Lastensuojelun irvikuva: Vanhemmille ei kerrota

mielivaltaako

Ihanaa lasten"suojelua", uutinen vuodenvaihteen tietämistä:

"Erityisesti kiireelliset lasten huostaanotot ovat lisääntyneet huimaa vauhtia: viime vuonna tehtiin jo nelisen tuhatta kiireellistä huostaanottoa. Kaikkiaan kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna viime vuonna lähes 18 000 lasta ja nuorta.

Aluehallintovirastoissa ollaan nyt huolissaan vanhempien oikeusturvasta huostaanottotilanteissa: vanhemmat eivät saa aina edes perusteluja huostaanotolle.

– Asiakkaat eivät saa asianmukaisia päätöksiä asianmukaisessa ajassa. Tämä tietysti vaarantaa ihan suoraan heidän oikeusturvaansa, sanoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Aija Ström.

Kun ei tule päätöstä huostaanotosta, ei tule myöskään perusteluja. Silti lapsi otetaan huostaan ja sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Joskus vanhemmat saavat selville huostaanoton syyt vasta hallinto-oikeudessa.

– Vasta sitten kun siellä on suullinen käsittely huostaanotosta, sitten vasta selviää mikä varsinainen oikea ongelma oli ja mitä olisi pitänyt tehdä, kuvailee Ström.

Kantelut lastensuojelusta ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti - silti kanteluita huostanotoista tulee vain muutama sata vuodessa,

– On selvää, että vanhemmilla ei ole voimia tai osaamista valittaa. Kanteluiden määrä on vain jäävuoren huippu, uskoo Ström.

Karsea kokemus huostaanotosta

YksinhuoltajaäitiMari Nissilla on takanaan kaamea kokemus huostaanotosta.

– Meillä oli tällainen tilanne, että tytöllä oli ollut ongelmia koulussa. Koululle oli sovittu palaveri aiheesta, tähän palaveriin meni isä. Pian palaverin alettua sosiaalityöntekijä soitti ja kertoi, että nyt on hirveä huoli tytöstä ja tyttö lähetetään heti Ylivieskaan lastenkotiin, kertaa Mari Nissi tapahtumia.

Hän otti yhteyttä pietarsaarelaiseen Hanna Kivikankaaseen, joka on toiminut tukihenkilönä huostaanottotapauksissa jo monille perheille.

– Shokki oli aivan kauhea. Lähdin saman tien koululle, jossa tyttö oli aivan shokissa. Meille annettiin tunti aikaa käydä kotona pakkaamassa tavarat. Sitten tultaisiin hakemaan tyttöä, kertoo Nissi.

Hän noudatti Kivikankaan neuvoa ja päätti piilottaa lapsen.

– Eihän tällaiseen voi suostua, kyllä kai huostaanotolle täytyy olla peruste, sanoo Nissi.

Uskomattomia tapauksia riittää

Hanna Kivikangas on taistellut äitien ja isien rinnalla jo useissa huostaanottotapauksissa - ja on viranomaisten toimista ällistynyt. Räikein tapaus oli viisi vuotta kestänyt huostaanotto, joka käynnistyi äidin vanhan huumetaustan vuoksi, kun äidin sairauskohtaus oli kirjattu vahingossa huumeista johtuvaksi.

– Pyysin oikaisua sosiaalitoimelta, kun olin selvittänyt virheen. Sosiaalitoimesta sanottiin, että kun äidillä on kumminkin ollut huumetausta, niin se menee tällä läpi, hämmästelee Kivikangas.

6

422

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mielivaltaako

      "Kivikangas on tehnyt kanteluja oikeusasiamiehelle ja aluehallintovirastoon ja kritisoinut esimerkiksi sitä, että suomenkielinen lapsi sijoitetaan ruotsinkieliseen lestadiolaisperheeseen.

      – Biologisen äidin ja sijaisperheen maailmankatsomus oli aivan erilainen. Silti lasta oli viety pienestä asti lestadiolaiskokouksiin kerran viikossa. Kokouksissa puhuttiin kuolemasta, josta aiheutui hänelle pelkotiloja.

      Kun huostaanoton purkamisesta tuli lopulta oikeuden päätös, lapsen saaminen biologiselle vanhemmalle kesti vielä puoli vuotta.

      – Syyksi kerrottiin se, että sosiaalitoimessa on kesälomat pitämättä ja asiaan palataan myöhemmin, ihmettelee Kivikangas.

      Epäpätevyyden määrä hämmentää

      Kivikangas on selvitellyt myös koko maan alueella vanhemmuuden arviointeja tekevän yksityisen yrityksen taustoja. Selvitystyön seurauksena ainakin kotikunta Pietarsaari on luopunut kyseisen yrityksen käytöstä.

      – He ovat nuoriso-ohjaajia, eikä heillä ole lupa tehdä tällaista äitiyden tai isyyden arviointia, sanoo Kivikangas.

      Myös sosiaali- ja terveysministeriö teki viime vuonna lastensuojelun selvityksen, jonka johtopäätökset ovat karua luettavaa. Epäpätevää henkilöstöä on lastensuojelutyössä jopa kolmannes - yksin Itä-Suomen alueella on yhdeksän kuntaa, joissa ei ole yhtään pätevää lastensuojelun sosiaalityöntekijää. Raportin mukaan myös tieto lastensuojeluilmoituksen käsittelystä ja sitä seuraavista toimenpiteistä ei välity ilmoituksen tehneille tahoille. Koulutus on riittämätöntä ja sijiasperheiden valvonta ontuu. Päätösten odotusajat ovat liian pitkiä eikä kansalaisten oikeusturva aina toteudu.

      – Prosessin pitäisi mennä oikein ja vanhempien pitäisi ana saada tiedot sekä ohjeet siitä, miten asiasta voi valittaa. Se on ihan virkavelvollisuus kunnissa neuvoa ja ohjata, huomauttaa ylitarkastaja Ström.

      – Eli oikeusturva on ilmeisesti retuperällä?

      – Kyllä se usein jää kiireen jalkoihin, muotoilee Ström.

      Huostaanotto purettiin yhtäkkiä

      Tavallisena arkipäivänä tukihenkilö Hanna Kivikankaan pakeilla on käynyt jo isä, jonka murrosikäistä poikaa uhkaa huostaanotto. Mari Nissin tilanne laukesi yllättäen jo huostaanottopäätöksen päivänä. Kun yksinhuoltajaäiti rupesi peräämään oikeuksiaan, sosiaalitoimi teki uuden päätöksen: huostaanotto peruttiin.

      – Pyysin, että saisin kirjallisena myös päätöksen perumisen, koska en voi luottaa pelkkään samaan puhelimessa. Niin oudolta tuntui, että jos on tehty huostaanottopäätös niin sillehän pitäisi olla aika painavat syyt eikä sitä voi noin vain perua, ihmettelee Nissi vieläkin tuoretta tapausta.

      Mari Nissiä oudoksuttaa jälkikäteen se, että hänen avun hakemisensa lapsen asiassa katsottiin äidille miinukseksi.

      – Kun yritin tehdä työtä eri tahojen kanssa, että saisin lapselle apua. niin tämä sivuutettiin ja minusta tehtiin vain pätemätön äiti.

      Kivikangas on enemmän kuin huolissaan nykytilanteesta. Räjähdysmäisesti lisääntyneet lastensuojelulmoitukset, joita tekevät pääsääntöisesti muut kuin lasten kanssa työskentelevät henkilöt, käynnistävät usein pitkän prosessin.

      – Minun tapauksessani entinen naapurini teki lastensuojeluilmoituksen, jossa hän kertoi että perheeseen ei koskaan tuoda ruokaa ja että koirat hoitavat lapsia, hymähtää Nissi.

      Kivikangas toivoo asiaan nyt reippaita toimia.

      – Olen tosi pettynyt lastensuojeluun, minusta se on irvikuva. Toivoisin että päättäjät löisivät nyt viisaat päänsä yhteen ja tällainen mielivalta lopetettaisiin lastensuojelusta, sanoo Kivikangas."

      • mielipuolista

        Kyllä näitä reippaita toimia toivotaan.

        On ihan käsittämätöntä, että kun rikos tapahtuu siinä livenä, ihmisyyttä vastaan tehty vertaansa vailla oleva rikos, niin miten tuosta koko ihmiselämään vaikuttavasta päätöksestä VOIDAAN olla VAITI! Tyyliin eeeeih, ei me sun lasta nyt otetakkaan.

        -Kiitos


    • Tiedostaminen parant

      Tiedostaminen parantaa : (Mailman rakkaus vaje , , , suuri , , , halaus : kaikille

      Rakkaus on sama kuin totuus :Tämä yksi ainoa asia säteilee kaikkeen muuhun .

      Rakkaus on elämän lähde ja myös sen päämäärä

      Kaikki olemasa oleva tulee rakkaudesta

      Joka vetää koko ihmiskuntaa puoleensa , , , jättimäisen mangneetin tavoin .

      Tiedostaminen : Psygolooginen prosessi jonka avulla pääsee yhteyteen , , ,

      Sisäisen , , , että ulkoisen , , , todellisuuden kanssa

      Rakkaus on ainoa todellinen tunne ja siihen sisältyy sen hyväkasyminen

      Mikä on olemassa itsessään siis sen mikä on hyvää kaunista ja totta

      (Tahdossa , , , Hyväksyminen )

      Ymmärrykseen

      Tunto /Astikkuus

      Ajatuksen lahja Palvele / Ymmärrä , , , itseä , , , sekä lähimmäistä :)

      Jaettu , , , rakkaus (Hyvää hyvällä , , , Todellisuuteen )

      "Kaunista ja Totta "

      1. Elämäntarkoitus

      2.Intohimo

      3.Nautinto ( Maut/ Makuisuus )

      4. Terve sielullisuus (aistit

      5. Terve mieli kasvattaa terveen kehon sekä voimakkaan tahdon:)

      6 .Sydämellä näkevä , , ,

      7. Ihmisen keho heijasta selvästi mitä sen

      Mitä tapahtuu hänen sillään

      8.Elimistö on sielun ilmapuntari , , ,

      9. Kun ihminen kieltää terveytensä hän kuvittelee

      Olevansa voimakkkaampi kui jumala

      10.Terve Itsetunto on elämänmittainen kumppani huolla

      Rakauden energialla , , ,

      Varoitus :Rakkaudettoman keho on jäykkä:)

      Arvojen edelläkävijyys (Yksilö / Yhdessä )

      Yhdessä tekeminen paras on , , , edessä

      Aistikkuus

      Vauvasta , , , Vaariin

      Maa jonka , , , tunnistan Kodiksi

      (Oma Koti / Yksilö )

      Irottaudumme menneisyyden vangeista , , , sekä sielun Betoneista :)

      Malli : Yhdessä jaamme hyödymme henkiset

      Sekä fyysisiset , , , sielun - hedelmät Laaduksi jaloisuuteen :))

      Sivistynyt Kaksisuuntainen vuorovaikutus Rikkaudeksi :)

      Varoitus : Yksinkertaisuudet hyökkää toisiaan vastaan

      Muutoksen pelko Kauniiseen sekä Hyvään :)

      Rikastuttakaa elämää :)

    • hyvä teksti

      Siinä olikin tekstissä useita kohtia, joihin kuntapäättäjien kannattaisi tutustua. Monesti ajatellaan vain rahaa ja sen säästöä, eikä prosessien toimimista ja oikeudenmukaisuutta.

    • laki ja todellisuus

      Eipä paljoa voi puhua laadusta tai edes laillisuudesta lastensuojelussa.

      Lain mukaan sosiaalityöntekijän tulisi ensin tarjota asiakkaan tarpeenmukaisia avohuollon tukia ja vasta jos ne eivät toimi ja lapsi vaarantuu kotonaan vakavasti- tehdä huostaanotto ja tämänkin jälkeen pyrkiä tukemaan perhettä, edistää perheenjäsenten yhteydenpitoa ja pyrkiä perheen jälleenyhdistämiseen.

      Nykyisin ensin tehdään huostaanotto, jonka lainmukaiset kriteerit eivät täyty eli vanhemmille ei kyetä kertomaan miksi huosta tehdään tai mitä pitäisi tapahtua, jotta lapsi voisi palata kotiin. Sitten ruvetaan fabrikoimaan kirjauksia ja mustamaalaamaan asiakkaita omien virheellisten päätösten oikeuttamiseksi, kielletään yhteydenpito ja kutsutaan muita virkamiehiä esim. edunvalvoja mukaan, jotta perhettä ei tarvitsisi jälleenyhdistää.

    • Anonyymi

      Hirveää:(

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      199
      33313
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      255
      21452
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      436
      10888
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6615
    5. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      81
      5976
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      53
      4855
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      196
      4057
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1607
    9. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      101
      1554
    10. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      52
      1479
    Aihe