rekrytointiaalto tälle vuodelle. Kaikkiaan niitä on tiedossa kuluvalle vuodelle seitsemän.

      – Nyt haemme etenkin teknisen alan ammattilaisia, kertoo Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen.

      Yhtiön työntekijämäärä on kasvanut voimakkaasti viime aikoina. Taustalla on paitsi projektin eteneminen myös Säteilyturvakeskuksen vaade osaamisen lisäämisestä Fennovoimassa.

      Tällä hetkellä yhtiössä on noin 300 työntekijää, joista valtaosa työskentelee Helsingissä. Kun yhtiö aloitteli toimintaansa yhdeksän vuotta sitten, oli työntekijöitä kymmenkunta.

    • K.late

      "Mitäs mieltä K.Late olet siitä, että öljy, maakaasu, hiili tulee nekin Venäjältä. Hauskaa, eikös vaan ?"

      Ei ole hauskaa, eikä edes surkuhupaisaa. Jos Fennovoima onkin komediafarssi, jossa päähän kasvanut pahka johti hullunhauskaan näytelmään, niin kaikki riippuvaisuus Venäjästä on huono asia. Venäjä käyttää etupiirinsä riippuvaisuutta hyväkseen, kiristää, nylkee, uhkailee jne.

      Tosin öljylle ja kivihiilelle löytyy vaihtoehtoisia toimittajia, maakaasun huoltovarmuutta parannertaan. Vain uraaniriippuvaisuus jää lopulta vaihtoehdottomaksi.

    • Niinpä.tietysti
    • Niinpä.tietysti
      • olet.pääpukari

        Ilmiantoilmoitus viestistä /1/ perustelulla
        Viesti on netiketin ja Suomi24-Keskusteluiden http://www.suomi24.fi/opastus vastainen. Viesti sisältää asiatonta ja loukkaavaa sisältöä (nimittely, "Rehn olikin ehkä pääpukari").

        Ohjeet:

        - kopioi ylläoleva perustelu leikepöytään

        - klikkaa alla olevaa linkkiä /1/

        - liitä leikepöytä ilmiantolomakkeen lisätietokenttään

        - valitse ilmoituslajiksi "Viesti rikkoo tai kehottaa rikkomaan Suomen lakia, tai sisältää loukkaavaa sisältöä"

        - sähköpostiosoitetta ei tarvitse antaa, jos ei halua.

        /1/ http://keskustelu.suomi24.fi/t/12187841/fennovoiman-hanke-etenee#comment-84331740


    • Haitanminimointia

      "Mitä nyt turhautuneet kansalaiset siellä välillä vähän järjestelee ohjelmaa yleisölle."

      Hanhikivellä on menossa poliisien toimintaviikko. Turhautuneiden järjestämät harjoitukset tekee hyvää poliisien ammattitaidon kehittymiselle.

    • K.Late

      "Supo: Ulkomainen tiedustelu on pyrkinyt vaikuttamaan Suomen energiapolitiikkaan"(IS)

      Siis viime vuonna. Supo ei avaa tuota ainakaan vielä enempää. Mutta kuten kaikki näimme, kun Suomi ja Fortum meni polvilleen Kremlin edessä, joten on aika helppo arvata, mistä on kyse.

    • Fennovoiman ydidinvoimalaprojektin hidastaminenkin on eduksi suomalaisille


      "”Tässä kuussa poliisi on käyttänyt mielenosoittajia kohtaan etälamautinta ja paprikasumutetta. Etälamauttimesta sai työmaakoneeseen kiinni lukittautunut aktivisti ja kaasusta kasvoilleen puolestaan äiti, joka oli tullut osallistumaan mielenosoitukseen tyttärensä kanssa.”

      Nettisivuillanne kerrotaan, että ette halua käydä poliisin kanssa dialogia?

      ”Poliisi on esimerkiksi paikallislehdissä kertonut, että he pyrkivät kanssamme dialogiin, mutta ainakaan puhelimiimme tai sähköposteihimme ei ole tullut poliisin yhteydenottoja. Että en tiedä kenen kanssa he sitten pyrkivät tätä dialogia käymään. Ja jos se dialogi on tätä sähköä ja kaasua, niin voivat käydä sitä ihan keskenään.”

      Voiko ydinvoimalan rakentamista enää pysäyttää?

