Mikä on "kohtuullinen aika" saada lakiosa ?

Liirum laarum

Onko testamentin saajalla lakiosan suorittamiseen jokin takaraja, vai voiko venyttää asiaa vaikka hamaan tappiin.

Jakokirjassa on lisäksi merkitty tämmöinen teksti:
"Testamentin saajan edustaja tilittää lakiosat
Tupulle ja Lupulle. Edustaja myös lakkauttaa harkintansa mukaan edellä mainitut tilit. Tilien mahdollinen korkotuotto jää testamentin saajalle kuittauksena
lopputoimenpiteiden kuluista.
Tämä perinnönjako tulee lopulliseksi ja omistusoikeudet siirtyvät saajilleen kaikkien
pesänosakkaiden edunsaajien allekirjoitusten myötä.

Nyt tulee 3kk siitä kun tuon paperin ovat allekirjoittaneet, mutta tuntuvat tahallaan vetkuttelevan asiaa.

14

2205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10101010
    • sadanmark

      Ei varmasti ole 10 vuotta laissa sanottu kohtuullinen aika. Arvelisin että kohdallanne ruvetaan olemaan tuon kohtuullisuuden rajoilla. Ja eikös testamentin saajalla ole pelkona, että testamentti mitätöityy, mikäli jakokirjassa sovittuja lakiosia ei kohtuuajassa suoriteta saajilleen.
      Viisaammat täydentää ja korjaa kirjoituksiani. 10 vuotta se ei varmasti ole.

    • 18+20

      Eipä tarkkaa maksuaikaa taida laissa olla kun sitä ei jakokirjaankaan ole merkitty. Summallakin on vaikutuksensa, mutta pidän 3kk riittävänä maksuaikana melkoiselle summalle. Kysy tuleeko rahat parissa viikossa ilman että käynnistät oikeuden kautta perinnän ja toimi saamasi vastauksen perusteella.

    • Liirum laarum

      Testamentin saaja vetoaa siihen, että ei ole itsekkään saanut varoja käyttöönsä. Syynä tähän on testamentin tiedoksiannot, jotka ovat johonkin muka hävinneet.
      Eikös noiden hankkiminen kuulu testamentin saajalle. Heillähän on kymmenen vuotta aikaa nuo hankkia, mutta ei kait lakiosia tarvitse odotella tuollaisia aikoja vain heidän saamattomuutensa vuoksi.

    • Ei lakiosien maksamiselle maksuaikaa myönnetä (elleivät asianosaiset toisin sovi), vaan ne tulee maksaa periaatteessa heti. Lakiosasaamisesta voidaan nostaa velkomuskanne kohtuullisen ajan kuluttua, mikä riippuu siitä, kuuluuko perintövarallisuuteen likvidejä varoja vai onko omaisuutta realisoitava, jotta lakiosat voidaan maksaa. Viivästyskorkoa (nyt 7,5 %) voidaan vaatia jaon lainvoimaiseksi tulosta lukien.

    • samanaama

      Olen nix naxin kaa samaa linjaa.Lisäks jos noi kaikki varat on tileillä ja niihin ei testanentinsaaja pääse käsiks ilman asianmukaisia papereita, niin hedän tulee
      hommata ne paprut. Eikä teidän tartte odotella kuin kauan se heillä kestää.
      Voisivat muuten vaikka kuinka pitkään hommaa pitkittää.
      jakorirjassahan lisäks lukee, että he maksavat lakiosat ja lakkauttavat tilit sitten
      harkintansa mukaan ja saavat mahd korkotuoton noista loppuhommien vaivoistaan.

    • Liirum laarum

      Nyt on enemmän kysymyksiä kun vastauksia. Pitääkö tuon perinnönsaajan hoitaa lakiosa vaikka heiltä "kateissa" tiedoksiannot eikä testamentti siltä osin lainvoimainen.
      Nehän voi venyttää 10 vuotta noiden hankkimista jos vaan haluavat, ja kerätä
      korkotuloa tuolta ajalta myös lakiosalta.
      Onko keinoa painostaa omiaan pois, vai pitääkö tyytyä kohtaloonsa.

      • Eivät pelkät testamentin tiedoksiantoasiakirjat osoita, että testamentti on saanut lainvoiman. Niiden merkityshän on siinä, että tiedoksiannosta alkaa kulua 6 kk:n moiteaika, jonka kuluessa moitekanne on käräjäoikeudessa nostettava. Senpä tähden lainvoimaisuus näkyy vasta käräjäoikeuden antamasta todistuksesta, että moitekannetta ei ole säädetyssä ajassa nostettu. Jotta käräjäoikeus voisi tällaisen todistaa, sille on tullut esittää täydellinen aineisto, josta kanteen nostamiseen oikeutetut ilmenevät sekä jokaisen osalta tiedoksiantotodistus. Kun siis kaikkien perillisten osalta moitekanteen nostamisen aika on kulunut loppuun, käräjäoikeus tuon seikan todistaa - ja vasta sillä testamentti on osoitettu lainvoimaiseksi.

        Perinnönjaon perusteena taas tulee olla mm. lainvoimainen testamentti. Kun siis jako on tehty - jos se lain mukaisesti on tehty - sen perusteeksi on esitetty testamentti sekä käräjäoikeuden todistus, joka osoittaa, että testamentti on lainvoimainen. - Jos näin on menetelty, se, että joku tiedoksiantotodistus on myöhemmin kadonnut, ei tee jaosta pätemätöntä. Käräjäoikeudesta voi tarvittaessa tilata jäljennöksen tiedoksiantoasiakirjoista.


    • Liirum laarum

      Tämä on vähän monimutkaisempi juttu. Tiedoksiannot testamentista on annettu jo vuosia sitten jolloin lapseton puoliso kuoli ja toinen heistä jäi leskeksi. Tuolloinhan noita tiedoksiantoja ensin kuolleen sukulaisille ei olisi ollut pakollista edes antaa, vaan vasta nyt leskenkin kuoltua.
      Nyt tuo testamentin vahvistaminen vaatii nuo tiedoksiannot, jotka ovat " kadonneet" vaikka kaikki muut paperit löytyvätkin. Vasta kun nuo tiedoksiannot löytyvät voivat hakea käräjäoikeudelta tuon kirjallisen tiedon onko testamenttia moitittu.

      Asiaa hoitanut taho kertoo että ne on varmasti annettu perinnönsaajan haltuun
      lesken perunkirjoituksien ja jaon jälkeen.

      Mikäpä tässä siis neuvoksi?

      • Taas joutuu lypsämään tarpeellisia tietoja! Viitsisikö tuota?! No, katsotaan nyt.

        Kyseessä oli aviopari, joista ensiksi kuollut A oli lapseton, mutta leskeltä B, joka on nyt kuollut, jäivät lapset Tupu ja Lupu. Ensiksi kuollut A oli testamentannut omaisuutensa leskelle B täydellä omistusoikeudella. Leski B oli huolehtinut testamentin tiedoksiannoista puolisonsa A toissijaisille perillisille, mutta nyt noita tiedoksiantoja ei löydy. Leski puolestaan oli tehnyt testamentin muulle taholle kuin Tupulle (ap) ja Lupulle, jotka nyt penäävät lakiosuuttaan. Niinkö?

        Tupu antaa ymmärtää, että B:n pesä on jaettu sopimuksella, jonka "kaikki pesänosakkaat" ovat (3 kk sitten) allekirjoittaneet. Kuinka se on mahdollista, jos A:n testamentin lainvoimaisuudesta ei ole selvitystä? Tällöinhän A:n toissijaiset perilliset olisivat pesän osakkaita, eikä jakoa ilman heidän myötävaikutustaan voitaisi tehdä.

        A:n testamentti B:n hyväksi tuskin on vanhentunut, vaikka A:n kuolemasta olisi kulunut > 10 v. B on huolehtinut A:n perunkirjoituksesta ja on varmastikin siinä vedonnut ko. testamenttiin, joka on otettu perukirjan liitteeksi. Näillä toimilla B:n on katsottava ottaneen A:n testamentin vastaan, joten sen vanhentuminen on katkaistu. Jollei tiedoksiantoja löydy, testamentti on annettava uudelleen tiedoksi A:n toissijaisille perillisille.

        Vasta kun A:n testamentin lainvoimaisuus on tällä tavoin selvitetty, voidaan perillisten lakiosatkin maksaa. Ilman A:n testamenttia kun B:n pesä lähtökohtaisesti menisi puoliksi B:n oikeudenomistajien (Tupu ja Lupu B:n testamentinsaaja) sekä A:n toissijaisten perillisten kesken. Jos jako näin menisi, vastaavasti Tupun ja Lupun lakiosatkin olisivat pienemmät kuin siinä tapauksessa, että B:n koko pesä menisi hänen oikeudenomistajilleen. Nykytilanteessa B:n testamentinsaaja ei voi hallinnoida B:n pesän pankkitilejä, koska selvitystä A:n testamentin lainvoimaisuudesta ei ole esitetty. Kenenkään etu siten ei ole, että mitään ei tapahdu.


    • jani 217

      Taitaa 101010 olla lähellä totuutta. Laki saattaa joskus olla vedättäjänkin puolella. Joku keino saattaa olla jolla voisi painostaa tuossakin tilassa. En tunne niin hyvin lain kiekuroita että keksisin miten onnistuisi.

    • Liirum laarum

      Nix nax, Kyllä se noin menee melko tarkasti. Kaikki paperit ovat olleet olemassa toimitettavaksi käräjäoikeudelle tuota lainvoimaistamista varten, mutta testamentin saaja on nuo tiedoksiannot johonkin muka hävittänyt. Jakokirja oli siis tehty ja hyväksytty koska kaikki paperit oli tallessa ja valmiina toimitettavaksi testamentin vahvistamista varten käräjäoikeudelle vielä jakokirjaa tehtäessä 3kk sitten.
      Eli nytkö voi joutua lakiosuuksiaan odottamaan vaikka tuon 10 vuotta, mikäli
      eivät aiemmin tiedoksiannot ilmesty tai eivät niitä hae uudestaan.

    • tietämätön

      kuinka kauan kestää saada lakiosuus perinnöstä tilille kun paperit on jo allekirjoitettu?

    • kameeta

      2016 kuoli isäni lakiosuuden vaadin 6kk sisällä varatuomari hoitaa asiaa siinä meni sisar niin myöös muut mutta 2018 nyt virkatodistukset niin menee käräjäoikeuteen möki on alahinnoiteltu uudelleen hinnoitus maksaa kaikki maksaa,sen vaivan jos oltaisi sovittu kaikki olisi hyvin minä olin joka vaati sisareni laksi toisen kuolevan perään että saisi sitten ja muutenkin hänen mielestään kaikki kuluuu hänelle vaikka ollaaan rintaperillisiä eikä testamenttia ole tehty nyt vaan mökki myyntiin Luovuttava on ei voi mitään .vaikeita ja aikaa menee mutta aikakin menee joskus nopeaa .kuluja tulee mutta kun ei ole mökkiihminen nin en.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1690
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1329
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1132
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1075
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1045
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      6
      1023
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      5
      1009
    Aihe