Kestopuu. Ratkaisu?

67tryer

Ennen vanhaa kestopuu oli tosi myrkyllistä, mutta ei enää. Onko siis hätävarjelun liioittelua, jos ei uskalla käyttää kestopuuta rungoissa ja lattiarakenteissa, koska se oikein käytettynä (ei siis sisätiloissa) ehkäisisi monia homeongelmia?

5

1665

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksi ongelma on

      Kestopuuta suositellaan nykyään seinän alajuoksuihin.
      Mutta mistä saat kuivaa kestopuuta? Jos laitat vähänkin kosteata, voi siitä tulla ongelma, koska kosteus ei pääse minnekään.
      Joka tapauksessa, jos näin tekee, kannatta laittaa kattohuovan palanen kestopuun ja pystytolpan väliin, niin ei kosteus ainakaan lähde ylöspäin.
      Tavallinenkin puu käy hyvin alajuoksuihin, jos muistaa laittaa kattohuopaa eristeeksi alajuoksun alle.

    • mikä ongelma

      Kestopuun kosteus johtuu siitä käsittelystä. Kyllä se haihtuu ajan kanssa. Voihan sen antaa kuivua jos hometta pelkää. Ei kuivaakaan puuta saa laittaa kahden tiiviin rakenteen väliin. Turhaa vouhkaamista että kyllästeaine ruostuttaa. Totta kai se ruostuttaa jos saa jostain lisää kosteutta.
      Onhan tämä perinteinen väittämä että lämmin autotalli ruostuttaa auton. Ei se mihinkään ruostu ellei sinne tuoda kosteutta.

    • kylläkestolle

      Nykyinen kestopuu on täysin turvallista lattia ja seinärakenteissa.

    • Kosteusout

      Ajatuksenne lähtökohta on täysin väärä, kyllä rakenteet on toteutettava niin ,että ovat kuivia. Kestopuuta ei runkoon tarvita, eikä pidä käyttää.
      Jos kosteus pelottaa, niin tehkää kivestä ensimmäinen kerros ja sitten katto tai toinen kerros vasta puusta.
      Unohtakaa painekyllästettyt ja peltirangat.

      • tyhmyyshämmästyttää

        Lämpökäsitelty puu on aina myös ratkaisu kostean puun ongelmiin - uunissa kuivatettu ja varmasti kuiva, paitsi riippuen lautatarhojen ammattitaidosta varastoinnin suhteen - osa siitäkin makaa paljaan taivaan alla ja sateen armoilla.

        Itse käyttäisin joko kuusta, lämpökäsiteltyä tai siperian lehtikuusta kosteudelle arkoihin paikkoihin metalli/myrkky-käsiteltyjen puiden sijaan.

        Kuusen syyt ovat ummessa kuivana toisin kuin männyn ja näin sitä ei kyllästää sisäisesti, lämpökäsitellyssä taas lämpö on kuivannut puun ja pinta on tiivistynytlähes kosteutta hylkiväksi (kummassakin soirojen päätyjen käsittely tarpeen, siperian lehtikuusi taas kestää kauemmin kuin kestopuu jopa maanvaraisena.

        Toki nämä maksavat enemmän kuin kestopuu ja varsinkin lämpökäsitelty haisee tuoreena uunistatulleena aika voimakkaasti, joten suosittelen vain ulkorakenteisiin, jollei savun hajusta pidä.

        Ei kaiken pidä olla kemikaaleilla tai metalleilla kyllästettyä, jotta kestäisi kosteuden rasituksen, kunhan pitää rakenteet kuivina ja hyvin tuulettuvina - puu kestää hyvin.

        Toki puu pitää pitää erillään kapillaari-kosteudesta esim. mainituilla bitumi-kaistaleilla - mitä vähemmän kosteutta ilmasta tai maasta niin sen parempi - homehtuu/lahoaa ne siperian lehtikuusetkin väärällä rakennustavalla.

        Joka tapauksessa suosittelen käyttämään muuta puuta kyllästettyä mäntyä oikeastaan kaikkeen rakentamiseen.

        Sääli, että lähes kaikki puu-tavara on nykyään teho-kasvatettua hötö-mäntyä - tiukkasyistä hitaasti kasvanutta ei enää mistään saa paitsi kierrätyskeskuksista ja niidenkään käsittelystä ei voi tietää tarkemmin - ainakin kaikki valkoinen pinta sisältää lyijyä ja muunkaan puun käsittelystä ei voi olla varma sisältävien aineiden osalta - aikoinaan käyttivät melko huolettomasti raskas-metalleja, hermo-myrkkyjä, karsinogeeneja jne... puun suojaamiseen kuin myös muihin rakennusmateriaaleihin kuin ruokailu-astioihin, tuholaisten torjuntaan jne..

        Varmasti tappoivat ja tappavat edelleen kuten arseeni, DDT, PCB jne...- kestäviä yhdisteitä, jotka tappoivat kyllä ötököitä ja jatkavat tappamista edelleen.

        Asbestikin oli ihan kiva aikoinaan - lisäsi monen aineksen lämmönkestävyyttä, lujuutta, kosteudenkestävyyttä ja käsiteltävyyttä, mutta aiheuttaa nykyään helevitinmoiset lisäkustannukset joka remppaan, sillä jokainen purkutyö on nykyään asbesti-työ ja erikoisduunihan se maksaa.

        Mitäköhän nykyisiä rakennus-aineita luokitellaan "erittäin haitallisiksi" tulevaisuudessa - varsinkin ajateltuna kemikaalien yhteisvaikutuksen tuloksena - ehkä on parempi palata takaisin menneeseen vaikka EU:han oli kieltämässä tervan käytön karsinoogisena aineena.

        Tiedä sitten mikä on hyvä - ei ainakaan muovilattian liimaaminen kostean betonin päälle kuten niin monissa kouluissa, virastoissa, toimistoissa jne... on tehty - rakennus on sairas jo asennus-vaiheessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      433
      3130
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2512
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      370
      2359
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1857
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1265
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1111
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe