1992 rakennetun talon rakennustyön aikaiset suositukset

marso1

Hei,

Meillä onkin oikein mielenkiintoinen tilanne. Talo ostettu muutama vuosi sitten. Nyt kun huomasimme outoa hajua talossa myöhemmin, teetimme tutkimukset alapohjaan. Tuloksena oli, että maanvarainen betonilaatta on märkää läpikotaisin (suhteellinen kosteus yli 80 pitkin matkaa pohjalle asti). Laatan alla on styroksi, jonka jälkeen hiekkaa (ei kuitenkaan saviainesta) ja 70-90cm syvyydessä vastaan tuli pohjavesi. Hiekka on vielä laboratoriossa kapillaarisuustesteissä mutta vaikuttaisi olevan ihan selvää, että vesi nousee tuota myöten laattaan asti. Myös laatan päällä olevassa villassa ja puurakenteissa on todettu mikrobivaurioita laboratoriokokein.

Salaojat on kuulema asennettu mutta niiden kunnosta en tiedä mitään. Enkä halua niitä omalla kustannuksellani edes korjata, jos tässä on kyseessä maakaaren mukainen laatuvirhe. Olemme lähtökohtaisesti sillä kannalla, että lähdemme neuvottelemaan kaupan purkamisesta. Suuntaa-antavat arviot sekä salaojien ja pihan kaatojen korjaamisesta, sekä alapohjan korjaamisesta ovat yli 50k€.

Olen jonkun verran tutkinut asiaa ja onko niin, että tuon aikaisia suosituksia on ohjannut teos "RIL 126 1987"? Jos näin, niin osaisikohan joku kertoa, onko tuona aikana ollut suosituksena tehdä ihan oikeat kapillaarikatkot karkeasta ja seulotusta aineksesta?

Onkohan tässä kyseessä laatuvirhe, josta saadaan päitä vadille?

4

305

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ins. maanrak.

      Tuohon aikaan ei ollut käsitettä "kapillaarikatko". Puhuttiin salaojitus- tai salaojakerroksesta. Kerroksen materiaalien ohjeelliset rakeisuusalueet on nimetty 1A, 1B ja 2. Viimeksi mainittu on hiekkaa/soraista hiekkaa. Sepeliä ei käytetty.

      Yleisesti ottaen tuohon aikaan ei ohjeista huolimatta juuri kiinnitetty huomiota siihen, millaista materiaalia rakennuksen alle ajettiin. Usein materiaali ajettiin sellaisenaan sen enempää tutkimatta ja/tai seulomatta jostain sopivan oloisesta rintauksesta suoraan täyttöön. Teidän tapauksenne on siitä paremmasta päästä, koska silttiä ja savea (tai rakennusjätettä) ei ole löytynyt.

      Rakennus on toteutettu ennen nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain voimaantuloa. Sen rakentamisessa on noudatettu aikakaudelle tyypillistä tapaa. Vaikka kyseessä saattaa olla ohjeiden vastainen rakentaminen eli laatuvirhe, niin veikkaukseni on, että jäätte maksumieheksi.

    • 7+9

      Suomalainen ei luovuta, vie asia oikeuteen.

    • .vanh.ins.

      Hiekan kapillaarisuus on yleensä alle metrin, ehkä 60 cm. Mutta kapillaarisuuus ylipäätään riippuu materiaalin hienoainespitoisuudesta.

      Vaikka pohjavedenpinta oli aika syvällä, niin kannattaa ehkä hakea syytä huonosti toimivista salaojista. Etkö ole edes katsonut salaojakaivoista, miten ne toimii? Kait sinulla on salaojakaivot talon nurkalla. Jos niitä ei näy, niin ota lapio käteen ja kaiva kaivot esiin. Ja tiedätkö, minne salaojavedet on johdettu. Jos maastoon, niin olisiko putki tukossa?

      Onko talossasi kellari, vai onko lattiat selvästi maanpinnan yläpuolella?

      1987 ei tehty varsinaisia kapillaarikatkoja. Eikä niitä löydy normeista. Ehkä löytyy maininta, että lattiatäytöt tehdään vettä johtavasta hiekasta tai sorasta.

      Äkkiseltään tuntuu, ettei mitään merkittavää virhettä sen aikaisiin ohjeisiin verrattuna ole.

      Salaojituksen kunnon selvitys olisi paikallaan ja putkien korkeusaseman selvittäminen.

    • Höh

      Miten maanvarainen betonilaatta voisi olla kuiva, tai siis muuta kuin märkä? Kaiva semmoinen pieni betonilaattta ulos maahan vaikka stryroksin päälle talveksi ja käy mittaamassa kevällä onko kuiva?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      67
      2914
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      412
      2812
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      99
      2247
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      87
      2014
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1904
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1834
    7. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1830
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      151
      1785
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1602
    Aihe