Periytyykö ADHD?

nekgir

Olen aina ollut epäjärjestelmällinen, viivyttelen joka asiaa, unohdan juttuja jatkuvasti sekä teen naurettavan paljon huolimattomuusvirheitä. Selvisin koulusta ja lukiosta keskinkertaisin paperein (eri aineiden numeroiden välinen vaihtelu oli kuitenkin suurta, aina vitosesta kymppiin), vaikka muutaman aineen opettajat inttivät esseiden ym. perusteella, että olen "parempi" kuin mitä kirjoitusarvosanoista voi päätellä. Toisin sanoen minulle on aina jotenkin uskoteltu, että olen "hukattua potentiaalia", olevinaan fiksu mutta laiska ja hajamielinen ja minun pitäisi vain ottaa itseäni niskasta kiinni. Vaikka harjoittelisinkin, teen silti aina runsaasti virheitä, vaikka tietäisin miten asiasta pitäisi suoriutua. Nyt kuitenkin näyttää tulleen seinä vastaan. Lukiosta päästyä unohdin ensin ilmoittautua yhteishakuun ja nyt ajokorttia hankkiessa olen käynyt teoriakokeessa jo kahdesti, tuloksetta. Sain myös tietää, että äidilläni on todettu keskittymishäiriö vasta aikuisena. Voiko olla, että olen jotenkin onnistunut perimään tuon vitsauksen niin, että sen on voinut koko ikänsä ajan sekoittaa ihan suoraan tyhmyyteen/laiskuuteen?
Mikäli se ADHD todetaan, niin vaatiiko se aina lääkityksen, ja jos ei, niin onko diagnoosista edes mitään hyötyä? Viimeisenä ovatko lääkkeet tosiaan amfetamiinin johdannaisia ja sisältävätkö ne samanlaisia sivuvaikutuksia? Lähisuvussani esiintyy skitsofreniaa, joten en halua riskeerata sen puhkeamista. Tahdon vain kyetä elämään normaalisti.

14

412

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • www.adhdfraud.net

      Lue tualta.

    • Tuntematon yksilö

      Oot hyvin jäljillä jo ja kuulostaa aika tyypillisiltä ADHD-piirteiltä. Asiantunteva alan ammattilainen osaa ottaa paremmin kantaa, oli se sitten neuropsykologi, psykiatri tai muu aiheeseen perehtynyt alan ammattilainen.

      En nyt ulkoa prosentteja muista, mutta kyllä se voi periytyä. Suurin osa ADHD:sta nimenomaan tulee nimenomaan geneettisesti. Kannattaa ehdottomasti tutkituttaa, sillä diagnosoimaton ADHD voi aiheuttaa herkemmin mm. masennusta ja ahdistuneisuutta sekä paljon ongelmia moniin elämän osa-alueisiin. Riippuen vakavuudesta niin kaikki ei käytä lääkkeitä ja osa käyttää esimerkiksi muutaman vuoden ja myöhemmin on sitten oppinut työkalut pärjäämään ilmankin. ADHD:ta ei kuitenkaan voi parantaa. Se on ihan neurobiologinen ominaisuus aivoissa. Siksi usein lääkehoito auttaa toimimaan melko normaalisti. Diagnoosi lisää tietoisuutta omista ongelmista niin niihin on helpompi silloin tarttua ja keksiä työkaluja avuksi (unohteluun kalenteri ja muistutukset yms).

      Itsellä on vasta ADHD-epäily tullut aikuisiällä ja omaan monia ADD-tyyppisiä piirteitä. Olen hakeutunut tutkimuksiin ja aluksi määrättiin Voxra-lääkettä kokeiltavaksi, joka ei ole amfetamiinijohdannainen. Se ei ole yhtä tehokas oireisiin kuin varsinaiset ADHD-lääkkeet, mutta auttaa joillakin masennus- ja ADHD-oireisiin. Sen tehosta en henk.koht. vielä pysty sanomaan näin alussa.

      Kannattaa katsoa netistä Barkleyn luentoja aiheesta. Hän on yks ADHD:n johtavia tutkijoita. Tässä olis n. 3h luento, jossa tulee paaaaljon vastauksia.

      https://www.youtube.com/watch?v=SCAGc-rkIfo

      • eieieieiei

        "Kannattaa katsoa netistä Barkleyn luentoja aiheesta. Hän on yks ADHD:n johtavia tutkijoita. Tässä olis n. 3h luento, jossa tulee paaaaljon vastauksia."

        Russell Barkley on yksi maksetuimmista "ADHD"-tutkijoista. Viimeinen ihminen, jota itse kuuntelisin... Koska tiedän millainen henkilö on kyseessä en viitsi käyttää aikaa videoon niin en sitä voi kommentoida.


      • perusta_väitteille
        eieieieiei kirjoitti:

        "Kannattaa katsoa netistä Barkleyn luentoja aiheesta. Hän on yks ADHD:n johtavia tutkijoita. Tässä olis n. 3h luento, jossa tulee paaaaljon vastauksia."

        Russell Barkley on yksi maksetuimmista "ADHD"-tutkijoista. Viimeinen ihminen, jota itse kuuntelisin... Koska tiedän millainen henkilö on kyseessä en viitsi käyttää aikaa videoon niin en sitä voi kommentoida.

        Tiedät millainen henkilö hän on? Kerro sitten jotain perustaa väitteillesi eikä mitään spekulaatioita. Tottakai sinä itse saat kuunnella tai olla kuuntelematta mitä haluat.


      • google vinkumaan
        perusta_väitteille kirjoitti:

        Tiedät millainen henkilö hän on? Kerro sitten jotain perustaa väitteillesi eikä mitään spekulaatioita. Tottakai sinä itse saat kuunnella tai olla kuuntelematta mitä haluat.

        Tässä vasta ihan muutama yksi juttu alkuun. Netti on pullollaan tietoa R. Barkley:n yhteyksistä lääketeollisuuteen. Barkley on todella maksettu mies näissä piireissä.

        http://www.allvoices.com/contributed-news/16880957-big-pharma-backed-scientists-announce-new-childhood-attention-disorder
        "Barkley is the editor for the SCT Wikipedia page. Also, despite SCT not being an accepted disorder, he has published a symptom checklist to help mental health professionals identify adults with the disorder. They are sold for $131.75 by Guilford Press, who incidentally also helps fund his SCT research.
        Most important, Barley received $118,000 from Eli Lilly from 2009 to 2012 for speaking engagements and consulting."

        http://en.wikipedia.org/wiki/Russell_Barkley
        "At least one of Barkley's rating scales for adult ADHD evaluates sluggish cognitive tempo.[29][13][30] He has been a paid speaker and consultant for Eli Lilly, McNeil, Janssen-Orth, Janssen-Cilag, Novartis, Shire, and Theravance.[31][32][33][34][35][36]"


      • Näin herra Barkleyn mainittuna Redditin ADHD-osiossa, jota täällä Suomi24:ssä joku suositteli. Jaksanko katsoa kolmetuntista luentoa on sitten toinen seikka. Jos sattuu iskemään mielenkiinto päälle, niin ehkä, on sitä aiemminkin jotain yliopistojen luentoja katsonut ihan uteliaisuudesta.
        En ole tutustunut kyseisen herran taustoihin, mutta niin kauan kun hän ei ole ainoa lähde, jota käytän sairauden ymmärtämiseen, en usko, että saan niinkään vääristynyttä kuvaa. Ymmärrän kuitenkin sen verran, että ADHD ON oikeasti jokseenkin ylidiagnosoitu erityisesti lapsilla, mutta kolikon kääntöpuolena on sitten se, että ne joilla on oikeasti ongelmia saatetaan jättää huomioimatta tämän takia. Ei kai voi muuta kuin lukea aiheesta vielä vähän lisää ja käväistä kysymässä aiheesta joltain psykologilta, kun rohkeus riittää.


    • olet terve

      OLET IHAN NORMAALI

      Kukaan EI ole täydellinen. Itselläni lapsena ja nuoren verensokerin rajut heittelyt liian hiilihydraattipitoisen ruokavalion johdosta aiheutti kaikenlaista ikävää. Lisäksi olen aina ollut yliherkkä viljoille.

      Vasta viime vuosina on ravitsemus otettu mukaan ihmisen sairauksiin tai terveyteen.

      Lääkkeillä on pahoja sivuvaikutuksia ja sinun oireesi ei kyllä mitään huumeita tarvitse.

      Muuta ruokavalio, niin varmasti olo paranee.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

      • "normaali"

        Ruokavalio on tärkeässä roolissa. Huono ruokavalio itsessään aiheuttaa jo terveille ihmisille monia ongelmia.

        Mitä tarkoittaa normaali? Olenko normaali jos ADHD-piirteet, joita ei voi kiistää, aiheuttavat suuria ongelmia elämääni? Kaikilla on näitä piirteitä. Useimmilla ovat niin lievinä, etteivät he mitään apua siihen tarvitse. On aika häilyvä tuo raja lievän ADHD:n tai "normaaliuden" välillä. Ei niitä diagnooseja pidäkään orjallisesti tuijottaa - siinä olet oikeassa. Kuitenkin ei ne diagnoosit ihan keksittyjä ole. Ei ole masennus tai diabeteskaan. Masentuneellekin sanotaan vaan, että "ryhdistäydy ja yritä enemmän". I-tyypin diabeetikolle sanotaan, että "insuliinilääkkeet on vaan lääkefirmojen rahastusta, älä ota niitä".

        Lääkkeet on lääkkeitä, huumeet on huumeita. Asiassa ei pitäisi olla mitään epäselvää. Huumeiden tarkoitus on päihdyttää. Lääkkeiden, jotka saa lääkärin reseptillä, tarkoitus on lievittää, parantaa tai ehkäistä sairautta tai sairauden oireita tai muuttaa potilaan elintoimintoja.

        No, mutta jokainen itse päättää mitä lukee, mihin uskoo ja niin pois päin.


      • Sinä ja adhdfraud.com:ia mainostava tyyppi vastailette täällä joka helkkarin ketjuun. Tästä huolimatta tahdon kuitenkin tehdä selväksi, että olen yrittänyt hoitaa ongelmiani juuri mm. ruokavalion ja liikunnan kautta, joka vähän virkisti talvella kun tajusin ruveta kompensoimaan D-vitamiinin puutetta syömällä enemmän kalaa. Pääongelmani jatkuvat kuitenkin yhä. Jatkan silti molempien seikkojen huomioimista elämässäni mitä nyt epäjärjestelmällisyydeltäni pystyn (joudun esimerkiksi ylläpitämään lenkkeilyn kiintoisuutta vaihtamalla ohjelmaa joka viikko vähän rajummaksi tai menemällä eri pururadalle), mutta olen elämänhallinnaltani muuten ihan hukassa.


    • plaaplaa2
      • Kiitos. Diagnoosin saaminen kuitenkin pelottaa jossain määrin, sillä asun toistaiseksi vielä perheeni luona, ja täällä on jo yksi "hullu" rasittamassa muita. En nimittäin usko, että voin pitää tätä täysin omana asianani, enkä halua olla taakkana. Käsittääkseni esim. Kela ei korvaa mahd. tarvittavia lääkkeitä ja kuntoutuskursseistakin vain osan, joten ellen onnistu saamaan töitä, joutunen kääntymään vanhempien puoleen joka tapauksessa. Olen tarpeeksi suuri pettymys jo näiden viimeisimpien möhlimisten jälkeen,


    • ravinto a ja o

      Ihan oikeesti oikea ravinto on avainasemassa ihan kaikissa sairauksissa ja niiden ennaltaehkäisyssä.

      ”Monipuolinen” ruoka on varsin suhteellinen käsite. Esimerkiksi pasta, ruispala ja big mac ovat eri ruokia, mutta kaikkien pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä vehnäjauho. Toinen haaste tulee ravintoaineiden imeytymisestä. Monen suomalaisen suoliston toiminta on kaukana optimaalisesta. Kolmas potentiaalinen puutoksille altistava asia ovat erilaiset ruokarajoitteet.

      Vitamiinihysteriasta:

      Nää ihmiset, jotka saa kaiken tarvittavan tavallisesta monipuolisesta ravintoköyhästä ruuasta, nää on pöhöttyneitä muumioita, joihin sairaudet iskee.

      Yleisin väite "asiantuntijoilla" on, että vitamiinien ylenmääräinen nauttiminen on rahan vetämistä alas pöntöstä.

      Milloin mikäkin "asiantuntija" ei mielestäni ymmärrä eikä tiedä tieteellisesti mikä on ”ylimäärä” tai hyödyllinen määrä missäkin tutkittavassa kontekstissa.

      Ruokavaliohoito ei tuota mitään, mutta lääke tuottaa.

      Ja toki kannattaa hakea terapiaa, jos joka kulman takana näkyy joku pillerikauppias, joka haluaa sinun rahasi menevän esim. D-vitamiiniin.

    • Keskittymiskyvytön

      Kuvauksesi vastaa pitkälti ADHD:ta. Kyseessä on synnynnäinen piirre, ominaisuus tai oireyhtymä riippuen määritelmästä. Kuten keskustelusta huomaat, aihe ei ole aivan yksiselitteinen. Moni pitää sitä täysin normaalina luonteenpiirteenä, toinen hoidettavissa olevan sairautena. Itselläni on myös diagnosoitu ADD.

      Kyselet onko diagnoosista hyötyä. On siten, että tiedostat ongelmasi. Ajan myötä todennäköisesti tulet löytämään käytännön tapoja jolla voit kompensoida puutteitasi vaikkapa tuon keskittymisen suhteen. Löydät itsevarmuutta hyväksyä itsesi ja opit arvostamaan vahvuuksiasi. Työssä ja opiskelussa vaikeutesi kannattaa ottaa huomioon.

      Jos päädyt hakemaan lääkäriltä diagnoosia, varaudu pitkään ja joskus turhauttavaankin prosessiin. Apua ja kohtalotovereita varmasti löytyy jos niin haluat. Jossain vaiheessa sinulle ehkä tullaan tarjoamaan myös lääkkeitä. Niiden suhteen ei kannata olla liian toiveikas. Joillekin niistä on huomattavaa apua, mutta esim. minulle ei juurikaan mitään. Olemme hyvin yksilöllisiä tässäkin suhteessa.

      Kerrot että äidilläsi on keskittymishäiriö. ADHD oireet tiettävästi periytyvät, toisaalta kyseessä saattaa olla myös oppimisen kautta siirtyviä käyttäytymismalleja. Keskustele äitisi kanssa, hän varmaan pystyy auttamaan ja ohjaamaan sinua eteenpäin omien kokemustensa kautta.

      Teetpä niin tai näin, uskon kyllä että löydät tasapainon elämääsi. Onnea itsesi etsintään.

      • Hyvä pointti, äidiltä itseltään asiasta kysyminen lienee paras tapa aloittaa asian käsittely, jotta tähän saa lisää selvyyttä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      2896
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      83
      2652
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2158
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1747
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1499
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1459
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe