Kaverin rippijuhlat

yacke_

Mun kaverini pyysi mua kuvaamaan rippijuhliaan kesällä, ja muuten suostuisinkin, mutten oikein voi luvata, että ne kuvat ovat sitten koneellakkin hyviä. Oisko mitään keinoja, millä varmistan, että edes osa otoksista onnistuisi?

Nikon D3100
Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G
Nikkor 35mm f/1.8G

23

367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Alter Kamerad

      Ainakin voin luvata, että sinulla on kaluston puolesta hyvät mahdollisuudet onnistua vähintäänkin kohtuullisesti.

      Kun minä aloittelin kuvauspuuhiani sinun ikäisenäsi puoli vuosisataa sitten, oli minun tyydyttävä puolikoon uutuus-kinofilmikameraan mallia tämä:

      http://de.wikipedia.org/wiki/Agfa_Parat

      Valovoimaa parhaimmillaan peräti f/2,8, mutta suljinaikoina tarjolla ainoastaan 1/30 s, 1/60 s ja 1/125 s. Mahtavaa, eikö totta!

      Koeta valita kuvauspaikat siten, että voit käyttää sisätiloissa tuota 35-millistä primeasi läpi linjan. Ryhmäkuvia paremmassa valossa zoomisi lyhyellä päällä ja potretteja juhlakalusta pitkillä milleillä. Kokeile ja harjoittele jo etukäteen, millä polttoväliasetuksilla saat miten paljon kuvaan miltäkin etäisyydeltä.

      Täysautomatiikalla pärjäät helposti pitkälle ja noita aiheohjelmiakin voisi varmaan ajatella. Siellä vain ei taida olla omaa aiheohjelmaansa rippikuvauksiin? ☺

      Tsemppimieltä! Saat varmasti parempia kuvia kuin uskallat toivoakaan.

    • L-n

      että edes osa otoksista onnistuisi?
      – sisällä ryhmäkuvat 18mm ja tehokas salama katon tai muun heijastimen kautta.
      – käytä suurinta herkkyyttä minkä siedät (kokeile)
      – jalustasta on paljon apua sisäkuvissa jos viitsit kantaa
      – päivällä ikkunoista tulee kova valo joten niitä kannattaa välttää kuvassa
      – ulkona saanet kauneimmat kuvat vastavaloon salamalla
      – tuo 35 millinen käynee kokovartalopotrettiin pari aukkoa himmennettynä. Valitse paikka niin, että häiritsevä tausta on kaukana
      – kiinnitä huomiota kameran korkeuteen, älä kuvaa ylhäältä päin

      Käy ennalta kokeilemassa jos kuvaat myös kirkossa

      • oivan neuvo

        joo. Varma neuvo on tämä: Käytä sitä 35- millistä ja salamaa, eikä mitään aukon himmennystä vaan täysi aukko joka kuvassa. Salaman tehoa voi säädellä tilanteen ja valoisuuden mukaan. Et voi epäonnistua. Jalustan raahaamisen voit unohtaa, ei pysy menossa mukana.


    • Olin pääsiäisenä kuvaamassa tyttärenpojan rippijuhlia ja putkeksi valitsin Nikkorin 18 - 200 mm yleisoptiikan.

      Katsoin äsken juuri millaisia pituuksia olen käyttänyt ja ainakin yksi kuva on 18 mm ja yksi 200 mm pituudella/polttovälillä, useimmat tosin ovat siltä väliltä. Sain tuolla putkella sekä yleiskuvia että yksityiskohtia ilman, että piti muuttaa kuvauspakiiaa joka on kiusallista mielestäni täydessä kirkossa.

      Satakunta kuvaa napsin, noin 10 heitin roskiin eri syistä ja 50 kuvaa kelpuutin kuvasarjaan jonka annoin pojan äidille eli tyttärelleni.

      Kiinteä lasi, minkä mittainen hyvänsä, olisi ollut rajoite. Yleensä kuvasin ilman salamaa mutta muutamassa kuvassa käytin sitä, en tosin kameran omaa. ISO:t pyörivät kirkon sisällä jossain 400 - 1600 välillä hieman kuvasta riippuen. Osa kirkosta oli aika pimeä joten ISO:t vaihtelivat saadakseni riittävän lyhyen ajan kameraan.

      • Aloittaja tuolla kyseli rungostakin, minä käytin kroppia eli D7100 Nikonilta.

        Arvelen hänen D3100:nsa kelpaavan mainiosti.

        Tuolla hänen zoomillaan ei tosin pääse yhtä pieniin yksityiskohtiin esim. pappiin alttarilla ja saarnatuolissa mutta muuhun kuvaukseen se riittänee.

        VR on tosi etu lasissa kun kuvataan tuollaista tilaisuutta eikä jalustan käyttö ole oikein sopivaa tai edes käytännöllistä.


    • asdf2

      Jos nämä on välineet millä mennään niin hommahan on ihan hyvällä mallilla.

      Dokumentaariseen kuvaukseen kameraan vaan P ohjelma, auto iso päälle ja kynnysajaksi korkeintaan 1/100s niin kuvat eivät ainakaan pahasti pääse tärähtämään ja liike-epäterävyys pysyy kurissa. Jos valoa on vähemmän niin kamera aukaisee ensin aukkoa ja lopulta nostaa herkkyyttä kunnes valotus on sopiva. Laita kamera tallentamaan kuvat RAW muodossa, jos kamera alivalottaa kevyesti kuvan vastavaloon tilanne on usein vielä paikattavissa jälkikäsittelyssä. Kannattaa käyttää tuota 18-55mm zoomia, niin voi rajata vapaammin ja kuvauspaikan valinta on joustavampaa. 35mm on pahuksen hyvä, mutta ei ole niin laaja, että sitä tulisi käytettyä kuvaa ensin ja kroppaa jälkikäteen menetelmällä.

      Jos mahdollista niin lisäsalama olisi kova, esim nikon sb-600, sb-700, sb-800, sb-900 tai sb-910 jostain vuokralle. Kirkossa ei yleensä käytetä salamaa, mutta juhlissa sisällä ja pihalla kannattaa salamaa käyttää. Ulkoiseen salamaan balaced fill flash ohjelma automaattisella nopean synkan stroboilulla. Jollei kameran oma salama pomppaa automaattisesti, niin kameran kyljessä on nappi josta se käynnistyy. Ulkosalla saattaa kameran oman salaman kanssa käydä niin, että on vaan liian kirkasta, jolloin kamera ei laukea salaman ollessa ylhäällä, paina silloin salama alas. Kuvaa kaikki salamakuvat vaakaan, jollei sulla ole salamajohtoa ja jollet pidä salamaa käsisalamana. Rajaat pystykuvat jälkikäteen ja vältät rumat varjot.

      Kuvaa paljon. Tavoitteeksi vähintään 100 otettua kuvaa kolmen tunnin tapahtumasta. Valikoi ja luovuta vain onnistuneet kuvat. Kuvia ei kannata käsitellä muutoin kuin sattuneen alivalotuksen kohdalla. Rajaaminen on toki sallittua ja sitä kannattaa käyttää jos on aikaa. Ennen luovuttamista kuvat kannattaa pienentää kymppikuvakokoon eli noin 1800 pikseliin pitkältä sivulta. Jos kuvat menevät vain internettiin niin pitkäksi sivuksi 600 pikseliä ja perään kevyt epäterävän maskin terävöitys pienellä säteellä. Jos ei ole rahasta kiinni niin anna lahjaksi valmiit paperikuvat tai kuvakirja.

    • iop1

      Yksi mahdollisuus on, että sovitte etukäteen otettavat kuvat. Sovitte, että otatte tavoitteeksi kaksi kuvaa.

      Yleensä kirkossa on seurakunnan palkkaama ammattikuvaaja joka ottaa kirkkoryhmäkuvan. Siihin ei oikeastaan lisäväkeä kaivata. Rahalla saa saman kuvan mitä muillakin on.

      Menet ihan normaalisti vieraaksi, juot tervetuliaismaljan, onnittelet päivänsankarin, juot kahvit ja syöt kakut. Harvemmin rippijuhlilla alkoli virtaa, mutta jos näin kävisi niin pysyt pommacissa. Tilanteen rauhoituttua voitte ottaa valokuvat.

      Ensimmäinen on kokovartalopotretti, jonka kuvaat ripille pääsijän kotipihalla myötävaloon väljällä rajauksella.

      Toisessa vaakakuvassa on ripille pääsijä perheineen samassa paikassa ja jälleen väljällä rajauksella.

      Homman juju on siinä että, otat kohtuullisen määrän kuvia kummastakin tilanteesta, sanotaan vaikka yhteensä kuusi tarkennettua, sommiteltua ja ajoitettua kuvaa per tilanne. Kameran asetuksien ja lisävälineiden kanssa voi tehdä kokeiluja, jos mielii taiteellisuuttaan tuoda esille.

      Juhlien jälkeen suoritat karsinnan ja lähetät kaksi onnistuneinta kuvaa vaikka sähköpostin liitteenä päivänsankarille.

      • Kirkossa jossa olin rippijuhlassa en todella huomannut virallista kuvaajaa vaan lauman ihmisiä (minä joukossa) jotka kuvasivat jotain vähän väliä. Pääosa alttarikuvistahan on selin mutta näkyy se naamakin jossain vaiheessa. Lopuksihan, ainakin kauniilla ilmalla porukka kokoontuu ryhmässä ulos kirkosta ryhmäkuvaan ja taas pikkusalamat roiskivat.


      • Johannes kastattaja
        Työeläkeläinen kirjoitti:

        Kirkossa jossa olin rippijuhlassa en todella huomannut virallista kuvaajaa vaan lauman ihmisiä (minä joukossa) jotka kuvasivat jotain vähän väliä. Pääosa alttarikuvistahan on selin mutta näkyy se naamakin jossain vaiheessa. Lopuksihan, ainakin kauniilla ilmalla porukka kokoontuu ryhmässä ulos kirkosta ryhmäkuvaan ja taas pikkusalamat roiskivat.

        Konfirmaatiota vetäviä pappeja voi olla moneen lähtöön ja kuvauskäytäntöjä sen mukaan.

        Kotona pidettyyn jälkeläisemme kastejuhlaan n. 30 vuotta sitten valikoitui toimituksen suorittajaksi varsinainen tiukkapipo. Hän saneli hyvinkin tiukat raamit, kuinka toimituksen piti mennä ja kuinka juhlaväen tuli käyttäytyä. Erityisesti varsinaisen kastetoimituksen valokuvaaminen oli kielletty – hetken pyhyys olisi hänen mukaansa kärsinyt! Jos kastetoimituksesta haluttiin kuvia, piti ne ottaa lavastettuina jälkikäteen...

        Enpä ole halunnut olla mokoman papin kanssa tekemisissä sen koommin. En myöskään ihmetellyt suuremmin, kun luin sittemmin tiedotusvälineistä kyseisen papin joutuneen jättämään virkansa saatuaan tuomion vaimonsa pahoinpitelystä.


    • yacke_

      Eikö lisäsalama luo järkyttäviä varjoja ja vääristä (ainakin sisällä kuvatessa) värejä?

      • jio

        Ollessaan objektiivin yläpuolella lisäsalama tekee varjot suunnilleen kohteiden taakse. Ulkosalla fillisalamaa käyttäessä varjoja ei edes erota.

        Värit vääristyvät jos sisävalaistus on päällä, kamera valitsee valkotasapainoksi salaman ja kuvat valottuvat sekavalossa, ikkunoista tuleva päivänvalo ei juuri eroa salamasta, mutta hehkulamput tekevät oranssia värimaailmaa ja loisteputket vihertävää. Usein vallitsevan valon ja salaman valotusero on kuitenkin niin suuri salaman eduksi, ettei pahaa ongelmaa muodostu.


      • hätäapusalama

        Riippuu täysin siitä miten salamaa käytetään ja mitä sanalla ”lisäsalama” tarkoitetaan?
        Mikä on sellainen salama joka ei ole lisäsalama, onko se vakio vai normaalisalama?
        Lisäsalama. täytesalama, apusalama, tasoitusvalo?

        Vastavaloon kuvatessa salama ei oikein käytettynä aiheuta mitään varjoja kuvaan vaan loiventaa olemassaolevia.

        ”(ainakin sisällä kuvatessa) ”
        Värien ”vääristyminen voidaan kaikissa tapauksissa estää jos on vain yhden väristä muuta valoa laittamalla salaman eteen sopiva suodatin.


      • ettei pahaa
        jio kirjoitti:

        Ollessaan objektiivin yläpuolella lisäsalama tekee varjot suunnilleen kohteiden taakse. Ulkosalla fillisalamaa käyttäessä varjoja ei edes erota.

        Värit vääristyvät jos sisävalaistus on päällä, kamera valitsee valkotasapainoksi salaman ja kuvat valottuvat sekavalossa, ikkunoista tuleva päivänvalo ei juuri eroa salamasta, mutta hehkulamput tekevät oranssia värimaailmaa ja loisteputket vihertävää. Usein vallitsevan valon ja salaman valotusero on kuitenkin niin suuri salaman eduksi, ettei pahaa ongelmaa muodostu.

        ”Ollessaan objektiivin yläpuolella” salama aiheuttaa ruman varjon mm. silmäkulmien, nenän ja leuan alle


    • yacke_

      Veikkaan, että voisin myös lainata tän mun kaverin omaa valokuvausvälineistöä, eli

      Canon EOS 40D

      Canon 17-85mm f/4-5.6
      Canon 50mm f/1.8 II
      Canon 70-300mm f/4-5.6
      Tokina 100mm f/2.8 (macro)

      Lisäsalama jonka nimeä en muista.

      • sdf

        Mukavaa kun on kavereita, joilta voi lainata kamppeita tarvittaessa. En kuitenkaan suosittele lainaamaan, kun sulla vissiin on omat kamppeet, joilla tekee rippikuvat mainiosti. Lainakamppeilla on taipumus rähjääntyä reissussa. Jos kuitenkin lainaat, on kohteliasta korvata ihan normaalikäytöstä syntyvä kuluminen lainaajalle parilla sihijuomalla.