      ”No maailmalla on kyllä ydinvoimalaprojekteja kaatunut hyvin erilaisista syistä, eli on se mahdollista. Jos kuitenkaan juuri tämän voimalan rakentamista ei pystytä estämään, niin ainakin siitä pyritään tekemään mahdollisimman hidasta, kallista ja hankalaa. Tällä halutaan vaikuttaa myös siihen, että tulevaisuuden ydinvoimarakennusprojektit eivät vaikuttaisi rakennuttajista houkuttelevilta.”"
      http://seura.fi/puheenaihe/pyhajoki-fennovoiman-hanke-kohdannut-monenlaista-ilkivaltaa-poliisi-valmistautuu-isoon-hassakkaan?shared=316059-ca476c4c-999

    • hyvä.siitä.tulee

      Taas hyviä uutisia Pyhäjoen Arin avaamaan ketjuun. Legendaarinen laatuyhtiö Rolls-Royce osallistuu Fennovoiman hankkeenautomaation suunnitteluun.

      http://www.raahenseutu.fi/uutiset/rolls-royce-hanhikiven-voimalan-suojausautomaatiosuunnittelijaksi/

      Titan-2 ja Rolls-Royce ovat solmineet sopimuksen Hanhikiven ydinvoimalan suojausautomaation ensimmäisen vaiheen suunnittelusta.
      Kyseessä on merkittävä sopimus Titan-2:n ja Rolls-Roycen välillä, koska toimitettavan aineiston pohjalta voidaan edetä kohti yksittäisten automaatiojärjestelmien varsinaista suunnitteluvaihetta. Sopimuksen mukaisesti Rolls-Royce suunnittelee ja toimittaa arkkitehtuuria koskevan dokumentaation Fennovoimalle vuonna 2016.

      Titan-2:n hallituksen puheenjohtaja Gregory Naginsky on tyytyväinen, että Hanhikivi 1 -hankkeeseen on saatu mukaan Rolls-Roycen tapainen iso yhtiö, joka on johtava alallaan myös kansainvälisesti. Rolls-Royce on kokenut suojausautomaatiotoimittaja ydinvoimalaitossektorilla: se osallistuu muun muassa Loviisan yksiköiden automaatiouudistukseen, jolla kahden käyvän laitosyksikön suunniteltu käyttöikä varmistetaan automaation osalta.

    • Hanhikivi1
    • Niin.tulee
      • Ari.Pyhäjoelta

        Työtä on tullut monelle alueella ja myös usealle urakoitsijalle. Täällä hanketta kannatetaan. Kiitos kaikille.


    • Työpaikkoja
      • Anonyymi

        Haistakaa vittu kommarimurhaajien kannattajat!!!!!!UKRAINA ELÄÄ!!! KUOLEMA RYSSILLE!!!!Pyhäjoen paskalaitos RYSSÄ KUOPATAAN!!!!!!


    • Hyviä-uutisia

      Hanhikiven ydinvoimalan rakentaminen nostaa alueen taloutta ja on jo tuonut runsaasti lisää työpaikkoja,


      http://www.raahenseutu.fi/uutiset/hanhikivi-nostaa-alueen-taloutta-jo-nyt-6390459/

      Hanhikivi 1 -hankkeen aluetaloudelliset vaikutukset näkyvät pohjoissuomalaisten yritysten arjessa, selviää Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kyselystä.

      Noin puolet kyselyyn vastanneista kertoo hyötyneensä Fennovoiman ydinvoimahankkeesta. Lähes 30 prosenttia vastaajista ilmoittaa hankkeen kasvattaneen yritysten liikevaihtoa kahden viime vuoden aikana.

      – Kun voimalaitoksen rakentaminen alkaa, näkyvät hankkeen aluetaloudelliset vaikutukset entistä voimakkaammin kaikilla toimialoilla, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen sanoo.

      Kyselyn mukaan rakentamisen ja tavarankuljetuksen toimialat ovat hyötyneet hankkeesta tähän mennessä eniten. Suurimmat odotukset Hanhikivi 1 -hankkeen taloudellisista vaikutuksista ovat matkailu- ja ICT-alan yrityksillä sekä teollisuuden ja rakentamisen toimialoilla.

      Yrittäjien tulevaisuudenarviot ovat optimistisia. Kyselyyn vastanneista 53 prosenttia arvioi yrityksensä liikevaihdon kasvavan Hanhikivi 1 -hankkeen vaikutuksesta seuraavien kahden vuoden aikana.

      Vastaajista 15 prosenttia kertoo suurhankeen kasvattaneen heidän yrityksensä henkilöstömäärää. Suurin osa hankkeen pohjoispohjanmaalaisista yrityksistä työllistää 50 - 100 henkilöä.

      Kyselyyn vastanneista pyhäjokisista yrityksistä noin 45 prosenttia ja raahelaisista yrityksistä yli 27 prosenttia on mukana Hanhikivi 1 -hankkeessa. Kaikista vastaajista noin 26 prosenttia ilmoitti olevansa mukana Suomen kuudennen ydinvoimalan rakentamisessa.

    • FennoJees
    • Ydinsähkö

      Jokos tämä yhtiö on palstalaisten tiedossa ?

      https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/hanhikiven sahkonmyynti oy/27048952

      Hanhikiven Sähkönmyynti Oy

      Yhtiön toimialana on omistaa Voimaosakeyhtiö SF -nimisen osakeyhtiön osakkeita sekä myydä Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeenomistajana kulloinkin vastaanottamaansa omakustannehintaista sähköä- tai muuta energiaa pohjoismaiseen sähköpörssiin.

    • AriPyhäjoelta

      Hanke etenee edelleen ja työllistää ahkeria ihmisiä. Ei heitä jouten olevat häiritse.

      • Anonyymi

        RYSSÄPASKALAITOS HAUDATAAN AHKERIEN IHMISTEN TOIMESTA!!!!!


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Onneksi voimalan omistajat eivät päätä mitään ydinvoimalan lopullisesta rakentamisesta. Uutinen on täyttä valhetta venäläiseen tyyliin. Psykopaatti -putinin rosatomin, vanhaa neuvostotekniikkaa sisältävän ydinvoimalan rakentaminen venäläisvoimin Suomen länsirannikolle on kuollut idea. Tämän ymmärtää jopa vasemmistohallituksemme. Onneksi puolustusvoimat vastustaa tätä hirvittävät riskit sisältävää todella typerää hanketta. Juuri nyt ihmisiä tapattava venäjä touhuaa Ukrainan ydinvoimaloiden kimpussa ja fennovoiman venäjän ystävät suomalaidten luopiolobbareiden kera ajavat hanketta kuin käärmettä piippuun. Nämä fennovoiman johdon henkisesti heikkolahjaiset
      Esa härmälän johdolla eivät välitä Isänmaastaan saati suomalaisten parhaasta. Työllisyysvaikutus on hyvin vahvasti liioiteltu valtakunnan tasolla. Pitääkö Suomen ja suomalaisten turvallisuus vaihtaa pyhäjokelaisten väliaikaisiin työpaikkoihin. Ari on sitä mieltä ihmisiä tapattavan putinin ja rosatomin kera.

    • Anonyymi

      Alkaa vaikuttaa asia selvältä, venäläistä ydinvoimalaa ei Pyhäjoelle tule, piste.

    • Anonyymi

      Murhaajaryssien Pyhäjoen paskavoimala paskahanke on haudattava ikuisesti!!!!!Vaihtoehtoa ei ole!!!!

    • Anonyymi

      Sodasta on jotain hyötyäkin.... Fennovoiman Pyhäjoen voimalahanke haudataan ikiajoiksi HIENOA!!!!!!!!!

      • Anonyymi

        Koskaan ei pitäisi vannoa että ei koskaan tai ei ikiaikoina.


    • Anonyymi

      Tyhmää tsuhnaa vietiin kuin litran mittaa. Kalliiksi tulee. Yhteistyö ja pokkurointi massamurhaajien suuntaan on kiinnostanut tiettyjä piirejä jo historiassa. Joka tapauksessa Pyhäjoen rannan päällä on verisumu.

      • Anonyymi

        Kalliiksi tulee tämä tunteiden avulla teenpäin tarpominen kun järki unohdetaan.


    • Anonyymi

      Fennovoima irtisanoi sopimuksen Rosatomin kanssa... kertoo Raahen Seutu.

      • Anonyymi

        Kertoo myös Yle.

        https://yle.fi/uutiset/3-12425399
        Yhtiö ilmoittaa syiksi merkittävät viivästykset ja Rosatomin kyvyttömyyden ydinvoimalahankkeessa. Venäjän sota Ukrainassa ei ollut varsinainen syy yhteistyön lopettamiselle.


        Fennovoima voi lopettaa yhteistyön vain sellaisten syiden perusteella jotka ovat kirjattuja sopimukseen. Venäjän aloittama hyökkäys Ukrainaan ei ollut kirjattu yhteistyön katkaisemisen perusteeksi joten syyksi on siten kirjattava jotakin muuta. Kun osa laitoksesta olisi pitänyt valmistaa Ukrainassa niin on ollut jo pidempään selvää se, ettei Rosatom pysty laitosta toimittamaan.

        On selvää että Suomella on edelleen tarve uudelle ydinvoimalalle varsinkin, kun halutaan irrottautua riippuvuudesta Venäjältä tuodusta sähköstä. Fennovoiman on nyt syytä ottaa askeleita taaksepäin ja aloittaa laitetoimittajan kilpailutus uudelleen. Rosatom se ei voi olla ja toivottavasti Arevaa ei edes harkita.


    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kyllähän laitostoimittajia on muitakin. Ainakin kaksi Japanista, Mitsubishi ja Toshiba, sekä Etelä-Korealainen Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), Eurooppalaisia, Areva ja Framatome, Amerikkalainen Westinghouse

      • Anonyymi

        Ylen A - studiossa yksi ex-pfofessori vastasi toimittajan kysymykseen "mistä mahdollinen hankkeen jatkaja", vastasi tämä kaiken tietävä että Amerikan suunnalta paras mahdollisuus. Tuohon proffaan en oikein usko, koska 1980 luvulla sössi Keravan Saviolla yhden aurinkoenergiaprojektin täysin ketuille, mutta jokin yhtiö sitä tulee jatkamaan. Pohjia on jo paljon valmiiksi.


    • Anonyymi

      Nyt Rosatom ennakoidusti ilmoittaa lopulta vievänsä asian oikeuteen. Se prosessi kestänee vuosia.

      "Rosatom pitää Fennovoiman sopimuksen purkamista laittomana ja aikoo vaatia korvauksia – Fennovoima ei kommentoi asiaa"
      https://yle.fi/uutiset/3-12435604

      Tuon lopputulosta odoteltaessa voi Fennovoiman olla vaikeaa edistää voimalan suunnittelun uudelleenaloittamista toisen laitostoimittajan kanssa.

    • Anonyymi

      Sopimusten mukaan Rosatom vartioi työmaata koko rakennusprojektin ajan. On tämä stanan työmaa.

    • Anonyymi

      Tämä oli kyllä HIENO hanke.

    • Anonyymi

      "Pyhäjoella puretaan ydinvoimalaa varten tehtyjä rakennuksia – entinen mökkiläinen: ”Kaikki siellä on tehty turhaan”"
      https://yle.fi/a/74-20098080

      Alueelta puretaan nimenomaan Rosatomia varten rakennettuja varastorakennuksia. Tässä ennakoitaneen tulevaa oikeuden päätöstä ja puhdistetaan tonttia niin että siellä on mahdollista aloittaa projekti "puhtaalta pöydältä" uudelleen jonkun länsimaalaisen ydinvoimaloiden valmistajan kanssa.

      • Anonyymi

        Länsimaissa ei ole kuin kaksi voimaloita valmistavaa yritystä mitkä ovat niitä rakentaneet eikä vaan pienoismalleja.


    • Anonyymi

      Siellähän olisi tontti valmiina ja myös rakenteita.Raahen alueella ainakin yksi paljon energia tarvitseva sulatto odottelee kumppania. Suomi elää työstä ja tarvitsee myös veronmaksajia. Onko alueen pohja käytettävissä? Mitä sanoo laki?

    Ketjusta on poistettu 12 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. J-mies mustassa

      Tiedoxi, että jossain yks nainen kaipaa sua 😉
      Ikävä
      50
      3851
    2. Mikä sinussa on

      Että tunnen näin syvästi sinua kohtaan
      Ikävä
      57
      3552
    3. Sanna Marin ja lähestymiskielto

      No just joo. Kaikella sitä pitää saada lööppejä. Taas on joku ohimennen hipaissut pyhää Mariinia.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      188
      2888
    4. Kivoimmat asiat elämässäsi?

      Ihastuminen? Rakastuminen? Voittaminen? Joku muu?
      Sinkut
      102
      2716
    5. Miksi sinua kiinnostaa mitä täällä lukee?

      Käyt täällä ja tiedän sen.
      Ikävä
      43
      2553
    6. Joka päivä olen lukenut

      Lähes kaiken. Ne sanat ja miten olet minut nähnyt. Se sattuu niin syvälle sydämeen. Ehkä vain manipuloit tai jotain. Sil
      Ikävä
      21
      2550
    7. Rakkauteni

      Elämäni suurin sellainen joka ei enää rakasta minua
      Ikävä
      23
      2508
    8. Olet varmaan nalle nyt ilonen ku

      Se A antaa niin paljo ku haluat..
      Ikävä
      40
      2421
    9. Haluaisin niin paljon että

      Tapahtuu jotain mutta siihen mitä toivot niin en vielä pysty. Täytyy tietää enemmän. Olen myös väsynyt tähän vaikka sydä
      Ikävä
      19
      2066
    10. Ootko muuten täällä edellee?

      A nainen? En luota suhun ja mokasit testin.
      Ikävä
      28
      2001
    Aihe