Meidän ikäisemme ovat kaiketi viimeisiä, jotka tuntevat luokkajaon, -eron merkityksen yhteiskunnassa....tai oikeastaan omat vanhempamme paremminkin juuri tällaista ´ kukoistusaikaa´ elivät. Jos sanoisi vain lyhyesti...työläiset ja herrat ( herrasväki.) 1960-1970-luvuilla alkoi ehkä voimakkaampi työväen aseman nousu, erot alkoivat vähitellen keventyä. Työväenliikkeistä, ammattiyhdistyksistä en ole pätevä puhumaan, vain taas tällaisella pikku tietämyksellä ja mutu- tuntemuksella.
Itsekin sain jonkinlaista tuntumaa nähin eroihin muutettuamme Helsinkiin 1950-luvun lopulla....maalta. Olihan silloin hyvinkin voimakas merkitys, missä kaupunginosassa asuttiin, raha asui tietyissä paikoissa, vähempiraha tietyissä. Itekin sain jonkinlaista tuntumaa näihin eroihin 1950-luvun lopulla joutuessani käymään lukion kaksi viimeistä luokkaa Tehtaanpuiston yhteiskoulussa. Sanon, että jouduin, Munkkivuoresta ja Lönnrotinkadun loppupäästä, Punavuoren liepeiltä viimesen vuoden kävin, koska lähimmät koulut olivat ´ täynnä´ siinä vaiheessa. Koulun paikasta johtuen oli tämäkin koulu enimmäkseen ns. parempiosaisten oppilaitos, nimen Ahlström esimerkiksi muistan.
Oma isäni oli valtion virkamies, meni kyllä vielä siihen aikaan vähän ´ herrojen puolelle´ , se johtui koulutuserosta, yliopiston loppututkinnon suorittanut oli jonkinlainen herra, vaikkei omaisuudella tietysti hankittua, köyhän mökin poika.
Sattui tässä käsiini tietty lehti, jossa oli aiheena Säädyt nyky-yhteiskunnassa. Aika mukavasti kirjoitettu juttu. Suomen yhteiskuntaluokat ovat nykyisin sen mukaan (6) - eliitti, asiantuntijat, kipuajat, duunarit, leipätyöläiset ja vähäosaiset.
No siitä nyt ei sen enempää.
Sen sijaan innoituksen tämänkin kirjoittamiseen sain Irma Seikkula- kuvassa, 100 vuotissyntymän takia esilleotetuista lyhytelokuvista, joissa kuvattiin työväenluokan asemaa, elämää 1950-luvulla, suunnilleen. Siivoojan Raportti ja Chorellin Pullonpohja. Tiukilla oltiin silloinkin, itse oli keinot keksittävä usein suurenkin perheen elatukseen, duunareittenkin perheistä alettiin kyetä kuitenkin oppikouluihinkin.
Kiihkottomasti ja lämminhenkisesti kuvattiin työväenluokan elämää, äiti keskipisteenä, isää ei enää ollut. Kodin yhteishengen kuvausta ei voi verrata nykyiseen. Työväenaate oli alkanut elää voimakkaammin, naisen asemasta työssä oli erikoisesti kyse.
Perheen äiti, Irma Seikkula, oli siinä ns. valistunut nainen, luki paljon, osallistui erilaisiin keskustelupiireihin. Eripalkkaisuus naisilla ja miehillä palvelualoilla suuri. Oli työttömyyttä, Ruotsiin muutti juuri silloin paljonkin väkeä, eniten kai tehdastöihin.
Kaikki erinomaiset näyttelijät tässä Siivoojan raportissa olivat sen ajan vasemmistolaisia, tiedän sen hyvinkin entuudestaan.
Niin maailma muuttuu eskoseni, voi taas sanoa....vai voiko.
Luokkajako - Säädyt
3
115
Vastaukset
On maailmamme muuttunut, kun ajattelee lukutaidon edistystä, joka vasta 1900 luvun alussa kattoi vain 34 % väestöstä. Kymmenen vuotta myöhemmin se kattoi jo 51 %.
Silti oli nuo säätyerot vallitsevia, varakkaammat kodit saattoivat lähettää nuorensa Saksaan ja Eurooppaan opiskelemaan, joskin erityisen lahjakkaat varattomatkin saattoivat erottautua, ja päästä pidemmälle kouluttautumaan.
Nyt teknologian kehityttyä on jokaisella ennenkokematon mahdollisuus päästä osalliseksi tiedonhankinnasta. Tuolla toisaalla omassa aloituksessani kerroinkin tuosta Ted x konferensista, jonka puitteissa pääsee luennoimaan moni huippulahjakas.
Nykyään on vain itsestä kiinni oman itsensä kehittäminen maassamme, mitä käsittelee tuo kertomasi Siivoojan raportti.
Valtava ero on silti pohjoismaiden ja eteläeuroopan, sekä lähi-idän naisilla, missä ajatollat ja uskonnot vielä asettavat rajoja naisten oikeuksille.
Intia lienee sääty-yhteiskunta vielä pitkään, pelkkä sattuma on mihin säätyyn synnyt, sen rajoissa on useimman elettävä.- pyramidi ek.
Niinhän se onkin, itsestä ja omista perityistä ominaisuuksista on moni asia kiinni, meneekö eteenpäin vai olla jumittaako vain samoilla paikoillaan. Aina kun oon minäki ollu aika omituinen, ei mulla oikein siellä koulussa ketään sydänystävää löytynyt. Niin erilainen oli ajatusmaailmamme, ikävä sanoa näin ihan kuin juoruten. Kävin kyllä aluksi monenkin kotona vierailulla, en nyt tietenkään nimiä ruppee mainitsemaan, mutta eri ´ juttuja´ harrastivat nämä tytöt ja pojatkin. Hyvinkin seurallinen olin kyllä, ihmeen kauan pysyinkin ´kilttinä tyttönä´. Eivätkä luokan tytöt yleensä niitä parhaimpia oppilaitakaan, no en kyllä minäkään. Joissakin aineissa vain, jotka todella kiinnostivat ja joihin oli taipumusta.
Ei niillä arvosanoilla ja todistuksilla nykyaikana olis kovin pitkälle pötkitty jatko-opiskelussa, mutta rahalla ja suhteillahan oli mahdollisuus melkein mihin vain. Enpä tosiaankaan tiedä mitä näistä luokkatovereistani tuli.
Voi voi antakkee armoo, ihan tyhjänpäiväistä rupesin höpisemään. Oon niin jouten nimittäin, ettei ajatuskaan ihan järkevästi juokse. Mutta eipähän oo ensimmäinen kerta.- pyramidi ek.
Kattokaapas, mihin säätyyn kuulutte tuosta kuudesta luetullusta. No oiskohan tuo asiantuntijat sopiva meille usseimmille, ainahan löytyy joku, joka tietää jostain asiasta enemmän kuin joku toinen. Mie tunnustan, etten ainakaan kovin paljoo noista avaruuden asioista, sitäpaitsi söötin näkönen, pilke silmäkulmassa on tuo Valtaoja, huumormiehii kaiken lisäks.. Kattoa pällistelen kyllä mielelläin aamutaivaita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1135253
- 675054
- 904114
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.753610Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv603198- 432791
- 152297
Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen
Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️521914- 401790
Onko kaivattusi
kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.371628