      • nimeä en muista

        Toinen runko jossa on kiinni lisäsalama ja eri polttoväli kuin D3100:ssa on hyvä ratkaisu.
        Mun ykkösvalinta olisi 35 millinen nikoniin ja 100 millinen Canoniin.


      • yacke_
        nimeä en muista kirjoitti:

        Toinen runko jossa on kiinni lisäsalama ja eri polttoväli kuin D3100:ssa on hyvä ratkaisu.
        Mun ykkösvalinta olisi 35 millinen nikoniin ja 100 millinen Canoniin.

        Tokinan 100mm on mun mielestäni liian pitkä. Ainakin tapahtumia / juhlia kuvatessa. Oma valintani olisi Canoniin 17-85mm ( lisäsalama jos opin käyttämään sitä) ja mahdollisesti 50mm.


      • nimeä en muista
        yacke_ kirjoitti:

        Tokinan 100mm on mun mielestäni liian pitkä. Ainakin tapahtumia / juhlia kuvatessa. Oma valintani olisi Canoniin 17-85mm ( lisäsalama jos opin käyttämään sitä) ja mahdollisesti 50mm.

        Sinun pitää tietenkin valita juuri ne joilla haluat kuvata.

        Tykkään käyttää tuon kaltaisissa tilaisuuksissa 100 millistä tms pomiakseni kuvia huomattomasti vähän kauempaa jolloin kuvattava ei ala ”poseerata”.
        Tele on yleensä jalustalla ja ”normaalilla” kuvaan käsivaralta.

        35 millistä lyhyemmät eivät mielestäni sovellu henkilöiden kuvaamiseen. Laajakulmaisemmat ”vääristävät” tilannett korostamalla kohtuuttomasti etualaa. Kuvaan isomman joukon ahtaassa tilassa mieluummin useampana kuvana tai/ja panoraamana kuin laajakulman vääristämänä.


    • Muutama pointti

      Käytännön kokemuksesta voin sanoa että, kirkossa varsinaisessa konfirmaattio tilanteessa on lähes mahdotonta saada kunnon kuvaa kuvattavaksi aikomastaan rippileiriläisestä yksinkertaisesti siitä syystä että, he kulkevat jonoissa ja esiintyvät selin toimituksen ajan

      Olisi siis päästävä alttarille pappien sekaan kuvailemaan ja "häiritsemään" heitten
      työntekoa ynnä yleisöä..

      Lisäksi ripillemenijät ovat yleensä yllättävän kiireisiä etenkin kaapuasu päällä joten sopivia kuvaustilaisuuksia
      voi olla vähän joten kannattaa sopia etukäteen ja onnistua hetkessä

      Jälkibileet voikin sitten olla ihan erijuttu kirkonmenojen jälkeen.

    • v.karhu

      hääkuvauksissa ja muissa juhlataltioinneissa yrittäjät on työnnetty sivuun ja pimeä työvoima (sukulaiset ja tutut) on vallannut markkinat. Morsiamille verotarkastus hääpäivänä.

      • sivuun ja pimeä

        Miksi ruikutat täällä. Tämä ei ole oikea foorumi kantelijoille.
        Jos tiedät yhdenkin veronkiertäjän niin kerro verottajalle.

        Voiko kateuteen tukehtua?


      • sivuun ja pimeä kirjoitti:

        Miksi ruikutat täällä. Tämä ei ole oikea foorumi kantelijoille.
        Jos tiedät yhdenkin veronkiertäjän niin kerro verottajalle.

        Voiko kateuteen tukehtua?

        En tiedä tukehtumisesta mutta pään se näyttää sekoittavan.

        Olin tänään tuttavan tyttärentyttären rippijuhlia kuvaamassa ja sain juhlissa sapuskaa ja kakkukahveet päälle. En kuitenkaan aio mainita sitä veroilmoituksessani ensi keväänä. Otin noin 180 kuvaa ja valkkasin niistä 75 kpl esitettäväksi.

        Juhlakalun äiti ainakin sanoi olevansa laatuun tyytyväinen. Silti vaikka käytin yleiszoomia joita eräät ovat haukkuneet. Joo, myönnän ettemme osaa katsoa kuvaa oikein ja luulemme sen olevan hyvä jos se vain näyttää hyvältä!


    • Präiskääsy

      Nykyaikaiset pokkarit ja järkkärit tekevät mahdottoman hyviä kuvia. Sisäkuvat eivät kuitenkaan tahdo onnistua ilman kunnollista salamaa. Räpsii vain paljon kuvia niin on mistä valita. Jälkeen päin voi sitten rajata ja oikoa sekä poistella mahdollisia punaisia silmiä. Mikäli käytössä on mittarilla tämmätty näyttö niin sitten voi säädellä myös värejä ja valotusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1897
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1306
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1232
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1196
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1160
    Aihe