Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

ylävatsakipu

krapulassa

Heips!
Tällä hetkellä ei onneksi ole krapulasta tietoakaan, mut tossa viime perjantaina tuli vähän juhlittua kaverin luona. Oon nainen ja join ehkä 5 siideriä ja puoli pulloa viiniä muutaman viskipaukku. Eli ihan älyttömän määrän ja sen kyllä tunsin nahoissani aamulla. Ihan yleisen krapulan lisäksi mulla oli 2 päivää ylävatsa oikealta puolelta arka. Varsinkin, jos yritin nauraa tai yskästä. Maksahan sijaitsee juuri siinä... Harvoin vedän tollasia kännejä ja nyt ei ymmärrettävästä syystä tee vähään aikaan edes mieli viihteelle. Mut jäi vaivaamaan, onko kellään muulla tollasta arkuutta vatsassa krapulapäivinä? Pitäiskö varata lääkäriaika ja tutkia vaiva, vaikka se tosiaankin jo parani, mut jos onkin vakavampaakin häikkää...?

13

23187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • haima

      Jos haima varottelee? Peilin eteen. Haima on täysin huumorintajuton...

      • Tietoinen

        Haimakipu tuntuu juuri ylävatsalla ja varsinkin pahempana säteilee helposti ns. vyömäisenä selkään asti. Usein esim. akuutissa tulehduksessa kun kivut ovat kovat tuntuu kuin vyötä kiristettäisiin ja kivut ovat kyllä sitten hirvittävät, pahoinvointi ým. mukaanlukien eli sitä ei voi olla huomaamatta. Jos ei nyt ihan ole poksahtanut tai pahemmin rasittunut niin juuri tuollaiset juopottelunjälkeiset lievemmät tuntemukset juuri ylävatsalla tuntuvatkin.

        Maksa taas sitten tuntuu pitkälle oikeassa kyljessä ja voi säteillä keskelle, usein ei kuitenkaan tunnu pelkästään vatsalla. Maksa nyt sitten jos jo kipuilee on joko todella rasittunut tai jotenkin sairas. Kohtuukäyttäjän kertakännillä voi kyllä haiman ja munuaiset saada valittamaan mutta tervettä maksaa ei. Ainakaan niin että jo alkaisi kipuilla. Maksakipu voi tuntua monella tavoin mutta tuo oikea puoli on se aika klassinen kipupaikka, eli ei juuri säteile minnekään vaan tuntuun omalla paikallaan.

        Munuaiset taas sitten tuntuvat alaselässä ja toisilla voi kipu nousta korkeallekin kylkiin ja ylemmäs selässä. Pahemman kivun täälläkin varmasti tuntee mutta munuaiset eivät tunnu kyllä pelkästään vatsan puolella.

        Vatsa sitten taas voi säteillä missä hyvänsä, riippuen missä kohtaa kipukohta ja ongelma on. Vatsalaukussa nyt voi olla vaikka mitä ärtymää, vatsahaava, katarria, limakalvovaurioita...pelkkää "närästystä", syitä on monia. Suolisto sitten tietenkin asia erikseen. Esim. paksusuolen kivut tuntuvat monesti tuolla oikealla puolella mutta siellä sitten saa olla muutakin haittaa tai ns. toiminnallinen kramppaileva paksusuoli että yhden harvoin otetun kännin jälkeen alkaa oireilemaan.

        Mutta jos nyt sanon mitä sinun KANNATTAISI tehdä, ihan varmuuden vuoksi käydä tohtorin juttusilla jos kerran kuitenkin huomasit poikkeavan kivun. Sen saa parilla verikokeella selville onko jossakin jotain akuutimpaa ongelmaa. Siitä hyvä tilanne itselläsi että jos kerran olet hyvin kohtuukäyttäjä niin kyseessä on joko joku alkoholista johtumaton juttu tai sitten jos johtui vain siitä niin eiköhän ole ollut joku harmiton vatsakipuilu.

        Esim. haima kun on vähän sellainen että mm. kroonisessa tulehdusvaiheessa joka voi kestää vuosiakin, ei välttämättä näy edes arvoissa mitään. Yleistä alkoholin suurkuluttajilla. Eli sinulla nyt sitten on tilanne oikeastaan on/off, joko näkyy jotain tai sitten jos ei niin huoleen ei ole aihetta. Tietysti tuollainen kerran tullut kipukin on hyvä laittaa korvan taakse muistiin mutta eiköhän kyse ole vain vatsan "itseensä ottamisesta" jos mitään muuta ongelmaa ei taustalla ole ja tosiaan käytät viinaksia enemmän kuin kohtuudella.


    • viuviu

      funtsaamaan.mulla on samantyyppistä polttelua.no suolisto ainakin ärtyy.jos menee pahemmaksi nii polttelee myös vatsanpohjaa.joskus ihan ilman alkoholiakin.sopiva ja vähäinen ruoka ja tietenki alkon välttely auttaa mulla.raitistellaan.=)

    • rapuryyppy

      Mulla on varmaan jo viimeiset 10 vuotta tullu tuota samaa oiretta ainakin otan hieman enemmän. Oon ajatellut, että oisko se jotain maksan turvotusta, mutta todennäköisesti se on vaan vatsan ärtymistä. Jokatapauksessakaan siitä ei ole mitään sen kummempaa vaivaa ole ollut kuin asiasta stressaaminen krapulassa, kun on muutenkin luulotautinen. Itseasiassa se varmaan on mun ikivanha ystävä - ärtyvä pohjukaissuoli.

      • Anonyymi

        Ei ole luulotautia jos ylävatsa reagoi silloin on yleensä aihetta ottaa lääkäriin yhteys. Monet ottavat yhteyden liian myöhään


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole luulotautia jos ylävatsa reagoi silloin on yleensä aihetta ottaa lääkäriin yhteys. Monet ottavat yhteyden liian myöhään

        Se kuitenkin on luulotautia, jos luulee, että lääkärit muka jotakin tekisivät.
        Yleensä kuitataan toiminnalliseksi haitaksi, tai sitten muuten vaan juoksutetaan edes takaisin, " jos ei mene ohi tai pahenee, tule uudestaan ".
        Tai sitten " ei ole akuuttia ", eli odotellaan vaivan muuttumista akuutiksi.
        Ehkä huokaisevat joskus, jos/kun kaikki menee liian myöhäiseksi, ei enää tarvitse välittää ollenkaan.
        Ihan sairasta...


    • kipujen kanssa elävä

      olen kroonisesta haimakivusta kärsivä nainen ja en ole käyttänyt alkoholia koskaan.eli olen absolutisti.olen kärsinyt ankarista haimakivuista jo n.8vuoden ajan.haimani leikattiin 6v.sitten ja ennen sitä asennettiin stentit,eli putket,joiden tarkoitus oli pitää haimatiehyt auki.se ei hyödyttänyt,kuten ei leikkauskaan.elämäni.on jatkuvista ankarista ylävatsa kivuista kärsimistä.kipu on vyömäinen ja säteilee vatsasta selkään,jota kutsutaan ns.läpilyönti kivuksi.toivon,todella että te jotka käytätte alkoholia,niin lopettaisitte,käytön välittömästi,varsinkin jos ed.mainitun kaltaisia kipuja on jo ollut.en toivo,kenellekkään tämän kaltaisia kipuja.tautiini.kuuluu myös ns.rasva ripuli,koska haima ei pilko rasvoja,vaan tulevat erittäin rasvaisina,kuvottavina pois ja eivät meinaa mennä pytystä alas,vaan jäävät kellumaan veden pinnalle.joudun myös syömään kapseleina haimaentsyymiä,jotta ravinteet edes jotenkin imeytyisivät.tämä sairaus,on erittäin sosiaalisesti rajoittava,kipuineen ja ripuleineen. minulta ei selvinnyt,miksi sairaus puhkesi.mutta toivon,todella että alkoholia käyttävät lopettaisivat ajoissa.

      • omakokemus

        Sappi? Ärtyy alkoholista helposti, kipu tulee seur.päivänä. Humalassa jos jää syömättä niin ärtyy se siitäkin.


    • supiloukku

      moi oikealla ylävatsassa myös kipuja,ja välillä vatsan kurnimista.En käytä alkoholia.

    • Anonyymi

      Maksa ei oireile juurikaan ollenkaan, ennen kuin siinä oikeesti on jo jotain vikaa esim. rasvamaksa tai piiitkän juomisen jälkeen.

      • Anonyymi

        Pelkkä rasvamaksa ei yleensä oireile.
        Sen takia monilla ihmisillä on tiedostamattaan rasvamaksaa, koska sitä ei huomata.
        Maksa voi rasvoittua monista eri syistä, alkoholi, ylipaino, liika sokeri, ym.
        Aiemmin on kai yleisimmin ajateltu rasvamaksan olevan lihavien vaiva, mutta se on yleistynyt ihan kaiken kokoisilla, kenties juuri elintapojen takia.


    • Anonyymi

      Ei ihme jos vatsa reagoi alkoholin määrästä .
      Kannattaa ottaa selvää lääkärin puheilla ettei vaan ole vakavampaa jos ylävatsaan vaikuttaa. Ei elämä ole tarkoitettu kännäämiseksi jos olis niin oltais kännissä jo syntymästä asti
      Pidä huoli terveydestäsi, ja käy ajoissa lääkärissä, ettet mene liian myöhään.

    • Anonyymi

      Heitä vesilintua tollasella "kaverilla".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2067
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1773
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1644
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1460
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1394
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1331
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1318
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe