Jos valaisimessa lukee Max. 60W, niin mitä se tarkoittaa? Virtaa? Lämpöastetta per watti?
Miten eroavat halogeenilamput perinteisistä wolframivastus lampuista? Minkälainen lämpötilakerroin niissä?
Koska ilmesesti se rajoitus ei kyllä ole lumeneja tai ampeereita. Kyseessä on ymmärtääkseni aika pitkälkti lämpötila. Koska 230V järjestelmässä, 120W lammpu syö vain 2 amppeeria, joka 0.5mm2 karvalla menee nätisti vielä. Toinen asia on tosiaan toi lämpötila. Laitoin nyt 77W halogeenin Max. 60 kupuvalaisimeen suihkuun, mutta ajattelin varmistaa että saanko nyt näin edes tehdä.
Vielä kivempi olisi tietty jonkun yli 100 wattisen halogeenin asennus, mutten uskaltanut edes kokeilla.
Eli kuumeneeko se nyt millä lailla verrattuna normi hehkuun? Vai onko tuo lämpöhukkakerroin sillä miltei sama kuin hehkulampulla?
Halogeenilamput ja tehorajoitus valaisimessa
22
2009
Vastaukset
- 10+
Kyllä se tarkoittaa ihan niitä watteja, jotka käytännössä tarkoittaa lämpötilaa valaisimessa.
- Turvallisuusontärkeä
Niin, mutta watti ei kerro mitään lämpötilasta... Watti on virta kerrta jännite.. Mitä lämpötilaa lamppu antaa ulos periaatteessa riippuu täysin sen tyypistä. Halogeeni lamppu kun ei ole perus hehkulamppu.
- miten niin vaikeaa
Uska nyt "turvallisuus", se kaikki teho mikä menee lamppuun (60 W) muuttuu käytännössä ihan kokonaan lämmöksi. Piste! Siksi lampussa on tehorajoitus olkoon se vaikka halogeenilammpu, hehkulamppu tai turvelamppu.
- 13+11
1000 w lämpöpatteri ja 2000 w lämpöpatteri, kumpi lämpenee enemmän? Eikö watit kerro sulle todellakaan mitään..
- 10+
Vaikka halogeenilampun hehkulangan lämpötila on 3000 K ja tavallisen hehkulampun hehkulanka on 2700 K, tuottaa ne lämpöä kuitenkin wattimääränsä mukaisella teholla. Halogeeni säteilee kuumemmin pienellä pinta-alalla, kun taas hehkulamppu säteilee laajemmalla alalla hieman viileämmin, joten kokonaisvaikutus on sama.
- RP 68
230 V jännitteeseen liitetty 120 W lampu vie vähän yli 0,5 A
I = P/U - k h
"Jos valaisimessa lukee Max. 60W, niin mitä se tarkoittaa?"
Että max 60 W, riippumatta lampusta
"Laitoin nyt 77W halogeenin Max. 60 kupuvalaisimeen suihkuun, mutta ajattelin varmistaa että saanko nyt näin edes tehdä. "
Ei saa - Yksinkertaista.
Kyllä tämä tuntuu olevan vaikea asia. Yksi yleinen samaan asiaan liittyen mitä kysellään aika ajoin on, "saanko laittaa 20W energiansäästölampun valaisimeen, jossa lukee max. 40W, kun pakkauksen mukaan 20W energiansäästölamppuhan vastaa 100W hehkulamppua, eli ei kai saa?"
Valaisimen tehorajoitus on juurikin niin yksinkertainen asia, kuin että valaisimeen saa laittaa maksimissaan sen tehoisen lampun kuin siinä lukee. Mitään muuta ei tarvitse miettiä, laskea tai tietää, kuin kyseisen lampun teho, jota on kyseiseen valaisimeen laittamassa. On paskan hailea onko se hehku- halogeeni- energiansäästö-, LED-, xenon-, kaasupurkaus-, elohopeahöyry- vai pierukaasulamppu kunhan se fyysisesti mahtuu valaisimeen ja teho on maksimissaan se, mitä valaisimessa sanotaan. - Turvallisuusontärkeä
Ei wattimäärä kerro tosiaan mitään. Te ette näköjään ymmärrä mitä watti kertoo.
Joka tapauksessa, 60W lamppu tuottaa noin 57W edestä lämpöenergiaa (infrapunaa jne.), ja loput "näkyvänä" valona.
Ei aika surkea juttu on verrata sitä 1000W ja 2000W lämpöpatteriin.
En silti tiedä minkälainen on halogenilampun hyötykerroin. Luultavasti sama, muttei siitä faktatietoa.
Virran laskin tosiaan päin p.tä, mutta asiat siitä ei muutu kuin turvallisimmiksi. 0.5A virta on todella vähän, eikä tosiaan vaadi paljon mitään johdon poikkipintaa.
Eli kuten on todettu, se on lämpö mikä on haittana, ja aiheuttaa vaaraa, eikä ainakaan näillä tehoilla johdon poikkipinta.
Hassua toki, mutta ei ole saatavilla vielä 60W tehoista LED E27 kannalla olevaa lamppua. Jos näin olisi, en usko että se olisi sopiva tuohon valaisimeen, koska LED luovuttaa myös reilusti lämpöä, ja nuilla tehoilla jo aika reippaasti myös valoa. Se silti asia erikseen.
Eli siis, jos laskisin että halogeeni hyödyntää 30% valoon, niin 77*0,7=53,9W lämpöön, ja normi hehkulla noin 57W, eli patteri onkin viileämpi. Toisaalta halogeeni ei taida erota sen kummemmin normaali hehkusta, joten varmaan 93-95% siinäkin menee lämpöön.
Niin ja jos valaisimmessa lukee Max. 60, se voi olla myös siitä että 70W lamppuja ei koskaan ollut, ja seuraavaksi portaaksi on oletettu 100W, joka on jo 40W tehokkaampi. Tuo toisaalta menee mutuarvailuksi, joten jätän tuon väliin..- K H
Lisätään vielä sellainen pohdinta, että jos olisi olemassa 60 w LED lamppuja ja sellaisen laittaisi hehkulampulle suunniteltuun valaisimeen, tuhoutuisi lamppu hyvin nopeasti. LED-lampuille korkeat lämpötilat ovat myrkkyä. Valaisin kyllä kestäisi hyvin.
- 10+
Tietenkin teoriassa valaisimissa pitäisi ilmoittaa maksimi lämpötila jonka se tai asennuspaikka kestää. Tällöin käyttäjän pitäisi arvioida minkä kokoisen lampun valaisimeen voi laittaa. Ei oikein toimiva systeemi.
Varma systeemi olisi, jos alun perin olisi hoksattu vaatia valaisimiin palautettava ylikuumenemissuoja. Kun ylikuumenemissuoja sammuttaisi valon, tietäisi kuluttaja vaihtaa valaisimeen pienemmän lampun. Nyt voisi myös valaisimissa, jotka on hyvin jäähtyvissä olosuhteissa, käyttää huoletta isompi tehoisia lamppuja. - K H
10+ kirjoitti:
Tietenkin teoriassa valaisimissa pitäisi ilmoittaa maksimi lämpötila jonka se tai asennuspaikka kestää. Tällöin käyttäjän pitäisi arvioida minkä kokoisen lampun valaisimeen voi laittaa. Ei oikein toimiva systeemi.
Varma systeemi olisi, jos alun perin olisi hoksattu vaatia valaisimiin palautettava ylikuumenemissuoja. Kun ylikuumenemissuoja sammuttaisi valon, tietäisi kuluttaja vaihtaa valaisimeen pienemmän lampun. Nyt voisi myös valaisimissa, jotka on hyvin jäähtyvissä olosuhteissa, käyttää huoletta isompi tehoisia lamppuja.Käytännössä valaisin on suunniteltu tietyn valomäärän tuottavalle lampulle ja sen perusteella myös valaisimet on sijoiteltu. Sen vuoksi yleensä korvikelamput valitaan valomäärän mukaan. Toki lamppua vaihdettaessa voidaan valomäärää jonkin verran lisätä, mutta tämä on mielekästä vain tiettyyn rajaan asti. Ylitehokas lamppu johtaa helposti häikäisyyn ja epätasaiseen valojakaumaan.
- K H
60 w lamppu tuottaa 60 w lämpöä. Suurin osa tehosta muuttuu lämmöksi heti, lamppu emittoi ir säteilyä joka pääosin absorboituu lampun kupuun. Noin 3 % sähkötehosta muuttuu näkyväksi valoksi joka siis sekin muuttuu lopulta lämmöksi kuvussa ja huoneen seinissä. Halogeenilampun hyötysuhde on luokkaa 1,2-kertainen hekulamppuun verrattuna, eli halogeenilampun tapauksessa näkyvää valoa tulee hulppeat 4 % kolme sijaan. Sillä, onko käytössä hehku- vai halogeenilamppu, ei ole mitään käytännön merkitystä lamppua mitoitettaessa.
- valaistunut
"Niin ja jos valaisimmessa lukee Max. 60, se voi olla myös siitä että 70W lamppuja ei koskaan ollut, ja seuraavaksi portaaksi on oletettu 100W, joka on jo 40W tehokkaampi."
Kyllä 70W:n lamppujakin oli. Minulla on vieläkin yksi Tesla-merkkinen aikoinaan tsekkoslovakiassa valmistettu hehkulamppu.
75 wattinen toki taisi olla länsimainen standardilamppu.- 25/40/60/100 W
75 W oli ihan yleinen lampputyyppi vuonna 1 ja 2, mutta melko harvinainen valaisimien sallittuna max. tehona. Tuo tehojuttuhan meni ainakin takavuosina niin, että halvoissa lampuissa oli muovinen lampunkanta ("parhaissa"
kierteetkin muovia ja vain pieni metalliliuska sivussa) ja max. teho 40/60 W. 100 W kestävissä puolestaan kanta oli keramiikkaa/metallia.
Myös itse valaisimen koko vaikutti - ennenwanhaan sallittiin aika huimia pintalämpötiloja eli pienikokoiseenkin, mutta metallikuoriseen, valaisimeen sai tuupata 60 W lampun, minkä voimin koko valaisin kuumeni niin, että "sormet savusi" sitä hipelöitäessä. - 20+2
25/40/60/100 W kirjoitti:
75 W oli ihan yleinen lampputyyppi vuonna 1 ja 2, mutta melko harvinainen valaisimien sallittuna max. tehona. Tuo tehojuttuhan meni ainakin takavuosina niin, että halvoissa lampuissa oli muovinen lampunkanta ("parhaissa"
kierteetkin muovia ja vain pieni metalliliuska sivussa) ja max. teho 40/60 W. 100 W kestävissä puolestaan kanta oli keramiikkaa/metallia.
Myös itse valaisimen koko vaikutti - ennenwanhaan sallittiin aika huimia pintalämpötiloja eli pienikokoiseenkin, mutta metallikuoriseen, valaisimeen sai tuupata 60 W lampun, minkä voimin koko valaisin kuumeni niin, että "sormet savusi" sitä hipelöitäessä.Yli kolmekymmentä vuotta olin tekemisissä lamppujen kanssa, enkä ikinä nähnyt hehkulamppua, jossa olisi ollut muovinen kanta.
Kyllä noita 75W:n tehoja oli teknisissä valaisimissa, ei niinkään kotivalaisimissa. - tyhmyys julki
20+2 kirjoitti:
Yli kolmekymmentä vuotta olin tekemisissä lamppujen kanssa, enkä ikinä nähnyt hehkulamppua, jossa olisi ollut muovinen kanta.
Kyllä noita 75W:n tehoja oli teknisissä valaisimissa, ei niinkään kotivalaisimissa.Hei tahaton koomikko, mitä osaa ilmauksesta "lampunkanta" et ymmärtänyt? Sekoitit kenties polttomoon?
Auttaisiko google tyhmyytesi lievittämisessä?
https://www.google.fi/search?q=lampunkanta&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=V2JnU5rQAona4ATrv4CABg&ved=0CCwQsAQ&biw=1376&bih=792 - kuka se tyhmä
tyhmyys julki kirjoitti:
Hei tahaton koomikko, mitä osaa ilmauksesta "lampunkanta" et ymmärtänyt? Sekoitit kenties polttomoon?
Auttaisiko google tyhmyytesi lievittämisessä?
https://www.google.fi/search?q=lampunkanta&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=V2JnU5rQAona4ATrv4CABg&ved=0CCwQsAQ&biw=1376&bih=792" niin, että halvoissa lampuissa oli muovinen lampunkanta ("parhaissa" kierteetkin muovia "
Lamppu on se valonlähde joka kierretään valaisimeen... - apua tyhmyyteen
kuka se tyhmä kirjoitti:
" niin, että halvoissa lampuissa oli muovinen lampunkanta ("parhaissa" kierteetkin muovia "
Lamppu on se valonlähde joka kierretään valaisimeen...http://www.airam.fi/tuotteet/lamput/lamppuinfo/lamppukannat/
- tyhmyys julki
kuka se tyhmä kirjoitti:
" niin, että halvoissa lampuissa oli muovinen lampunkanta ("parhaissa" kierteetkin muovia "
Lamppu on se valonlähde joka kierretään valaisimeen...^ taidat tarkoittaa poltinta
Kun kerta saivartelemaan alettiin, niin tehdään se kunnolla!
- koulutusta
On mukava seurata sähköinsinöörien keskusteluja. Tulee jännitteet, virrat, tehot ja energiamäärät kerralla kuntoon.
- Turvallisuusontärkeä
No onhan varmaan vaikka mitä lamppuja ollut / on olemassa, en vain ole viimeiset 10 vuotta 70W lamppuja nähnyt missään.
Se että suurin osa muuttuu lämmöksi halogeenissa, on selvä, muttei ollut hajuakaan 4%:sta, mistä oli jo mainittu, ja kiitos tästä. Eli sama sääntö pätee halogeniin ja tässä valaisimessa täytyy olla max. 60W halogeenilamppu.
Kiitos kaikille mielenkiintoisesta keskustelusta.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka1073225GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?
GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys431177- 831162
Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut
Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja531102Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!
Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!351032- 47899
- 67878
- 53867
Autolla puuhun
Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn25864Tunnustan
Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle39862