Messinkipinnan puhdistus

Sohvapöytä

Minulla on ennen sotia muodissa ollut sohvapöytä, jonka kansi on messinkiä. Pinta on koristeltu ornamentein ja patinoitu.

Kun pöytää on käytetty nyt vuosikymmeniä, on pinta kärsinyt.. Siihen on tullut renkaníta ja tahroja, jota en osaa (uskalla) ruveta poistamaan. Normaalilla vesipesulla ja miedolla pesuaineella sen voi pestä, mutta käytön jäljet jäävät ja pinta ei enää ole siisti.

Onko mitään neuvoa?

4

225

  Vastaukset

  • Etikasta ja suolasta voidaan valmistaa seos jossa messingin puhdistaminen tapahtuu liottamalla. Seos valmistetaan liottamalla etikkaan suolaa (käytännössä niin paljon kuin liukenee) ja messinkinen esine/osa laitetaan likoamaan etikka-suola seokseen. Käytettävän suolan määrää on vaikea sanoa, mutta sopivan seoksen löydät kokeilemalla. Suola lisätään etikan joukkoon pienissä osissa, kokoajan kevyesti sekoittaen. Näin toimimalla varmistetaan suolan liukeneminen etikkaan. Jos et ole ennen käyttänyt etikka suola seosta messingin puhdistuksessa, voit aloittaa hieman laimeammalla seoksella.

   Liotusaika riippuu hyvin pitkälti messinkisen esineen koosta ja kunnosta. Montaa tuntia messinkistä esinettä ei kuitenkaan seoksessa kannata liottaa, sillä messingin väri muuttuu helpolla "kupariseksi".

   Liottamisen jälkeen messinkinen esine tulee huuhdella/neutralisoida hyvin esimerkiksi soodalla. Näin toimimalla varmistetaan ettei messinkisen esineen pintaan jää suola-etikka seosta

  • Sitruuna

  • Vanha viesti, mutta vastaan silti.
   Itse käytän Universal Stone yleispuhdistusainetta, joka toimii kodin kaikilla kovilla pinnoilla. Sama aine puhdistaa, kiillottaa sekä suojaa pinnat yhdellä käsittelyllä. Ei sisällä mitään myrkkyjä.

   Hopean kiillotukseen todella helppo ja hyvä. Puhdistin mm. veneen US:llä. Teräskattilat kiiltää kuin uutena, puhdistan päältäpäin.

   Lähimarketin hyllystä sitä voi löytää.

  • Hopean (ja alpakan ja messingin) kiillotukseen sopiva kokemuksesta tehokkain aine on Pol. Jos kannessa on patinoituja uurteita, ne eivät varmaankaan ole tarkoitettukaan kiiltäviksi, joten Pol:lla sopii kiillottaa tasaiset kohopinnat.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleisuus onkin kääntynyt päinvastoin laskuun korona kriisissä

   Kokonaiskuolleisuus kääntyikin koronan vuoksi kovaan laskuun USA:ssa USA:n kokonaiskuolleisuuteen koronaviruksella on sen sijaan ollut päinvastainen
   Pandemiat
   32
   2821
  2. Korona: Kunta jätti sairaat vanhukset heitteille TAAS!!!

   Kuusamon kunta on ilmeisesti päättänyt jättää koronakriisissä riskiryhmään kuuluvat liikuntarajoitteiset vanhukset ilman ruokaa. Kunta on sopinut ett
   Kuusamo
   47
   2378
  3. Ihmisjahti Kotkassa

   Mitä ammuskelua enkeleiden kerholla oli? Villikka ja Kasila etsinnässä?
   Kotka
   34
   1447
  4. Stockmann konkurssiin ?

   Korona vei asiakkaat. Ensin kuitenkin hakeudutaan yrityssaneeraukseen. Viimeinen sammuttaa valot.
   Maailman menoa
   43
   681