Elatus

Hämmästynyt

Jos perhe lähtee lomalle ja vanhemmat maksaa alaikäisen lapsensa matkan (kuten normaalia on) niin onko tämä matkan arvo lapselle lahjaveronalaista tuloa (jos matkojen arvo on yli 4000 eur kolmen vuoden sisällä)? Sain tällaisen käsityksen tästä aiemmin annetusta vastauksesta. http://keskustelu.suomi24.fi/node/9841518 "Ulkomaan matkat ja ajokorttiin liittyvät kulut eivät ole tavanomaisia elantokuluja.". Tässä jutussa http://plaza.fi/tietopankki/talous/elatuslahja-on-verovapaa taas puhutaan nimenomaan aikuisen lapsen lomamatkojen matkamisesta, joka tosiaan on sitten veronalainen lahja.

Jäin ihmettelemään, että voiko todella olla näin se koskee myös alaikäisiä lapsia? Tässä tapauksessahan helposti lahjaveroraja ylittyy alaikäisen lapsen osalta jos lomareissun tekee esim. pari kertaa vuodessa vähänkin kalliimpaan kohteeseen. Onhan vanhemmilla lapsia kohtaan (samoin kuin aviopuolisoilla toisiaan kohtaan) elatusvelvollisuus joten eikö matkojen kustannukset kuulu siis kuulu elatusvelvollisuuden piiriin eikä lahjaverotuksen?

6

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hämmästynyt

      Lisäksi tuossa linkin Vero.fi vastauksessa hämmentää seuraavat kohdat: "Autokoulun kustannusten maksaminen on puolestaan on verollista lahjaa, sillä ne kustannukset katsotaan ns. elantokuluiksi, ei opiskelukustannuksiksi. Täysi-ikäisyydellä ei ole tässäkään merkitystä." 5.5.2011 klo 14.06 lähetyssä viestissä.

      Sitten 9.5.2011 klo 15.57 "Ulkomaan matkat ja ajokorttiin liittyvät kulut eivät ole tavanomaisia elantokuluja."

      Ensin vastataan, että autokoulun kustannukset ovat veronalaista koska ovat elantokuluja ja seuraavassa, että ne ovat veronalaisia koska eivät ole tavanomaisia elantokuluja?

      Kysympä nyt sitten vielä, että onko lapsen autokoulukustannusten maksaminen veronlaista lahjaa vai ei - ja vaikuttaako siihen se, onko lapsi täysi-ikäinen?

    • Hei ja kiitos kysymyksistäsi.

      Mikäli vanhemmat maksavat lapsensa autokoulun kustannukset kyseessä on tosiaankin verollinen lahja. Täysi-ikäisyydellä ei ole merkitystä.

      Perheen (isä, äiti ja alaikäiset lapset) tekemät ulkomaan matkat eivät aiheuta lapselle lahjaverotusta.

      Mukavaa Pääsiäisen aikaa

      Satu S Verotiimistä

    • Hämmästynyt

      Hei,
      kiitos vastauksesta.

      Kysyisin vielä tarkentavan kysymyksen, että eihän myöskään aviopuolisolle aiheudu ulkomaanmatkoista lahjaverotusta jos puoliso maksaa perheen tai vain avioparin yhteisen matkan? Koska tilannehan voi usein olla se, että puoliso on kotona esim. työttömyyden tai lapsien hoitamisen takia ja tällöin vain toinen yleensä tienaa. Eli kuuluuhan lomamatkat myös aviopuolison osalta lahjaverotuksen ulkopuolelle (onhan aviopuolisoilla lain mukaan elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan)?

    • Hei!

      Aviopuolisoiden välisiin lahjoihin soveltuu lähtökohtaisesti samat säännökset kuin muihinkin lahjoihin. Lahjaveroa on maksettava, jos samalta lahjanantajalta saa kolmen vuoden aikana lahjoja, joiden arvo on yhteensä 4000 euroa tai enemmän. Lahjaveroa ei tarvitse maksaa kuitenkaan lahjasta, joka on käytetty toisen elatukseksi.

      Olemme varautuneet tällä palstalla vastaamaan vain veroilmoituksiin liittyviin kysymyksiin. Jos sinulla on vielä kysyttävää lahjaverotuksesta, ota ystävällisesti yhteyttä Verohallinnon palvelunumeroon/perintö- ja lahjaverotus puh. 020 697 018 (arkisin klo 9 - 16.15 ppm/mpm).

      Ystävällisin terveisin Tarja Verotiimistä

    • Hämmästynyt

      Kiitos vastauksesta. Ihmettelen vain, että jos kerran matkan maksaminen alaikäisen lapsen puolesta ei ole lapselle verotettava lahja (eli on ns. toisen elatukseksi) niin miksi se olisi verotettava lahja aviopuolisolle? Aviopuolisoillahan on elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan.

      Pitäisikö kotona lapsia hoitavan vaimon sitten oikeasti maksaa lahjaveroa siitä jos mies kustantaa parin yhteisen tai perheen yhteisen matkan/matkojen ja arvo ylittää kolmessa vuodessa yli 4000 euroa?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Olemme tosiaan varautuneet vastamaan tällä palstallamme esitäytettyä veroilmoitusta koskeviin kysymyksiin.

      Mikäli haluat tarkempaa tietoa lahjaverotuksesta, ota ystävällisesti yhteyttä Verohallinnon palvelunumeroon/Perintö- ja lahjaverotus puh. 020 697 018.

      Tai lähetä kysymyksesi Verohallintoon täältä: http://www.vero.fi/fi-FI/Palaute/Henkiloasiakkaan_kysymys_verotuksesta Saat vastauksen omaan sähköpostiisi.

      Ystävällisin terveisin Tarja Verotiimistä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2048
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1952
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      148
      1558
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1217
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1184
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe